Szeptember 24-én indul a Librem 5 kiszállítása

Címkék

Az "etikus", Linux-alapú PureOS-t futtató okostelefont Q3-re ígérte a Purism. Úgy tűnik, hogy tartják az ígéretet: szeptember 24-re időzítették az első adag szállítását. A cég adagokban (kötegekben) szállítja majd ki a megrendeléseket, ezeket az adagokat kódnevekkel látta el, rendre: Aspen, Birch, Chestnut, Dogwood, Evergreen, Fir. Az adagok útitervét 2020Q4-ig vázolta a Purism. A cég folyamatosan változtatja (fejleszti) majd a hardvert és a mechanikát, így akik későbbi adagba kerülnek, fejlettebb vashoz juthatnak. Van lehetőség későbbi adagba kerülni:

Every iteration includes updates to hardware, mechanical design, and software. We will be contacting each customer to confirm their shipping address, which modem and power supply they would like, and to confirm which shipping batch they are currently scheduled to receive — and to give them an opportunity to select a later batch than they are scheduled for, should they prefer to wait for a later iteration. As slots in a particular early batch free up, we will open it up for others in a later batch to join in, according to the date of the order.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Kicsit fura ez a módszer, de tulajdonképpen érthető.
Én a részemről megcélzom a Chestnut -ot, ott szerintem már minden további nélkül vállalható lesz a ház. Bár lehet, hogy túlaggódom, és már az Aspen-ben sem fog lötyögni semmi.

Ami fejtörősebb, az a modem.

Lövésem sincs, hogy itt kis hazánkban melyik lesz jobb térerő szempontjából?
A Gemalto PLS8 3G/4G modem, vagy a Broadmobi BM818 ?

+1, rakás telefonnál vannak félig-meddig bevallott review -k. Néha meg kiderül hogy broadcomos és inteles modemű iphone-ok is forgalomba kerültek, kiderül hogy az egyik gyorsabb, így hozzá lassítják a másikat is, muhaha.
Én nem tudom melyiket célzom meg, nyilván a rajt után várok legalább 2 hónapot, hogy megfelelő mennyiségű review és feedback összejöjjön, aztán ha működik minden, rendelem.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A szoftver/firmware állapotától nem félek, mert azt lehet távolról javítani, de a hardver az kemény dió.
Kifejezetten sokáig szeretném ezt a telefont használni, ezért a "loose fit" amit az első batch -re írnak, nekem egy kicsit rémisztő.
(De nem vagyok egy divathuszár, és a funkcionalitást nem zavaró pontatlanságok nem zavarnak, azokkal együtt tudok élni, szóval nem akarok még egy évet várni csak azért, hogy a tökéletes házba én dörzsölhessem bele az első karcokat a normál használat során.)

Valamint a modem is ilyen, hogy nem lehet távgyógyítani ha gyenge itt a térereje. A támogatott frekvenciák alapján (https://puri.sm/faq/supported-networks/) a Broadmobi jobbnak tűnik, - de a modemekhez frankón nem értek, fogalmam sincs, hogy melyik típus miben jobb.
Igaz, mivel M.2 foglalatos, elvileg lehet később cserélni (szevasz 5G!) de hogy ez még évekig nem lesz opció, azt biztosra veszem.

Hát, akárhogy is, megpróbálok egy jó karácsonyt szerezni magamnak... :-)

Ejj, de nehez beloni.

Chestnut es Evergreen kozotti harom nalam az opcio... egyreszrol szeretnem mar a kezemben fogni vegre (Chestnut), viszont hosszabb tavra tervezek vele (Evergreen). Dogwood lehet meg egy koztes, de piszok nehez donteni.

Szerencsere meg van egy par napom biztos, meg eleve kerdes, hogy ok hova lottek be, kell-e egyatalan valtoztatnom rajta.

--
|8]

Bennem azért felmerült kérdésként, hogy amennyiben a LTE Cat.3 az alap és csak Cat.4-ig lehet "bővíteni"(?), akkor kompenzációként legalább a VoWiFi és VoLTE szoftveroldali támogatásban lehet reménykedni? Mert akármennyire is impresszív az i.MX8 tudása, azért erősen kétlem, hzogy a többség offline számítógép formában tervezné használni a telefont.

Az jó lenne ha lenne rá legalább egy nextcloud. Akkor valami home felhőzés mehetne. Vagy ez olyan lesz amire simán feltehetem a desktop alkalmazásokat?