Titkosítás, biztonság, privát szféra

20 éves Bill Gates Trustworthy Computing kezdeményezést bejelentő levele

20 éves Bill Gates Trustworthy Computing kezdeményezést bejelentő levele. A kezdeményezés alapvetően arról szólt, hogy a Microsoft összes alkalmazottja számára előtérbe helyezze az ügyfelek biztonságát, és végső soron az ügyfelek bizalmát. Az évforduló alkalmából a Microsoft Security Response Center egyik vezetője írt egy megemlékezést arról, hogy hol tart most, 20 évvel később a kezdeményezés. Elolvasható itt.

Hackereknek könyörög a Nemzetközi Vöröskereszt

Ismeretlenek feltörték a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom szervereit és azokról 515 000 "rendkívül kiszolgáltatott személy, ideértve a konfliktusok, migráció és katasztrófa miatt családjuktól elszakított személyek, eltűnt személyek és családtagjaik, valamint fogvatartottak" személyes adatait vitték el. A Vöröskereszt a hackereknek könyörög, hogy ne szivárogtassák ki ezeknek az embereknek az adatait:

P0: az NSO zero-click iMessage sebezhetőség részletei

A Google Project Zero 0day sebezhetőségekkel foglalkozó elemező csoport a Citizen Labbal és az Apple Security Engineering and Architecture csoporttal együttműködve részletesen megvizsgálta a FORCEDENTRY néven elhíresült sebezhetőséget, amivel a Pegasus kémprogramot szállították a célpont eszközére. A cikksorozat első részében azt mutatják be, hogy az NSO milyen módon tudott észrevétlenül betörni az áldozat mobiljába és előkészíteni a terepet a Pegasus számára. A P0 munkatársai úgy jellemezték a exploitot, hogy technikailag az egyik legkifinomultabb megoldás, amivel valaha is találkoztak.

A FORCEDENTRY a következőképp működött:

"Androidos appal segíti a kéretlen AirTagek felderítését az Apple"

Nemrég írtam arról, hogy Kanadában a rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy Apple AirTag-gel jelölik meg a tolvajok újabban az ellopandó autókat. Ehhez kapcsolódóan érdekes a hír, hogy:

Tails 4.25

Kiadták a Tails 4.25-ös verzióját. A Tails az utóbbi időben került reflektorfénybe azzal, hogy kiderült, Snowden és csapata, Bruce Schneier is felhasználója, valamint, hogy az NSA-nál könnyen megfigyelésre jelölt lehet az, aki utána érdeklődik.

Részletek a bejelentésben.

Apple AirTag-gel jelölik meg, majd követik le a tolvajok az ellopandó autókat Kanadában

Az olcsó nyomkövető eszközt általában bevásárlóközpontok parkolóiban és nyilvános parkolókban helyezik fel a tolvajok a nagy értékű autókra, például a tanksapka mellé és egyéb rejtett helyekre. Majd az eszköz segítségével lekövetik a gépjárművet a tulajdonos lakásáig, ahonnan ellopják a felhajtókról. Részletek itt.

Itt a Nextcloud Hub II!

Megjelent a self hosted produktivitási, kollaborációs platform, a Nextcloud Hub újabb nagyobb kiadása. Bejelentés-videó:

Be tudsz lépni a párod mobiltelefonjába?

Egy riportot (0:50-7:50) láttam a minap a TV-ben, amiben "híres emberek" (celebek) arról beszéltek, hogy ők és párjaik nagyon nyitottak, egymás előtt a mobiljuk feloldó kódja is ismert, azokba rendre be is szoktak lépni és akár a másik nevében üzeneteket is szoktak küldeni a haverjaiknak:

- Énszerintem a bizalomnak ez most már ilyen alapja, hogy a mai világban a fiatalok tudják egymás kódjait, ...

[...]

- Míg a 80-as években az alkoholizmus, a 90-es években a hűtlenség volt a fő válóok, ma már az is megingathat egy kapcsolatot, ha nem tudjuk feloldani a párunk mobilját. Egy friss magyar kutatás szerint a fiatal felnőttek több mint fele elgondolkodna a szakításon, ha nem kapna kódot a párja telefonjához, okoseszközéhez.

[...]

18-23 éves korig terjedt az adatközlőknek a halmaza ...

A riport szerint főleg a fiatalabb generációnál érhető tetten ez a fajta gondolkodásmód. Lássuk mit szólunk mi ehhez ...

23 év alatti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
1% (8 szavazat)
23 év alatti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
0% (4 szavazat)
24-49 év közti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
53% (606 szavazat)
24-49 év közti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
20% (227 szavazat)
50-74 év közti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
7% (84 szavazat)
50-74 év közti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
2% (27 szavazat)
74 év feletti vagyok, be tudok lépni a párom mobiljába
1% (6 szavazat)
74 év feletti vagyok, nem tudok belépni a párom mobiljába
1% (16 szavazat)
nincs párom, nincs mobilja, nincs mit mondanom stb.
14% (163 szavazat)
Összes szavazat: 1141

Elindította éves pénzgyűjtő kampányát a Tor Project

Aki fontosnak gondolja a privát szféra, mint emberi jog védelmét és hasznosnak tartja a Tor Project közreműködését a privát szféra védelmének megvalósításában, fenntartásában, a segítheti a projekt további működését pénzbeli támogatással. Minden egyes küldött dollár mellé egy további dollárt tesz a Friends of Tor: