Nyílt forrású lesz a Secure Embedded L4 (seL4) mikrokernel

Címkék

2009-ben volt szó arról itt a HUP-on, hogy a NICTA bejelentette a világ első, formális módszerekkel igazolt, általános célú kernelét. Azóta a projektről keveset lehetett hallani. Most viszont újra előtérbe került azzal, hogy bejelentette, nyílt forrású lesz a seL4. A kódnyitásra 2014. július 29-én, azaz 47 nap, 8 óra, 42 perc és 20 másodperc múlva kerül sor. A licencről annyit lehet tudni jelenleg, hogy egy "standard nyílt forrású licenc" lesz.

Részletek a sel4.systems weboldalon (ami természetesen seL4-en fut) található bejelentésben olvashatók. Az előzetes bejelentéssel egy időben elindult a seL4 levelezési listája is.

Hozzászólások

"NICTA bejelentette a világ első, formális módszerekkel igazolt, általános célú kernelét"

A kernel szo nem lehet az igazolt ige targya.

Végre, valami jó is...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Jó kérdés hogy legálisan-e.

Amikor először bejelentették a projektet és eredményeiket, akkor egy ideig nem volt semmi további információ a kiadott publikáción kívül. Nyilván érdekelt volna a kódja (akár forrás, akár bináris formában), emiatt nézelődni kezdtem, hogy kik foglalkoztak vele és vajon mi lehet a tervük a későbbiekben. Egy ideig nem találtam semmi értékelhető új információt, de később az Open Kernel Labs nevű cég kezdte el marketingelni és a hypeot meglovagolva az seL4 kernelre hivatkozva fejlesztéseket és szolgáltatásokat ajánlani. Az a gyanúm, hogy ők akkor már fontolgatták a nyílt forrású kiadást, de valamilyen jogi vagy üzleti/politikai okok miatt ez akkor meghiúsult. Mindenesetre én megtaláltam az egyik publikus szerverükön ezt az seL4 release csomagot. Igaz nem volt sehonnan a weboldalukról belinkelve még, csak az a fránya Apache auto-index elárulta a létezését egy alkönyvtárukban, így letöltöttem. (Ahogy bra bankja mondaná, "nem volt publikus az URL", úgyhogy lehet jogsértést követtem el, ezt én nem tudom... :)

Mindenesetre gyanús volt, hogy még nem volt kész a publikálásra és ezért nem volt sehol sem belinkelve, ezért pár órával később ránéztem újra a szerverükre, de akkor már felül volt írva a file náluk - gondolom - /dev/urandom segítségével, mert nem lehetett már se kicsomagolni, se semmi értelmes headert nem találtam a file elején, csak teljesen véletlenszerű bytesorozatot. Gondolom észlelték az idő előtti letöltést és gyorsan felülírták, hogy ha kereső robotok cachelnék be, akkor ne valódi tartalommal tegyék. Később mindenesetre a filet is eltávolították. Valószínűleg az akkori kiadás valamilyen akadályba ütközött és eddig - évekig - így is maradt.

Mindenesetre nekem a korábban letöltött verzióm ettől még megmaradt... A benne található licencek alapján azt gondolnám, hogy nem követtem el jogsértést, csak jó helyen voltam jó időben, de az ilyesmi mindig is szürke zóna volt, úgyhogy nagyon nem reklámoztam a dolgot... :)