Az OpenXML érdekében mozgósítja a Microsoft partnereit az Egyesült Királyságban

A sztori röviden: az Egyesült Királyság kormánya - ami fontolgatja a szabad szoftverekre váltást a hivatalokban - egy folyamat kellős közepén van, amely folyamatnak célja, hogy meghatározzák, hogy melyik nyílt szabvány használatát rendeljék el jövőbeli használatra. A Microsoft szerint az Egyesült Királyság kormánya indítványozza, hogy tegyék kötelezővé az Open Document Format (ODF) használatát, az OpenXML-t pedig zárják ki.

A Microsoft most arra kéri partnereit, hogy mondják el véleményüket ezzel kapcsolatban, hallassák szavukat - akár egyetértenek a kormányzat indítványával, akár nem. A részletek itt.

Hozzászólások

az gáz, hogy szét van esve az oldal? :)

Telipelus? >:)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

en hallatnam szivesen a szavam - tiltsak ki nyugodtan - sajnos nem vagyok MS-partner :)

Úgy látszik az m$-nek már nincs annyi pénze amennyivel lefizethetné a hivatalnokokat.
Vagy csak nem ér nekik ennyit ez a terület. Bár ezt nem hiszem. A legjobban húzó ágazatuk az office.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Lassan a testtel! Egyrészt az MS 2013-ban rekord nettó profitot ért el, így pénzzel sok mindent megtehetne. Másrészt vannak önkéntes támogatói, pl. egy Google nevű cég, akinek a Google Drive-ja alapból MS formátumban tölt le, vagy a QuickOffice nevű appja, ami más formátumot nem is ismer.

Szerintem csak azok akarhatják az OpenXML-t, akinek konkrét üzleti érdeke fűződik hozzá. Néhány érv ellene. A szabvány szerencsétlenül bonyolult, itt látható kinyomtatva. Ha valaki implementálni akarja, annak éveket kell töltenie ennek a halom szemétnek az értelmezésével. Szánalmas és tragikus, hogy szabvány lehetett belőle. Persze akit érdekelt az ilyesmi, az biztosan emlékszik még, hogy milyen trükkökkel, milyen körülmények között nyomták át. Ennek eredménye, hogy az MS Office-on kívül még nem is implementálta senki más tökéletesen. Persze a LibreOffice fejlesztők kőkeményen dolgoznak rajta, de sokat kell még dolgozni vele. Ugyanakkor az ODF könnyebben értelmezhető, van hozzá nyílt forrású referencia implementáció, az MS Office, a LibreOffice és még számos szoftver támogatást nyújt hozzá. Akkor miért is választanák az OpenXML-t? Nyilván onnan kezdve nem lenne cáfolhatatlan érv az MS Office mellett... Kivéve a 640000 soros táblázatot Excel-ben használóknak és a Visual Basic huszároknak, ezt belátom, de ez minden bizonnyal marginális része a felhasználóknak. És a táblázatok hatékony kezelése terén is nagy léptekkel halad az LO. Szerintem ha GB ezek ellenére mégis OpenXML-t választana, akkor az azt bizonyítaná, hogy az MS "lobbistái" még nagyon erősek Angliában. Semmi mást.

Nem, de nem vagyok meglepve. Ebben a helyzetben én is azt írnám ki az MS helyében, hogy választhatod az ODF-et is, de akkor _akár_ a cicád is meghalhat!!!444 Ha GB akarja, akkor az MS tökéletesíteni fogja az ODF szűrőit. Vagy nem veszik meg a szoftverét, ami már tényleg elég komoly érvágás lesz nekik, tudtommal az a legnagyobb fejős tehén a cégnél.

Évek óta megy nálunk MSO2010 / LO 3.x vegyes környezet (főként Ubuntu 12.04 munkaállomásokkal), és az MSO épp ezért ODF alapértelmezéssel megy. Sose volt vele gond, hogy valami elveszett volna az MSO-ban megírt dokumentumokból, más kérdés, hogy _annyira_ nem volt bonyolult a doksik nagy része.

Kivéve a 640000 soros táblázatot Excel-ben használóknak és a Visual Basic huszároknak, ezt belátom, de ez minden bizonnyal marginális része a felhasználóknak.
Te se láttál még nagyobb céget...
Nem, nem a 640000 sor a tipikus use case, viszont tipikusan _mindenre_ excelt használnak és mindent makrókkal és custom add-onokkal oldanak meg. Láttam én már grafikus (!) rack layout tervezőt, tool integrációt (importerekkel, exporterekkel, transzformációval add-onból), komplett konfig management megoldást (remote beavatkozással makróból!) mind-mind excelben megoldani. Az excel gyakorlatilag nem egy táblázatkezelő, hanem egy alkalmazás platform.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Te se láttál még nagyobb céget...
LOL, bírom ezeket a személyeskedő osztásokat. Remélem, hamarosan a "komoly helyeken" szófordulat is előkerül.

A topiknyitó kérdés kicsit más volt. Sharing or collaborating with government documents. Bárki megtarthatja az Exceljét, sőt akár mellé tehet egy LibreOffice-t is, mert elfér.

Félreérted. Ez a "nagy cég" sajnos nem pozitív értelemben értendő. Én konkrétan agyfrászt kaptam már párszor ezektől az exceles megoldásoktól.

Csak arra akartam utalni, hogy sajnos ez egy túlságosan is tipikus dolog, és amelyik szervezetben egyszer megvetik a lábukat ezek az excelre írt "applikációk", ott totális lock-in marad. Olyannyira, hogy az MS Office upgrade-ek is éveken át előzetes tesztelési állapotban vannak tartva, "nehogy elromoljanak a bejáratott excel táblák".
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Én már akkora céget is láttam, ahol az adatbázis kezelési feladatokra adatbázis kezelőt, alkalmazás fejlesztésre pedig fejlesztő céget használtak. És tudom, hogy vannak olyan cégek, ahol hagyják egy-egy kiváló szakembernek, hogy Excelben fejlesszenek valamit, de azok nem a nagy és komoly cégek. Megnézném, hogy hogy illeszkedik az Excelben fejlesztett "szoftver" egy ISO 27001-et és ITIL-t használó céghez :P

De komolyra fordítva a szót: És az apukám már kétszer akkora céget is látott, mint a tiéd! És én 30000 embernek a jogosultságait is kezeltem már. Bebebeeeee.

Az a baj, hogy vannak nagy és komoly cégek, ahol használnak adatbázis szervereket és külső fejlesztő cégeket, de mégis vannak magukat nagy expertnek képzelő emberek, akik összegányolnak valamit gyorsan, ami szemre meg is oldja a problémát, csak mondjuk pár év múlva borul az egész.

Mondjuk ahol ilyesmit láttam, ott excel helyett mindent accessben oldott meg a már nem is olyan ifjú titán.

Lásd egyel feljebb.

Igen, sajnos láttam már sokmindent és tökéletesen egyetértek vele, hogy ez rossz.
De ettől még létezik, és nem is kicsit elterjedt jelenség.

Az ITIL-t használó cégeknél ráadásul hatványozottan jellemző, hogy a process documentek ...wait for it... Excel táblában vannak. Persze van tracking tool a különböző folyamatokhoz, de bármi strukturált adatot kell átadni a szereplők között, akkor az adatcsere formátum tipikusan egy adott template-ből készült excel sheet vagy a kitöltendő mezőket tartalmazó word doksi. A legjobb, amikor külön training material van hozzá (ppt-ben), hogy "hogyan töltsd ki". Pl "csak US English locale beállítású gépen szabad szerkeszteni" - mindez egy multi cégnél, aminek kb 50 országban van telephelye mindenhol lokalizált windows-okkal.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tegnap volt a hozzászólások beküldési határideje. Sokan a végére tartogatták a véleményüket, nagy pörgés volt az utolsó napokban. A többség nemcsak hogy üdvözölte az előterjesztést, hanem kifejezetten az OOXML ellen is állást foglalt, így van esély rá, hogy az Egyesült Királyságban az ODF lesz a kormányzati dokumentumformátum (vesd össze a magyarral, 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat, ahol sajnos sikerült az eredeti szöveget felpuhítani, és az OOXML-t is elfogadottá tenni).