Unbreakable Enterprise Kernel Release 5

 ( trey | 2018. június 21., csütörtök - 6:56 )

The Unbreakable Enterprise Kernel Release 5 (UEK R5) is a heavily tested and optimized operating system kernel for Oracle Linux 7 Update 5 and later on 64-bit Intel (x86_64) and ARM (aarch64) architectures. It is based on the mainline Linux kernel version 4.14 LTS.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Unbreakable ..."
Bullshiiiiiiiiiiiiit!
--
:wq

Oracle-től mit vársz? :D

--
zrubi.hu

csak az oracle tudja megtorni :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerintem az oracle es a tudja kozul lenyeltel egy nem-et

A felhasználói doksiban leírt parancsok ugyancsak rögzített sorrendű véges sok alkalommal egymás után kötésével nem letérdeltethető.
Minden más: "out of scope" / "újabb fejlesztést igényel de persze csak ha van egyedi lvl executor szintű support szerződésed" :D

Van valaki aki használja? Van bármi értelme egy Red Hat kernellel szemben?

Gondolom annyi, mint minden új kernelben, bővebb HW támogatás, javított bugok teljesítmények stb.
Annyi különbséggel, hogy az oracle ezt is engedélyezi, supportált.

RHEL-nél 3.10.X az alap, és abba backportolgatnak amit jónak látnak. És amennyiben jól tudom más kernel nincsen. Azaz, ha 4.14 ben van olyan feature ami neked kéne és a RHEL nem backportolta akkor íj.

Fedora 27, Thinkpad x220

El is bambultam

3.10.0-693.21.1.el7.x86_64

vs

4.14

tényleg más a történet. Azért nem csak a stabilitás hanem a feature is fontos .. a Red Hat sem az isten lábnyoma, pl az epel-ből telepíthet iotop nem mködik 7.5-ön pythoon gondok miatt de 7.4-en 20 perccel korábban még ment :S

Ugyan nem hivatalos, de lehet követni a mainline kernelt elrepo.org

A munkahelyemen használjuk. Előnyei? Megfizethető a supportja, ha sok gépre veszed, nem megy rá inged-gatyád, mint a Redhatnél. Igen, jól olvastad, egy Oracle termék olcsóbb, mint az istenített ópenszósz Redhat. :)

Amúgy ha az "engineered systems"-termékekből veszel és abban Linux van, akkor az UEK-t futtat, pl. az Exadata storage cellek egy Superclusterben.

Az UEK-ban vannak egyébként plusz feature-ök is, nem csak egy RHEL-kernelt fordítanak újra, pl. KSplice, DTrace, Btrfs, Dockert még mindig támogat (RHEL kidobta és nyomja a saját konténeresdijét) stb. Az Oracle leírja a honlapján.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Kiszedett valamit a RH a kerneléből, és nem megy rajta a Docker?

Nem emlékeztem pontosan, ezért megkerestem neked, itt egy pontosabb bejelentés: deprecated lett a Kubernetes és a Docker státusza 7.5-től.

https://rhelblog.redhat.com/2018/04/10/container-related-changes-in-red-hat-enterprise-linux-7-5/

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Az hogy OpenShift (based on Kubernetes) azert mond valamit mester ugye? Ha mar a linket megtalaltad...
De nem akarok beledkotni igazan, csak gondoltam beboffentek ide egy tenyt is :D

Ez így nem pontos, sőt félrevezető. Nem a docker support lett deprecated 7.5-től, hanem a 7.2 idején az extras repoban megjelent defaultnál újabb verziót szállító docker-latest "branch". Hogy ez utóbbi mi volt, arról itt olvashatsz bővebben: https://access.redhat.com/articles/2317361

"Az Oracle leirja a honlapjan"...hahahahahahaha....megcsinaltad a napom ember :D

Olcsobb az Oracle. Nana! Mivel semmit sem csinalnak, csak fogtak egy masik ceg termeket es atneveztek. Lattal Te mar eletedben az Oracle altal irt basic hello world bash scriptet? Mert kb azt sem tudjak megirni. En ilyen troger bandara nem biznek supportot az tuti. De hat legalabb olcsok. Tudod mi meg az olcso?

Az XY ut melletti nocskek.
"De hiszen ugyanazt adjak, mint a luxusprostik, nem?" :D

Azt meg latom a "konteneresdirol" foglamad sincs. D

Leírtam nagyjából, hogy miben különbözik, leellenőrizheted, az UEK-ben több olyan technológia is van, amit a Redhat nem nyújt. Olvasd el újra, hátha sikerül fölfogni másodszorra.

Amúgy meg miért hörögsz azon, hogy "csak fogtak egy másik ceg termeket es atneveztek"? GNU licencű a RHEL (nagyrészt), bárki megteheti. Az Oracle üzleti modellje pontosan ugyanaz itt, mint a Redhaté: supportot ad el az ingyenesen elérhető oprendszere mellé. Mellesleg, megjegyzem, egyszerűbb hozzájutni egy OEL telepítő ISO-hoz, majd a yum.oracle.com-on a frissítésekhez, mint a Redhatnél ezek megfelelőihez.

És igen, valóban olcsóbb is a Redhatnél. De még SuSE-nél is. A munkahelyemen több kontintensen, több országban, esetenként egyes országokban több adatközpontban tízezres nagyságrendű Linux szervert üzemeltetünk, fizikai és virtuális gépeket vegyesen. Ekkora méretnél az OEL nem egyszerűen olcsóbb, DURVÁN OLCSÓBB, mint a Redhat.

A konténeresdiről valóban fogalmam sincs erre ráéreztél. Csak a 2000-res évek elején már használtam Linux-Vservert (amit magam raktam bele a Debianjaimba), illetve 10+ éve használok Solaris zónákat enterspájz környezetben.

Legközelebb próbálj meg valakibe és valamibe úgy belekötni, hogy nem magadat teszed nevetségessé automatikusan vele.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ok, mester :D

Oracle szemuvegen at minden rozsaszin es szaloncukrot kakalnak a csillamponik a szivarvanyon atrepulve mikozben csilingelo hangon eneklik, hogy shalalala :D

Szeretnelek megkerni, hogy egy altalad keszitet szellemi termeket adj at nekem es en majd rebrandelem (adok hozza uj logot) es megprobalom kicsit nyomottabb aron adni. Persze majd azt horgom mindenki fulebe, mikozben analis szexre kenyszeritem, hogy de en olcsobban csinalom meg a kis farpofajat, mint amennyiert Te tenned. :D

Hogy van-e előnye a stock RHEL kernellel szemben az a használat módja fogja megadni.
Mi pl. az Oracle termékei alatt az Oracle által rebarand-elt linuxot használjuk, így elkerülhető az egymásra mutogatás az OS és SW gyártó között.
Más pedig, hogy a UEK-be rendszerint olyan dolgok kerülnek bele, amik az oracle termékek teljesítményére és stabilitására van (jó) hatással.

Ha nincs kinyomva a szeme a rendszernek, akkor annyira nem érezhető, de 75%-os terhelés környékén már tényleg érezhetővé válik.

Ez saját empirikus tapasztalat. Ez a pro.

Ha valamiért nem Oracle terméket futtatsz, akkor vannak olyan termékek amik fejre állnak a nem alap kernelre épülő UEK cuccon.


Ha átadod a tudásod neked attól még nem lesz kevesebb belőle..

Ha nincs kinyomva a szeme a rendszernek, akkor annyira nem érezhető, de 75%-os terhelés környékén már tényleg érezhetővé válik.

Ezt mire érted pontosan? A postodból számomra nem derül ki egyértelműen és kíváncsi lennék a tapasztalataidra.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”