Olvasási teljesítmény bugot javító firmware frissítés érkezik a Samsung 840 (EVO) SSD-khez

Címkék

A Samsung 840 (EVO) SSD-k szépen fogynak, egyes oldalak szerint egyike a legjobb consumer SSD-knek. Ez többek közt köszönhető kedvező áruknak és a kezdeti kedvező teszteknek, értékeléseknek. A közelmúltban azonban felbukkantak az interneten olyan visszajelzések ezzel az adattárolóval kapcsolatban, amelyek felkeltették a Samsung érdeklődését is. Az Overclock.net fórumban egy hosszabb szál foglalkozik azzal, hogy a Samsung 840 és 840 EVO olvasási teljesítménye rendkívül lecsökken, ha régi adatblokkokhoz kell hozzáférnie. A régi azt jelenti, hogy az adatok régebbiek 30 napnál. Az AnandTech utánajárt a dolognak a Samsung-nál és arra jutott, hogy a gyártó tud a problémáról és dolgozik a javításon. Elkészült egy firmware, ami jelenleg tesztelés, validálás alatt áll. A javított firmware várhatóan október 15-én érkezik.

Hozzászólások

Sajnos én is tapasztaltam a dolgot egy 250GB-s EVO-nál, illetve szinte mindenkinél előjön. A fórumokon akadnak olyan visszajelzések ami alapján nem mindenki érintett, de elenyésző a dolog.

Egyébként a sok szakértésből nagyjából az alábbi várható megoldások kristályosodtak ki:

- jönni fog egy tisztességes frissítés ami megoldja a problémát, és mindenki megnyugszik
- jönni fog egy workaround megoldás frissítés formájában, ami nem fog mást csinálni, csak felprogramozza úgy a vezérlőt, hogy az bizonyos időközönként újraírja a régi blokkokat
- nem lesz megoldás, visszahívás lesz és rev2 kiadás

A második egyesek szerint nem akkora katasztrófa, mert ha havonta történik csak, akkor nem csökken annyit az élettartam, hogy annak gyakorlati jelentősége legyen. Valahogy én mégis jobban örülnék az elsőnek...

Nálam is "csak" 30-50Mbyte/s-re esett vissza az olvasás a régi celláknál, ezért nem biztos hogy észreveszed, hacsak nem másolgatsz a kritikus területről nagyobb méretű fileokat. Viszont az érintettek azt mondják lesz ez még rosszabb is, idővel szépen be fog nézni 10Mbyte/s alá, és akkor már érezhető lesz átlag "office" használatnál is.

Nálam az első sectorok olvasása be esett 1MB/s alá.
Augusztusban telepített Win8.1-on. Mérés akkor volt mikor olvastam az első hírt róla.(szeptember vége kb)

Mostani teszt:

sudo hdparm -tT /dev/sda

/dev/sda:
Timing cached reads: 13632 MB in 2.00 seconds = 6821.26 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1532 MB in 3.00 seconds = 510.44 MB/sec

Os:Kubuntu 14.10 telepítés ideje: okt.6
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

hdparm -tT /dev/sda

/dev/sda:
Timing cached reads: 20738 MB in 2.00 seconds = 10378.96 MB/sec
Timing buffered disk reads: 224 MB in 3.03 seconds = 73.98 MB/sec

ami eredetileg szinte 500MB/sec volt :(
Memory cell clearing ( https://wiki.archlinux.org/index.php/SSD_memory_cell_clearing ) után helyreállt, de azóta folyamatosan csökken.

úgyhogy én várom az upgrade-et :)

ugyanez nálam is, arch linux, 520mb/s-ről indult, folyamatosan degradálódik hdparm szerint. Én is factory reseteltem, pontosan ugyanolyan eredménnyel. Most épp:
[root@manta ~]# hdparm -tT /dev/sda

/dev/sda:
Timing cached reads: 15654 MB in 2.00 seconds = 7833.63 MB/sec
Timing buffered disk reads: 246 MB in 3.02 seconds = 81.48 MB/sec

Honnan tudja az SSD h. adott blokkok mikor lettek írva? Valami belső timestamp-et használ ilyen alacsony szintű adminisztrációhoz?

Más. Mintha erről a csoda Samsung SSD-ről olvastam volna (simán lehet h. más gyártó volt, de arra emlékszem h. a leghypeoltabb gyártó+modell-ről írták, ami esetünkben ez a típus), hogy a kezdeti jó minőség után a Samsung sunyiban kiadott egy rev2-t amiben silányabb alkatrészekből építkezik és mind a megbízhatóság mind a teljesítmény romlott. Természetesen a dobozon nem látszik h. rev1 v. rev2, tesztek hozták ki a különbséget. Rosszul emlékszem?

Nagy gáz. Igaz, hogy a 840 EVO nem egy nagyvállalati szintű darab, de a Samsung mégis csak nagyvállalat, és most mi derül ki: Arra sem hajlandók/képesek, hogy forgalombahozatal előtt a terméküket 30 napnál hosszabb ideig teszteljék. És nem arról van szó, hogy kifakul a matrica, hanem éppen az a paraméter van meghamisítva, amiért a fogyasztók veszik a terméket. Mekkora botrány volna, ha egy 100 lóerősnek specifikált autóról kiderülne, hogy 30 lóerős? A Samsung szempontjából ez katasztrófa. Ki fog ezután Samsung SSD-t venni?
--
ulysses.co.hu

Ha ki fogják javítani, akkor szerintem is kb. mindenki, otthonra. Szürkepiacon 27k HUF-ért vettem bontatlan, zsír új 250G-s 840 EVO-t. Ennél jobb ajánlat egyszerűen nincs ssd téren.

A baj akkor lesz, ha nem tudják megoldani a problémát. Akkor az a 27k HUF is pont 27k HUF-al több, mint amennyit szabad lett volna érte adni :)

Nem tudom mennyire hasznos de leírom, mert elég érdekes eset.

Romániáról beszélek, de a nevek ismerősek nektek is.

Az emag indított, a 120GB-os 520-ast promózta vagy 2 hónapon keresztül talán 1-2 hét szünettel. Innen lett egy ismerősömnek ssd-je rajtam keresztül. Kb 18500Ft-ért. Én vaciláltam mert nekem elég kicsi illetve kicsi az már van.

Az Altex (MediaGalaxy) weblapján viszont elérhető volt a 240-es, picit nagyobb áron, de amikor leárazták 33000 környékére már nem tudtam ellenállni.

A 120-as idén augusztusi gyártmány, az enyém júliusi. Ahoz képest igen érdekes hogy elvileg idén januárjára volt az utolsó szállítmány kiírva az "end of life" dokumentumban.

Éppenséggel sarkítani kell. Lehet, hogy ez csak egy baleset, de nem látom, hogy az árlistákat vagy akár a specifikációt módosították volna. Hogy bocs, mégsem 500 MB/sec, csak 100. Tovább árulják.

Nekem a legelképesztőbb mégis az, hogy kiderült: nem fordítottak 30 napot a tesztelésre. Miért, az otthoni kategóriába minden szar megfelel?

Lehet-e érvényesíteni garanciát, ha a termék az igért teljesítmény 20%-át adja? Mi lesz, ha a konkurencia úgy hirdeti majd a saját termékét, hogy az 100 napon túl is teljesíti a specifikációt? Vagy erre egyáltalán nem lehet garanciát vállalni? Akkor mind át vagyunk vágva?

--
ulysses.co.hu

Miből gondolod, hogy nem tesztelték 30 napot? Vagy te vagy itt a helyi forradalmár? Neked a régi kocsid is ugyanolyan paraméterekkel üzemel, mint egy új?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ha te átadsz valamilyen munkát, és hibát találnak benne utólag, akkor te is módosítod az áraidat, meg a honlapodat, meg a szerződéseid meg mindent Nem kijavítani szoktad inkább? Na látod. Ugyanez történik itt is.

Szerintem vagy félreértettél valamit a hibával kapcsolatban, vagy nem olvastad el, hogy 4 nap múlva jön egy javítás, vagy nem gondolkodsz.

A hibát nem lehet kijavítani. Az a hiba, hogy valótlan paraméterekkel árultak/árulnak egy terméket. A firmware cserével plusz munkára kényszerítik a fogyasztókat. A plusz munka nem csak a firmware cseréjét jelenti, hanem az eszköz újraformázását, mentést, stb. A firmware csere eredményessége ráadásul kétséges (de legalább nyernek újabb 30 nap laufot). Kötbért nem fizetnek, mint ahogy nekem fizetnem kellene. Ne beszélj félreértésről.
--
ulysses.co.hu

"A hibát nem lehet kijavítani"
Honnan tudod?
"Az a hiba, hogy valótlan paraméterekkel árultak/árulnak egy terméket"
Tévedés valós paraméterekkel árultak terméket.Mivel sebességmérés akkor esedékes amikor megvetted,ha telik az idő és lassul akkor meg garanciális hiba,elhasználódás.
"A firmware cserével plusz munkára kényszerítik a fogyasztókat."
Nem olyan nagy plusz,pl intelnél (ssd toolbox felrak,formázás nélkül frissíti firmware adat marad mindenki boldog).
"Kötbért nem fizetnek, mint ahogy nekem fizetnem kellene. Ne beszélj félreértésről."
Kötbért akkor kéne fizetned ha nem lennél kész munkával a szerződésben leírt időre(nem venné át a szerződő fél).Többit úgy hívják hogy garanciális,vagy esetleges pótmunka.

Oké, ezzel megmutattad, mennyire lehet komolyan venni a témához kapcsolódó gondolataidat. Mindenesetre bérelj buszokat, elég menő manapság békemenetet szervezni. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Milyen valótlan paraméterek, milyen javíthatatlan hiba? Te a Samsung SSD fejlesztő részlegén dolgozol netán?

Erre nem tudok már mit mondani tényleg, szerintem nem olvastad el sem az itt levő cikket, se egyebeket a témában, de olyan sebészi pontosságú kijelentéseket teszel, hogy az már egészen elképesztő. Itt fejeztem be ezt a subthreadet.

Július 23 óta használva:

Model Number: Samsung SSD 840 EVO 120GB
Firmware Revision: EXT0BB6Q

A feljebb említett "hdparm -tT /dev/sda" 5 egymást követő futása után az átlag: 2047 / 83

Ez pedig nem annyira jó.

Kíváncsi vagyok, mit találnak ki.

Még nem látom az firmware frissítést. :(
Pedig az én laptopomra is ráfér a frissítés.

/dev/sda:
Timing cached reads: 4182 MB in 2.00 seconds = 2092.67 MB/sec
Timing buffered disk reads: 338 MB in 3.05 seconds = 110.84 MB/sec

http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/downl…

„Samsung is releasing a new firmware and performance restoration software package for the 840 EVO and 840 EVO mSATA. The firmware update is recommended to users who may have experienced any drop in read performance of the mentioned drives. Running the software packages provided will first update the firmware(840 EVO : EXT0CB6Q, 840 EVO mSATA : EXT42B6Q), then scan and calibrate all existing data on the drive.
Note that the update time can be more than an hour depending on the amount of data. Please wait for the firmware update to complete before starting any other operations.

For details, please refer to Samsung Performance Restoration v.1.0 Installation guide below.”

http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/us/ht…

„Samsung has released its Performance Restoration tool to the masses. The utility is available here, while the installation guide can be found here. Although the tool is Windows-only right now, a DOS-based version is coming before the end of the month. That release should allow Mac and Linux users to perform the update via thumb drive.”

http://techreport.com/review/27212/samsung-840-evo-update-fixes-slow-re…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…