2018. június - Firefox EOL Windows XP-n és Vista-n

 ( trey | 2017. október 6., péntek - 14:52 )

A Mozilla bejelentette, hogy 2018. június az utolsó EOL dátum a Firefox számára Windows XP-n és Windows Vista-n. Ezen időpont után a Firefox nem támogatja a nevezett operációs rendszereket. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mindig rácsodálkoztam az ilyen hírekre. Gondolom van egy lekérdezés indítás után, és ha nevezett op.rendszert találja a cucc, kiírja, hogy nem támogatott és kilép (Windows alatt).

--
robyboy

Kb, plusz gondolom egy csomó kompatibilitásos kódot ki tudnak végre szórni...

Amit nem kell letrehozni, tesztelni, javitani.

Vagy nem lép ki, de például lehet, hogy XP alatt nem szolgáltat majd audiot és videót, mert már csak olyan API-t támogat majd, ami XP-n nincs (Media Foundation).

az unicode volt más azokon a vindózokon. Valaki ezt gagyarászta, külön kellett azokra a szarokra programolni és ebből lett elege a mozillának.

--
GPLv3-as hozzászólás.

btw

As one of the few browsers that continues to support Windows XP and Vista, Firefox users on these platforms can expect security updates until that date.

^^ Szóval a secupdate EOL. Az akutálisan felrakott böngésző még ez után is menni fog, ha ebből jól szűrtem le a dolgokat.

Szóval a legelső hozzászóló kérdését nem értem, ill. a "rácsodálkozást" :) Nem lép ki. Miért lépne ki? secupdate EOL van, ha lehet ennek hinni fentebb.

Milyen alternatíva marad így XP-re? Mert ugye olyan 150 millióan még mindig használják, és jó pár millióan használni is fogják még 10-20 évig, függetlenül attól, hogy van-e up-to-date böngésző vagy nem.

Senki sem fogja 10-20 évig még használni, mert addigra lerobbannak a gépek, amiken még fut (az XP vagy a Vista).

--
robyboy

Ha fizikai "vason" nem, VBoxban azért még menni fog egy darabig...

Amelyik gép alkalmas arra, hogy VBox-ban futtasson XP-t, azon alapból elmegy egy normális böngésző is. Nem látom értelmét.

--
robyboy

Sajat pelda: ismerosom vett uj gepet, de XP-t tett ra, mert "nekem nem kell mas".

majd amikor rájön, hogy kb. semmi nem működik rajta, akkor leszokik róla.

Lehet frissíteni win7-re, vagy win10-re. Ha nem megy el, akkor még lehet linux-szal próbálkozni.

Az XP lehet hogy még sokáig velünk marad, de a böngészés szerintem pont ne legyen az a use case, ami miatt így lesz.

Használod a legutolsó támogatott verziót.

Tényleg nagyon nagy kár, hogy nem marad így alternatíva az XP-re. Csak minden egyéb létező OS az XP-n és Vistán kívül: Win7, Win8.1, Win10, Linux, BSD, MacOS, Android. Aki meg még 10-20 évig akar XP-zni, annak egészségére, vitathatatlanul van olyan jó, van annyival stabilabb, nyújt annyi pluszt, hogy megérje vele szopni. Ja, várj, nem.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Android 2.2/2.3-on mivel bongeszel? Az akkori webkit nemannyiraie6, de akkoris. ;)

.