"Bármely bank ügyfelei fizethetnek NFC-vel a Simple-ben"

 ( trey | 2017. szeptember 7., csütörtök - 18:36 )

Többször írtam már az érintéses mobilfizetés előnyeiről. A Simple alkalmazással egyszerűen fizethettek nyár eleje óta az OTP kártyatulajdonosok. Sajnos ez a szolgáltatás más kártyákkal nem volt elérhető a Simple alkalmazással. Az OTP most egy virtuális prepaid kártyával szüntette meg ezt az akadályt:

Idézet:
Ledobta a mobilfizetési atombombát az OTP Bank, a Simple alkalmazásban immár bármely bank ügyfelei számára elérhetővé válik az NFC-s mobilfizetés funkció. Az egyérintéses fizetéshez tehát idén szeptembertől nem kell feltétlenül az OTP kötelékéhez tartozni, az alkalmazásban regisztrált, bármelyik pénzintézet nevével fémjelzett kártya birtokában vásárolhatunk fizikai boltokban is.

A művelethez ugyanakkor a bank tett egy kis kerülőt, a más pénzintézetektől származó kártyákat, pontosabban azok digitális verzióit továbbra sem tudjuk a Simple-ből közvetlenül NFC-s fizetésre bírni, helyette az OTP egy virtuális prepaid Simple kártyát bocsát a felhasználók rendelkezésére, amelyre saját kártyájukról tölthetnek fel pénzt, majd fizethetnek vele érintéssel az üzletekben. A virtuális kártyát a felhasználók az appban hozhatják létre, bankfiók meglátogatása nélkül.

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezzel "csak" annyi a baj, hogy a kereskedőkód alapú visszatértítési programokat keresztbeveri, hogy közbe lett iktatva az OTP virtuális kártyája.

Hogy mit?

--
trey @ gépház

Ahol a bankodtól pénzt kapsz vissza ha szoláriumban fizetsz. Itt a bankod nem látja a szoláriumot, csak az OTP-t.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Akkor bankot kell váltani, olyanra ahol a mobil app támogatja a NFC-s vásárlást. Nehogy már az OTP hibája legyen, hogy ők a leginnovatívabbak Mo.-n. (Ami egyébként elég nagy szégyen a többi bankra nézve.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

MKB érintéses fizetős app elég régóta létezik*, régebb óta, mint hogy az otp előállt volna a saját megoldásával. Akkor most miért is innovatívak?

* Az app leírásából gondolom, hogy ez a funkciója, kipróbálni sajnos még nem tudtam, mert a telefonom rootolva volt, és emiatt nem engedi.

"Akkor most miért is innovatívak?"

Csak, mert azt mondták :D

Simple appban jóval több mindent lehet mint ez, de amit én mint nem OTP-s irigylek, az az online kártyás vásárlásnál a QR kódos fizetés...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Minden terminálnak van egy kódja, ami azonosítja a kereskedelmi kategóriát (benzinkút, élelmiszer, stb..) vagy akár magát a kereskedőt (főleg nagyobb amcsi cégek). Erste Max esetén négy kategóriát lehet választani visszatérítésre, Rafi OneCard 3%-ot ad élelmiszerboltra, és negyedévente változó, hogy mire 5%-ot. És a legtöbb visszatérítés tiltja a pénzügyi termékeket, ha otp olyan kóddal bonyolítja a feltöltést, akkor ugrott az egész úgy ahogy van.

Én Amex-szel szoktam vásárolni államkötvényt, és megkapom rá az 1%-ot :-)

Ezt a kódot feltüntethetnék a bankszámla kivonatokon is.

Ha a hitelkártyás visszatérítésekről beszélsz, akkor szerintem mindenki megnyugodhat, úgysem ér egy fabatkát sem az egész. (=sok ceremóniáért kevés pénz)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

A ceremónia rész alatt nem tudom mit értesz? Nekem van egy hitelkártyám, azzal ugyanúgy kell fizetni, mint a betéti kártyákkal. Nincs semmi plusz tevékenység amit el kellene végezni.

Fabatka: Éves szinten, a július vagy augusztus hónapban az addig kapott visszatérítésekből megvan az egész éves banki költségem (kártyadíjak, SMS díj, tranzakciós díjak, …). Az ezután kapott visszatérítés már „nyereség”. Az igaz, hogy ebből nem fogok meggazdagodni, de nem kell érte semmit tenni, így nem tudom, hogy miért hagynám veszni. Ha a betéti kártyámmal fizetnék, akkor is ugyanannyi időbe és „fáradtságba” kerülne a dolog.

+1

Én egy év alatt minden banki költségem 6-7szeresét szoktam begyűjteni ebből, minden extra fáradtság nélkül. Hülye lennék nem ezt használni.

- meg kell igényelni
- meg kell újítani x évente
- gondoskodni kell arról hogy mindig időben kiegyenlítődjön
- ha balf.sz vagy, elcsúszol vele és kukában van az egész "haszon"
- a banki költségem maximum 1-2 ezer forint havont -> kitérdekel, az időm többet ér

Forintban kifejezve mennyi hasznod van?

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

"- a banki költségem maximum 1-2 ezer forint havont -> kitérdekel, az időm többet ér"

Tökre jellemző, hogy havi pár perces szellemi megterhelésnél milyen sokat ér mindenkinek az ideje, de tetszőleges háztartási gép/szórakoztató elektronika kiválasztása több hetes rituálé.

"de tetszőleges háztartási gép/szórakoztató elektronika kiválasztása több hetes rituálé."

Mert az izgalmas és érdekel, míg 1-2 ezer forint nem.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Kinek mi :)

Háztartási gép/szórakoztató elektronika vásárlásnál ha szart veszel, akkor utána vagy megint az idődből buksz (14 napon belül visszaviszed/viteted és másikat keresel), vagy buksz az árán (konkrét esettől függően). Annak utána járni, hogy hol olcsóbb és ott megvenni meg jellemzően már nem sok idő és simán lehet vele 10-20 ezret spórolni.

Emellett ott egyszer szánsz rá időt és utána évekig élvezed a gyümölcseit, míg hitelkártyánál rendszeresen fejben kell tartani a dolgokat azért a piszlicsáré 1-2%-os visszatérítésért, amit adnak. Ami persze bőven megérheti, ha az ember folyamatosan sokat költ (mondjuk havi 4-500k fölött), de ez alatt inkább csak felesleges bohóckodás.

"míg hitelkártyánál rendszeresen fejben kell tartani a dolgokat"

Sot, ha nem akarsz becumizni egy sokezres dijat, muszaj rendszeresen olvasnod a bankod kartyara vonatkozo hirdetmenyet...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

+1, a kedvencem a rafi, ahol a telefonos néni azt javasolta, állítsak be emlékeztetőt a telefonomon a negyedéves regisztráció miatt (mert ugye egy emailt küldeni az már luxus – pontosabban elég jól lehet keresni azokon, akik elfelejtik)

Én ennek csak örülök, annál jobb lehet a visszatérítés, minél kevesebb embernek kell fizetni.

A számlavezető bankom, ahova az új kártya érkezik mindenképpen útba esik. Előre időpontot foglalok telefonon, így pár perc alatt megvan a csere és az adminisztráció.

Mióta feltalálták a számítógépes (újabban telefonos) naptárat, ami tud figyelmeztetést küldeni, azóta el nem tudom képzelni, hogyan lehetne elcsúszni a kiegyenlítéssel.

Az átutalás ideje netbankon keresztül kb. 1 perc. Ahova egyébként hetente legalább egyszer amúgy is belépek.

Az átutalások és a kártyacsere ideje éves szinten 20-30 perc „munkát” jelent. A visszatérítés, szintén éves szinten, 30-36 ezer forint körül szokott lenni. Szerintem nem rossz órabér jön ki belőle. Szokták mondani, hogy „a pénz az utcán hever, csak le kell hajolni érte”. Ne ezért még hajolni se nagyon kell.

- meg kell igényelni
egyszer
- meg kell újítani x évente
három-négy évenként, banktól függően, viszont a megújítás arról szól, hogy küldenek egy új kártyát. Valóban komoly munka aláírni és kicserélni a tárcában :)
- gondoskodni kell arról, hogy mindig időben kiegyenlítődjön
ez igaz, erre van 15 nap, ezalatt egyszer az ebankban kell egy határidős átvezetést rögzíteni. Nem nagy ügy.
- ha elcsúszol vele, kikában van az egész haszon
ez alapvetően igaz, ennyi plusz figyelem kell, >10 év alatt egyszer fordult elő velem. De aki erre nem tud figyelni, annak tényleg nem való.
- a banki költségem...
hogy jön ide a banki költség? itt visszatérítésről van szó, ami független a költségtől. A visszatérítés maximálva van ugyan, mondjuk 3000 Ft/hó. A hitelkártya törlesztés a mobilbankban nálam kb. két perc alatt rögzíthető, legyek lassú, akkor 5 perc. (akár buszon ülve is megy) Ha neked van olyan tevékenységed, ahol 5 perc ráfordítással keresel 3000 Ft-ot, akkor tényleg többet ér az időd.

> komoly munka aláírni

Ez a legnagyobb kamu. Tok folosleges alairni. A bolt konkretan ellenerdekelt abban, hogy ne fogadja el a kartyat.

Nekem mar ket ciklus alatt is van egy alairatlan kartyam, csak hogy kiprobaljam.
Egyetlen egyszer akadt fenn egy penztaroson,
hogy nincs alairva, de mondtam, hogy akkor itt hagyom a cuccot,
nem vagyok olyan lelkiallapotban, hogy szepen ala tudjak irni.
Igy ott is tudtam fizetni alairas nelkul.

A masik bankkartyamra nemes egyszeruseggel, csak azt irtam ra, hogy "Zeusz".
Az se akadt fenn sehol se.

Most lesz esedekes egy uj bankkartya csere, arra "Perszephoné"-t tervezek irni.

Bank nevet folosleges irnom, mert kb. mindegyikkel el lehet jatszani.

Vagyis nem, van egy kis takarekszovetkezet, ott rendes alairasom van,
mert ott ismernek szemelyesen, es az alairasomat is, addig nem engedtek el.
Pedig ott is beprobaltam, hogy majd otthon alairom, nem fog szepen a tolluk, stb.

De nagy bankoknal ilyen problema nincs.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az aláírás akkor lesz fontos, ha a vevő vitatja a tranzakciót és ún. bankkártya-reklamációt ad be. Akkor minden fontos lesz, PIN köteles volt-e a tranzakció, a bankkártya érvényes volt-e (aláírás nélkül elvileg ugye érvénytelen), a slipen szereplő aláírás egyezik-e a bankkártyán megadottal. "Normál" esetben valóban nincsen fontos szerepe.

----------
rohamkocka

Akkor, ha jol veszem ki, akkor 2MFt-ert kene valamit vennem, es utana beviritani az alairatlan kartyat?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A konkrét folyamat szerint, ha vitatsz egy tranzakciót és bankkártya-reklamációt nyújtasz be, akkor addig az összeg nem kerül a kereskedőhöz, amíg a tranzakció nem tisztázódik. Abban az esetben, ha minden stimmel, "csak" a kártyád nem volt aláírva, gyanítom, hogy a bank igyekszik rugalmas lenni és megállapodni veletek. Ha szigorúan vesszük, akkor valóban a tranzakció semmis, a kereskedő nem fogadhatta el volna a kártyádat, te nem vihetted volna haza a 2 milliós terméket, de ilyenre élesben nem volt példa banki munkám során.

Ha ki akarod próbálni, csak óvatosan :), a harmadik jogtalan bankkártya-reklamáció után jogosult BAR listára rakni a bank.
----------
rohamkocka

Az egyik kártya visszatérítéseiből visszajönnek a saját költségei (MC Gold, így olyan ~20k-ról beszélünk), a másikkal évente repülök egyet, a szülők/barátok jegyét is legalább részben fizetve.

"Az egyik kártya visszatérítéseiből visszajönnek a saját költségei (MC Gold, így olyan ~20k-ról beszélünk)"

Tehát a haszon nulla.

" a másikkal évente repülök egyet, a szülők/barátok jegyét is legalább részben fizetve."
Ez valami külön "jutalom" (pl. csak xy légitársaságnál használható)? Amúgy nem rossz, ez már valami, bár én nem nagyon szeretek utazni.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

A haszon az, hogy sokkal jobb utasbiztosítás jár hozzá, meg a partnerkedvezményeken (például szemüveg, autókölcsönzés) át jön.

Nem külön jutalom, hanem wizz egyenleg jár a vásárlások után, 2%.

Elsőnél 3% a kajára, így boltban azt használom, meg amelyik negyedévben ahol épp 5% van, azért abból nem lehet túl sokat kihozni. Minden másra a 2%-ost, így azon jön össze több pénz.

"A haszon az, hogy sokkal jobb utasbiztosítás jár hozzá"

Egesz pontosan melyik kartya is az? A biztositas kiutazastol szamitva hany napra ervenyes? (Granit Platinum eseten ez 90 nap, nehez uberelni, de valami eves 15k a kartya dija, visszaterites nincs.)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Jol latom, hogy meg kulon regisztralnod is kell a visszateritesekert?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Igen. Plusz három kattintás negyedévente, amikor feltöltöm.

Ilyenkor a nagy kérdés az, hogy ha nem lenne hitelkártyád és nem lebegne a szemed előtt a visszatérítés "jutalma", akkor is ott és ennyit költenél-e, ahol most szoktál vásárolni vele. Lehet a különbözetből akár több repülőjegy ára is kijönne. ;)

Ha nem lenne hitelkártyám, akkor néha járnék a sarki készpénzes boltba is másfélszer annyiért venni ezt-azt :)

Továbbá nem csak visszatértítést kapok a kártyával, hanem jár vele wizz klubtagság is, amivel irányonként 3000 forinttal olcsóbb a jegy, max hét velem utazónak. Ez azt jelenti, hogy amikor szülőket vittem eleve 18 ezerrel kevesebbet fizettem, mint kártya nélkül kellett volna (vagy évi 8-10 ezerért megveszem magamnak a tagságot).

A kérdés nyilván költői volt, nekem nem kell bizonygatnod, nem tudom ellenőrizni, meg nem is érdekel igazából. :)

Volt már dolgom pár roppant büszke hitelkártyás arccal, aki rendszeresen vagizott azzal, hogy ő micsoda pénzeket nyer a visszatérítésen, hogy ő mekkora pénzügyi spíler. Aztán valójából csak elszórta csutkára minden hónapban az összes fizetését, igazi balek módjára. Ezekkel a bónuszokkal meg jól elaltatta magát.

Persze láttam már a másik végletet is, az 5 gyerekes nagycsaládost, na oda tényleg jól jött minden extra forint és ki is lett maxolva minden visszatérítés. De persze mondanom sem kell, nem ez a jellemző.

Jahogy a wizzair féle fapadból jön le párezer forint ami egyébként is "ingyen" van. Úgy már megint azt érzem, hogy vásári kacattal szúrják ki a szememet.

"Ha nem lenne hitelkártyám, akkor néha járnék a sarki készpénzes boltba is másfélszer annyiért venni ezt-azt :)"
Van sima bankkártya is ám, nyugatiasan debit card. :)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

"Ha nem lenne hitelkártyám, akkor néha járnék a sarki készpénzes boltba is másfélszer annyiért venni ezt-azt :)"
Van sima bankkártya is ám, nyugatiasan debit card. :)

De hitelkártya nélkül még nem szoktam volna át a készpénzmentes vásárlásra, érted :)

Fabatkát se ér az egész:
Többször repültem már ingyen úgy, hogy hitelkártya használat után kapott pontokat használtma. Most is van annyi pontom, amiből egy oda-vissza Európa - Amerika kijön.

Egy másik kártyával Amazon pontokat gyűjtök. Nem szörnyen sok jön össze, de jól esik, amikor az Amazon levelet küld, hogy hahó, itt van egy 20 fontos ajándékkártya.

"Többször repültem már ingyen úgy, hogy hitelkártya használat után kapott pontokat használtma. Most is van annyi pontom, amiből egy oda-vissza Európa - Amerika kijön."

Ez Magyarország? Melyik bank melyik kártyája? Melyik légitársaság? Minden évben összejön egy ilyen vagy sikerült autót / egyéb értéktárgyat vásárolni a hitelkártyáddal, ami nem minden évben történik meg.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Magyarországon Citibankos Malév kártyám volt, amíg a Malév be nem csődölt, összejött pár út. Bp-Párizs-Bp, ilyesmik. Az utolsó utam Sao Paulo - Buenos Aires volt és vissza (persze nem Malévval, hanem valamelyik Dél-amerikai One World társasággal). Utána bedőlt a légitársaság, elúszott kb. egy Európán belüli útnyi pont.

Most, amióta a Citi kártyákat átvette az Erste, Wizz Air pontok gyűlnek elméletileg. Szoktam Wizz airrel utazni, de ezt még nem használtam (most nem Magyarországon élek, így csak akkor használom ezt a kártyát, amikor otthon vagyok, vagyis évente mondjuk pár hetet). Nem is néztem, de kétlem, hogy akár egy olcsó jegynyi is összejött volna már.

Javítsatok ki, ha tévedek, de azt hiszem, ma nincs Magyarországon olyan hitelkártya, amivel Wizz-en kívül más légitársasághoz pontot lehet gyűjteni.

Angliában Amex + British Airways kártyám van. Ez a kártya megvan mondjuk 5 éve, ez alatt egyszer használtam az összegyűlt pontokat egy brazil útra, és most megint van annyi, hogy ha menni akarnék, egy ember jegye kijönne belőle.
Nem költök annyit, hogy minden évben összejöjjön egy jegy.
Illetve ha egy év alatt összejön egy jegynyi pénz, akkor helyből adnának mellé egy második jegyet ingyen, de csak ezért nem fogok másfélszer-kétszer annyit költeni, mint normálisan.

> Magyarországon Citibankos Malév kártyám volt,

Ismeros. Mi 8-an alltunk ossze, beneveztunk citis hitelkartyara,
lefoglaltuk Isztanbult, szallas minden megvolt.
Majd indulas elotti napon becsodolt a Malev.

Most nincs hitelkartyam es nem is hianyzik a mokuskerek.
A vasarlasra kenyszerites, hogy nullszaldora kijojjek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

„Most nincs hitelkartyam es nem is hianyzik a mokuskerek.
A vasarlasra kenyszerites, hogy nullszaldora kijojjek.”

Vizsgáljuk meg a két lehetőséget:
1. Nincs hitelkártyám. Ekkor nincs költség, nincs kényszerítés.
2. Van hitelkártyám. Ha csak azt az élelmiszert vásárolom meg vele, amit amúgy is megvennék, akkor éves szinten a visszatérítés kb. kitermeli a hitelkártya és a hozzá kapcsolódó számla költségét. Ha a rezsit is azzal fizetem, akkor kitermeli a betéti kártyám és az ahhoz kapcsolódó számla költségét. Ekkor már nullszaldós vagyok, anélkül,hogy bárki, bármire kényszerített volna.

Kényszerítés:
- Legyen a havi visszatérítés maximális mértéke 3000 forint, és az egyszerűség kedvéért fixen 2%. Ez havi 150 eFt-os költést „kényszerít ki”.
- A rezsi legyen havonta 50 eFt.
- 2 fő napi étkezése átlagosan legyen 3000 forint. Ebbe étterembe járás, hamburgerezés, pizzarendelés nem fog beleférni. Ez havonta 90 eFt.
- Üzemanyagra/bérletre, ruházatra, szolgáltatásokra és mindegy egyébre marad 10 eFt (150 - 50 - 90). Ez legtöbb embernek kényszerítés nélkül össze fog jönni.

A kényszerítés akkor jöhetne szóba, ha visszatérítés mértéke nem lenne maximalizálva, vagy a maximum nagyon magasan lenne megállapítva. Van olyan magyar bank, ahol ez így van?

Folosleges gyozkodnod, nekem volt 3 evig.

Soha tobbet.
Mar a lemondas is egy kesz ceco.

Ha a fogamhoz szeretnem utni a garast akkor a bevasarlokocsikbol szedegetnem ki a 100-asokat vagy sorosdobozokat gyujtenek ezerszer inkabb,minthogy meg egyszer hitelkartyam legyen.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Félreértettél. Nem akarlak meggyőzni semmiről. Csak egy egyszerű példán keresztül bemutattam, hogy a „vásárlásra kényszerítés” már egy 2 fős, átlagos jövedelmű magyar család esetén sem igaz.

„Mar a lemondas is egy kesz ceco.”

Az első hitelkártyám a BB-ból volt. Bementem, sorszámot húztam, vártam, papírokat aláírtam, távoztam. Igaz, viszonylag sokan voltak, így kb. 30-40 perc volt a várakozással együtt. Cécóra nem emlékszem. Neked milyen cécó volt? Még mindig nem akarlak meggyőzni, csak kíváncsi vagyok milyen probléma lehetett a lemondásnál.

> Neked milyen cécó volt?

- Szemelyesen *nem* lehetett lemondani, csak telefonon.
- a lemondasi idoszak 31 nap, amiben kotelezoen meg kell hallgatni egy fejtagitast az o reszukrol (kb. 20 perc). Magyaran egy rabeszelo ember felhiv.
- telefonon "rabolintott" igen automatikus meghosszabbitast eredmenyez
- a lemondas tenyerol (sikeressegerol) nem kuldenek papirt, meg egyebkent se tajekoztatnak. "Higgyem el", hogy megtortenik 31 nap utan, hogyha az ugyfelmegelegedettsegi munkatarsukkal ugy beszeltunk.

Ebbol kovetkezoen csak masodszorra sikerult lemondanom (miutan voltam benn a fiokukban).
Mondtam az agitalo embernek, hogy tenyleg le szeretnem mondani, kulonosebben ne
raboljuk egymas idejet, nem vagyok mar meggyozheto.
O ramcsapta a telefont, hogyha nem akarom meghallgatni, akkor a ennyike.
Igy az elso lemondasi kiserletem nem is sikerult.
Majd fel ev mulva lemondtam, de mostmar ugy,
hogy vegighallgattam az onjelolt pszichologusukat
es egy keserves 40 perc utan kovetkezetesen nem-eket mondtam
ahol kellett es igent ahol kellett.

Igy a masodik lemondas mar sikeres volt.
Nekem csak a lemondasi kiserleteim annyi idomet elvettek meg idegeskedest,
meg varom a 30 napon beluli telefonhivast, hogy az egesz hitelkartya nem ert ennyit.
Tenyleg nem.

En orulok, hogy te jol erzed magad a corporate haloban.
Nekem a "szabadsagom" ennel tobbet er.

Soha tobbet hitelkartya.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha ez volt a hivatalos eljárás, akkor nyugodtan írd ki a bank nevét is, hogy tanuljunk belőle. Bajod nem lehet belőle, mert azért nem perelhetnek, hogy leírtad az általuk követett ügymenetet.

Orommel konstataltam, hogy kivonultak:)

Egyebkent perelni mindenert lehet...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

> „vásárlásra kényszerítés” már egy 2 fős, átlagos jövedelmű magyar család esetén sem igaz.

Ezt hogy kell elkepzelni?
A parodnak odaadod a hitelkartyadat, amikor o vasarol be?
Vagy innentol mindig te vasarolsz be?
Vagy felhiv a boltbol, hogy erj ide, mert fizetni kene?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Például így: „Hitelkeretéhez maximum 4 db társkártyát is igényelhet, így akár többen is hozzáférhetnek.”

Szerintem a tarskartya a legrosszabb penzugyi dontes egy csaladban.
Es akkor johet a kozos kassza <-> kulon kassza flame!

Mas penzet mindig konnyebb kolteni. Ez pszichologia.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Idézet:
A vasarlasra kenyszerites, hogy nullszaldora kijojjek.

Amikor Magyarországon éltem, de azért kb. minden évben mentem egyszer-kétszer külföldre, úgy voltam vele, hogy a hitelkártya díjáért kapok egy utasbiztosítást, és onnantól kezdve nem érdekelt, hogy van díja.

Itt, Angliában a hitelkártyáimnak nincs díja (nincs éves költség, se kártyadíj), szóval ha kérem, beteszem a fiókba és soha nem használom semmire, akkor nullszaldós.
Cserébe a legtöbb hitelkártyám nem is ad visszatérítést, csak kettő. Az Amex és az Amazon.
Épp ezért, ha már úgyis használok hitelkártyát, akkor ezt a kettőt.
Kivéve külföldön, mert mindkettő 3-4%-ot rátesz minden tranzakcióra.
Ezért van egy olyan hitelkártyám, ami nem ad semmi visszatérítést, de külföldön költség nélkül lehet vele vásárolni vagy kp-t felvenni.

Megvan a magyar hitelkártyám is. Még mindig ad utasbiztosítást, de ha nem adna, akkor se zavarna az az évi 5-10 ezer forint, amennyit kérnek érte.
Igen keveset használom, nem jön ki nullszaldósra. Nem törődöm vele.

"Még mindig ad utasbiztosítást"

Most nemreg koltoztel ki? Vagy melyik kartya melle kapsz 90 napnal hosszabb kiutazasra biztositast?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

90 napos biztosítást ad, ha külföldre megyek.

Ha itt, Angliában ér baleset, vagy betegszem meg, akkor nem utasbiztosítással rendezem a dolgot.

Viszont ha elutazom mondjuk Piréziába (nem Magyarországra), akkor ha ott lesz valami, akkor a kártya utasbiztosítását használom.

Ezek a hitelkartya melle adott biztositasok ernek valamit?

En az ellenkezojerol tudok beszamolni, ahol motorbaleset ert kulfoldon
es a biztosito/hitelkartya szerint gyogyulni mentem ki:)

Jah es legtobbet hetvegen nem is lehet hivni, csak hetkozben munkaidoben.
Persze egy baleset az nem feltetlen hetkozben esik meg az emberrel.

Azt ertem, hogy nyugodt az ember lelkiismerete, lehet, hogy ez is meger evi 10k-t:),
de tenyleges problemanal valakinek van elso kezbol tapasztalata, hogy tudta
volna ervenyesiteni?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"es a biztosito/hitelkartya szerint gyogyulni mentem ki:)"

Hosszabb kezelesre jobban megeri hazapostazni teged, nem fogjak a kintit fizetni, ezert kell minel hamarabb egyeztetni veluk ha megesett a baj.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Háromszor kellett használni eddig sok év alatt.

1) Afrikában rámjött a fosás, és másnap vagy mikor az asszony elkezdett aggódni, hogy kiszáradok. Bevitt valami kórházba, ahol adtak sóoldatot infúzióban, meg valami bélfertőtlenítő gyógyszert.

2) Görögországban valami városban sétálva figyelmetlenül belerúgtam egy ott rozsdásodó vasmacskába. Egy apró vágás keletkezett a lábujjamon, amiben viszont volt néhány rozsda lemezke. Ezeket magamnak nem tudtam eltávolítani, így elmentem valami orvoshoz, ahol érzéstelenítették, csipesszel kiszedegették az idegen darabokat, fertőtlenítették és bekötözték.

3) Asszonynak valami fogfájós dolog jött be egy hajóút előtt. Fogorvos Pesten ellátta (nem emlékszem már, talán tömött). A lényeg az, hogy pár nap múlva, a tenger közepén egyszer csak már nagyon fájt. Elment a hajóorvoshoz, aki ellátta, adott érzéstelenítőt, ellenőrizte, hogy nincs-e valami gebasz.

Az első esetben a kórház lerendezte a biztosítóval, a második két esetben a helyszínen a kezelést kifizettem a hitelkártyával, és hazatérés után a biztosító megtérítette a költséget.

Szóval igen, szerintem ér valamit.

Igen, csak a "kulfold" magyar kartya eseten == !MO, azaz ha te Pirezia elott nem utazol MO-ra, mar reg kimeritetted a kiutazasonkenti 90 napot, nem?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az igazság az, hogy nem tudom a választ.

Pl. most Angliában élek. Innen elmentem Olaszországba, ahol hajóra szálltam. A tenger közepén az asszonynak el kellett mennie a hajóorvoshoz.

Amikor a biztosítónak a kárigényről a papírt ki kellett töltenem, olyan kérdések voltak, hogy mikor érkeztem abba az országba. Beírtam, hogy az orvos felkeresése előtt 2 nappal. Azt nem kérdezték, hogy előtte Magyarországon voltam-e, vagy mikor érkeztem előtte más országba.

Egyébként mostanában inkább az angol hitelkártyáimat használnám külföldön, ha nem tévedek, azokhoz is tartozik biztosítás. Amikor ez a fenti sztori megesett, még csak a magyar hitelkártyám volt meg.

Mar kezd nagyon off lenni, de erdekelne, hogy altalaban meg konkretan a te kartyad/bankod eseten egesz pontosan hogyan is mukodnek az ilyen ugyek.

Kerdes, hogy ertesitetted-e a bankod, hogy az allando lakhelyed atkoltozott Angliaba? Egyaltalan melyik kartyarol van szo? Valahol alabb linkeltek egy .pdf-et, abban pont a te helyzetedet zarja ki a biztosito.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Máshol biztos írtam, Citibank Malév arany hitelkártya volt ez.

Amikor Angliába költöztünk, először a levelezési címet írattam át (mert az lehet telefonon keresztül módosítani), majd egyszer később az állandó lakcímet is - amihez személyesen be kell menni, és lakcímkártyát kértek, ami Angliában nem létezik. Végül az angol jogosítványomon szereplő lakcím alapján átírta az ügyintéző.
Mondjuk azóta nem ott lakunk már, de csak a levelezési címet szoktuk módosítani.

A konkrét esetekre visszatérve: Az első esetben Magyarországon volt az állandó lakcímem, és 3 hónapnál rövidebb ideig voltam külföldön. (Talán 2, 2,5 hónap lehetett).

A második és harmadik eset akkor történt, amikor a levelezési címem már Anglia volt biztosan. Az állandó lakcímet nem tudom, hogy előtte vagy utána írtuk át. Már nem emlékszem, pontosan melyik évben történt.

Na megnéztem.

A jelenleg érvényes Erste bankos hirdetmény ezt tartalmazza:

Baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás, asszisztencia szolgáltatás

Az Erste Bank által kibocsátott dombornyomott bankkártyákhoz díjmentes baleset-, betegség-, és poggyász biztosítás valamint asszisztance szolgáltatás
(továbbiakban: utasbiztosítás) tartozik. A biztosítás akkor érvényes, ha a biztosított utazást tesz Magyarország vagy a Biztosított (Kártyabirtokos) állandó lakóhelyét jelentő ország határain kívül, az utazás harminc vagy hatvan (Erste Platinum Hitelkártya esetében) egymást követő napot meg nem haladó időtartama alatt.

A hitelkártyámmal szoktam fizetni, így ez a megoldás még nem az igazi.

Miért ne tudnád feltölteni a virtuális kártyád a hitelkártyáddal?

Az pénzfelvételnek számítana, így
- nem járna utána visszatérítés,
- cserébe az feltöltés (= átutalás) napjától kezdve közel 40%-kal kamatozna. (Kp. felvételnél nincs 45 napos türelmi idő.)

Hm. Ezt írják valahol?

Például az én hitelkártyámhoz tartozó ÁSZF írja, hogy csak a vásárlás típusú tranzakciókra vonatkozik a kamatmentesség és a visszatérítés. Ha a virtuális kártya feltöltése is ebbe a körbe tartozik, akkor anélkül tudom igénybe venni a maximális visszatérítést, hogy ténylegesen elkölteném az ehhez szükséges összeget. Ha – véletlenül – így működne a rendszer most, akkor nagyobb összeggel mernék fogadni arra, hogy hamarosan megváltoztatnák ezt.

Írja valahol az otp, hogy a kártyafeltöltés KP elvételnek minősül? Nem sima fizetésnek?

Egyrészt lásd a fentebbi válaszomat.

Másrészt, az hogy az OTP mit gondol a dologról, az nem számít, mert a kamatmentességet és a visszatérítést a „saját” bankod adja, így annak a szabályzata mérvadó.

A visszatérítés egy másik téma.

A KP felvételt nem szabályozhatja a bankod. Amikor végrehajtódik a tranzakció, akkor azonnal eldől, hogy KP vagy fizetés. Ezt a végrehajtó fél meg is tudja mondani, jelenleg az otp.

Nagyon meglepődnék ha KP felvételnek minősülne ez a feltöltés. 100%, hogy nem így van. Tudod ha KP felvételnek minősül, akkor 2 felvétel után fizetheted a díjakat. A legtöbb helyen max havi 2 alkalommal max 150e Ft-ig díjmentes. Biztos, hogy vásárlásnak számít.

(egyébként én is 90%-ban hitelkártyával fizetek mindenhol, igaz nekem már szinte semmire nincs visszatérítés, nemrég vették el, mert a CIB egy köcsög. Viszont nincs a hitelkártyámnak semmi díja mert kártyázó csomagban vagyok)

Jah amúgy, letöltöttem az app-ot, de nem regeltem még be, nem is tuti, hogy fogok. Jobban örülnék ha a saját bankom csinálná meg saját app-on belül.

Revolut kártya hasonlóan tölthető fel. Ott a feltöltés vásárlásnak minősül. Ennek "megfelelően" hitelkártával történő feltöltésre felszámolnak 1% díjat, míg a betétivel nincs semmi extra költség.

Csak én vagyok úgy vele, hogy ezeket a kritikus funkciókat önálló appban szeretném megkapni, minden egyéb funkciótól és bloattól leválasztva? Az álmom egy minimál NFC bankkártya app valamint egy pénzmozgásról értesítő app a "drága" sms értesítés leváltására...

Éppen ma láttam az összesítőmön, hogy 52 SMS után 54 forintot számlázott a bankom.

--
trey @ gépház

Ez lehet hogy épp azt jelenti, hogy az első 50 ingyenes után brutál drágán kapod az smst!
Továbbá egy jó appban kicsit részletesebben, visszakereshetőbben, szűrhetőbben lehetne ezt megvalósítani... Mindenesetre aki akar, maradhat az smsnél!

Ez pontosan azt jelenti, hogy 50-ig ingyenes, afelett 2x forint. De azért 50-be azért bele szoktam férni. :)

--
trey @ gépház

Ez tutira nem az OTP. :P

Dehogynem :)

--
trey @ gépház

Hmm. Itt ebben a hónapban 1850-et vontak üzenetdíj gyanánt. ;)

Kell náluk pár millát tartani és akkor kapsz olyan számlacsomagot, amiben van ilyen. Nekem Prémium Plusz van, de az már nem elérhető. Biztos túl jók voltak a kondíciói, ezért kivonták a forgalomból :D

--
trey @ gépház

áhh, tudtam hogy egy rohadt burzsuj vagy lol...

Egyébként meg most nincs egy rossz szavam a zotépére (kopog fán), ez az új smartbank app tényleg jó lett.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egy sikeres IT-s az ő korában (bocs trey) megerőltetés nélkül fel tud mutatni pármillió forint megtakarítást. Ha nem, akkor gáz van.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

+1

Egy kicsit árnyaltak rajta és Prémium+ néven fut az új csomagok között. Bizonyos szempontból jobb is az új, mert havi 200k-ig nincs díja az utalásoknak, csoportos beszedéseknek, viszont nem része a csomagnak a virtuális kártya. És hoppá, azt írják korlátlan sms értesítést tartalmaz!
Egyébként nemcsak magas egyenlegre, magas havi bevételre is adják. (Illetve ezek nélkül is, csak cseppet drágábban.)

Nekem kell az értékpapír számla és a többi is, de a virtuális is. Na, majd átnézem miben jobb vagy rosszabb.

Igen, havi rendszeres, megfelelő nagyságú beérkező utalás (pl. munkabér) is kiválthatja a feltételt.

--
trey @ gépház

99 forint a virtuális kártya havonta a Prémium+-szal

35 év alatt havi nettó 200, felette havi nettó 350 a feltétel a kedvezményhez

Óvatosan Tapogasd a P..-at megint megalkotta a félmegoldást. Ha már nem lehet más bank kártyájával NFC-n keresztül fizetni, ill. nincs egy app, amivel lehetne BÁRMELYIK bank kártyájával, akkor inkább ez:

https://granitbank.hu/granitpay

Digitális számlacsomagnál feltétel nélküli ingyenes számlavezetés, csak a tranzakciós adó sújtotta pénzmozgásokért számolnak fel díjat (kivétel a bankkártyás vásárlás, az ingyenes). Van náluk az ún. iSMS, ami gyakorltilag egy neten küldött üzenet az app-ba a tranzakciókról és természetesen ingyenes.

Nekem nincs gondom a Zöld Kullanccsal. Elég széleskörű szolgáltatáscsomagot veszek igénybe nálunk, nem hiszem, hogy a Gránit vagy más tudna egy helyen nekem ennyiért ilyet adni.

--
trey @ gépház

Lehet, hogy én értem félre, de pont az van a cikk címében, hogy bármely bank ügyfelei fizethetnek a Simple appal. :)

"Óvatosan Tapogasd a P..-at megint megalkotta a félmegoldást."
A többi bank töketlensége ne az OTP hibája legyen már...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

kb. fél éve nyitottam gránit digitális számlát. bosszantóan buta és csúnya a netbankjuk és a mobil bankjuk is. maradtam inkább a drágább ersténél. gránitot meg pihentetem, hátha összeszedik magukat, mert az érintéses mobil fizetésük csalogató.

--
kozapeti

gránitot meg pihentetem, hátha összeszedik magukat

Én kb. 6 éve nyitottam náluk számlát. Azóta semmit nem javult a netbankjuk. A UI überfos...

Ehhez a számlacsomaghoz bértáblát (vagy munkahelyet) kellene módosítani. ;)

Akkor meg megfizeted az árát az elérhető gyengébb konstrukciójú értékpapírokkal (alternatív költség), illetve extra értékpapír számla költségeken (vö. államkincstár, vagy olcsóbb bróker).

Valószínűleg többször is.

Apple Pay

Magyarországon tudod használni?

Hasznalni igen.

Aha, és mit nem?

Magyar kartyat hozzaadni.

Egyébként azt érti valaki, hogy a bankok miért nem azon dolgoznak, hogy az apple/android pay kompatibilitást biztosítsák, miért külön appokkal kell szórakozni folyton?

> apple/android pay kompatibilitást biztosítsák,

Abban mi nekik a buli? Marmint miert alljanak be birkanak, ha lehetnek ok a pasztorok?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mert a legtöbb esetben csak nyűg, és úgyse tudják értelmesen megcsinálni. Lásd a korábbi mobilfizetés próbálkozást, amihez speciális sim kártya kellett, ha jól emlékszem. Minek? Láthatjuk, hogy működik anélkül is.

Dehát nem kell nekik megcsinálni értelmesen, ha nem támogatják a 3rd party megoldást, akkor úgyis kénytelen vagy használni azt amit ők adnak. ;) A simple-hez például nem kell speciális sim kártya, szóval ez kivételesen egész értelmes megoldás és az OTP sajátja, nem kell neki Apple Pay-t, meg Samsung pay-t, meg Android Pay-t támogatnia... Pont ezért értelmes döntés, hogy nem támogatják csak a sajátjukat, mert mindig lesz valami mobil titán aki előjön a saját érintéses fizetési megoldásával, vagy a meglévő szereplők kezdik el rángatni a gyeplőt jobbra-balra...

--
openSUSE - KDE user

Az Amex kártyámat nem lehetett hozzáadni az Android Pay-hez. Egy idő után jött egy email, hogy hurrá, van új Amex App, be lehetett állítani NFC-s fizetésnél defaultnak. Nagyon büszkék voltak magukra.

A Play store-ban elkezdtek gyűlni az 1 csillagos értékelések, és kb. mindenki azt írta, hogy csesszétek meg, miért nem lehet a kártyátokat az android pay-ben használni, ki a faxnak kell még egy alkalmazás, stb.

Kb. 2 hónappal később jött az email: hurrá, az Amex kártyát hozzá lehet adni az Android Pay-hez.

tl;dr drágának találják a commission fee-t

> "drága" sms értesítés leváltására

te komolyan fizetsz az sms-ért? :)

Igen, most épp az sms-ért fizetek, havi 299 ft, bármennyit is kapok. Volt, amikor a számlacsomag díjában fizettem meg valamennyi sms árát és volt, amikor minden darabért fizettem. Mindegy milyen formában szedik be a pénzt, sokallom! A banknak is érdeke, hogy azonnal észrevedd a visszaéléseket, és biztos vagyok benne, hogy az árképzésben sem az ügyfél érdekét tartották elsősorban szem előtt...
Kb 1 éve néztem szét alaposabban és azt láttam, hogy csak a citi-nél lehetett megúszni az sms költségét. Meg azt, hogy a tendencia arra mutat, hogy egyre inkább kifizettetik az ügyféllel az sms-eket. Például az MKB épp akkoriban cserélte le az sms "termékét" olyanra, ami nem tartalmazza a kártyahasználatról értesítő sms-ek díját. Mondjuk ennek lehet köze volt ahhoz, hogy lett mobilalkalmazásuk, amiben kérhető az értesítés (amelynek 10 forintos darabárát akciós jelleggel egy ideig elengedik! :O )

> mobilalkalmazás
> push notification
> 10 forint per darab

azonnali számlazárás

MKB = fideszbank. Nem a piacról élnek.
Meg sem lepődök.

Ez erős wtf, igen. Az még szódával elmegy, hogy az sms-ekért elkérnek valamennyi pénzt, de az internet alapon működő push notifért, hát, gáz.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Továbbá a hírük terjesztése az összes ismerős körében, hogy más is tudjon a bátor üzletpolitikájukról...

Andoid Pay?

Én a minap próbáltam fizetni a Simple-lel, de "hiba történt" üzenettel elküldött a 3.14csába. Még nem túl kiforrott a rendszer úgy tűnik.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Az a része, amiről itt szó van (NFC-s fizetés), tökéletesen működik. Folyamatosan használom és sosem volt vele gond. A többi részéről (pizzarendelés, parkolás, autópálya matrica, mozijegy stb.) nem tudok nyilatkozni, nem használom őket.

--
trey @ gépház

Parkolásra és matricavásárlásra használom rendszeresen. Nagyon rendben van ez az alkalmazás.

Nekem pont ezek nem működnek, sosem. Automatázni, mozi, színházjegyet vásárolni tudok vele, és ezzel el is hajtanak, amikor hibát jelentek, mondván, hogy volt sikeres tranzakcióm.

Én elsősorban parkolásra használom, arra nagyon vagány. Bár egy csúnya bug van benne, ha beírod a konkrét zónakódot, akkor is belistáz egy adag másikat, tök feleslegesen.
Példa: beírod hogy 3088 és elkezdi az összes 30xx -et belistázni, és tekerhetek a végére. De lehet hogy ez valami újabb elbaszott UX-pistike találmány.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Pont arról van szó. Boltban akartam kártyaként vásárolni telefonnal. Mellesleg előtte már párszor működött.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Akkor nem kell új kártyát kérnem pass fizetéshez? Már próbálom is.

A Telenornak is van ilyen alkalmazasa (https://www.telenor.hu/mycard/wallet) hasznalja valaki?

En egyebkent a Granit bank alkalmazasat hasznalom, de pl. BKV automatanal szarakszik, meg az elfogadohelyek 5%-nal.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Bkv-val a paypass kártyám is szarakszik, az automata lesz a ludas.

mondok viccesebbet: szegeden az szkt jegyautomatáiban nem lehet paypass -ot tudó kártyával fizetni. Nem fogad el olyan kártyát, ami tud paypass-t. Hiába lehetne attól még chippel fizezni vele. Zseniális :)

Bár múltkor hónapokig nem működtek egyáltalán, nem is tudom, hogy azóta is csak dísznek vannak-e kitéve.

Btw van már olyan ATM, ahol nem kell bedugni a kártyát, hanem lehet csippantani is?

Ilyen valószínűleg nem nagyon lesz, amennyire tudom az ATM-eket direkt úgy készítik, hogy egyszerre beolvassa a contact chip-et, NFC-t és mágnesszalagot is.

Na várjunk csak. Ha ellopják a kártyámat, akkor be tudják regisztrálni, és mondjuk elkölteni róla a pénzt? (eddig paypass esetén 5000-esével kellett)