Magyar Operációs Rendszer (MagOR) projekt

Sziasztok!

Eredetileg poénnak indult az ötlet, de rájöttem, hogy hasznos lenne megcsinálni. A MagOR egy olyan nonprofit Linux disztribúció, mely kifejezetten magyar anyanyelvű felhasználóknak készül, akik valószínűleg kereskedelmi szoftverről váltanak át. Ezért különleges kritériumoknak kell teljesülni:

Használhatóság:
- a grafikus felület ne álljon távol a megszokott kereskedelmi formától, és ne legyen nagy erőforrás igényű (javaslatom: Mate)
- a felület 100%-os magyar fordítással rendelkezzen
- a repositoryból elérhető szoftverek 100% magyar fordítással rendelkezzenek. Ahol nincs, ott nekünk kell a fordítást elvégezni. Ezt gondolom a legnagyobb munkának a dologban.
- ehhez kapcsolódóan csak olyan betűkészletek használata, amely a magyar ABC összes betűjét tartalmazza. Nagyon népszerű de hiányos fontoknál esetleg magunk egészíthetnénk ki a karakterkészletet.
- az alaprendszernek Debianra gondoltam, hogy a konkurens fejlesztők ne mondják, hogy lopjuk az RPM alapú rendszerüket, se azt, hogy ez a rendszer egy forknak a forkja. Természetesen más alaprendszert is el tudok fogadni.

Támogatás:
- a felhasználók kezét fogni kell, ezért szükség van egy bárki által, bármilyen rendszer alól elérhető információs honlapra, ahol a rendszerspecifikációk és segédanyagok könnyedén elérhetőek.
- Facebookon, Google Csoportokban közösségépítés, több moderátorral, hozzáértő felhasználóval
- opcionálisan Youtube-os videóanyagok is készülhetnek majd

Imázs:
- a rendszer azért magyar, hogy a (csak) magyarul értő felhasználóknak megkönnyítse a számítógép használatát. Azért használják, mert megértik a gépet és ne azért, mert turul volt a jelük az óvodában. Ilyen jellegű ideológiai dolgokat nem akarok belekeverni.
- a rendszert bárki fejlesztheti, nem kitétel, hogy magyar anyanyelvű, vagy magyarországi lakhelyű legyen. Ez nem egy "magyart a magyaroktól, magyaroknak" rendszer, hanem egy nyelvspecifikus disztribúció.
- a rendszer nem egy saját szellemi termék, hanem egy "szoftverválogatás", ahol a kritérium a használhatóság ÉS a magyar nyelvi felület.
- a rendszer ingyenes, open source, és minden, ami nem kereskedelmi. A fejlesztéshez esetlegesen szükséges támogatást még fogalmam sincs, honnan szedjünk, de majd kialakul. Webtárhelyet például hajlandó vagyok biztosítani a projekt számára.

Teendők:
- fejlesztői fórum - még fogalmam sincs, milyen platformon érdemes ilyet csinálni, nyitott vagyok minden javaslatra
- szoftveres háttér meghatározása - mint mondtam, első körben Debian alapon gondolkodom, ettől eltérni természetesen lehet. A felhasználói programokra is rengeteg ötletem van, de több szem többet lát.
- alkotói munka - ha a fenti kettő már kezd összeállni, akkor neki lehet kezdeni az érdemi munkának. Ehhez nálam hozzáértőbb szakemberek segítségére van szükség.

Magamról:
- nem vagyok programozó, csak rendszerinformatikus. Nem értek a kernelhez és társaihoz, én inkább a fordításban, a felhasználói élmény kialakításában és a támogatói fórumon tudnék hozzátenni a projekthez.
- igen, én csináltam a http://magor.webnode.hu oldalt. Na, olyan ne legyen az új rendszer :)
- igen, a fentebbi oldal miatt be akar(t?) perelni egy bizonyos angliai fejlesztő. Többek között ezért is szeretnék egy alternatívát készíteni.

Jövőkép:
- a disztrót elsősorban a mindennapi munkához/szórakozáshoz tervezem, de szakfeladatok ellátásához is és oktatás területén is lehetne jövője.
- akár állami támogatásig is el lehetne vinni a dolgot, de ahhoz már egy stabilan működő rendszer kell, ott meg még nagyon nem tartunk :)

Remélem, láttok fantáziát a projektben, és minél többen segítetek az elkészítésében.

Hozzászólások

Egy dologra vagyok csak kíváncsi: miért egy új disztro? a mai világban UTF-8/emojik korában, minden rendszer többnyelvű, a fordításokat szerintem célszerű egy egy projekthez direktbe adni (pl. gnome.. etc).

Vagy van valami egyéb apropója ennek azon kívül hogy "magyar disztró"?

Egyetértek, kb. semmit nem adna hozzá a disztró értékéhez, ha 100%-ban magyar. Ma már az összes disztró támogatja a magyar kiosztásokat és a magyar nyelvet, vannak a szoftverekhez magyar helyesírás-ellenőrzők, ezekhez meg hozzá lehet járulni új beküldésekkel, bugreporttal, fordítással, anyagi támogatással, ki épp mivel tudja támogatni az ügyet. Ha működik, akkor kit érdekel, hogy melyik országból származik?

Aki meg magyar disztrót akar mindenképpen, az toljon bele pénzt egy meglévő projektbe, pl. UHU. Ma már nincsenek nagyon 100%-ban nemzeti disztrók, nem csak magyarban, de pl. tisztán jenki vagy kanadai disztró sincs. Az opensource közösség nagyon sokszínű, elég megnézni a kernelt, hogy mennyi nem angol, nem amerikai név van közöttük, de ugyanez van mindenhol (LibreOffice, DE-k, stb.). Az opensource közkincs, mindenkié, aki hozzá akar járulni és tud is valamivel, annak mindig is nyitott volt az út.

Ilyen magoros weblapoknál többet érne, ha az adott szerveren valami népszerű disztróhoz lenne magyar tükör, vagy valami PPA tároló, vagy amire nagyobb igény van. Vagy akinek nincs szervere, meg pénzzel sem tud támogatni, de akar valamit tenni, az pl. bugreportok beküldésén túl beállhat valami népszerű disztrót seedelni torrenten.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Németh Laci eszméletlen jól csinálja. Nem csinál új Linuxot, nincs hókuszpókusz, a magyar nyelvi modult fejleszti LibreOffice-hoz (is). Ráadásul erre még támogatókat is tud szerezni (lovét).

Felesleges szerintem új distro-t indítani, sokkal célravezetőbb bedolgozni a projektekbe és megírni a magyar fordításokat. Kiválasztanak X opensource projektet, a munkatársak felelőssége 100%-os nyelvi fordítást leadni.

Erre simán lehetne pénzt kapni. Mondjuk állami rendszerben, ahol a magyar elengedhetetlen, X projekt lefordítására garantáltan lehet piaci kereslet. Arra viszont szerintem nem kapsz sehol zsetont, hogy újra feltaláld a Debian-t, vagy más distrot.

Van lehetőség 100%-os magyar Linuxra saját disztribúció nélkül is. Szerintem több is, mintha magyar distro-t indítanánk.

Jókat röhögtem. Ha Mint-es vagy, akkor meg hátraarccal húzz...

100% magyar másolómunkából összeállt operációs rendszer.

Kösz hogy szóltál, eddig azt hittem, hogy komolyan gondolja. Most olvasom csak a weblapját, hogy feketepárducékat parodizálja.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

felsirtam a rohogestol (vagy sirjak? nem tudtam meg eldonteni), folytasd csak, hozom a popcornt!1231311!!

A kiemelt alkalmazások választéka minden nemzeti érzelmű felhasználó igényét kielégíti a Világháló kapcsolat pedig a furmányos magyar gondolkodás ékes bizonyítéka. Most rendeltem meg a floppykat ez nekem kelleni fog.

UHU Linux volt hasonló kezdeményezést, talán 2-3 release-t élt meg...

Hosszas fejlesztési és tesztelési időszak végezetével az UHU-Linux Csapat bejelenti, hogy kiadta a hetedik stabilnak nyilvánított, elsősorban otthoni vagy irodai használatra szánt disztribúcióját. Az UHU-Linux 3-as verziója az „LTS” kódnevet kapta.
uhulinux.hu

Szoval meg el allitolag, de utoljara valami pc-world cd-n talalkoztam vele jopar eve.

A weboldal + a friss reg alapján ez valami poén lehet csak...

Állami támogatáshoz nem kell stabilan működő rendszer (sőt szerintem a stabil működés pont kizáró tényező. ;))

Egy Linux terjesztés sikerének záloga a viszonylag nagy fejlesztői létszám és a még nagyobb felhasználó szám, akik egy része valamilyen módon visszacsatol a fejlesztőknek. Pl. hibajelentések.
Szóval egy "nemzeti" Linuxnak legfeljebb Kínában vagy Indiában lenne esélye.
Amúgy meg hajrá UHU Linux! :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Köszi, én maradok a blackPanther-nél.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Kezd újra legalább tíz évvel ezelőtt!

Benned maradt egy párducos tüske :)

Látom, gyűlnek a hozzászólások, tömbösítve válaszolok:

- Friss reg
Igen, ma regisztráltam, és csak azért, hogy ehhez a projekthez szakmabeli fórumon keressek segítőket. Ezt le is írtam a jelentkezéskor, és lám, felvettek.

- Troll
A linkelt weboldal valóban trollkodás volt, de mint írtam: "Eredetileg poénnak indult az ötlet, de rájöttem, hogy hasznos lenne megcsinálni."
Szóval EZ a poszt nem trollkodás. Ha a projekt beindul azt az oldalt értelemszerűen átnevezem másra (törölni kár lenne :D )

- Miért új disztró
1. hogy ami csak félig magyar, az ne kerüljön bele rendszerszinten se (pl Ubi Gnomeot imádom, de a betűk 60%-a használhatatlan, a felület meg hol ilyen, hol olyan) és szoftver szinten se. Egy iskolában használunk Ubuntut, és tapasztalom a felhasználók mindennapi problémáit a Linuxszal kapcsolatban. Ez infós szemmel nézve néha banális, de ha ezekre rágyúr a saját rendszer, az szerintem pozitív megítélést hoz magával.
2. a párducot itt annyian fikázzák, jó alkalom egy alternatíva megmutatására. Persze semmi se kötelező.

Szóval lehet, hogy komolytalannak vagy életképtelennek látszik az ötlet, és megköszönöm azt is, ha ezt elmondjátok. De komolyan felvetem, hogy csinálhatnánk egy hobbi fejlesztésű forkot, ami az egyszeri felhasználót sem kergeti az őrületbe a felemásságával. Egyedül nem tudom megcsinálni, ezért fordulok a közösséghez.

Válasz ki egy terjesztést ami szerinted a legjobban van magyarítva és ahhoz csinálj a magyarítást továbbfejlesztő csomagokat és olyan programokat amik szerinted jó lenne, ha benne lennének. Ehhez kell egy saját "magor" repó és nagyjából meg is lenne a dolog. Csak annyi a dolgod, hogy a fő terjesztést figyeled és a kiegészítéseket hozzáigazítod. :)

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egyetértek. 0-ról indulni nagy munka és minek. Nekiállni pl. egy Ubuntunak, megnézni, mi nem elég magyar benne a kulcs dolgok közül és azt magyarítani. Az Ubuntu lecserélhető, csak azért írtam, mert sokan ismerik, így a magyarítás eredménye igen sokakhoz jutna el automatikusan.

+1
Ha erre pályázna itt:
http://fsf.hu/2017/08/20/szabad-szoftver-palyazat-2017-tamogatott-proje…
szerintem jó eséllyel nyerne is.
Ha a fordítást szereti tegye teljessé.
Nincs értelme egy új rendszernek. Azért mert egy rendszer 100%-ban magyar nem vált az ember win-ről. Majd akkor vált, ha meg tud vele mindent oldani, amit azon. Ezért veszett ügy egy teljesen új operációs rendszer.
Mindenesetre sok sikert magor1848 -nak.

Szerintem csináljatok fizetős regisztrációt, az már sokaknak működött :D

Viccet félretéve, ilyen volt anno az Uhu Linux (R.I.P. András :( ), de akkor még nem volt ennyire elterjedt a magyar nyelv támogatása a nagyobb linux disztribeknél, meg akkor még nem jött el a linux desktop éve (kérdés eljön-e valaha).
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Már-már hivatalos, hiszen az eredeti fejlesztők már
nem akarnak vele foglalkozni, ezért hozzájárultak a
folytatáshoz, azzal a feltétellel, hogy az újabb kiadások
(van ott az is nemcsak csomagok)legyenek megkülönböztetve a
_hivatalos_ UHU kiadásoktól amiből az utolsó a 3.0 volt.

Üdv.

Akkor ezt más néven kellene tenni.
Az UHU-Linuxnak vége, el kellene fogadni.
Ha ti folytatni akarjátok, azt is lehet, de más néven, ha szabadna kérni.
Van, akinek az UHU-Linux többet jelent, mint amit ti csináltok vele.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

A hivatalos UHU-Linuxnak valóban vége, el van fogadva. De az részemről nincs és nem is lesz elfogadva, hogy a rengeteg hasznos dolog, amit alkottak benne a nagy elődök, mind a süllyesztőbe kerüljön. Ezekről a nagyközönség, a mai ubuntusok és manjarosok mit sem tudnak, de TE is tudsz róluk.

Az UHU-Linux kivégzését meg nem mi követtük el, hanem az uhu-linux KFT tagjai, akik úgy adták ki az UHU-3 -at, hogy az a nagyközönség által gyakorlatilag telepíthetetlen volt.

Az ubk folytatta a munkát, az a pár ember, aki nem akarta feladni, ebbe belenyugodni nem akart. Kijavították a hivatalos UHU-3 (LTS) kiadás szinte valamennyi hibáját, saját pénzükön tartották fenn és tartják ma is fenn a tárhelyüket.

A csomagok tárhelye:
http://ftp.ubk.hu/pkg/

A forrásoké https://github.com/uhulinux

Ez már nem az UHU-linux, hanem az uhulinux github szervezet forrásainak tárolója.
Én most telepítettem a legújabb kísérleti tiszta 64 bitest próbaképp egy most délelőtt generált isóról.
https://github.com/uhulinux/cdgen-ubk
A csomagok tárhelye, amiből az ISO készült: http://ftp.ubk.hu/pkg/UBK2/main64/
Itt sehol sincs UHU-Linux, holott az alapjai onnan származtathatók, aminek letagadása, elrejtése az elődökre nézvést (köztük reád is) sértés és tiszteletlenség lenne. A csomagok kiterjesztése is éppen ezért ubk.uhu.

Hozzászólásodból látszik, hogy mit sem tudsz arról, hogy mit is csináltunk mi páran, amióta elszakadtunk az UHU-Linux -tól.

Csak nagyon sajnálni tudom, hogy úgy látszik számodra teljesen vége nem csak az UHU-Linuxnak, hanem az UBK linuxszal is leszámoltál teljesen.
Pedig megnézheted a githubon, hogy az uhulinux csoportnak hány aktív tagja van? Mindössze 3 az 5 ből.

Persze tudom, ezeket gyakorlatilag feleslegesen írtam mind ide.

Nekem a folyton elhasaló suse után az első rendesen működő itthoni oprendszerem volt. Annyira megtetszett, hogy még uhu-s bögrét is vettem, meg is van mai napig. :D

Aztán a következő meglepi a Budapestől Bakonyba költözés után pár évvel ért, amikor az egyik új ügyfélnél a falban a szokásos warezolt xp helyett uhu linux volt a gépen, és a néni (egyébként könyvelő) még ragaszkodott is hozzá, hogy neki ugyan nem kell más, ezzel tökéletesen elégedett. :)
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Nincs már fórum, meg lett szüntetve. Magánlevelezés van, meg levelezőlista:
http://lists.ubk.hu
Jól jött volna egy kis python segítség, a calamaressel bajlódtam.
Nem vagyok python guru, az egy biztos, de végre belódult, jól megy a netinstall telepítés.
De egy kis python tapasztalat jól jönne.

https://github.com/uhulinux/ub-ubk1/commit/1120b38b7309423f61a40cb9a9a1…

Eddig a slim, gdm, lxdm, sddm automatizmusát teszteltem, enligtenment, lumina, lxde, lxqt, mate, cinnamon cél desktopokkal ubk1 32 és 64 bites telepítményekkel

Most csoportosítom a csomagokat, hogy könyebben lehessen bármilyen összetételt választva telepíteni vele.
https://github.com/uhulinux/ub-ubk1/commit/d9dcbc7603fdf39307f9e06cf568…

Te is tagja vagy egyébként a csoportnak.

https://github.com/orgs/uhulinux/people

Nincs Facebook csoport, amiben kontent van, mert Rezső Úr nem fészbukosodott el. Akik viszont igen, azok most kiskutyákról, kismacskákról, celebekről és sikeres™ emberek idézett gondolatairól posztolgatnak, ahelyett, hogy Rezső Úr építő jellegű hozzászólásait olvasgatnák.

on:
"a repositoryból elérhető szoftverek 100% magyar fordítással rendelkezzenek"
sok sikert. vagy nem lesznek a hivatalos repoban szoftverek, vagy elengeded a csak magyart.

ha nem google translate minőségű fordításokat akarsz, az óriási munka és itt most nem a pénzről van szó. még ingyen is rengeteg emberi erőforrást és időt igényel.

a helyes célkitűzés inkább az lenne,hogy: "törekedni a minél több magyar nyelvű alkalmazásra".

Sajnos ez az egésznek a lényege. Hogy rendelkezzen magyar nyelvi támogatással. De azért a mindennapokban használt szoftverek elég jó arányban vannak lefordítva. Nyilván itt-ott be kell segíteni a fordításba, vagy teljesen sajátot készíteni. Én ezt értem, hogy nagy munka, írtam is, hogy szerintem ez igényli a legnagyobb ráfordítást.

Én szívesen pártolom az ötletet, viszont ahogy már korábban írták előttem a Duna-rekesztő mennyiségű Linux disztribúció mellett nem sok élettere van, főleg, hogy a disztribúciók több, mint 80%-a korrekt magyar fordítással rendelkezik. Ha csak a FŐ disztribúciókat nézzük, akkor már azok is lefedik az elvárt célokat.

A részemről inkább egy olyan projektet javasolnék, hogy olyan közösség akik vissza is akarnak adni valamit a nyílt forrású szoftvereknek, ez a közösség építsen ki egy fórumot, ahol összeszedjük azon szoftvereket amelyeknek nincs vagy hiányos a magyar fordítása és lehet dolgozni. Mellette persze korrekt dokumentáció, hogy melyik projekt esetén miként lehet a fordítási munkákat végezni és visszaküldeni beolvasztásra.

Szerintem több értelme lenne, mint egy újabb disztró.

> Az alábbi csomagok tartalmazzák az Ubuntu Xenial 16.04 LTS grafikus felületén látható angol üzeneteket, fordításuk prioritást élvez.

A fenti oldalról egy wikibe kerültem, aztán megnéztem a naptáramat.

@OP: ha az Ubuntus magyar teamnek segítesz, hogy ez legyen pl. naprakész, meg kicsit megtolod opensource körökben, hogy léccisegítsetekmár!, akkor szerintem több sikert érsz el.

szeretnem kerni hogy poliverzum szallitsa a sajat programnyelvet a sajat forditojaval (megiscsak magyar!!)

a kernelt nem akarjatok magyaritani? olyan ronda, hogy a dmesg-ben angol szavak annak. poliverzum atirhatna a kernelt, na?

> Mert ha UPU nyelven írok egy oprendszert, így meg lehet tenni hogy futásidőben az oprendszer egyszerűen kirántja a libet valamelyik futó program alól, csak hogy bedugjon a helyére egy tök más libet, nos ezesetben semmi baj se történik, ha az új libben is szerepel a megfelelő metódus ugyanazon néven, mert akkor a futó progi szépen megtalálja azt és kb semmit se vesz észre a cseréből.
via

nem is jársz olyan messze a valóságtól :-)

Egy magyar nyelvű Windows verziót kéne inkább csinálni, hozzávaló Office-al és egy böngésző is kéne, legjobb ha rögtön az oprendszer része a dolog és akkor nem kell telepíteni meg ilyenek. Hagyd a Linuxot a fenébe, 2017 a Windows desktop éve, szóval valami jó kis Windows disztribúciót kéne csinálni, kimondottan a magyaroknak. Lehetne a neve is valami régebbi magyaros elnevés, mondjuk ablakfia!

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Az ötletet értem, de a felvázolt módon a melót biztosan nem éri meg. https://linuxmint.hu/sugo/cinnamon-telepitese
Ha csak egy átcímkézett Mintet csinálsz, annak meglenne a poénfaktora (+ ugye a konkurenciával összemérhető használhatóság), de már ahhoz is kellene akkor repót karbantartani, frissítésekkel tartani a lépést.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Elég nagy fába vágod a fejszédet. A csomagok karbantartása elég nagy munkával fog járni. De szabadidő eltöltésre és tanulás céljára nagyon jó. Biztos vannak itt is olyanok, akik szeretnek a szabadidejükbe linux-al mokolgatni. Már csak az a kérdés, menyire komolyan gondolod.

kvázi-poén szintjén én is felvetettem a MLF csoportban, de ez szerintem nem olyasmi amibe érdemes energiát befektetni. úgy gondolom a rossz értelemben vett lokálpatriotizmus netovábbja a nemzetközileg fenntartott FOSS világból nekiállni lekanyarítani egy szeletet hogy "ez most a magyaaaar"
én azt mondom ha a "magyar ügyhöz" akarsz hozzátenni akkor csináld azt amit le is írtál(szoftverekhez fordítás, magyar karakterkészletet támogató fontok, magyar nyelven elérhető support, etc...) esetleg állíts fel tükörszervereket pár nagyobb/fontosabb disztrónak, de ne akarj egy n+1. disztrót csinálni.
a fantáziát látom a dologben, csak az értelmét nem.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

Abban látok fantáziát, ha pl. az UHU-Linuxba tolnátok az energiát, az a distro nagyon megérdemelné, és nem kellene mindent a nulláról kezdeni.

--
robyboy

A BlackPantherosok most nem mosolyognak :D
"Ez nem vicces"

Nem kell újra feltalálni a kereket. Inkább állj be egy neked tetsző disztribúció forditói csapatába.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Amúgy, ha deb alapú lesz, akkor az rpm alapú disztib használók nem mondhatják, hogy deb.-fork?

ez nem is oly vicces, elvtárs! :(

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Mekkora kölségvetésre gondoltál ? - gondoltál -e ????

amikor az első 100 millió összejön, akkor térjünk rá vissza....

Ha most ezt tényleg komolyan gondolod, az egyik legkárosabb dolog a Linuxra nézve a legalább ~70 disztribúció.
Ha ezek készítői koncentrálnák a tudásukat pár disztróra, arról lehetne szavazás, eléri-e a Linux desktop részesedése a 35%-ot.

Nem kell ezt túllihegni, kell pár ember aki fordítgat (nyilván van is) oszt jó napot.

Semmilyen fejlesztési munka, csak nyelvi fájlok szerkesztgetése.
Ubi-Suse- vagy mit tudom én melyik csapatnál jelentkezni, hogy fordítanék - mert én jobb vagyok.
Összerakni elölről teljesen felesleges, meg hát azt támogatni is kell. :) Kinek van arra ideje, kb 2 hét után ki is hala projekt.

Megint a végbelén keresztül van megfogva az egész probléma. Inkább arra szerezz pályázati pénzt, hogy az idegen nyelv(==angol) oktatást fejlesszed Magyarországon. Sokkal több hozzáadott értéke van a nyelvtudásnak, mint egy magyar disztronak. Továbbá az egyenlet legvégén egy magyar disztribúció igy egyből obsolete.

Nincs szükség magyar disztrobuciora, legfeljebb csak magyar nyelvi csomagokra és magyar használati utasításokra addig, amíg nem zárkózik fel a nemzet / fogy el az a generáció, akinek még nem alap a legalább gügyögős angol tudás.

off:
Szóljatok ha kész van, akkor forkolom a HunOR néven... ;)
end of
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"de rájöttem, hogy hasznos lenne megcsinálni"

A lelkesedésed értékelendő, de a válasz nem, nem hasznos, hanem felesleges.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azt nem értem, hogy ki lenne ennek a felhasználói célközönsége?
Szép és jó hogy a magyarul értők, de szerintem a világ nem ebbe az irányba megy.
Van a szüleim korosztálya akiknek bizony gondot jelenthet a nem magyar szöveg megértése, de nekik már csak olyan eszközt adok a kezükbe amiben max a browserben megjelnített tartalommal találkoznak. Meg nekik szerintem egy rendszer üzenet magyarul is ugyanúgy értelmetlen mint angolul.
A fiatalabb korosztály meg úgy nő fel, hogy nem ússza meg, hogy ne tanuljon meg minimális szinten angolul, és nem csak az informatika miatt. Sőt cél, hogy beszéljenek legalább egy idegen nyelvet.
Szakmailag meg egy alap szint után baromi gyorsan rájössz, hogy a magyar felejtős. Pl RHCSA vizsga nyelve angol.

Szerk.: Ha csak az a célod hogy tanulj akkor meg inkább : http://www.linuxfromscratch.org/

+1
Én is LFS-t használok kísérletezésre/tanulásra.

Egy magyar OS-nek szerintem csak akkor lenne értelme, ha atomstabil lenne és minden más szabad szoftver cocom listán lenne. Csak nem azt a kort írjuk.

Globális szinten érné meg vele foglalkozni és valami újat kitalálni (amivel a közösség is hajlandó lenne foglalkozni) . Magyarországon a releváns linux átlagfelhasználók száma elég csekély. Aki meg a szakmában benne van az inkább olyan linux disztrót használ aminek nagy a támogatottsága (Ubuntu, Fedora, Arch stb...)

> rájössz, hogy a magyar felejtős.

Vigyazz, nehogy valaki hazaarulonak nevezzen.
Masfel ev mulva valasztas, talan modszer valtas is lesz.
Az ilyeneket talan kinzokamraba viszik, ahol mar konyorogni fognak, hogy vegre oljek meg oket, mert mar nem birjak a tovabbi fajdalmat elviselni.
Volt mar ra pelda es ami mar megtortent egyszer a tortenelemben, az meg is fog ismetlodni.

Amúgy ha tényleg buzog benned a tehetnék akkor ess neki az egyes upstream projektek fordításának, így minden disztró le tudja majd szállítani a fordításokat.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"Nem akarjuk megtéríteni az embereket, de kétféle operációs rendszer van:
a MagOR és a Szar. "

Hát köszi.
Inkább nem.

Emberek!

Tanuljunk már meg olvasni!

Az oldal már többször el lett mondva, hogy az csak poénnak lett szánva a BlackPanther OS-esek rinyálására.

Az jó volt. Jókat röhögtünk akkor rajta és kész. (A BPOS meg bírósággal fenyegetőzött, de az már más kérdés.)

Ez a mostani egy ettől teljesen különálló projekt felvetés, hogy egyáltalán kell-e és volna-e igény egy új lehetőleg 100%-ig magyar Linux disztribúció létrejöttére.

13 nap kellett hozzá, hogy észrevedd?
Emelj órajelet.

"Eredetileg poénnak indult az ötlet, de rájöttem, hogy hasznos lenne megcsinálni. A MagOR egy olyan nonprofit Linux disztribúció, mely kifejezetten magyar anyanyelvű felhasználóknak készül, akik valószínűleg kereskedelmi szoftverről váltanak át."
Ilyen bemegvezetéssel a tl;dr után ránéztem a "hasznos lenne megcsinálni" oldalra.

Mert ugye ha disztrót nem is tud csinálni, oldalt talán igen.
Hát azt sem.

Üdv!

Értem mit szeretnél! Annó magam is csináltam hasonló szellemben egy ubi. home-reszelvényt a családnak, és nagyon nagy megelégedéssel használták.
Annyi volt a megoldás, hogy kilapátolta belőle a tengernyi értelmetlenséget, a xubuntu alapra ráhúztam hasznos programokat és kiszedtem a régieket, egy über baró téma,pár script.
Család megszerette. Annyi történt, hogy 1db de műkődő media player, (vlc) egy image viewer, stb... és a desktopon kivezetve lejátszó meg ilyen neveken. Összeválogattam, vérprofin nézett ki, de desktop szinten faék egyszrű lett, kevés menü, és a tartalma az amit takar. Anyám nem ismeri a vlc-t, de a médialejátszó szót igen. persze belőve a fájl társitások, és tele rakva non-oss cuccal. (mp3, és társai) Nyilván ha disztróként megosztod lehet ebből jogi gond.
Én nem akartam külön disztrót csak játszottam vele. De szerintem ezen az úton kéne elindulni.

Plusz: az ilyen projecktek úgy indulnak, hogy valaki a fejébe veszi, nekiáll, kirakja, és vagy csatlakoznak hozzá, vagy nem. Linus sem úgy csinálta, hogy a minix listára azt írta, hogy kéne írni egy unix klónt, szittya finn nyelven, embert keresek rá.

Szvsz kezd el, ha el is hal k. sokat tanulsz belőle, ha megkeresel elmondom,hogy szerintem a linux a mai napig miért nem desktop, és én hogy csinálnám, és ha felneveled a disztródat, sok sikert. Szóval a megközelítést fordítsd meg.

-42-

Az is épitő jellegű kritika ha megmondod az igazat annak, aki értelmetlen dolgot szeretne csinálni. Ha magyaritani akarja az upstream projekteket, máris több pozitiv feedbacket fog kapni, ennek ugyanis van értelme, a magyar disztrózásnak meg semmi.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

tudod ez azért van így, mert a hup csurig volt és van olyan népekkel, akik holmi szirszar disztribúciónál sokkal többet tettek már le az "asztalra". csak hát a(z örök) kérdés az, hogy miket, ugye...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

ezt a szittya fajmagyarkodós dolgot meg felejtsük el, legyen egy baromi jó OS, aminek a defa nyelve a magyarra van állítva, magyar szerver a repo. és ha hivatalosan szupportálni akarod, magyar cégként/alapitványként tartsd karban, de ennél ne menjünk mélyebbre magyarul :)

-42-

Kiváncsi lennék amúgy az arcokra ebben a topicban ha/amikor a "Mészáros Alapítvány" kiír egy pályázatot egy Red-White-Green Flag Linux kifejlesztésére, garantált piaccal a magyar közszférában... lehet ennek az előfelmérése folyik most épp, a honlap első piros blokkja illik a képbe :)

Azt azok teszik, akiket a feletted szóló éppen kímélni szeretne. :D Tudod: fajmagyarok, szittyák, turbók, és még ezer jelző van rájuk. :) Ezek gondolják úgy, hogy az IT egy baromság, mert billentyűzettel nem lehet hátrafelé nyilazni lóhátról, miközben puhul a tesco hús a nyereg alatt. :D

Kímélni senkit sem szeretnék, egyszerűen az olyan cserépedényeket nem bírom, akik fröcsögve magyaroznak, de kimennek tüntetni, ha valaki rájuk tesz megjegyzést. Az ilyenek gondolják azt is, hogy ők fingják az IT-t, csak mert össze tudnak ollózni egy scriptet. Janu...

"mert magyarkodni lehet"

Ki találhatta ki vajon ezt a marhaságot? Mi az, hogy magyarkodni, magyarkodás? Akkor ezek szerint van románkodás, franciáskodás, meg mondjuk portugáloskodás is. :-)
Igenis, én bármit teszek, gondolok, vagy mondok, az "magyarkodás", mert most ide születtem, ennek a népnek vagyok a "sarjadék"-a... :-)

Hát, kemény dió.

Volt a héber nyelv, ami az ókorban kihalt (ie. 5-7 század), kizárólag a Biblia őrizte meg az írását.
Persze ez is problémás volt, mert mássalhangzóírásos nyelv volt (msslhngz rss nylv vlt). Miután a nyelv kihalt, ezért a szent könyvekre kriksz-krakszokat tettek, hogy egyáltalán fogalmuk legyen arról, hogy hogyan kell a szót kiejteni.

Innen van valami irányadó arra, hogy eredetileg hogyan szólhatott a nyelv. Több mint 2000 év után a zsidóknak eszükbe jutott, hogy talán beszélhetnének akár héberül is. Ami megmaradt a nyelvből, azt kezdték el beszélni, a mai héber nyelv az ókori héber egy változata.

A magyar nyelv története sem különbözik sokkal:
- a magánhangzókat a magyar sem őrizte meg, kb. össze-vissza ejtette, "mögizentöm, hogy gyüjjön mán ide", amit végül egységesítettek, az e-zős nyelvjárás lett a hivatalos. Lehetett volna az ö-s nyelvjárás is, vagy i-s, "migkírtem, hogy kigyelmizzen"
- a nyelvújítás ugye megint érdekes, Kazinczy egy csomó olyan szóval turbózta fel a magyart, ami eredetileg sosem létezett

A nyelvújítás azidőtájt tipikus volt. Ma ez azért kevésbé tűnik érthetőnek, mármint meglepődnék ha az írek holnaptól írül kezdenének beszélni angol helyett.

Én ugye erre reagáltam:
"+1, vérciki már, ahogy némelyek múltbéli, mondvacsinált eredettörténetek mentén gondolkondak a jövőről."

Ez nem a nyelvről szól és én sem a nyelvről beszéltem. Csak ha ciki, ne csak a magyarnak legyen az, hanem a palesztinnak, zsidónak, arabnak is. Ha meg nem ciki nekik, nekünk sem kell, hogy az legyen.
A liberalista hozzáállással onnantól van bajom, amikor diktatórikus lesz, amint neki nem tetsző szabadelvűségről van szó...na de ez már nagyon off lett...
Nyelvről viszont nem volt szó!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nem szabad alapokról indulni mert el sem fog készüli.

Az oldalt töröld le, ez egy önégetés.

Ha a célodat szeretnéd elérni, úgy, hogy ne szúrjál ki mindenkivel csinálj egy remastered ubuntu-t egy egyedi, beállított template-el, előtelepített szoftverekkel amikhez megfelelő módon pontos fordítást nyújtasz. Így a felhasználók azt kaphatják amit megfogalmaztál és nem egy egyedi zsákutca distrót használnának.

További szép napot, és a kurva anyját!

Ha nem azt tolja a felhasználó képébe, hogy "unhandled exception at address ..." hanem ugyanezt magyarul, akkor mennyivel vagyunk előrébb?
Viccet félretéve, egy RHEL magyarításnak talán lenne értelme (puhatolózz a kormány közszférával kapcsolatos informatikai stratégiája környékén), te vállalod a supportot, bocsánat: a támogatást?

Vajon ez hamarabb lesz stabil mint a GNU Hurd? ;)

Most még röhögtök.
De 20 év múlva a mobileszközök 95%-a, az önvezető járművek 100%-a, az automatizált lakások 100%-a és a vállalati szerverek 90%-a MagOr-t fog futtatni és akkor nagyon fogjátok bánni, hogy most nem vettetek részvényt.

Én szóltam! :)

Az semmi, én a kezdetekben, amikor még sima pc-ről is lehetett bányászni, és alig ért valamit a BT kipróbáltam, és bányázgattam. Nem tudom mennyit gyűjtöttem, talán párat, talán pár tizedet, de végül abbahagytam, és fel se jegyeztem a walletet. Pedig most pár tized is elég sokat érne.

Ha egyszer írok oprendszert, azt tuti MagOr-nak fogom nevezni, még ha pereskedni fogunk akkor is! Eddig aschOr-nek terveztem, de most megvilágosodtam.

Nekem az egészből egy dolog jött le, már hiányoltam a Poliverzum mentalitást :D

Akkor szeretnék idézni egy közismert rajzfilmből:

- Mennyibe került?
- 2 millió....
- 2 milliót ezért a játék vacakért? Hiszen ezt bármelyik kísérleti élő egerünk utánacsinálja fillérekért!
- Csakugyan! Szeretném megjegyezni, hogy ön zseniális uram!
- Jöjjön közelebb Safranek .....

Részlet a topikindító hozzászólásban feltűntetett weboldalról, annak is a "Letöltések" szekciójából:

"Természetesen mi nem adjuk meg a fizetési adatainkat,
hanem Ön küldje el nekünk a magáét!

Kérjük, hagyja nyitva az oldalt, amíg szkenneljük a számítógépét,
majd személyes adatait kiposztoljuk Facebook oldalunk szégyenfalára!

További szép napot, és a kurva anyját!"

:D :D :D :D

én támogatom de a daemon legyen akkor már lúdvérc

No rainbow, no sugar

+1

Ezúton szeretnék sok sikert kívánni a projekthez MagOR Úrnak és azt kérném tőle, ne tántorítsa el céljától az iparizált mérnök urak és trolljaik negativizmusa!

A válaszadók szkepticizmusa, demotiváló hozzáállása, a nem fősodratú ötletek lábbal tiprása mögötti jelenség, úgy érzem, megér egy külön misét.

Köszönöm. Emlékszem.

Ahogy arra is emlékszem, hogy az UHU Linux még egy olyan időszakból való (2003-ról beszélünk), amikor nem az volt az alapvetőnek elfogadott hozzáállás, hogy ne akarj sajátot csinálni abból, amiből a nagyok már egy hasonlót megcsináltak. Van egy-két aprónak csúfolható különbség az akkori fősodratú gondolkodásmód és a mostani között. Erről nyitottam a flame topikot.

"Ahogy arra is emlékszem, hogy az UHU Linux még egy olyan időszakból való (2003-ról beszélünk), amikor nem az volt az alapvetőnek elfogadott hozzáállás, hogy ne akarj sajátot csinálni abból, amiből a nagyok már egy hasonlót megcsináltak."

Rosszul tudod, mert ez nem az akkori "fősodratú" gondolkodásmódon múlott. Akkor már létezett a nagy DEBIAN, amiből sok mindent átvettek az UHU alapjainak fejlesztői a "kicsi" UHU -hoz, és a "nagy" sok akkori hiányosággát pótolták, sok mindent meg ki is hajítottak belőle. Tehát ez nem azt jelentette, hogy a kész csomagjait és szerkezetét átvették, hanem azokat újra legyártották a saját elveik szerint és átalakították. Ilyen értelemben ők sem a nulláról kezdték, de jóval könnyebb volt újracsinálni az egészet, mint a meglévő DEBIAN cuccok toldozgatása, foldozgatása, amit manapság az UBUNTU és deriváltjai tesznek, önálló disztrónak kiáltván ki magukat. Nem véletlen, hogy ezen "disztrók" még csomagszinten is nagyjából kompatibilisek egymással.

Akkoriban nem volt github, amire most igen sok mindent forkolnak sokan, de ezen forkok egynémelyike intezívebben van karbantartva és fejlesztve, mint az eredetije és sok fork már szinte teljesen le van szakadva az eredetiről.
Az akkori eredeti UHU-Linux most valóban le van állva, de létezik annak "fork"-ja, mely nem tagadja le az eredetét, de már nem az, és az UHU (2003) alkotói által megfogalmazott elveket követi, az akkori alkotók jóváhagyásával működik.

Ez így nem igaz, mert a DEBIAN csomagkezelőjét változtatás nélkül nem használta soha, hanem saját céljainak megfelelőlen adaptálva, változtatva használta és használja.
Mint ahogy a PcLOS is apt -ot használ az rpm -jeihez, amihez átalakította magának a DEBIAN alapú apt -ot. Ettől még a PcLOS nem DEBIAN Egy biztos, hogy az UHU lenagyobb mértékben a DEBIAN vonalát követte, de teljesen más lett, és ő nem DEBIAN.

"Egy biztos, hogy az UHU lenagyobb mértékben a DEBIAN vonalát követte, de teljesen más lett, és ő nem DEBIAN."

Hát, ezt nem tudom honnan veszed, de nem igaz, az biztos.
Az UHU semmilyen mértékben sem követte a Debiant.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

"csomagkezelőjét változtatás nélkül nem használta soha"

Mondtam ilyet?

"adaptálva, változtatva használta és használja"

Tehát alapjául szolgált. Tehát használja. Ha beülök a kocsidba, de viszek saját üléshuzatot, akkor nem a te kocsidat használom? :)

"és ő nem DEBIAN."

Lehet a vasárnap teszi, lehet a tél, de sok az értetlen ember. Ntomasz íra, hogy "Az UHU-nak semmi köze sem volt a Debianhoz.". Én meg azt, hogy de igen, volt köze. Az, hogy van valamennyi köze nem azt jelenti, hogy egy az egyben ugyanaz. Tessék már értő olvasást tanulni.

Igen, kicsit rosszul fogalmaztam.
Arra gondoltam, hogy a fejlesztés során semmi köze sem volt hozzá. Tehát nem követte a Debian irányelveket, sem irányokat, sem szabályokat, semmit.

Csomagkezelőt pedig kellett használni, így akkoriban a két lehetséges rossz közül a kevésbé rosszra esett a választás.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Erre oszinten, teljes objektivitassal, valaki szerint van vegfelhasznaloi piaci igeny?

Magaslabda lecsapása következik: ezen hozzászólásodra se volt túl nagy piaci igény, mégis valahogy megszületett :)
Bocs, nem bírtam kihagyni :D

Szerk.: néhány hónapja "publikáltam" egy általam készített statikus webgenerátort (ld. itt). Nem hiszem, hogy komoly piaci (vagy bármilyen) igény lett volna (vagy lenne) rá, mégis megcsináltam (nekem kellett egy olyan, amilyet nem találtam a kismillió, már létező ilyen alkalmazás között). Akkor most álljak sarokba, és gondolkozzak el?

"Akkor most álljak sarokba, és gondolkozzak el?"
Az hogy te milyen sarokba, és miért akarsz beállni, illetve hogy a másik vadszocialista rémálmokkal kűzdő mit lát bele, nem az én dolgom. Persze nyilván egyszerűbb személyes sértésnek venni és projektálni, mint egy 6 éves, de azzal már nem nekem kell megkűzdenem fejben.

A kérdés kibontva (mint az oviban), még egyszer:
1.) Lát-e benne valaki igényt, és ha igen
1.a) mit
1.b) miért

Minden egyéb csak hiszti

Én nem vettem személyes sértésnek. Vegyük a mondataimat egyesével kibontva (mint az oviban)?
A vadszocialista rémálmokat meg nem tudom sehova se tenni, ne haragudj.

Azért megkérdem: miért fontos, hogy van-e "végfelhasználói piaci igény" egy adott szellemi termékre, ha annak nem célja a profitszerzés?

Lehet megvilágosodtam: https://24.hu/kozelet/2017/12/12/az-amerikai-microsoft-lecsapott-felmon…

Most akkor Sagyibó kilépett az MS-től, és a Red Flag linux mintájára a MagorOS lesz a magyar állami OS, miután a legnagyobb vetélytárs értékesítési láncát sikeresen megtépázták. Már jöhet is Lőrinctől az indulótőke a fejlesztő cég összedobására. Eljön a szittya kormányzati linux desktop éve, kerül amibe kerül ;)