GNOME lesz a Debian 8.0 alapértelmezett desktop környezete?

 ( trey | 2014. szeptember 24., szerda - 10:23 )

Kicsit déjà vu érzésem van, mert 2012-ben azt írtam le, amit most, néhány apró eltéréssel. Az akkori írást majdnem 100%-ban újrahasznosíthatom. Szóval...

Úgy fest, hogy a Debian 8.0 (kódnevén "Jessie") alapértelmezett grafikus felhasználói környezete a GNOME lesz. Legalábbis erre utal Joey Hess egyik nemrég elkövetett "switch default desktop to Gnome" commitje. A megjegyzésben az olvasható, hogy a (vissza)váltásban szerepet játszott az, hogy a GNOME (és a MATE) előrébb jár az Xfce-nél mind akadálymentesség, mind systemd integráció területeken. Ezen kívül nyomott még a latban, hogy a GNOME-nak nagyobb a felhasználói tábora, hogy a GNOME3 sokat fejlődött az előző Debian kiadás óta, hogy a Debian Xfce csapatnak ambivalens érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy az Xfce-nek kellene-e lennie az alapértelmezett desktop környezetnek stb.

Természetesen ez csak azt jelenti, hogy a GNOME lesz (ha lesz) _alapértelmezetten kiválasztva_ a tasksel-ben telepítéskor, és nem azt, hogy kötelező a GNOME-ot telepíteni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én a 3.6-ot használtam még Debian stable alatt, amikor még a debiant próbálgattam egy időben... az nem volt rossz, de csak miután kapott egy dockot és valamilyen programmal jól szét tweakeltem. Alapértelmezettként nem egy nagy durranás ez a környezet, de nem is olyan rossz, mint amilyennek beállítják. Ámbár ez szubjektív, a stílusa elég megkérdőjelezhető...


Linux Mint 17 Cinnamon 64-bit

A Gnome3 szerintem az új KDE4: egy elsietett első kiadás (botladozó hw gyorsítás, a teljesen új felület még nem forrta ki magát) rányomja a bélyegét, amit soha nem fog lemosni (ez már a Gnome 3? :) ).

Pedig az újabb verziók egy nem power usernek oob kényelmes és stabil környezetet adnak (az olyan egyszerű dolgokra gondolok, minthogy a rendszer része és pár kattintás összekötni random online fiókkal, és a default levelezőben, a naptárban stb. megjelennek az elemei - az ilyen kényelmi funkciók hiányáról ment eddig folyamatosan a "miért nem jön el a linux deszktop éve" topikokban a picsogás, most, hogy lett, meg "túl egyszerű, hülyének nézik a usert, nem lehet testre szabni stb.").

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A baj a gnome-mal szerintem az, hogy nem találták meg azt az arany középutat, vagy mit, ami az egyszerűség kedvéért nem áldozza fel a használhatóságot azok számára, akik egy kicsit többet akarnak.

Nekem a lassúsággal van problémám, szinte az összes grafikus felület brutál lassú ahhoz képest, hogy milyen bivaly vasakon futnak.
Terhelik a CPU-t ezerrel, stb... Ha meg gyorsat akarsz, felraksz egy window manager-t, ami fapad.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ez ironikus, nem úgy volt, hogy a modern grafikus felületek a gpu-t használnák pont azért, hogy a cpu-ról levegyék a terhelést? :)

Valószínűleg nem a grafikus felület kezelése a lassú (már ha a gpu végzi), hanem a többi szolgáltatás terheli a cpu-t.
--
♙♘♗♖♕♔

Nekem is ez a bajom vele hogy nagyon lassú a felület és akadozik (2 mag + intel vga), pedig nekem tetszene. Azt nem értem hogy egy egyszerű zoom-ot miért nehéz megcsinálni gyorsra mikor 7 Mhz-es Amigán ez ment. Persze tudom, mert rohadt sok szoftver réteget összetoldottak hogy programozási oldalról legyen egyszerű.

Nem tudtam, hogy nem a Gnome az alapértelmezett.

A tasksel-es kiválasztással nekem az a bajom, hogy nem a Gnome van kiválasztva, hanem az, hogy Desktop. Viszont nem árulja el, hogy _melyik_ DE lesz feltéve.

Egyszer jól meglepett, hogy Gnome került fel, azóta ha nagy ritkán telepítek, a Desktop taskot mindig gondosan kiveszem, majd telepítés után már amikor rendesen látszanak a különböző típusok (task-gnome, task-xfce, task-kde), akkor kiválasztom azt, ami nekem kell.

Hosszú évek óta nem telepítettem desktopot, de rémlik, hogy régen volt normál telepítés kevesebb kérdéssel és szakértői telepítés aprólékos testreszabási lehetőséggel.

--
trey @ gépház

Mindkettő (sima és expert mód is) úgy indult, hogy válassz taskokat, és ebben az volt csak, hogy desktop.
expert módban lehetett azt választani, hogy dselecttel te akarod kézzel a listát átszabni, de ez a taskok választása után volt és csak választható, nem kötelező.

Legalábbis pár éve, amikor legutoljára néztem.

Egy ideje alap módban telepítek, és egyszerűen kihagyom a desktop taskot, ahogy fent írtam, és telepítés után gyomlálok és telepítek plusz dolgokat aptitude-dal.

A Jessieben lévő új taskselben szerencsére már ki lehet azt is választani, hogy melyik DE-t rakja fel, úgyhogy ez már nem gond.

A kernelt eldöntötték már, hogy 3.14 vagy 3.16 lesz-e benne?

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

Utóbbi.