iBox Nano - a világ legkisebb, leghalkabb, legmegfizethetőbb 3D nyomtatója

 ( trey | 2014. november 6., csütörtök - 21:18 )

Raspberry Pi és Linux alapokra épít az iBox Nano projekt. Az ötletgazda egy sikeres Kickstarter projekt végén jár. 300 ezer dollárt kért, ami már össze is jött. 8 nap van még a kampányzárásig.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem rossz, de megfizethetőségben a Peachy Printer[1] szerintem jobban áll, bár azt még össze is kell rakni. Mondjuk akit hobbi 3d nyomtatás érdekel, az nem biztos, hogy megijed a dologtól :)

Eredetileg az is Kickstarter projekt volt, de az akkori állapotához képest elég sokat fejlődött (most futott egy kört Indiegogon is), és a végleges ára kb. 88 dollár (CAD 100-ból váltva USD-re) az iBox Nano 299-éhez képest.

[1] http://www.peachyprinter.com/

Még nem tudtam válaszolni magamnak arra, miért kellene nekem egy ilyen itthonra. Kinyomtatok egy x-winget vagy millenium falcont, saját magamat poénból, de egyébként miért jó ez nekem?

Ha magadtól nem tudod, akkor valószínűleg nincs ilyesmire igényed. Mint - gondolom - egy kis esztergapadra vagy hobby CNC maróra se...

Ave, Saabi.

En sok dologgal vagyok igy. Okostelefon, weboldal, blog, twitter, facebook. Nem kell valami specialis dolognak lennie hogy a tukorbenezve azt mondjam meg csak elkepzelesem sincs mire hasznaljam. Visszaterve a 3d nyomtatora azt hiszem van az anyagi joletnek az a foka amikor ezt erdekessegnek tudnad felfogni. Mint a palyanapokra tartott sportauto/sportmotor amit a masik 3 melle vasarolsz stb stb.

Szerintem meg van az a hobby, ahol az általam felsoroltak alaptartozékok. De vállalkozásnak is lehet olcsóbb prototípus építésre egy 3D nyomtató, ahogy egy önálló feltalálónak, formatervezőnek.

Ave, Saabi.

Én el tudnám képzelni a sakk klubokban az időről-időre eltűnő, megsérülő figurák pótlására mondjuk. Manapság sajnos elég húzós egy teljes új sakk készlet beszerzése. Tényleg, milyen keménységű végterméket lehet ezekkel készíteni?
--
♙♘♗♖♕♔

és egyetlen ilyen készülék kb egy egész falu minden igényét ki tudná elégíteni. Amikor csak egy kis valami kell valahova ...

Modellezés és a technológia megtanulása otthoni körülmények közt jut eszembe. Ha egyszer kicsiben megtanultad, nagyban ugyanazt kell csinálni.

--
trey @ gépház

Barcelonában a Sagrada Familia templom még a mai napig tartó építkezésén, modellezéshez használnak 3D nyomtatókat, na nem ekkorákat hanem bazi nagyokat.

Úgy értettem, hogy egyedi autó, repülőkép, hajó modellek apróbb, egyedi alkatrészeinek legyártásához.

(Ugyanitt: tegye fel a kezét, aki annak idején MHSZ és utódszervezeteiben modellszakkörre és társaira járt)

--
trey @ gépház

Én meg arra írtam, hogy ha valaki otthon kitanulja munkahelyen -ezt vettem nagybannak - hasznosíthatja a tudást.

Én nagyon ürülnék egy ilyennek ha menne ez fémből (lehetőleg vákuumkompatibilisen).

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A videót nézve az a gondolat járt a fejemben, hogy ezzel olyan kis méretű játékokat lehet nyomtatni, amit nem adhatsz a gyerek kezébe, mert lenyeli és megfullad :)
Lehet ezzel pótolnák a nálunk betiltott kinder tojásos figurákat.

Tudom, kicsit gonoszkodó ez a hozzászólás, de a villogó ledek is.... :D

Nekem is rögtön az jutott eszembe amikor a gyereknek nyújtotta, hogy csukd be szemed, nyisd ki szád, rakok bele frissen nyomtatott figurát.

Nem baj ha lenyeli, nyomtathatsz egy ujat! :)

végül is az egyik nyomtatásra használt anyag valami cukor származék :)

Apropó, tud valaki ajánlani modellező programot, amivel nyomtatható modellt lehet csinálni?

Modellező program? Mire gondolsz?

Például ABS-es 3D nyomtatóhoz a következő lépések kellenek:
- 3D tervezőprogram amivel meg tudod tervezni a tárgyat és .STL -be ki tudod menteni. Pl. SolidWorks. Vagy töltesz le a netről fájlt, de abban meg mi a buli?
- Kell egy szeletelőprogram ami megcsinálja a CNC nyomtatónak a gerber fájlt. A KISSlicer vált be nekem idáig a legjobban.
- Kell egy program ami a CNC fájlt végrehajtja, vezérli a nyomtatót. Pl. MACH3

De nekem 3D CNC maróra van szerelve a nyomtatófej, más nyomtatóknál lehet másképpen működik a dolog.

Igen, erre gondoltam, de inkább csak szabad szoftverek érdekelnek. Már eleve azt sem tudtam eddig, hogy ez a három lépés három különböző programmal működik. Köszi!

openscad, freecad. Marmint ami free + open source + ertelmes dolgokat is ki lehet belole hozni ;) A freecad nyilvan nem vetekszik a fizetos (de win-only) rendszerekkel, az openscad meg egy teljesen ma's lelkivilagot igenyel. De ezutobbi is nagyon fasza, so"t, olyan dolgokat is lehet vele csinalni amit a klasszikus cadokkal nem, pl ezt.

Nagyon király a csavaroslabda! Köszi az infót!

Ez a labda mire is jo pontosan? Nem teljesen jon le a kep alapjan...
--
zsebHUP-ot használok!

Levélnehezéknek. :-)

hasznos. valószínűleg ez a világ legbonyolultabban legyártható és kinéző levélnehezéke. mondjuk az emailek korában magának a tárgynak már a létjogosultsága is erősen megkérdőjelezett! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha ugyan ezt tudná rozsdamentes acélból akkor rendelnék belőle 1-2 raklappal. De amíg műanyag fröccsöntött figurákat gyárt addig nem érdekel.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.