Bitcoin bányászat ipari szinten

 ( trey | 2014. március 14., péntek - 9:39 )

Most, hogy a Bitcoin egyre szélesebb körben ismertté és kedveltté vált és az árfolyama is szédítő magasságokban van a kezdetekhez képest, egyre többen fektetnek bitcoin bányagépekbe. Otthon is nekiállhat akárki akár egy PC-vel is bányászni, de amikor meglátja, hogy egyesek milyen szinten tolják, biztosan elmegy a kedve tőle. A fenti videón az egyik legnagyobb, észak-amerikai bitcoin bánya látható. Látszik, hogy ezerszámra alkalmaznak ASIC-eket és a videón felbukkan jó néhány Raspberry Pi is...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Láthatólag másfél hónapra nem éri meg dobzba tenni az áramköröket. :)

gondolom jobb így a hűtés

az nem fura, hogy a manus 8 milliós havi bevétellel nem bővíti a farmját mint az állat? nekem ez lenne logikus.

Igen is, meg nem is.
Igazából ingadozó, bizonytalan a piac. Leehet csak nem akar sokat veszteni.

1. 3-4 havonta le kell cserelni az osszes ASIC-ot, az egeszben az a draga
2. az arfolyan rendkivul nagyokat ingadozik, ha eppen esett, akkor meg az aramszamlat sem termeli ki neki. 1.2MW meg az amerikai ipari aram ~4cent/kWh-as aran is 1000$/MW/nap

--
Live free, or I f'ing kill you.

köszönöm az infokat, az áramköltségeket már elkezdtem kikeresni, de pl. a gépek cseréjéről nem tudtam

miért kell lecserélni az ASIC-okat (mire?)

tippre mert emelkedik a diff szint

ujabb verziora, mert a regi mar az emelkedo dif szint miatt semmire sem jo

--
Live free, or I f'ing kill you.

Hiába, az emberi hülyeség határtalan.
--
♙♘♗♖♕♔

+1

nem bizom benne, es igazsagtalannak is tartom a szisztemat...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

mar ertem miert kell orbannak paks2! :D

"Ceterum censeo Carthaginem esse delendam."


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

és ezt orbánra vagy a szálindító user-re érted?

Mivel egyikkel sincs kapcsolatom, így általában a jelenségre.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

ha csak nem ő csinálja az asicokat elég kamunak hangzik, vagy legalábbis nem lehet igazi profitja belőle az asic árakat elnézve

edit: bár egyáltalán megéri még az asic miner? szóval tök jó hogy az emberek árulják de ha annyira megtérülő befektetés lenne akkor miért árulják őket, hisz az pont nem éri meg...

erre anno az egyik miner-t gyártó cég válasza az volt, hogy ők nem akarnak spekulációba belemenni (akkor jobban ingadozott a bitcoin), nem jövőbeli megtérülést akarnak hanem azonnali eladást a hardware kapcsán, és mégvalami, de az is mellébeszélésnek tűnt :)

Mondjuk ez nem akkora BS ám. Ha választhatnék, hogy most kapok egy milliót, vagy egy év múlva random 0 és 2M forint között valamit, akkor holnapra milliomos lennék.

Tippre: az ASIC minert megtervezni és eladni érdemes.
Mert ha annyira megérné használni, akkor miért nem a tervező/gyártó üzemeli be magának? (Persze van ebben kockázatkerülés is).

Talán az FPGA alapú minereknek több értelme van (már amennyire a *coinnak van értelme...), mert ott át tudod konfigurálni más típusú coinnak a bányászására.

Off: nekem ez az egész dolog ott nem tetszik, hogy tulajdonképpen nem látok mögötte értéket: tipikusan értelmes munkát. Számoljuk a hasheket (?) l'art pour l'art módon.

A munka a csalók, csalások kizárására irányul. Szerintem nem épp értelmetlen.

Ez a rendszer csak a bányászokat jutalmazza, akik egy rendszert akarnak ezzel fenntartani. Magyarul az emberiségen élősködnek. Ahhoz, hogy ezt az állítást vissza lehesen szívni, a bitcoin-nak igen komoly változást kell előidéznie pozitív értelemben. Eddig meg mintha csak problémákat hozna, ront a dolgokon. Így is van bizonytalan pénz, bármelyik hirtelen nagyon elértéktelenedhet. Minek kell méd ezt tetézni bitcoinnal, aminek értéke még bizonytalanabb? Kinek kell olyan élmény, hogyg ha tőzsdézik vele, a tőzsde megszűnésével elveszti a pénzt is? És miért támogatja ennyire az alvilágot, ami sok jót nem hoz?
És még valami. Ha így kerülik el az adózást, akkor állami szinten még több hitel és megszorítás lesz. Ezzel a rendszerrel nagyon nehéz pozitívan kijönni, mert nagyon sok negatív hozadéka is van. Csak erről nem beszélnek a bitcoin-osok, az ilyen dolgok elhallgatásából születnek a hazugságok és ferdítések.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

- nem csak a bányászok profitálhatnak belőle, pont te is leírtad, hogy a spekulatív része is nagyon aktív, illetve maga a bitcoin használata is ad bizonyos előnyöket a felhasználóknak, ennek az értékét se felejtsd el

- tőzsde megszűnése mint lehetséges probléma: maga a coin nem értéktelenedett el ettől, a hitele romlott az egész cryptocurrency témának, illetve az mtgox-nál sokan tartották a komplett wallet-jüket, nem csak tranzakciókat intéztek rajta, hanem szó szerint magát a pénzt hagyták ott, ez nem olyan, mint a tőzsde, ott a valós javak csatolva vannak hozzád, és nem a tőzsde raktárában vannak, amihez még csak kulcsod sincs...

- alvilág támogatása: hol támogatta a bitcoin az alvilágot? az, hogy arra is lehet használni, az igaz, viszont gondold már végig, ennyi erővel ne gyártsunk éles tárgyakat, mert ölni lehet velük...vagy helyreállítod az emberek igazságérzetét, etikáját, vagy mindent a saját maguk elpusztítására fognak használni, ebbe külön kellene belemenni

- adóelkerülésre mitől lenne alkalmasabb, mint a készpénz? ha arra gondolsz, hogy a könyvelése nem nyitott, nem teljesen igaz, akár lehetne államilag felülvizsgált is. de alapvetően lásd előző pont, attól, hogy alkalmas rá, még nem kell arra használni. ezen kívül beszélsz a bitcoin-ról, mint óriási veszélyről, egy olyan országban, ahol középkori viszonyok uralkodnak, sőt, még az se, az adózást gyakorlatilag opcionálisnak, leginkább negatívnak veszik (az off topic lenne, hogy iért, jelenleg csak ránézek a témára), ehhez képest egy hajszál az, hogy valaki bitcoin-t használva megpróbál adófizetést elkerülni

nem mellesleg vannak már elég jól értelmezhető leírás arról, hogy hogy kell a bitcoin tranzakciókat visszakövetni, nem teljesen értem hogy ez hogy lehet, mivel elvileg peer to peer, de mégis van egy központi naplózás, ha valaki el tudja mondani egyszerűen, mondja

Nekem inkább erkölcsi aggályaim vannak. Nem szeretem az összeesküvéselméleteket, de...
Igazából kinek éri ez meg?
Az áramszolgáltatónak, a netszolgáltatónak, a hw gyártóknak.
Egyszer ez elkezdődött, hype volt körülötte. Utána pár év csend. Majd egy évvel ezelőtt megint hype... Mekkora lehet az érdekcsoportok befolyása, hogy vegyél nagyobb hw-t, használj több villanyt, sávszélességet, stb?

- - - - - - -
.|.|.|.|.|.|.

Kinek érte meg az aranybányászat Klondike-ban? A helyi kereskedőknek, akik a felszerelést árulták. 3 év alatt az is lecsengett. Just history repeating itself.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

De ez miért aggályos? Senki nem ígér semmit, minden bányász tudja, hogy mennyire kockázatos még a megtérülés is. Nem kötelező belevágni.

Kihagytad a feketepiacot, kb. a Silk Road volt az első early adopter.

azért mert visszalehet nézni az utalásokat még nem fogsz többet tudni a két személyről aki között történt az utalás, ha meg bekéne vallani adózáshoz a bitcoin tárcáid hashét akkor meg nem lenne értelme

Mivel a főkönyv nyilvános, alapvető fontosságú az, hogy a kulcsok névtelenek legyenek. Milyen lenne már, ha mindenki látná a másik jövedelemét, vagyonát, hogy mennyit költött egy szexshopban, mennyiért és hol vacsorázott, stb.

Ez nem azért van, hogy az adóelkerülést segítse, hanem hogy legyen magánéleted.

Itt nem arról van szó, hogy a bányászok és tőzsdézők ne járjanak jól. Amit viszont csinálnak, az se nem etikus, se nem hasznos. Ha csinálok neked kenyeret, felrakom a polcodat a falra, az hasznos. Ha ültetek fát vagy mi találmánnyal vissza szorítom a környezetszennyezést vagy pazarlást, az hasznos. Ha segítek neked a matekban, az is hasznos. Ők viszont nem csinálnak mást, mint pénzt gyártanak, ami már így is van. Épp elég tőzsdéző van már, csak értelmes dolgok, folyamatok támogatása helyett inkább a nyerészkedésre mennek rá. Még a végén hősnek állítjuk be őket.

Az alvilág használja elég szépen a bitcoint, azaz ők segítését valósították még meg. Ha nem is direkt módon, de támogatják.

Adóelkerülésre azért jobb, mert míg a bankokban történő utalásokat figyelhetik, bíróságon felhasználhatják, bitcoin esetében nem. A magyarok többsége nem akar adózni. Sokan dolgoznak feketén is. Ha elterjed a bitcoin, akkor például ha terméket, szolgáltatást ad az ember, cég olyan más embernek, cégnek, akik távolabb laknak, akkor a banki költséget és kisebb kockázattal az adózást is megúszthatja. Kevésbé lehet lebukni, mert pl a NAV sem figyeli a bitcoin számlákat, miközben a bankok esetén ezt megteheti.
......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

A magyarok többsége nem akar adózni.

Ezek fránya magyarok, micsoda pofátlan népség. Nem akarnak adózni abszolút, vagy csak irreálisan sokat adózni nem akarnak? Más népek hogy vannak ezzel, ők kifejezetten vágynak az adózásra és hogy minél többet kelljen befizetniük?

Ezek szerint nyugodtan engedélyezni lehet a bitcoint olyan országokban már most is, ahol kevés magyar él, mert nem lehet probléma az a néhány nem adózó magyar.

Az első két bekezdés olyan dologról szól, amit nem a bitcoin hívott életre, nem is annak a dolga a megoldása. Mellesleg a Silk Road be is bukott a pénzmosójával egyetemben, szóval a bitcoin mégse teszi lehetetlenné a felderítést (persze hogy nem, minden "piszkos coin" útja lekövethető, rengeteg nyomot hagyva maga után).

> ha terméket, szolgáltatást ad az ember, cég olyan más embernek, cégnek, akik távolabb laknak, akkor a [...] kisebb kockázattal az adózást is megúszthatja

Erre a megoldás a próbavásárlás, ami interneten még hatékonyabb.

Ahol meg nincs megkövetelve a könyelés (magánszemélyek közt), ott meg eleve hülyeség a jövedelmet adóztatni, mert most is abszolút becsületkassza alapján megy a dolog, mert a lebukás esélye kb nulla. A fogyasztást, vagyont jól meg lehet adóztatni, azt pedig előbb-utóbb megfizeti az is, aki a pókermillióit bitcoinban parkoltatja. Amúgy se okoz sok gondot a szerencsejátékosoknak a bankrendszer "átláthatósága", elég megnézni az efféle fórumok tippadó topicjait.

A bitcoin vagyonrejtő tulajdonsága eddig is elérhető volt a gazdagoknak, a különbség annyi, hogy itt mindenki élhet vele. Így talán valódi megoldást keresnek a problémára az adóhatóságok.

Ez nem a lottó, hogy "jutalmazzon". A bányászok közérdekű munkát végeznek -kizárják a csalókat-, ezért jár nekik a coin. Ráadásul ott a kockázat, másrészt a folyamatosan növekvő difficulty. Nem egy álom a bányászat, kell hozzá kurázsi. Mellesleg bárki lehet bányász.

A készpénzzel a jövedelemadó ugyanúgy elkerülhető, ahogy a drogot is meg tudod venni vele. A bróker egyébként is megléphet a pénzeddel, ld. Capital partners-ügy.

Kizárják a csalókat, akik ha nem lenne bitcoin nem is csalnának. Tényleg értelmes munka.

Ó, micsoda remek példa ez a demagógiára... :)

Nem tudom, hogy a Paypal számlákat nézheti e valamilyen hatóság, ha gyanú merül fel. A bankoknál mindenképp nézheti. Ha postán jön a cucc, akkor vagy bankon vagy postán keresztül fizetni kell. Ha paypalt is nézhetik, akkor ez halott ügy lehet. Ha személyesen hozzák be, akkor készpénzes fizetés még szóba jöhet, ha valaki ki nem figyeli a dolgokat.
Bitcoin esetén nehéz bármilyen hálózatot felgöngyölíteni. Mégha arra is köteleznek, hogy mutasd meg a bitcoin fiókodban, hogy milyen tranzakció volt, akkor azt is könnyű kijátszani, hogy minden ügyletet másik bitcoin fiókban rendezed.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

És miért támogatja ennyire az alvilágot, ami sok jót nem hoz?

Fordítva ülsz a lovon. Nem a bitcoin támogatja az alvilágot, hanem az alvilág látta meg benne először a potenciált, mint sok minden másban is ami értékes.

Vajon az ilyen "hülye" cégek, mint a Google vagy az FB is bányászik unatkozó idejében? :)
Ha nem, akkor miért nem? És ha nem, akkor ezen miért nem gondolkodik el senki?

Nincs hozzá elég gépük.

Mert nem lenne hatékony. A bitcoin már csak célhardverrel hatékony, annak elég magas a coin/J értéke ahhoz, hogy profitáljon, ilyen gépeik pedig nincsenek. Az áram ezeknek a cégeknek is pénzbe kerül.

.... avagy hogyan fektesd az összes pénzedet egy olyan dologba, amibe 100%, hogy rövid időn belül belebuksz.

Be fool!