AMD

AMD - Itt az ideje a GPU megnyitásának

 ( trey | 2016. január 27., szerda - 8:13 )

Hosszú-hosszú évekig tartó, többé-kevésbé távolságtartó magatartás után az AMD most úgy gondolta, hogy itt az ideje komolyabban támogatni a nyílt grafikus fejlesztést, természetesen AMD alapokon. Egyebek mellett ezért elindította a gpuopen.com-ot:

Idézet:
The second is a commitment to open source software. The game and graphics development community is an active hub of enthusiastic individuals who believe in the value of sharing knowledge. Full and flexible access to the source of tools, libraries and effects is a key pillar of the GPUOpen philosophy. Only through open source access are developers able to modify, optimize, fix, port and learn from software. The goal? Encouraging innovation and the development of amazing graphics techniques and optimizations in PC games.

The third is a collaborative engagement with the developer community. GPUOpen software is hosted on public source code repositories such as GitHub as a way to enable sharing and collaboration. Engineers from different functions will also regularly write blog posts about various GPU-related topics, game technologies or industry news.

Hogy ez mennyire fogja segíteni a nyílt grafikus fejlesztést? Az a jövő zenéje... Egyesek reménykednek abban, hogy a megfelelő dokumentációkhoz való hozzáféréssel sokkal egyszerűbb lesz nyílt forrású drivereket fejleszteni a jövőben. Kérdés, hogy valóban lesz-e hozzáférésük a fejlesztőknek a megfelelő dokumentációkhoz, eszközökhöz...

AMD Catalyst™ 15.7 Proprietary Linux Graphics Driver

 ( trey | 2015. július 10., péntek - 7:20 )

Az AMD frissítette grafikus kártyáihoz, chipjeihez használható, linuxos proprietary eszközmeghajtó-programját. Az AMD Catalyst™ 15.7 Proprietary Linux Graphics Driver új funkciói:

  • AMD PowerXpress support for laptops equipped with Intel 6th generation (Skylake) CPUs
  • Linux Platform Atomics & SVM Fine Grain Buffer support for Carrizo APUs
  • Multi-Device support for OpenCL 2.0

Részletek, letöltési link, kiadási megjegyzések, telepítési útmutató itt.

FREAK - új SSL/TLS sebezhetőség

 ( trey | 2015. március 4., szerda - 13:43 )

2015. március 3-án, kedden szakértők egy új SSL/TLS sebezhetőséget - a FREAK támadás - részleteit közölték. A sebezhetőség részleteiről számos helyen - Matt Green blogján, a The Washington Post cikkében, Ed Felten írásában - lehet olvasni.

További részletek itt.

Az AMD grafikus üzletágának alelnöke visszajelzéseket kér a drivereikkel kapcsolatban

 ( trey | 2014. szeptember 28., vasárnap - 12:25 )

John Byrne, az AMD számítási- és grafikus hardverek üzletágának igazgatója, a vállalat egyik alelnöke személyes videóüzenetben kér az ügyfelektől visszajelzést a Catalyst eszközmeghajtó-programjaikkal kapcsolatban. Ismerve az AMD linuxos meghajtóinak problémáit és teljesítményét és a folyamatos lemaradását Linuxon az NVIDIA-hoz képest, azt hihetnénk, hogy az üzenet kifejezetten a linuxosoknak szól. De nem. Viszont a linuxos felhasználók is kitölthetik ezt a Catalyst elégedettségi felmérést. Hátha lesz valami hatása...

Fedora támogatással rendelkező, 64 bites ARM Opteron Developer Kit-eket jelentett be az AMD

 ( trey | 2014. augusztus 1., péntek - 8:34 )

Az AMD tegnapelőtt bejelentette AMD Opteron™ A1100-Series fejlesztői készletének azonnali elérhetőségét, amely az AMD első, "Seattle" kódnevű, 64 bites ARM®-alapú processzora köré épül.

Az AMD Opteron A1100 fejlesztői készletet microATX formátumban tették elérhetővé és a következőket tartalmazza:

AMD Catalyst™ 14.6 Beta Driver for Linux

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 18:47 )

Az AMD bejelentette a Radeon kártyáihoz, chipjeihez használható linuxos proprietary eszközmeghajtó-programjának legfrissebb bétáját. A változások közt megtalálhatjuk az Ubuntu 14.04 LTS támogatást, de emellett a fejlesztők reszeltek a telepítőn, illetve kijavítottak néhány bugot is.

A legfrissebb béta letölthető innen.

AMD Catalyst™ 14.1 LINUX Beta Driver

 ( trey | 2014. február 3., hétfő - 12:17 )

Az AMD elérhetővé tette tesztelésre AMD Catalyst™ linuxos eszközmeghajtó-programja 14.1-es kiadásának bétáját. Vele új termékek (AMD A10-7850K, AMD A10-7700K) támogatása, illetve számos - köztük SteamOS-szel összefüggő - hibajavítás érkezett.

Részletek itt.

AMD Catalyst™ 13.11 LINUX Beta V9.95 Driver

 ( trey | 2014. január 10., péntek - 8:53 )

A SteamOS legfrissebb bétájában bemutatkozott új AMD Catalyst béta driver immár elérhető a más Linux disztribúciót futtatók számára is. A támogatott Linux disztribúciók a következők:

  • Red Hat Enterprise Linux Suite 6.3 and 6.4
  • SUSE® Linux Enterprise 11 SP3
  • openSUSE 11.4 és 12.1
  • Ubuntu 12.04.2 és 13.04

A driver a desktop felhasználásra szánt Radeon kártyák közül a HD5000 sorozattól felfelé a HD 8000 sorozatig, az R7 240-től az R7 260X-ig, az R9 270X-től R9 290-ig jelzésűeket támogatja. Az AiO, Embedded, APU, Mobility termékek támogatásáról, a változásokról stb. részletesen a support.amd.com-on lehet olvasni.

A Valve megerősítette, hogy 2014-ben jönnek hivatalos AMD-s Steam Machine-ek is

 ( trey | 2013. október 11., péntek - 12:46 )

Nem kell a keményvonalas AMD fanoknak rituális öngyilkosságot elkövetniük amiatt, hogy kedvenc gyártójuk kimarad a Valve Steam Machine őrületéből. A Valve nemrég bejelentette, hogy milyen prototípusokkal látja majd el azt a 300 szerencsefiát, aki tesztelheti a játékfejlesztő legújabb vízióját. A bejelentésben ugyan végig NVIDIA grafikus motyókról volt szó, de a Valve sehol sem állította, hogy kizárólag e cég termékei adnák a grafikus erőt ezekhez a vasakhoz.

Mindenesetre, elkerülendő, hogy fanboyok hada kétségek közt vergődve töltse a következő hónapokat, a Valve egyik képviselője a következőket közölte:

AMD Catalyst™ 13.3 LINUX Beta Driver

 ( trey | 2013. április 11., csütörtök - 15:06 )

Az AMD bejelentette az AMD Catalyst™ linuxos driver 13.3-as verziójának harmadik bétáját. Benne egyebek mellett Serious Sam 3 és Team Fortress 2 játékokkal kapcsolatos hibajavítások, bugfixek valamint a 3.8-as és 3.9-es Linux kernelekhez való támogatás szerepel. Részletek a bejelentésben. Letölthető innen.

AMD Catalyst™ 13.2 Beta 3 for Linux

 ( trey | 2013. január 30., szerda - 22:19 )

Az AMD tegnap új béta driver-t adott ki Linuxra. Érdekessége, hogy a változások listája szerint egy hiba kijavítása azt eredményezte, hogy AMD Radeon™ HD 7000, 6000 GPU-kal Ubuntu 12.04/12.10 operációs rendszeren a Team Fortress 2 akár 300% százalékkal gyorsabb lehet. Ezen kívül Serious Sam 3-mal kapcsolatos hibát is javítottak.

Részletek a bejelentésben.

"Gyorsultak az AMD kártyák Linux alatt"

 ( trey | 2013. január 23., szerda - 7:42 )

Idézet:
Kibővült szoftveres és hardveres támogatás, hibajavítások tömege és saját technológiák jobb implementálása - hosszú listát alkot az új linuxos AMD meghajtó újdonságlistája. Teljesítménynövekedés is lett, a Valve játékai valamivel jobban futnak majd a szabad platformon. [...] Az AMD kiadási jegyzetei szerint a legfontosabb újdonság, hogy a Valve Linuxra portolt játékai számottevő teljesítménynövekedést kaptak, emellett azonban számtalan kisebb-nagyobb hibát javított a gyártó, így a rendszer alvó állapotból való visszatérését is helyesen kezeli különböző forgatókönyvek esetében. Javult a különböző energiagazdálkodási funkciók (VariBright, PowerPlay) és a GPU-k sebességét kombináló megoldások (PowerXpress, CrossFire) implementálása is.

A teljes cikk itt olvasható.

Az AMD-hez igazolt az Apple volt CPU tervezője

 ( trey | 2012. augusztus 1., szerda - 16:36 )

Az AMD ma sajtóhírben közölte, hogy Jim Keller csatlakozott a vállalathoz alelnöki és vezető tervezői minőségben. Keller AMD processzormagok tervezésével fog foglalkozni. Az 53 éves, elismert szakember az Apple-nél mobil processzorok - beleértve az iPad-ekben, iPhone-okban, iPod-okban és Apple TV-kben használt processzorokat - több generációjának kifejlesztéséért felelt. Az Apple előtt Keller annak a P.A. Semi-nek volt alelnöke, amelyet az Apple 2008-ban vásárolt fel. Dolgozott még a SiByte-nak és a Broadcom-nak, de korábban már eltöltött néhány évet az AMD-nél is. Társszerzője a széles körben elfogadott, alkalmazott HyperTransport specifikációnak és az x86-64 utasításkészletnek. De megfordult a DEC-nél is, ahol Alpha processzorok két generációjának tervezésében vett részt.

Az AMD bejelentése itt.

Hivatalos errata-t adott ki az AMD a Dillon által felfedezett AMD CPU bugra

 ( trey | 2012. március 25., vasárnap - 14:32 )

Matthew Dillon tavaly karácsonykor számolt be arról, hogy feltehetően egy, az AMD bizonyos processzorait érintő bugba botlott. Március elején a processzorgyártó megerősítette a DragonFly BSD első emberének feltételezését. Dillon most arról számolt be, hogy az AMD hivatalos errata-t (#721) adott ki az általa talált buggal kapcsolatban. További részletek Matthew levelében.

Az AMD megerősítette, hogy Matthew Dillon CPU bugba botlott

 ( trey | 2012. március 6., kedd - 13:30 )

Matthew Dillon december végén jelentette be, hogy valószínűleg egy AMD CPU bugba botlott. Dillon tegnap egy újabb levelet küldött a témában, amelyben arról számol be, hogy az AMD gyakorlatilag megerősítette a probléma létezését.

A Quanta beperelte az AMD-t notebookba szánt chipjei miatt

 ( trey | 2012. január 5., csütörtök - 17:19 )

A Bloomberg hírügynökség szerint a Quanta - a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója, ami egyebek mellett a HP-nek, Dell-nek, Acer-nek dolgozik - pert indított az AMD és az annak tulajdonába tartozó ATI Technologies Inc. ellen. A Quanta azzal vádolja az AMD-t, hogy az megszegte a köztük érvényben levő szerződést, amikor számára hibás chipeket szállított. A Quanta - ami a pert San Jose-ban (Kalifornia) indította - azt állítja, hogy a szóban forgó chipek hőtűrése nem volt megfelelő és ezért bizonyos felhasználásra alkalmatlanok voltak. A Quanta a chipeket az NEC számára gyártott notebookokban használta fel, ahol is rendellenes működést okoztak. A Quanta állítja, hogy a jövőbeli bevételei és profitja jelentős károkat szenvedett. Az AMD vitatja a Quanta állításait és azt állítja, hogy semelyik másik gyártó nem jelzett hasonló problémát a Quanta által kifogásolt chippel kapcsolatban. A részletek itt olvashatók.

AMD CPU hibába botlott Matthew Dillon?

 ( trey | 2011. december 26., hétfő - 15:23 )

Matthew Dillon, a Dragonfly BSD projekt alapítója és vezetője egy érdekes probléma leírását és lehetséges megkerülését tette közzé karácsony első napján. Mint azt levelében írja, jóval több mint egy éve küzd ezzel a problémával és az elmúlt két hónapban keményen dolgozott azon, hogy a végére járjon.

A probléma kizárólag a gcc 4.4.7-ben található cc1-gyel jött elő és kizárólag AMD processzoron. Ugyanaz a kód ugyanazon az operációs rendszer környezetben Intel hardveren nem okoz hibát. Mivel a kód ugyanazon paraméterekkel történő ismételt futtatásával nem sikerült a hibát reprodukálni konzisztensen, Dillon azt feltételezte, hogy a hiba nem magában a cc1-ben van.

Dolgozói egytizedétől válik meg az AMD

 ( trey | 2011. november 4., péntek - 8:05 )

Több forrás is arról számol be, hogy az augusztusban a Lenovo-tól az AMD élére került Rory Read első intézkedései között szerepel az AMD állományának megtizedelése. A hírek szerint az új vezérigazgató a vállalat körülbelül 12 000 dolgozójának 12%-át, mintegy 1400 embert készül lapátra tenni. A Yahoo Finance szerint az AMD lépése mögött az áll, hogy a kettes számú processzorgyártó küszködik a vérszegény PC piac és a tabletek, smartphone-ok felől jelentkező verseny miatt. Noha a PC piac még mindig növekszik, a növekedés üteme erőteljesen csökken. A leépítéstől és egyéb intézkedésektől az AMD körülbelül 200 millió dolláros kiadáscsökkenést remél 2012-ben. A részletek itt olvashatók.

Guinness világrekord overclock-olt AMD FX-szel

 ( trey | 2011. szeptember 14., szerda - 8:46 )

Nem az első eset, hogy az AMD folyékony nitrogén / folyékony hélium hűtéssel megtámogatott processzoraival extrém magas órajelet demóz. 2009-ben a Phenom II X4-et nyomták fel egészen 6,5 GHz-ig. Most ismét nekiláttak, hogy kihozzák a legtöbbet az AMD FX-ből. Az AMD bejelentette, hogy augusztus 31-én egy nyolcmagos AMD FX-8150 "Bulldozer" processzort egészen 8,429 GHz-es órajelig sikerült húzni. Ezt folyékony hélium hűtés mellett sikerült elérni. Az AMD blog bejegyzése szerint jobb minőségű levegő, illetve 100 dollár alatti árú vízhűtéssel is sikerült eljutniuk 5GHz fölé. Videó:

Tapasztalsz hibákat vagy bármilyen problémát az ATI/AMD videokártyád működése kapcsán Linux alapú disztribúcióknál?

 ( freyr | 2011. február 2., szerda - 18:06 )
igen, nem találtam megoldás
35% (136 szavazat)
igen, átmeneti megoldás van, de a probléma időről időre előjön
14% (57 szavazat)
nem, korábban voltak gondok vele, de egyik frissítés megoldotta
12% (46 szavazat)
nem, korábban voltak gondok vele, de megtaláltam a megoldást és már jól működik
12% (49 szavazat)
nem, mindig jól működött
27% (106 szavazat)
Összes szavazat: 394

Dirk Meyer távozott az AMD-től, Thomas Seifert az ideiglenes vezérigazgató

 ( trey | 2011. január 11., kedd - 8:59 )

Az AMD tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy a vállalat igazgatótanácsa a 47 éves Thomas Seifert-et nevezte ki ideiglenes vezérigazgatóul az AMD élére azután, hogy a 49 éves Dirk Meyer azonnali hatállyal távozott elnök-vezérigazgatói pozíciójából. Meyer közös megegyezéssel távozott. Az ideiglenes vezérigazgatói pozíciót betöltő Seifert eddig az AMD rangidős alelnöke és gazdasági igazgatója volt. A vállalat új gondolja, hogy egy új vezetéssel sikeresebben tudja megvalósítani növekedési terveit. Megalakult az új vezérigazgató-jelöltet felkutató bizottság és megkezdődött a keresés. A részletek a bejelentésben.

ATI Catalyst™ Linux Display Driver 10.4

 ( trey | 2010. április 30., péntek - 8:18 )

Az AMD tegnapelőtt bejelentette a Radeon kártyákhoz/chipekhez használható, zárt forrású linuxos eszközmeghajtó programjának 10.4-es verzióját. Az újdonságok közt megtalálható az "Ubuntu 10.04 early look" támogatás. Részletek a kiadási megjegyzésekben. Letölthető innen.

ATI Catalyst Display Driver 10.2

 ( Bali | 2010. február 18., csütörtök - 19:33 )

Letölthető az ATI Catalyst Display Driver 10.2 Linux x86 és x86_64 platformokra. A weboldalon megtalálható release notes még elérhetetlen (404), de a csomag már letölthető innen.

ATI Catalyst™ 10.1 Proprietary Linux x86/x86_64 Display Driver

 ( machobymb | 2010. január 28., csütörtök - 8:50 )

Megérkezett a idei év első zárt forrású, proprietary ATI videokártya eszközmeghajtó-programja 10.1 verziószámmal. Ahogy a videokártyáknál lenni szokott, legfőképp a legújabb, vagy az aránylag új kártyák tulajdonosainak érdemes minden alkalommal frissíteni. A meghajtócsomag a következő X.Org verziókkal használható: 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4.

[ Letöltés | Kiadási megjegyzések ]