Intel

NetCAT - újabb, Intel szerverprocesszorokat érintő sebezhetőség

 ( sabe | 2019. szeptember 13., péntek - 8:08 )

Egy újabb, súlyosnak tűnő sebezhetőségre derült fény a VUSec (Vrije University, Amsterdam) jóvoltából. A sebezhetőség neve: NetCAT

A DDIO technológia lehetővé teszi, hogy a CPU cache megosztásra kerüljön a hálózati eszközökkel. Ennek a sérülékenységét használhatja ki a támadó, aki helyi hozzáférés nélkül elcsípheti mások SSH csomagjait (billentyűnyomásait). Részletesen ebben a PDF-ben.

Videó demó az SSH session leak-ről:

Az Intel új verziót adott ki a "Microcode Revision Guidance" dokumentumából

 ( trey | 2018. április 4., szerda - 8:57 )

Az Intel új verziót adott ki a "Microcode Revision Guidance" dokumentumából. Benne, a felsorolt CPU-k mellett, a "Production Status" mezőben több helyen is olvasható a "Stopped" megjegyzés, amiből a The Register arra következtetett, hogy ezekhez a CPU-khoz az Intel nem fog már microcode frissítést készíteni, így a bennük levő sebezhetőségek már nem kerülnek javításra.

Részletek itt.

Saját benchmark eredményeket publikált az Intel 6., 7. és 8. generációs Core processzorokkal

 ( trey | 2018. január 14., vasárnap - 10:58 )

"Speculative Execution Side Channel Mitigations" című dokumentációt adott ki az Intel

 ( trey | 2018. január 13., szombat - 19:48 )

Letölthető innen.

Az Intel sajtóközleményt adott ki a #kpti/#fuckwit problémával kapcsolatban

 ( trey | 2018. január 3., szerda - 23:03 )

Összefoglalva:

  • "Recent reports that these exploits are caused by a “bug” or a “flaw” and are unique to Intel products are incorrect."
  • "Intel has begun providing software and firmware updates to mitigate these exploits."
  • "Contrary to some reports, any performance impacts are workload-dependent, and, for the average computer user, should not be significant and will be mitigated over time."
  • "Intel is committed to the industry best practice of responsible disclosure of potential security issues, which is why Intel and other vendors had planned to disclose this issue next week when more software and firmware updates will be available."

Egy, az Intel processzorokban levő tervezési hiba miatt kell(ett) a Linuxot, Windowst stb. sebtében foltozni

 ( trey | 2018. január 2., kedd - 22:26 )

Linus szokatlan módon, a 4.15-ös kernel fejlesztési ciklusának végén olvasztotta be a Kernel page-table isolation patchkészletet. A Microsoft decemberben tolt ki a fast-ring csatornában a Windows Insider-nek olyan változásokat, amelyeket várhatóan a következő patch kedden érkeznek. De mire ez a sürgölődés? Az Intel processzorok olyan alapvető tervezési hibában szenvednek, amelyet úgy tűnik, hogy nem lehet microcode frissítéssel javítani, így azt az operációs rendszerekben kell orvosolni. Az AMD processzorok nem érintettek. A hiba leírása jelenleg embargó alatt van, az embargó várhatóan akkor szűnik meg, mikor a Microsoft kiadja a megfelelő javításokat.

Sajnos a patchek hatása mind Windowson, mind Linuxon teljesítménycsökkenés, amely az előzetes mérések szerint - a taszktól és processzorokról függően - 5-30% közé tehető.

További részletek itt.

Hibás a hyper-threading implementáció az Intel Skylake/Kaby Lake processzorokban

 ( trey | 2017. június 26., hétfő - 20:51 )

A Debian fejlesztő Henrique de Moraes Holschuh arra figyelmeztet, hogy hibás a hyper-threading implementáció a 6. és 7. generációs (kódnevükön Skylake / Kaby Lake) Intel processzorokban. A fejlesztő azt javasolja, hogy ideiglenes megoldásként az érintett processzorok tulajdonosai tiltsák le a hyper-threading funkcionalitást a BIOS-ban / UEFI-ben:

Idézet:
TL;DR: unfixed Skylake and Kaby Lake processors could, in some situations, dangerously misbehave when hyper-threading is enabled. Disable hyper-threading immediately in BIOS/UEFI to work around the problem. Read this advisory for instructions about an Intel-provided fix.

Az Intel bezárja az olcsóbb Skylake processzorok kiváló tuningolhatóságát lehetővé tevő kiskaput

 ( trey | 2016. február 10., szerda - 14:34 )

Intel Skylake @ 7 GHz

Az Intel Skylake processzorok jól tuningolhatók. A gyárilag 4 GHz-en (Turbo Boost módban 4,2 GHz) járó Core i7-6700K-t sikerült 7025,66 MHz-re húznia Chi-Kui Lam-nek. Igaz, ehhez egy kivételével minden processzormagot le kellett tiltania, illetve az elfüstölés elkerülése érdekében folyékony nitrogént is be kellett vetnie.

Ugyan az egyszeri overclocker nem fog folyékony nitrogénhez nyúlni, de mindenképpen számíthatott arra, hogy a Skylake CPU-jából a gyárilag megadott órajelnél lényegesen többet ki tud sajtolni majd. A K-s sorozatból azért, mert az nem tartalmaz szorzó lockot, az olcsóbb, nem K-s sorozatból pedig azért, mert egyes gyártók BIOS frissítése után azokon is jócskán lehetett húzni.

Az Intel azonban nem nézi ezt jó szemmel és a hírek szerint azon van, hogy soron következő mikrokód frissítéssel véget vessen a gyereknapnak. Vagyis, a jövőben ismét több zsetonért K-s processzorokat kell vennie azoknak, akik tuningolni akarnak. Vagy kerülniük kell a BIOS frissítést...

Csuklódról száll fel a Nixie viselhető drónkamera

 ( trey | 2014. szeptember 29., hétfő - 8:58 )

Az Intel által elindított "Make It Wearable" kihívás (Intel alapokon a lehető legötletesebb viselhető kütyü megépítése) döntősei közül az egyik a Nixie drónkamera, amelynek érdekessége, hogy olyan helyekről is indíthatjuk, ahonnan a hagyományos drónokat lehetetlen lenne elindítani.

Intel Edison - SD kártya méretű számítógép az Intel-től

 ( trey | 2014. január 8., szerda - 9:33 )

Intel Edison - SD kártya méretű számítógép az Intel-től

Az Intel tavaly megtervezte, legyártotta és néhány hónappal ezelőtt bejelentette a viselhető számítástechnikai eszközökhöz szánt, apró Quark processzort. Most pedig bejelentette, hogy a processzort "feldíszítve" megszületett az Edison, a hihetetlenül apró méretformátumú dual-core PC.

A CES 2014-en a vállalt vezérigazgatója, Brian Krzanich mutatta be az SD kártya méretű számítógépet. Címszavakban: új, 22 nanométeres Dual Core Intel technológia, Linux operációs rendszer, ultra alacsony fogyasztás, beépített WiFi és Bluetooth stb.

A részletek itt és itt.

Intel Software TV - Mi az a Wayland?

 ( trey | 2013. december 12., csütörtök - 16:52 )

Az Intel tegnap publikált rövidfilmje arról, hogy mi az a Wayland, hol lehet szerepe, mire használja a Toyota, a Jaguar, Land Rover stb.

A Canonical állásfoglalása az Intel XMir-rel kapcsolatos viselkedése nyomán

 ( trey | 2013. szeptember 10., kedd - 18:43 )

Ahogy arról már szó volt, az Intel alkalmazásában álló Chris Wilson előbb beletette, majd nem sokkal később "A menedzsment" utasítására eltávolította az Intel linuxos grafikus eszközmeghajtó-programjából (xf86-video-intel) az Ubuntu XMir-jének támogatását.

A Canonical reagált a furcsa döntésre. Az Ars Technica-nak adott egy állásfoglalást az ügyben az Ubuntu mögött álló vállalat.

Az Intel mégsem támogatja linuxos eszközmeghajtó-programjában az XMir-t

 ( trey | 2013. szeptember 8., vasárnap - 19:48 )

Mindössze egy nappal azután, hogy belekerült az Intel linuxos grafikus eszközmeghajtó-programjába (xf86-video-intel) az Ubuntu XMir-jének támogatása, azt el is távolították. Az xf86-video-intel 3.0-s snapshotjában az Intel-nél dolgozó Chris Wilson az alábbiakat írta:

Idézet:
We do not condone or support Canonical in the course of action they have chosen, and will not carry XMir patches upstream.

-The Management

Úgy tűnik, hogy az Intel vezetése nem akarja driverében látni az XMir támogatást azután, hogy komoly energiát fordított a konkurens dispaly server, a Wayland támogatására (pl. több főállású Wayland fejlesztőt is foglalkoztat, köztük a Wayland létrehozóját, Kristian Høgsberg-et is).

További részletek itt.

Minnowboard - "nyílt forrású" Intel Atom lap az Inteltől

 ( trey | 2013. augusztus 5., hétfő - 9:32 )

A MinnowBoard (adatlap) az Intel bejelentése szerint egy nyílt forrású, kisméretű, beágyazott, megfizethető árú, Intel Atom processzor köré épülő hardverplatform. Vele elsősorban a hacker, fejlesztői és hardverépítői közösséget célozták meg. Jellemzői: 1 GHz-es Intel Atom processzor (Hyperthreading és VTx támogatás), 1 GB RAM, magas IO teljesítmény, gigabit Ethernet, Intel GMA 600 grafika, UEFI. A lap hivatalosan Angstrom Linux támogatással érkezik.

ZTE Geek - smartphone 2GHz-es Intel Clover Trail+ processzorral

 ( trey | 2013. április 11., csütörtök - 8:27 )

Az Intel nem adta fel azt a tervét, hogy processzorait az okostelefonokba szélesebb körben besuvassza. Tegnap, az Intel Developer Forum rendezvény első napján Pekingben a ZTE bejelentette ZTE Geek nevű készülékét, amely 2GHz-es Intel Clover Trail+ processzor köré épül. A telefon szoftvere Android Jelly Bean. A belső címszavakban: 5 hüvelykes 720p kijelző, Gorilla Glass, 8 megapixeles főkamera, 1 megapixeles előoldali kamera, 8GB tárhely, 1GB RAM, 2 300 mAh akku, vezetéknélküli töltési lehetőség, 802.11a/b/g/n WiFi, Bluetooth 4.0 LE, GPS.

A részletek itt.

Intel GPU overclockolása Linux alatt

 ( trey | 2013. március 26., kedd - 11:34 )

Az Intel alkalmazásában álló Daniel Vetter blogbejegyzése szerint lehetőség van bizonyos dolgok együttállása - megfelelő GPU, megfelelő alaplap, legfrissebb drm-intel-nightly kernelág stb. - esetén túlhúzni (overclocking) az Intel GPU-kat Linux alatt. Hogy ezzel mennyit lehet nyerni (ha egyáltalán), az jelenleg ismeretlen (legalábbis benchmarkok nincsenek). Mindenesetre aki eljátszana ezzel, a szükséges infókat megtalálja itt.

Az Intel szerint a Clover Trail-hez nem lesz Linux támogatás

 ( trey | 2012. szeptember 14., péntek - 9:43 )

A The Register The Inquirer egyik cikke szerint az Intel megerősítette, hogy a Clover Trail Atom processzorhoz nem ad Linux támogatást. Állítólag az aktuális Intel Developer Forum (IDF) rendezvényen elhangzott, hogy a Clover Trail "egy Windows 8 chip", illetve, hogy "a chip nem futtat Linuxot".

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a processzoron képtelenség lenne Linuxot futtatni. Ez azt jelenti, hogy az Intel nem fogja hivatalosan támogatni az erre irányuló törekvéseket. A The Inquirer megjegyzi, hogy úgy tűnik, hogy a vezető processzorgyártó mesterséges akadály emelésével próbálja tolni a Microsoft és a kiadás előtt álló Windows 8 operációs rendszere szekerét...

Az Intel és a Valve közösen dolgozik az Intel hardver Linux alatti OpenGL teljesítményének javításán

 ( trey | 2012. július 22., vasárnap - 12:09 )

Az Intel nyílt forrású technológiákkal foglalkozó központjának, az Intel Open-Source Technology Center-nek egyik fejlesztője, Ian Romanick nemrég egy blogbejegyzést írt "The zombies cometh" címmel. A kissé szokatlan blogbejegyzés címe azonnal érthetővé válik, ha az ember beleolvas, hiszen arról szól, hogy Romanick és csapata ellátogatott Bellevue-be, ahol is a Left 4 Dead 2 nevű zombis játék fejlesztőjével, a Valve-val közösen dolgoztak a linuxos Intel driver továbbfejlesztésén. A Valve nemrég blogjában hivatalosan közölte, hogy érkezik a Steam és a Left 4 Dead 2 Linuxra.

Romanick blogjában áradozott a közös munkáról. Utazásukat minden idők legsikeresebb munkával kapcsolatos utazásaként jellemezte, a Valve csapatáról pedig annyit írt, hogy hihetetlenül jó volt velük együtt dolgozni.

Android NDK Intel architektúrához

 ( tzp | 2012. március 9., péntek - 11:24 )

Az Intel elérhetővé tett egy Androidos natív (C/C++) fejlesztőrendszert, amivel JNI-n keresztül használható kódot lehet fejleszteni. Bővebben az Intel oldalán.

Will.i.am lett az Intel kreativitásért és innovációkért felelős igazgatója

 ( trey | 2011. január 27., csütörtök - 9:29 )

Deborah Conrad, az Intel gazdasági főigazgatója egy, az Intel által nemrég megrendezett konferenciáján mutatta be a vállalatnál újonnan létesül kreativitásért és innovációért felelős igazgatói posztot (Director of Creative Innovation) betöltő William James Adams, Jr.-t. Feltehetően az emberek leginkább Will.i.am néven, a The Black Eyed Peas vezetőjeként ismerik. Conrad szerint együttműködve a zenész, zeneszerző, producer Will.i.am-mel tartalmakat fognak létrehozni, tőle ötleteket fognak kapni arra nézve, hogy az emberek számára hogyan tudnák termékeiket, az Intel által szállított technológiát izgalmasabbá tenni. Emellett az új igazgató marketing eseményeken, rendezvényeken fog részt venni a világ minden pontján.

Az Intel megvásárolja a McAfee-t

 ( trey | 2010. augusztus 19., csütörtök - 15:55 )

Az Intel ma bejelentette, hogy megvásárolja az elsősorban antivírus és számítógépes biztonsággal összefüggő termékeiről ismert McAfee-t. A chipgyártó részvényenként 48 dollárt fizet a vállalat összes részvényéért, így a tranzakció körülbelül 7,68 milliárd dollár értékű. A bejelentés itt olvasható.

x86-os Android porttal készül előállni az Intel netbookok és tabletek számára

 ( trey | 2010. június 29., kedd - 19:32 )

Az Android leginkább ARM processzoros ketyeréken virágzik jelenleg, de úgy fest, hogy hamarosan felbukkanhat szélesebb körben is. Az Intel az idei nyárra ígéri az x86 architektúrára portolt Android-ot. Az ausztrál APC magazinnak adott nemrég interjút Renee James, az Intel szoftverekért és szolgáltatásokért felelős rangidős elnöke.

Az Intel hardveres gyorsítást fontolgat a Google WebM-jéhez

 ( trey | 2010. május 28., péntek - 8:09 )

A Google a múlt héten nyílt forrásúvá tette a nem sokkal ezelőtt általa megvásárolt VP8-at, majd összehozva a Vorbis-szal és egy, a Matroska média konténer egyes részeire épülő konténer formátummal, megalkotta a WebM névre hallgató video formátumot. A bejelentés után több vállalat is jelezte, hogy beáll a WebM mögé, ahhoz támogatást szállít majd. Az Intel nem zárja ki, hogy hardveres gyorsítást kínál a jövőben a nyílt forrású formátumhoz.

Light Peak-es laptop bemutatót tartott az Intel

 ( trey | 2010. május 6., csütörtök - 10:30 )

A Light Peak az Intel új, nagysebességű, optikai alapokra épülő technológiája, amely képes 10 Gbit/s sebességű adatátvitelre (egyidejűleg mindkét irányban), de magában hordozza akár a 100 Gbit/s sebességű adatátvitel lehetőségét is. Paul Otellini - az Intel vezérigazgatója - szerint képes egy teljes Blu-Ray videó átvitelére kevesebb mint 30 másodperc alatt.