A Google szerint a Nest titkos mikrofonja "hiba" volt

 ( trey | 2019. február 21., csütörtök - 9:32 )

Február elején a Google bejelentette, hogy a Nest Secure - otthoni biztonsági és figyelmeztető rendszer - egy frissítés után várhatóan együtt fog működni a Google Assistant-tel. A probléma ezzel csak az, hogy a felhasználóknak fogalma sem volt arról, hogy a Nest biztonsági eszköz tartalmaz mikrofont. A napokban a Google egyik képviselője azt nyilatkozta a Business Insider-nek, hogy hibát vétettek. A beépített mikrofont sosem szánták titkosnak és annak létezését fel kellett volna tüntetniük az eszköz technikai specifikációjában.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hahahah :D Hát persze!

--
trey @ gépház

mar alig varom hogy a nyomtatokra is jojjon egy szoftver frissitessel a szemelyi asszisztens :)

Ja, ja. Csak bediktálod a a levelet azt ki is nyomja :D
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Lol hat nalunk van ilyen az irodaban kb az 50-es evek ota

ugy hivjak hogy titkarno :D

na és vajon az ő specifikációjából mit felejtettek ki?

ja, kinyomja neked is és a Big Brothernek is

Google Cloud Print, ugyebár. Régóta létezik.

nem is kell olyan messzire menni, a kezdő lehallgatottaknak elég egy Win10

Ebben csak az a vicc, hogy szorgos munával elérték, hogy már előbb adnám az adataim az MS-nek, mint a Googlenek.

Ne légy amatőr, add el egyszerre mindkettőnek, dupla pénz! :-)

Microsoftnál valószínűleg a következő Azure cloud crash-nél úgyis megsemmisülnek az adataid.

Ha van egy nest készülékem akkor kártérítésért folyamodhatok?

Nem, valójában "elfelejtették" kifizettetni a mikrofont veled, szóval küldenek egy sárga csekket. :)

Milyen károd származott, és hogy mérhető fel annak az összege?

Ha ilyen specifikáció mellett már nem tart igényt a készülékre, akkor könnyen megállapítható az alsó határ: a készülék teljes vételára.

Szerintem annak az 1-2 tucat embernek, akik emiatt visszaviszik a készüléküket, vissza is adják a vételárat.

Jó kérés. Egy illegális lehallgatási lehetőségről, vagy stb. Alapvetően bűncselekmény vagy annak előkészülete a téma jelenleg.

Nincs ilyen szarom és nem is lesz. A kérdés csak provokatív gondolkodó kérdés.

Ebben a formában ez maximum vétségnek számítana, de bűncselekménynek semmiképp sem.
Szóbeli figyelmeztetés vagy pénzbírság járhatna érte, ha bizonyítást nyerne, hogy szándékosan a másik sérelmére követték el.

A törvény alapján ráadásul ez nem számít lehallgató eszköznek, mert ez "polgári felhasználásra tervezett", és inkább "szórakoztató elektronikai eszköz"-nek van definiálva.

Akusztikus lehallgató eszközök fogalmát a160/2011. (VIII. 18.) kormányrendelet írja le:
Akusztikus lehallgató eszköznek minősül minden olyan akusztikus információ megismerésére, rögzítésére, továbbítására alkalmas elektronikus, szoftveres, mechanikus vagy más eszköz, módszer, technológia, amely a kommunikációban részt vevők bármelyikének tudta és beleegyezése nélkül, titkosan, illetve rejtetten alkalmazható, így különösen:

  • lehallgatási célra tervezett, előállított, vagy forgalmazott mikrofon, illesztő, rögzítő, illetve továbbító eszköz;
  • lézer- vagy infravörös sugárzást felhasználó, illetve mikrohullámú vagy ultrahangos működési elvet alkalmazó technikai lehallgató rendszer;
  • rejtett, álcázott, illetve megtévesztésre alkalmas hangrögzítő vagy hangtovábbító eszköz, azok tartozékai.

Ez alól kivétel a polgári felhasználásra tervezett irodai vagy szórakoztató elektronikai eszköz és tartozékai.

3 év fegyház?

Amíg nem hallgat le illegálisan, nem használja a mikrofont adatgyűjtésre, addig csak annyi jogod van, mint amikor észreveszed, hogy az alaplapodon van két felesleges kondenzátor. (az enyémen volt, be sem voltak kötve, gondolom a lemásolás megnehezítésére, vagy a sorozatgyártás egyszerűsítése miatt)

"Don't be evil", biztos erre a mottora gondoltak kozben.

Atyaég! Hát senki sem őrzi itt az őrzőket?!

:-)

LOL, ha csak szépen lahallgatnak mindenkit, akkor fel sem tűnt volna. Ezek az agyatlanok publikus feature-t csináltak a lehallgató-mikrofonjukból. Ez volt a "hiba". Túlbuzgók voltak a marketingesek, és azt is eladták, amit titokban kellett volna tartani.

Nálunk csak nyest volt, de abban nem volt mikrofon.

De, ketto is.

Ha úgy vesszük, akkor igen, de biztosan nem állt kapcsolatban egyik céggel sem :)

Mitől lett volt?

Elköltözött.

A túlvilágra?

Nem, az erdőbe.

Google versenyzik az Apple-val, hogy ki kerüljön fel a napi vezércikkre. Olyan ez, mint az F1-ben a Ferrari - Mercedes.

--
robyboy

Izmolhatnak, de úgyis a Microsoft fog nyerni a következő patch kedden azzal, hogy most éppen mit tett tönkre a frissítés.

( Bocs, de Murphy miatt nem merek smiley-t tenni a végére. )

Akkora klisé, hogy a termosztátban, telefonban, fali panelban van a lehallgató.

Ja. Így legalább nem figyelünk a telefonra! :-)

Én már alig várom, hogy a kenyérpirítóba is építsenek egyet-kettőt, és kib*hott gyorsan ordítson utánam, ha betettem a reggelim alapanyagát, és úgy gondolja a távolodó lépteim okán, hogy "csak két percre" még leültem a géphez egy kommentre... (Nem.., persze hogy nem, ha G. akkor inkább szenes ivan...)

Kár hogy nem a szájról olvasást tették bele a Google Assistantbe, akkor lehet hogy egy kamerát találtak volna a Nest-ben mikrofon helyet...

Igazából 1-2 lépésre vagyunk attól, hogy ne is tudjunk róla, ha van a Nest-ben bármilyen nem fény alapú letapogató (jól fogalmaztam? fixme), kell ezeknek az érzékelőknek bármilyen kívülről látható kivezetés? Volt ez a Google Project Tango, akkor olvastam róla pár sort, szóval full laikus vagyok :).

Én ismerek egy csomó embert, akik nem tudják, hogy a laptopjukban van mikrofon.

Ezzel az erővel itt tulajdonképpen nem történt semmi.

---
Science for fun...

Sööt! Van olyan is, hogy azt hiszi az ember van benne, de mégsincs, és vehet feleslegesen egy mikrofonos fejhallgatót vagy webkamerát.

Láttam az ingyenes Neverwinter gamét, ahol egy többjátékos Quest-hez csatlakozik a játékos, kigyullad a webkamera LED-je :) Szerintem simán megfigyelik a játékost, mégsem sír senki sem.

Lefordítja az ember a kamerát pofával lefelé az asztalra és meg van oldva.

--
robyboy

Más azért az, hogy ott volt az adatlapon, csak nem akar / tud olvasni a vevő, mint az, hogy nem is tudtam, hogy a TV-ben robbanó töltet is van.

Értem én, de azért az továbbra se világos, hogy mitől olyan nagy meglepetés bárki számára az, hogy egy termékben, ami alapvetően a lakás állapotának a megfigyelésére/érzékelésére van kitalálva, van egy megfigyelésre/érzékelésre alkalmas alkatrész.

---
Science for fun...

Végül is... akkor neked az se lenne meglepő, ha egy autószerelő feldugna neked egy ánuszszondát, elvégre csak diagnosztizál.

Aha...

A hasonlatod arra enged következtetni, hogy a te autószerelődnek van a műhelyében egy ilyen szondája, és meg is mutatta neked.

Barátom, téged kihasználtak! :-)

---
Science for fun...

touché! :-)

Nincs autóm, csak emiatt járok oda.. :)

Ha veszek egy TV-t, amiben van webkamera, annak se fogadom el, hogy bekapcsol, mikor nem kértem. Ez meg még csak rá se volt írva, mintha nekem abban a laptopomban, amiben nincs webkamera, mégis lenne.

Értem, hogy nem "fogadod el", de honnan fogod megtudni, ha ez megtörténik?

Nem lenne egyszerűbb olyan tévét venni, amiben nincs kamera?

Vagy a konkrét példánál maradva nem lenne egyszerűbb rendes trafós kapucsengőt használni, kézzel felhúzni a redőnyt és szükség esetén a saját biológiai szenzorod jele alapján felkapcsolni a villanyt?

Elvégre az evolúciónak köszönhetően elvileg okosabb vagy, mint az otthonod.

---
Science for fun...

+1: a messziről irányítható hűtésen, fűtésen és a robotporszívón kívül túl van ez gondolva. Úgy látom, hogy a klasszikus piacok kezdenek betelni (PC, telefon, okosóra stb.) és most mindenáron kell egy újabb otthoni digitalizáció (IoT). Aki nagyon akarta korábban is digitalizálhatta az otthonát, voltak felprogramozható vasak 10+ éve is, de nem nagyon akarta senki.
--
https://naszta.hu

Honnan tudod, hogy nem akarta "senki"??

A távolról való irányítás fapad. Az okosotthon ott kezdődik, hogy megtanulja mikor milyen hőmérsékletet kell beállítani, amit természetesen te felülbírálhatsz bármikor amiből szintén tanul, de valószínűleg jó lesz neked úgy.

Ok, legyen igazad!

BTW: amit én látok eddig ismerősöknél az, hogy emberünk vett egy új játékot (a progresszió jegyében), de amint elmúlik a lelkesedés (jön a következő kacat), marad a fapados időzítés (ezt 20+ éve minden normális termosztat tudja) és a telefonon távvezérlés (ez mondjuk ebben a formában valóban új). Amikor az emberek ezeket az eszközöket veszik, akkor roppant fontosnak tűnnek ezek az apró részletek, de normális esetben évente 2-szer nyúlsz termosztathoz (ezt most nyilván egy kicsit eltúloztam, de a lényeg talán átjön). Ez nem olyan, mint hogy hányszor mész futni a héten (ami szintén nem igényel egyébként okosórát, de elhiszem, hogy vannak emberek, akik tényleg ezzel foglalkoznak naponta és ettől valódibbnak tűnik ez az igény).
--
https://naszta.hu

A Samsung TV-t utálom. Külső Winchestert raktam hozzá és amikor bekapcsol, hallom, amint a merevlemez felpörög. Ha kinn van az USB-n az 5V, tudom, mert a merevlemez darál.

Kikapcsolom a TV-t, 2 óra múlva sötét képernyő mellett bekapcsolja magát. Állítólag a szoftverfrissítéseket keresi, de nem lehet kikapcsolni. Jobban tenné, ha nem keresné.

Baromi idegesítő, ha egy TV csak úgy bekapcsolgatja magát, mert épp valami eszméletlen fontos dolga van. Ne tegye, ha megynyomom a kikapcsolást, akkor kuss van. Ez a normális szerintem.

OkosTV, akkor meg mit vártál? Amúgy mikor keressen, amikor néznéd a BéKát, és mikor Berényi Miki feltűnik, induljon újra a frissítés miatt? Akkor már nem is olyan értelmetlen ez a nyugalmi állapotra ütemezett frissítés, más kérdés, hogy olyankor a külső USB cumókat nem kéne zargatni, vagy pl kikapcsolható legyen a frissítés saját felelősségre.

Azért ez ne legyen 2019-ben már probléma :)

Androidon (nem minden készüléken) ez a probléma már megoldott úgy, hogy két rendszerpartíció van, amíg egyikről fut a rendszer, a másik a háttérben tud frissülni. A következő újraindításkor pedig várakozás nélkül indulhat az új verzió.

:D

Engem az erdekel, hogy ez hogy maradt eddig titokban? Amikor megjelenik valami uj az AAPL/Samu/Goolag kinalatabol, rogton megjelenik 100 unboxing video, stresszteszt, toresteszt, iFixit elemzes a szetszedhetosegrol, stb.. egyiknek sem tunt fel egy mikrofon? Annyira azert nem egy ismeretlen alkatresz, a funkcioja miatt kell neki egy adott meret is (ugye a hang el kell mozditsa valamelyik reszet), kell melle valami minimalis erosito, egyebek.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Valszeg csak a turmixolós teszt ment végig. :-)

az a kedvencem

Hülyék! Nem kellett volna a szoftver update-ben aktiválni a mikrofont. V2 néven el lehetett volna adni mégegyszer ugyanazt, ezúttal bekapcsolt mikrofonnal. :D A hülyék egyből megveszik úgyis.

--
openSUSE 42.2 x86_64