MorphOS 3.6

Címkék

A MorphOS fejlesztői csapat nemrég bejelentette a MorphOS 3.6 elérhetőségét. A friss kiadás egyik újdonsága, hogy az egyik legtöbbet kért feature, az Apple hardverek beépített WiFi adapterének támogatása mostantól a rendszer része, így ezen Broadcom BCM43-as chipek immár használhatóvá váltak OOB. Emellett bővült a támogatott grafikus vezérlő chipkészletek köre (AMD R400 sorozat) stb. Részletek a kiadási megjegyzésekben. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Használja ezt valaki mindennapi munkához, normál desktop OS-ként?

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

A másik frakció színe mi? Piros?
Szerintem az Amiga bája az okostelók és táblák megjelenésével ért véglegesen véget. Amíg volt PC-Windows monopólium addig a "más" platformok felértékelődtek a másként gondolkodók számára. Illetve az Apple is erre célzott Think different kampányával.
Hiba volt hozzáláncolni a Power PC-hez az Amigát. Macből is sokkal többet adnak el azóta, hogy Intelre váltott.

Igen...

Alapvetoen van ra minden, ami szuk ertelemben a napi szamitogep hasznalat soran kellhet: Media lejatszo(k), kep nezegeto, pdf olvaso, modern bongeszo, szovegszerkeszto(k), stb.

Ami nincs ra: Virusok + irto ;), Skype, Office, Flash player (ami jol mukodne)...

Es mindez egy tok jo de olcso Apple vason... Szerintem jo moka!

Sajnos tud annyira kompatibilis lenni, hogy egyes 68k-s amiga vírusok működni akarnak (van aminek még sikerül is), de akkor a VirusZ nevű szintén amigás vírusirtó segít. (Az se frissült kb. régóta... :) De ez nem jellemző, az elmúlt kb. 8-9 évben biztos nem nyúltam ilyesmihez...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"Ami nincs rá" folytatása: memóriavédelem és virtuális memória ( != paging, bár paging sincs), SMP támogatás, és rendes videodriverek nem hogy a modern, de még csak az elterjedtebb régi AGP-s GPU-khoz sem, amelyek a MOS alá rakható régi PowerMac G4-ekben és bizonyos PowerBookokban előfordulnak (nVidia khm.). Sőt, igazából és őszintén szólva igény sincs. Sokkal szomorúbb az, ami a BeOS-szal történt, mert az modernebb, és sokkal több lehetőséget tartogató technológia/oprendszer volt.

Az ATi adott dokumentációt, az nVidia nem. A támogatott GPU-k közül Radeon R200/R300/R400 driver hardverből nyomja a T&L-t és full 2D/3D gyorsítás van, triplebufferelt-vsyncelt overlay-jel és full AGP apperture támogatással, nem tudom mi kéne ennél több. Mellesleg azonos hardveren a MorphOS-féle ATi driver simán veri sebességben az összes többi rendszerét, ideértve a legtöbb OSX-et is (a 10.5-re most nem emlékszem, mert ott az Apple elég sokat turbózott a driveren, de a 10.4-et simán). Pont azért nincs nVidia driver, mert képet tudnak belőle csiholni, de teljes, ATi-hoz hasonló gyorsítást nem, a gyorsítatlan framebufferrel meg elég fájdalmas használni a rendszert, és a MorphOS ennél a szintnél jobb akar lenni.

Ezen kívül 79 különböző PowerPC-s gépet támogat a MorphOS, ezek nagy része Apple vas, amiknek szintén nagy részében az esetleges nVidia kártya cserélhető ATi-ra. (Én 4000 (négyezer) forintért vettem egy gyári Maces Radeon 9000Pro-t legutóbb egy QuickSilverbe.) Ha neked mégis egy nVidia-s kellene ezekből akkor peched van.

SMP-t nem lehet amigás környezetben csinálni, mint ahogy teljes memóriavédelmet sem (a bináris kompatibilitás megtartásával és az API módosítása nélkül), ez is ismert vagy jó két-három évtizede és nem a MorphOS sara. A BeOS nemtom hogy jön ide, leszámítva, hogy trollkodni akarsz, mint ahogy IRC-n is minden alkalommal ha szóba kerül a MorphOS elmondod hogy szerinted mekkora szar. Köszönjük, leülhetsz.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ha az Apple keményvonalas módon "hű marad" az eredeti Mac OS-hez akkor ma előrébb lenne?
Vagy jó döntés volt unix alapra helyezni a Macintoshok jövőjét, vállalva a klasszikus Mac OS örökség beáldozását?
Meddig lesz utánpótlás használt Power PC Macintoshokból MorphOS-hez?

A MorphOS fejlesztők is tekintenek előre a jövőbe, több előadást is tartottak már amigás találkozókon a tervekről nagy vonalakban (ideértve egyéb CPU-k támogatását), de egyelőre - a fejlesztői erőforrások tükrében, lévén ez egy szabadidőben fejlesztett rendszer, minden érintettnek - megmaradni a kompatibilitásnál és az esetleges korlátoknál, ami a jelenleg támogatott hardverek többségén annyira nem zavaró, jobb döntés.

Figyelembe véve, hogy a MorphOS 2008-tól (v2.0) mostanáig kb. 2300 regisztrált usert szerzett, a legyártott PowerPC-s gépekből még egy darabig elég lesz a szükségleteinknek, szerintem. :) A MorphOS - szvsz - így is az egyik leghasználhatóbb és legkiforrottabb "egzotikus" és hobbi OS, ami ráadásul az amigás világban - ideértve a classicot, AROS-t és OS4-et is - húzóerőnek számít, hiszen a legtöbb fontos végfelhasználói szoftvert az utóbbi időben MorphOS-ről backportolják a többi rendszerre, nem fordítva.

Minden relatív. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nincs ismert crack hozzá, de jó keresgélést... :P Az ezres című hozzászólást meg nem is minősíteném tényleg... Megvan, hogy nemzetközi viszonylagban mekkora összegről beszélsz? (Egy átlag pizza üdítővel mondjuk Németországban a triplája annak az ezresnek.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A bevétel az új fejlesztésekhez a hardverek beszerzésére (pl. a PowerBook supporton dolgozó egyik fejlesztő kb. 10db különféle PowerBookot és iBookot vásárolt össze a mindenféle hardvervariációk teszteléséhez) és az évente 1-2 alkalommal megtartott fejlesztői találkozókra történő utazgatásra és szállásra megy el. (Tavaly amúgy pont Budapesten volt az egyik ilyen találkozó...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-