Folytatódik a Samsung 840 EVO kálváriája ...

Címkék

... legalábbis a linuxosok számára biztosan. A Samsung 840 EVO problémáiról már többször volt szó itt a HUP-on. Legutóbb akkor, amikor arról jött hír, hogy a Samsung új firmware-t készül kiadni az eszközhöz. A firmware meg is érkezett, de Linuxot futtatóknak nem biztos, hogy érdemes frissíteni. Legalábbis egyelőre. Aki mégis frissít, annak érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mert különben különböző hibákba - IO error, megakadt bootolás, fájlrendszer hibák stb. - futhat.

Samsung EVO 840 firmware #2
A legfrissebb Samsung Magician-t letöltve az jelzi, hogy az EXT0CB6Q-nál van újabb, EXT0DB6Q jelű firmware.

Samsung EVO 840 firmware #1
Frissítés után.

Azok közül a linuxosok közül, akik már frissítettek az EXT0DB6Q firmware-re, többen is arra panaszkodtak, hogy valami probléma van a TRIM körül. A jelzett problémák változatosak - bad sector jelzés, konzol "lefagyás", bootolási problémák stb. - attól függően, hogy ki milyen TRIM támogatást - discard opció, fstrim rendszeres futtatása - használ.

A probléma végül elért a linux-ide listára is, ahol az Oracle alkalmazásában álló Martin K. Petersen megállapította, hogy az új firmware-ben a Samsung engedélyezte a "queued TRIM" funkcionalitást, annak ellenére, hogy az jelenleg hibásan működik. Ugyanez a "kontármunka" problémás a 850 Pro meghajtók esetén is.

Petersen felvette a kapcsolatot a Samsung-gal. Addig is, amíg megoldás nem születik (feltehetően újabb firmware képében), Petersen készített egy patchet, amely blacklist-re teszi a "queued TRIM"-et az összes Samsung 800-sorozatú meghajtók esetén.

Érdemes jól megfontolni a firmware frissítést, mert a Samsung dokumentációja szerint downgrade-re nincs lehetőség.

A teljes szál itt olvasható.

Hozzászólások

Aki az Ubuntu "gyári" beállításait használja és a legújabb firmware-re frissített, annak érdemes a /etc/cron.weekly-be benézni. Abban van egy fstrim script, ami hetente lefut a következő tartalommal:

fstrim
#!/bin/sh
# trim all mounted file systems which support it
/sbin/fstrim --all || true

Szóval lehet, hogy aki új firmware-t telepített, annak csak egy hét múlva jön a meglepetés.

--
trey @ gépház

hmm. van egy uj ubi szerverunk amibe nemreg raktunk intel ssd-ket, es minden hetvegen meghal a gep, olyan mintha az ssd mulna ki alola, de reset utan megjavul. lehet ez okozza, most nezem ezen is van fstrim a cronban...

Model Number: INTEL SSDSC2BW120A4
Firmware Revision: DC32
* Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)
* Deterministic read data after TRIM

en is tudok crontabot olvasni :)

azt nem tudom mikor hal meg, de hetfore mindig szar szokott lenni, tehat valamikor hetvegen. altalaban ssh se megy mar, igy a hetfot resettel inditjak. most is meg van halodva, mondjuk most a reset se segitett rajta.

ha megint elerheto lesz megprobalom kideriteni a logokbol mikor allhatott meg es az mennyire esik egybe az fstrim-el. amugy ez mar masik ssd (de ugyanaz a tipus), egy hete kicsereltuk.

A'rpi

/etc/crontab-ban:

47 6 * * 7 root test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.weekly )

es a logokban ma reggel 6:46-os az utolso bejegyzes, utana mar nem tudott irni bele. szal 99.999% hogy ez nyirja ki.

az egyik ssd mar ugy megpusztult hogy le kellett huzni, a masikrol meg elindult az elobb.

Azért járna egy szívlapát a Samsungnak is.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nekem a kincstári optimizmusuk tetszik:

"Can I downgrade the firmware from the latest version to an older version?

No. Once you upgrade the firmware, you cannot go back to an older version. It should not be necessary to go back to an older firmware because we fully test every firmware release to ensure that it is optimized for performance, reliability, and compatibility."

--
trey @ gépház

Oké, csak én azért telepítettem újra mindent, mert frissítés után nem működött. Persze be volt kapcsolva a TRIM az fstab-ban. Oké, hogy adat nem veszett és egy este alatt megvolt az újratelepítés is, de azért mást is el tudtam volna képzelni esti programnak.
Most nincs TRIM, remélem nem eszi sokkal gyorsabban az SSD-t. Mondjuk az SSD-n lévő swaptól még mindig tartok.

Ui.: Az külön szenyaság, hogy a Pro-sokat is megszívatták, pedig NagyZ azért is vett Pro-t, mert az milyen szuper meg gyors…

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

"Persze be volt kapcsolva a TRIM az fstab-ban."

Egy ideje a "discard" mintha ellenjavallt lenne. Az Ubuntu is asszem ezért választott az fstrim-et heti futtatásban.

"Most nincs TRIM, remélem nem eszi sokkal gyorsabban az SSD-t."

Nem hinném, hogy nagy probléma lenne belőle, mert nekem 4 évig nem volt TRIM két SSD-men sem, mégsem volt belőle semmi problémám.

"Mondjuk az SSD-n lévő swaptól még mindig tartok."

Nekem mindegyiken van, bár gyakorlatilag nincs használatban. Sosem volt még gondom belőle.

Egyébként ha nagyon akarsz TRIM-et, akkor ezzel működhet.

A faszkorbács persze jár a Samsung-nak :D

--
trey @ gépház

Egy ideje a "discard" mintha ellenjavallt lenne. Az Ubuntu is asszem ezért választott az fstrim-et heti futtatásban.

És tényleg, köszi! http://www.howtogeek.com/176978/ubuntu-doesnt-trim-ssds-by-default-why-…

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nekem egy régi Corsair SSD-m van. discard nélkül fstrim-el folyamatosan belassultak a böngészők. Chrome és Firefox is. A discard-al ez a probléma nem jellemző. Nem tudom miért nem javallott, a 12.04 Lubuntum amit 2 évet hajtottam is így volt beállítva és most a 14.04-is. Most nyáron lesz három éves az eszköz kb 3 - 4 évet számoltam neki és ha most megdöglik már teljesítette az elvárást. A discard parancs mellett beállítottam az fstrim-t is. A rendszer gyors, és harap. Nem érzek problémákat.

--
honlapom http://dyra.eu/

Most nincs TRIM, remélem nem eszi sokkal gyorsabban az SSD-t.
A TRIM csak arra való, hogy az SSD -nek jelezze az FS, milyen szektorok szabadultak fel, így az fizikailag is tudja törölni azokat. Ez azért kell, mert a FLASH erase lassú, és így nem akkor kell megcsinálni a törlést, amikor a szektort újra írni kell.
Egy szó mint 100 a TRIM sebesség optimalizálást tesz lehetővé, nem hiszem hogy elhasználódásban a TRIM hiánya szerepet játszana.

Én is belefutottam ebbe a dologba. Frissítettem a firmware-t Windows 7-en alatt (dual boot) aztán dőlt borult az Ubuntu 14.04.
Letiltottam a TRIM-et (én az rc.local-ba raktam) és az fstab-ban noatime ooption van.

Azóta megy rendesen, semmi zűr. De nagyon ijesztő volt, mint valami HW hiba.

Király.
Kb. egy hete frissítettem, szegény LM 17.1 még ma is élne...
Mindegy, már úgyis át akartam menni LMDE-re.
A tapasztalatokról majd még írok egy blogot.
Köszi Samsung... :-(
--
Lenovo E335, LM 17.1 & Cinnamon -> LMDE 2 Betsy & Cinnamon

Én már a akkor elhatároztam, hogy samsung ssd-t soha többet,amikor a "sima" 840-hez már ki sem adtak semmit... Úgy látom, nincs miért aggódnom, szívatnak itt mindenkit...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Az miért baj, ha nem adnak ki? Nem lehetséges, hogy nem érintett ezekben a problémákban és inkább szerencsésnek kellene érezned magad? Az jobb lenne, ha hetente kellene firmware-t frissítgetni?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

én is frissítettem... nem jött be, downgrade nincs.
a discard is, a crontabos fstrim is megszívattak...

na de van magician linuxra, az elméletileg tud trim-et (fstrim helyett), csak épp nem ismer minden filerendszert, pl. btrfs

de ha jól értettem, valahol olvastam, akkor ez a "periodic refresh timer" miatt elvileg már nincs szükség trim-re. Mert hogy úgyis időnként újraírja a blockokat, remélhetőleg nem ugyanoda...

A Dell Latitude E7240 (Mid 2013) notimban Samsung PM851 van, a Magician 4.6 azt irja, EXT4AD0Q a firmware verzio, frissitest nem ajanl fel. A dell.com viszont igen: EXT49D0Q. Win alatt hasznalom csak (ez a mondas, jo kifogas, tudom). Allitolag ez is bugos SSD, valakinek van esetleg ilyesmi eszkoze? Erdemes frissiteni?

Samsung claims the read performance degradation issue only exists in the NAND used by the popular SSD 840 EVO. However there are OEM versions of the drive that use the exact same NAND. For example, the Samsung SSD PM851 usually seen on Dell products. Case in point, here are users posting on support forums showing the exact same problem.

Windows alatt nem tudom, hogy van-e probléma a bekapcsolt queued TRIM miatt. Lehet, hogy a Windows alapértelmezetten nem használja kapcsolja be ezt a funkciót. Ha valamivel, akkor Windows-zal biztos tesztelte a Samsung az új firmware-t. Gondolom azzal nem lesz baj. Bár ez csak tipp.

--
trey @ gépház

Hát ez elég szánalmas.

--
arch,debian,openelec,android

Épp SSD vásárlás előtt állok, egyre inkább azon az állásponton vagyok, hogy Samsungot biztosan nem veszek. A többi gyártóval kapcsolatban szívesen meghallgatnék tapasztalatokat, mert jelenleg nem vagyok képben. Desktopba lesz, 240 GB elég. Akinek van tapasztalata az kérem írjon pár sort! Köszönöm!

-pilisig-

FYI: nekem Intel 530 (is) van, szepesjogyorsmegminden, de van egy bug benne, miszerint ha bekapcsolod a gepet, nem mindig ismeri fel a SATA vezerlo. Megoldast egyelore nem talaltam, aramtalanitom a gepet, utana megy. Nagyjabol 100 esetbol egyszer ezt eloadja a device. Alaplap: http://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VI_FORMULA/

Ket honapja vettem egy kington hyperx 3k 120GB-t, legnagyobb megelegedesemre. Semmilyen lenyeges eszrevetelem nincs azt leszamitva, hogy mind irni mind olvasni pofatlanul gyorsan lehet, pedig egy 7 eves gepbe kerult, ami ugyan anno messze nem az alja volt, mar cserere szantam, gondoltam ezt meg megprobalom, max az uj gepbe kerul at az SSD. Igy csak SATA2 van benne pl. De par evig meg nem lesz uj gepem azthiszem, nagyon jo. :)

XFSel hasznalom, LVM es minden egyeb nelkul. /tmp, /var/log, stb-k tmpfs-be kerultek, van ra RAM. Max annyi erdekesseget csinal (valoszinu az alaplap, de eddig 3 vinyoval nem vettem eszre, most hogy SSDis van meg lattam), hogy 0-as portra van dugva az ssd, megis hol sda-nak, hol sdb-nek latja. Persze UUID-s fstab miatt teljesen lenyegtelen, csak erdekes.

Amugy bevallom, annyira nem neztem utana hogy a Linux minek fog orulni (oreg hiba), ez megtetszett, szep adatokat irtak rola, ara is jonak tunt, volt is raktaron, hat ez lett. Szerencsesen belenyultam. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

3évet kaptam ra, fontos adat nincs rajta, vinyon pedig van azonos meretu particio, amire cron-rsync-el megy a backup hetente, szoval eszkozhalal eseten egy livecds minimalis butykoles utan egybol bootolhato, hasznalhato minden tovabb.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Azt hiszem a firmware frissítésen túl azt is jól megfontolom a jövőben, hogy megveszek-e/kiajánlok-e Samsung SSD-t.
840EVO-ból és 850Pro-ból is sikerült bevásárolni. :/

http://us.hardware.info/reviews/5724/ssd-mega-round-up-sixty-256512-sat…
http://www.hwsw.hu/hirek/53727/ssd-techreport-teszt-kiserlet-tarolo.html

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ha olyan nincs is, de a nagy, SSD kitartást firtató tesztben a gagyi 840 nem teljesített túl rosszul. 1 petabyte-nál döglött meg végképp, holott egy tipikus asztali felhasználó 100TB-nál többet nem nagyon ír az életciklusa alatt rá. Nálam az 1 éves 840 EVO-n eddig 2,29 TB írás történt (lásd a képet a cikkben).

--
trey @ gépház

Én még a legelsőt se tettem fel, mert kicsit gyanús volt az egész.
Azt hiszem, várok még kicsit.

De jó, hogy nem ezt a szart vettem anno...

Bennem igazából az merült inkább fel, hogy mivel a "Samsung 840 EVO problémáiról már többször volt szó itt a HUP-on" és "Folytatódik a Samsung 840 EVO kálváriája ..." és folyamatos a tudósítás a témában, ezért hogyan lehet az, hogy ez az információ most hogy, hogy nem kimaradt a nembulvár híradásodból...

Prózai oka van ennek. Egyrészt nem vagy te a főnököm, hogy beoszd az időm, így most éppen egy hideg sört szürcsölve ejtőzök. Ha jól időm engedi, majd írok róla. Vagy nem.

Azt azért megemlíteném újfent, hogy nekem vannak kétségeim afelől, hogy ennek van-e köze ahhoz, amiről többször is szó volt itt. Szóval, hogy válasz is legyen a kérdésedre: előbb megvárom, hogy kiderüljön valami konkrét, ne egy bulvárhírre kelljen hivatkozni.

--
trey @ gépház

Nem véletlen a kétség és az óvatosság, hiszen eddig itt a nembulvár híradásban csak olyan pontos és alapos akadémiai tanulmányok kerültek publikálásra, amelyben kizárólag teljes bizonyosság mellett lehetett állítani abszolút tényeket, minthogy "nem biztos, hogy érdemes frissíteni. Legalábbis egyelőre", ezért teljesen egyértelmű ezúttal is, hogy csak teljes bizonyosság mellett lehet majd címlapra tűzni olyan fontos bejelentéseket is, minthogy esetlegesen netalántán talán történetesen nem is biztos, hogy minden szempontból csak és kizárólag a Samsung a hibás.

Abszolút egyetértek. Itt mese nincs. Meg kell várni a pontos és kizárólagos állásfoglalást, az abszolút igazságot, magától Linus Torvaldstól. Amíg ez nem történik meg, addig itt csak kételyek vannak és talányok, meg mindenféle konkrétum nélküli bulvárhírek. Ezeknek semmiképp sem szabad felülni.

Ennyi.

Pont ilyet akartam vásárolni, isteni "szerencse" vagy inkább előrelátóság, hogy utánanéztem egy kicsit jobban...
Milyen más SSD-t ajánlotok linux alá? Kingston? or OCZ?

Csak itt nem az SLC cache a ludas, hanem a Sandforce vezérlő, amelyik tömöríti az adatokat menet közben és ezzel ejti át a béna tesztprogramokat, hogy jó sebességet mérjenek, mert azok "üres" (csupa 0x0 byteokat tartalmazó) adatokkal tesztelnek jórészt (100%-ban tömöríthetővel). A valódi adatok jórésze viszont tipikusan nem tömöríthető (képek, filmek, zenék, archivumok már eleve tömörítettek, így 0%-ban tömöríthetők tovább), vagy alig tömöríthetők (alaprendszer és más programok binárisai). Ezekben az esetben a Sandforce vezérlős SSD-k sokkal gyengébben teljesítenek. A V300 konkrétan 150 MB/s írási sebességet produkál a 0%-ban tömöríthető adatoknál, a brossúrán ígért 450 MB/s helyett. A Samsung 850 EVO viszont szépen egyenletesen 500 MB/s írási sebességet produkál az adatok tömöríthetőségétől függetlenül.

A 850 EVO egyébként (a 840 EVO-val és a Kingston V300-zal ellentétben) nem TLC alapú.

Minden Sandforce vezérlős SSD-nél ugyanilyen különbség tapasztalható a 0%-100% tömöríthető adatok írásánál.

Amiket tavaly néztem 850 EVO-knál nem TLC volt, hanem első generációs 3D NAND, amelyek MLC technológiával kerültek gyártásra (ezért nem volt nagy sebességkülönbség a 850 EVO és a 850 Pro között, ellenben a korábbi EVO vs. Pro szériákkal). A mostaniak már lehet TLC-s 3D NAND-okra vannak építve, de a lényegen nem változtat: Sandforce alapú SSD-ket érdemes inkább elkerülni.