AMD

50 éves az AMD!

 ( trey | 2019. május 3., péntek - 8:40 )

Egy érdekes idővonal az elmúlt 50 évről itt.

Inception Project - Az AMD és a moddig közösség alkotása a Computex 2018-on

 ( trey | 2018. július 12., csütörtök - 8:42 )

[Állítólag] Kritikus, Spectre/Meltdown-szerű sebezhetőséget fedeztek fel az AMD Ryzen és EPYC processzorokban

 ( trey | 2018. március 14., szerda - 8:48 )

Frissítette az AMD a CPU bugokkal kapcsolatos állásfoglalását

 ( trey | 2018. január 12., péntek - 9:21 )

Az AMD frissítette, a január 3-án kiadott, CPU bugokkal kapcsolatos állásfoglalását. A vállalat bővebben kifejtette az egyes hibavariánsokkal kapcsolatos érintettségét és "finomított" a közlemény nyelvezetén. Így lett például a korábban "Zero AMD vulnerability"-ből "We believe AMD processors are not susceptible"...

A frissített közlemény itt olvasható.

Az AMD is sajtóhírben reagált a #ktpi/#fuckwit bugra

 ( trey | 2018. január 4., csütörtök - 8:31 )

Az Intel után az AMD is sajtóhírt adott ki a #FUCKWIT / #KPTI / #PTI / #KAISER / #IntelBug / #meltdown / #spectre hashtag-ek alatt kategorizált processzorbugra.

Összefoglalva:

Google Project Zero (GPZ) Research Title Details
Variant One Bounds Check Bypass Resolved by software / OS updates to be made available by system vendors and manufacturers. Negligible performance impact expected.
Variant Two Branch Target Injection Differences in AMD architecture mean there is a near zero risk of exploitation of this variant. Vulnerability to Variant 2 has not been demonstrated on AMD processors to date.
Variant Three Rogue Data Cache Load Zero AMD vulnerability due to AMD architecture differences.

Részletek a bejelentésben.

Az AMD megnyitja a hivatalos Vulkan Linux driverének forrását

 ( trey | 2017. december 13., szerda - 13:58 )

A Phoronix úgy értesült, hogy az AMD rövid időn belül megnyitja hivatalos Vulkan Linux driverének forráskódját. Részletek itt.

A nap képe: AMD Ryzen Threadripper 1950X - Linux kernelfordítás 36 másodperc alatt

 ( trey | 2017. augusztus 28., hétfő - 11:06 )

Phoronix - Az AMD megerősítette, hogy Linux alatt vannak segfault problémák egyes Ryzen processzorokkal

 ( trey | 2017. augusztus 8., kedd - 9:36 )

A phoronixos Michael Larabel rendszeresen futtat stresszteszteket Linux alatt különféle hardverkonfigurációkon. A közelmúltban AMD Ryzen processzorokat nyúzott Linux alatt, mikor is visszajelzések / kérések nyomán arra jutott, hogy komoly terhelés (pl. párhuzamos fordítás) közben segmentation fault problémákba ütközhet a felhasználó.

Larabel szerint az AMD elismerte, hogy sikerült reprodukálniuk a problémát és együttműködnek az érintett felhasználókkal a megoldás keresésében. Az AMD a problémát nagyon komplexnek írta le. A probléma más UNIX(-szerű) rendszerek (pl. FreeBSD) felhasználóit is érintheti. Az egyelőre nem ismert, hogy a Matthew Dillon által említett BSD-s Ryzen probléma összefüggésben van-e ezzel, vagy sem, de Larabel szerint nincs köze a Ryzen-nel összefüggő FreeBSD guard page problémához.

A cikk szerint az AMD kijelentette, hogy a probléma nem érinti az AMD Epyc és AMD ThreadRipper processzorokat. Azok a Ryzen tulajdonosok, akik úgy hiszik, őket is érinti a probléma, felvehetik a kapcsolatot az AMD Customer Care ügyfélszolgálattal.

Részletek itt.

AMD - Itt az ideje a GPU megnyitásának

 ( trey | 2016. január 27., szerda - 9:13 )

Hosszú-hosszú évekig tartó, többé-kevésbé távolságtartó magatartás után az AMD most úgy gondolta, hogy itt az ideje komolyabban támogatni a nyílt grafikus fejlesztést, természetesen AMD alapokon. Egyebek mellett ezért elindította a gpuopen.com-ot:

Idézet:
The second is a commitment to open source software. The game and graphics development community is an active hub of enthusiastic individuals who believe in the value of sharing knowledge. Full and flexible access to the source of tools, libraries and effects is a key pillar of the GPUOpen philosophy. Only through open source access are developers able to modify, optimize, fix, port and learn from software. The goal? Encouraging innovation and the development of amazing graphics techniques and optimizations in PC games.

The third is a collaborative engagement with the developer community. GPUOpen software is hosted on public source code repositories such as GitHub as a way to enable sharing and collaboration. Engineers from different functions will also regularly write blog posts about various GPU-related topics, game technologies or industry news.

Hogy ez mennyire fogja segíteni a nyílt grafikus fejlesztést? Az a jövő zenéje... Egyesek reménykednek abban, hogy a megfelelő dokumentációkhoz való hozzáféréssel sokkal egyszerűbb lesz nyílt forrású drivereket fejleszteni a jövőben. Kérdés, hogy valóban lesz-e hozzáférésük a fejlesztőknek a megfelelő dokumentációkhoz, eszközökhöz...

AMD Catalyst™ 15.7 Proprietary Linux Graphics Driver

 ( trey | 2015. július 10., péntek - 8:20 )

Az AMD frissítette grafikus kártyáihoz, chipjeihez használható, linuxos proprietary eszközmeghajtó-programját. Az AMD Catalyst™ 15.7 Proprietary Linux Graphics Driver új funkciói:

  • AMD PowerXpress support for laptops equipped with Intel 6th generation (Skylake) CPUs
  • Linux Platform Atomics & SVM Fine Grain Buffer support for Carrizo APUs
  • Multi-Device support for OpenCL 2.0

Részletek, letöltési link, kiadási megjegyzések, telepítési útmutató itt.

FREAK - új SSL/TLS sebezhetőség

 ( trey | 2015. március 4., szerda - 14:43 )

2015. március 3-án, kedden szakértők egy új SSL/TLS sebezhetőséget - a FREAK támadás - részleteit közölték. A sebezhetőség részleteiről számos helyen - Matt Green blogján, a The Washington Post cikkében, Ed Felten írásában - lehet olvasni.

További részletek itt.

Az AMD grafikus üzletágának alelnöke visszajelzéseket kér a drivereikkel kapcsolatban

 ( trey | 2014. szeptember 28., vasárnap - 13:25 )

John Byrne, az AMD számítási- és grafikus hardverek üzletágának igazgatója, a vállalat egyik alelnöke személyes videóüzenetben kér az ügyfelektől visszajelzést a Catalyst eszközmeghajtó-programjaikkal kapcsolatban. Ismerve az AMD linuxos meghajtóinak problémáit és teljesítményét és a folyamatos lemaradását Linuxon az NVIDIA-hoz képest, azt hihetnénk, hogy az üzenet kifejezetten a linuxosoknak szól. De nem. Viszont a linuxos felhasználók is kitölthetik ezt a Catalyst elégedettségi felmérést. Hátha lesz valami hatása...

Fedora támogatással rendelkező, 64 bites ARM Opteron Developer Kit-eket jelentett be az AMD

 ( trey | 2014. augusztus 1., péntek - 9:34 )

Az AMD tegnapelőtt bejelentette AMD Opteron™ A1100-Series fejlesztői készletének azonnali elérhetőségét, amely az AMD első, "Seattle" kódnevű, 64 bites ARM®-alapú processzora köré épül.

Az AMD Opteron A1100 fejlesztői készletet microATX formátumban tették elérhetővé és a következőket tartalmazza:

AMD Catalyst™ 14.6 Beta Driver for Linux

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 19:47 )

Az AMD bejelentette a Radeon kártyáihoz, chipjeihez használható linuxos proprietary eszközmeghajtó-programjának legfrissebb bétáját. A változások közt megtalálhatjuk az Ubuntu 14.04 LTS támogatást, de emellett a fejlesztők reszeltek a telepítőn, illetve kijavítottak néhány bugot is.

A legfrissebb béta letölthető innen.

AMD Catalyst™ 14.1 LINUX Beta Driver

 ( trey | 2014. február 3., hétfő - 13:17 )

Az AMD elérhetővé tette tesztelésre AMD Catalyst™ linuxos eszközmeghajtó-programja 14.1-es kiadásának bétáját. Vele új termékek (AMD A10-7850K, AMD A10-7700K) támogatása, illetve számos - köztük SteamOS-szel összefüggő - hibajavítás érkezett.

Részletek itt.

AMD Catalyst™ 13.11 LINUX Beta V9.95 Driver

 ( trey | 2014. január 10., péntek - 9:53 )

A SteamOS legfrissebb bétájában bemutatkozott új AMD Catalyst béta driver immár elérhető a más Linux disztribúciót futtatók számára is. A támogatott Linux disztribúciók a következők:

  • Red Hat Enterprise Linux Suite 6.3 and 6.4
  • SUSE® Linux Enterprise 11 SP3
  • openSUSE 11.4 és 12.1
  • Ubuntu 12.04.2 és 13.04

A driver a desktop felhasználásra szánt Radeon kártyák közül a HD5000 sorozattól felfelé a HD 8000 sorozatig, az R7 240-től az R7 260X-ig, az R9 270X-től R9 290-ig jelzésűeket támogatja. Az AiO, Embedded, APU, Mobility termékek támogatásáról, a változásokról stb. részletesen a support.amd.com-on lehet olvasni.

A Valve megerősítette, hogy 2014-ben jönnek hivatalos AMD-s Steam Machine-ek is

 ( trey | 2013. október 11., péntek - 13:46 )

Nem kell a keményvonalas AMD fanoknak rituális öngyilkosságot elkövetniük amiatt, hogy kedvenc gyártójuk kimarad a Valve Steam Machine őrületéből. A Valve nemrég bejelentette, hogy milyen prototípusokkal látja majd el azt a 300 szerencsefiát, aki tesztelheti a játékfejlesztő legújabb vízióját. A bejelentésben ugyan végig NVIDIA grafikus motyókról volt szó, de a Valve sehol sem állította, hogy kizárólag e cég termékei adnák a grafikus erőt ezekhez a vasakhoz.

Mindenesetre, elkerülendő, hogy fanboyok hada kétségek közt vergődve töltse a következő hónapokat, a Valve egyik képviselője a következőket közölte:

AMD Catalyst™ 13.3 LINUX Beta Driver

 ( trey | 2013. április 11., csütörtök - 16:06 )

Az AMD bejelentette az AMD Catalyst™ linuxos driver 13.3-as verziójának harmadik bétáját. Benne egyebek mellett Serious Sam 3 és Team Fortress 2 játékokkal kapcsolatos hibajavítások, bugfixek valamint a 3.8-as és 3.9-es Linux kernelekhez való támogatás szerepel. Részletek a bejelentésben. Letölthető innen.

AMD Catalyst™ 13.2 Beta 3 for Linux

 ( trey | 2013. január 30., szerda - 23:19 )

Az AMD tegnap új béta driver-t adott ki Linuxra. Érdekessége, hogy a változások listája szerint egy hiba kijavítása azt eredményezte, hogy AMD Radeon™ HD 7000, 6000 GPU-kal Ubuntu 12.04/12.10 operációs rendszeren a Team Fortress 2 akár 300% százalékkal gyorsabb lehet. Ezen kívül Serious Sam 3-mal kapcsolatos hibát is javítottak.

Részletek a bejelentésben.

"Gyorsultak az AMD kártyák Linux alatt"

 ( trey | 2013. január 23., szerda - 8:42 )

Idézet:
Kibővült szoftveres és hardveres támogatás, hibajavítások tömege és saját technológiák jobb implementálása - hosszú listát alkot az új linuxos AMD meghajtó újdonságlistája. Teljesítménynövekedés is lett, a Valve játékai valamivel jobban futnak majd a szabad platformon. [...] Az AMD kiadási jegyzetei szerint a legfontosabb újdonság, hogy a Valve Linuxra portolt játékai számottevő teljesítménynövekedést kaptak, emellett azonban számtalan kisebb-nagyobb hibát javított a gyártó, így a rendszer alvó állapotból való visszatérését is helyesen kezeli különböző forgatókönyvek esetében. Javult a különböző energiagazdálkodási funkciók (VariBright, PowerPlay) és a GPU-k sebességét kombináló megoldások (PowerXpress, CrossFire) implementálása is.

A teljes cikk itt olvasható.

Az AMD-hez igazolt az Apple volt CPU tervezője

 ( trey | 2012. augusztus 1., szerda - 17:36 )

Az AMD ma sajtóhírben közölte, hogy Jim Keller csatlakozott a vállalathoz alelnöki és vezető tervezői minőségben. Keller AMD processzormagok tervezésével fog foglalkozni. Az 53 éves, elismert szakember az Apple-nél mobil processzorok - beleértve az iPad-ekben, iPhone-okban, iPod-okban és Apple TV-kben használt processzorokat - több generációjának kifejlesztéséért felelt. Az Apple előtt Keller annak a P.A. Semi-nek volt alelnöke, amelyet az Apple 2008-ban vásárolt fel. Dolgozott még a SiByte-nak és a Broadcom-nak, de korábban már eltöltött néhány évet az AMD-nél is. Társszerzője a széles körben elfogadott, alkalmazott HyperTransport specifikációnak és az x86-64 utasításkészletnek. De megfordult a DEC-nél is, ahol Alpha processzorok két generációjának tervezésében vett részt.

Az AMD bejelentése itt.

Hivatalos errata-t adott ki az AMD a Dillon által felfedezett AMD CPU bugra

 ( trey | 2012. március 25., vasárnap - 15:32 )

Matthew Dillon tavaly karácsonykor számolt be arról, hogy feltehetően egy, az AMD bizonyos processzorait érintő bugba botlott. Március elején a processzorgyártó megerősítette a DragonFly BSD első emberének feltételezését. Dillon most arról számolt be, hogy az AMD hivatalos errata-t (#721) adott ki az általa talált buggal kapcsolatban. További részletek Matthew levelében.

Az AMD megerősítette, hogy Matthew Dillon CPU bugba botlott

 ( trey | 2012. március 6., kedd - 14:30 )

Matthew Dillon december végén jelentette be, hogy valószínűleg egy AMD CPU bugba botlott. Dillon tegnap egy újabb levelet küldött a témában, amelyben arról számol be, hogy az AMD gyakorlatilag megerősítette a probléma létezését.

A Quanta beperelte az AMD-t notebookba szánt chipjei miatt

 ( trey | 2012. január 5., csütörtök - 18:19 )

A Bloomberg hírügynökség szerint a Quanta - a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója, ami egyebek mellett a HP-nek, Dell-nek, Acer-nek dolgozik - pert indított az AMD és az annak tulajdonába tartozó ATI Technologies Inc. ellen. A Quanta azzal vádolja az AMD-t, hogy az megszegte a köztük érvényben levő szerződést, amikor számára hibás chipeket szállított. A Quanta - ami a pert San Jose-ban (Kalifornia) indította - azt állítja, hogy a szóban forgó chipek hőtűrése nem volt megfelelő és ezért bizonyos felhasználásra alkalmatlanok voltak. A Quanta a chipeket az NEC számára gyártott notebookokban használta fel, ahol is rendellenes működést okoztak. A Quanta állítja, hogy a jövőbeli bevételei és profitja jelentős károkat szenvedett. Az AMD vitatja a Quanta állításait és azt állítja, hogy semelyik másik gyártó nem jelzett hasonló problémát a Quanta által kifogásolt chippel kapcsolatban. A részletek itt olvashatók.