.NET Core 1.0

Címkék

Izgatottan jelentjük be a .NET Core 1.0-s, a ASP.NET Core 1.0-s és az Entity Framework Core 1.0-s kiadást, amelyek elérhetők Windows-on, OS X-en és Linux-on! A .NET Core egy keresztplatformos, nyílt forrású és moduláris .NET platform modern web alkalmazások, mikroszolgáltatások, programkönyvtárak és konzolalkalmazások létrehozásához.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ha ezt tizensokéve (vagy más huszon is van talán) meglépte volna az MS (ahogyan az elején tervezve is volt), ma kicsit másképp nézne ki egy szerver oldali alkalmazás kódja. Meg merem kockáztatni, hogy a PHP-val szemben jelentős előnyt élvezett volna.

Ha a "szerver oldali alkalmazás" alatt a webszervereket - azaz a teljes szerverpiac kicsiny szegletét - érted, akkor lehet. A teljes szerverpiacot tekintve elég jól áll a windows és a .net is. De reméljük ezzel a nyitással a webszerverek piacián is újra feljöhetnek.

Uj Microsoft; csak nehany embernel fent maradt a szemuveg, a napellenzos.

Mesélj, sikerült már túljutni azon, hogy a mikrokontrollereken túl is van élet és normális eszközök?

Vagy még mindig ott tartunk, hogy meglátja valaki a telemetrika szót, akkor már elkezd egyből visítani, mint egy óvodás, meg se nézve, hogy valójában miről van szó.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Még mindég nem az a baj, hogy telemetria, hanem az, hogy
- opt-out, és többnyire fejen kell állni a kikapcsolásnál
- általában dokumentálatlanul kerül bele
- nem tisztázódik, mit küld
- elvárják, hogy az esetleg paranoiás felhasználó maga detítse ki/derítzesse ki egy esetleg kódolt kommunikáció alapján, hogy mi megy át (a'la Skype)

A telemetria még mindég csak egy szó. Sok dolgot takarhat. Ha még mindég elhiszed bemondásra, akkor irgalmatlanul naiv vagy. És ha néznéd a commit logot, bekerült egy olyan is, ahol a számítógépedet azonosító adat is átmegy. Magyarul köthető lehet hozzád az adat.

A személyeskedő részt köszönöm. 3/10

Saját magadnak mondasz ellent: azt mondod legyen dokumentált, aztán meg azzal jössz, hogy naiv vagyok, hogy megbízok bennük? Meh, ne kezdjük már előröl. Ezért mondom, ha annyira érdekel, nézd meg, hogy mit művel.

(Persze, ilyenkor szoktál előjönni azzal a tereléssel, hogy jaj, a mikrokontrollerek, és csodálkozol, hogy pont leszarom, hogy mi van velük, amikor itt pontosan van rá lehetőséged, hogy megnézd mit művel. És igen, ha valaki paranoiás, maga nézzen utána, mert kurva mindegy, hogy mi van a doksiban, az számít, hogy mi fut ténylegesen)

Egyébként nem naivitás kérdése, hanem pont leszarom, hogy monitorozzák-e azt, hogy az adott lib/keretrendszernek milyen teljesítményadatai vannak, ameddig azt arra használják, hogy a libet/keretrendszert jobbítsák* és nem arra, hogy a SuperSecretPrivateStuff.docx-et uploadolják. Érdekes módon ilyenekkel valahogy mégsem szokták telesírni az internetet. (Gondolom azért, mert mindenki az utolsó betűig betartja az EULA-t és csak azért sem néz bele. Vagy biztos mindenki mikrokontrollerre fejleszt.)

* Hozzá teszem, emlékeim szerint te sem tudtál jobb megoldást a telemetrikára és valahol te is elismerted, hogy a laboratóriumi mérések sosem fogják visszaadni a valós üzemi körülményeket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> ez az 'új' M$ csak módszereket váltott, de szemléletet nem.

Ez nem igaz, a Microsoft igenis új szemlélettel tekint a megváltozott világra. Pl. kitalálták, hogy amit megvettél, az nem a tied és nem használhatod, ha ők nem akarják:
https://microsoftstudios.com/news/2016/06/27/xbox-fitness-sunset-announ…

Hmm. A Java 8 ujdonsagai tetszenek, de sok jot hallottam a C#-rol is. Ugyan maga a coding style nem annyira tetszik, de lehet nem artana tenni vele egy probat.

Javas, Springes hatterrel hogy kezdjek neki, merrefele nezelodjek?

Igen, más a szemlélet. Inkább egy framework-öt javít mindenki, minthogy legyen 10 féllábú projekt.

Vannak:
* Base Class Libraryk
* Desktopra WPF (vagy az anakronisztikus WinForms)
* Webre: ASP.NET MVC (Core), WebForms a múlté
* Mobilra: Xamarin
* Perzisztenciára Entity Framework vagy ADO.NET (és még 100 más ORM Nuget csomagból)
* SOAP szervizek készítésére (és 1000 más dologra) WCF, de már ez is egyre kevésbé
* Az IDE a Visual Studio vagy Visual Studio Code (esetleg: MacOS-en [vagy minek hívják most éppen] a Xamarin Studio)

Könnyű megjegyezni, mert nincs túl sok lehetőség válogatni :-)

Fuszenecker Róbert

Java 8?

A C# ~10 eve is tobbet tudott, mint ahol a Java _nyelv_ ma tart.

Egyszeruen tobb lehetoseget szolgaltat a programolo szamara; a Java sajnos szar kezekben van, ezert kibaszott lassan kerulnek bele uj es jo dolgok, amik pl. a C#-ban mar (tulzoan, de felebreszteskent: ) mar szaz eve megvannak.

C#-ba is ésszel kerülnek bele a featurek. A .NET FW már egy picit más kérdés, ott azért vannak időnként áttervezések.

A Java-ban mindenre van könyvtárat meg én inkább úgy láttam, hogy mindenre van 6-féle könyvtár, ami megpróbál kijavítani néhány dolgot, de valahol máshol meg defektes ugyanúgy. .NET-ben szerencsére ilyen nincs. Egyrészt nincs annyira elkúrva az alap library, hogy muszáj legyen mindenre 3rd party megoldást használni, mint ahogy egy időben volt kb. kvázi standard a Java-nal az Apache Commons, (vagy C++-nál a Boost), és ami van, az is inkább a hiányzó featureket bővíti, mintsem megjavítani akarja a .NET FW-t, mert nem igazán van rá szükség.

Csak egy példa nagyon egyszerű példa: Nem láttam még senkit, aki különösebben le akarta volna cserélni a .NET-es DateTime structot. Java-ban hányféle osztály is van egy Dátum/idő reprezentálására? 3-4?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

persze...

Aztán mire ebből lesz egy specifikáció, majd leimplementálják, majd lecsorog a legtöbb alkalmazásszerverbe... Hát, na az se ma lesz.

Sok dolog miatt nem szívesen nyúlok .NET-es infrastruktúrához (ebből az egyik, hogy nem értek hozzá), de azt, hogy szűk 10 évvel a Java után született, s azóta is van egy tisztes gazdája, aki fejleszti, meg törődik vele, na azt nagyon irigylem, mint Java dev.

szerk.: még két kérdés, megjegyzés eszembe jutott:
* mióta tudtuk, hogy a Javas dateTime API rossz, s meg kéne javítani? (JodaTime óta biztosan)
* mikor jött ki a Java8? mikor lesz JPA specifikáció az java.time támogatásból (EE 8-ba vajon bekerül)? Ha jól nézem, az EE 7 legalább 2 évig tartott, mire eljutott a WebLogicba.

és akkor életem végéig minden junior fejlesztőnek magyarázhatom, hogy 'ja, van olyan, hogy Date, meg olyan, hogy Calendar, s itt meg itt ezeket kellene használnod, de máshol meg már olyat, hogy DateTime - mert kb. sosem fogják kidobni a nyelvből a java.util.Date-et...
--
blogom

A calendar API annyira sz@r volt, hogy anno én írtam be nekik egy hibajegyet, hogy európában a hét első napja hétfő. Erre lelkesen mutogatott valamelyik mérnök, hogy hát itt az IBM alkalmazása, az azt mutatja, hogy vasárnap. Mondom, remek, ők is java-ban írták az alkalmazásukat, nem csoda, hogy hibás :D szerencsére volt rá talán ISO szabvány, úgyhogy
kénytelenek voltak javítani...

Igen, megcsinálhatták volna elsőre is jól, ezzel egyetértek. És ez nem az egyetlen, ami idegesítő (pl. enumerator vs iterator)

Szia!

Innen tudod letölteni: Debianra
Egy kis dokumentáció
Ez az ASP.NET Core-ról szól

Egy kis Getting Started

Nuget csomagok a szokásos helyen.

A "rendes" VS és a VS Code is szépen viszi az ASP.NET Core-t.

De ha időm engedi, én is szívesen válaszolok, ha vannak kérdéseid.

Fuszenecker Róbert

15 év C++ fejlesztés után váltottam c#-ra (új cégnél ez kellett).
Nem bántam meg, sőt... megszerettem, a produktivitásom kb 2-3-szorosára nőtt.

Egy szűk, teljesítményorientált feladat halmazon kívül (nagy FPU igényű numerikus számítások, üzleti titkot képző megoldásokkal) ezt használom mindenfélére, és elégedett vagyok vele.