Egy, az Intel processzorokban levő tervezési hiba miatt kell(ett) a Linuxot, Windowst stb. sebtében foltozni

Címkék

Linus szokatlan módon, a 4.15-ös kernel fejlesztési ciklusának végén olvasztotta be a Kernel page-table isolation patchkészletet. A Microsoft decemberben tolt ki a fast-ring csatornában a Windows Insider-nek olyan változásokat, amelyeket várhatóan a következő patch kedden érkeznek. De mire ez a sürgölődés? Az Intel processzorok olyan alapvető tervezési hibában szenvednek, amelyet úgy tűnik, hogy nem lehet microcode frissítéssel javítani, így azt az operációs rendszerekben kell orvosolni. Az AMD processzorok nem érintettek. A hiba leírása jelenleg embargó alatt van, az embargó várhatóan akkor szűnik meg, mikor a Microsoft kiadja a megfelelő javításokat.

Sajnos a patchek hatása mind Windowson, mind Linuxon teljesítménycsökkenés, amely az előzetes mérések szerint - a taszktól és processzorokról függően - 5-30% közé tehető.

További részletek itt.

Hozzászólások

Hát, én Intel-práti vagyok, de most el kell ismeri, ha ez igaz, szopni fogunk mint a torkos borz :D

--
trey @ gépház

Ha jól értem akkor intel procira is kikapcsolhatom a featuret egy saját fordítású kernellel, csak nem engedélyezem és kész?

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Na hajbazer ezt a bugot is megússza :D
Szóval a core-tech talán még nem, és talán csak az i-cuccok érintettek, nemsokára kiderül.

Amúgy kíváncsi lennék, hogy most a genya intel akarja az új processzorait így eladni vagy tényleg csak ekkora teljesítménycsökkenéssel lehet patkolni a problémát... (értsd mennyit fizet esetleg a szükségesnél nagyobb teljesítménycsökkenésért az intel)

Na, akkor a tobbi CPU (AMD, Power, stb.) 5-30%-ot gyorsult az Intelhez kepest :)
Lehet ujraarazni a termekeket, ujraszamolni a TCO-t...

Az autogyartók kötelezve vannak rá, mert a járműipar rendkívüli biztonságot igényel, Európában.

Az Intel mint cég 5-10 évig nem tech hanem pénzvállalat volt és emiatt nincsenek előremutató fejlesztései, befejezi sok termékének a támogatasát a forgalmazassal együtt, a termekeiben annyi a backdoor hw szibten, mint a macos-ben.

Ami Ginni Rometty az IBM-nek, az Paul Otellini az Intelnek.

Asszem nem ment át. Az AMD azért fogja szeretni az ms-t, mert az ő processzoraival is lassulni fog, Linus meg azért, mert majd rajolhat rá, hogy a Linux nem lassul be AMD alatt, mert nekik van rá patch-ük.

De szerintem az AMD el fogja érni, hogy az ms is implementáljon valami hasonlót a win-be.

ez az 5-30% ez nagyon brutál. ebből durva perek nem lesznek?

pénz? pl: veszel egy (maradjunk usában) diesel VW-t. Eltelik némi idő és kiderül, hogy a gyártó csalt a károsanyag kibocsátásokkal. A gyártó kénytelen nagy bírság mellett az értékesített és érintett gépkocsikat visszahívni. Aki vállalja a gyártó "javítását", teljesítmény csökkenést kénytelen elviselni az általa korábban megismert paraméterekkel rendelkező gépkocsijában... folytassam?

Speciel itt a gyártó nem titkolta el a hibát, mert nem is tudott róla. A VW konszern esetén szándékosan titkolták el a valós károsanyag-kibocsátási értéket, tudtak róla, hogy a termékük szar.
Na, az Intel nem tudott róla. Ezért alapjaiban más eset, és emiatt még a jótállás sem érvényes.

Az Xorg tudott róla, hogy durva security bug van benne több, mint 20 éven át?
Stb.
Rengeteg hiba van, amire sok-sok idő után derül fény. Persze te egyből rosszhiszemű vagy, de semmi gond: a vádnak kell bizonyítani, hogy az Intel 2007-ben már szándékosan, a tervezési hiba tudatával adta piacra termékeit.

Azt nem tudom, hogy jogilag meg lehet-e szorongatni az intelt ezért (biztos lesz olyan ország, ahol igen), de tuti lesz, aki bepróbálkozik vele.
Mindenesetre biztos elég sok ember lesz mérges, miután kiadta az extra lóvét az erősebb CPU-ért - és még jobban, ha pénzkeresésre kellett, nem játszani és még annál is jobban, ha nem pár darabot vett belőle, hanem sokat - és aztán hirtelen berántják rajta a kéziféket. Ez sok embernek derült égből bazaltszáraz lófasszal végrehajtott seggből-deepthroat lesz. Szeretni fogják az intelt és lesz, aki nem éri be anyázással. Szerintem.

"Linux kernelfejlesztoket ?"

http://gnu.hu/gpl.html

GARANCIAVÁLLALÁS HIÁNYA

11. MIVEL A JELEN PROGRAM HASZNÁLATI JOGA DÍJMENTES, AZ ALKALMAZHATÓ JOGSZABÁLYOK ÁLTAL BIZTOSÍTOTT MAXIMÁLIS MÉRTÉKBEN VISSZAUTASÍTJUK A PROGRAMHOZ A GARANCIA BIZTOSÍTÁSÁT. AMENNYIBEN A SZERZŐI JOGOK TULAJDONOSAI ÍRÁSBAN MÁSKÉNT NEM NYILATKOZNAK, A PROGRAM A "JELEN ÁLLAPOTÁBAN" KERÜL KIADÁSRA, MINDENFÉLE GARANCIAVÁLLALÁS NÉLKÜL, LEGYEN AZ KIFEJEZETT VAGY BELEÉRTETT, BELEÉRTVE, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN A FORGALOMBA HOZHATÓSÁGRA VAGY ALKALMAZHATÓSÁGRA VONATKOZÓ GARANCIÁKAT. A PROGRAM MINŐSÉGÉBŐL ÉS MŰKÖDÉSÉBŐL FAKADÓ ÖSSZES KOCKÁZAT A FELHASZNÁLÓT TERHELI. HA A PROGRAM HIBÁSAN MŰKÖDIK, A FELHASZNÁLÓNAK MAGÁNAK KELL VÁLLALNIA A JAVÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES MINDEN KÖLTSÉGET.

12. AMENNYIBEN A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK VAGY A SZERZŐI JOGOK TULAJDONOSAI ÍRÁSOS MEGÁLLAPODÁSBAN MÁSKÉNT NEM RENDELKEZNEK, SEM A PROGRAM SZERZŐJE, SEM MÁSOK, AKIK MÓDOSÍTOTTÁK ÉS/VAGY TERJESZTETTÉK A PROGRAMOT A FENTIEKNEK MEGFELELŐEN, NEM TEHETŐK FELELŐSSÉ A KÁROKÉRT, BELEÉRTVE MINDEN VÉLETLEN, VAGY KÖVETKEZMÉNYES KÁRT, AMELY A PROGRAM HASZNÁLATÁBÓL VAGY A HASZNÁLAT MEGAKADÁLYOZÁSÁBÓL SZÁRMAZIK (BELEÉRTVE, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN AZ ADATVESZTÉST ÉS A HELYTELEN ADATFELDOLGOZÁST, VALAMINT A MÁS PROGRAMOKKAL VALÓ HIBÁS EGYÜTTMŰKÖDÉST), MÉG AKKOR SEM, HA EZEN FELEK TUDATÁBAN VOLTAK, HOGY ILYEN KÁROK KELETKEZHETNEK.

Sok sikert! :D

--
trey @ gépház

... HA A PROGRAM HIBÁSAN MŰKÖDIK, A FELHASZNÁLÓNAK MAGÁNAK KELL VÁLLALNIA A JAVÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES MINDEN KÖLTSÉGET.

pl. veszek egy processzort, amin nem működik hibásan a program :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

a kód sem fog lassabban futni, csak olyan kódok fognak futtatni pluszban, ami csökkenti az eddig futtatott kódra jutó processzoridőt:)

ilyen erővel tehetnénk még 32 rezidens vírusirtót minden intel procis gépre, operációs rendszertől függetlenül:)

egyébként nem is biztos, hogy ha nem hagyták volna ki az intelekből, akkor az gyorsabb lenne mint így.

Jó kis class action lehet ebből is... prion megelőzött :-) Pferdeschwanz az intel valagába. Intel párti voltam eddig, de lassan aktuális a csere, úgyhogy segítettek dönteni... Lassan elmondhatjuk, hogy túlárazott szarokat csináltak eddig.

Nézzük a jó oldalát: legalább szoftveresen be lehet foltozni...

Azt tudjuk, hogy virtualizált környezetben elég lehet csak a hipervizort peccselni, vagy az összes guestet is kell?

fáj, igen. Eddig működött a dolog 5-30%-kal gyorsabban. Ez alapján döntött az ember hardware vásárlás előtt az intel javára, de az árelőny eltűnt, sőt... Szóval aki a pénzemmel baszaxik, az egy szardarab. Ez természetesen nem neked szólt, de komoly összegek vannak a bejelentés mögött, amit jogosulatlanul tett zsebre az intel.

"5-30%"

A macOS erintett? Mert kb pont ennyivel lassabb a benchmarkokon, mint a Linux vagy a Windows :P

It appears Macs may not be hit as heavily, as no noticeable performance slowdowns have been reported since the launch of macOS 10.13.2.

Ionescu also says that performance drop on a system with PCID (Process-Context Identifiers), available on most modern Macs, is "minimal," so most users may not see an impact on day-to-day Mac usage.

https://www.macrumors.com/2018/01/03/intel-design-flaw-fixed-macos-10-1…

Erdekes hogy az Intel CEO pont akkor adta el a reszvenyeit (csak a kotelezo darabszamot megtartva), amikor kiderult a hiba es valoszinuleg mar ismertek voltak a szamok (lassulas).
Bennfentes kereskedelem?
(www.fool.com/amp/investing/2017/12/19/intels-ceo-just-sold-a-lot-of-sto…)

Hol erdemes most Intelt shortolni?
AMD vetelenek is latom ertelmet.

Mar reg nem kereskedtem (utoljara Erste Brokernel voltam).

1. Jelenleg van olyan CPU-ja az Intelnek, ami nem erintett? Szerintem nincs.
2. Minden tesztet ujra kell futtatni es igy mar lehet, hogy AMD CPU-k jonnek ki nyerokent.
3. Cloud partnerek szivnak es esetleg elgondolkoznak egy jovobeni AMD egyuttmukodesen is.
4. Csak ido kerdese mikor kezd el foglalkozni a sajto a CEO bennfentes gyanus kereskedesevel. Eddig meg senki sem hozta fel a botrannyal kapcsolatban.

Namost, ez érdekes, feltételezve, hogy ez tényleg így van/lesz. Még az időzítés is érdekes.
Elvileg 2018H1-ben jön a következő fél-generációs updated amd csoda. (főleg freq bump, meg mmu upgrade - eddigi fő nyűgök javítása)
Intel 2017-ben, azaz 1 év alatt kinyomott pár érdekes(??) platformot. (kabylake, skylake-x, kabylake-x, coffeelake)
Szerver piacon létező értelmes platform és ajánlat szinte xeon-only.

Hm, nem tudom. Nyilván, vélhetően nem okoz nagy változást az arányokban... szerintem érdekes.

Na ez szívás

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ha jól értem a problémát, ilyenkor jön jól a mikrokernel-architektúra a monolitikus kernel helyett. Arra az ilyen jellegű CPU bug nincs hatással, hiszen eleve izolált a kernel memóriaterülete és a userland processz memóriaterülete.

Rosszul érted! A Linux kernel már a 2000es évek eleje óta védett Molnar Ingo féle 4G/4G VM split patch által. Előbb ott volt a védelem lehetősége a Linux kernelben mint megjelentek az Intel hibás processzorai. De annak is megvolt az ára a teljesítményben. Nagyobb mint amit a mostani megoldás jelent.

Normális HUP-ot használok!

Érdekes érvelés a Linux mellett, hogy létezik egy külön patch, amelyik 32-bit only és sose volt a mainline része, de most épp mutogatni lehet rá, hogy akár releváns is lehetne.

Ezek alapján az is a Linux érdeme, hogy léteznek a Grsecurity és PaX patchek, amelyek egy rakás támadási formát megakadályoznak, amelyeken a mainline elbukik.

Milyen jó ez a Linux! :)

Miért ne futna semmi sem protected módban? Ne viccelj. Ha real mode lenne, akkor nem is lehetne kihasználni a teljes memóriacímzést, hiszen a real mode kemény 1 megabyte memóriát támogat. Ne léhy hülye. Minden protected módban fut, az (na meg a long mode) a processzor normális módja.

A kerdes pont arra vonatkozott, hogy megertsd, hogy mekkora hulyeseget irtal. En nem allitottam, hogy semmi nem fut protected modban, viszont ha barmi is protected modban fut a kernelbol (nyilvan, meg jo hogy), akkor a mikrokernel pont ugyanugy erintett, mint egy monolitikus, felteve ha jol ertettem, hogy a protected mod nem igazan protected.

Rengeteg ember rengeteg pénze bánja ismét a HW-Upgrade költségeit... az Intelnek ennél szarabban nem is indulhatott volna az év, nyilván valaki csirkét evett szilveszterkor malac helyett.

De az is lehet, hogy egy lefizetett CPU Architect alkotta meg ezt a Feature-t, mondjuk aki korábban az AMD-nél dolgozott... mintegy időzített bombát. Vagy pl. hány iszlamista dolgozhat az Intelnél?

CPU-visszahívási akció lesz? (Csodálnám). Ezt korrekt lépésnek tartanám az Intel oldaláról ebben a helyzetben.

--
robyboy

...és mielőtt rohannál AMD-t venni az Inteles iszlamisták miatt, csaxólok, hogy az AMD-t birtokló Globalfoundries tulajdonosa némi áttéten keresztül a Mubadala Development Company PJSC nevű holding, amelynek tulajdonosa az Abu Dhabii Emirátus, amely az Egyesült Arab Emirátusok része... :)

https://www.mubadala.com/en/what-we-do/capital-investments/advanced-mic…

https://www.mubadala.com/en/what-we-do/semiconductors/globalfoundries
Ownership: 100% Mubadala

Ugyebár ez az AMD gyártási üzletágából lett. Az araboké. Maga az AMD ma már fabless cég, nem gyárt, csak tervezi a chipeket.
A gyártó az full arab. Azaz minden legyártott és megvett AMD CPU-ból a pénz egy szép része az araboké.

https://www.mubadala.com/generic/download?file=Mubadala_Investment_Comp…
Ownership: 100% by the Government of Abu Dhabi

Köszönöm a pontosítást! Igazából csak arra akartam utalni, hogy az intel (és bármilyen) cpu-k hibái körülbelül annyira aránylanak a cég kötelékében dolgozók felekezet-béli hovatartozásához, mint az apple telefonok melegedése ahhoz, hogy a cégvezető buzi-e.

Mindegy is, majd lehet filózni ezen később, hogy hol nyúltak bele a zarabok a világ processzorgyártásába, amikor az AMD házatáján is derülnek hasonló csúnyaságok, már ha vannak, és már ha kiderülnek...

addig meg arisch zentrale verarbeitungseinheit wanted!

.

Releváns lehet:

34C3 - ASLR on the line (Dec 28, 2017)
https://www.youtube.com/watch?v=ewe3-mUku94

Browser vendors seem to have given up on protecting against side-channel attacks in favor of adding features.

We show our JavaScript implementation can
break code and heap ASLR in two major browsers running on
the latest Linux operating system with 28 bits of entropy in 150
seconds. We further verify that the AnC attack is applicable to
every modern architecture that we tried, including Intel, ARM
and AMD. Mitigating this attack without naively disabling caches
is hard, since it targets the low-level operations of the MMU.
We conclude that ASLR is fundamentally flawed in sandboxed
environments such as JavaScript and future defenses should not
rely on randomized virtual addresses as a building block.

Ez az 5-30% nagyon, nagyon sok egy kifizetett hardverért. Milyen CPU-k érintettek? Milyen jogi utakon lehet eljárni az érintetteknek?

Kész csoda, hogy nem az Apple követte el ;)

--
robyboy

Ha az ARM is érintett, és az applenek van egy kis esze, a következő iOS update-tel kiveszi a szándékos akku-based throttlingot, belerakja a szoftveres védelmet, és beharangozza, hogy látjátok milyen fasza az iphone, javítva van a hiba, mégsem lassult. Apple fanboys fap-fap. :)
--
"Sose a gép a hülye."

az AMD reszvenyeim linkeoljak ezt:))

És nem is nagyon fog. Az átlag döntéshozó

a) ezekről a hírekről nem is értesül
b) nem is érti
c) nem is érdekli (mert nem érdekli)
d) nem is érdekli (mert nokiás doboz)
e) nem meri érdekelni (mindenki erre megy, nem én fogok forradalmat csinálni)
f) és így tovább

--
trey @ gépház

> Az átlag döntéshozó

A cegeknel, ahol ezekbol igazan jelentos mennyiseget vesznek, elegge kepben vannak a donteshozok. Peldaul ha jol emlekszem, gelei a Microsoftnal dolgozik, egeszen biztos, h pl. Tom Keane tobbet fog fel ebbol a hirbol, mint a hupperek 99%-a.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

/szőr mentén

ez amúgy kb azért van, mert a tisztán hazai (majdnem balkáni) szokások szerint az említett Nokia-doboz és a kapcsolati tőke legtöbbször üti a képzettséget vagy tapasztalatot. ez pedig felülről gyűrűzik lefelé, ami által lassan ember sincs aki elmondja egy átlag döntéshozónak amire figyelnie kellene. mondjuk értelme se sok lenne, hiszen egy esetleges újabb pénzes-doboz nagy úr. sakk-matt.

olyan hazai cégeknél viszont, ahol egy fejlettebb (jellemzően nyugati) környezetből származó anyavállalat irányít és nemzetközi szerződésekkel operálnak ott azonnal értéke van ezeknek a híreknek. amikor az Intel és a MS elzárta a supportot a 7gen/W10 párosok előtt, a szerződéses tételek azonnal vissza lettek konfigurálva 6genre több nagy brendnél. két hét alatt nagyjából. szóval ez volt a következmény: egy lépés vissza a technikai oldalon (a végfelhasználó alkalmazkodik) -> MSnak kicsit fáj -> OEMnek kicsit fáj -> intelnek ennél azért jobban fáj. hát ilyen a kauzalitás, ami által a hírben említett problémának is minden bizonnyal lesznek következményei.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

nem gondolom, hogy épp ettől erősödne meg - üzleti vonalon nincs fajsúlyos jelenlétük és szerintem belátható időn belül nem is lesz. de a mostaniak ettől még az intelnek fájni fognak.

más: a korábbi problémát (amit írtam 7gen kapcsán) vélhetően azért nem látod a diagramokon, mert

-egyrészt az OEM-eket nem érte váratlanul a dolog, milyen véletlenek vannak.
-másrészt viszonylag egyszerűen orvosolható volt, gyártásban és polcon volt egy halom 6gen.
-harmadrészt az *átlagos* vállalati végfelhasználó munkaállomásában a 6gen/7gen különbségek szemre nem megtapasztalhatóak.
-negyedrészt a MS W10 manipulált erőltetése ide vagy oda, aki inkább 6genre konfigurálva élt tovább a "régi" infrastruktúrán előbb-utóbb úgyis W10-re állt (vagy fog állni). sajnos ez utóbbit elég tényszerűnek látom.

ennek ellenére az intelnél szerintem nem keveset kellett matekozni ezek kapcsán, mert az üzleti munkaállomásokban nem elnyomható CPU-k azért khmm "picit" felette lehettek mondjuk egy könyvelési hibának. mindegy is, a mostani fiaskóval máshogyan lesz: ez váratlan és súlyos(nak várható) probléma, igazából az orvosság is elég meredek amit ráadásul végfelhasználónak kell lenyelnie bő folyadékkal.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Jelenleg
AMD +7.92%
INTEL -4.18%

Ha tegnap gyorsan léptem volna (amikor megjósoltam a változást), akkor mára 12% is összejöhetett volna.
Holnapra ez több is lesz. Sőt szerintem patch kedd után lesz az igazi elszabadulás.

Szerk:
Kb fél óra telt el
AMD +8.65 %
Intel -4.45 %

És még hol a vége..

"Ha tegnap gyorsan léptem volna (amikor megjósoltam a változást), akkor mára 12% is összejöhetett volna."

Hát persze! Ha pár éve vettem volna bitcoin-t (ahogy terveztem), most többszörös milliárdos lennék.

"Sőt szerintem patch kedd után lesz az igazi elszabadulás."

És ma mennyi Intelt adtál el és mennyi AMD-t vettél?

Az Intel messze pluszban van még mindig a nyári szintjéhez, az AMD meg messze mínuszban. Van hova felkapaszkodnia.

--
trey @ gépház

Nem éri meg, de nem feltétlenül a pénz miatt. A géphez, amit használok, például 2 év olyan garancia van, hogy az új gépet előbb elküldte a gyártó, minthogy én visszaküldtem volna a régi rosszat. Ha lenne is ilyen AMD-s változatban (amúgy nincs), akkor sem akarok erről lemondani egy SSD cserével.

Szerintem nem fog jelentős bizalomvesztést okozni az Intelnek, de ha valóban jelentős sebességvesztéssel jár a bug áthidalása, akkor mind az AMD, mind az Intel számára a 2018 rekord eladásokat fog hozni. (főleg az Intelnek)

Az AMD-nek ez egy kiváló alkalom lenne, hogy vonzóbbá tegye a megoldását egy kis árcsökkentéssel.

Hozzászólásnak álcázott subscribe-ként: az Intel politikáját ismerve, ha tippelnem kéne, az lesz, hogy kijön az új CryMeALake-X generációval egy-két hónapon belül, "prémium" áron, a most piacon levő (-> hibás) procik árait meg lenyomja szegmenstől függően 5-25%-al.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

De az 1/3-ad lassulás az egy elég szélső érték, a legtöbb program amit egy átlagos user használ soha nem fog ekkora lassulást kapni.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux-415-x86pti&nu…
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=x86-PTI-Initial-Gam…

Ha jól értem a te itt a felhasználón a mezei user-t érted aki netezik, játszik, filmet néz hasonlók.
Jól látszik, h a gaming ábrákon szinte semmi esés nincs és egyéb főleg user-space-t érintő teszteknél sem.
Úgyhogy egyenlőre desktop-on én nem várok nagy felhajtást, max cloud oldalon. Aztán persze lehet nem lesz igazam :D

Mikor legutóbb gépet vettem - kb 5 éve - akkor nézegettem cpu benchmarkokat. Akkor egy közepes i5 lekörözte az amd akkori zászlóshajóját.
30% csökkenéssel is csak olyan lassú lesz mint egy amd proci.
===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

egy i5 -ot sem latok az r5-1500X feletti savban.
raadasul egyaltalan nincs benne r7, az a zaszloshajo. ( ha a Threadrippert nem szamoljuk )

*szerk: jahogy ez igy a cpu altal kezelt threadek szerint van. tehat itt a 4/8 -as procik. ha az amd tetejet akarjuk nezni, az a 8/16 kategoriaban versenyzik.
vagyis itt :
https://valid.x86.fr/bench/16

--
HUP te Zsiga !

Én is kíváncsi lennék, hogy mely processzorokra érvényes. Az elmúlt 10-15 év elég tág intervallum...

Köszönöm szépen a választ!

Azt nem tudod, hogy a javító patch érkezésére van-e valamilyen körül-belüli időpont? Gondolom előbb a windows-ok kapják meg, utána pedig a Linux-ok, ezért gondolom Ubuntu-s verzióra még sokat kell várni. Csak kb időpontra vagy kíváncsi, meg arra, hogy vajon mennyit javul a rendszerem ettől :)

ha jol ertettem ez nem egy uj patch amit most dobtak ossze 2 bejgli kozott, hanem evek ota letezo cucc (kb mint a grsec), ami eddig nem kerult be a mainline kernelbe, most is csak muszajbol. tehat lennie kell a korabbi kernelekhez valo verzionak is valahol.

windozra erdekesebb lesz hogy pl win7, xp-re meg fogjak-e csinalni es ha igen mikor.

Visszatudja, ezt soha nem mondtam, hogy nem tudja, de pont emiatt fog csúszni. Míg van a windows-nak 6-7 (xp, vista, 7, 8, 10 + szerver) verziója ami megkaphatja, addig a linuxnak van 50+ disztribúciója csak a user ágon (szerver verziókat nem számolva). Pont a fránya fragmentáció miatt fognak megjelenni a patchek később linuxra, még úgy is hogy minden egyes verzióra egyszerre portolják vissza...

Az upstream Linux kernelben benne van már a javítás (hír is volt róla). Onnan vissza fogják visszaportolni a disztribútorok.

A Windows Insider-ek is tesztelik más a fast-ring-ben, várhatóan a patch keddel érkezik a Windowsokba.

Nyilván azért van a hiba leírása embargó alatt, mert koordinált közlés lesz. Ez azt jelenti elvileg, hogy megvárnak mindenkit, hogy javított és utána oldják fel az embargót.

--
trey @ gépház

Kíváncsi vagyok, hogy érinti majd az olcsó VPS szolgáltatókat... :)

Eszembe is jutott a regi vicc:

Mennyi 2+2?
Intel: . . . . . 4
AMD: . . 5

AMD ez nem jo valasz.
De gyors voltam.

De valojaban ennek a viccnek igy kellett volna szolnia mar akkor is:

Mennyi 2+2?
Intel: . . . . . . 4
AMD: . . . . . . 4 - huuu, ez meleg volt

Es ma mar igy fog szolni:

Mennyi 2+2?
Intel: . . . . . . . . 4
AMD: . . . . . . 4 - huuu, ez meleg volt

Nem tudom de valahol nekem úgy rémlik, hogy az AMD is intel technológiát használ csak x év késleltetéssel, mivel volt egy ilyen csuka fogta róka szabadalmi perük, ahol abban egyeztek, hogy az intel minden cuccát átadja nekik x év késleltetéssel, afféle spin-off cégként. Ezek alapján akár bizonyos amd processzorok is érintettek lehetnének, persze az is lehet, hogy ez a rendszer már megszűnt csak én lemaradtam róla.

Ahh nem, ezaz: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/2488/000119312509236705/dex102…

Mert régen a Prescott nem melegedett a 115W-jával...
Persze az Intel most se melegszik addig amig nem használod, egy példa: Thinkpad T450 Intel i5-5300U TDP: 15 Watt papiron energiatakarékos viszont max terhelésen szobahőmérlékleten 93°C Hűtés ~4500rpm pörög, de nem gáz 105°C jók vagyunk Intel szerint.

Tényleg Motorolával volt eredetileg; anno az Amigások között volt népszerű vicc. (Volt egy olyan változata is, hogy nem 5-öt mond az intel, hanem egy 4 közeli törtszámot.)

Ahogy az is, hogy

- Hány darab Pentium tervezőmérnök kell egy villanykörte kicseréléséhez?
- 1.99904274017, ez az érték azonban kielégítő pontosságú az átlagos felhasználó számára

(http://prociweb.hu/node/23)

Ha jól emlékszem, ezek a viccek Pentium FDIV bugját karikírozták ki, a hangsúly pedig azon volt, hogy az intel nagyon reklámozta, hogy mennyire gyors a Pentium FPU-ja, mennyivel gyorsabb, mint a 68060 vagy a PowerPC, aztán kiderült, hogy ja, csak pontatlan is.

Elképzelhető azért, hogy tudnak finomítani a foltozáson, hogy ne lassítson annyit? Esetleg valahogy finomhangolni, hogy egyes folyamatokra ne legyen hatással? Mint pl a DEP-nél is ki lehetett választani, mely folyamatokat ne zargassa.

A bug csak a virtualizált környezetben futó rendszereket érinti vagy a desktop gépeket is? Ha ez utóbbit is, akkor van itt nagyobb probléma is, mint a 30% teljesítmény vesztés. Sok millió gép fut rendszeres frissítés nélkül, ha jön rá exploit, lesz itt olyan botnet...

jó hát az IT már csak ilyen :)))

"You want it cheap, fast, or good? Pick two." :))

Ami nekem lejött: az alkalmazások címtáblája nem csak az alkalmazás adatait tartalmazza, hanem a kernelét is. Ez nem is probléma, mert amikor az alkalmazás kernelt címez, a processzor kidobja megfelelő jogosultságok hiányában. Amikor az alkalmazás a kernelt hívja, simán csak a privilégium szintek változnak, nincs címtábla módosulás, a kernel láthatóvá válik.

A hiba a pipeline-nal van összefüggésben, hogy a processzor előre végrehajt spekulatívan utasításokat, hogy nagyobb sebességet érjen el. Spekulatív végrehajtás esetén Intel alatt nincs jogosultság-ellenőrzés. A sebezhetőség arra épül, hogy találtak egy módszert, amivel kinyerhető, hogy a processzor a pipeline feldolgozásánál (spekuláció) mit láthatott.

A memóriatartalmat a pipeline viselkedéséből olvassák ki, indirekt módszerrel.

A javítás arról szól, hogy teljes címtartomány váltás lesz, nem szerepelnek majd a kernel lapok az alkalmazás címtartományában. Ezért fog lassulni.

Link:
https://www.theregister.co.uk/2018/01/02/intel_cpu_design_flaw/

remélem linus nem dől be a security circusnak
akinek nincs vaj a fején, nincs takargatnivalója a kernálspaceben

vajon winxp-re is lesz javitas? :)

Amúgy vannak jó gondolataid csak kicsit túl sokáig fonod az összeesküvés-szálakat. Az intel nyilvánvalóan nem szándékosan csinálta a dolgot, hotpachelni meg ugye hardvert nem lehet, igy marad az oprendszer.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

az összeesküvés-szálakat

Nem egy hozzászólásban tisztáztam a véleményem, hogy maga a hiba mögött szerintem nincs szándékosság. Persze lobogtasd csak nyugodtan az összeesküvés-hívő hiteltelenítő kártyád. Csak értelmét nem látom, mikor nem az Intel fizetett trollja vagy. Ugyannakkor, ahogy lekommunikálják és ahogy kezelik, az egyértelműen túlfogyasztásra igyekszik ösztönözni a felhasználókat, nem beszélve arról, hogy az Intel hanyagságának és nemtörődömségének köszönhetően kerültek be ezek a hibák, a növekedés és a túlfogyasztás erőltetését elősegítendő, összekapkodott megoldások következményeképpen.

Ami még felháborító, hogy felelősségre valószínűleg nem lesznek vonva, mert ahhoz túl sok gyártót érint. Túl sokat ahhoz, hogy ne érje meg kartellezni. Nagyobbat bukna az ipar rajta, mint nyerne. Kéz kezet mos.

A befektetőhátterű IT többszörösen megbukott. Nem azért, mert a befektetők mind gonoszak, hanem mert maga a modell alkalmatlanná teszi a fenntartható fejlődésre és a maradandó, minőségi termékek elkészítésére.

Az ugye megvan, hogy ez nem az Intel hanyagsága?
Ez egy olyan elvi hiba (a spekulatív végrehajtás teljesítménynövekedést okoz, cserébe lehetőséget ad side-channel támadásra, amire eddig nem gondolt senki), ami nem az Intel, nem az AMD, nem az ARM hibája, hanem a spekulatív végrehajtás mint CPU tervezési elv tulajdonsága.
Semmi nemtörődömség vagy hanyagság nincs benne, egész egyszerűen nem gondoltak erre.

Olyan ez, mint amikor az SSL protokollban találtak hibát. Nem az implementációban van hiba, nem a programozók hanyagok, hanem magában a protokollban van elvi hiba. Olyan, amire a protokoll tervezésekor nem gondoltak.

De hát ehhez el kéne olvasni, hogy miről szól a Spectre, mi az a spekulatív végrehajtás, de hát ahhoz gondolkodni kell. Sokkal egyszerűbb "gonoszcsúnyarablómultizni", ahhoz ész nem kell.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem. Billentyűzetet használok, amely technológia már a spekulatív végrehajtás előtt létezett. Persze, sokkal jobban esik a kőkorszaki kártyát lobogtatni, mert a fejlődés™ bizony akkora, hogy aki nem mai™ hardvereket és szoftvereket használ (értsd: nem termel folyamatosan extraprofitot hardver- és szoftvermultiéknak veddmegdobdki alapon), az már a kőkorban ragadt.

Nagyon elegem van már a hozzád hasonlók csőlátásából, hogy ha valaki a "fejlődés" menetét kritizálja, az már azt jelenti, hogy teljes mértékben elutasítja. Nem azt jelenti. Azt kritizálom, hogy a jelenlegi ütemben egyáltalán nem fenntartható ez a fejlődés. Emellett, először a világ problémáit kéne megoldani, mondjuk a környezetszennyezést, a gazdasági egyenlőtlenségeket, a túlnépesedést, teljes erőbedobással. Aztán utána lehetne akár erőltetett növekedéseset is játszani, ha azzal nem a környezetünket tennénk tönkre folyamatosan (hardverek kidobatása, újak gyártása, szállítása) és a véges erőforrásainkat pazarolnánk el.

Röviden az a profit, amit nem természetesen felmerülő piaci igények kielégítésével, hanem piacmanipulálással, meglévő költségek csökkentésével, vagy egyéb piaci körülmény nem várt (nem racionális) megváltozása révén nyernek.

Hosszan pedig korábban már levezettem egy szélsőségesen idealista, vadkapitalista kollégádnak.

Ha a piaci igények adott időszakban változatlanok és közben szándékosan, saját megfontolásból költséget csökkent (pl. létszámleépít) egy nagyvállalat, akkor extraprofitra tesz szert. Mivel ezzel nem piaci igényeket szolgált ki, amiért járó jutalmat simán profitnak hívhatjuk.

A létszámleépítés nem csak költségcsökkentés, hiszen produktív embereket veszít a cég. Azaz ott nem csak költség csökken, a cég mérete csökken. A költség is, és a teljesítmény is. Miért baj az, ha egy cég kisebb lesz? Ha egy cég pont akkora lesz, mint amekkorára a piaci igények szerint szükség van, és nem bloatabb?

A létszámleépítés nem feltétlenül jár termelési kapacitás csökkenéssel, sem piaci igények lekövetésével (írtam is, hogy változatlan piaci igények, olvastad?). Van az az eset, amikor a korábban 12 órában dolgozókat 16 óráztatják, akik meg 8 órát dolgoztak, azt kirúgják, mert így olcsóbb. Szándékosan nem akarod megérteni?

Egyebkent ott is emberek dolgoznak, akik idonkent hibaznak. Azt is megkockaztatom, hogy nem szandekosan is tudnak hibazni. Amugy meg a "rejtsunk el tiz evre elore egy hibat" modszernel sokkal hatekonyabb megoldasok is vannak a fogyasztas osztonzesere, olyanok is, amik PR szempontbol nem ennyire kinosak...

Ó hajbazer, te szent és tévedhetetlen, ó honnan tudod, hogy ők nem igyekeztek? Te tudsz valami hasonló volumenű, de legalább ennyire hibamentes munkát felmutatni az életedben?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Barna, te konkrétan egy szemellenzős elmebeteg vagy, szó szerinti értelemben. Te még nem unod ugyanazt az értelmetlen hülyeséget újra és újra leírni? Mi már nagyon.

Tudom, nem kötelező olvasni, mondod erre ezt, viszont ez nem igaz, mert megkerülhetetlen vagy, minden topic-ba belehányod ezt a rengeteg baromságot. Tedd meg, hogy megkímélsz minket tőle, vagy legalább egy hosszú ban-t intézz el magadnak újra!

Tudom, hogy nem tetszik, ha valakinek más a véleménye szakmai kérdésekben. Ettől viszont még nem kell elmebetegezni, meg ócsárolni a másikat. Se nem értelmetlen hülyeségnek nevezni a véleményét.

minden topic-ba belehányod ezt a rengeteg baromságot

Nem ugyanazt, nem hányok és nem baromságot. Releváns témákba szoktam írni. Ha rákattintasz a friss tartalom linkre oldalt, megnézheted, hogy a topikok 10%-ába se írok. Ez enyhénszólva kontrasztban áll a "minden topic"-oddal. Inkább én kérlek meg arra, hogy fejezd be a velem kapcsolatos hangulatkeltést.

Amit te művelsz, az lassan az elmebetegség orvosi definíciójának is megfelel, mindig ugyanazt mondod el, mégis más eredményt vársz tőle. Nem érted meg, hogy nem vagy alkalmas vitapartner senkinek, és igenis hülyeségeket beszélsz, nem tudsz értelmesen véleményt cserélni, mert mindig, minden kérdésben ugyanaz a konklúziód.

És de, a fentit kiegészíthetném a releváns szóval is, de bármilyen témát hijack-elsz, hogy az ostoba és korlátolt világnézeted terjeszd, vég és eredmény nélkül.

A hangulatot magad ellen te kelted a számolatlan hülyeséggel, nem én.

Amit te művelsz, az lassan az elmebetegség orvosi definíciójának is megfelel

Nem emlékszem, hogy kértem volna diagnózist, de köszönöm, doktor úr. Ha kell egy jó pszichiáter, majd hozzád fordulok.

Nem érted meg, hogy nem vagy alkalmas vitapartner senkinek

Nem arról van szó, hogy nem értem meg, hogy ezt gondolod. Arról van szó, hogy nem igaz, amit gondolsz. Akkor sem, ha más hupuk (nagyjából max. 10 fősodratú mérnök úr) így gondolják.

nem tudsz értelmesen véleményt cserélni, mert mindig, minden kérdésben ugyanaz a konklúziód

Az, hogy minden hozzászólásomból ugyanazt tudod kiolvasni, nem az én korlátoltságomat bizonyítja. Nézd, van egy érdeklődési köröm, ezzel kapcsolatban szólok hozzá. Mint ahogy más fősodratú mérnök urak minden témában a pénzt, a piaci értéket látják [1] [2] [3] és minden témához ezen szemellenzőjük mögül szólnak hozzá, kérlek engedd meg, hogy én is a saját szemellenzőmet használhassam.

A hangulatot magad ellen te kelted a számolatlan hülyeséggel, nem én.

Most is te offolsz. Korábban egy kolléga feltette azt a jogos kérdést, hogy ha nekem van mondanivalód, miért nem írsz privátban. Ha már a nevemet kiderítetted, ide is leírod - félig-meddig visszaélve a személyiségi jogaimmal - és nem találsz releváns topic-ot arra, hogy engem kiossz, talán írhatnál nekem privátban. Te mégis ide teszed, tehát offolod az eredeti topic-ot, személyeskedsz (velem), mocskolsz (engem), hangulatot keltesz (ellenem). Vagy egy ibenny offolás nem számít, csak egy hajbazer offolás? Hagyjálmár.

Az a helyzet, hogy nem tudod elviselni, hogy valaki nem a fősodratú, ipari, és/vagy reklámokban arcodba nyomott valóságban él, nem mindenben a piaci rést, a megtérülést, az innovációt™ látja, hanem a józan eszét használva gondolkodik és valamennyi "modern" technológiai újításnak, döntésnek megkérdőjelezi a szükségességét, vagy éppen a létjogosultságát. De mondhatnám úgy is, hogy őszintén sajnálom, hogy a véleményem nem fér be a gondolatburokba, amiben élsz, ezért inkább beletolsz az elmebeteg™ skatulyádba. Arról nem is beszélve, hogy közvetlenül sértegetsz és mocskolsz, mások előtt.

"Nem emlékszem, hogy kértem volna diagnózist"

Mi sem kértük azt, hogy betrollkodj minden témába, és elvidd az irányát a saját propagandád irányába. Mi sem kértük, hogy személyeskedj, és óvodás szinten gúnyoskodóan nevezz bennünket mérnök uraknak, stb. Úgyhogy ez van, ha te fogadatlan prókátorként megjelensz ne csodálkozz, hogy nem kért válaszokat kapsz.

"Akkor sem, ha más hupuk (nagyjából max. 10 fősodratú mérnök úr)"

Erről beszéltem. Tudnál óvodáskodás helyett értelmesen is vitázni, tán nem lenne ilyen a megítélésed.

Ráadásul el kell keserítselek. Te tévesen levonod azt a konklúziót, hogy mivel néhány emberrel konfrontálódsz kommentekben, csak nekik van bajuk veled. Nem tudhatom, de le merném fogadni, hogy a többség ugyanúgy utálja ezt a kommentáradat-hányást, csak épp nem szól bele, inkább okosan trollszűrőre rakott már rég. Megkérdezzük az embereket?

"Arról nem is beszélve, hogy közvetlenül sértegetsz és mocskolsz, mások előtt."

Te ugyanezt teszed másokkal. Például a gusztustalan érzelmi zsarolásoddal, amivel a hadjáratodat próbálod érvényesíteni.

Mi sem kértük azt, hogy betrollkodj minden témába, és elvidd az irányát a saját propagandád irányába.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozvelekedesre-hivatkozas

ne csodálkozz, hogy nem kért válaszokat kapsz.

Nem csodálkoztam. Reagáltam a leírtakra.

Tudnál óvodáskodás helyett értelmesen is vitázni

Hidd el, ha Greenpeace aktivistákat, vegánokat, vagy a Windows XP felhasználókat nevezném lúzer™, lemaradott mérnök uraknak, esetleg idealistáknak, senkinek semmi baja nem lenne velem. Néhányan még be is állnának a szekerem mögé úgy, ahogy te most beállsz ibenny kollégád mögé. Ez lenne a lényege annak, amit levezettem az előző hozzászólásomban. Hogy messze alacsonyabb az ingerküszöb mindenre, ha egy olyan ember csinálja, aki nem a fősodratú véleményvonalat képviseli birka módra, copy-paste alapokon. Bár nem csodálkozom, ha nem érted.

Nem tudhatom, de le merném fogadni, hogy a többség ugyanúgy utálja ezt a kommentáradat-hányást, csak épp nem szól bele, inkább okosan trollszűrőre rakott már rég. Megkérdezzük az embereket?

Felőlem aztán szervezkedhetsz. Attól még, hogy több embernek vagyok ellenszenves, mint szimpatikus, nem jelenti azt, hogy igazad van, sem azt, hogy a véleményem kevesebbet ér. Csak annyit, hogy többen nyalták be a nagyvállalati propagandákat és a marketing bullshitet.

a gusztustalan érzelmi zsarolásoddal, amivel a hadjáratodat próbálod érvényesíteni.

Csak azokban az esetekben fordul elő, hogy értékítéletet mondok ki egy hupuról, amennyiben ő saját bevallása szerint leszarja azokat a problémákat, amiket felvetek. Ehhez pedig úgy hiszem, jogom van. Szólásszabadság. Kevesebbért is szóltak már meg itt fórumozót, mégse hördültél fel, mert nem lógott ki az illető gondolkodása az álomvilágodból.

"ha Greenpeace aktivistákat, vegánokat, vagy a Windows XP felhasználókat nevezném lúzer™, lemaradott mérnök uraknak, esetleg idealistáknak, senkinek semmi baja nem lenne velem"

Gondolatolvasó is vagy? A stílussal van gond elsődlegesen, a mondanivaló több pontjával amúgy egyet lehet érteni. Ezt én személyesen többször is elmondtam, másoktól is láttam leírva.

"Attól még, hogy több embernek vagyok ellenszenves, mint szimpatikus, nem jelenti azt, hogy igazad van"

Nem az igazamat keresem, csak reagáltam a tévképzetedre :)

" mégse hördültél fel"

De. Úgyhogy ne tessék hazudozni, se légből kapott állításokkal igazolni magad.

durva, én itthon mindig régi vasakkal tolom SSD-vel mert netre, youtubra, egyszerű kódolásra tök elég LXDE felülettel. No de ha beszívok egy 30% lassulást akkor azért már lesznek problémim. A 1037-es Dual magos Celeron CPU-s gépem amiről pl most is írok bizonyosan visszakerülne valami hobbi szerver projektembe mert desktopnak nem tudnám használni. A q9600 és az e8400 nem féltem ott belefér (mármint azon még menni fog a youtube meg a Quake3), mint ahogy az I5 és a i7-es laptopjaimnál is. De ott se leszek boldog. Röviden kompenzációt akarok! :D

--
honlapom http://dyra.eu/

Igen, az bennem is felmerült, hogy egy ilyen hiba mióta lehet ismert „bennfentes” körökben és még mennyi ilyen lehet hardver és szoftver oldalról egyaránt.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Találó hasonlat, JS nélkül is kurwa jól el voltam/vagyok/leszek. :D

Ha direkt volt, akkor most minek leplezik le?

Sz*rk: Egy nagyon geci összeesküvéselmélet beugrott rá. :P A mai CPU-k már elég erősek szinte mindenre, az átlagjóskának nincs szüksége a win95-ös időkből megszokott folyamatos hw-upgrade-ra és így próbálják rávenni a fogyasztói szegmenst, hogy ennek ellenére mégis vegyék meg az új processzorokat. Szigorúan összeesküvéselméletként mondom. :P

"mivel több, mint két évtizedes bug/feature, elég naívság feltételezni, hogy pont most találták meg először" :)

az meg különösen pikáns, hogy most hirtelen pont egyszerre megtalálták többen is, függetlenül egymástól... ;)

ez nem egy olyan történelmi téma, hogy a tudomány vagy a technológia pont csak mostanra jutott el erre a szintre, hogy fel lehessen fedezni :D

Megfélemlítés, fogyasztásnövelés, profit. Sok-sok profit. Nem véletlen, hogy most jutottak el ide. Pont most, amikor a PC piac már-már stagnál a telítettsége miatt. Kell egy jó érv, hogy miért dobassák ki a gépeket birkáékkal és a különféle IT szolgáltatók bevételkieséstől rettegő menedzsereivel.

Korábban álmodoztam róla, hogy processzor tervező leszek. De visszatartott az az apró tény, hogy nem értek hozzá. Most már látom, hogy ez nem kizáró körülmény. :-(

„Egyébként a szakmádban eddig még nem követtél el hibát?”

Olyat már igen, ami 5-10 embert érintett. De itt azért más nagyságrendről van szó, ha az érintettek számát vizsgáljuk. Másrészt itt nem egy cég, egy alkalmazottja hibázott. Most úgy néz ki a dolog, hogy az ügyben így, vagy úgy nem érintett processzorok részaránya erősen tart a nullához.

És nem láttál még ilyet? :)

Elég sok sztorit tudnék erről mesélni, amikor egy hónapokon vagy éveken át meglévő hibát egy nulla kilométeres gyakornok talált meg, mert véletlenül friss szemmel nézte meg és nem úgy jutott el az adott forrásig, hogy közben az adott forrásra épülő egyéb forrásokat is látta, tehát nem alakult ki nála az a képzet, hogy az csak arra és úgy jó, ahogy és amire használjuk évek óta.

Valószínűleg itt is ez volt, gondolom, azzal súlyosbítva, hogy mire oda került valaki, hogy érdemben hozzá tudjon nyúlni a CPU adott területéhez, már éveket szopott előtte hasonló dolgokkal, ami kiölte belőle a hiba megtalálásának útját, mert a gondolkodása a szokásos felhasználás adta keretek között maradt.

És igen, mégis megtalálta valaki, de külsős... ha pedig belső erőforrásból akarnak építeni egy ilyen csapatot, akik ilyen hibákat megtalálnak, akkor lehet, hogy olyan csapatot építenek, akik nem tudják ezeket a hibákat megtalálni.

Nem mindegy, hogy kinek a nagybefektetőiről beszélünk. A Google ilyesfajta nemtörődömséget nem engedhet meg magának, mert rögtön röppennek át az ügyfeleik másik cloud szolgáltatóhoz. Az Intel megengedheti magának, mert úgyis a felhasználó felelőssége minden, új processzorokra meg úgyis mindig szükség van, a felhasználói igények az újabbnál újabb bloatware OS-ek igényeinek a kielégítésére.

Szüleimnél még megvan a szekrényben a 486DLC, amit ismerőstől baráti áron vettem tizenötezerért, meg a bele való 4*1 MB RAM, amit apróhirdetés alapján vettem tizenhatezerért.
Mondjuk soha nem használtam őket, mert nem sokkal utána jöttek a Pentiumok és a memória ára is úgy leesett, hogy majdnem agybajt kaptam.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Szerintem nem igazán fogja senki észrevenni, néhány geek és nerd pampogni fog, hogy a fordítása 10 másodperc helyett 12 másodperc lett, de a többség nem használja ki 100 százalékra a CPU-t, amikor meg igen, akkor nem fog ott állni stopperrel.

Nem elég egy hibát megtalálni, kell rá patch, amitől nem omlik össze a platform, amit belátható időn belül bele tudnak illeszteni az operációs rendszerekbe, teszteléssel és a nagyobb partnerek bevonásával együtt, ez nincs meg néhány nap alatt. Akkor publikálják széles körben, amikor ez mind megvan, de a kis valóságodban ez úgy sincs értelmezve... ha a saját szemeddel látnád, hogy nincs igazad, akkor inkább kiböknéd a szemed, minthogy feladd a rögeszmédet.

+1, a második bekezdésre pl. ott van az MS-féle Patch-hez tartozó víruskereső-kitétel (az anti-virusnak létre kell hoznia egy registry kulcsot, hogy települhessen a patch, ezzel jelezve, hogy kompatibilisnek állítják magukat - ehhez az AV gyártóknak a patchből már kellett kapniuk egy pre-release verziót, hogy tudják tesztelni, az MS belső QA-jának látnia kellett, hogy több vendor termékével BSOD-ol tőle a rendszer stb.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tudhatsz valamit amit mi nem. Mondd el nekunk is a titkot, kerlek.

En csak az AMD Zen architektura feature setjeben lattam erre hardveres megoldast (memoria titkositas).

Tegyuk fel kidobjak a mostani hardvert (nem), kerlek mutasd, hol a termek amit vesznek helyette?

Hol is vannak ezek a processzorok? Mit tudnak felmutatni annak erdekeben, hogy ez a bug ne legyen kihasznalhato?

Most érkezett egy KB4056892 frissítés win10-re és most habzó szájjal az összes tech újság lehozta, hogy "ajvé és rettegés, itt a vészfrissítés".
Viszont az Improvements and fixes-ben nem látom, hogy foglalkoztak volna ezzel. Bár lehet én vagyok csak vak.

Valami bővítőkártyát nem lehetne inkább venni hozzá? Az olcsóbb lenne, mint a 5-30% lassulás :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

" Az olcsóbb lenne ... "
... nemsokkal, ha rajtuk múlik, de ott a pont !!! ... :):):)
no+ a piaci rés, és újra pörög az okoseszközök miatt lanyhuló pc piac ...
majd beillesztik a mindentjavító tudáshalmazt 1 //többféle processzotípusonkénti// optane M2 modulba, amit kizárólagosan csak 1 I betűs gyártó állít elő, mi + boldogan, és elégedetten vásároljuk+ az új kacatot ...
... ha nincs hova dugnod, akkor ígyjáráseseteforogfenn, vas >> kuka ...
vagy mostveddmegkicióccónemmindigmuxik M2toPCiex, chinaposthozza hajóval...
... és hogy direkt, vagy "véletlenül" lettünk +szopatva, innentől mind1 ...
... mindenkinek jóreggelt ! ...
//ez mind csak 1 cályenfingsöny volt, és remélem a gyártók nem olvasnak magyarul hupot//
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu