GParted 1.0.0

 ( trey | 2019. május 30., csütörtök - 12:58 )

Elérhető a GParted 1.0.0-s kiadása. A GParted a GNU Parted segédprogram GTK+ front-end alkalmazása és egyben a GNOME projekt hivatalos partíciószerkesztő alkalmazása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

" With this major change we bump up the major version number. This 1.0.0
release is not meant to indicate that GParted is more stable or less
stable than before. Instead it means that GParted now requires gtkmm3
instead of gtkmm2."
Jó a marketing

Ugyanakkor nekem például sose volt problémám az instabilitással, nem tudom más szivott-e vele (de nyilván céges háttér/infrastruktúra kene a profi teszteléséhez, hogy ki lehessen jelenteni minden oké).

Az egyik program, ami jobban méretez át Windows partíciókat, mint a Windows.

--
trey @ gépház

Mindig hibás lesz tőle az ntfs fájlrendszer, windows-ból kell javítani...

Egyrészt nem a GParted csinálja, másrészt nem bug, hanem feature:

Idézet:
Please note, ntfsresize always marks the filesystem for consistency check before a real resize operation and it leaves that way for extra safety. Thus if NTFS was marked by ntfsresize then it's safe to use this option. If you need to resize several times without booting into Windows between each resizing steps then you must use this option.

Szerk.: ill kicsit lentebb:

Idézet:
Ntfsresize schedules an NTFS consistency check and after the first boot into Windows you must see chkdsk running on a blue background. This is intentional and no need to worry about it. Windows may force a quick reboot after the consistency check. Moreover after repartitioning your disk and depending on the hardware configuration, the Windows message System Settings Change may also appear. Just acknowledge it and reboot again.

(természetesen mindkét kiemelés tőlem)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha ez az ellenőrzés valóban lefutna automatikusan a windows indításakor az tényleg jó lenne, de sajnos nem fut le, és abban a hiszemben vagy, hogy minden oké, addig a pillanatig, míg nem akarsz egy clonezilla rendszerképet készíteni. Kellemetlen ilyenkor chkdsk-ezni...

Nekem sem, azért írtam, mert látszik hogy ez a projekt nem üzleti érdekek miatt van életben :)

Céges környezetben használjuk egy jó ideje. Nincs vele gond. A manapság népszerű "Disks" segédprogram, (ami az Ubuntu, Mint és hasonló disztrók része) illetve KDE-s társa elég sokszor megfagyott, kilépett vagy értelmezhetetlen dolgot csináltak. A GParted azért tájékoztat ha valami gond van. Fagyás(nak tűnő jelenség) csak akkor van, ha egy lemezt nem ér el, de azzal is csak egy ideig próbálkozik. Ha végképp nem megy, akkor úgyis jön a hibaüzenet csak meg kell várni. Remélem most nem rontották el :D

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Fagyni tényleg nem szokott, de én azért futottam már bele olyanba, hogy BTRFS lemezt nem jól ismer fel (NTFS-nek látta). Disks-szel, vagy parancssori eszközökkel nem jött elő ugyanez.
Illetve egy időben wayland alatt a gparted el se indult, de lehet az arch repós változattal, vagy a gnómmal volt a gond, már megy.

Jó neked. Nálam nagyon lassan particionál, és többször volt gond, hogy lefagyott. Vagy pl. bootflages partícióról, amit a GParted hozott létre, nem bootolt az adott disztró. Nem egy megbízható progi. Terminálos megoldásokat használok helyette, cfdisk és mkfs, azokkal pillanatok alatt megvan a particionálás. Átméretezni nem nagyon szoktam, eleve olyan előrelátóan osztom partíciókra a meghajtóim, hogy van bennük tartalék, szinte sosincs szükségem módosításra.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Évek óta használom, remek cucc. Ha Windows alatt kell "online" particionálni, akkor a Minitool Partition Wizard ingyenes verzióját szoktam elővenni, minden más esetben a GParted Live-ot.

Használható ez a tool jelen állapotában arra, hogy egy NTFS-t átmásoljak HDD-ről egy kisebb SSD-re? Ilyenkor a sima dd nyilván nem működőképes, GParted-ben tudom shrinkelni és copyzni, de a windowsos bootloadert hogy teszem át?

Ha Legacy módban bootolsz, akkor a legegyszerűbb, ha resize+clone után az ms-sys csomaggal felteszed a Windows bootloader-t az új eszközre és jónap (+/- a "de lehet bármi is").
Ha UEFI módban bootolsz... sok sikert :) Ha klónozod a partíciós táblát (UUID-ek, flag-ek stb. maradnak) és a partíciókat, akkor működőképesnek kéne maradnia. Ha nem klónozod, hanem újra létrehozod a partíciós táblát, akkor jó eséllyel utána lesz egy köröd a BCDEdit-tel (tegnap találkoztam egy géppel, amin a GPT megborult, testdisk-kel elővakartam a rajta levő fájlrendszerek határait, létrehoztam az új GPT-t és benne a bejegyzéseket, aztán vagy fél órát pötyögtem a bcdedit parancsokat, hogy nulláról csináljak egy új BCD Store-t - de a gép azóta is bootol :) ) ill. ha szerencséd van egy bootrec /rebuildbcd is elég lehet)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)