Megjelent a dav1d nevű AV1 decoder első kiadása

 ( trey | 2018. december 11., kedd - 21:22 )

Jean-Baptiste Kempf bejelentette, hogy elérhető a dav1d nevű AV1 decoder első használható, 0.1.0-s verziószámú, "Gazelle" kódnevű kiadása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

erdekes lesz ez az AV1 codec:
"It removes the grain component from the signal, analyzes its non-random characteristics, and instead transmits only descriptive parameters to the decoder, which adds back a synthetic, pseudorandom noise signal that's shaped after the original component. "

Nem értek ezekhez. Az ilyen 'grain' zajnak mennyire van és milyen a non-random karakterisztikája?

hat a random az a sima feher zaj. minden mas noise az non-random :)

Vártam volna mondjuk egy kiokosítóbb értekezést a kérdésemre... :p

Ezt miért?

mert a zajt nagyon "draga" tomoriteni. de azert vicces, hogy majd kiveszi tomoriteskor a filmekbol amit zajnak gondol, es dekodolaskor general uj zajt helyette :)
remelem lesz noise level csuszka a lejatszokban :)

Ez nem új dolog, egy csomó video lejátszó rak rá alapból szintetikus zajt, illetve pl. az mplayer doksiban is ajánlják: "Mivel a forrás videót áteresztettük a zajeltávolító szűrőn, talán egy picit vissza akarsz tenni a lejátszás közben. Ez, az spp utófeldolgozó szűrővel drasztikusan javítja a felfogható minőséget és segít a segít a videó kockásodásának megszüntetésében. " - http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/hu/menc-feat-enc-libavcodec.html

Illetve játékoknál sem ritka post process effekt.

Vicces, hogy pl. a fotósok százezreket fizetnek azért, hogy kevésbé zajos érzékelővel rendelkező kamerát vegyenek, aztán a végén egy kattintással rákerül.

vicces pont az Árpinak linkelni az mplayert :)

És ez a zaj valahogy szabványosítva van (AV1-ben)? Hiszen ha nem, akkor más-más lesz a végeredmény a dekódertől függően. Mivel pseudorandom-ot ír, ezért elvileg elég lenne egy seed-et tárolni és megadni az algoritmust a szabványban.

... remélem, ez csak egy ki-be kapcsolható funkció lesz, mert én ezt ha nem muszály, inkább sose használnám.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

muszaj

muszáj

maszály

Természetesen.
Szerintem ez (rendesen) implementálva sincs még a mostani enkóderekben, de az tuti, hogy amiket láttam AV1 anyagokat, azoknál ez nem volt használatban.

Egyébként ez magas bitrátán valóban inkább káros, de rommá tömörített, webes videóknál (Youtube) rengeteget tudna segíteni, ott a zajból okádék szemét lesz csak.

https://tubularinsights.com/video-79-percent-internet-traffic-2020/

A total inernet forgalom 3/4 -et az online videok teszik ki,
jobb video tomoretes sokat szamitana.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Btw youtube-on már bekapcsolható: https://www.youtube.com/testtube

Because it is new, streaming AV1 in HD requires a powerful computer, and only some videos have AV1 available at this time. Choosing to stream AV1 in SD will use AV1 up to 480p, and VP9 for higher formats.

Chrome 70+
FF: about:config?filter=media.av1.enabled
Edge: AV1 Extension

Kösz a kerek hozzászólást.

Itt tesztelheto: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyqf6gJt7KuHBmeVzZteZUlNUQAVLwrZS

Gyors konklúzió:
- Random helyekre beletekerve nem találtam olyan frame-et, ahol jobb lenne a vp9-nél (hasonló bitrátával van tömörítve a kettő)
- CPU-t kb 3x annyira eszi, mint a vp9
- 1080p60 fps már szaggat FF és Chrome alatt is (i5 6600k)

Há ja, ahogy nő a sávszél, lehet már inkább akkun és cpu-n kell spórolni.

VP9 és tsai nem erre van?

A VP9 még elterjedni sem tudott, máris lecseréli az AV1, amire meg még végleges enkoder/dekoder sincs. Teljesen hiteles kép a 2018-ban tömegek által használt trendi webes technológiák megbízhatóságáról. Légi közlekedésben, és atomreaktorokban is remélem erre a szintre jutunk el, lehetőleg még ma! /s
--

Az AV1 a VP9 továbbfejlesztése. A kugli VP10/VPNext néven fejlesztgette, csak kialakult végre egy iparági összefogás egy tényleg jó royalty-free codec érdekében és be lett oda dobva a közösbe több másik hasonló kezdeményezéssel együtt (amikből elemek szintén belekerültek), ezért lett más a neve. Ha nem lenne AV1, akkor most ugyan ez történne a VP10-el (mint ahogy történt a VP9-el is anno), max kevésbé lenne előrelépés.

>amire meg még végleges enkoder/dekoder sincs
A formátum véglegesítve lett, amivel együtt "véglegesítve" lett a "hivatalos" enkóder/dekóder is, szóval ez egy marhaság amit írtál. A teljesítményen van még mit reszelni, illetve azóta megjelentek alternatív szoftverek is, lásd a címben említettet (ami szintén már teljes értékű). De ezek mind működnek, tudják a szabványt.

>teljesen hiteles kép a 2018-ban tömegek által használt trendi webes technológiák megbízhatóságáról.
Miért is? Az AV1 kísérleti fázisban van még csak használva mindenhol (nincs egy éves a final spec). Miért zavar ez téged?

A VP9 meg elterjedt annyira, amennyire csak el lehetett: a kugli házi szabványa, ők kiterjedten használják is Youtubeon. A gifeket szép lassan leváltó webm minivideók is ezt használják szerteszét a neten. Mit szeretnél pontosan?

Ez nagyon hasznos összefoglaló volt, köszönöm.