Linux telepítése LVM RAID-re - ingyenes, online képzés

 ( slapic | 2017. augusztus 24., csütörtök - 8:07 )

A múlt héten volt a DevOps Akadémiánál egy képzés, melyen a Debian 9 profi telepítését tanulhattad meg. Ezen a képzésen két módon telepítettünk: a hagyományos szoftver RAID (mdadm) és LVM alapra, valamint ZFS-re. A képzésen felmerül a jogos kérdés, lehet-e telepíteni az LVM-be épített RAID-et használva és ha igen miért nem azzal telepítettünk? Nyilvánvalóan lehet, de azon a képzésen választani kellett, nem fért bele minden. De az LVM RAID megér egy képzést, hiszen ad egy olyan szintű rugalmasságot a rendszerednek, amit még a ZFS sem.

Ez pedig a köteteknél egyedileg kiválasztható RAID mód. Lehetnek pl. a rendszeredhez használt kötetek RAID-1-ben, míg az egyéb adatok RAID-6-ban. Vagy létrehozhatsz jobb sebességet adó RAID-0-t is, ha épp nem a redundancia a cél valamelyik kötetnél.

Az augusztus 29. kedd, 19:00-kor kezdődő ingyenes, online képzésen megtanulod a Debian 9 "Stretch" szervert LVM-re telepíteni úgy, hogy csak az LVM beépített RAID funkcióját használod. A telepítés minden lépését parancssorból csináljuk, a gyári telepítő teljes mellőzésével. Így pontosan megismered a telepítésnél használt parancsokat, hogy teljesen egyedi rendszert tudjál készíteni.

Az ingynes képzésre a DevOps Akadémia weboldalán tudsz jelentkezni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem szeretem az ingyenes képzéseket, mert nem jár hozzá jegyzet.
Az előfizetőknek sem! :(
Akkor sem ha maga az előadás hivatkozik a nem létező (jobban mondva ki nem adott, nem elérhető) jegyzetre.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem ertem mi a problemad: Fizethetsz is, es akkor megkapod a jegyzetet is.

Az ingyenesekhez nem jár jegyzet.
Az ingyeneseket nem lehet megvenni mert ingyenes. Azt előfizetéssel vagy anélkül ugyanúgy kapod meg jegyzet nélkül!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Most tisztazzuk tenyleg jol ertem-e: Azt mondod, hogy ami be van hirdetve megvasarolhato eloadas a linuxakademia-n, hogy ha azt "megveszed", akkor csak a vagott videoanyagot kapod meg, es a jegyzetet, ami szinten be van igerve, azt nem?

Az ingyenes egyszeri, élő, online. A megvehetőt letöltheted és bármikor megnézheted. Utóbbihoz jár a jegyzet is.
--
Slapic

Nem tudom, mikor lvm raidre vágytam itthoni szerverben, felcsaptam a doksit és megcsináltam, pedig nem üzemeltetés a szakterületem. Sokkal gyorsabban olvasol el valamint, mint hogy videon megnézd.

+1
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az utolsó mondatra +1024, ez az 'education by video' vonulat teljességgel érthetetlen számomra és bizonyítottan inkompatibilis is vagyok vele - ez utóbbit ritkán sajnálom csak.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

+1

A '6 hét alatt rendszergazdát képzünk belőled' csomag másként nem megy. Még egy év múlva is tudja/fogja nézegetni a videókat. Igaz <50% lesz az ember hatékonysága.

Tudni csak utánozni fog majd.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

+1

Valójában az ilyen videókban olyan felvetésekkel találkozol, ami pl. eszedbe se jutna, vagy olyan megoldásokra (gyakorlati), amikből át tudsz venni a saját eszköztáradba (akár az előadáshoz nem szorosan kötődő dolgokat).

Az, hogy az lvm+raid nem újdonság, és a fejből nem ismert paraméterezést kinézed a manualból, az egy dolog, akkor ez a videó nem neked szól valószínűleg. :)

Remélem sikerült árnyalnom a képet.

De az LVM RAID megér egy képzést, hiszen ad egy olyan szintű rugalmasságot a rendszerednek, amit még a ZFS sem.

Na erre kivancsi vagyok, milyen olyan elonyt tud ez adni, amit a ZFS nem tud.
Igaz, hogy a raidlevelt nem tudom dataset-enkent allitani, cserebe a numcopies-t igen, ha nagyobb biztonsag kell, mint amit alapbol a pool vdev-jei adnak.