Devuan - elindult a systemd vita szülte Debian fork(szerűség)

Címkék

Devuan

Októberben indult el a debianfork.org oldal, ahol magukat veterán UNIX adminokként jellemzők egy csoportja a systemd ellen lépett fel. Akkor azt ígérték, hogy ha a Debian-ban a systemd leváltja a sysvinit-et, akkor forkolják a disztribúciót és sajátot hoznak létre.

Úgy tűnik, hogy tartják a szavukat és valóban nekiálltak a saját disztribúció összerakásának. A disztribúció neve "Devuan". Jelenleg az infrastruktúra - weboldal, levlista, Dak-alapú csomagtároló - létrehozása folyik.

A projekt céljai eléréséhez pénztámogatást kér.

További részletek a devuan.org-on.

Hozzászólások

hat barat, ebbol nem lesz semmi... ha mar adomanyt kernek a webszerver futtatsaert is.. ha lenne egy mark $huttl€worthuk akkor talan de igy:/

maskullonben kik ezek a bohocok mert az oldalon semmit nem latok.. azert illene egy par nevet odairni hogy tessek ezek vagyunk mi, netalantan 1 CV vagy valami

peldaul amikor forkoltak az opensolaris-t (illumos) lehetett tudni hogy A,B,C regi sunos dev utana tudtal nezni hogy na megis mivel foglalkozott (peldaul commit-olt-e valamit opensolarisba) vagy amikor forkoltak megegyszer marmint most az illumos-t peldaul ezt a embert "ismerem" segitett megoldani 1 driver (audio,oss) bugot meg anno opensolarison, szal ert a dologhoz

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Szerintem azok a projektek, amelyek valami _ellen_ jönnek létre és nem valami _mellett_ elég ritkán maradnak életben. De szurkolok nekik, a tényleges verseny jót tesz a linux piacnak.

A vitának van objektív alapja vagy csak szubjektív? Nem ismerem az ügy részleteit, de ezt rossz ötletnek tartom.

Eltelik lassan 24 óra a cikk megjelenése óta, és csak 9 hozzászólás, meg sehol semmi hurrá, ezt vártuk? :) A " Systemd áldozatok a Debiannál" meg még mindig pörög.

Eleg ertelmetlen valalkozasnak tunik fentartani egy nagy(nr pkg) distrot, ami azzal kulombozteti meg magat, hogy maradibb az osenel.
Ha jol remlik, Debiannal a kerdes elsokerben az volt, hogy valtani kene -e, utana meg hogy mire.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Erdekesseg: A nevben a VUA resz Veteran Unix Admins roviditese, mely par olasz emberke facebook csoportjat jelenti, akik tobbek kozt azzal szorakoznak, hogy Marco d'Itri felmenoit szidjak, es anyazzak. Nomeg azon elmelkednek, hogy dejok is voltak regi szep idok, amikor a hangkartya beuzemelesehez meg mknod kellett, meg a devfs mennyivel jobb volt, mint az udev! (Nem viccelek, ezek az IRC csatornajukon hangzottak el, a project egyik alapitojanak szajabol)

Az IRC-s tortenesek, es az odatevedo utalattol puffedo nepek lattan sok jovot nem josolnek a "fork"-nak, de ettol fuggetlenul szurkolok nekik, mert akkor a Debianos listak legalabb megtisztulnanak picit, ami nagyon jo lenne mar.

--
|8]