Nagy lehetőség az ingatlanpiac az IT cégeknek!

Címkék

Okosingatlanok, VR, IoT megoldások. Ismerd meg az ingatlan szakmát, leendő ügyfeleidet május 30-án, az első hazai ingatlan digitalizációs konferencián! További részletek »

Hozzászólások

Nem vagyok ugyan érintet a kérdésben, de őszintén érdekelne, hogy nálunk mégis mit jelenthet ez a "nagy lehetőség".

Valahogy nem tudom elékpzelni, hogy a közeljövőben tömegével jelentkeznének olyan megrendelők, akik kifejezetten okosingatlant szeretnének.

---
Science for fun...

az egyik legnagyobb hazai lakasos ingatlanfejleszto, a cordia pl mar szinte csak ilyet ertekesit. elozo heten beszeltunk egy céggel, akik most kaptak 1500 (!) lakasra "okoseszkoz" megrendelést.

vagy nézzük a kereskelemi piacot. a parkl sorra nyeri a belvarosi parkolo digitalizálását.

A parkoló digitalizálás teljes más téma. Van a parkolót kezelő cég, annak az igényeit kell kielégíteni. Vagy elhitetni vele, hogy igénye van ilyesmire.

Az új építésű lakások többsége úgy kel el, hogy még csak az építés elején járnak. A kivitelező szakemberével a vevő megbeszéli, hogy milyen járólapot, csempét, parkettát, villanykapcsolót, konnektort… szeretne. Milyen színű legyen a fal, hol legyenek a konnektorok… Ha olyat kér, akkor esetleg felárat is fog fizetni. Arra lennék kíváncsi, hogy amikor előadom neki, milyen okos funkciókat szeretnék a lakásba, milyen interface-en, protokollon legyenek elérhetőek az egyes funkciók, akkor ez a szakember milyen szemekkel nézne rám.

Ha a vevőnek nincs beleszólása, illetve nincs olyan szakember akivel ezt meg tudná beszélni, akkor minden lakásban lesz egy egyen-okosítás, ami egyeseknek feleslegesen sok lesz, mások számára viszont egy nem túl sokat tudó rendszer. További nehezítés, hogy míg a falak színével, a csempével, a járólappal… kapcsolatban legtöbb embernek határozott elképzelése van, addig az okoslakással kapcsolatban nagyon keveset tudnak. Így aztán, ha lenne is szakember, akivel meg lehetne beszélni a részletkérdéseket, a tulajdonosnak lövése sem lesz róla, hogy mit szeretne. Legfeljebb a beköltözés és hosszabb-rövidebb ott lakás után jön rá, hogy fizetett valamiért, ami nem felel meg neki. Aztán vagy lehet bővíteni a rendszert, vagy nem.

Ezzel csak az a baj, hogy egy IT cég csak 1-2 rendszert fog forgalmazni (, ha nem ez a fő profilja), így a választási lehetőség is nagyon soványka lesz. Milyen jól lesz, ha találnak egy sebezhetőséget a beépített okos-zárnál, és akkor a lakópark 100–200 lakása egyszerre lesz szabad préda a betörök előtt. Mivel az okos-záraknak nem nagyon divat a szoftver frissítése, így jó üzlet lesz az egészet lecserélni egyszerre.

> egy IT cég csak 1-2 rendszert fog forgalmazni (, ha nem ez a fő profilja)

De miert ne lehetne ez a fo profilja? Ha van ra kereslet, siman lehet inditani tanacsado ceget akik nem forgalmaznak. Vagy lehet forgalmazni is, tanacsadas mellett (bar itt ahogy emlited, felmerulhetnek erdekutkozesek, azaz a cegnek az lesz az erdeke, hogy kiszorja a raktaron maradt arut).

Belso-epiteszek tanulhatnak automatizalasrol, okositasrol, esetleg tarsulhatnak egy mernokkel, igy az egyik human, a masik technologiai oldalrol tud segiteni az ugyfelnek.

Ez csak otleteles, hogy ebbol mi piackepes, nem tudom. Gondolom a konferencia is erre keresi a valaszt.

Az okos otthonnál nálam a red line a smart lock, egészen addig amíg nem úgy működik, mint a mechanikus zár: megveszem és kb egy évtizedre várhatóan az átlagos fenyegetésekkel szemben védett az ajtó, mindenfajta macera nélkül.
https://www.theregister.co.uk/2018/02/05/amazon_key_hack/

Szerintem egyáltalán nem lesz jó üzlet lecserélni, mert
a/ az emberek többsége nem fogja komolyan venni a fenyegetést
b/ az a kevés aki komolyan veszi, annyira fel fog háborodni, hogy nincs secu update, hogy a büdös életben nem szereltet be okos zárat többet
c/ 1% vesz új elektronikus zárat majd e miatt

Már több cég zárjával előfordult, hogy sebezhetőséget találtak, de még egy cégről sem hallottam, hogy csődbe ment volna. Illetve arról sem hallottam, hogy a vásárlók vasvillával, kaszával felszerelkezve látogatást tettek a cég központjában, vagy valamelyik boltjában.

A közös képviselők ügyes emberek. Ha nekik is csurran-cseppen a zárcsere költségéből valami, akkor majd meggyőzik a lakókat, hogy okos zár nélkül már nem lehet élni. Ahol 100-as nagyságrendekről van szó, ott azért könnyen leesik némi zsebpénz.

A kkv nyilván felajánlja, de senkit nem lehet kötelezni a saját ajtózár cseréjére, egy ajánlott típusra. A kapu egy másik dolog, de mindenkinek a saját bejárati ajtaja.... jellemzően a közös képviselők azt sem tudják elérni, hogy az ablakok/ajtók ugyanolyan színűek maradjanak, ahogy telnek-múlnak az évek. Mindenki másik iparossal dolgoztat, másmilyenre cseréli az ablakokat és a bejárati ajtókat is az évek múlásával.

Sajnos ez is arról szól hogy van 25 IOT dolog a piacon amibe most be akarnak kapaszkodni, de senkit nem érdekel hogy felesleges vagy nincs is ilyen igénye az embereknek, valaki kitalálta és most ki kell önteni az utcára.

Tegye fel a kezét aki látott már olyan új lakást ahol struktúrált hálózattal volt megoldva a gyengeáram? (+rack + switch + ap)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Nálunk behúzták az UTP kábelt, AZTÁN, az egészet a villanyóra mellé kivitték, és összepödörték ahogy a telefonkábellel volt szokás régen :D (persze konnektor már nem volt ott, hogy egy switchet kirakj, tényleg úgy kezelték, hogy arra ráköti a telekom a drótját és jovanazugy)

Hali!

Bizony nagyban függ attól milyen villanyszerelőt fogsz ki... azért nem mindenki így végzi a dolgát. Éppen 1-2 hónapja volt egy eset: 3 szintes családi ház, pincébe érkezik az optika, elindul 6db utp szerteszét a házba. Körbenéztem, minden szobában 1-2 végpont, az egész házban ~30. Mondtam a tulajnak, hogy valami nem stimmel... beszélni kellene a villanyszerelővel. Felhívtuk... de minek... közölte, hogy az a 6db amit látok az az "elinduló" és a szobákban osszam szét, mert úgysem kell mind a 4 érpár.... kösz szépen wazze. Elmondtam a tulajnak, hogy 2-2 érpáron valóban lehet valamit barkácsolni, de az nem Én leszek... ehhez a nevemet nem adom. Természetesen festés után voltunk az összes fűző doboz elglettelve/burkolva. Végül egy "talicska" switch és AP felszerelése árán le lett tudva a dolog, de a villanyszerelő nem kis fejfájást okozott nekünk és meg is könnyítette a tulaj pénztárcáját.

Üdv:
Feri

Annó pontosan 20 éve a BME-n épületinformatika néven Siemens Instabusról (EIB) szóló tantárgyat hallgattam, ami ma EIB / KNX néven fut. Volt benne 20 éve is minden, mint a búcsuban. Világításvezérlés, redőnyvezérlés, szenzorok, akkor még telefonmodemes távkezelő illesztő ...
Relatív kevés helyen használták, mert drága volt a klasszikus villanyszereléshez képest.

Ma IoT névbe burkolva újra fel akarjuk találni, pedig sorozatgyártott kész berendezésként kaphatóak ma is, továbbá vannak más elterjedt épületinformatikai rendszerek is.

A KNX-szel az a gond, hogy ma is drága, főleg, ha nem nagyok az igényeid: kell egy táp, egy IP router és gyakorlatilag már 100e fölött vagy és még nincsen semmid. Másik gond, hogy normális vezérlő/vizualizációról nem tudok. Én Gira HomeServert használok, de az erőteljesen látszik rajta, hogy villamosmérnökök fejlesztették több, mint 10 éve.
Az is gond, hogy ezek a rendszerek alapból igényelnek villanyszerelést, de a villanyszerelők (és villanytervezők) nem értenek az informatikához, ami normális rendszerhez kellene.
Az sem a terjedését használja, hogy vezetéken megy: utólag már macerás kiépíteni, hasonló szabványos rádiós szabványról nem tudok (nagyon nem is kerestem).

Pedig tényleg nagyon jó, koncepció szinten is, nagyon jól össze lehet mindent integrálni (nem külön alkalmazás kell minden izzónak a telefonra, hanem egyben látszik minden és együtt is tudnak működni).

Ez egy új építésű társasház... Nem én fogadtam fel az embert én a lakást vettem. Ennyi pénzért a kivitelező figyelhetett volna erre.

Mindegy, az egyik UTP-n kivittem POE-t, azzal megtápláltam a mikrotiket aztán öröm és bódottá. (bár ugye itt volt egy kis győzködés a szolgáltató fel is, mert ő meg mindenáron be akarta vinni a saját kábelét a lakásba, mert neki ki van adva)

A másikat kihagytam, hogy amíg fűtőtest van a lakásban/házban miről beszélünk?

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

ha megkérdeznénk 'átlagembereket", hogy tudják-e mitől okos egy otthon, szerintem 10-ből 9,5 nem tudná megmondani. Kezd ez a kifejezés olyan elcsépelt és agyonhasznált lenni, mint a felhő. Mindenki dobálózik vele, de hogy mit takar valójában, arról a többségnek halvány fogalma sincs.

1 nap 20 előadó. Miért nincs teremlista és beosztás? -vagy megemlítve hogy mindenki megkapja az összes előadást pendrive/dvdn? Vagy ezek nagy része csak 5 perces szösszenet?