PinePhone - telefon überkockáknak

Nem eléggé hackelhető neked a jelenlegi felhozatal? A Librem 5 túl mainstream? Akkor vess egy pillantást a PinePhone-ra, ami hamarosan érkezik.

Ubuntu Touch a PinePhone-on:

Hozzászólások

ez remek, csak alkalmazás nincsen rá :)

tldr számomra a fenti linkelt anyag, írtak róla, hogy tervezik, stb.? a librem-nél írtak róla, hogy elég könnyen portolhatóak rá a gtk appok ha jól értelmeztem.

ha más nincs, hát web, librem egyik topic-jában írtam, hogy elég sok minden elérhető webről is már, nem minden, de azért elég sok minden.

> Parkolásra [...] aprópénz.

Jaja, aki meg nem tudja elore megmondani percre pontosan, hogy mennyit fog egy adott helyen tartozkodni, az meg igy jart, majd befizeti a buntit.

> Bank miért kéne mobilról? Van laptopom.

Nekem meg nincs, de ha lenne is marha kenyelmetlen lenne a zsebemben tartani.

nekem otp-s számlám van (tudom-tudom)
mobilról 5-10 másodperc belépni (elég hektikus), gépről szerintem 1+ perc. Először is azonosító, számlaszám-töredék és jelszó kell hozzá, utána egy qr kódot fényképezni a mobilalkalmazással.

Ráadásul belépés nélkül mutatja az egyenleget...

Ha laptopom lenne, akkor külső billentyűzet nélkül 2+ perc lenne, mire megtalálok minden gombot.

Itt van 2 olyan jelszókezelő app, amelyiknek az adatbázisa (remélhetőleg) nem nyitott könyv. Igaz azt nem tudom, hogy megy-e belőlük az automata kopipészt:
PocketSafe
S.S.E.
Persze ezek kevésbé elterjedtek, meg (tudtommal) nincs nekik mindenféle egyéb asztali oprendszeren futó verziójuk.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Tudtommal pl. állami céges autó és állami céges mobil páros esetén nem megy az SMS-ben parkolás, mert le van tiltva a lehetőség. Nyilván van akinek még ilyen kombóval is működik (de kétlem, hogy olyan ember a hupra járna).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Az nem elég, hogy a HTML univerzális, és MINDENT meg lehet benne csinálni? Miért jobb egy app, ami egy platformhoz köt? Nem csak iOS meg Android van a világon...
Most a mobilappok az "új flash player" korszak, mindenki agyatlanul ilyet fejleszt, ha kell, ha nem.
Még pár év, aztán majd elmúlik ez a divat, és megint visszalépünk majd a html-hez.

Ez a divat egyre inkább betonozódik befelé, ahelyett hogy megszűnni akarna. Csak és kizárólag saját magadat szopatod, ha nem használod a banki alkalmazásokat - az OTPs például tök frankó, a CIB-es is mostanában újult meg, az is elég jó, a revolutos meg iskolapéldája lehetne a jó UX -nek. Sőt durvábbat mondok, a többmillió ügyféllel rendelkező revolutot máshogy nem is _lehet_ használni, csak okostelefonról. Nem létezik egyéb felület hozzá, fiók meg főleg nem.
A technikai érvelés még megállja a helyét, csak nem erre tart a világ.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem "a mobilappok az "új flash player"", hanem epp egy visszarendezodes tortenik a normalis nativ vilag fele a kokanyolt webes szarok utan.

Azt felejted el, hogy a webappokat a szukseg, es nem a technologiai felsobbrendusege hivta eletre. A webnek volt egy jo 10-15 eve; ami alatt bad-practicek tomkeleget tolta a fejlesztok fejebe. Mostmar visszaterhet oda, ahova valo: fall-back opcionak az elsodleges nativ megoldas melle.

Nativrol beszelek, nem taknyolt cross-platform bizgerentyukrol:

Using the incredibly high-performance LLVM compiler technology, Swift code is transformed into optimized native code that gets the most out of modern hardware.

SwiftUI is truly native, so your apps directly access the proven technologies of each platform with a small amount of code and an interactive design canvas.

Ha egy ceg koltsegoptimalizalas cimen inkabb ilyen webes biszbaszt fejleszt "nativ"-nak alcazva, az gaz.

Ld. Dropbox is rajott, hogy celszerubb ganyolas helyett a platform nativ technologiait hasznalni:

https://blogs.dropbox.com/tech/2019/08/the-not-so-hidden-cost-of-sharin…

+ AirBnB

https://medium.com/airbnb-engineering/sunsetting-react-native-1868ba28e…

"ez remek, csak alkalmazás nincsen rá :)"

Pont ez a lényeg!
Nincs alkalmazás, nincs SpyWare.
Bár így ugyanott vagyunk mint egy butamobillal, de mind1 mert privacy meg minden. :)

Komolyra fordítva a szót, szerintem a rettegés-business el tud tartani pár ilyen vállalkozást. Károsnak semmiképp nem mondanám, Jó lenne egy fennmaradni képes open mobil platform az Android mellé.

Szerintem valós igényeket szolgál ki, szóval csak hajrá. És tudom, hogy eddig mindenkinek beletörött a bicskája, de szerintem szar hogy van a google féle walled garden meg az apple féle walled garden, és slusszpassz. Kellene még egy platform.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Na azért az Apple és a Google nem ugyanaz a walled garden. Sőt az Android nem is walled garden. Próbáljon meg valaki IOS klón mobilt gyártani, akkora pert kap a nyakába mint a cupertinoi fektetett stargate :)
Google Androidja egy nyílt forráskódú rendszer. Jobban rá kellene cuppannia szerintem az opensource disztribek közösségének. Ha legalább egy olyan Google-független szoftverboltot csináltak volna eddig mint ami az Ubuntu szoftverbolt már lenne rá igény. Nem akkora mint a Google mainstreamre, de mindenképp nagyobbra mint bármilyen harmadik mobil os-re
De valamiért sajnos a Linux diszribek és a LineageOS közössége úgy éli párhuzamosan a világát, mintha két távoli naprendszerben laknának.

"De valamiért sajnos a Linux diszribek és a LineageOS közössége úgy éli párhuzamosan a világát, mintha két távoli naprendszerben laknának."

Az Android runtime egy dinoszaurusz, ami kifejezetten a mobilos soc-okra van kigyúrva (főleg arm) - nézz meg egy x86-os androidot, tudom hogy létezik, sokszor próbáltam is már, foslassú, akár erős gépeken is. De eltekintve a sebességtől, az app runtime is ég és föld, igaz, hogy az Android mélyén van valahol egy Linux kernel, de a egy nagyon vastag framework réteg van rápakolva, és az Androidos appok köszönő viszonyban sincsenek egy normál Linuxos appal. Szóval az Android nem mobilokon szarul fut, és nem is igazán mozgatja az embereket hogy portolják vagy erősebb community -t építsenek rá.

A walled gardennel so-so igazad van, de látszik hogy a google erősen tereli maga felé az app publishereket, értsd egy sima AOSP -on el se fog indulni egy halom alkalmazás a jövőben (sőt most sem), mert nem lesz fent a gapps, vagy ha fent van, a safetynet látott egy olyan risk -et ami miatt megtagadja a futást, stb. stb. Ha én egyszeri felhasználó lennék, és nem szeretném az életembe se a google -t, se az apple -t beengedni, akkor nincs semmiféle sanszom, vehetem a butatelefont. Erre próbál a Purism megoldást adni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Real and shipping soon. Ez ellentmondás. Real and shipping now lesz a jó. Hiszem ha látom.

Telefonálni lehet vele?
Gyanúsan megállt a videó a zöld telefon gomb megnyomása után.
Ja vágom :) írni kell rá telefonáló progit is...

Pine fut rajta? mert akkor legalabb levelezni lehet vele, ha fapadosan is :)

Nekem tetszik, plane az arcedula. Utobbi idoben elegge megcsappant a szabad oraim szama, meg amugy is eppen uton van az uj telefonom, de 2-3 eve nagyon orultem volna egy ilyen opcionak. Most csak szurkolok a partvonalrol, de akar lehet, hogy veszek is egyet, disznek.

Én most már eldöcögök a jó öreg Nexus5-ömmel (6 éves technológia, huhh), idén márciusi az utolsó lineageos build rá, azt is archivált szerverről kellett összekotornom :) Egy új akksit még megrendeltem hozzá, kb. karácsonyig kivárok a review-kkal, aztán ha jó, akkor durr. Azt nem tudom mondjuk, hogy revolutozni hogy a bánatba fogok, de majd elválik.*

*bocs, azt hittem a librem5ről van szó :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Manapsag mennyire lehet nem iOS ill. nem Android eszkozon, iOS vagy Android (Play Store) appokat futtatni ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Androidra tudok reagálni, olyat nemigen tudsz hogy Android nélkül Android appot futtatsz, de gépen lehet varázsolni ezt-azt:

x86-os android VM-ek:
https://www.android-x86.org/
https://blissroms.com/ (ezen pl. van root gyárilag)

Esetleg ott az Anbox:
https://anbox.io/

Az utóbbi egy kicsit állatorvosi ló esete, egy vékony virtualizáció mögött van futtatva egy komplett Android image, viszont a futtatott appok so-so illeszkednek a normális desktopodba. A VM-ek szerintem brutális lassúak, de lehet hogy egy kicsit kell rajta konfigurálni és jobb a helyzet, az anbox -on próbáltam ezt-azt, működött.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead