"Windows 10 300 millió aktív eszközön – az ingyenes frissítési ajánlat hamarosan lejár"

 ( trey | 2016. május 6., péntek - 8:59 )

Idézet:
A Windows 10 Anniversary frissítés közeledtével örömmel jelentjük be, hogy a Windows 10 már 300 millió aktív eszközön fut világszerte. Büszkék vagyunk rá, hogy kevesebb mint egy év alatt a Windows 10 vált az egyik legnagyobb online szolgáltatássá. Célunk, hogy még személyesebbé tegyük az informatikát – és ennek megfelelően a Windows 10 ismerős, ám még biztonságosabb élményt kínál a felhasználóinak, hogy még többre legyenek képesek.

A Windows 10 hónapról hónapra egyre jobb lesz: novemberben nagyszerű újítások érkeztek, és még több érkezik a Windows 10 Anniversary frissítéssel ezen a nyáron. Természetesen, mivel a Windows 10 szolgáltatásként érhető el, minden Windows 10 felhasználó élhet a frissítésekkel – ingyenesen.

Szeretnénk, ha mindenki élvezhetné az eddigi legnépszerűbb Windows előnyeit. Ha tehát valaki még nem élt az ingyenes Windows 10 frissítés lehetőségével, itt az idő! A Microsoft történetében egyedülálló ingyenes Windows 10 frissítési ajánlattal minden jogosult felhasználónk a lehető leggyorsabban frissíthet az új operációs rendszerre. Az ajánlat azonban hamarosan véget ér. Az ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat 2016. július 29-én lejár, és utána a Windows 10 csak új eszközökön, vagy a Windows 10 teljes verziójának megvásárlásával lesz elérhető.

(Forrás: Microsoft hírlevél)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

inkább kihagyom...

Akkor juli 29 utan abbahagyja a szekalasom, hogy upgradeljek mar? JUHEE!

--
|8]

+1 \o/
--
ne terelj

tippem szerint nem, csak ezentúl már fizess is érte :D

szerintem is megmarad a GWX, csak most már nem ingyenesen, hanem pénzért fogja kínálni a Windows 10-et.

-
"Everything is just a matter of perspective."

Esetleg: ha fizetsz, akkor egy hónapig nem jelenik meg a frissítési felhívás. Tehát havi előfizetési rendszerben tudsz majd lemondani a frissítésről, ami természetesen szintén pénzbe kerül. :-(

Eloszor nevettem rajta, de a kovetkezo gondolatom az volt, hogy teljesen hiheto :(

Vagy átalakul reklámfelületté, így azokból is pénzt sajtol ki a Redmondi mammutcég, akik nem váltanak. Utána mindegy, a Microsoft így is, úgy is nyer.

majd mennek a most olcsóbb, most csak neked csak most a legolcsóbb, siess mert már csak három (kettő-egy) napig él az akció értesítések. nem tudom már melyik cég volt, de ott is ezt csinálták. az utolsó lehetőség ha ma megveszed, akkor 60%-kal olcsóbb, ezt utána bukod. két nap múlva, de ha most megveszem, akkor 65%-kal olcsóbb és tényleg az utolsó lehetőség. és ez ment hetekig. vicces volt. és egyúttal komolytalan.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Szerintem nem hagyja abba - hanem még pénzt is kér majd érte, hogy frissíthess a csodás új rendszerre... :)

Phoenix Art

Frászt, majd ráfrissít, aztán 1 hónap után aktiválás híján lekapcsolja az OS-t.

Én is nagyon kíváncsi leszek, hogy amint csak pénzért lehet majd frissíteni, befejezik az erőszakos frissítési politikát, vagy sem?
Mert az elég csúnya lenne, ha szépen felmászna a gépre frissítésként, majd közölné, hogy fizetős az aktiválás. Szerintem ott botrány lenne :D

-[Lenovo y510p SLI]-

" a Windows 10 ismerős, ám még biztonságosabb élményt kínál a felhasználóinak, hogy még többre legyenek képesek"

Jaja, en is lattam multkor a berszamfejto kollegat, miota atallt windows 7-rol 10-re, ArchiCAD es Netbeans fut a gepen, nem Excel.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Itt csak néhány feladatnál elakad neki a HP Scrapejet.

Emlékeim szerinte a Win98 telepítése közben jelent meg a képernyőn: „A Windows tovább tökéletesedett.”

Azóta is ezt a szlogent próbálják meg újra és újra eladni, csak időnként egy kicsit átfogalmazzák. Ideje lenne újraírni a Slogan Generatort.

Hát végül is igaza volt. A 95-höz képest tényleg jobb lett...

Ebben az Apple is elég jó:

- iPhone 3G: "The First Phone To Beat The iPhone."
- iPhone 4: "The Best iPhone In The World."
- iPhone 4S: "The most amazing iPhone"
- iPhone 5: "The biggest thing happened since the iPhone"
- iPhone 5S: "The fastest iPhone ever"
- ...

Én annak örülnék, hogyha egy 8 gigás háttértárra föl lehetne tenni a win 10-et, probléma nélkül. https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Microsoft_Windows_versions#Hardware_requirements
Szerintem a "Free disk space" requirement-ek indokolatlanul elszálltak...
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

8GB-ra talán már a Win7 se ment fel, az XP is csak minimum konfigban, pagefile meg hibernation nélkül.

Szerintem a "Free disk space" requirement-ek indokolatlanul elszálltak...

Egyáltalán nem szálltak el. Arról van szó, hogy félreértetted a Windows koncepciójának lényegét. Te azt hiszed, hogy ez a te számítógéped, amin magad választhatod meg, hogy mit szeretnél és mit nem. Ez a feature kell, az nem, tehát ne is foglalja a helyet.
Ehelyett az van, hogy a MS eldönti, hogy milyen feature-ök kellenek a gépedre, és eszed-nemeszed, nem kapsz mást (mint a viccben a stewardess az utastól: - óhajt-e ebédelni? - miből lehet választani? - igen vagy nem).
Ha nem tetszik ez a koncepció, lehet másik oprendszert választani. Ja, és abba se akarjál már beleugatni, hogy hogy milyen is legyen az oprendszer, amit a MS csinál; ők jobban értenek hozzá (vagy az Apple-szleng szerint: nem jól használod), tehát majd eldöntik.

Ha jól emlékszem a Win98 telepítésekor volt ilyen pipálós kiválasztósdi, hogy miket akarsz föltelepíteni. A fölösleges cuccokat így lehetne szelektálni. Határozottan pozitív lenne, hogyha lenne sok olyan lehetőség, hogy "Ha kell, telepítse később a netről ".

Most teszek egy kijelentést: 8GB for an operating system is enough.
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

"a Win98 telepítésekor volt ilyen pipálós kiválasztósdi, hogy miket akarsz föltelepíteni" -> Igen ez így volt - teljesen hasznos - és még működött is.

Phoenix Art

Az is változott, hogy régen a Windows nem cacheelte fel az egész rohadt telepítőkészletet a diszkre. Sajnos a Windows nem Linux, nem lehet a komponenseit olyan egyszerűen egy internetes repóból telepíteni, mint mondjuk-e egy Linuxét. Emiatt két választás van:

- vagy a diszkre felbasszák a telepítőfájlokat
- vagy rakosgatod befele a telepítőmédiát a CD-ROM-ba

Nyilván az utóbbi egy kicsit vicces lenne 2016 környékén.

--
trey @ gépház

A jelenlegi merevlemez méretek mellett ez miért probléma?

---
Science for fun...

Mert meg mindig a 120gbyteos ssd ami a tomegeknek megfizetheto. Ott mar szamit az a plusz par giga adat...

+1, főleg ha az alap rendszered Linux és a win-t csak virtuális gépben használod ritkán valamiért.

És nem lehet azt a cache-t valahogy áttenni egy hagyományos lemezre?

---
Science for fun...

Csak a cache miatt kelljen egy plusz hdd?

--
robyboy

Nem, de ha a 120 G-s SSD úgyis kicsi, mint fentebb írta valaki, akkor logikus, hogy az adatoknak legyen egy másik lemez. Ha meg van, akkor miért ne lehetne rajta a cache?

---
Science for fun...

Laptopon jellemző hogy rakunk még bele diszket.

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."

De, egyébként sem lehet.

Mármint mit nem lehet?
A cache-t átirányítani, vagy lemezt laptopba rakni?

---
Science for fun...

A %windir% tartalmát megbontani.

Nalam image-ben van a win a data disken.

Ez hol kapcsolódik a témához?

Amúgy a windows 10 az elődökhöz képeset kevesebb helyet kér, dolgoztak azért ezen a picipuháék, de azért hogy visszafele is kompatibilis legyen, meg nagyobb frissítések is zökkenőmentesen menjenek visszaállási lehetőséggel sajna kell a hely. Viszont ha jobban megnézed vannak új NTFS tömörítési metódusok, amivel több hely takarítható meg és eddig nekem NTFS tömörítésre csak az MSSQL és a VHD-t használó programok panaszkodtak, akkor is elég volt kihagyni az adatállományokat.

Nekem megjelenés óta w10 van. Most 55 gb helyet foglal. Telepítettem rá 7zip, chrome, acrobat reader, mpchc, calibre, nod32, foobar2000, amd driver, nod32, fraps, gimp és ennyi.

A frissítéseket én integrálom a rendszerbe mikor eszembejut. Utoljára mult hónapba volt ilyen. Így nem tudom őket letörölni viszont nem foglalnak helyet.

Nálam a C:\Windows kb 19 gigát foglal, de ebből 6-7 gigát simán visszanyerhetnék, ha rendbe tenném a winsxs foldert. Pedig van ezen a gépen minden hülyeség már. :)

Nekem 20.2 Gb az a könyvtár és 19.3 a windows.old mappám. Ez törölhető?

Szerk.: Megtaláltam a választ. :)

Persze - ha már az excel nem futott win10-en... :D

Phoenix Art

:'D

Nekem a laposon az ujjlenyomat leolvasómat nem komázza/komázza/nem komázza - attól függően mikor-mire frissít. Persze a frissítés automatikus - nehogymár te döntsd el mi kell neked. Ja OEM, nem upgrade. Az asztalin viszont az van Win7-ről, ott csak szépen belassult a rendszer felállása, no meg nem áll le, egyéb gond nincs ;)
(Arra kíváncsi leszek mivel rukkolnak elő, ha majd letelik az egy év, mert hogy még egy licencet nem veszek, az biztos ;)

Van egy laptopom, amihez járt gyárilag Windows 8.1, éltem az ingyenes frissítéssel. Ha bármilyen okból újratelepítem a határidő után, buktam a frissítést, vagy hogy van ez?

Generálj egy win10 telepítőt.

Nem.

Ha azt mondja az gépház->frissítés és biztonság->aktiválás alatt,
hogy "aktiválták egy digitális jogosultsággal" akkor kulcs nélkül bármikor újratelepítheted és leaktivál.

Most a 300 millio az jo eredmeny?
Valaki tegye mar perspektivaba...
Hany millio XP van meg? Hany millio win 7? Hany millio win8?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tippem szerint ebben a 300 millióban benne vannak a mobilok is. Akkor pedig elég nehéz lesz összehasonlítani az többi számmal.

Mármint a Windows 10-es mobilok? Az aztán annyira meghamisítja... :D

Üdv,
Marci

"Most a 300 millio az jo eredmeny?"
Több oldal átlagolt értékei alapján az alábbi értékek jöttek ki:
Windows 7 ~60%
Windows 10 ~18%
Windows 8/8.1 ~15%

Lehet plusz/mínusz pár százalék eltérés, ezek csak a saját statisztikáink, de nagyságrendileg helytálló. El lehet dönteni, hogy a 300 millió jó teljesítményt jelöl, vagy marketing bullshit.
A Win7-nek és az XP-nek hasonló időtávon sokkal jobbak voltak a számai. Nálunk cégnél és a sysadmin, ill. devops ismerősök körében határozottan elutasítják a váltást ahol csak lehet.

"határozottan elutasítják a váltást ahol csak lehet."

És mire mennek vele? A win7 támogatása is egyszer csak meg fog szűnni, sokkal jobban fog fájni a váltás ha kényszerből történik.

És? Van aki idén lett átállítva XP-ről Win7-re vagy Win8.1-re. Nem volt különösebb kényszer vagy fájdalom. Ráadásul ha valaha is Win10-re át kellene állni, a win10 állítólag mindent tud futtatni amit a Win7 is. Akkor hol itt a fájdalom? :)

Ezzel vitatkoznék. A netbook-om azért XP-s, mert (és marad is amíg szét nem esik) mert az összes kütyü reszelős szoftver amik azokhoz készültek egész egyszerűen totál döglöttek 8/10-en. Például a motorola RSD lite szoftver, ami 8/10-en nem is látja a a készüléket az USB végén, utoljára w7-en ment. Vagy a winCe reszelős cuccom egy régi pda nyomorgatáshoz, a kedvenc jól bevált interaktív oktatási Cdrom készítőm amivel rendszeresen készítek ismerősöknek lemezeket, és sorolhatnám. Nagyon átérzem ha valaki nem erőlteti felfelé a 8/10-et a gép(ei)re, ha van olyan cucca amit használ és egyszerűen nem működik rajta.

-[Lenovo y510p SLI]-

Driver és még csak nem is noname gyártó drivere, nézz meg egy 10-est első generációs i5-ön laptopon (2012-es GPU vezérlővel amire csak rá lett fogva, hogy Win10 kompatiblis), vagy próbálj meg olyan "Advanced feature"-t használni Intel NIC-en mint pl. VLAN. (bár lehet ezt már épp kijavították, nem mostanában próbáltam) :)

"hol itt a fájdalom? :)"

Fentebb írta lyken: "Határozottan elutasítják..."

Az rendben, hogy biztonságosabb, de jobban teljesít-e?

Sajnos azt levédte a kormány...

:)

Biztonságosabb? :D

Phoenix Art

Amúgy igen.

Amúgy valóban... :)

Phoenix Art

Szerintem nem ugyanazt értjük security alatt.

Az, hogy az OS telepítés során te személyesen beleegyezel bizonyos adatok gyűjtésébe (miközben nem lenne kötelező), az nem security issue. A linkelt cikkben a beállítások mindegyikét meg lehet változtatni, még a telepítés alatt. Egy részük, amit feleslegesnek tartok, nálam is ki vannak kapcsolva.

Tisztább és szárazabb is. :)

Csak nekem jött le ez így?
...."kevesebb mint egy év alatt a Windows 10 vált az egyik legnagyobb online szolgáltatássá. "

Szóval itt már kimondták, amit eddig nem, vagy sokan még sokáig nem fognak megérteni.Nem operációs rendszert, liszencelnek.Hanem havidíjas szolgáltatást, aminek a díjtáblázatát még csak most faragják.Úgy, hogy már előre több millióan elfogadták.

OLyan ez, mint az AZURE ingyenes(!) kipróbálása. - A MS-től kapsz "ingyenesen" 170 eurónak megfelelő kreditet, oszt indulhat az "ingyenesség". - (Nehogy "má", a hónap elteltével megfeledkezz a beárazásról..., - biztos ami biztos, az érvényes bankkártyád adatainak rögzítése nélkül ez az "ingyenesség" nem jöhet létre.)
:)

Miért az amazon nem kéri be ugyanúgy a hitelkártyád a free tier-ben? Dehogynem. A google? Szintén. De te valahogy csak a ms esetén vagy felháborodva a nagy semmin :)

Pedig milyen jó is volna, ha csak egy email cim kellene és már kapnál is 170 eurós cloud-ot, ugye? :)
Sőt elég lenne ha csak bepipálnád, hogy istenbizony nem volt még trial-od.

Mm-hm...

"Once the trial period is over, if you have not upgraded to a Pay-As-You-Go Azure subscription, we will decommission your services, and you will not be able to use them anymore."

A hitelkártya nem arra kell, hogy ha elfelejted lemondani a szolgáltatást, akkor meglepetésszerűen beterheljük. Arra kell, hogy ne lehessen az email címek cserélgetésével végtelen ideig Bitcoint bányászni ingyen.

Szemben az amazonnal, aki pl. simán lehúzza az összeget, ha free tierben ottfelejtesz valamit. (volt is valami hir, hogy valami szerencsétlen többezer dolláros számlát kapott az amazontról, mert bekapcsolva felejtett egy vm-et)

Guglit nem tudom, hogy lehúzásra megy-e, de az biztos, hogy az azure nagyon korrekt ezügyben.

Nem csak az Amazon, elég sok különféle szolgáltató játssza el ezt. Jobbak esetleg jelzik, hogy lejáróban van az ingyenes kipróbálási lehetőség, rosszabbak kifejezetten arra játszanak, hogy úgyis elfelejtetted, és ha utólag le is mondod, egy havi havidíjat legalább lehúznak rólad.

Még az UPC is eljátszotta ezt a security csomagjával. Kapod a szolgáltatás mellé ha kell, ha nem, és csak 3-4 hónap múlva veszed észre, hogy az internetszámlád párszáz forinttal több mint kellene. Már ha észreveszed.

Egyébként megértem a szolgáltatókat, akik bekérik a bankkártyád adatait regisztrációkor. Nekik érdekük, hogy te minél könnyebben tudd tovább hasznlni a szolgáltatást fizetős módon, de az is érdekük, hogy ne végtelenítsd a próbaidőt folytonos újraregisztrációval. A bankkártya adatok bekérése elég jó módszer ennek a biztosítására.

A bankkártya adatok bekérése elég jó módszer ennek a biztosítására.

El nem tudom képzelni, hogy erre a célra hogyan tudnák használni. A bankkártya adatokat a szolgáltatás befejezése után nyilvánvalóan nem tárolhatják tovább, valamint ha azt mondom, hogy töröljék (ezt bármikor mondhatom, csak az én döntésem), akkor megintcsak nem tárolhatják tovább.

Néhány dolog, aminek érdemes utánanézni, ha el akarod képzelni, hogyan tudják használni a bankkártya adatokat az azonosításhoz.

1. Amazon és az egyéb, szóba jöhető szolgáltatónál, magyar ügyfél esetén, az amerikai, vagy a magyar adatkezelési törvények az irányadók? A további kérdéseknél az erre a kérdésre adott választ vedd figyelembe, tehát ott ahol az amerikai törvények a mérvadóak, ott azokat tartalmát vizsgáld. Más esetekben a magyar törvények szerint vizsgáld a kérdést.

2. Adatkezelésnek minősül-e a bankkártya adatok tárolása? Úgy, hogy a személyes adataidat törlik, és csak azt tárolják, hogy az adott kártyával már regisztrált valaki próbaidőre, így ahhoz a kártyához már nem kapcsolható újabb próba. Esetleg a kártya adataiból számolnak egy hasht, és csak azt tárolják, mert az azonosítás ilyenkor is lehetséges, annak ellenére, hogy tulajdonképen nem tárolják az adatokat.

3. A releváns ország törvényei előírják-e a regisztráció során megadott adatok bizonyos ideig való tárolását (a regisztráció törlése után is)? Például a magyar törvények egyes szolgáltatások esetén előírják, hogy a szolgáltató mennyi ideig köteles megőrizni bizonyos adatokat, még akkor is, ha közben megszűnt az előfizetői jogviszony.

Mégegyszer: Ha a kérdéses ügyben nem a magyar törvények a mérvadóak, akkor ne azokat vedd figyelembe.

A kérdésekre a választ én nem tudom, és nem is érdekel a dolog annyira, hogy utánanézzek, de ha valaki kikaparja a gesztenyét, akkor annak örülni fogok.

De egy belőle képzett hash-t nyugodtan tárolhatnak, és használhatják azonosítóként.
Az is simán elképzelhető, hogy nem ők maguk kezelik a kártyaadatokat, hanem egy payment gateway akin keresztül történik a fizetés. Ezek szoktak valami egyéni azonosítót adni azért.

A lényeg, hogy lehet tudi azt, ha egy kártyát már használtak, és ez jó dolog. Már csak a visszaélések, gyanús ismétlődő tranzakciók szűrése érdekében is.

"A bankkártya adatokat a szolgáltatás befejezése után nyilvánvalóan nem tárolhatják tovább, valamint ha azt mondom, hogy töröljék (ezt bármikor mondhatom, csak az én döntésem), akkor megintcsak nem tárolhatják tovább."

Ezt honnan vetted? Oké, hogy ez így fair, de hol van ez pontosan megszabva?

Az az igazság, hogy nekem ez evidencia.

A PCI DSS szerinti elfogadható (= erős algoritmust használó) hash megoldás lehet, valóban. Persze az elérni kívánt célra mérsékelten használható, lévén bárkinek lehet bármennyi bankkártyája...

Visszaállítható formában tárolva viszont potenciális időzített bomba minden egyes eltárolt bankkártya adat - ha kikerülnek onnan, akkor abból akkora kártérítési perek lehetnek, hogy az elviszi az egész céget a levesbe. Ergó értelmes cél nélkül (= ha még szeretné valaki azt tranzakcióhoz felhasználni) rettentő értelmetlen tárolgatni. Üzemszerű működésben arra játszani, hogy a kártyatulajdonos akarata ellenében tranzakciót akarnak kezdeményezni - ez elég biztos módja annak, hogy a kereskedő merchant accountja veszélybe kerüljön. Mert ugye a kártyatulajok jelentős százaléka fogja riportolni a bankjánál, amitől elég magas lesz a card fraud report aránya, és kikúrják a kereskedőt a rendszerből elég hamar. Magyarán szólva, ha a kártyatulajdonos azt mondja, hogy ezzel a kártyával nem szeretnék nálad többet fizetni és töröld ki, akkor az értelmes policy az, hogy törlik ezt a kártyaszámot. Szolgáltatáslejárat után dettó. Ahol nem ez a policy, ott az szerintem már a PCI DSS auditálást végzőnek fel fog tűnni amúgy.

"Persze az elérni kívánt célra mérsékelten használható, lévén bárkinek lehet bármennyi bankkártyája..."

Szerintem meg messze a leghatékonyabb módja az trial abuse elkerülésének. Szerintem az abuse 99%-át elháritja.

A fentebb már emlitett hash-el pedig nincs biztonsági kockázata. Ráadásul mégcsak arra sincs szükség, hogy mind a három adatot (kártyaszám, lejárat, CVV) tárolják vagy akár hash-eljék, elég a kártyaszámot, ami önmagában nem jó vásárláshoz még akkor sem, ha valaki ellopja vagy visszafejti a hash-ből.

Következő lépésnek el tudom képzelni az előfizetési díjat, mondjuk havi bontásban.

--
robyboy

Szerintem most még nem merik meglépni azt, hogy letolják a torkodon a w10-et (vagy önkényesen felmászik ugye) aztán pénzt kérnek érte.
K. nagy botrány lenne belőle ha zsarolóvírus módba kapcsolna az OS.
Azt tudom elképzelni, hogy júl 29-ig mindent megtesznek, hogy rakd fel (hatékonyság ugye kétséges) aztán már nem izélgetnek vele, de ha
frissíteni akarsz akkor perkálj. Akár egyszeri összegben akár béreld, az másik kérdés.
Én úgy tudom, hogy minden felrakott w10 amelyet felraknak generál egy egyedi azonosítót és elküldi a központnak, így aki már frissített egyszer is w10-re már rendelkezik ilyen gépet azonosító számmal, (alaplap és proci csere ugye új kód) és a jövőben is mintha reinstall lenne ingyen felrakhatja. Szerintem ez a 300 millió eszköz ezt jelenti, hogy ennyi azonosító már generálva, függetlenül attól, hogy esetleg visszaállt a gazdája
menet közben 8-ra, vagy 7-re. Ergo: a fizetős rész (elvben) aki már kipróbálta egy gépen azt nem fogja érinteni, de persze ki fog derülni jól okoskodtam e.

-[Lenovo y510p SLI]-

Milyen jó lesz arra indítani a gépeket, hogy "íme az új win10ed, fizess x pénzt, ha használni akarod a rendszeredet". Mintha egy ransomware lenne :D

Egyébként biztosan nagyon jó kis rendszer, leszámítva, hogy a pár éves gépem meghal tőle, mert nincs chipset támogatás - oda se neki. Még jó, hogy 95%ban linuxra álltam át, a családdal együtt - nem dicsekvés. A maradék 5%ot kibírom egy működő 7essel, amitől távol tartjuk a 10-t.

> Milyen jó lesz arra indítani a gépeket, hogy "íme az új win10ed, fizess x pénzt, ha használni akarod a rendszeredet". Mintha egy ransomware lenne :D

Ezt miből sikerült kikövetkeztetni?

Láttál valahol olyan szerződéses vállalást MS részéről, ami kizárja azt az opciót?

És az benne van, hogy nem fognak megkeresni és megölni? Egyébként ugyanez a biztositék benne van a linux GPL-es license-ében? Mert ha jól értem a gondolatmenetet ami nincs a license-ben kizárva az megtörténhet, sőt érdemes is FUD-olni vele.

Jóég. /o\

Még mindig nem látom a biztosítékot hogy nem lesz havidíjas és lehet nyugodtan váltani. A beszólásod kb. olyan szintű, mint mikor az egyik politikai párt megígérte, hogy megvédi a nyugdíjakat és kigúnyolta azokat akik ezt kétségbe vonták. Aztán persze jól "megvédték". Biztosnak azt tekintjük, amit szerződésben deklarál két fél. Amit írtál azért hülyeség, mert a magyar és a US alkotmány is garantálja az irhádhoz való jogot, emiatt szerződésben nem is lehet rögzíteni.

"ugyanez a biztositék benne van a linux GPL-es license-ében"
Mutass egy olyan disztrót ami a fizetősség felé orientálódik, vagy ami fizetőssé tette a disztrót előzetes bejelentés nélkül. Win 10 esetében erről beszélünk, ha erre hivatkozol akkor célszerű alátámasztani konkrét példával.
Én csak olyan Linux disztrót tudok, ahol fizetős support opcióját tették _mellé_. Nem mögé. De várom az ellenpéldát. :)

" Amit írtál azért hülyeség, mert a magyar és a US alkotmány is garantálja az irhádhoz való jogot, emiatt szerződésben nem is lehet rögzíteni. "

Jaj... Akkor hol van a linux license-ében, hogy nem törli le a C betűvel kezdődő filejaidat? Igy már jó? Ez valószinűlseg nincs az alkotmányban rögzitve, hogy nem szabad. :)

"Mutass egy olyan disztrót ami a fizetősség felé orientálódik"

Red hat.

"Win 10 esetében erről beszélünk"

Miről is? Hogy előzetes bejelentés nélkül fizetőssé teszik? LOL.

> Még mindig nem látom a biztosítékot hogy nem lesz havidíjas és lehet nyugodtan váltani.

Miért, a Windows XP/7 esetében mi a biztosíték? :)

Ott a pont :D

Üdv,
Marci

XP-n a GWX is más. ;)

Idézet:
A Windows XP támogatása 2014. április 8-án megszűnik. További információk megtekintéséhez kattintson ide.

Így baromi nehéz lenne havidíjat szedni utána. :)

8 éves lapim megy vele. Hány év az a pár év? :D

A hardverek támogatottsága okoz némi vitát, ezt más fórumokon is tapasztaltam. Elég nehéz definiálni a "régi hardver" fogalmát. Számomra a "régi hardver" egy relatív fogalom, főleg, hogyha szoftveres, azaz Windows 10-es kontextusban beszélünk róla.
Minden olyan hardvert támogatni kell a Windows-nak, amit használni lehet vagy be lehet építeni olyan számítógépbe, amin a Windows képes futni. Tehát, minden ami USB-s, azt támogatni kell, mert be lehet dugni olyan gépbe, amin fut Windows. PCI-os hálókártyákat, hangkártyákat és portbővítő és vezérlőkártyákat stb. amit be lehet építeni olyan számítógépbe, amin Windows fut, azt támogatnia kell a Windowsnak. Az összes PCI-os, AGP-s videokártyát (3D gyorsítással együtt), amit be lehet építeni olyan gépbe, amin a Windows 10 elfut. Ha létezik olyan alaplap, amin van ISA busz és a Windows 10 elfut rajta, akkor az összes ISA-s hálókártyákat, hangkártyákat és portbővítő és vezérlőkártyákat stb. támogatni kell a Windowsnak. Lényegében mindent, ami hardveresen, funkcionálisan kapcsolatba hozható Windows-t futtató géppel. (Akár PC, laptop, telefon...) A driverekhez telepítővarázsló nem kell. Csak az .inf fájl meg pár egyéb fájl, bezippelve, amivel már működésbe hozható a hardver. Az eszközkezelő találja meg, hogyha az "Illesztőprogram keresése a következő helyen:" sorba betallózom a mappát, ahol az inf és a hozzá tartozó többi fájl van.
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

Ez egy félreértés. A HW gyártódnak kell támogatnia a Windows 10-et, nem pedig fordítva, kevered a linux kernellel (ahol ugyanúgy nincs mindenre támogatás).

"A HW gyártódnak kell támogatnia a Windows 10-et, nem pedig fordítva"

Bár csak ne így lenne. Akkor talán ténylegesen drivereket kapnánk a gyártótól, nem pedig mindenféle crapware-t a driver köré.

Mindenesetre a Windows 10 néhány adatot biztos visszaküld a Microsoft-nak, gondolom az eszközkezelő ismeretlen hardvereit is. Kíváncsi lennék, ezekkel a jelentésekkel mi van... Mennek a /dev/null -ba?
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

Régi hardver fogalmát egyszerűen meg lehet határozni.
Ezek azok az alaplapok amik DDR1 memóriát kezelnek és nem lehet Dual Core vagy C2D procit beletenni és ráadásul még AGP a videokártya bennük.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Régi hw szerintem: aminél az aktuális raspberry pi gyorsabb. :D

Épp van nálam kölcsönben egy 1.3ghz-es duronnal szerelt pc, hogy nézzem már meg, mert elég lassú. Megnéztem, tényleg lassú netezésre. Régi office jól megy. Visszaadtam.

Tud valaki olyan régebbi alaplap,CPU,memória konfigurációt mondani, amiben van ISA busz és felmegy rá a Windows 10 ?
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

Adapter feleken gondolkoztal ?
http://arstech.com/install/ecom-prodshow/usb2isar.html

valoszinuleg van pci , pcie vagy thunderbolt valtozat is ha sokat keresel.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ezt néztem én is, de drága.
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

Mégis lehet majd. :P

Már akinek...

Phoenix Art

A technikai megvalósításra én is kíváncsi leszek. :D

A szavak száma és a microsoft, meg a billdows szavak száma alapján felépítettem egy törtet. Érdekes arány, keresőszavakkal.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Hogy ne legyek off. Ebben a 300 millióban a folyamatosan használt w10-van, vagy ennyi gépre engedték fel, aztán visszatértek 8.x -re, csak ugye már
elkönyvelték w10-nek a központban? Most magamból indulok ki, aki visszarakta a laptopon, tableten és mobilon is a 8.1-et :)

-[Lenovo y510p SLI]-

+1 Ez egy teljesen jogos kérdés!

Phoenix Art

A szűkülő PC piacot, és az elterjedtségi méréseket alapul véve szerintem esélyesebb, hogy ebben minden w10-es eszköz benne van, a PC-s letöltések,
lumiák, surface, talán még az xbox is, tehát minden kipróbált win10 is. Nem tartom kizártnak, hogy ennek cirka a fele igaz.
Akárhogy is, az ingyenes frissítés, azátn erőszakos frissítő politikát tekintve szerintem ez nagyon kevés! Egyáltalán nem egy siker termék szerintem. De lehet tévedek. (Viszont ha nem, akkor ez már a sokadik fiaskó! A w7 óta sorozatos bukás PC, mobil,tablet fronton mindenük, és az xbox sem éppen úgy muzsikál mint a 360 után várnánk)

-[Lenovo y510p SLI]-

Korábban pedig ezt írtad:
"Én kompletten kihagyom a w8 termékvonalat, mert egyszerűen rosszul vagyok tőle, és nem fizetek olyasmiért ami nem az én igényeimnek megfelelő. Próbáltam megszokni, (virtual) varázsoltam rá ezt-azt, kiváncsi voltam, de halva született ez, és ahogy nézem ezzel nagyon nem vagyok egyedül. Szóval irtsák ki belőle, és lesz miről beszélnünk. Addig
nem."

Most kiderült: annyira kihagytad, hogy visszaálltál rá. :D

Félre ne értsd: semmi bajom azzal, ha valaki laggard.

Üdv,
Marci

Maga a 8 számomra nem volt megfelelő, és tényleg rosszul voltam tőle. Ezt most is tartom. A 8.1-el (és annak is van updateje) viszont ki tudtam békülni. És a 8.1-et is reszelték nagyon keményen, plusz van ugye classic shell. Úgy már vállalható volt. Semmi ellentmondás nincsen abban amit írtam. A 8 szörnyű, a 8.1+ updatek és classic shell viszont egész használható lett. Nah erre álltam vissza :)

-[Lenovo y510p SLI]-

Megjelenése óta van egy megvett "8.1 Pro"-m, de még telepítésre vár. Én óvatos vagyok és nem hamarkodom el. :)

Jó drága szobadísz a polcon :D

-[Lenovo y510p SLI]-

Nekem is van én azon a gépen még át se álltam, mert a retail->"oem" konverzió nem tetszik. :)
Ha felfrissítem a dobozos Windows 8 Pro-t Windows 10-re onnantól elvileg hardverhez kötődik és nyista a mozgatásnak.
(nem mintha valaha is mozdult volna arról a gépről, de legalább a lehetőség adott ha egyszer cserélem)

Azt nem baj ha tudod, hogy nekem tableten is és a laposon is a w10 update kinyírta a recovery particiomat! Lehet csak én jártam így (fixme)
de nekem a visszaálláskor bizony clean install kellett, sima recovery mode totál halott volt. Ez különösen tableten volt nagyon kellemetlen :/

-[Lenovo y510p SLI]-

Ha OEM, akkor nem feltétlen. Lehet cserélnék én is vasat, de OEM Win7-et vettem, úgyhogy halasztom egy ideje. Fél éven belül kivezetem az otthoni cégből a win függő programokat és onnantól nincs akadálya a Debianra való átállásra.

Abszolút el tudom fogadni. Csakhogy fél éve kint volt már a Windows 8.1, amikor ezt írtad a 8-as termékvonalról...

Üdv,
Marci

Mivel akkor még bőven a hetest kínoztam (pont a 8 kihagyása miatt) sok eltelt mire bepróbáltam virtualban a 8.1-et :)

-[Lenovo y510p SLI]-

Végül is a Win10 sikertermék lesz az biztos. A következő generáció, - nagyon okosan, - meg akar spórolni egy csomó "hegesztést" a számítástechnika felhasználásánál. Nem óhajt naponta órákat áldozni a "rendszer-gyógyításokra", a rövid és így is eléggé kétséges életéből...

Csak itt, mi még nem ilyenek vagyunk, de a mi életünk is múlik és visszatekintve, - bár sok sikerélményt, örömöt is jelentett, lenne "pár" feláldozott óra, az "oprendszer-optimalizálásokra", javításokra fordítva, amit szívesen visszavennék a múltamból és csapnám hozzá a jelenemhez... :) (Á.., továbbra is csak erre fordítamám...)

Az én nemzedékem még valamennyire "játékos-életet" élhetett, de a gyerekeink már kőkeményen dolgoznak, teljesítenek a "multis" munkahelyeken. És estére hazaérve, - látom már, - nincs idejük-erejük időfecsérlésre. Jól látja szerintem ezt a trendet a MS.

Szerintem az átlag user fogalma nem új. Régen is a többség nem reszelte az oprendszert, pár elvetemült mélyedt el benne jobban, annó ezek voltunk mi, és most is vannak akik szeretnek elmélyedni benne és reszelni. Az, hogy mit látnak jól vagy nem ki fog derülni, viszont annyira azért nem látnak jól dolgokat, legalábbis a számok körülöttük ezt mutatják. Az irány szerintem is jó, a megvalósítás vérzik ezer sebből. :D Az ugye elég necces, hogy kijön a w10 mobilon és gyakorlatilag alpha állapotban kerül fel zászlóshajóra decemberben, a tabletemen minden update csinált valami gebaszt (spontán a képernyő feléről lecsúszott a desktop, sistergett egyett a hang és elment, és mindezeken az újraindítás segített csak, spontán wifi szakadások) ezek megbocsájthatatlanok egy ekkora cégtől, és ilyen fejlesztési kapacitással. Most olvasom, hogy a w10-es mobilon az FM tunernek is annyi lesz. Nem tudom mit látnak, de az anyaggal le kéne állni sürgősen :D

-[Lenovo y510p SLI]-

En a 7-est sem reszelem...Mittomen, ot eve van fent, egy szivasom volt vele (pontosabban ketto, eloszor mert XP-re updateletem es egy ido utan keves volt a 40G system part, masodszor egy alaplap+proci csere miatt, ezt irtam is )
Ezenkivul nem kellett vele semmit szorakoznom, megy rendben. Van egy vbox-ban futo XP-m is, neha kell, de ahhoz sem nyulok, csak megy, ha szukseges.

Mondjuk, ezert sem latom ertelmet, hoyg akar 8-ra, akar 10-re csereljem. Teljesen megfelel a 7-es nekem.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Mit adtak nekunk a lomaiak ?

Az egyszeru felhasznalo miert latna jobbanak az ujabb windowsokat ?
Mik azok killer egyszeru felhasznalo szamara lathato okkok ami miatt lepne mondjuk akkar Win XP -rol ?

Bontsuk ket reszre:
XP -> Win 7 ?
Win 7 -> Win 10 ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

XP -> Win 7 ?
Támogatott, és nem lyukas, mint a sajt.

Win 7 -> Win 10 ?
Három év múlva is támogatott lesz (és nem lesz lyukas, mint a sajt), és ezzel a váltássál elkerülöd a rossz emlékű 8-at. És van start menüd 3rd party cuccok nélkül :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Meg az X is nagyobb , tehat tobb jatek futik. ;-)
Es meg mit adtak a lomaiak ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"a folyamatosan használt w10"

De vajon honnan tudnák azt, hogy hány folyamatosan használt rendszer van, ha a rendszer nem pingel haza rendszeresen? Az MS nem tenne ilyet...

áááááááá dehogy tenne, ők nem olyanok... :D :D :D :D
(áll. folyamatosan küld adatot a w10, szvsz simán látják hány eszközről érkezik adatcsomag)

-[Lenovo y510p SLI]-

Minek pingelne, ha a systemID alapján megmondja, hogy frissítesz-e? Az meg ha jól emlékszem kikapcsolhatatlan.