AMD - Itt az ideje a GPU megnyitásának

Címkék

Hosszú-hosszú évekig tartó, többé-kevésbé távolságtartó magatartás után az AMD most úgy gondolta, hogy itt az ideje komolyabban támogatni a nyílt grafikus fejlesztést, természetesen AMD alapokon. Egyebek mellett ezért elindította a gpuopen.com-ot:

The second is a commitment to open source software. The game and graphics development community is an active hub of enthusiastic individuals who believe in the value of sharing knowledge. Full and flexible access to the source of tools, libraries and effects is a key pillar of the GPUOpen philosophy. Only through open source access are developers able to modify, optimize, fix, port and learn from software. The goal? Encouraging innovation and the development of amazing graphics techniques and optimizations in PC games.

The third is a collaborative engagement with the developer community. GPUOpen software is hosted on public source code repositories such as GitHub as a way to enable sharing and collaboration. Engineers from different functions will also regularly write blog posts about various GPU-related topics, game technologies or industry news.

Hogy ez mennyire fogja segíteni a nyílt grafikus fejlesztést? Az a jövő zenéje... Egyesek reménykednek abban, hogy a megfelelő dokumentációkhoz való hozzáféréssel sokkal egyszerűbb lesz nyílt forrású drivereket fejleszteni a jövőben. Kérdés, hogy valóban lesz-e hozzáférésük a fejlesztőknek a megfelelő dokumentációkhoz, eszközökhöz...

Hozzászólások

Hat rajottek, hogy ez azert nekik is jo ... :)

Vagy nincs pénzük fizetni a driver fejlesztőket :D

Szerk.:

nekem mondjuk itt lett elegem belőlük:
"The new AMDGPU-based driver will support all new Radeon GPU designs from 2015 and newer." ( Szóval az én 1.5! éves 260x-emet nem, mert az GCN 1.1 nem 1.2)

És egyébként is az AMDGPU kernel driver még fele olyan gyors mint a régi catalyst , ami fele olyan gyors mint amit a kártyából ki lehetne hozni :D

Én itt untam meg azt hogy már megint várjak 1 évet arra, hogy valami nagyobb előrelépés legyen ás váltottam nvidia-ra

Itt van némi keveredés:
Az AMDGPU egy kernel driver amit használ az open-source Gallium driver, és majd egyszer a closed-source Catalist (Radeon software vagy mi a neve újabban). Ez utóbbira még legalább fél évet kell várni, szóval nem tud fele olyan gyors lenni mint bármi más.

A Gallium driver ami fele olyan gyors, de az meg nem újdonság...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"Vagy nincs pénzük fizetni a driver fejlesztőket :D"

Mert eddig megérte fizetni a driver-fejlesztőket?!
Normális drivert Radeonhoz még nem láttam, pedig maga a hardver nem lenne rossz.

"nekem mondjuk itt lett elegem belőlük:
"The new AMDGPU-based driver will support all new Radeon GPU designs from 2015 and newer." ( Szóval az én 1.5! éves 260x-emet nem, mert az GCN 1.1 nem 1.2)"

Ez csak Linuxon van így? Vagy windowson is mehetnek a másfél éves és régebbi Radeonok a kukába?

A windowsos driver-el eddig nem volt különösebb bajom, bár ott is hamarabb kerültek sajnos legacy státuszba a kártyák mint nvidia-nál. Szerettem ezt a kártyát, de minimálisra akartam csökkenteni a windowsra lépések számát, és a radeon kb a cs:go-t elvitte épp 60 fps-el de a többi erőforrás igényesebb játékba beletört a foga.. Arról nem is beszélve hogy Heroes of The storm megy wine alatt nvidia-val, míg radonnal ugye képregény, ami nállam legalábbis szintén fontos szempont...

Uh Win + Ubuntu 15.10/radeon cserélve lett Win(minimális) + Suse Leap/nvidia 950 gtx-re

"Radeon™ HD 6000 Series, and Radeon™ HD 5000 Series Graphics products have been moved to a legacy support model and no additional driver releases are planned. This change enables us to dedicate valuable engineering resources to developing new features and enhancements for graphics products based on the GCN Architect​ure."

Röviden : "nincs több driver" de legalább megmagyarázzák miért lesz ez neked jó :D

Windows alatt nincs dobva a GCN 1.0, szerintem még nem is lesz egy darabig csak Linuxra ugye a hivatalos driverben is átveszi a szerepet az amdgpu, ami ugye itt látszik mit támogat:
http://xorg.freedesktop.org/wiki/RadeonFeature/

Elméletileg van valami experimental esetleg korábbiakra is amit esetleg csinálnak, ha esetleg úgy látják igény van rá. Csak én az ilyen nyögvenyelős dolgokban nem hiszek már amd nél...

+ ugye tényleg a jelenlegi teljesítménye :
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux-45-amdgpurad&n…

Még a mostani catalystnál is siralmasabb..

Erről jut eszembe valakinek egy használt 260x ? eladó eladó :D

Úgy 5 éves kártyákról van szó.

Ebben semmi új nincs. Anno kb. 2006 végén kikúrták a 2004-ben vásárolt laptop alaplapra integrált chipjét a driverből (meg minden régebbit is). Ez ugye Linuxon azért volt élvezetes, mert ott nem opció, hogy akkor az 1-2-éves drivert használjuk tovább... mivel az nem megy az aktuális kernellel. Szóval ezt már láttuk tőlük, így engem nem is ért meglepetésként. Igaz, azóta fel nem merül bennem, hogy bármiféle grafikus kártyájuknak a közelébe menjek...

Sokszor a jogaszokon mulik, mit lehet kozzetenni, es mit nem. A catalyst-fele libGL nem lesz nyilt forrasu. Ellenben van radeon es amdgpu kernel driver, ahozzajuk valo libdrm, radeon, r200, ... radeonsi mesa driver, radeon es amdgpu xorg DDX, mindegyik nyilt forrasu. Amennyire tudom, a teljes ati/ amd GPU/ APU termekskala le van fedve.

Én meg amennyire tudom, anno, amikor ez problémát okozott, nem volt lefedve. Mert arra még emlékszem, hogy kb. 1.5 éven át nem tudtam legfrissebb kernelt használni, mert a bináris driver már nem létezett hozzá, az opensource háztáji cuccok meg még nem mentek vele normálisan.
Nos, a drivert úgy kell megírni már a legelejétől, hogy opensource lehessen.

Eddig azzal az indokkal zárkóztak el a kódnyitástól mind az nVidia, mind az ATI/AMD oldalon, hogy a grafikus kártyákban a szoftver legalább olyan fontos mint a hardver és nem akarják a kódnyitással konkurenciát előnybe hozni.
Változott valami?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Bar nem linuxon hasznalom, de en egy 390est vettem, mert a gtx980nnak hirtelen felment az ara. En meg vagyok vele elegedve, hozza az elvart teljesitmenyt, es ha melleteszem, hogy lenyegesen olcsobb volt, akkor azt a 1-5 fps-t, amivel esetleg lassabb, elnezem neki :) Az uj szoftver pedig nagyon pozitiv csalodas volt. Remelhetoleg ennek a valtozasnak koszonhetoen Linuxon is sokat javul a helyzet.

-
Big Data trendek 2016

Mielött az AMD végleg eltünik a süllyesztöben, megpróbálják kitolni az agónia idötartamát, ehhez még jó is lehet ez a nyitási stratégiájuk.
Egy olyan cég, aki évtizedekig szívatta a FLOSS társadalmat, aztán most töle várja a túlélés esélyét. Hát izé.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

"Hogy ez mennyire fogja segíteni a nyílt grafikus fejlesztést?"

Leginkább semmennyire, mert a GPUOpen nem erről szól, hanem a különböző effektek és egyéb algoritmusok open source fejlesztéséről, azaz az nVidia (closed-source) GameWorks csomagjához hasonló.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Az AMD (régebben ATI) és a Linux nem barátok, ez így volt 10 és 5 évvel ezelőtt is, és úgy tűnik évek múlva is így lesz. nvidiát kell venni Linuxra, és kész.

--
arch,debian,openelec,android

Decemberig amíg nem váltottam Xorg 1.18-ra mindig szépen ment a zárt radeon driver, néha kernel "taknyolással" (egy-két patch), de most semmi. Se puszi, se pá. Semmi nem megy. Szerencsére a sima radeon drvier is meghajtja jól a gépem.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Itthon annyira nem használok Windowst, hogy nem tudom milyennek kellene lennie :) Amiket én próbáltam játékokat futottak. Az hogy mennyire gyorsan mehetett volna nem tudom, de mivel folyamatos volt a kép nem is érdekelt :)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Soha többé! Két kiemelkedően hulladék szoftverre kényszerültem rá eddig. Az nVidia driverre és a Flashplayerre. A Flashtől szerencsére már könnyen meg tudtam válni. Már csak az nVidia kidobása van hátra, de nem fogok Nouveau-val szarakodni. A következő vasért nem adok pénzt az nVidiának. Eljátszották a bizalmam.

Mindig nézegetem, hogy hol tart a tudomány, de Apple-ön kívül szinte semmilyen laptopot nem találok az itthoni online boltokban, amiben nem olajkályha van (nem Intel HD graphics, hanem dedikált nVidia vagy Ati fűtőtest) és van benne elég memória (16 GB vagy több). Aztán jönne a többi igény, de már ennél is elbukik a kínálat.

Szerintem úgy értette, hogy Macbookokon kívül nem talált olyan notebookot, amiben normális dedikált Nvidia vagy AMD grafikus kártya van _és_ nem forrósodik mint a kenyérpirító. És még 16GB ram is van benne.
A gamer laptopok kifejezetten kenyérpirító kategóriában vannak. Ezért a meghibásodási arányuk is magas, még olyan neves gyártóknál is mint az Alienware.

Így újra elolvasva félreérthető voltam. Pedig csak 1 sört ittam. :)

Szóval az nVidia fűt, de nagyon. Ráadásul rengeteg bugot találtam már, amik érdekes módon csak nVidián jönnek elő. Atit meg már nem is veszek, az annyira nem működött annak idején. Beszélni sem érdemes róla.

Játszani nem szoktam, az Intel HD graphics az újabb i-kben pedig állítólag egyre használhatóbb.
Egyébként is ha játszani akarnék, játékgépet vennék. Adott hardvert, egyben, amire a szoftvergyártók optimalizálják a játékaikat. PC-n meg majdnem, hogy fordítva van. :)

Szóval pont, hogy az i-s dolgok érdekelnek, amik nem kenyérpirítók és nem instabil bináris driverrel jönnek. És akkor nem is mondtam olyanokat, hogy megbízható és nem alul méretezett SSD, dokkoló, DVD meghajtó helyett üres caddy (vagy a helye), amibe esetleg HDD-t rak az ember vagy a régi SSD-t, ha az kell épp huzamosabb ideig.

Akkor szoktam furán nézni, amikor a laptop vagy ultrabook hirdetésekben látom, hogy U-s processzor van a gépben, aminek a lényege, hogy kevésbé fűt és kevesebbet fogyaszt, szóval ultrabookba pont jó, cserébe gagyibb. Aztán mellette ott egy GeForce fűtőtest. Minek?
A 3. generációs i-ket is nagyon el akarják már sózni. Meg 2015-ben ne akarják már HDD-vel kiszúrni a szemem. Mit csináljak vele? Lassú, fűt, törékeny. Külső meghajtóban a helye.

Szerencséd, hogy nem szoktál játszani. Ha belefutnál egy Denuvo védelmű játékba, az hamar leamortizálná az SSD-det.

' Adott hardvert, egyben, amire a szoftvergyártók optimalizálják a játékaikat. PC-n meg majdnem, hogy fordítva van.'

Azt mondod fordítva?
https://www.youtube.com/watch?v=MOn0WlTWqoA
https://www.youtube.com/watch?v=I2n6ye1Gvqc
A végeredmény az, hogy meg sem közelíti az "állítólag optimalizált" PS4 képminősége a PC képminőségét. A konzolok alacsony framerate értékéről nem is beszélve. És ez az legerősebb hardverű konzol. Xbox One gyengébb mindenben a PS4-nél.

Normális HUP-ot használok!

Ó, pedig de szépen le lehet tiltani a dedikált GT620m-et (Optimus), persze legszívesebbek kiforrasztanám az alaplapról. Nálam a Fujitsu LH532-esnél fontos szempont volt a matt kijelző, az Nvidia-t "ajándékba" adták mellé... de minek?

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor