"Februártól kínai cég üzemelteti a kínai iCloudot"

 ( trey | 2018. január 12., péntek - 10:54 )

Idézet:
Látványosan írja felül a kínai piac fontossága az elemi etikai megfontolásokat az Apple-nél, a cég az összes kínai felhasználó adatait február végén átadja egy kínai állami vállalatnak. A cég a törvényekre hivatkozik, újra. [...] Átadja a kínai felhasználók adatait a kínai partnerének az Apple, a helyi iCloud adatközpontok kezelését márciustól a Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) vállalata végzi majd. A felhasználók számára az Apple most küldte ki a tájékoztatót, miszerint dolguk nincs, a migrációt a háttérben levezénylik a cégek, viszont el kell fogadniuk a módosított, Kínára szabott felhasználási feltételeket. Ennek alternatívája az adatok teljes törlése, harmadik opciót nem kínál fel a cupertinói vállalat. [...] A GCBD egyébként nem egy független informatikai vállalat, ez a Guizhou tartományi kormányzat saját cége, tehát állami vállalat, amelyet természetesen állami szerv ellenőriz. A céget a helyi kormányzat még 2014-ben hozta létre azzal a céllal, hogy megerősítse a tartományban a Big Data ipari ökoszisztémát, kiépítse és üzemeltesse a Guizhou-Cloud platformot.

A teljes cikk itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Na, ezek nem szórakoznak vágólappal. Odaadják az egészet a kínai államnak egyben.

(Adi, hol vagy?)

--
trey @ gépház

ugyanez megy a nemeteknel, nemet adat nem lehet olyan cegnel ahol amerikai (non-eu) entitas hozzaferHET. Igy van pl egy Azure German Cloud operated by Telekom

+1, pont azért jöttem, hogy idekommenteljem a németek által üzemeltetett Azure DC-t

Persze azt elismerem, hogy amikor egy ország törvényei találkoznak egy másik kultúrális közeg etikájával, nehéz igazságot tenni.

Az Applenek nincsenek kártyái Kínával szemben. Ha nagyon erősködnének akár el is törölhetné az Applet Kína ahogy van. Googlelel vagy Microsofttal szemben az Apple erősen függ saját hardvere értékesítésétől. Ma pedig már minden Mac, iPhone és iPad made in China.


Normális HUP-ot használok!

bar azert a german cloud is meger egy miset, az api bugreport mar a businessnel van.....

Amazon ugyaezt meglepte a kinai AWS region-nel.

Ráadásul már két régió is van.

A német állam fenntartja magának a jogot a 100%-os megfigyelésre. Semmivel sem jobb Kínánál a privacy állapota Németországban. Sőt inkább rosszabb.


Normális HUP-ot használok!

A visszaélések száma azért nem egyforma.

Németeknél sokkal rosszabb a helyzet.
https://images.apple.com/legal/privacy/transparency/requests-2017-H1-en.pdf

China 1,273
Germany 12,677


Normális HUP-ot használok!

Latszik, Kinaban haznal az adatok xd

Most már igen. :-)


Normális HUP-ot használok!

Hát ha az hogy "üzemeltetésre odaadják" == minden adathoz hozzáférnek, akkor a Google, meg az AWS, ill az összes felhőszolgáltató becsukhatná a kaput (persze értem én h Kína, de nem gondolom hogy USA, németország jobb. Mindegyiknek egy célból kell, más kérdés hogy mihez kezdenek vele). Persze értem én hogy a oneplus ismételt botránya miatt kellett valamit írni, de akkoris... szezont a fazonnal.

"Hát ha az hogy "üzemeltetésre odaadják"

:D

Természetesen. A kínai állam fogja üzemeltetni. Az, amelyik megfigyeli az állampolgárait, amelyik eltiltja az állampolgárait az internetes oldalaktól, amelyik cenzúráz, amelyiket az állampolgárok VPN-ekkel próbálnak kitrükközni.

Azzal a VPN-nel, ami miatt az Apple-t szintén kérdőre vonták.

Ahogy a linkelt eredeti cikk meg is említi:

"Kecskére a káposztát"

--
trey @ gépház

A VPN szolgáltatók csak arra jók, hogy a titkosszolgálati megfigyelésre érdekes személyek kijelöljék saját magukat és még fizetnek is érte. Csak a saját kimeneti VPN szerver jelenthet némi biztonságot.


Normális HUP-ot használok!

A OnePlus-nál véglis csak a bankkártyaadatokat tárolták a user engedélye nélkül (ki tudja hol)... Aztán valakik elkezdték őket terhelgetni.

https://www.reddit.com/r/oneplus/comments/7q7zsv/credit_card_fraud_oneplus_forums/
https://forums.oneplus.net/threads/credit-card-fraud.747206/page-6
https://mobilarena.hu/tema/re_oneplus_5t_nagykepu_tronbitorlo/friss.html

Mindenki figyelje a bankkártyáját, aki a oneplus-nál vásárolt. Lehetnek kellemetlen meglepetések. Itthoni érintettek is vannak már.

Aki van olyan hülye, hogy bankkártyával fizet pedig lehetne PayPallal is az meg is érdemli.
2018-ban már illene elfelejteni az internetes bankkártyás vásárlást. Vannak megbízható fizetési módok mint a PayPal. De még ott sincs egyszerre túl sok pénz az oda társított kártyán. Semmi nem 100% de nagyságrenddel megbízhatóbb egy fizetés főprofilú PayPal mint egy mobilgyártó amelynek csak melléktevékenysége a bankkártya adatok kezelése.


Normális HUP-ot használok!

+1

idejét sem tudom, mikor volt az utolsó olyan idő, hogy nem kaptam ingyen e-kártyát direkt online fizetésre.

Egyetértek, de ha van lehetőség kártyával fizetni, akkor az üzemeltető legyen már kedves azt úgy megoldani (akár egy megbízható külső kártyafizetést választani), hogy ne lopják el az adatokat (ha már egyszer tárolják). Fórumok alapján bizonyos kedvezmények nem működtek paypal-es fizetéssel, úgyhogy sokan belemásztak ebbe.
Szerk: címek, nevek és telefonszámok is kiszivárogtak.

Úgy vagyok ezzel, hogy nagyon nagy kedvezmény kell ahhoz, hogy hajlandó legyek bankkártyával neten fizetni. Akkor pedig előveszem a csak netes fizetésre használt kártyámat. Oneplusnál nem tudok olyan kedvezményről ami megütné az ingerküszöböt nálam. Ha valahol csak bankkártyával lehet fizetni megnézem máshol ahol jó a PayPalos fizetés. Amazon jó kiindulópont. Ha picit drágább akkor is inkább ott vásárolok.
Különben a bankterminálos csalások miatt érdemes levakarni legalább a cvv kódot. Ajánlott még mágnesesen törölni a mágnescsíkot. Szinte mindenhol lehet már chippel fizetni Európában. Amerikában rosszabb a helyzet. És van olyan Mastercard, Visa is már amik nem dombornyomottak de úgyaúgy funkcionálnak mint egy dombornyomott kártya. Ezekről a teljes kártyakódot le lehet vakarni.


Normális HUP-ot használok!

Szintén nagyon ritkán adom meg a kártyaadataimat, főképp PayPal-t és virtuális kártyát használok. De 40% még úgy is érintett a dologban (a fenti oneplus.net szavazás szerint), hogy oneplus-t általában nem teljesen laikusok vásárolnak.

Áldozathibáztatás rulez igaz?

Szépen hangzik, de továbbra sem a felhasználó a hibás azért, ha visszaélnek az adataival.

B+ Gabu!
De komolyan!!
Nálad demagógabb trollt keresve sem lehetne találni! :-)

Tudod mit?
Csak neked, az eredeti Selfie:
https://rutube.ru/video/6507a136eaf6e22dc718a3ec1f4e7ed4/

Az igenis egy jó videó volt. És az áldozatok nagyon sok esetben maguk is felelősek. Morálisan senki nem érdemli meg, hogy felelőtlensége miatt áldozat legyen. De ez egy ilyen világ. Mindennek van következménye a felelőtlenségnek is. Az "áldozatiság" mártír szerepével pedig csak addig lehet takarózni még van az ember mögött egy jólétbe belehülyült társadalom amelyik fürdik az irracionális moralizálásban.


Normális HUP-ot használok!

everybody gabu :)

Nem 100% de nem sok magyar unix körüli troll van aki szinte végtelen szabadidőt képes beleadni egy általa kitalált abszurd egyszemélyes alakításába. :-) Mert, hogy valójában tizedét sem gondolja komolyan annak amiket ideír az egyértelmű.


Normális HUP-ot használok!

+1, ha valaki elbalfaszkodja a security-t (vagy ne adj' Isten rosszhiszeműen ellopja a kártyákat) az nem a user hibája. (Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a user büntetlenül lehet hülye.)

A PayPal meg ugye szintén nem nonprofit szervezet, én pedig nem akarom őket is kifizetni, hogy ugyanazokat a security feature-öket nyújtsa, mint a bankod által kiadott kártya.

"ugyanazokat a security feature-öket nyújtsa, mint a bankod által kiadott kártya."
Na neeee!!!
Ez még viccnek is rossz.
Egy bankkártya nevetséges security feature-öket nyújt. Elég megszerezni a rájuk nyomott számokat és adatokat és máris azt tehet a rajta levő pénzzel a támadó amit csak akar. Még meg sem változtathatod a kártyaszámodat mint mondjuk a PayPal jelszavadat. Kérhetsz új kártyát jó drágán. Ennyi!
A bankkártyán levő mágnescsík is nevetséges biztonságot jelent, illetve nem jelent.


Normális HUP-ot használok!

Ha a pénzemet ellopják, nekem mindegy, hogy a PayPal vagy a bank fizeti-e vissza. És ennyi a lényeg. A PayPal jelszót sem túl bonyolult ellopni, bár abban igazad van, hogy azt egyszerűbb cserélni.

A 3D Secure nem a kartyahoz tartozik?


Sic Transit Gloria Mundi

Azon túl, hogy alig használja valaki elég sok probléma van vele. SMS ellenőrzés korlátozó tényező akiknek nincs fix számuk pár évtizede családi örökségként. A régi bevált netkártya + utalgatós módszerhez képest nem sok extrát hoz.


Normális HUP-ot használok!

"Látványosan írja felül a kínai piac fontossága az elemi etikai megfontolásokat" ...
...
a Google-nél. Kapcsolódó cikk: https://www.globalresearch.ca/googles-artificial-intelligence-ai-center-in-china-poaching-foreign-talent/5625278

Tajvan minek minősül?

Az olyan, mint Hong Kong.

De Tajvannál nincs dátum a Kínához való visszatérésre.


Normális HUP-ot használok!

Nem, Tajvan a Kínai Köztársaság.
Viszont a Kínai Népköztársaság (PRC) azt állítja, hogy az "egy kína" elv miatt Tajvan nincs, csak egy "megszállt" PRC tartomány, blahblah.
Mivel a többi nagyhatalom nagyon függ a PRC-től, ezért ráhagyják.

A többi (pl. Hongkong) viszont szerződött brit gyarmat (volt).

az oroszok is keszulodhetnek:

"Az adattárolási kapacitás fejlesztésére azonban nagy szükség van, mert 2015. szeptember 1. óta jogszabály írja elő, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait az ország területén található szervereken kell tárolni. A terrorelhárításról meghozott, úgynevezett Jarovaja törvény vonatkozó rendelkezései pedig 2018. június 1-től az internetszolgáltatókat egy-, a mobilszolgáltatókat pedig háromévi adattárolásra kötelezik majd."

Őket meg tudom érteni. 9/11 előtt a nyugati országok, különösen az európaiak nyíltan pénzelték a csecsen terroristákat. Arról, hogy most mi van csak találgathatunk. Kígyót békát dobál egymásra a két szemben álló fél médiabirodalma. Van sok igazság meg sok hazugság is abban ami naponta a CNN-en Fox-on Al Jazeeran vagy RT-n folyik a képernyőről.
Persze szebb lenne a történet ha azért tennék kötelezővé a törvények az állampolgárok adatainak otthontartását, hogy megvédjék a külföldi kíváncsi szemektől. De csak annyi van mögötte, hogy maguk akarják egyedül szemmel tartani saját polgáraikat. :-)


Normális HUP-ot használok!

Persze szebb lenne a történet ha azért tennék kötelezővé a törvények az állampolgárok adatainak otthontartását, hogy megvédjék a külföldi kíváncsi szemektől. De csak annyi van mögötte, hogy maguk akarják egyedül szemmel tartani saját polgáraikat. :-)
Bocs, de ha valakinek korlátlan hozzáférése van az adatokhoz, akkor nem mindegy hogy hol van az adat? Ez hogy védene meg bárkit a külföldi kíváncsi szemektől?

Úgy, hogy az hazai adattárolás náluk az orosz cégeket hozza helyzetbe. Yandex a Google világ orosz tükre. VKontakte a Facebook orosz változata. Másrészt az Oroszországban jelenlevő és ott szerverfarmokat üzemeltető amerikai multik orosz szakembereket foglalkoztatnak adatközpontjaikban. Közöttük ott vannak az orosz titkosszolgálat emberei. De még a beépített ügynökök watchdogoskodása sem kell ahhoz, hogy észleljenek egy tömeges adatmásolást vagy nagymértékű adatfésülést az amerikai multi orosz és külföldi adatközpontjai között.


Normális HUP-ot használok!