Mostantól a Microsoft Store-ból is elérhető a Krita 4.2.1

 ( trey | 2019. június 6., csütörtök - 10:15 )

A népszerű, szabad és nyílt forrású digitális festőalkalmazás, a Krita elérhető immár a Microsoft Store-ból is. 3400 forintért.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Megértem, hogy valahonnan kell pénzt szerezniük az ilyen projekteknek, de valahogy olyan nevetségesnek hat számomra, mikor egy alapvetően ingyenes program a Windows Store-ban megvásárolható.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Pedig ezeké az alkalmazásboltoké nemhogy a jövő, de a jelen. És biztonsági szempontból sokkal jobb is, mint összeguglizni a setup exéket és rátolni a run as admint.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Na és akkor mi van, hogy ha portable szeretném alkalmazni? :D Akkor nem kell run as admin -> Install. :D

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nem élek Windows-al így az ilyen nyűgök nem érintenek :)


[gyuszi@gyuszidev aip]$ yaourt krita
1 extra/krita 4.2.0-1
Edit and paint images

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Az alkalmazásboltokkal a probléma az, hogy az üzemeltetője kénye-kedvére van bízva a tartalom. Ha politikailag nem illesz a világképébe, akkor mehetsz. Szerintem ez probléma, akár Apple, akár Google, akár Microsoft az üzemeltető.

--
trey @ gépház

+1

Így működik a világ, sajnos-nem sajnos.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Akkor ezért sincs még HUP alkalmazás a Microsoft Store-ban :)

---
Amíg a test renyhe, az elme dolgozik...
Software ist wie Sex, es ist besser mit einem Pinguin. :)

Szerintem azzal nincs probléma, ha szelektál, üzembiztossági, minőségi vagy esztétikai vagy ... paraméterekre hivatkozva, csak legyen elismerve az is, hogy ide ez és ez nem kerülhet. Én sem szívesen építenék olyan szolgáltatást, amire bármit fel kell engednem.

Azzal nincs. De azt minek vennéd, hogy a kínai Apple App Store-ban nincs VPN kliens, mert a kínai kormányzat meggyőzte (nyilván pénzzel, amit a kínai piac megnyitása hoz) az Apple-t, hogy nem kell az oda, mert meg akarja figyelni a polgárait és azok ne VPN-ezzenek?

--
trey @ gépház

Szigorúan tekintve betartja egy ország törvényeit. Szerintem még pénz sem kell ehhez, ha valahol ba van tiltva a VPN akkor ott nem árulhat ilyet. Ugyanilyen az USA erős titkosítások exportjára vonatkozó kapálózása.

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Most nem az a lényeg, hogy van-e máshol is ilyen, hanem azt, hogy ezt jó dolognak tartjuk-e. Attól még, hogy ott törvényes, nem szükségszerűen jó, követendő, vagy bátorítandó.

--
trey @ gépház

Alapvetően azt nem fogjuk tudni megkerülni, hogy tudatosabb embereket neveljünk, akik követelik a VPN-t, és nem használják akkor a tünci bünci x. terméket. Szerintem egy cégnek még ekkora méretben sem etikus belepofázni az ügyeibe, lásd még facebook cenzúra ellenzése, de ez csak akkor jó megoldás, ha van konkurencia, ahol megvan az igényedre a válasz, mert tudatos vásárlóközönség van. De fordítsd meg, mi az amit törvényileg számonkérnél az Apple-ön? Legyen VPN, ez így szerepeljen a törvényben? Vagy csak legyen mindenre nyitott, lehallgató készülék is legyen vehető az amazon-on, pisztoly a tesco-ban, ha én mint kereskedő azt akarok eladni? Brand érték, gyerekbiztosság, kuráció megy a levesbe? Direkt túlzok, nem röhejessé akarom tenni amit írsz, csak próbálom belőni a körvonalakat. Van ahol látszólag egyértelmű a politikai indítatás, de ezt szabályba foglalni szerintem elég hosszú játék lesz.

Nem akarok én számonkérni senkit. Egyszerűen, csak azt csinálom, amit most. Ha tehetem, bojkottálom azzal, hogy kikerülöm és megkeresem direktben a fejlesztőt.

--
trey @ gépház

+1

Szerintem sokan vagyunk hasonlóan pl. azzal, hogy nem Steam-en vesszük a játékot, hanem GOG-on, vagy ha van saját értékesítési platformja a fejlesztőnek, akkor onnan (ez mondjuk egyre ritkább).

Van úgy, hogy "megrontja" a boltok szelleme a fejlesztőket. Például FBreader nyílt forráskódú reader app volt sokáig. Majd gondoltak egyet a nagy mobilos siker miatt és zárttá tették. Utolsó elérhető forráskód 2015-ös.

Az a megoldás, hogy ingyen is letölthető, és a Storeban is megvásárolható, jobb, mint a kettő közül bármelyik külön-külön.

Tobb helyen lattam mar olyat, hogy nyilt forraskodu app a Play Store-ban fizetos, alternativ platformokon (F-Droid) ingyenes, a keszitoje nyiltan vallalja, hogy azert, hogy az usereket probalja terelni a szerinte "jo" iranyba (azaz az uzleti platformokrol elfele).

Asszem' maradok az ingyenes letöltésnél... Tudja valaki, hogy vesz-e le sápot a Microsoft az alkalmazás fejlesztőtől a Microsoft Store-ban való publikálás miatt? Vagy megkapja a projekt a 100%-ot abból a 3400 forintból?

--
trey @ gépház

Ha jól olvasom, akkor a fejlesztői fiók egyszeri díja egyéni fejlesztőként 19$, cégként 99$. Publikált alkalmazások vásárlása, vagy alkalmazáson belüli vásárlás esetén 10%-ot von le a Microsoft.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Inkább küldtem nekik 10 eurót itt:

https://krita.org/en/support-us/donations/

Ugyan még nem használom a programot semmire, de tök szép Krita-val készített képeket tesznek közzé a Twitteren, ma reggel is feldobta egy napom. Ennyit megér.

--
trey @ gépház

Nagyon gavaller vagy.

Megvettem a programot, ami nem használok. Ennyi az ára, ennyit kérnek érte. 10 EUR a default érték. Én voltam ebben a hónapban a 60. támogató, szóval úgy gondolom, hogy igen.

Nem mellesleg, az oldalamon hírt vertem a projektnek. Ha azt veszem, hogy mennyi a HUP-on egy kiemelt hirdetés (mondjuk 2 kiló), akkor vedd hozzá azt is.

Egyébként meg, STFU.

--
trey @ gépház

Arra probaltam utalni ,hogy milyen rendes vagy b+ ,hogy penzt adtal tamogataskeppen mivel tok egyedul rajottem a korabbi commentedbol ,hogy nem hasznalod. Kezd neked is uldozesi maniad lenni?

Akkor elnézést, félreérthető volt.

--
trey @ gépház

- Jo arc vagy, Agressziv Kismalac!
- ANYAD A JO ARC!

:)

En azt hittem az osszes ilyen *store-ban az a lenyeg, hogy lejon az Apple-nek/Google-nek/MS-nek az X szazalek...

Gondolom, nem ingyen üzemeltetik, én viszont nem akarom a Microsoftot támogatni. Én Krita-t akartam kizárólag. Már megoldottam máshogy.

--
trey @ gépház

van amiben lehet támogatni az m$-t, ez például egy ilyen dolog. Én pölö megvettem a minecraftot már kéccer (mobil, deszktop). Még azt keresem hogyan tudnék pénzt adni a vscodért.

--
GPLv3-as hozzászólás.

ha már fizetsz érte akkor a jetbrains nem jobb? ráadásul ott minden lapon ott a "buy" gomb, keresni sem kell. :)

A paint.net modelljét vették át, ugyanezt találták ki pár éve.

Anyira azért nem újkeletu ez a dolog... Tudok hogy windowson még friss a store, de már 5 éve is láttam OSS-t app storeban, pénzért.

Az ownCloud is abból próbál pénzt csinálni, hogy az egyébként open source cuccokért pénzt kér:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.owncloud.android&hl=hu
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ott azért ha jól emlékszem érdek ellentét is lett a dologból..

Mi volt az érdekellentét?

Kellemes olvasast, remélem benne van .
https://civihosting.com/blog/nextcloud-vs-owncloud/

Az OSMAnd+ is jó példa. A szoftver nyílt forráskódú, az alap OSMAnd teljesen ingyenes is, viszont az OSMAnd+ fizetős a Play Store-ban. Emellett ott van az F-Droidos OSMAnd~, ami megegyezik az OSMAnd+szal, és szintén ingyenes.

De egyéb példák is akadnak, amikor maga a szoftver szabad, de a binárisért pénzt kérnek. Ha nem akarsz fizetni, akkor fordítsd le magadnak, vagy használj Linuxot, mert ott csomagolják helyetted :)

Nem az a gond, hogy szabad szoftverért pénzt kérnek. A GPL ezt nem tiltja egyáltalán. Azt tartanám problémásnak, ha a kifizetett összeg 100%-a nem jutna el a projekthez, mert az app store leveszi a jutalékot.

Nyilván, így eljut a szoftver olyan emberekhez is, akik a krita.org-ot nem találják meg. Én viszont jobban szeretem a direkt adományozást, ahol a teljes összeg oda megy, ahova szántam.

--
trey @ gépház

Problémásnak vagy gondnak nem tartom, de valóban, ha közvetlenül is lehet támogatni a céget/csapatot, vagy ingyen letölthető a program, akkor azt választanám.

Kivéve, ha az app store olyan szolgáltatást kínál, ami nekem megéri.

Pl. tök kényelmes, hogy a Steam cloudból letölthetem azt az 1-2 játékot, ami most épp érdekel, nem kell valahol tárolni őket, backupból visszatöltögetni vagy DVD-ről telepíteni, nem kell a játékállásokat mentenem, keresgélnem, stb.
Így nem bánom, hogy a Steam leveszi a maga sápját, sőt, ha ugyanannyiért megvehetem Steam-ben és közvetlenül a binárist a gyártótól, akkor is inkább a Steam verziót választanám.

> Azt tartanám problémásnak, ha a kifizetett összeg 100%-a nem jutna el a projekthez, mert az app store leveszi a jutalékot.

...mondta, majd elutalta a penzt paypalon. :)

(Es igen, ertem, hogy a paypal kevesebbet vesz le, de az elvre reagaltam - a store/paypal nem a semmiert huzza le a fejlesztoket, hanem mert nekik is uzemeltetniuk kell egy szolgaltatast)

Ezzel nem tudok mit csinálni. Egyébként nem Paypal-on, hanem Mollie-n, de ez részletkérdés. És valóban, nem 10%-ot vesz le, hanem 0,25 cent + 1,8%-ot. Ami 10 EUR-nál éppen a fele a Microsoft jutalékának, de 100 EUR-nál már kurva nagy a különbség.

https://www.mollie.com/en/pricing/

--
trey @ gépház

Jah, mert ha valaki saját maga hostolja az ingyen van.
A store kényelmet, relatív biztonságot ad a usernek, a fejlesztőnek meg ugyanezeket...

Semmi sincs ingyen, ezt te is tudod szerintem.
Csak annyi hogy ha majd mindenki storerol tölti akkor nem kell külön hostolni.. És akkor az a 10% majd nem megy el arra.

Ha majd mindenki storerol tölti akkor nem lehet majd kivenni az április 1 poénból szivárványos pónira kicserélt logót, mert a metroszexuális közösség sértve érzi magát, petíciót ír, az appot pedig kirúgják a boltból :)

:)

A gyerekrák alapítvány és a többi 1%-ért ácsingózó NAGY alapítvány ugyanilyen sáplehúzós gazemberség. Ott is a beteg gyerekek családjának, kezelésében résztvevőknek kellene direktben a kezébe adni a kp-t, nem ezeknek az élősködő felpuffadt alapítványvezetőknek a zsebébe. Élen azzal a gazemberrel, aki mentőkocsiban szállíttatta a valagát egyik megbeszélésről a másikra, ráadásul a villamossíneken, mert az úton ált dugó van.
--

Összekevered az alkalmazás vásárlást az adományozással. A Microsoft Store azokra a szolgáltatásokra von le 10%-ot amikre adományozáskor nincs szükség, ezért nem is hívják Microsoft Donations-nek.

Egyebkent az emlitett OsmAnd pont benan csinalja, nincs az oldalukon kozvetlen donate.
Kenytelen voltam a GOOG-ot is tamogatni, azzal, hogy megkertem valakit, hogy vegye meg a Play Store-ban a full verziot, en meg atutalom az arat, aztan ha nem kell neki torolje le. En meg hasznalom a full verziot az F-Droid-bol a Play Store nelkuli telefonomon.

illusztrátoroknak, továbbá illusztrátoroknak ;). Ha kétszer leírják, csak észreveszik.

Off

Én már tavaly is láttam a Store-ban és még meg is lepődtem.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Emlékeim szerint Steam-en is van egy verziója, valami volt a neve mögé írva, kerestem egy ideig, hogy mi a különbség, akkor nem volt jól kommunikálva még.

Egyébként tényleg joggal népszerű alkalmazás.