Airtame - Vezetéknélküli HDMI mindenkinek

 ( trey | 2014. március 16., vasárnap - 18:21 )

Ugyan nem új projekt, de mindenképpen érdemes megemlíteni. Az Airtame azt ígéri, hogy segítségével megjeleníthetjük a számítógépünk képernyőjét és hangját - fusson rajta akár Windows, akár Linux, akár OS X - a TV készülékünkön, kivetítőnkön, vagy monitorunkon vezetékek nélkül.

Airtame
Összehasonlítás hasonló termékekkel

A projekt mögött néhány fiatal áll, akik a termék piacra dobásához a közösségi finanszírozási modellt választották. A kampányunk az IndieGoGo-n futott 2013. novemberétől 2014. januárjáig. Eredendően 160 ezer dollárt kértek, de végül 1 268 044 dollár jött össze. A projektnek van magyar vonatkozásai is. Az egyik tag, az Airtame egyik alapítója és műszaki vezetője Sükösd Attila, aki Dániában járt egyetemre.

A projekt saját protokollt és alkalmazást fejlesztett és azt ígérték, hogy az egészet majd publikálják egy nyílt forrású licenc alatt.

Az Airtame egyébként nagy figyelmet kapott a CES2014-en is. A projekt IndieGoGo oldala itt, weboldala itt. Az értékesítési folyamat jelenleg az előrendelés fázisban van.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lesz firmware a Raspberry Pi-hez is.

--
trey @ gépház

Nagyon tetszik. Nekem a konferenciás meg az oktatásos alkalmazási lehetőségek különösen tetszenek, szerintem nagy lehetőségek vannak ebben. Kicsit ez a videó ugrott be, szerintem itt is volt a HUP-on.
Csaba

awesome \o/

Nagyon örülnék, ha sikerre tudnák vinni. Már mindenkinek tele van a ...-e azzal, hogy nincs egy épkézláb, minden platformon támogatott megoldás full hd kép- és hangátvitelre. Remélem az Airtame sem fog szabadalmi problémákon elvérezni. :-o Mert ha jön egy troll és sikeresen támadja meg az implementációjukat, akkor kénytelenek lesznek licenszdíjat fizetni és ezzel meg is lenne lőve az egész. Licenszköteles és különféle módon korlátozott felhasználású megoldások már vannak, nem kell egy újabb. Kicsit tartok tőle, hogy talán már elvileg sem lehetséges licenszdíjmentes megoldást készíteni a vezetéknélküli videó továbbítás problémájára. :-(

(Őszintén szólva már az is meglep, hogy nem záratták be rég a VLC kapuit ... tutira licenszköteles a támogatott formátumok negyede-harmada. :-o)

Nabasszus, n+1-edik ötlet. Ez itt: http://en.wikipedia.org/wiki/WiDi pl nem csak ötletnél tart. Az összes mai WiFi képes LG TV és az összes Intel videochip-es laptop tudja. Instant.

A terméket már elő lehet rendelni. AZ LG tv-vel meg sokra megyek, ha mondjuk Samsungom van. Itt pont az a lényeg, hogy nem vagy gyártóhoz kötve.

Samsunghoz vagy akár buta tv-hez is vehetsz külön hdmi-widi kütyüt, gondolom ehhez is fog kelleni valami a tv oldalán és akkor ugyanott vagy.

Viszont adó oldalon továbbra is csak intel VGA - intel WiFi kártya párossal megy. Az én gépemen megy, és tényleg jól működik a céges toshiba tévével. De az itthoni panasonic nem tudja. A vevő nem rossz, de akkor a hamarosan várható gépcserénél meg van kötve a kezem. Ez a hw független cucc sokkal szimpatikusabb.
Ja, és amennyire tudom, a widi windows only.

Akkor meg ott a miracast (amit egyébként widi-vel is használhatsz) az nem intel only és a widi-hdmi kütyük általában miracast-ot is tudnak.

Nagyon-nagyon kevés miracast képes eszközről tudok (kb egy-két android eszköz), és wifi direct kell neki, ami szintén nincs benne mindenben.

Egyébként tényleg jók lennének ezek a technológiák, csak egyszerűen semmi visszafelé kompatibilitás nincs hozzájuk, és általában erősen OS függők. A fent említett toshiba tévét pont a widi miatt vette a főnök. Aztán kiderült, hogy kettőnk gépe tudja kezelni. De én linux alól dolgozom, szóval élesben én se tudom használni.
Szerintem az airtame-nek pont ez lehet a nagy előnye: csak gyors wifi kell neki (meg erősen ajánlott hw h.264 encoder, ami azért elterjedtebb, mint wifi-direct). A másik nagy előny, hogy nem csak tükrözni tud, ellenben a widi/miracasttal, hanem kiterjeszteni is.

Nem ezt mutatja a cikkben levő táblázat utolsó oszlopa? (miracast, wifi direct)

Profi a klip, csak kicsit magyar a nyelvjaras (lehet en sem tudnek elszakadni). Jonak tunik a jatekszer.

Egy probléma van vele, amit elfejtettek bemutatni,hogy a projektorok egy részén nincs USB csatlakozó, ezért kéne egy olyan verzió, ami adapterrel (is) működik.

Működik, átnéztem az indiegogo oldalukat, ott volt, hogy adaptert adnak (5V/500mA). Csak tévékénél úgyis ott van az usb, amit sokan semmire se használnak. Ráadásul csak akkor kapcsol be, ha a tévé is megy.

Cool, akkor nem szóltam :)

Legutolsó információm szerint Smartphone/Tablet vonalon kliens lesz.

Androidra azt irták root kellene hozzá hogy müsorszóró legyen, és ezt nem támogatják (még).

https://images.indiegogo.com/file_attachments/331954/files/20140127023915-Competitors_overview_2.png?1390819155

Az oldalukon szereplő táblázat szerint smartphone/tablet is támogatott. Máshol is azt állítják, hogy iPhone, Android és WinMobil támogatásuk lesz.

Jonak tunik a cucc. En Chromecast-tel jatszottam, de ha nincs hozza app akkor csak youtube videokat tudsz a telefonodrol ranyomni aztan ennyi.

Azert azt jo lenne tudni milyen a gepigenye ennek, hogy szaggatasmentesen kinyomjon egy filmet pl...

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

A Chromecast éppen ezekben a napokban nyílik ki és válik azzá, amire szánták tavaly a bemutató után. Nekem is van, fejlesztettem is rá appot, a nyitás óta meg ömlik a Play-be a támogatás. Szóval várjuk ki a végét (az tény, hogy a hardver limitált, de ezért 35$).

Befizettem egyre mikor meg IndieGoGo nyomtak, azt hiszem majus korul jon.

Amugy tobb magyar nev is van a csapatban, de mivel angolul valaszoltak az angol/magyar levelemre, szerintem nem frissen kikoltozott magyarok - vagy csak egy kicsit tul sok levelet kellet atnezniuk, eleg jol felporogtek.

Vagy a magyarok nem a consumer supportban vannak.