Git 2.22

 ( trey | 2019. június 9., vasárnap - 9:16 )

Megjelent a népszerű verziókezelő-rendszer, a Git 2.22.0-s kiadása. Az újdonságokról részletesen a GitHub blogban lehet olvasni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak én gondolom úgy, hogy egy release notes sokkal hasznosabb, mint a release-t bejelentő blogbejegyzés?

Támogatom. Egyébként köszönet a HUP-nak és Trey-nek az üzemeltetésért.

a blogban levo leiras egy kedvcsinalo (=miert valtsak az uj verziora?). a relnotes meg egy "szakmai" leiras az uj verziorol. mellesleg a blog vegen linkelve van a relnotes.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Csak te. Jobb a blog, ahol kiemelik a lényeget. Onnan linkelve van a teljes release notes is. Fordítva nem.

Off: Vajon mikor szoknak le az emberek arról, hogy előre betördeljék a szövegfájlokat önkényesen megválasztott margókhoz? Nagyon bénán néz ki mobilon, ahol egy-egy szó új sorba kerül

Neked akkor jobb a blog.

Amúgy meg a ".txt" kiterjesztés ellenére van benne némi markdown formázás, pl. fejlécek meg indentált felsorolások. Ha a telefonod tördelné a sorokat, mindkettőt hazavágná. Lehet, hogy ha ".md" kiterjesztése lenne, valamilyen plugin le tudná renderelni html-ként a telódon.

A szöveges release notes fejlesztőknek van, szóval nem látok problémát. Nem hiszem, hogy gyakran adsz ki git parancsokat a telefonodról. (Tudom, írtad, hogy "off".)

> Lehet, hogy ha ".md" kiterjesztése lenne, valamilyen plugin

Ha md lenne, a github eleve szépen formázva jelenítené meg, nem lenne gond belőle :)

Szerencsére van olyan böngésző mobilon is, aminek egy ilyen alapvető dolog nem okoz gondot.

Mire gondolsz? Van olyan böngésző, ami újratördeli a sorokat egy txt fájlban? Muti légyszi.

Igazából itt nem a mobilról, vagy a böngészőről van szó, hanem arról, hogy nem praktikus előre tördelni a szöveget, mert elveszed a lehetőséget a megjelenítőtől, hogy az beformázza neked az adott környezethez.

Arra gondolok, hogy van olyan böngésző, ami nem próbál meg okoskodni azzal, hogy eldönti a szerző helyett, hogy hol legyenek a sortörések, és azzal, hogy eldönti helyetted, hogy milyen minimum nagyításnál nézheted azt a szövegfile-t, hanem helyesen cselekszik, és verbatim mutatja a szövegfile-t, neked meg megengedi, hogy kedvedre zoomolj ki-be.

De azt ugye te is érzed, hogy nem kényelmes egy szöveget úgy olvasni, hogy belezoomolsz, és jobbra-balra scrollozol, hogy az elejétől a végéig tudd olvasni a sorokat.

Persze, csakhogy abszolút nem erről volt szó.

Akkor viszont nem értem

> van olyan böngésző, ami nem próbál meg okoskodni azzal, hogy eldönti a szerző helyett, hogy hol legyenek a sortörések

Ez számodra mit jelent, ha nem azt, hogy a sorok hossza el van döntve a szerző által, és a böngésző* (vagy bármi megjelenítő) nem tördel utólag?

* nem is értem miért jött a képbe a böngésző.

De, pontosan azt jelenti.

A böngésző úgy jön képbe, hogy korábban mobilt emlegettél... és mobilon a Chrome a fenn leírt buta módon okoskodik, tudomásom szerint kikapcsolhatatlanul, a Firefox pedig alapból az egyetlen helyes dolgot teszi.

Nem értem miről beszélsz, ennek semmi köze a böngészőkhöz. A legtöbb szövegszerkesztő, terminál, stb tördeli a hosszú sorokat, nem csak mobilon.

Csak rámutattam, hogy a korábban általad felvetett probléma mobil Firefox-on nem jelentkezik.
A standard terminál szélesség 80 karakter, az átlag desktop szövegszerkesztő ablaka pedig jóval szélesebb, úgyhogy a 70 karakter után tördelt Git relnotes megjelenítése nem probléma. Egyébként pl. vim-ben van nowrap, less-nek pedig újabban van -S opciója, ...

Félreérted. A nowrap nem jó megoldás, mert oldalra kell scrollozni. A jó megoldás, ha nem előre asszumáljuk a megjelenítő méretét, hanem a megjelenítőre bízzuk a sorok tördelését.

Erről szólt volna a felvetésem.

Firefoxon nem kell oldalra scrollozni; erről szólnak a válaszaim.

Dehogynem kell folyamatosan oldalra scrollozni, méghozzá minden esetben, ahol fixálva van a szövegben a szélesség és a böngésző weboldala nem pont akkorára van nyitva vagy nem akkora a képernyő, amekkorába belefér.

Mobilos Firefox defaultból akkora nagyítással nyitja meg, hogy beleférjen.

A világ összes előre betördelt szövegét? :) Ráadásul mekkora betűkkel? Van legalább 2 pixel a 150 dpi-s kijelzőn? :)

Nem tudom, bizonyára nem, de legalábbis az értelmes helyen (<80 karakter) tördelt szövegeket igen. Kevésbé jól tördelt szöveg esetén, mint public-inbox vagy lore.kernel.org archívumokban valóban vannak túl hosszú sorok (email dátum, tárgy, feladó), amik miatt tényleg túl kicsik lesznek a betűk, de lehet nagyítani, és tapasztalatom szerint a nagyítás után ezekből jobbra lelógó részek nem szoktak érdekesek lenni.