Az érintéses mobilfizetés jó, értem?

Az érintéses mobilfizetés jó, értem?

Nyilvánosan megkövetem azokat, akiknek korábban azt mondtam, hogy az NFC-s, érintéses mobilfizetés nem jobb, mint a Paypass-os bankkártya. De, egy apró dolgot kivéve az. Lassan két hónapja használom és nálam elsődleges fizetési formává lépett elő. Vásároltam már vele 370 forintos tételtől kezdve 200K forintosig, itthon és külföldön, tankolástól kezdve a hajvágásig. Majdnem tökéletes. Már csak azt kéne kiküszöbölni, hogy ne függjön az akkumulátortól... Mivel függ tőle, backup gyanánt bankkártyát vagy kp-t muszáj mellette tartani. Ettől függetlenül nagy jóság!

Hozzászólások

És biztonságosabb is, a blokkon nem a bankkàrtyàm utolsó 4 számjegye szerepel, hanem eldobható, egyszer használatos virtuàlis adatot generàl.
Azért a kártya nekem is még a táskában van, anti-RFID védőtasakban.

Elvileg igen, gyakorlatilag még nem vagy vele kisegítve. Inkább a fentebb linkelt twitteres példa miatt aggályos.

A Visa pl. négyessel kezdi a számozást, azaz a fizetéshez ezeket kellene megtippelni:
4*** **** **** 1234
**/** — ***
Vagy még jobb, a MC az 51-55, de már használják a 2221-2720-t is, vagyis abban sem lehetsz biztos, hogy a megfelelő range-dzsel próbálkozol egyáltalán.

Az első számjegy a Major Industry Identifier (MII), az első hat jegy együtt azonosítja a kibocsájtót (bank, kártyatársaság, akárki), viszont egy kártyaszám nem feltétlenül 16 jegyű, 8-19 lehet (hat + account identifier + check digit). Persze ez nem jelenti azt, hogy a csillagozásnál még csalnak is...

Mitől jobb, mint a bankkártya? Például miért jó egy vitatható megbízhatóságú platformmal tudatni a vásárlásokat? Már azon túlmenően, hogy egy telefon nagyobb, mint egy bankkártya, s mint írod, kell az akkumulátor hozzá, sőt, gondolom, bekapcsolva kell lenni a telefonnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akit ez mozgat, annak jó eséllyel egyébként is ott van a telefonja, és még be is van kapcsolva, szóval a "már azon túlmenően" rész nem zavarja őket. A vitatható megbízhatóságúval meg az van, hogy a bankkártya security egy elég fos vicc, nem lennék meglepve, ha technikailag a telefon jobb lenne. (pl megoldhatónak tűnik, hogy ne lehessen a jóváhagyásod nélkül leolvasni, hanem mondjuk csak feloldott állaptoban).

Nekem az egésszel az a gondom, hogy a telefon operációs rendszere nem elég nyílt, a fene sem tudja, mi történik rajta, minden mindenre engedélyt kér, s egy ilyen platformon történő fizetést egyáltalán nem tartok biztonságosnak, mint ahogyan az ezzel történő fényképezést sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

azzal hogy ilyen korlátok közé zárod magad, a kormány/gonosz cégek így is tudják rólad amit akarnak, ha pedig nem tudják de tudni akarják akkor meg is fogják tudni. és nem lenne ezzel semmi baj, ha csendben csinálnád, és nem próbálnál másokat meggyőzni erről.

a telefonnal fizetés nagyon fasza, mert nem kell magammal vinnem mindenhova a bankkártyám csak a telefonom, amiről a jelkódommal de leginkább az ujjlenyomatommal tudok fizetni. egy paypassos kártyáról könnyebb pénzt lopni így.

másrészt nem szeretek szarakodni a fizetéssel, csak akkor fizetek kp-val ha nagyon muszáj, vagy nem sietek.

minimum fele annyi idő amikor paypassal vásárolok ahhoz képest mint mikor kpzok. a telefon mindig nálam van, ezáltal a kártyának nem kell nálam lennie, és ha a telefont lopják/elhagyom nem kerülnek veszélybe az adataim. 2017-ben nem fogok buta telefont használni, mert szeretem kihasználni az okostelefonok adta kényelmi funkciókat. pl busz menetrend, navigáció, böngészés. stb.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a kérés szerver felé továbbítása, majd a bank szervereinek kiszolgálása bőven több idő, mint a készpénzes tranzakció. Persze, ha valaki lakást vagy autót vesz készpénzzel, az elhiszem, hogy lassabb a paypass-nál.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Múltkor korombeli figura vásárolt egy árúházban. Figyeltem, hogy amikortól kimondja a pénztáros az összeget egészen a pénzváltási ügylet végéig mennyi idő telik el.
Akkor 19mp-et számoltam.

Aztán fizettem én paypass-os kártyával. 7 mp-et számoltam, de csak azért, mert szokásszerint lezajlott akkor is a "kártya? Köszönöm. Érinthetem? Igen." párbeszéd. Ha be kéne írni a pin kódot akkor az még plusz 5 mp-et felemésztene.

A kártya kínos lassúsága a csak chip&mágnescsík időszakban volt, most, hogy már paypass is van rajta más a helyzet.

Ennek ellenére persze jó, ha az embernél van biztonságból valamennyi pénz, de azért jó tudni, hogy a paypass és a chip teljesen más rendszeren működik. Múlt héten a gyógyszertárban a paypass érintésre mindig ssl kapcsolódási hibát jelzett a gépük és mikor boci szemmel el akartak küldeni kp-t felvenni mondtam, hogy próbáljuk ki a chip-pel. Be is jött.

Tesco önkiszolgáló pénztár.

Megnyomom, hogy fizetnék. Érintek, csippan, elteszem. Kb. 1 másodperc az egész.

Kp is lehet ilyen gyors, ha kerek összeget fizetek, pont akkora címlet van nálam, nem kell több bankjegyet, neadjisten fémpénzt összevadászni, és főleg: nincs visszajáró.

De általában ha én kp-vel fizetek, lesz visszajáró, meg kell várnom, amíg a pénztáros kiszámolgatja.

Tapasztalatom szerint sokszor a chip and pin kártyás fizetés is gyorsabb volt, mint a kp-s fizetés.

+1. Egyébiránt a "pénztáros kiszámolja" problémára már 1998-ban láttam jó megoldást (IBM kajálda): Az apró szépen be volt készítve egy "ötcsövű" készülékbe, és a visszajárót onnan, automatice szórta ki a pénztárgép. Mindezt úgy, hogy az egész a pénztáros mögött volt, azaz a visszajáró apró kiszámolása/elvétele alatt már a következő ebédelni vágyónak tudott blokkolni. (Jó, amikor százassal fizettem, és majd' kiszédült a kasszából a látványtól, akkor papírban adott vissza...)

Én elsősorban azt várnám az ilyen gyorsfizetési megoldások elterjedésétől, hogy a nagyobb üzletek felismerjék, hogy valaki azért (is) használ ilyet, mert siet, nem akar szarakodni. Cserébe nyitnának az üzletek nekik egy "gyors fizetősávot" (olyan pénztárt), ahova csak a Paypassos és azzal egyenértékű vásárlók állhatnának. A többi meg szopassa egymást ahol akarja.

A Tesco önkiszolgáló kasszái egy jó lépések ebbe az irányba. Kár, hogy kevés van belőlük és vannak vele problémák (pl. szeszt engedélyeztetni kell, kevés ilyen kassza van és csak nagyobb üzletekben).

--
trey @ gépház

A paypass tranzakciók alig néhány másodpercesek. Itt a banki székházban ahol a büfékben naponta többezer vásárlást kell kiszolgálni, promotálják is, hogy ha lehet paypassolj, mert az csipp-csupp és már nyomtatja is a blokkot. 1-2 másodperc. A régi kártyás fizetés tényleg lassú.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Igen, vége a világnak, mert profilozhatnak, mert az Apple egy amerikai, tehát idegen cég, mert nem saját magad döntesz arról, kivel mit osztasz meg magadról, így elvették azt a szabadságod, hogy dönthess a saját életedről szóló információk kiszolgáltatásáról.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy, hogy amennyiben nem te döntöd el, saját magadról kivel mit osztasz meg, hanem rólad gyűjtik, rendszerezik az ilyen-olyan módon kiszivárgó adatokat, továbbá beterelnek egy olyan környezetben, ahonnan sok adat fog rólad szivárogni, úgy nem vagy szabad, hiszen a lényedet jellemző információkról nem te magad rendelkezel többé.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De, továbbra is én rendelkezem, hiszen szívem joga eldönteni azt, hogy használom-e az elektronikus fizetési módot, vagy sem. Szívem joga eldönteni, hogy felveszem-e a pénzem egyben, és fizetek készpénzzel a boltban, vagy sem. Nincs korlátozva a szabadságom, az opcióim módosultak.

Egyébként a szabadságod, és az információidról való rendelkezés jogát már azzal feladtad, hogy állampolgár vagy. Felejtsük el Mo-t, mindenhol így van, vagy közel így. Be kell jelentened a lakcímed, a munkád, a kereseted. Bizonyos jellegű tulajdonod se lehet bejelentés nélkül, például ingatlan, jármű. Kevés hely van, ahol nem képzelhető el, hogy épp rögzítik a jelenléted (boltok, tömegközlekedés, utcai megfigyelő kamerák, aluljárók), és ha leplezni szeretnéd gyanút kelthetsz a hatóságokban, akiknek kutya köteles vagy igazolni magad.

És akkor gratulálok, ez szabadság, az pedig, hogy ha a Google megtudja, hogy vettél egy rúd párizsit, az nem.

Dehat magam dontok rola, azzal, hogy hasznalom.

Most az mas kerdes, hogy a macskat a mikroba berakasrol kotelezo tajekoztatas van,
de arrol nincs, hogy: ennek a termeknek a hasznalataval ezeket a szemelyes adataidat szolgaltatod ki ennek a cegnek, aki ilyen modon fogja felhasznalni.

Lehet mondani, hogy mindenki maga dönt, de sokan tudatlanul. Úgy élik meg a dolgot, mintha ez csak a saját telefonjának és önnön magának intimitásában történne. Az agy évezredeken át úgy kondicionálódott, hogy arra figyelt, amit közvetlenül megtapasztalt. Abból semmi baj nincs, ha egy bántani képtelen eszközön bármit taperolok, nyomkodok. Arra nincs felkészülve az emberi agy, hogy ennek lehet akár olyan következménye is, hogy fél óra múlva letepernek a terrorelhárítók, illetve teljesen kiszolgáltattam magam. Egész egyszerűen a hamis biztonságérzetet szívja meg a többség. És arra sem vagyunk felkészülve, hogy a mostani, pillanatnyilag jó ötletnek tűnő fekve hányós, meg házi pornó felvételeinkkel 20 év múlva zsarolni fognak, amikor esetleg úgy alakul, hogy tényezők leszünk a politikai vagy gazdasági életben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mindenképpen jobb, hiszen a kormány a többség akarata szerint kerül megválasztásra. Jó, tudom, maga a Kormány nem, de a képviselők igen. Ennek megfelelően a helyiek érdekeit kell képviselniük, míg az amerikaiaknak az amerikai érdekeket. Így ez utóbbi esetben teljesen mindegy nekik a magyarok életminősége, ha az, amit tesznek - bármi is legyen az - pénzhez juttatja őket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem napi politikára akartam ezt kihegyezni, és nem az emberi gyarlóságra, korrupcióra, ami egyébként mindenhol van. De teszem azt, a magyar politika igyekszik valamit kezdeni a népvándorlással, míg az USA-t hidegen fogja hagyni az itteni afrikai és ázsiai áradat, viszont az érdekelni fogja, hogy gyenge legyen az élelmiszerek minőségbiztosítása, hogy bármit eladhasson itt, szükség esetén pedig legyen joga perelni a magyar hatóságokat, mert őt gazdasági kár éri, ha mi nem eszünk meg minden vackot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az információ hatalom. A társadalmak befolyásolásának kényelmes lehetősége, hogy tudjuk, az embereket milyen kérdések foglalkoztatják, hol vannak azok a gyenge pontok, ahol befolyásolhatók olyan módon, hogy a célul kitűzött válaszreakciót adják. Ha ismered a transzformációs mátrixot, s tudod az eredmény vektort, úgy ezekből a gerjesztési vektort elő tudod állítani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A cégeket még közvetlenebbül választod: bemész a boltba és a szimpatikusabb cég terméket veszed. Ráadásul egy-egy cég messze nem olyan nagy részét szövi át az életednek, mint egy kormány, úgyhogy sokkal kisebb károkat tud okozni.
A cég természetesen a saját érdekeit tartja szem előtt, de nem lehet nagyon rossz, mert akkor nem tőle vásárolsz. A kormány is a saját érdekeit nézi, de el kell érnie, hogy ne váltsák le. Így vagy úgy...

Nem azt mondom, hogy cégekkel nem lehet gond, de nem amiatt, mert "idegen, amerikai".

Hirtelen belegondolva nem hiszem, hogy össze tudnék rakni PC-t nem amerikai fejlesztésű CPU-val. A kajával meg nincs baj addig, amíg feltüntetik azt, hogy GMO-mentes, meg honnan származik, csak mi van akkor, ha teszem azt, a TTIP, vagy ennek valamilyen melléklete úgy rendelkezik, hogy ennek hitelességét ne ellenőrizzék, vagy ne kelljen feltüntetni ilyen információkat, meg különben is, ez nem tagállami hatáskör, hanem EU-s, és így tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a) Miért kategorizálod a cégeket pont ország szerint?

b) És mi van, ha valami nem tagállami hatáskör? Ha múlik a kormányon, hogy hogy megy egy országnak, akkor az elmúlt 150 évben a mi kormányunk mindig rosszabb volt az európai átlagnál. Nem érdemes ilyesmit misztifikálni, az "országos" legalább ugyanannyira lehet rossz, mint az "EU"-s. Hamár, akkor aggódj azon, hogy lehetőleg mindenben választhass több közül.

a) Nemzet, kultúra, összetartozás, hagyomány, érzelem, efféle dolgok miatt. Ne csináljunk úgy, mintha az ember egy szigorúan racionális lény volna, igen sokat számít az emberi döntések során a szubjektív tartalom.

b) Lehet, de nem az. A mi szerepünk az EU-ban, hogy piac legyünk, a Nyugat ezzel a bővüléssel tudott időt nyerni, hiszen ez a társadalmi berendezkedés koncepcionálisan rossz. A választás lehetősége rendben van, viszont a szuverenitásunk feladása nagyon nincs rendben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a) Akkor miért az a leggyakoribb mégis, hogy magyar cég magyar embert (és amerikai amerikait) ver át? Miért feltételezed, hogy aki elég aljas ahhoz, hogy ártson neked, azért ezeket a tradíciókat tiszteli? Az ember nem eléggé racionális lény, ezt elismerem. De általában akkor jár jól, amikor az.

b) Melyik társadalmi berendezkedés rossz koncepcionálisan? Ha a kapitalizmus, akkor miért mégis a többiben halnak éhen? Ugyan kérem. Olvasnivaló Feynman esszéje a demokráciáról: nem azért jó, mert tökéletes, hanem mert az egyetlen az eddigi társadalmi berendezkedések közül, amelyik fejlődni, adaptálódni tud (azt hiszem, hogy a "The pleasure of finding things out"-ban van).

a) Mert gyakrabban van dolguk egymással. Ezen felül országon belül azonos a szabályozás. A mi szabályozásunk, szigorú élelmiszerbiztonsági intézkedéseink, ellenőrzéseink a magyar sunnyogó vállalkozót nyakoncsípik, de az nem jó, ha a külföldi - TTIP okán amerikai - fél fenntartja magának a jogot, hogy ezek után még arcoskodhasson, mert az ő vélt elmaradt haszna fontosabb, mint a magyar emberek egészsége.

b) Igen, a kapitalista piacgazdaság. Egyfelől azért a többiek halnak éhen, mert a kapitalizmus célja az is, nehogy legyen olyan társadalmi kísérlet, amely más berendezkedésű, s amelyről véletlenül kiderülne, hogy élhető, fenntartható, mert az a jelenlegi rendszer haszonélvezőinek érdekeit sérti. Ennélfogva mindig is támadták, ellehetetlenítették, elszigetelték ezen társadalmakat. Ez vezetett a hidegháborúhoz is, s most hasonló okokból támadják az illiberálisnak aposztrofált nacionalista demokráciákat. Ebben a szóhasználatban a nacionalista nem pejoratív jelző. Az Index cikkéből is kiderül, hogy kezdetben Putyin pozitívan állt a Nyugathoz, őszintén hitt a megbékélés lehetőségében, de nem lehet, hiba volt, mert a Nyugat rendre nem állta a szavát, gerinctelen volt, átverte az oroszokat. Emiatt aztán kénytelen volt védekezni. Gyakorlatilag az is kiderül, hogy az NGO-k lényegében titkosszolgálati tevékenységeket folytatnak, aktívan beavatkoznak az államok belügyeibe.

Másfelől senki sem mondta, hogy a már valaha létező, kipróbált társadalmi berendezkedés a kínálat, lehet mást is csinálni. Zenét is lehet újat írni, nem csak a meglévőek közül lehet válogatni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megjegyzések:
a) Új zene írásakor igen, új rendszer kitalálásakor pedig nem babra megy a játék. Ha csinálsz egy elrontott új rendszert, akkor abba sokan belehalnak (volt már pár ilyen, nácizmus, kommunizmus). Egy sokváltozós rendszerben (mint pl a gazdaság) nem sok esélyed van véletlen pontok ledobásával optimumot találni.
Elég sok elég okos ember törte már a fejét, a tapasztalat (a logikus várakozásnak megfelelően) az, hogy aki nagyot változtatott hírtelen, az csak rontott rajta. Az apró kicsit változások meg javíthatnak, amikor pedig rontanak, akkor vissza lehet menni.

Kritizálhatjuk a kapitalizmust (kell is), de szépen halad a szociális piacgazdaság felé, ahogy globálissá válik, úgy csökken pl. az éhezők százaléka az egész világon. Lassan, de eljutnak az eredmények.

b) Ne már, az oroszok meg folyton tartották magukat mindenhez? Nem támogattak terrorista rendszereket itt-ott? Nem csak addig volt-e Putyin nyugatbarát, amíg úgy is hatalmon tudott maradni? "Ideiglenesen hazánkban állomásozó" mond még valamit?

c) Azért a hidegháborúhoz biztos, hogy csak a Szovjetunió szándékos, kapitalisták általi elszigetelése vezetett? Nem lehet, hogy sokan rossz szemmel nézték a Molotov-Ribbentrop-paktumot, vagy az Ukrán holodomort is, esetleg ezek okán nem igazán tekintették a bajszos dilinyóst megbízható szövetségesnek?

Azt hiszem, ez a szál sem az érintéses mobilfizetésről szól már, így csak egy-két dologra röviden:

a) Teljesen jogos, apró változás kell. Amit a kínaiak, az oroszok, a törökök, a lengyelek, a magyarok csinálnak, az épp ilyen. Kínában kapitalista gazdaságra húztak szocialista managementet például. A jóságáról lehet vitatkozni, látjuk a hátrányait is, de azt is látni kell, nem egészen összehasonlítható a dolog, mert egy 1.4 milliárdos lakosságú, felborult ivararányú ország problémái egészen mások, mint egy volt szocialista közép-európai, vagy egy állandóan feleslegesen megbánást tanúsító nyugat-európai országé.

A kapitalizmus haladhatna a szociális piacgazdaság felé, amennyiben nem neoliberális irányba menne el a nyers erő, a tőke érdekérvényesítése okán. Ha nagyobb lenne az állami kontroll, a közbeszéd nem a piac mindenhatóságától lenne hangos, hanem legitim lenne megjegyezni, hogy az államnak bizony vannak szabályozó feladatai, továbbá meghagynánk a nemzetállamokat annak érdekében, hogy regionális nemzetközösségek érdekei mellett politizálhassanak, s nem zúznák szét ezeket a struktúrákat a globális nagytőke érdekei szerint, még akár el is hinném, amit írsz.

b) Elolvastad a cikket? Nem a 888-ról vagy az Origóról linkeltem... Tudom, hogy hosszú, én azok közé tartozom, aki jobb pillanataiban három sornál hosszabb tartalmakat is képes vagyok elolvasni. :) Az „ideiglenesen hazánkban állomásozó” mond valamit, csak az nem, mi köze ehhez Putyinnak, illetve a mai, kapitalista piacgazdaságot üzemeltető Oroszországnak. Oroszország „bűne” véleményem szerint az, hogy nem akar megszűnni nemzetállamként, nem akarja valamiféle globális világkormány egyeduralmát elfogadni, szeretne szuverén állam maradni. Az hogyan van, hogy egy konkrét hadművelethez ideiglenes bázist hoznak létre az amerikaiak orosz érdekszférában, az orosz határhoz közel, volt szovjet tagállamban, megígérik, hogy a hadművelet végén elmennek onnan, de legfeljebb egy évig maradnak, majd amikor az oroszok megkérdezik, hogy a hadműveletek végeztével meddig maradnak, az amerikai külügy benyögi, hogy jól érzik ott magukat, rájöttek, milyen fontos az nekik, szóval bocs, de maradnak örökre? Lehet, ekkor kellett volna egy hidrogén bombával erődemonstrálni, persze ennek meg világháború lett volna a vége. Maradjunk annyiban, a NATO és az amerikaiak másznak rá az orosz határra támaszpontokkal, fegyverekkel, országok nyugati érdekszférába vonásával - Ukrajna például -, nem az oroszok telepítik saját fegyverrendszereiket az USA határaira. Aztán a nyugati propaganda szerint az oroszok az agresszívek. Ja, ezk olyanok, marha agresszíven védekeznek...

c) Egy tényezőt írtam, nem az egyetlen tényezőt. Sztálin sem volt egyszerű, bár szerintem ezzel lassan olyan előhozakodni, mintha Németországra úgy gondolnánk, mint arra az országra, amelyet épp Hitler managel. Mondjuk az is érdekes, hogy egyértelműen el kell ítélni, én ott tartok, hogy nincs elegendő információm róla ahhoz, hogy határozott álláspontom legyen történelmi szerepéről. Nagyon egyoldalúan próbálják ábrázolni, s ez számomra mindig gyanús, különösképpen az 1989-et követő igen rossz tapasztalataim fényében. De, mint tudjuk, a történelmet a győztesek írják.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a) A neoliberális gazdaságpolitika a 2000 utáni válsággal került előtérbe, válságkezelésként be is vált (a németek kicsit előbb kezdték, mert már a 90-es években gondjaik voltak az újraegyesítés költségei miatt, jól is jött nekik ez a repülőrajt). Most meg majd leépítik (a nagykoalíció felének már most ez a fő programpontja, akár erős ellenzék lesz, akár koalíciós fél). Ahol nem visszaforgatták az eredményeket, hanem elvesztegették (pl. a görögök, amikor ész nélkül nekimentek a hitelezőknek, és amíg vitatkoztak velük, addig elszállt a befektetői bizalom).

b) Persze, elolvastam. A cikk szépen leírja, mik Putyin sérelmei. Meg azt is, hogy közben miket művelt otthon. Ha a "nemzetállamként működés" alapvető feltétele, hogy rátegye a kezét az őt kritizálni merő médiára, kisebb háborúkba bocsátkozik a szomszédos országokban (Örményország), hatalomra segít/hatalomban tart egy rakat diktátort a szovjet utódállamokban (akik az orosz olajérdekeket képviselik a néppel szemben), akkor talán jobb is, ha nem hagyják nemzetállamként viselkedni.

c) Németországra nem gondolok úgy, mint arra az országra, amit Hitler managel, mert ott az a rendszer 45-ben véget ért. Oroszország és a Szovjetunió közé sem teszek egyenlőségjelet, de azért ott Sztálin után jött Hruscsov, aki azért még vérbefojtatott egy-két felkelést (pl. 56), aztán Brezsnyev sem volt egy rendes srác. Nem tudom, milyenek a te 89 utáni tapasztalataid, de őszintén sajnállak, hogyha olyan rosszak, mint amik előtte történtek másokkal. Az én életszínvonalam mindenesetre emelkedett, nem kell kilépővízum, ha külföldre akarok menni, és nem csuknak le, ha el merem mondani a véleményem Oroszországról.

Az a baj, hogy a véleményszabadság szerintem látszat. Egyfelől, most, hogy kimondtad a véleményed Oroszországról, azon túl, hogy megkönnyebbültél, mint egy sörözésen a vizeldében, ez szubjektív értelemben jó lehet ugyan, épp csak a kutya ugat, karaván halad. Másfelől azért látszat, mert az igazán fontos kérdések tabusítva vannak arra hivatkozva, hogy az a vélemény már érzékeny kérdéseket érint, vagy uszításnak minősül. Na jó, de ha nem érint érzékeny kérdést, az olyan, mintha arról alkotnék véleményt, hogy a réten a fű szerintem a RAL színskála alapján milyen színű. Épp az érzékeny kérdések, a forró témák megvitatása vezethetne társadalmi változásokhoz, de természetesen ez tabu, ezt tiltja a törvény. Tehát álszent, komplett hazugság az egész. Amikor társadalmi változásról beszélek, nem a hazai nevetséges pocsolyánkra gondolok, hanem a kapitalista piacgazdaság kikezdésére utalok. Az, hogy Momentum, Fidesz, Jobbik, MSZP vagy DK, netán Együtt vagy LMP, nem érinti semmilyen módon a társadalmi berendezkedésünket. Az csak annyit jelent, hogy mától fogva más fog lopni és másoknak lesz hét szűk esztendő. Ezzel viszont nem foglalkozom. Ez az érintettek harca.

Nekem továbbra is az az idealizált gondolatom, hogy egy demokráciában azért bízza meg a nép a képviselőket, mert bízik bennük, ennél fogva nem kritizálni kell őket, hanem segíteni a munkájukat. Van valami perverz abban, hogy elhívlak a házamba, hogy fessd ki a szobámat, felküldelek a létrára, majd amikor dolgozni kezdesz, megpróbálom kirúgni alólad a létrát. Onnantól kezdve azon küzdesz, hogy ne ess le, én meg azt üvöltöm, hogy sz.rul és lassan dolgozol. Szerintem, ha bízom benned, akkor a minimum, hogy hagylak dolgozni, de jobb esetben akár kezedbe adom a másik ecsetet vagy hengert, ha kéred.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a) Mit értesz lényeges kérdésen? Hogy meg lehet-e vitatni a KKK programját?
Arról vitatkozhatunk, hogy mik a szólásszabadság optimális határai, meg hogy legyen-e olyan határ, amit átlépni büntethető. Azt meg el kell fogadnod, hogy ha olyat mondasz, ami sokak szerint túlmegy a civilizáltság határán, akkor lesznek, akik megvetnek érte, ha nem úgy képzeljük a szólásszabadságot, hogy én azt mondom, amit akarok, és ti is azt mondjátok, amit én akarok.

b) Régen rossz, ha a kritika létrakirúgásnak számít. A kormányt megbízásának tényleg pont olyan kellene, hogy legyen, mint a festő hívása (racionális döntés, hogy melyik szaki tűnik a legjobbnak, az eddigi referenciák alapján). Sokszor nem így van, az emberek érzelmi döntést hoznak, ezt kampánytanácsadók befolyásolják, szóval nem tökéletes a dolog, de egész jó.

Utána pedig ellenőrizni is kell, ez az építkezésen a műszaki ellenőr dolga, a demokráciában pedig az ellenzék, a civil szervezetek és a sajtó dolga. Nem szabadna, hogy sértődés legyen abból, hogy ha szólsz, hogy ott a sarok kimaradt, és az ablak melletti falon még nem takar rendesen a festék, kenj már rá még egy réteget. Ez nem a létra kirúgása.

Az sem okés, ha meg a falon még alig látszik a festés, pedig már kifizettetett veled a szaki 6 vödörrel a legdrágább festékből, valami okból gyepszőnyeget is rendelt, ecsetet meg nem, a csillár pedig eltűnt. És ha ilyenkor a festő elkezdi a műszaki ellenőr anyját szidni, akkor már a létra kirúgása is kezd aktuálissá válni.

Semmi köze nincs a témához. Fiszfasz programok adatot lopnak (meg is érdemli, aki ilyet telepít) vs. szigorú előírásoknak megfelelni muszáj banki programon keresztüli vásárlás:

" A Simple alkalmazás érintéses mobilfizetés szolgáltatását az OTP Bank, az OTP Mobil és a MasterCard közösen fejlesztette és üzemelteti a legszigorúbb nemzetközi biztonsági előírások szerint (PCI DSS), az elérhető legmagasabb biztonsági standardokat betartva. "

--
trey @ gépház

Nem a banki program. Épp az a gondom, hogy mivel a telefonon megbízhatatlan appok is futnak, így szivároghatnak ki adatok. Bankkártyával kevésbé érzem ezt problémának, mert ott ~ csak a banki program teszi a dolgát. Tehát magát a telefont gondolom biztonságtalannak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom Linuxon sem telepítesz fel minden programot csak úgy. A telefonodon miért teszed? Az összes linuxos programot egyenként auditáltad, hogy mennyire megbízható? Honnan tudod, hogy a desktop géped nem kompromittálódott? Androidon két app elvileg nem fér hozzá egymás adataihoz (sandbox):

https://developer.android.com/training/articles/security-tips.html

"The Android Application Sandbox, which isolates your app data and code execution from other apps."

ebben a tekintetben elvileg nagyobb a biztonság, mint egy stock Linux desktopon, ahol ilyen sandboxolás nincs alapból.

--
trey @ gépház

A gépemnek legalább nincs kamerája. A nyitottsága miatt jobban megbízom benne, s amiatt is, hogy nem a Google az egésznek az ötletgazdája. Az a Google, amelynek nyilvánvaló üzleti érdeke, célja minél több információ beszerzése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem hiszem, hogy bárki vitatná, hogy a telefonnak (vagy bármely más olyan eszköznek, amin egyszerre van meg sokféle adatod), kockázata van. A kérdés csak az, hogy a hasznához hogy viszonyul.
Majdnem biztos, hogy sokkal nagyobb kockázatot hordozó eszközeid is vannak otthon (körfűrész, láncfűrész, fúrógép, autó, bicikli, stb.). Ha a telefonodról lelopják a lentebb írt IHB-s videóidat, lehet, hogy nem tesznek jót a politikai karrierednek, de még mindig sokkal kevesebb szakma gyakorlásában akadályoznak, mintha egy rossz vágással megszabadítod magad a bal kezedtől, mégis, az emberek használnak szerszámokat.

Az a gond, nem tudjuk előre, hogyan változik a világ, mikor lesz az a pont, amikor ezt nagyon megbánjuk, de addigra késő. Visszatekintve a múltra, a különféle hatalmak egyáltalán nem működtek mindig erkölcsösen, helyesen, elfogadhatóan. Amennyire forrong a világ, lesz itt még baj, s akkor a legkevésbé sem lesz jó, ha tudják, kik az ismerőseid, hol tartózkodsz, mik a szokásaid. Ha levágja az ember a karját láncfűrésszel, legalább annyi esze legyen, hogy ne postolja facebookra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A világ változása során sok-sok dolog történt és fog is. Vannak olyanok, amiket megbánunk, vannak olyanok, amiket nem. Az ólomtetraetil a benzinbe is elég sokáig jó ötletnek tűnt, sokak számára a kommunizmus meg a nácizmus is. Mégis, átlagosan mintha fejlődne a világ, legalábbis én sokkal szívesebben élek ma, mint 1650-ben.

A szerszámos példát azért írtam: minden technikának vannak veszélyei, és mindet ésszel kell használni, amikor haszna van. Ha számodra hasznos a mobil, akkor használd, de valamennyire ügyelj az adataidra. Ha nem az, ne használd. De nem hiszem, hogy az amish módra élés lenne az optimum.

Nem érzem, hogy lemondtam volna a szabadságomról alufólia nélkül. Viszont mondd, te az alufóliáddal mennyi dologtól zárod el magad? Nem azt mondom, hogy ezek hasznos dolgok, sőt. De a tényen nem változtat, korlátozod magad egy csomó mindennel szemben.

Egyrészt ez sokat javult, másrészt a bankkártya elég nyílt, arról lehet tudni, hogy nagyjából úgy szar, ahogy van. Ettől természetesen szíved joga nem tartani biztonságosnak, mindenki egyénileg dönt erről, de nálad azért szokott olyan érzése lenni az embernek, hogy te egész egyszerűen csak félsz a számodra ismeretlen dolgoktól, és ami a konfortzónádon kívül esik, azt lesöpröd --
egyébként önmagukban valamennyire jogos -- privacy meg security aggályokkal, ami meg belül esik, azt nem. Gondolom azért keresel pl googlel, még az is lehet, hogy pl netbankolsz a számítógépedről, rendeltél már házhozszállítással ezt azt, még azt is el tudom képzelni, hogy használtad már a bankkártyádat a neten (de boltban már biztosan) meg ilyenek... Amik mellett szintén elég sok -- önmagában valamennyire jogos -- security meg privacy aggályt fel lehet hozni.

Persze, ebben mind igazad is van. De jobban bízom egy olyan rendszer működésében, amelyet azért valamelyest ismerek, hatással vagyok a működésére. A desktop Linuxom ilyen. Egy Android meg nagyon nem, ráadásul nem látom azokat a pontokat, konfigurálhatóságot, scriptelhetőséget, ahol a működésébe be tudnék avatkozni. Nagyjából az van, amit az app tud, se több, se kevesebb, azt kell szeretni. Ez az, ami nagyon nem tetszik nekem. Elég rugalmatlannak tartom és bizalmatlan vagyok egy ilyen rendszerrel szemben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt most bankban tárolt pénzről van szó, amit adott esetben a bank appján keresztül elköltesz. Elfelejted, hogy a bankok a lopások és illetéktelen vásárlások esetén általában jótállnak. Nagyon gondatlannak kell neked ahhoz lenni, hogy rád verjék, hogy más hozzáfért a pénzedhez, főleg, ha bizonyítod, hogy megtettél minden óvintézkedést, ami egy átlag embertől (nem informatikustól) elvárható. Ezeket a lopásokat a bankok be szokták nyelni.

--
trey @ gépház

Azért, mert addig vagyok szabad, amíg én dönthetem el, kit milyen közel engedek magamhoz, kinek mit mondok el magamról. Az úgy nagyon nincs rendjén, ha azt megelőzően tud, illetve egyáltalán tud mondjuk a nagybátyám a nem létező aranyeremről, mint hogy én ezt az információt megosztanám vele. S ez vonatkozik a Google-re is. Amúgy ugyanezen oknál fogva egész egyszerűen önkorlátozást használok, nem keresek bármire a neten akkor sem, ha valami érdekel, mert ez infoleak rólam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nézd, nem ez a baj, nincs új a Nap alatt, szóval semmit sem kell szégyellni. Én csak azt mondom, hogy a szabadság egyik ismérve, hogy a magamról szóló információkat olyan mértékben és azzal osztom meg, amennyire és akivel szeretném. Ha ez nem teljesül, elvesztettem a szabadságomat, hiszen nem dönthetek még a rólam szóló információkról sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"hogy a magamról szóló információkat olyan mértékben és azzal osztom meg, amennyire és akivel szeretném"

Oké, de ennek mi a praktikus haszna? Nyilván nem osztja meg az ember a legfőbb privát dolgait, de azt, hogy egy élelmiszerboltban mit vásárolok? Abban mi a nagy titok?

--
trey @ gépház

Ez kevéssé pragmatikus dolog, inkább egy érzésről szól és az elvekről. A szabadság sem fontos gyakorlati szempontból sok esetben, de azért na.

Másfelől akiről sokat tudnak, azt könnyű zsarolni, ellehetetleníteni az életét, márpedig úgy látom, elég erősen abba az irányba megy a világ, hogy lesznek itt még csúnya dolgok, ha akarjuk, ha nem. Helyezkedés, fegyverkezés, ideológiák és társadalmak ütközése. Ezek voltak korábban is, de felerősödtek, felgyorsultak ezek a jelenségek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De miért kötsz bele mások véleményébe? Senkit nem érdekel, hogy te készpénzzel fizetsz, más meg kártyával. Sőt kapaszkodj meg, én mind a kettővel szoktam! Sőt, olyan is volt már hogy egy vásárláson belül részben készpénzzel, a többit kártyával!!4!

Attól még hogy a tescoban a kenyeret kártyával veszed, még tudsz bitcoinért drogot venni, nem zárja ki egymást a kettő.

Nem kötekedésnek szántam. Azt írtam, hogy nem látom az előnyét. A kártya visszaadja az azonosítóját a terminálnak, üzenetben elmegy, mekkora összeget kell zárolni, adatbázisból kikeresődik a bankszámla, összeg zárolásra kerül, meg is vagyunk. A kártya tehát passzív. Jó, ott a mikrokontroller, kommunikál, de csak az azonosítóját.

Ezzel szemben a telefonon futkározik egy rakat gyanús alkalmazás, rosszabb esetben ott van egy csomó fénykép, üzenet, ott a GPS, a kamera, megannyi eszköz, amelyek nem barátai a személyes adatok védelmének. Ráadásul a telefonnak van hálózati kapcsolata is mindehhez.

Aztán van az a probléma, amiről szintén megemlékeztem, hogy egyre kevésbé fontos az embereknek a privacy, alap, hogy ki-ki feladja a szabadságát, de mivel ez válik normává, ez válik egyben elvárássá azok felé is, akik számára a szabadság eszménye nagyon fontos maradt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

szerintem segítene neked, ha egyszer megnéznél egy androidot, amit ha akarsz szintén piszkálgathatsz magadnak, hiszen opensource, még elég aktív kommuna is van körülötte. Akár gugli mentesen is lehet futtatni, bár az funkcionális lemondásokkal jár, ilyen fizetés pl szinte biztos nem lesz, de ez téged nem szokott zavarni :)

Nyilván, amit bizonyos app tud, azt tudja, és nem többet, de azt látni kell, hogy az, hogy melyik cég milyen szolgáltatást tesz elérhetővé, az egy webes szolgáltatásnál is ilyen, és az appok jó része csak becsomagolt szolgáltatás....

"a telefon operációs rendszere nem elég nyílt, a fene sem tudja, mi történik rajta"

Mert a bankrendszer amúgy teljesen nyitott, és folyton tudatában vagy annak, hogy mi történik a pénzeddel, és biztos lehetsz abban, hogy komoly és törhetetlen biztonsági megoldások védik azt.

+1, én még olyanról is hallottam az ismerősi körben, hogy a szám eltűnt az adatbázis táblából, a bank pedig letagadta, hogy az valaha is ott volt
A történet vége ennek ellenére happy end lett, mert a bank megfenyegetése után a pénz végül csak előkerült, a szóban forgó ismerős pedig azóta is boldog – egy másik banknál.

> Ilyen ismerőst, aki látott már olyat, aki hallott olyanról én is fel tudok mutatni...

Az illetővel általában napi több órát szoktam egy légtérben tartózkodni, de nekem mindegy, azt hiszel, amit akarsz. :)

> gyakorlatilag kizárt

"Gyakorlatilag". Persze elképzelhető az is, hogy az 1-200.000 forint nem volt elég jelentős összeg ahhoz, hogy az ügyintéző komolyabban elkezdjen kutakodni. Így mondjuk én is jártam, amikor a reptéren a lost&found hölgy fél órán keresztül kereste az elveszett útlevelemet, amit végül egy másik ügyintéző húzott elő a közös íróasztaluk fiókjából.

Nem is a nyomtalanul a gond, inkább az, hogy mindenki lusta és a másikra mutogat.

Nekem volt olyan, hogy OTP-ből indítottam nemzetközi utalást (ha jól emlékszem, Man szigetre). Nem érkezett meg. Telefonon semmit nem lehetett kezdeni a dologgal. Egyik banknál sem.

Végül kinyomtatott bankszámla kivonatokkal (mind az én számlámról, mind a másik oldal számlájáról) be kellett menni a bankfiókba, kézzel kitölteni több lapot, egy A4-es lapon leírni kézzel, hogy mi is történt.
Elvették, heteken át nyomoztak, a végén meglett a zsé, és valahová megérkezett (már nem emlékszem, melyik számlára).
Gondolom, nem az OTP nézte csak a saját rendszerét, hanem a teljes útvonalon végigkövették a dolgot.

Azért nézz utána, hogy mondjuk egy PCI-DSS mit ír elő, mit követelnek meg a vonatkozó jogszabályok, mit tartalmaz, a jogi háttér egy minimális szeletét konyhanyelvre lefordítva az aktuális MNB-ajánlás...

Igen, vannak a banki rendszerek környékén biztonsági kockázatok, netán hiányosságok, de ha azt nézem, hogy egy céges HR/bér rendszer biztonsági követelményei milyenek, azt milyen szinten és szigorral auditálják, akkor inkább ez utóbbiak miatt fájna a fejem.

Nem a pénz a fontos, hanem az életem. Készpénzes vásárlás esetén nem derül ki, hogy hol és mit vásároltam, nem lehet következtetni az életmódomra. Szerintem eljön az az idő is, amikor a vásárlásaid alapján dől el, mennyibe kerül az egészségbiztosításod, ami azért is inkorrekt, mert nem csak magadnak vásárolhatsz. Persze, hoznak majd törvényt róla, hogy bűncselekmény legyen másnak vásárolnod, legfeljebb közvetlen családtagnak lehet majd.

Az az egésszel a gondom, hogy ez így infoleak, megszűnik az ember személyes élettere, megszűnik az intim szférája, megszűnik a magánélete, s ezeken keresztül a szabadsága.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezért írtam, hogy azzal, hogy sokan nem veszik komolyan ennek veszélyeit, az én szabadságomat is elveszik. Ha viszont mindenki tudatos lenne, s védené a saját életét, nem adna magáról sok információt, ez meg sem valósulhatna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mindenki magának dönti el, hogy hogyan akarja élni az életét. te úgy, hogy küzdesz a fejlődés ellen. nincsen ezzel baj, csak gyanús hogy a szeretteid körében is terjeszted ezeket a dolgokat, talán még kényszerítesz is rá pár embert hogy nokia 3310-el járkáljon, és ne használjon paypasst, wifit pláne nem, mert mindez az ördögtől való.

a gond az hogy egy informatikai portálon vagyunk, ahol az emberek 99%-a nem így él, és nem is szeretne így élni. nincs ezzel gond, csak ne próbálnád senkire ráerőltetni ezt az életmódot, meg ne próbáld bizonygatni azt amivel nincs tapasztalatod. (hogy is lenne, te ismerted be hogy nem használod) (pl szerinted paypassal fizetni lassabb mint kp-val szenvedni).

így is tudnak rólad mindent a gyíkemberek amit tudni akarnak, még akkor is ha az semmi, mert le se szarnak téged. akkor meg minek ez a sok korlát? nagyon jó lehet mikor az utcán kérdezgetned hogy mi merre van, hova hogy lehet eljutni, miközben más 0 perc alatt megtalálja a gonosz okostelefonja segítségével hogy merre kell mennie, és ezer más hasznos dolog. aztán valamelyikőtök még azt is felhozta, hogy keres ingyen wifit. na mert az aztán ultra-secure. :D

Viszont amikor megkérdezek valakit, emberi interakció történik, egyben valamennyire megismerek valakit. Éppen ezt a lehetőséget venné el az okostelefon, hiszen, ha már úgyis nálam van, én is azt nézném meg, mert valakit megszólítani nehezebb. Ám, ha nincs más lehetőségem, akkor mégis csak megteszem.

Ami az informatikai portál részt illeti, ne fárassz kérlek, villamosmérnök vagyok, semmi bajom a technológiával. Annak egyre veszélyesebb felhasználási módjával vannak problémáim, s elhiheted, ezek a módozatok nagyrészt nem a műszakiaktól származnak. A mérnök az eszközt teremti meg, a helytelen felhasználást, a szabadságunk elvételét ezen eszközökkel pedig mások.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

de minek kérdezzek meg akárkit, minek zavarjak akárkit, minek tartsak fel akárkit, hogyha fél perc alatt megmondja az információt a telefonom?

te nyugodtan csináld ahogy akarod. szorult belém némi introvertáltság, nem vagyok kíváncsi mindig minden pillanatban másokra, és nincs kedvem velük felvenni a kapcsolatot az utcán, és szerencsére nem is kell ezt megtennem. :)

hogyha valamit nagyon muszáj megkérdezni akkor megkérdezem, de ameddig mások feltartása/basztatása nélkül meg tudom szerezni a kellő információt addig ezt teszem. a google mindenesetre már biztosan tudja, hogy múltkor rákerestem az egyik busz menetrendjére. ahelyett hogy megkérdeztem volna Piroska nénit a megállóban, hogy nem-e tudja mikor jön a következő busz. utána meg elbeszélgethettem volna vele erről a csúnya új világról, a politikáról, meg hogy bezzeg régen minden jó volt. ehelyett inkább hallgattam nyugodtan tovább a kedvenc zenéimet.

>>nem foglak errol gyozkodni
>elhiszem hogy neked fontos hogy mindenkit meggyőzz az...

Velemeny kovetkezik:
Sajnos ugy zajlik a vita, hogy az ertelmezeseitek koordinatarendszereinek az origoja nem egy helyen van, es a tengelyek sem parhuzamosak. Ertekkulonbseg van koztetek, emiatt minden erv falra hanyt borso, mindket oldalrol. A masik meggyozese eleg hiu abrand ilyen esetekben. Valojaban azt is mondhatnank, hogy elbeszeltek egymas mellett, amennyiben nem a lenyegrol zajlik a diskurzus (kinek mi ertekes es fontos), hanem random viselkedesi mintarol, nevezetesen, ki mire hasznalja/nem hasznalja az okostelefont.

evone neked a kenyelem fontos ertek; ellenben a szabadsag (eletedrol szolo informaciok megosztasanak szabadsaga) nem sokat szamit neked.
locsemege eppen forditva ertekeli a ket dimenziot.

És azt miért tartanád inkorrektnek, hogy az életmódodtól függjön az egészségbiztosításod ára? Az egész biztosítás-dolgot arra találták ki, hogy a véletlenül fellépő károk kockázatait közösen viseljük, de ha te reggeltől estig cukrozott koleszterint eszel, az nem véletlen kár, miért kellene bárki másnak osztoznia a bypass műtéted költségeiben ebben az esetben?
(Amúgy meg nyugi, meg lehet majd oldani máshogy is majd ennek a nyomonkövetését, hogy mit eszel, nem csak a vásárlásaidból. Azzal meg túl könnyű is lenne csalni, mert lehet, hogy csak a biztosítással való csalás kedvéért vennél egy adag egészséges zöldséget, meg vitamintablettát, és nem ennéd meg.)

A baj hogy összemosod a szabadságot a többi dologgal. A szabadság arról szól, hogy mit tehetsz meg, és mit nem. Az, hogy mások tudják, hogy mekiben kajálsz nem korlátozza a szabadságodat. Lehet, hogy az egészségbiztosításod ez alapján dől el. De ettől még ugyanúgy megvan a szabadságod egészségbiztosítást kötni, csak drágább lesz. Vagy fodítva, ha egészségesen élsz, olcsóbb lesz. A szabadságod nem csorbul, sőt, a rendszer még talán egy fokkal igazságosabb is.

A szabadságod azzal korlátozódik, hogy nem választod saját tiltásod miatt a gyorskasszát ahol csak kártyával lehet fizetni. Hogy aprópénzzel tökölsz, ami az idődet rabolja. Hogy nem tudsz szabadon kommunikálni emberekkel bizonyos internetes platformokon internetképes mobil nélkül. Na ez a szabadságod korlátozása.

Amiről te beszélsz az más. NEM TAGADOM hogy azok is lehetnek problémák, de ne mosd már össze a kettőt.

Annak igazán örülök, hogy ilyen magabiztosan definiálod, számomra mit jelent a szabadság. Ott tévedsz, hogy minden magabiztosságod ellenére számomra nem azt jelenti, mint amit írtál. Elég világosan leírtam, hogy a szabadságom igen fontos része az információs önrendelkezés. Nem érted, nem akarod érteni, érted, de nem érdekel, vagy csak szimplán trollkodsz?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

* Az ujjlenyomatoddal authentikálod magad és nem csak odaérintesz egy kártyát.
* A telefon kéznél van, a bankkártyát meg elő kell ráncigálni a tárcából

Egyébként trey, nem néznek rád furán a boltban amikor a mobilodat nyújtod fizetésre? Bár gondolom ott már hozzászoktak. Itt a legtöbb nem hipermarketben elkérik a kártyát, bemondják, hogy "érinthetem??" úgy, mintha muszáj lenne nekik és ők csippantják le. Egy telefonnál ami fel van oldva elképzelni nem tudom hogy tudnák ezt a bravúrt meglépni. :)

Jól értem, hogy helyesnek gondolod megadni a biometrikus azonosítódat egy olyan eszközön, amelyik gyakorlatilag a Google tulajdona szinte? Nekem a bankkártya és a telefon a tárcámban van egymás mellett, így lényegtelen, melyiket veszem elő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jól gondolom, hogy te pedig helyesnek gondolod megadni a jogot arra a bankodnak, hogy a pénzedet kezelje és azt, mint >ígéretet< kínálja csak számodra?
Az, hogy kvázi az életünk kinek a tulajdonában van csatát már rég elvesztettük. Szerződés, jóhiszeműség és ígéreten alapul egy csomó minden az életünkben.

Egyébként a 7-es androidon már használat közben kérdezget a rendszer bizonyos alkalmazások jogának megadásáról. Ha nem akarom akkor nem adom meg a facebook app-nak mondjuk a tartózkodási helyemhez való hozzáférést, vagy a fájl olvasási jogosultságot, hogy a képeimet felolvassa. És összességében a google már így is túlságosan sok mindent tud rólam, míg netezek be vagyok jelentkezve és mindenre ráharap amit csak megnéztem.

Ebben igazad van, amúgy volt néhány év az életemben, amikor megtettem, hogy egyetlen banknak sem adtam el magam, de nem minden munkahely tolerálja a készpénzben történő fizetést. Ami a Google-t illeti, sohasem jelentkezek be, bár így is sokat tud rólam, megint csak kényelem miatt van gmail-es címem. A leveleket POP3-on érem el, a webes felületet nem használom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az arcod minden nap kompromittálódik, a biometrikus adataival együtt, mégsem aggódsz. Az ujjlenyomatodat akár egy vendéglőben is begyűjthetik a tudtod nélkül. Nem hiszem, hogy úgy adsz vissza minden evőeszközt és poharat a pincérnek, hogy gondosan letörölgeted. Gondolom hajszálat, szakállszőrt sem hullajtasz, mert ha igen, akkor a DNS-ed is meglehet valakinek.

Kemény dolgok ezek.

--
trey @ gépház

letakarja a kamerát, alufóliát húz a fejére, wifit nem használ, csak kp-val fizet, de közben 1000 másik helyről ugyanúgy megtudhatnak róla akármit amit akarnak.

telefonban tárolt képeimet is biztos ellopják -> ha nagyon kellenek azok a képek, akkor betörtnek és elviszik fizikai formájában őket.

ha bezárkózik egy barlangba akkor nem fognak róla tudni semmit, tehát elérné a célját. így viszont csak papol a faszságairól, de ugyanúgy tudnak róla mindent már most is amit tudni akarnak, ennek ellenére megfosztja magát (és gondolom a szeretteit) is a technológia újdonságoktól amik megkönnyíthetik az ember életét.

Szerintem nem mindegy, hogy ki és milyen mélységben ismer, mennyire engeded ki a rólad szóló információk feletti kontrollt a kezeid közül, s ezzel milyen mértékben mondasz le a szabadságodról, továbbá mennyire teszed könnyűvé beszerezni rólad az információkat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem ugy tunik, mintha egymast erosito dolgokat mondanatok itt tigrinccsel. O is arra hivta fel a figyelmet, hogy a biometrikus azonositoid, ha kompromittalodnak, akkor fujhatod. Kb te is ezt erosited, hogy konnyen kompromittalodnak a biometrikus adataid. En ebbol azt vonom le, hogy a biometrikus azonositas by design nem jo megoldas. Nem tudsz "jelszot cserelni" kompromittalodas utan, illetve ha megszerzik a biometrikus adataid, az idok vegezeteig meg tudnak szemelyesiteni. En ezert sem hasznalok sehol biometrikus azonositast.

Most feltehetném az 'i'-re a pontot azzal, hogy nem nézek sci-fit, mert nincs TV-m - ami egyébként igaz. Viszont eléggé trollkodásnak tűnhet, ezért tekintsd csak egy mellékes megjegyzésnek. :)

Antiszociálisnak lenni ebben az értelemben annyit tesz, mint nem belesimulni az aktuális társadalmi normákba, amelyek lehetnek bármennyire emberellenesek, de legalább kényelmes, konfliktusmentes viselkedés. Ha ezen kívül kerül az ember, akkor az kényelmetlen, konfliktusokkal jár.

off

Érdekességképpen mondom, a II. világháborúban kényelmes, komform viselkedést a háború után üldözték, sőt, a mai napig üldözik és büntetik. Szóval nem is olyan egyszerű ez, mert vagy lelkiismeretes vagy, szembe mész az aktuális vadhajtásokkal, s mindenki rajtad röhög, vagy vállalod az elvtelen komformitást, majd egy rendszerszintű változás után felelősségre vonnak, hogy miért is tetted, amikor tuttad, hogy az rossz. Nagyon nem egyszerű ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jogos. :) Mondjuk azóta nem voltam moziban, amióta egy ásványvízért 600 Ft-ot fizettem, vagy valami hasonló élményben volt részem. Akkor ott eltört bennem valami, s úgy döntöttem, életem hátralévő részében megkímélem magam attól, hogy mozit látogassak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, én voltam naiv, s úgy gondoltam, hogy a bolti ár alapján ennél jelentősen olcsóbbnak kell lennie az ásványvíznek, így nem kérdeztem meg az árát, csak megvásároltam azt. Ettől még rosszhiszemű a dolog az üzemeltető részéről, s én úgy vagyok ezzel, nem megyek olyan helyekre, ahol nem érzem jól magam. El tudom költeni azt a pénzt máshol is. Lehet, jobban feltölt, ha veszek két pogácsát meg egy doboz sört, s kerékpárral kimegyek egy tó partjára, nézem közben a vadkacsákat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ugye tudod hogy nem kötelező a moziban bármit is venni a jegyen kívül? mi barátnőmmel már hónapok óta berakunk a táskájába fél liter vizet ha esetleg megszomjazunk, de nem veszünk kb soha semmit. nem hiányzik a cukros lötty, se a popcorn.

ja.. az alkohol aztán feltölti az embert. :)

te azért nem jársz moziba mert 600 forintba került az ásványvíz amit nem kérdeztél meg, szerinted ezért a mozi átbaszott és egy csúf gonosz hely.

én szeretem a filmeket, szeretek a jó filmekért pénzt adni, hogy legyen pénz a következő jó filmet megcsinálni. nem szeretek hónapokat várni egy filmre ami érdekel, holott már tudom hogy ezer helyen levetítették. szeretek moziba járni, szeretem a hangulatát.

=

a példád rossz.

Galaxis utikalauz a zsebedben. Es macskas kepek.

Viccet felreteve, szerintem csodalatos, hogy barmilyen tudas ott lapul a zsebedben. Regen lementel kocsmaba, elfilozofalgattatok, probaltatok megyozni egymast, a masik nem engedett, pedig tudtad, hogy neked van igazad. Na ennek vege. Eldontendo kerdes, amiben nem jutunk dulore? Kerdezzuk meg a nagy testvert (gyk google). Lattam valami erdekeset a minap? Nezd, itt a kep; hiszen egy kep tobbet mond ezer szonal! Raneznel a hup-ra mikor epp lent vagyok cigizni az utcan? Egyet se felj, nem kell lehoznod a laptopot, ottan van a zsebedben, stb.

Nyilvan meg kell talalni az egyensulyt a telefonozgatas es a csajok stirolese kozt, de az mar csak gyakorlat kerdese :)

Tudom, hogy provokatív volt a kérdésem, s igen, a végére gondoltam. Vagyok én épp eleget, sokat is számítógép előtt. Viszont nem érzem jónak, ha a technológia betolakodik az életünkbe, s ez a személyes kapcsolatok rovására megy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez teny, es sokat gondolkozom rajta en is. Nem biztos, hogy jot tesz. De azert azt is figyelembe kell venni, hogy a tarsadalom egy jelentos (bar nem tobbsegi) resze introvert. Azaz a tarsasag, a real-time interakcio lefarasztja. Azert oket (minket) belekenyszeriteni egy extrovertalt, allandoan porgo, allandoan beszelgeto vilagba nem feltetlen szerencses.

Egyszer probaltam huzamosabb ideig extrovertaltkent mukodni, nem tett jot se nekem, se a kornyezetemnek.

Ha elfogadjuk, hogy vannak emberek, akik igenylik a tarsasagot, de mertekkel, akkor miert baj az, hogy ezen emberek inkabb egy kotetlenebb, nyugalmasabb, kevesebb interaktivitast igenylo helyrol szerzik be a napi intellektualis adagjukat?

Es itt az intellektualist barkire ertem, igenyszinttol fuggoen ugye, de mindenfele szarkazmustol mentesen.

Szerk: a kocsmas peldahoz. Angol haverral allandoan telefonozunk ivas kozben. Megmutatjuk egymasnak, amit a masik esetleg nem ismer. Peldaul ma meseltem neki, hogy el akarok jarni ijaszkodni, raterelodott az ijakra a szo, ugyhogy mutattam neki magyar ijat, hogy en milyet szeretnek. Na ezt elmagyarazni elmeny lett volna, de igy rogton ertette mire gondolok :)

Nincs ezzel bajom, szeretek is számítógépen dolgozni. Viszont, ha kilépek otthonról vagy munkahelyről, akkor ne ugyanaz folytatódjon, hanem élő emberi arcokat lássak - meg ami még a szemem elé kerül, ugye :) -, szóval ne az legyen, mintha börtönben élnék. Az élet kinn zajlik, nem a számítógép előtt. Persze rengeteg dologra jók a gépek, de nem tudom, belegondoltál-e, hogy halálunk pillanatában, mikor lepereg előttünk életünk filmje, nagyon szánalmas lesz az a rengeteg terminálon kiadott ssh parancs, miközben igazán fontos, érzelmi és fizikai interakcióból meg talán túl kevés volt.

Nekem fáj látni, hogy tömegközlekedésen legtöbb ember a telefonjával van elfoglalva, s észre sem venné, ha egy ismerőse mellett utazna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Próbáltam megérteni mit is akarsz de csak egyre zavarosabb. Mi lenne szerinted a jó? A cserekereskedelem? Vagy legyen mindenkinél aranyszütyő? Esetleg járjunk lovaskocsival a szabadság jegyében? Mindig van valaki aki elutasítja a fejlődést és az emberiség bukását vizionálja. Aztán valahogy mindig elmarad...

Tömegközlekedés?! Pont az a helyzet amit túl akarok élni. Nem érdekel, a nyuggerek és egyéb suttyó népek életképeinek megismerése. Egy időben zenét hallgattam. Mivel a 3-as metró olyan amilyen már nincs rá szükség, mert a menetzaj minden elnyom.
Nem veszem észre az ismerőst?! Ő sem vesz észre? Akkor ez van... De lehet, hogy közben a telefonnal elintéztem a havi bevásárlást, vagy elolvastam pár cikket és otthon már a családdal foglalkozom.

Szerintem ez is olyan mint a plasztikai sebészet... Eredetileg egy tök jó és hasznos dolog mert betegségek vagy balesetek után helyre tudják hozni az embert. De nyilván megjelent a pénzes hülye réteg aztán töltik a szilikont mindenhová ráadásul mértékletesség nélkül. Meg is van az eredménye. De ettől még nem a orvosi pálya ezen ága a hibás. Pont az általad annyira hangoztatott szabad akarat tesz sokmindent szarkupaccá.

Nem a fejlődés ellen vagyok. Két viszonylag független problémával van bajom:

1) Privacy, személyes adatok védelme, magánélet beszűkülése, egyre nagyobb kontroll, követhetőség, egyre megismerhetőbb személyes élet, reakciók, stb.

2) A technológia szükségtelen, erőltetett használatából fakadóan a személyes, emberi kapcsolatok meggyengülése, az IRL élmények háttérbe szorulása.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És most eljött az a pillanat, amikor egyetértek veled :) Na jó, nem 100%-ban, mert az utolsó mondat rám nem áll.
Én amúgy ezt úgy oldom meg, hogy nincs mobil net előfizetésem az okostelefonomra. Wifi van a munkahelyen is meg otthon is, máskor meg nem nagyon akarok internetet látni. Amit én nagyon hasznosnak találok az okostelefonban, az az hogy sok eszköz egyben. Számítógép, zenelejátszó, rádió, ebook olvasó, fényképezőgép, GPS (a Nokia Here offline módban is megy, az Endomondo szintén) stb. Van pár app amit használok, és ha valamiért mégis nagyon kellene internet, akkor keresek egy nyílt wifit. De a telefonnal nem chatelek/emailezek/böngészek/stb. Arra bőven elég a laptop, meg az azon eltöltött idő.
--
♙♘♗♖♕♔

"Nekem fáj látni, hogy tömegközlekedésen legtöbb ember a telefonjával van elfoglalva, s észre sem venné, ha egy ismerőse mellett utazna."

Igazából ez már régóta így van, csak régebben aki nem nézelődni/beszélgetni akart, annak elég volt egy könyv vagy újság. Mára csak a kínálat bővült az okostelefonnal.
--
♙♘♗♖♕♔

Mert ezzel szépen egy eszközzel letud mindent, egy eszközben ott lesz, hogy hol, mikor vásárolt és mennyiért... A következő "dobás" az lesz, amikor a boltoknak lesz saját alkalmazásuk, amivel csak szépen beolvasod a vonalkódokat a telefonodba, és két kattintással ki is fizeted az árut...

Addig, ameddig lesz időd elbaszni órákat egy bevásárlásra, autóval parkolásra.

Majd ha drónok teszik a küszöbödre az automatikusan feldobott, általad megszerkesztett listából rendelést, nem fogsz ágálni.

Menj el bevásárolni karácsony környékén egy szupermarketbe. Na ugye, hogy előbb-utóbb el akarod ezt felejteni.

--
trey @ gépház

Ezt továbbra sem látom előnynek. A papír alapú blokkot is át tudom futni vásárlás után, aztán úgyis kidobom. A vonalkód olvasás is olyan, hogy engem zavar, hogy vásárlás közben arra figyeljek, ne pedig arra, mit is akarok venni. Elvonja a figyelmem. Majd, ha beraktam a kosaramba mindent, ami kell, az önkiszolgáló pénztárnál lehúzom a vonalkódot. Akkor meg arra figyelek, s ott meg már az nem érdekel, minek a vonalkódját húzom le, ott már nem gondolkodom azon, mit felejtettem el a kosaramba rakni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem érted... A papír alapú blokkon nincs rajta, illetve ningy összegyűjtve egy maximum nagyjából megbízhatónak nevezett eszközön az összes vásárlásod, amiből olyan szééép vásárlói profilt tudnak csinálni, hogy öröm nézni. Na ezért nincs csilliom+1 hűségkártyám...

Hogyan nincs limited? Nekem Apple pay-en egy csomo helyen van (pedig elvileg ugy kene viselkednie mint egy normal kartya+pin kombinacionak )

"pedig elvileg ugy kene viselkednie mint egy normal kartya+pin kombinacionak )"

"Téves. Terminálfüggő."

Igen errol beszelek en is.Akkor lenne ertelme ha ugy mukodne ahogy irtam. Igy mindig az van hogy vagy probalok erintessel fizetni (de ha limit van akkor tok mindegy mert a kartyammal is tudok ugy es akkor pin/touch id sem kell) Ha nem megy akkor elo a kartya es pin (utalom nyomkodni a mocskos tapipadot)

"5000 forint felett vásároltam, és nem kért PIN kódot a terminál!

Az újfajta fizetési terminálok a telefonos azonosítás miatt (képernyőzár feloldása a telefon PIN kódjával, ujjlenyomattal, jelszóval vagy mintával) nem kérik el a plasztik bankkártya PIN kódját 5000 forint felett sem, hiszen a telefon feloldásával már azonosítottad magad. Régebbi terminálok még kérhetik a plasztik bankkártya PIN kódját 5000 forint feletti vásárlás esetén."

Ez szerintem így van jól. Különben pont a kényelem veszne el. Én még nem találkoztam "régi" terminállal.

--
trey @ gépház

Hát az úgy elég szar, de gyanítom nem egy dologról beszélünk. Én sima bankkártyás vásárlásról beszélek végig telefonnal. Vagyis annyi rá a limit, amennyi a kártyádra van beállítva. Azt meg te állítod webes felületen, vagy akár személyesen bankfiókban.

--
trey @ gépház

Nekem nincs bajom azzal, hogy szerinted ez buzis. Majd megváltozik a véleményed, ha széles körben elfogadott és használt lesz.

Mondjuk a "buzerálni"-t nem nagyon értem, ha szerinted buzerálni kell, akkor nem nagyon érted a lényegét. Sokszor a pénztárca a hátizsákom mélyén van. Olyan helyen, ami nem nagyon hozzáférhető gyorsan és egyszerűen érthető (biztonsági) okokból. Nem tartom zsebben (főleg nem farzsebben - kajak kidudorodóan, na, az buzis :).

Ha mondjuk beugrok egy kávézóba egy kávéért, akkor egyszerűbb a zsebemből elővenni a telefont, a kihúzás közben feloldani az ujjlenyomat olvasóval (ez még mindig egy mozdulat, buzerálás nélkül) és odatartani a terminál fölé. Majd ugyanazzal a mozdulattal visszatenni a zsebbe. Ezt a legtöbb ember nem is észleli, olyan gyors taszk.

Hasonlítsd össze a hátizsákban kotorászással, pénztárca elővétellel, abból kártyakikereséssel. Ráadásul nem szívesen mutogatom a pénztárcámat, ha nem muszáj. Főleg nem rossz környékeken.

--
trey @ gépház

A "buzis"-sal egy korábbi okosórás hsz.-ra reagáltam, direkt smiley-t rakva mellé :-)
Nekem a kártya teljesen elérhető helyen van, a tatyóból a telefont előcibálni picit macerásabb, mint a kártyát a megfelelő zsebból kihúzni... Pénztárca sehol, csak egy jól elhelyezett pici zseb a kártyá(k)nak.

Ja, én meg a telefonopmat nem mutogatom szívesen, pláne rosszabb környéken nem...

"Ja, én meg a telefonopmat nem mutogatom szívesen, pláne rosszabb környéken nem..."

Hát, kinek mije van. Nekem a telefonom mondjuk ér 80K-t. A pénztárcámban jelenleg van 20 okmány, 2 bankkártya, 1 SZÉP, 1 Shell tankolókártya, 200K forint, 100 EUR, meg 100 Kuna.

Szerinted melyiket mutogatom szívesebben?

--
trey @ gépház

Nekem a tárcámban van egy forgalmi, egy jogsi, egy lakcímkártya, két szépkártya, megy olyan 4-6E Ft-nyi kp. A bankkártya meg egy külön, szerintem névjegykártyáknak fenntartott rekeszben. A tárca valahol a táska alján-közepén, telefonok, töltő, kábel, néhány irószer között található, a bankkártya meg fent, egy, szerintem névjegykártyáknak tervezett zsebben. A telefonom fene tudja, mennyit ér (50 körül volt újonnan tavaly év végén).
Ha több kp. kell, hogy nálam legyen, akkor az egy másik rekeszbe megy egyébként)
Úgyhogy nekem egyiket sem kell mutogatnom - csak előhúzni a kártyát, és saját döntés alapján vagy érinteni, vagy dugni a kártyát a pinpadhoz/pinpadba.

Mert feleslegesnek, értelmetlenek érzem. Ha bárhova betérek vásárolni, jellemzően 10 000 Ft-nál többért nem veszek semmit, ha meg mégis, legfeljebb fizetek kártyával. Ahhoz, hogy útközben vegyek egy kávét, két pogácsát, netán néhány ismerőssel megigyak egy sört, nem kell 200 k-t magammal vinnem sehova.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sok oka lehet annak, hogy van nálad egy jelentősebb mennyiségű kp. Például vannak maradi embertársaink, akik nem hisznek az elektronikus fizetésben, ezért ha akarsz tőlük mondjuk egy autót vagy motort venni és előleget akarsz adni, akkor csak a kp-ben hisznek.

De lehet, hogy csak nyaralni megyek és egy család számára akarok aznap valutát váltani a kétheti költöpénznek. Szerinted melyik valutaváltónál lehet kártyával fizetni (egyiknél sem).

Vagy millió oka lehet, hogy még mindig nagyobb mennyiségű kp-t kell adott esetben magamnál tartanom. Ezek egy része lehet nem publikus is.

--
trey @ gépház

Félreértettelek, azt hittem, ez napi rutin. Notebook-omat én is készpénzért vettem - online rendeltem meg -, így akkor nálam is több pénz volt, de általában 3 000 Ft és 30 000 Ft közötti készpénz van nálam, de mondjuk, úgy 10 000 Ft körül jellemzően.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az az online rendelős bagázs, aki nem tud/akar kártyaelfogadásra szerződni, csak utánvét/készpénz/fiszfasz fizetési módokkal operál, az 2017-ben illene, hogy bezárja a boltot, és elhúzzanak mindenestől kapálni. Most vettem mosógépet, az ár mellett az is döntő volt, hogy a webshop-ból lehetett-e kártyával fizetni. Igen, így kb. 2-3E Ft-ot buktam a "csakképszpénzafutárnak" kategóriához képest, de nem kellett készpénzzel sz@rakodnom.

Lassabban. Én szerettem volna készpénzzel fizetni. Lehetett volna kártyával, de nem akartam. Nekem nem derogál a készpénzes fizetés. Akkor meg különösen nem, ha netán a kártyás fizetésen még veszteségem is lenne. 2-3e3 Ft meg különösképp sok csak azért, hogy valamiféle sznobizmustól vezérelve bukjak ennyi pénzt a ..., miért is? Mit nyerek vele?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha egy cég a kártyás és kp.-es fizetést megkülönbözteti az árban, simán nyomom fel az elfogadó bankjánál. Ugyanis ilyet nem tehet. Az a 2-3E Ft különbség meg nekem megérte, hogy nem kellett automatát kajtatni, kp.-t felvenni, hazavinni, várni a futárt, és az ajtóban 130E Ft-os tételt elszámolni vele. Nem sznobizmus, hanem igyenszem azokat választani, akik ismerik a naptárat (hogy 2017 van...), és nem a készpénzes trükközős körhöz tartoznak...

Ja, hogy a futárra volt ez kihegyezve. Akkor nem szóltam. Én online megrendeltem a notebook-ot az egyik nagy online boltból, megjelöltem, hol szeretném átvenni, értesítettek, majd személyesen a boltban vettem át és készpénzzel fizettem. Felbontottuk a csomagot, nehogy vita legyen az esetleges fizikai sérülésekből - elsősorban kijelző -, láttam, nem sérült, így utólag nem megy azon a huzavona, hogy én törtem el, vagy törötten vettem át. Így volt korrekt. Persze vigyáztam rá, én sem törtem el. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Es ha egyszer kiprobalod milyen okos oraval fizetni... :)

no offense, leállhatnál már az apple ellenes hadjárattal amit azóta folytatsz mióta gabucino terrorban tart, mert nagyon unalmas. minden lehetőséget megragadsz minden nap, hogy leírhasd hogy az apple szar, buzis stb... ha google/android logó lenne ezen az órán valahol semmi bajod nem lenne vele... tag heuer connected-ből is lehet pink változatot venni, de az gondolom nem buzis.

gyanús, hogy soha nem láttál még watchot élőben, ha szerinted "buzis".

Ne borulj ki kérlek. Egyszerűen vess egy pillantást erre:

TAG Heuer Connected

és hasonlítsd össze azzal a ramattyal, amit linkeltél. Egyébként azt írtam, hogy a TAG talán. De még az sem.

Egyébként ha nem érdekel a véleményem, mi a faszomért jársz a sarkamban? Hogy móresre taníts ízlésből?

--
trey @ gépház

nekem nem tetszik, azért nem volt soha hagyományos órám mert nem tetszik egyik sem, így főleg nem fog tetszeni egy olyan sem ami próbál arra hasonlítani. másrészt mindez szubjektív. de azt továbbra sem tudom, hogy miért buzis, azt meg főleg nem hogy miért ramaty.

láttad valaha élőben? használtad valaha? mire alapozod a "buzis" véleményed?

azt nem értem, hogy miért van az, hogy hónapok óta nincs olyan hogy ha te leírod egy hozzászólásban azt hogy apple, akkor véletlenül sem fordulhat elő az hogy ne legyen mellette a szar, vagy a buzis jelző. más márkánál nem csinálod ezt, csak ennél. akár úgy is tűnhetne, mintha valakit kifejezetten idegesíteni szeretnél ezzel.

nincs, befejeztem, játszd tovább nyugodtan a sértődött óvodást. :)

az arányai, a formája, a rádiuszban kerekített élei, a fülmentessége és a jellegéből adódó "lapos" számlap sem túl férfias. néhány mai kivételtől eltekintve (Doxa Grafic Mistero Square, Wostok Red Square stb) egyik koncepció sem az és talán nem is lesz sosem. nem tisztán a divat miatt, hanem az automatikus reakciók + (na most a divat) berögződések miatt. ami miatt egy férfi karóra általában kerek számlapos, kerek tokos, éles törései vannak, nagy fülek közé van fogva a szíja, maga a szíja egyáltalán nem finomkodó, rendes rakott indexes számlapja van.

ezt méretes arcoskodás nélkül is el tudom mondani, néhány száz karóra birtoklását követően: ezek a jellemvonások a mérvadóak. végül tényleg csak azért mondom, hogy átmenjen a fő indok: alkalomadtán lehet széllel szemben hugyozni, de a Tim Cook által vezetett megoldásokkal itt biztosan nem. talán egyetlen mentségként rá lehetne fogni, hogy a négyszögforma a háború körüli art deco férfi karórák hosszúkás formáját idézi, dehát csudás kis finomkodása a kerekítésekkel nekem (is) fura. fotósoppolj rá valami finom kis női szíjat, passzolni fog.

ahogyan lentebb is írták, ez egy piacos koncepció a régi időkből, némi buzis utánhúzással. lehetett volna másképp is csinálni. dehát az ízlésünk nem kell megegyezzen, szóval ez az én véleményem a biliben.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Napi toltes inkabb 2 napi, szoval annyira nem veszes. Brutal gyorsan tolt, reggeli keszulodes alatt feltolt 100%-ra.

Ellenben ad olyan kenyelmes dolgokat, mint csukloval valo fizetes, laptopba auto beleptetes (vegre nem kell allandoan bepotyognom a jelszot, se otthon, se a cegnel), ertesitesek, telefon ebreszto orat ezen keresztul is ki lehet nyomni, stb. Ez utobbi mar tenyleg soknak tunhet, de brutal jo reggel ugy kelni, hogy az ora szep csendben megrezegtet, majd 10 perccel kesobb a telefon csorgesere ebredsz, amit csak annyi snooze-olni, hogy odanyulsz a csuklodhoz. Nem mondom, hogy elengedhetetlen, de nekem nagyon tetszik :)

Hat ket naponta sem szeretnek toltogetni orat. Aztan a csuklos fizetes egeszen addig jo amig nincs terminal limit (rengeteg helyen van) es veheted elo ugyanugy a kartyadat. Onnantol kezdve meg ,hogy backupkent nalam van mindig azt hasznalom mert fasznak kiserletezzek? Nincs nekem idom jatszani.

Na jo, hogy nalam van, de nem kell allandoan elovenni. Beugrom a boltba, kell egy kola 1 fontert, odamegyek, srac lecsippantja, en lecsippantom, elkoszonunk.

Nyilvan kp felvethez, vagy ahol kimennek a limitbol (30-50 font korul van), ott elo kell banyaszni a kartyat, de az esetek 85%-ban ez nem problema.

Amugy megertem, mindenkinek kicsit mas az eletstilusa, van akinek tok felesleges az okosora, mert nem hasznalna ki. Ahogy valaki regebben emlitette (talan trey), annak sok ertelme meg nincs, hogy monitorozza, hogy alapvetoen mennyit _nem_ mozogsz...

Mondjuk az is belejatszhat hogy OCD-m van. Ha megtanulok egy dolgot azt mindig ugyanugy csinalom:

Lakas es kocsikulcs mindig a bal nadrag zsebben. Jobb nadrag zseb mindig ures. Telefon a jobb kabat zsebben penztarca a bal kabat zsebben.

Szoval engem teljesen megzavar az, hogy ha fizetek akkor egyszer igy egyszer ugy. (ezert sem hasznalom jelenleg az Apple Pay-t) az hogy van ahol kp-vel lehet csak fizetni az egy mas folyamat az nem zavar :D

En is igy tartom, csak nekem nadrag bal elso telefon, jobb elso kulcs, cigi, ongyujto, WIP zsepi, jobb hatul apro, bankjegyek, blokkok, bal hatul meg penztarca altalaban :) Kabatba nem teszek semmi fontosat; ha leteszem ki kell venni belole, kulonben a zsebesek ellopjak, reggel masik kabatot veszek fel, benne felejtem, stb. En azt nem tudnam megszokni :)

minden nap 0-24 rajtad van az órád ? este alváshoz sem veszed le ?

csak mert, ez az előfeltétele annak, hogy valaki nem akarja feltölteni az okosóráját aminek mágneses töltője van és csak le kell tenni rá ami semmivel sem vesz el több időt (egy másodperccel sem) mintha csak simán leraknád valahova a "normális" órádat.

A magneses toltot meg cipelem magammal ha kimozdulok a lakasbol?
Egyszeruen kenyelmetlen akarhova is lerakni mert le kell rakni mindig. En megszoktam, hogy egy orat nem kell tolteni lerakni/figyelni.
Masreszt meg hat khhm hogyismondjam ezek az okos orak a 7 zenes Casio oramra emlekeztetnek gyerekkorombol. Azota mar felnottem es van rendes oram.

bizonyára nagy probléma lehet elvinni magaddal valamit ami nem nyom többet 45 grammnál. :) ha 45 grammot cipelned kell, akkor elképzelni sem tudom mennyire izzadhatsz, ha a telefonodat berakod a zsebedbe, esetleg notebookot viszel magaddal valahová (ne adj isten a töltőjével együtt!!!444 /o\)

egyébként akkor szoktam töltőt vinni magammal valahová a Watchoz, hogyha 2 napnál több időre megyek. ilyenkor van egy nagyobb táska amibe belepakolom a cuccokat amikre ez idő alatt szükség van, és azon a 45 grammon amit a töltője nyom semmi nem múlott még az 1 év alatt mióta a csuklómon hordom. jelenleg reggel 7 óta nincs a töltőn, és 95%-on vagyok (12:42).

minden este leveszem a csuklómról, és így minden este odarakom az éjjeli szekrényen lévő kis dokkolójára ami mindennap elsőre sikerül.

ezzel jár egy nagyon hasznos feature is, a Night Stand mód.reggel mikor ébreszt elkezd pár percel előtte egyre fényesebben világítani, és néha már hamarabb felkelek a fényére mint a hangjára. szerintem nagyon hasznos.

En mondjuk, meg ha mashoz nem is, de pont alvashoz fel szoktam venni. Autosleepet hasznalok, nagyon jol mutatja, hogy mennyire rendszertelenul alszom... (2 es 10 ora alvas ido kozt alternalok - bar manapsag a 10 ora mar csak a delutani szundival egyutt jon ossze).

Mellesleg vicces megfigyelni, hogy alkoholfogyasztas utan alvas kozben sokkal magasabb a pulzusom, gondolom a kevesbe mely alvasnak koszonhetoen.

Valami azért nekem továbbra sem jött át. Mi az a feature, ami miatt ez olyan hű, de jó a bankkártyához, vagy akár a készpénzhez képest?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Remélhetőleg a PayPass/contactless fizetési limitet nem fogják kidobni, vagy ha igen, akkor egyénileg fogod tudni beállítani - saját felelősségedre. Egyébiránt normális esetben adott összegű contactless/pin nélküli tranzakció után kell, hogy egy pin-nel azonosítottat csináljon az üf. Legalább is jobb helyen így műx...
A kártyának van egy marha nagy előnye: nem gond, ha csurom vizes lesz :-P

Pont a napokban tudok végre rendesen is átállni, hogy csak a Simple-el fogok fizetni. (Már ahol lehetséges.) Az AMEX-et nem lehetett paypass fizetésre használni, de a helyette érkező PP-s Mastercard simán felment az alkalmazásba. Még nem próbáltam, de délután ez is meglesz...
Jó bankkártya ott lesz a pénztárcába, de egyszerűbb a telefont odatartani. A sok fakezű pénztáros sokszor úgy hajlította a kártyát mikor rosszul tolta be, vagy húzta át rajta, hogy azt hittem kettétörik.

Tájékoztatjuk az American Express® Blue Kártyabirtokosainkat, hogy az OTP Bank és az American Express® közötti együttműködés megszűnése miatt a meglévő American Express® Blue hitelkártyákat (fő- és társkártyákat egyaránt) annak lejáratakor, de legkésőbb 2018. január 31-ig automatikusan azonos szolgáltatás tartalmú, MasterCard Bonus kártyára cseréljük.

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Hitelkartyak/AmexBlue

Tájékoztatjuk az American Express® Gold Kártyabirtokosainkat, hogy az OTP Bank és az American Express® közötti együttműködés megszűnése miatt a meglévő American Express® Gold hitelkártyákat (fő- és társkártyákat egyaránt) annak lejáratakor, de legkésőbb 2018. január 31-ig automatikusan azonos szolgáltatás tartalmú, MasterCard BonusGold kártyára cseréljük.

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Hitelkartyak/AmexGold

--
trey @ gépház

Annyira nem túlzás. A kereskedők utálták mint a szart, mert magas volt a jutaléka. Mindenféle trükközéssel lehetett vele ügyeskedni (csoportos megbízás, Lidl vásárlás meg tankolás - akinek volt erre türelme - nekem nem) -> év végi visszatérítés, de cserébe kényelmetlen szar volt (nem volt Paypass belőle). Ha pedig nem törlesztettél vissza időben, kurva nagy kamatot kaptál a nyakadba. Nyilván erre mentek rá.

Magyarul, szart sem ért. Max. a presztízse volt meg a Gold verziónak.

--
trey @ gépház

Azt éreztem, hogy a kereskedők annyira nem kedvelték... Én a magam részéről most második éve használtam elégedetten. Nyilván be kell tartani a szabályokat és akkor rendben van minden. Meg automatikusra is lehet állítani a kiegyenlítést.

Délután aktiváltam az új Bonus MC-t és már Simple-el ment a vásárlás a Oneplus 3-on. Hétvégén volt rajta Android 6-ról upgrade 7.1.1-re. Így már nem kér extra ujjlenyomat megerősítést.

Hogy gyakorlatilag minden kártyaterminálnál működik, ahol a fizikai kártyádat elfogadják, mert nem csinál mást, mint a bedigitalizált fizikai MC kártyádat hazudja oda a terminálnak (a terminálnak fogalma sincs arról, hogy nem egy fizikai kártyával van dolga).

--
trey @ gépház

Én a fórumoksirámokból szűrtem le azt, hogy az Android Pay több mindentől is függ. Pl. Android verzió váltás után sírtak, hogy előtte ment a Pay, utána nem. Szerintem az Simple nem függ tőle. De hát te használod, neked kell tudni. Volt már olyan terminál, ahol nem ment neked?

--
trey @ gépház

Nem.

Ahol kint volt a paypass szimbólum és próbáltam a telefont, ott ment mindenhol.

De azt is láttam, hogy sok helyen külön írják, pl. most már elfogadunk contactless fizetést, meg apple payt, meg android pay-t.

Én meg feltételeztem, hogy ez igazából egy darab fejlesztés volt, csak azért írják így, hogy egyértelmű legyen a vásárlóknak.

Gyakorlati tapasztalatom az, hogy ahol próbáltam Android Play-t, ott működött. Paypass is. Az Amex az esetek nagy részében igen, de vannak helyek, ahol az Amex contactless megoldása nem megy, és be kell dugni a kártyát (miközben a paypass és az android pay megy ugyanazon a terminálon)

2013 áprilisban lett Amex kártyám, contactless-t küldtek. Az asszonynak pár hónappal korábban lett Amex, neki még nem contactless jött, és csak később cserélték contactlessre, amikor az első kártyája lejárt.

Ekkor volt már pár Mc és Visa kártyám, ezek közül egyik sem volt contactless.

Később (nem sokkal, talán fél évvel vagy max. egy évvel) egy Mc hitelkártyám is contactless lett, és a bankszámlámhoz tartozó Visa debit kártya is.
Aztán hosszú ideig semmi, és mostanában lett az egyik jó régi Mc hitelkártyám contactless. De még mindig van olyan régi Visa, ami nem az.

Azért az nem mindegy, itt Magyarországon az első Amex kártyákon még a chipet sem lehetett használni, nem volt rajta alkalmazás, csak a mágnescsík működött :) A terminálok viszont felismerik, hogy chipes a kártya, ezért először mindig fordítva be kellett dugni, hogy hibás olvasásnak érzékelje, és utána lehetett csak lehúzni és fizetni :D

Ehhh....! Hasitasi nem kér kódot. :)

Szia!

Elnezest a tudatlan kerdesert, de ezt az appot hasznalod?
Tokre ugyanugy nez ki lassan az osszes OTP app, aztan lassan kovetni sem lehet.

Kerdesem:

Oke, hogy digitalizalodik az appban a kartyam, de ezzel nemi gondom akad:

- Tfh. ellopjak a keszuleket: Eddig legalabb minimalis esely volt az embernel, hogy nem ugyanott tarolodik a kartyaadat es minden mas. Persze, lehet titkositani a telefont, 8 karakteres PIN-t, feloldomintat meg ujjlenyomatot beallitani, de ezek jo reszen keresztul lehet jutni.

A masik: Ellopjak a kartyat, telefonon beszolsz, azonnal letiltjak.
Ez telefon hianyaban nehez.

Tehat: Mi garantal itt nagyobb biztonsagot a normal kartyahasznalathoz viszonyitva? En nem latom, de nem ismerem az osszes technikai reszletet, az OTP lapja meg nem tulzottan informativ ezugyben.

Azt viszont latom, hogy eszmeletlen kenyelmes. :D

Udv.

"Elnezest a tudatlan kerdesert, de ezt az appot hasznalod?"

Igen.

"Tfh. ellopjak a keszuleket:"

"Mit tegyek, ha ellopják a telefonomat?

Több lehetőséged is van: egy másik készüléken keresztül belépve az alkalmazásba, az ügyfélszolgálaton vagy a simple.hu honlapon keresztül is lehet új jelszót kérni („elfelejtettem a jelszavamat” funkcióval). Jelszómódosítást követően – elfelejtett jelszó vagy ügyfélszolgálati jelszókérés esetén – az alkalmazásban deaktiválódnak az elmentett bankkártyák, így sem az alkalmazásban, sem érintéses mobilfizetéssel nem lehetséges velük fizetni. A kártyák újraregisztrálhatók a fenti módon történt jelszómódosítást követően. Ha az alkalmazásban vagy a simple.hu-n a profilodban, régi jelszavad megadásával állítasz be új jelszót, a bankkártyáid nem deaktiválódnak."

"de ezek jo reszen keresztul lehet jutni"

Ha nem bízol ezekben, akkor ne használd. Nem hiszem egyébként, hogy egy titkosított + ujjlenyomatos telefont előbb fel lehet oldani, minthogy én letiltassam a digitalizált kártyát.

"Mi garantal itt nagyobb biztonsagot a normal kartyahasznalathoz viszonyitva?"

A megfelelő kártyalimit. Plusz ez.

100% biztonság nyilván nincs. Ha kétséged van, akkor ez nem a te megoldásod.

--
trey @ gépház

Akarna, csak nem tud. Kicsit mint a Netflix vs torrent esete. :)

iPhone kilőve, mert a magyar bankok nem hajlandók az Apple Pay költségeit benyelni. Ez mondjuk jogos, mert én sem lennék hajlandó a horribilis kártyadíjakat és számlavezetési költségeket benyelni, csak nekem ugye nincs választásom, ezért hát továbbra is fizetem a több ezer forintos díjakat a semmire. Átlag Józsi ezért bemegy a telefonboltba, és vesz egy androidot, majd rájön, hogy a mobilfizetéshez bankváltás is kéne, de az meg ugye nem egyszerű, és sokszor nem is olcsó. Ha van lakáshiteled, akkor pl elég nehéz megindokolni, hogy bankot váltasz a mobilfizetés miatt, miközben beszopod a 2% előtörlesztési díjat a régi helyen, az egyéb költségeket pedig az újnál.