GNOME lesz a Debian 8.0 alapértelmezett desktop környezete?

Címkék

Kicsit déjà vu érzésem van, mert 2012-ben azt írtam le, amit most, néhány apró eltéréssel. Az akkori írást majdnem 100%-ban újrahasznosíthatom. Szóval...

Úgy fest, hogy a Debian 8.0 (kódnevén "Jessie") alapértelmezett grafikus felhasználói környezete a GNOME lesz. Legalábbis erre utal Joey Hess egyik nemrég elkövetett "switch default desktop to Gnome" commitje. A megjegyzésben az olvasható, hogy a (vissza)váltásban szerepet játszott az, hogy a GNOME (és a MATE) előrébb jár az Xfce-nél mind akadálymentesség, mind systemd integráció területeken. Ezen kívül nyomott még a latban, hogy a GNOME-nak nagyobb a felhasználói tábora, hogy a GNOME3 sokat fejlődött az előző Debian kiadás óta, hogy a Debian Xfce csapatnak ambivalens érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy az Xfce-nek kellene-e lennie az alapértelmezett desktop környezetnek stb.

Természetesen ez csak azt jelenti, hogy a GNOME lesz (ha lesz) _alapértelmezetten kiválasztva_ a tasksel-ben telepítéskor, és nem azt, hogy kötelező a GNOME-ot telepíteni.

Hozzászólások

Én a 3.6-ot használtam még Debian stable alatt, amikor még a debiant próbálgattam egy időben... az nem volt rossz, de csak miután kapott egy dockot és valamilyen programmal jól szét tweakeltem. Alapértelmezettként nem egy nagy durranás ez a környezet, de nem is olyan rossz, mint amilyennek beállítják. Ámbár ez szubjektív, a stílusa elég megkérdőjelezhető...

Linux Mint 17 Cinnamon 64-bit

A Gnome3 szerintem az új KDE4: egy elsietett első kiadás (botladozó hw gyorsítás, a teljesen új felület még nem forrta ki magát) rányomja a bélyegét, amit soha nem fog lemosni (ez már a Gnome 3? :) ).

Pedig az újabb verziók egy nem power usernek oob kényelmes és stabil környezetet adnak (az olyan egyszerű dolgokra gondolok, minthogy a rendszer része és pár kattintás összekötni random online fiókkal, és a default levelezőben, a naptárban stb. megjelennek az elemei - az ilyen kényelmi funkciók hiányáról ment eddig folyamatosan a "miért nem jön el a linux deszktop éve" topikokban a picsogás, most, hogy lett, meg "túl egyszerű, hülyének nézik a usert, nem lehet testre szabni stb.").

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nekem a lassúsággal van problémám, szinte az összes grafikus felület brutál lassú ahhoz képest, hogy milyen bivaly vasakon futnak.
Terhelik a CPU-t ezerrel, stb... Ha meg gyorsat akarsz, felraksz egy window manager-t, ami fapad.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nekem is ez a bajom vele hogy nagyon lassú a felület és akadozik (2 mag + intel vga), pedig nekem tetszene. Azt nem értem hogy egy egyszerű zoom-ot miért nehéz megcsinálni gyorsra mikor 7 Mhz-es Amigán ez ment. Persze tudom, mert rohadt sok szoftver réteget összetoldottak hogy programozási oldalról legyen egyszerű.

Nem tudtam, hogy nem a Gnome az alapértelmezett.

A tasksel-es kiválasztással nekem az a bajom, hogy nem a Gnome van kiválasztva, hanem az, hogy Desktop. Viszont nem árulja el, hogy _melyik_ DE lesz feltéve.

Egyszer jól meglepett, hogy Gnome került fel, azóta ha nagy ritkán telepítek, a Desktop taskot mindig gondosan kiveszem, majd telepítés után már amikor rendesen látszanak a különböző típusok (task-gnome, task-xfce, task-kde), akkor kiválasztom azt, ami nekem kell.

Mindkettő (sima és expert mód is) úgy indult, hogy válassz taskokat, és ebben az volt csak, hogy desktop.
expert módban lehetett azt választani, hogy dselecttel te akarod kézzel a listát átszabni, de ez a taskok választása után volt és csak választható, nem kötelező.

Legalábbis pár éve, amikor legutoljára néztem.

Egy ideje alap módban telepítek, és egyszerűen kihagyom a desktop taskot, ahogy fent írtam, és telepítés után gyomlálok és telepítek plusz dolgokat aptitude-dal.