Intel

Az Intel bezárja az olcsóbb Skylake processzorok kiváló tuningolhatóságát lehetővé tevő kiskaput

 ( trey | 2016. február 10., szerda - 14:34 )

Intel Skylake @ 7 GHz

Az Intel Skylake processzorok jól tuningolhatók. A gyárilag 4 GHz-en (Turbo Boost módban 4,2 GHz) járó Core i7-6700K-t sikerült 7025,66 MHz-re húznia Chi-Kui Lam-nek. Igaz, ehhez egy kivételével minden processzormagot le kellett tiltania, illetve az elfüstölés elkerülése érdekében folyékony nitrogént is be kellett vetnie.

Ugyan az egyszeri overclocker nem fog folyékony nitrogénhez nyúlni, de mindenképpen számíthatott arra, hogy a Skylake CPU-jából a gyárilag megadott órajelnél lényegesen többet ki tud sajtolni majd. A K-s sorozatból azért, mert az nem tartalmaz szorzó lockot, az olcsóbb, nem K-s sorozatból pedig azért, mert egyes gyártók BIOS frissítése után azokon is jócskán lehetett húzni.

Az Intel azonban nem nézi ezt jó szemmel és a hírek szerint azon van, hogy soron következő mikrokód frissítéssel véget vessen a gyereknapnak. Vagyis, a jövőben ismét több zsetonért K-s processzorokat kell vennie azoknak, akik tuningolni akarnak. Vagy kerülniük kell a BIOS frissítést...

Csuklódról száll fel a Nixie viselhető drónkamera

 ( trey | 2014. szeptember 29., hétfő - 8:58 )

Az Intel által elindított "Make It Wearable" kihívás (Intel alapokon a lehető legötletesebb viselhető kütyü megépítése) döntősei közül az egyik a Nixie drónkamera, amelynek érdekessége, hogy olyan helyekről is indíthatjuk, ahonnan a hagyományos drónokat lehetetlen lenne elindítani.

Intel Edison - SD kártya méretű számítógép az Intel-től

 ( trey | 2014. január 8., szerda - 9:33 )

Intel Edison - SD kártya méretű számítógép az Intel-től

Az Intel tavaly megtervezte, legyártotta és néhány hónappal ezelőtt bejelentette a viselhető számítástechnikai eszközökhöz szánt, apró Quark processzort. Most pedig bejelentette, hogy a processzort "feldíszítve" megszületett az Edison, a hihetetlenül apró méretformátumú dual-core PC.

A CES 2014-en a vállalt vezérigazgatója, Brian Krzanich mutatta be az SD kártya méretű számítógépet. Címszavakban: új, 22 nanométeres Dual Core Intel technológia, Linux operációs rendszer, ultra alacsony fogyasztás, beépített WiFi és Bluetooth stb.

A részletek itt és itt.

Intel Software TV - Mi az a Wayland?

 ( trey | 2013. december 12., csütörtök - 16:52 )

Az Intel tegnap publikált rövidfilmje arról, hogy mi az a Wayland, hol lehet szerepe, mire használja a Toyota, a Jaguar, Land Rover stb.

A Canonical állásfoglalása az Intel XMir-rel kapcsolatos viselkedése nyomán

 ( trey | 2013. szeptember 10., kedd - 18:43 )

Ahogy arról már szó volt, az Intel alkalmazásában álló Chris Wilson előbb beletette, majd nem sokkal később "A menedzsment" utasítására eltávolította az Intel linuxos grafikus eszközmeghajtó-programjából (xf86-video-intel) az Ubuntu XMir-jének támogatását.

A Canonical reagált a furcsa döntésre. Az Ars Technica-nak adott egy állásfoglalást az ügyben az Ubuntu mögött álló vállalat.

Az Intel mégsem támogatja linuxos eszközmeghajtó-programjában az XMir-t

 ( trey | 2013. szeptember 8., vasárnap - 19:48 )

Mindössze egy nappal azután, hogy belekerült az Intel linuxos grafikus eszközmeghajtó-programjába (xf86-video-intel) az Ubuntu XMir-jének támogatása, azt el is távolították. Az xf86-video-intel 3.0-s snapshotjában az Intel-nél dolgozó Chris Wilson az alábbiakat írta:

Idézet:
We do not condone or support Canonical in the course of action they have chosen, and will not carry XMir patches upstream.

-The Management

Úgy tűnik, hogy az Intel vezetése nem akarja driverében látni az XMir támogatást azután, hogy komoly energiát fordított a konkurens dispaly server, a Wayland támogatására (pl. több főállású Wayland fejlesztőt is foglalkoztat, köztük a Wayland létrehozóját, Kristian Høgsberg-et is).

További részletek itt.

Minnowboard - "nyílt forrású" Intel Atom lap az Inteltől

 ( trey | 2013. augusztus 5., hétfő - 9:32 )

A MinnowBoard (adatlap) az Intel bejelentése szerint egy nyílt forrású, kisméretű, beágyazott, megfizethető árú, Intel Atom processzor köré épülő hardverplatform. Vele elsősorban a hacker, fejlesztői és hardverépítői közösséget célozták meg. Jellemzői: 1 GHz-es Intel Atom processzor (Hyperthreading és VTx támogatás), 1 GB RAM, magas IO teljesítmény, gigabit Ethernet, Intel GMA 600 grafika, UEFI. A lap hivatalosan Angstrom Linux támogatással érkezik.

ZTE Geek - smartphone 2GHz-es Intel Clover Trail+ processzorral

 ( trey | 2013. április 11., csütörtök - 8:27 )

Az Intel nem adta fel azt a tervét, hogy processzorait az okostelefonokba szélesebb körben besuvassza. Tegnap, az Intel Developer Forum rendezvény első napján Pekingben a ZTE bejelentette ZTE Geek nevű készülékét, amely 2GHz-es Intel Clover Trail+ processzor köré épül. A telefon szoftvere Android Jelly Bean. A belső címszavakban: 5 hüvelykes 720p kijelző, Gorilla Glass, 8 megapixeles főkamera, 1 megapixeles előoldali kamera, 8GB tárhely, 1GB RAM, 2 300 mAh akku, vezetéknélküli töltési lehetőség, 802.11a/b/g/n WiFi, Bluetooth 4.0 LE, GPS.

A részletek itt.

Intel GPU overclockolása Linux alatt

 ( trey | 2013. március 26., kedd - 11:34 )

Az Intel alkalmazásában álló Daniel Vetter blogbejegyzése szerint lehetőség van bizonyos dolgok együttállása - megfelelő GPU, megfelelő alaplap, legfrissebb drm-intel-nightly kernelág stb. - esetén túlhúzni (overclocking) az Intel GPU-kat Linux alatt. Hogy ezzel mennyit lehet nyerni (ha egyáltalán), az jelenleg ismeretlen (legalábbis benchmarkok nincsenek). Mindenesetre aki eljátszana ezzel, a szükséges infókat megtalálja itt.

Az Intel szerint a Clover Trail-hez nem lesz Linux támogatás

 ( trey | 2012. szeptember 14., péntek - 9:43 )

A The Register The Inquirer egyik cikke szerint az Intel megerősítette, hogy a Clover Trail Atom processzorhoz nem ad Linux támogatást. Állítólag az aktuális Intel Developer Forum (IDF) rendezvényen elhangzott, hogy a Clover Trail "egy Windows 8 chip", illetve, hogy "a chip nem futtat Linuxot".

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a processzoron képtelenség lenne Linuxot futtatni. Ez azt jelenti, hogy az Intel nem fogja hivatalosan támogatni az erre irányuló törekvéseket. A The Inquirer megjegyzi, hogy úgy tűnik, hogy a vezető processzorgyártó mesterséges akadály emelésével próbálja tolni a Microsoft és a kiadás előtt álló Windows 8 operációs rendszere szekerét...

Az Intel és a Valve közösen dolgozik az Intel hardver Linux alatti OpenGL teljesítményének javításán

 ( trey | 2012. július 22., vasárnap - 12:09 )

Az Intel nyílt forrású technológiákkal foglalkozó központjának, az Intel Open-Source Technology Center-nek egyik fejlesztője, Ian Romanick nemrég egy blogbejegyzést írt "The zombies cometh" címmel. A kissé szokatlan blogbejegyzés címe azonnal érthetővé válik, ha az ember beleolvas, hiszen arról szól, hogy Romanick és csapata ellátogatott Bellevue-be, ahol is a Left 4 Dead 2 nevű zombis játék fejlesztőjével, a Valve-val közösen dolgoztak a linuxos Intel driver továbbfejlesztésén. A Valve nemrég blogjában hivatalosan közölte, hogy érkezik a Steam és a Left 4 Dead 2 Linuxra.

Romanick blogjában áradozott a közös munkáról. Utazásukat minden idők legsikeresebb munkával kapcsolatos utazásaként jellemezte, a Valve csapatáról pedig annyit írt, hogy hihetetlenül jó volt velük együtt dolgozni.

Android NDK Intel architektúrához

 ( tzp | 2012. március 9., péntek - 11:24 )

Az Intel elérhetővé tett egy Androidos natív (C/C++) fejlesztőrendszert, amivel JNI-n keresztül használható kódot lehet fejleszteni. Bővebben az Intel oldalán.

Will.i.am lett az Intel kreativitásért és innovációkért felelős igazgatója

 ( trey | 2011. január 27., csütörtök - 9:29 )

Deborah Conrad, az Intel gazdasági főigazgatója egy, az Intel által nemrég megrendezett konferenciáján mutatta be a vállalatnál újonnan létesül kreativitásért és innovációért felelős igazgatói posztot (Director of Creative Innovation) betöltő William James Adams, Jr.-t. Feltehetően az emberek leginkább Will.i.am néven, a The Black Eyed Peas vezetőjeként ismerik. Conrad szerint együttműködve a zenész, zeneszerző, producer Will.i.am-mel tartalmakat fognak létrehozni, tőle ötleteket fognak kapni arra nézve, hogy az emberek számára hogyan tudnák termékeiket, az Intel által szállított technológiát izgalmasabbá tenni. Emellett az új igazgató marketing eseményeken, rendezvényeken fog részt venni a világ minden pontján.

Az Intel megvásárolja a McAfee-t

 ( trey | 2010. augusztus 19., csütörtök - 15:55 )

Az Intel ma bejelentette, hogy megvásárolja az elsősorban antivírus és számítógépes biztonsággal összefüggő termékeiről ismert McAfee-t. A chipgyártó részvényenként 48 dollárt fizet a vállalat összes részvényéért, így a tranzakció körülbelül 7,68 milliárd dollár értékű. A bejelentés itt olvasható.

x86-os Android porttal készül előállni az Intel netbookok és tabletek számára

 ( trey | 2010. június 29., kedd - 19:32 )

Az Android leginkább ARM processzoros ketyeréken virágzik jelenleg, de úgy fest, hogy hamarosan felbukkanhat szélesebb körben is. Az Intel az idei nyárra ígéri az x86 architektúrára portolt Android-ot. Az ausztrál APC magazinnak adott nemrég interjút Renee James, az Intel szoftverekért és szolgáltatásokért felelős rangidős elnöke.

Az Intel hardveres gyorsítást fontolgat a Google WebM-jéhez

 ( trey | 2010. május 28., péntek - 8:09 )

A Google a múlt héten nyílt forrásúvá tette a nem sokkal ezelőtt általa megvásárolt VP8-at, majd összehozva a Vorbis-szal és egy, a Matroska média konténer egyes részeire épülő konténer formátummal, megalkotta a WebM névre hallgató video formátumot. A bejelentés után több vállalat is jelezte, hogy beáll a WebM mögé, ahhoz támogatást szállít majd. Az Intel nem zárja ki, hogy hardveres gyorsítást kínál a jövőben a nyílt forrású formátumhoz.

Light Peak-es laptop bemutatót tartott az Intel

 ( trey | 2010. május 6., csütörtök - 10:30 )

A Light Peak az Intel új, nagysebességű, optikai alapokra épülő technológiája, amely képes 10 Gbit/s sebességű adatátvitelre (egyidejűleg mindkét irányban), de magában hordozza akár a 100 Gbit/s sebességű adatátvitel lehetőségét is. Paul Otellini - az Intel vezérigazgatója - szerint képes egy teljes Blu-Ray videó átvitelére kevesebb mint 30 másodperc alatt.

Elnézést kért az Adobe a sokáig javítatlan Flash Player hibáért; megjelent a Flash Player 10 legújabb biztonsági frissítése

 ( trey | 2010. február 13., szombat - 20:32 )

Emmy Huang, az Adobe Flash Player-ért felelős termékigazgató egy blogbejegyzésben kért elnézést azért, mert régóta nem javítottak egy általuk ismert Flash sebezhetőséget. A sebezhetőséget Matthew Dempsky jelentette be a Flash Player hibaadatbázisába (JIRA FP-667) még 2008 őszén. Az Adobe - saját bevallása szerint - hibát követett el, amikor a bejelentett problémát nem jelölte meg a következő biztonsági frissítésben javítandó hibaként.

"Kényszeríteni fogják-e az Intel-t, hogy eltávolítsa a fordítóprogramjából az 'AMD nyomorító' funkciót?"

 ( trey | 2010. január 4., hétfő - 14:39 )

Agner CPU blogja írta:
Számos programozó úgy tartja, hogy az Intel fordítóprogramja a legjobban optimalizáló fordítóprogram a piacon, és emellett gyakran a preferált fordítóprogram a legtöbb kritikus alkalmazáshoz. Emellett, az Intel egy rakás erőteljesen optimalizált függvénykönyvtárt is kínál számos különböző technikai és tudományos alkalmazáshoz. Gyakran nincs jó alternatívája az Intel függvénykönyvtárainak.

"Békét kötött az AMD és az Intel"

 ( trey | 2009. november 12., csütörtök - 17:41 )

"A két vállalat közös közleményben tudatta, hogy sikerült megállapodást elérniük a két cég közti összes jogi kérdésben, beleértve a licencelési és trösztellenes aspektusokat is. [...] Az egyezség része egy keresztlicenc-megállapodás, melynek értelmében 5 éven át mindkét vállalat felhasználhatja a másik szabadalmait is, valamint az Intel felhagy bármiféle licencvitával, amelyet az AMD-Globalfoundries kapcsán indított az x86 processzorok gyártási licencének kérdésében. Ezen túlmenően az Intel 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek, valamint bizonyos nem részletezett üzleti gyakorlatokhoz tartja magát. Ez kétségtelenül az Intel piaci erőfölénnyel történő visszaélésének beismerése, legalábbis jogilag, és annak vállalása, hogy ez a jövőben nem ismétlődik meg újra."

A teljes cikk itt.

2022-re 4 nanométeres gyártástechnológiát tervez az Intel

 ( trey | 2009. augusztus 27., csütörtök - 8:40 )

Több blog és weboldal is beszámolt arról, hogy a processzorgyártó óriás egy olyan útitervet vázolt, amelynek a végén, 2022-re 4 nanométeres gyártástechnológiát érne el. A jelenlegi jellemzően 45 nanométeres gyártástechnológia fokozatosan csökkenne, rendre 2010-re 32, 2012-re 22, 2014-re 16, 2018-ra 8, 2020-ra 6 és végül 2022-re 4 nanométeresre. Természetesen a csíkszélesség gate length csökkenésével a chipek tranzisztor-kapacitása jelentős mértékben növekedni fog. Hogy azután merre tovább, arról a terv nem szól. A részletek itt.

BIOS frissítést adott ki az Intel a Joanna Rutkowska és csapata által jelzett biztonsági probléma ellen

 ( trey | 2009. július 30., csütörtök - 19:54 )

Úgy tűnik, hogy az Intel reagált a korábban itt a HUP-on már említett, Joanna Rutkowska és csapata által publikált, "privilege escalation"-t lehetővé tevő probléma ellen. A javított problémáról bővebben itt. Az Intel desktop és szerver alaplapokhoz tette elérhetővé a javítást. Az alábbi lapok érintettek:

Az Intel is dolgozik a Google Chrome OS-ének fejlesztésén

 ( trey | 2009. július 10., péntek - 17:59 )

A vezető processzorgyártó szóvivője ma azt nyilatkozta, hogy az Intel is dolgozik a Google által nemrég bejelentett Chrome OS fejlesztésén, egy ideje közreműködője már projektnek. "Együtt dolgozunk a Google-lel különböző projekteken, beleértve ennek alkotóelemeit is." - mondta Nick Jacobs az Intel egyik szóvivője. A részletek itt.

1,45 milliárd dolláros büntetést kapott az ellene indított antitröszt perben az Intel

 ( trey | 2009. május 13., szerda - 12:39 )

Régóta húzódó per végére tett pontot ma az Európai Bizottság azzal, hogy rekord összegű, ~ 1,45 milliárd dolláros büntetést rótt ki az Intel-re azért, mert a chipgyártó a piaci fölényével visszaélve megpróbálta ellehetetleníteni versenytársát, az Advanced Micro Devices-t.

Programozási dokumentációt adott ki az Intel a G45 chipset-hez

 ( trey | 2009. április 20., hétfő - 10:00 )

Keith Packard a freedesktop.org levlistáján bejelentette az Intel® G45 Express Chipset-hez (Graphics and Memory Controller Hub) használható programozás segédlet, a Programmer’s Reference Manual (PRM) elérhetőségét. Az PRM a chipset és a grafikus eszközök architektúrális viselkedését és programozási környezetét (regiszterek, utasítások, stb.) írja le. A bejelentés itt olvasható.