Nokia X család - Itt a Nokia android telefontermékvonala

 ( trey | 2014. február 24., hétfő - 10:55 )

Korábban már volt szó róla pletyka szinten. Most már hivatalos: itt a Nokia androidos termékvonala. Nokia X, Nokia X+, Nokia XL. Részletek itt. További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A ficko vegig eleg szenvedo arcot vag. :D
Latszik szegenyen, hogy nem "hisz a termekben".

Miután a finnek elérték a Szahara sivatagot előkapták az esőkabátot. :-)

+1

Mintha pisztollyal kényszerítenék a kamera mögül, hogy valamit felolvasson...
Gáz.

The Verge írta:
Using the X can be quite frustrating, however, as the entire interface is prone to slow response and a lot of lag. Closing or switching between apps on the X takes far longer than other, even entry-level, smartphones, and browsing the web will quickly test your patience. The third-party apps we saw on the X, such as Facebook, looked as they do on other Android smartphones, but they too suffered from poor performance. Nokia’s choice to combine the functions of home and back into the single back button is confusing, and it’s difficult to predict exactly where in the interface the button will take you when you press it.

Part of the reason for the laggy interface and apps could be related to the low specifications of the device, but it’s more likely related to the Android version in use on this device. Windows Phone runs well on the almost identical Lumia 520 hardware, but Nokia has opted for Android 4.1.2 on the X. This particular Jelly Bean version of Android was released back in October 2012 and doesn’t include the more recent Android 4.4 changes that are optimized for lower-end, low-memory devices. KitKat uses 16 percent less memory than Jelly Bean, so things like task switching and app resuming would likely be improved if Nokia had opted to fork the latest Android version. The use of such an old version of Android indicates just how long Nokia has been working on the X, though.

--
trey @ gépház

Azt nem értem csak, hogy ha az a mondás, hogy leginkább a felület miatt idegenkednek a wp-től a zemberek, akkor miért kell egy felismerhetetlenségig átalakított androiddal próbálkozni, amikor annak épp az lenne a lényege, hogy piacon lévő telefonok kezelése hasonló.

Mert ennek a telefonnak, így, ebben a formában annyi a szerepe, hogy amikor nem veszik az emberek mert lassú és vacak, akkor lehet mutatni a statisztikában, hogy amikor a windows phone és android közül kell választani, akkor lám, a windows phone nyer.

Kínos lesz, ha ennek ellenére kelendőbb lesz mint a Lumiak. :-) Erre legalább vannak alkalmazások, mégha apk fájlként is kell feltenni a többségét. Már korábban megtörtént a Nokia N9-cel, hogy azokban az országokban ahol egyáltalán kapni lehetett négyszer kelendőbb volt mint az akkori Lumiak.

Nem hiszem, hogy kínos lesz. Ha kelendőbb lesz, az azért lesz, mert olcsó, hiszen androidot bármilyen dzsunka hardverre lehet rakni, a WP8-nak a Microsoft részről megszabott hardver követelményei meg már eleve kizárják, hogy belépő szintű hardverre pakolják, ezért kell az android.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods
Get dropbox account now!

Hát, a WP esetén az első 10 cél az volt hogy ha megnyomd akkor azonnal történjen is valami. Történik is. De a szokásos android lag helyett itt már olyan is van, hogy fantom input, egyszer csak lefagy az ui, megnyomod párszor, képernyő ki-be, az ui megjavul, használod, 10 perc múlva megjelennek a korábbi inputok, a szemed kinyílik, hangod hangosodik, valaki csuklik :D

Kicsit se csempés...

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Aha, szóval
- a UI-nál igyekeztek lekoppintani a WP8-at
- Microsoft szolgáltatásokkal jön
- (távolról) hasonlít egy Lumiára
- Glance screen (OMG, hol láttam ilyet? Ja, tényleg a WP8-nál)

Mi van, valaki nem akar licencdíjat fizeni? ;)

Ha ezt nem most lépik meg hanem mondjuk 5 éve, akkor sehol se lenne a HTC és a Samsung is szoronghatna 5-15% körüli piacrészesedéssel.

És mennyire igaz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Teljes tévedés. Csak teszteli a Nokia az utolsó pillanatban, hogy mi lett volna ha...
Microsoft néven nem fogsz látni Android mobilokat. Vagy megtartják az Asha-t vagy, szerintem valószínűbb, WP7-et fognak tolni az olcsó mobiljaikra addig még nem lesz eléggé olcsó a hardver a WP8+ minimumhoz. Egyetlen Android mobil eladásával bukja a szabadalmait a Microsoft.

Nyilván egy olyan rendszert fognak a telefonjaikra rakni, amelynek szeptember 9-én befejezik a támogatását, és nem az új NT vonalra épül... Olyan megbízható és hihető vagy te is, mint a jereváni rádió.

Köszike Emese!
Ha képes lennél elolvasni és értelmezni az ASOP licenceket magad is rájöhetnél soha nem fog Androidot kiadni a Microsoft a saját neve alatt. A Microsoft 10 évig használhatja a Nokia nevet még a Nokia 30 hónapig maga sem adhat ki mobilt Nokia néven az egyezség alapján. Ezek az első és egyben utolsó Android mobilok Nokia név alatt. 2016-ban ugyan lesz elméleti lehetőség a Nokia számára Androidos Nokiát újraindítására, de akkor már végképp késő lesz.

"Egyetlen Android mobil eladásával bukja a szabadalmait a Microsoft."

Ez érdekelne, erről mondanál valamit? Azt tudom, hogy vannak szabadalmai az android-dal kapcsolatban, de ezeket bukná akkor, ha ilyen terméket adna ki? GPL esetén is? Vagy itt most úgy értendő, hogy a Google Android-ját adná ki, OHA tagként?

A GPL pont nem tényező, mert az Androidban is felhasznált Linux kernel nem a version 3 hanem a version 2 GPL licencet használja. Az pedig nem tér ki a szoftverszabadalmakra, mivel amikor készült épp nem voltak ilyen szabadalmak.

http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0.html

Az Apache 2.0 licenc viszont már annál inkább kitér a szoftverszabadalmakra. Különösen a 3. pont az érdekes. Egyetlen Android mobil eladásával a Microsoft "worldwide, non-exclusive, no-charge, royalty-free, irrevocable (except as stated in this section) patent license"-t adna a vásárló kezébe és ezután többet egy centet sem kérhetne a többi Android gyártótól. Ez pedig évente 2 milliárdos bevétel a Microsoft számára, ami jobb üzlet mint az egész WP.
Ha pedig szoftverszabadalmi pereskedésbe kezdene a Microsoft, akkor "You institute patent litigation against any entity (including a cross-claim or counterclaim in a lawsuit) alleging that the Work or a Contribution incorporated within the Work constitutes direct or contributory patent infringement, then any patent licenses granted to You under this License for that Work shall terminate as of the date such litigation is filed."
Azaz elveszti a Microsoft azoknak a szoftverszabadalmaknak a számára ingyenes szabadalmai használatát, amiket más jegyez. Márpedig a Googlenek bőven vannak szabadalmai, amik ugyan ingyenesen licenceltek az Androiddal, de csak azoknak akik nem kezdenek szabadalmi pereket.
Szabadalmi oldalról nincs jelentősége az OHA tagságnak a Microsoft számára.

A Lumia 520 nem éppen a drága telefonok csapatát erősíti, mégis tökéletesen megy rajta a WP8.

+1

Ha 2013 ősszén nyertem volna 3 milliárd forintot az ötöslottón, akkor most máshol lennék.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Ez a "most már minek" kategória. Főleg így!

Nekem ellenkező a véleményem. Igaz, hogy ezt nagyon régen kellett volna meglépni de ez így jó. Az holo ui a felhasználók 90%-nak szerintem több gondot okoz mint hasznot.

" Az holo ui a felhasználók 90%-nak szerintem több gondot okoz mint hasznot."

Ezt kifejtenéd? Milyen problémákat okoz a holo ui?

Vajon mennyi idő, mire az xda hekkerek kiszedik belőle a nokia drive meg here appokat és átrakják rendes androidra?

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

Azt tudod, hogy a Nokia Drive ingyen adja a lifetime licencet offline, országonként letölthető térképekhez, több mint száz országhoz? És ebben benne van a gyalogos, helyenként (pl. Budapest) tömegközlekedéses, stb. navigáció is.

Csak azért kérdezem, mert biztos le lehet törölni, de minek?

szerintem úgy értette, "átrakják", tehát nokia-ról lemásolják, és elérhetővé teszik android-on másoknak is...

bizony, bizony - annak lenne nagyon értelme.

Uh, tényleg, bocs. Egy pillanatra meg is lepődtem, hogy ki akarná a "rendes androidos" térkép appokat a Drive+ helyett. :)

Igen, igen úgy!
"Nokia Store Ported to Other Android Devices"
http://www.xda-developers.com/android/nokia-store-ported-to-other-android-devices/

A térkép appokat még nem portolták át, de szerintem csak idő kérdése. Bár anno symbianon nem igazán voltam megelégedve a nokia maps navigációval.

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

CM -et Nokián a népnek!

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Ja-ja, kivancsi vagyok, hogy hogy mukodne ez a legujabb CM-el... (remelem a driverek stimmelnek)

+1, ha megcsinálják valószínűleg egy ilyen lesz a következő telefonom.

Nincs bennük elég RAM. A kisebbik X-ben 512MB van, a nagyobbik X+ és XXL-ben pedig 768MB. A kevés RAM-on a pedig CM sem segít.

hát az án 400megás desire-men nagyon szépen elfut a CM és gyorsabb, mint a 3-as android :D

Nekem is 768 van a DHD-ben és szépen megy rajta a CM11

golgota & doncarlos:

Mindenkinek mást jelent a "szépen fut", ezért nehéz erről vitatkozni (nem is vitatkozni akarok). Volt már több telefonom, galaxy spica, optimus 2x (az első 2 magos telefon, tegra2, 512MB RAM), nexusok, meg volt/van a kezem ügyében -illetve családon belül- többféle androidos telefon. És többnyire amihez közöm van, azon előbb-utóbb CM fut :)

Én azt tapasztaltam, hogy android 4-től kezdve -azonos, vagy közel azonos teljesítmény mellett- az 512 és 1024 MB RAM között óriási szakadék van, ég és föld, ami a gördülékeny használatot illeti. Az 512MB az olyan épphogy elég, mondjuk, hogy az elegendő minimum (pláne, hogy ebből még levesz a vga). Működik minden, de nincs annyi szabad RAM, hogy az alkalmazások a háttérben tudjanak maradni, mindig minden újraindul, újratöltődik, akkor is, ha a futó alkalmazások közül veszem elő. Az 1GB meg egy más világ.

A legjobb példa az LG optimus 2x-em: átlag használatra elég lenne még ma is, a grafikus és processzor teljesítményével nincs baj (görgetések, animációk simák). A gyári 2.3-mas androiddal gyönyörűen ment, az akkori CM 7.2-vel meg száguldott. Sok app tudott párhuzamosan futni anélkül, hogy állandóan kilődözte volna őket a háttérből.
4.0-tól kezdve meg halál volt használni, és ezen a CM ROM-ok sem segítettek. Egyszerűen az 512MB RAM kevés volt, az addig gördülékeny multitasking gyakorlatilag megszűnt létezni, mert maga a rendszer és az alap szolgáltatások nem hagytak elegendő RAM-ot ahhoz, hogy több app kényelmesen fusson a háttérben. Ettől még működött, csak nem egy élmény, mikor pl a háttérbe küldöd a hangouts-ot, böngészed a webet 10 percig, és utána a hangouts-ot elővéve újra betöltődik, mert közben a rendszer kilőtte a háttérből.

Szerintem nem véletlenül adták már annak idején a 4.0-hoz referenciának szánt Galaxy Nexust 1GB RAM-mal.

Valószínűleg igazad van, de a desire-men nem nagyon fut egyszerre sok program. Általában kilövöm ami nem kell. Maximum egy vagy kettő fut háttérben. Így viszont gyorsabb, mint a HTC ONE S-em, amin viszont mindenféle futkos a háttérben. :D

Mondjuk az LG P990-es pont rossz példa, ugyanis az 512 MB RAM-ból a GPU élből leharapott 128 MB-ot, tehát a multitaskingból kiesett a negyede. Bizonyos kernelek alatt volt RAM hack, de akkor meg a kamera haldoklott.

Így van, de egyrészt ez más telefonoknál ugyanígy van, a vga a rendszer RAM-ból vesz el, egyiknek sincs dedikált VGA RAM-ja. Másrészt gingerbread alatt ez a 128MB ugyanúgy hiányzott, mégis maradt elég RAM az alkalmazásoknak.
(Egyébként szintén GB alatt egy 32MB ramhack még nem ártott a kamerának, én úgy használtam és nagyszerűen ment. Apróbb hülyeségei ellenére nagyon szerettem ezt a telefont, a CM7.2-vel nagyon elégedett voltam.)

Hát ez úgy ocsmány ahogy kell, pfúújj... Mi ez a vergődés, ennyire szar a wp? A sok wp-s sznob szidja a droidod, oszt még a túlhájpolt wp-t is lecserélték. Bár egy haldokló cég döntése kb. lószart se jelent. Már csak vergődés...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Most ez vicc? Egy tévedésekkel teli fórumhozzászólást linkelsz be "érvként"??
Ugyan Lajos is tévedett, mert marad a WP és a Lumia, de a linkelt fórumhozzászólás sem marad el a téves következtetéseivel.

Még mindig hihetőbb, mint a te hozzászólásaidnak akár csak 1%-a is.

Ha te írtad az a prohardveres hozzászólást amit itt már többször is belinkeltél akkor nyilvánvalóan hihetőnek tartod az odahányt mondatokat. Én tényeket írtam, de nem akarom további tényközléssel zavarni a flamelésedet.

Pont, hogy Te írtál hülyeségeket, de semmi gond.
Ezek 100€ körüli alsó kategóriás mobilok, a Nokia szerint is a feltörekvő piacnak szánják, az Asha és a Lumia közé. Ezek a tények.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Teljesen feleslegesen erőlködsz a haverod (esetleg másodnicked) megvédésével. Ráadásul nyilvánvaló hülyeségeket írsz.
Mit, hova szán a Nokia?? Milyen Nokia??? Az a Nokia ami hamarosan legalább 30 hónapig nem hozhat piacra mobiltelefonokat és a márkanevét odalicencelte 10 évre a Microsoftnak?
Máskor gondolkozz pár percet posztolás előtt! :-)

Köszönjük. Most mehetsz is vissza a 8. osztályba.
------------------
My Open-Source Android "Projects"

Miután tisztesen leégetted magad pontos tükröt állítottál magad elé. Gyerekes szokással a vitapartnerednek üzengeted a magadnak szánt tanácsaidat. Nem kellene észt osztogatnod az általános iskolából! Foglalkozz inkább a tanulással, különösen az olvasás órákra készülj. Ne maradj funkcionális analfabéta. :-p

Hát jó, nézzük:
Mit, hova szán a Nokia?? Milyen Nokia???
Kérlek szépen, az a Nokia, amelyik tervezte, gyártotta, beárazta, bemutatta az adott terméket. Ameddig az MS felvásárlás nem megy végbe teljesen, nyilván saját döntést hoznak, és a 4.1-es Android azt is megmutatja, mikor kezdték ezt a projectet. Hint: Nem tegnap.
Az a Nokia ami hamarosan legalább 30 hónapig nem hozhat piacra mobiltelefonokat és a márkanevét odalicencelte 10 évre a Microsoftnak?
Igen, az. Úgy döntött befejez egy 2 éve elkezdett projectet. Abszolút logikátlan. Jelenleg még nem ment végbe a felvásárlás, azt csinál amit akar, de nem is ez a lényeg, olvass tovább(néha segít).

Nézzünk korábbról:
Teljes tévedés. Csak teszteli a Nokia az utolsó pillanatban, hogy mi lett volna ha...
Nem. A Nokia - ismétlem az, aki gyártja, és akinek a "szájába" adnád gondolataidat - jelentette ki, hogy az Asha és a Lumia vonal közé pozícionálják a termékcsaládot. (Angol megy?)
Microsoft néven nem fogsz látni Android mobilokat.
Ajánlom az alábbi CNET cikket.
Tudom, a CNET nyilván hülye. Nem baj, mutatok mást:
The Verge
TechCrunch
PCWorld
Frank X. Shaw, Corporate Vice President of Communications at Microsoft
Hagy idézzem őt konkrétan is:
Second, we’re pleased to see Microsoft services like Skype, OneDrive and Outlook.com being introduced on these devices. This provides the opportunity to bring millions of people, particularly in growth markets, into the Microsoft family. The Skype team on Monday announced an offer in select markets for the first customers who purchase a Nokia X, one month of Skype’s Unlimited World Subscription. Read the Skype blog for more details.
Nyilván akkor már nem csak a Nokia, de az MS sem ért a saját/jövőbeni üzleti érdekeihez... :)

Vagy megtartják az Asha-t vagy, szerintem valószínűbb, WP7-et fognak tolni az olcsó mobiljaikra addig még nem lesz eléggé olcsó a hardver a WP8+ minimumhoz.
WP7 biztosan nem lesz, azt az MS is szeretné elfelejteni minél hamarabb.

Egyébként vicces, amikor valaki "nyelvnyújtogatós-szmájlival" próbálja a másik gyerekességét bizonygatni.
------------------
My Open-Source Android "Projects"

Kérlek szépen, az a Nokia, amelyik tervezte, gyártotta, beárazta, bemutatta az adott terméket. Ameddig az MS felvásárlás nem megy végbe teljesen, nyilván saját döntést hoznak, és a 4.1-es Android azt is megmutatja, mikor kezdték ezt a projectet. Hint: Nem tegnap.

Annyit állitottam, hogy Microsoft néven már nem fogunk látni Android mobilokat. A 4.1-es droid csak annyit mutat, hogy aki forkol az állandó lemaradásban van. Az Amazon Fire OS is le van maradva, csak ők egy főkiadással előrébb vannak.
A milyen Nokia kérdés a "Nokia szerint is a feltörekvő piacnak szánják, az Asha és a Lumia közé" kijelentésedre vonatkozott. A feltörekvő piacokra szánják a hátralevő néhány hétre? Sok értelme van. A MS első lépései között fogja kukázni ezeket a mobilokat.

Igen, az. Úgy döntött befejez egy 2 éve elkezdett projectet. Abszolút logikátlan. Jelenleg még nem ment végbe a felvásárlás, azt csinál amit akar, de nem is ez a lényeg, olvass tovább(néha segít).

Ha tudnád mennyi jobb sorsra érdemes projektet dobott ki eddig is a Nokia!
Meltemi mobilok soha nem jelentek meg. Symbian Belle utáni fejlesztések is mentek a semmibe, pedig a Belle már kezdett használható lenni. Még a butamobilok között is minden megjelent Nokia modellre több, csak prototípusig eljutott, de gyártásba sohasem került modell jut.
A Nokia pont nem arról ismert, hogy minden tervükből terméket faragnak csak azért mert annyit dolgoztak vele.

Nem. A Nokia - ismétlem az, aki gyártja, és akinek a "szájába" adnád gondolataidat - jelentette ki, hogy az Asha és a Lumia vonal közé pozícionálják a termékcsaládot. (Angol megy?)

Ha egy politikus azt mondja neked, hogy két év alatt elérjük a Norvég életszínvonalat, akkor azt te ugye kritika nélkül el szoktad hinni, hiszen egy komoly, vezető beosztású politikus mondja?! :-)

Elop: "We're introducing the next billion people to Microsoft." na persze! Wishful thinking szteroidokon. Mentségére szolgál, hogy ma már azért fizetik, hogy nagyokat merjen álmodni és mondani. De egyēbként fogadni mernék rá, hogy egy szót sem hisz el az egészből.
Vedd márnki a kezed a biliből!

Second, we’re pleased to see Microsoft services like Skype, OneDrive and Outlook.com being introduced on these devices. This provides the opportunity to bring millions of people, particularly in growth markets, into the Microsoft family.

Szenzációs! Komolyan. :-) Csak az a bökkenő, hogy ezek az alkalmazások eddig is ott figyeltek a Google Playen.

The Skype team on Monday announced an offer in select markets for the first customers who purchase a Nokia X, one month of Skype’s Unlimited World Subscription.

A harmadik világban, ahol gyakran normál térerő sincs nemhogy mobilnet, ez egy roppant hasznos akció.
A fejlettebb országokban pedig imádni fogják a mobilszolgáltatók. A Telekom már rá is készült egy voip tiltással olcsóbb mobiltarifáinál.

WP7 biztosan nem lesz, azt az MS is szeretné elfelejteni minél hamarabb.
Android pedig azért nem lesz mert akkor a szoftverszabadalmi pénzszivattyúját felejtheti el a MS.
Egyébként is erős tradíciói vannak a Microsoftnál a not invented here elvnek. Az Asha nevet külön lelicencelték a Nokiatól, legalsóbb kategóriába talán nincs jobb választásuk. Kérdés hol húzzák meg az alsó határt. A Mozilla 25 dolláros (független ár) Firefox mobilokat tervez piacra bevezetni mobilgyártó partnereivel. Ide még legalább egy évig nem lehet elérni WP8-cal a magas hardverkövetelményei miatt. Az sem szerencsēs, hogy a Windows Phone csak bizonyos SoC chipeket támogat, szűkíti a gyártó lehetőségeit.

Annyit állitottam, hogy Microsoft néven már nem fogunk látni Android mobilokat.

Microsoft: ‘no surprises’ regarding Nokia X, knew about Android work, okay with it

Az Amazon Fire OS is le van maradva, csak ők egy főkiadással előrébb vannak.

Láthatóan nem zavarja őket.

Szenzációs! Komolyan. :-) Csak az a bökkenő, hogy ezek az alkalmazások eddig is ott figyeltek a Google Playen.

De nem mindegy, hogy a telefon bekapcsolásakor mit kérdez a telefon: Google fiókod van-e, vagy Microsoft?

Az sem szerencsēs, hogy a Windows Phone csak bizonyos SoC chipeket támogat, szűkíti a gyártó lehetőségeit.

Nekem rémlik valami Apple, ami szintén elég szűk hardverválasztékot támogat a termékeinél. Mégis elélnek valahogy.

"Microsoft: ‘no surprises’ regarding Nokia X, knew about Android work, okay with it"

Nyilván nem fogják a finish-ben lelőni a Nokia üzletet. Így marad pár diplomatikus nyilatkozat.

Láthatóan nem zavarja őket.

Miért zavarná őket?! Csak arról volt szó, hogy 4.1 verzióból nem következik az, hogy 2012 nyara óta fejleszti a Nokia a Normandy projektjét. Minden AOSP fork lemaradásban van.

De nem mindegy, hogy a telefon bekapcsolásakor mit kérdez a telefon: Google fiókod van-e, vagy Microsoft?

Első bekapcsoláskor! Utána már nem kell bejelentkezni újra és újra. Androidos Skype-nál is csak egyszer kell bejelentkezni, utána automatikusan belép az accountodba. Annyiból nem mindegy, hogy Google vagy Microsoft fiók, hogy ha Google fiókod van akkor valószínűleg már volt korábban is Android mobilod és hozhatod onnan az összes megvásárolt alkalmazásodat. Microsoft fióknál WP mobillal vásárolhatsz újra minden alkalmazást, már ha egyáltalán létezik WP-n az app.

Nekem rémlik valami Apple, ami szintén elég szűk hardverválasztékot támogat a termékeinél. Mégis elélnek valahogy.

Ami megy az Applenek az nem megy a Microsoftnak. A drága Lumiákat alig veszi valaki. A WP részesedését az olcsó Lumia 520 mobiloknak köszönheti, olyan árszegmensben ahol jelen sem akar lenni az Apple. Az Apple azzal a stratégiával nyomul mint korábban Macintoshoknál. Egy kézben hardver és szoftver, kevés modell de áttekinthető kínálat. Igaz drágán, de kiszámítható jó minőség.
Ami akkor a PC volt az ma az Android. Külön kézben van az operációs rendszer, mellette sok hardvergyártó van színes és széles modellpalettával. A Microsoft itt már nem lehet jobb Apple mint maga az Apple, de a saját pozícióját is elvesztette, azt a Google vette át. Nem véletlen, hogy ma már az ARM üzlet érdekeltjei mellett az Intel is a Googlenek udvarol. Csak az Androidtól várhatja, hogy jelen lehessen a gyorsan növekvő mobilpiacon. WP Intel chipen el sem indul, az Android igen, sőt még az alkalmazások is kompatibilisek.

WP Intel chipen el sem indul, az Android igen, sőt még az alkalmazások is kompatibilisek.

Windows Phone 8 is the first mobile OS from Microsoft to use the Windows NT kernel, which is the same kernel that runs Windows 8.

Szóval ha akarnák, futna az Intelen is... A többi agymenésedre már nem is reagálok, megint csak a flame-et kelted a hülyeségeddel.

Ismét a semmit írtad. Kezdem megszokni. Létezik Inteles WP mobil? Nem létezik. Ha valamelyik gyártó szeretne Inteles WP8 mobilt építeni megtehetné? Nem! Mert a Microsoft kizárólag Qualcomm Snapdragon S4 és 800-at támogat.

A mellébeszélésedről csak annyit, ha a nagyanyámnak áramszedői lennének ő lenne a trolibusz.

Vicces, hogy egy ekkora flamelő troll mint te, aki ezt az egész szálat elkezdte a személyeskedő, beképzelt, fölényeskedő "Fogalom nélkül" hozzászólásával, máson kéri számon a flame-keltést.

Igen, szóval azért nem épít senki Inteles WP mobilt, mert a Microsoft nem támogatja azzal a rendszerével, ami egyébként minden további nélkül futhatna Intelen, ha lenne rá igény. Gratulálok.

A dinoszauruszok kihalása nem a Microsoft hibája volt véletlen?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az aláírásod mindent elárul rólad. :-)

Sok értelmes dolgot is mondtál, ezért nem tudom megérteni, hogy miért tartod magad ahhoz, hogy ez egy "mi lett volna ha" termék, annak ellenére, hogy mind a Nokia, mind az MS, mind a legtöbb elemző ellent mond ennek. Maga a mobilok specifikációja, és árfekvése is szöges ellentétben van ezzel. Minden, de tényleg minden arra utal, hogy ez bizony egy középkategória alá belőtt termék. Még a Skype offer cél piacai is szintén a fejlődő piacos pozícionálást erősítik. Még akkor is, ha ez ott technikailag vicces.
Én csak azt szeretném elérni, hogy ne nevezz mindenkit hülyének, aki a logikus, és az elemzők szerint is valószínűsített véleményt formálja meg.

A pénzszivattyú meg ugyanúgy maradhat a kernelben lévő patentekre, nem lehet tudni, hogy konkrétan melyik szabadalmakról van szó, így erről vitatkozni is felesleges.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Segítek: linuxfanboyizmus.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A pénzszivattyú azért áll le mert ha a Microsoft Android mobilokat dob piacra sértve a Google szabadalmait, akkor könnyen perelhető prédává válik.A Linux kernelhez kevés támadható szabadalom kötődik, leginkább fájlrendszer szabadalmak. Nem véletlenül kerüli a Google az sd kártyahelyet a Nexusaiban. Titkosak a Microsoft és Android gyártók közötti szerződések, csak a más stratégiát folytató Apple szabadalmi perei alapján lehet következtetni. Valószínűleg kernel felett implementált szoftverelemekről van szó, csak nagyon kevés szabadalom érinti a Linux kernel szintjét. Így a Google támadása nélkül is csak egy nagyon szűk szabadalmi portfólió maradna meg a Microsoft kezében amiért csak töredék díjat tudna beszedni.
Erre a kérdésre hamarosan választ fogunk kapni. Akkor majd kiderült kinek volt igaza. Szerintem nem lesznek Android mobilok Microsoft név alatt.

Egy percig nem vitattam, hogy a Nokia a középkategória alá lőtte be ezeket az X-es mobilokat. De ez a fentieken semmit nem változtat. Nincs jelentősége annak, hogy milyen árú mobillal licenceli automatikusan a Microsoft a szoftverszabadalmait ingyenesen, már egyetlen mobil eladása után sincs visszaút. Az SCO pervesztésében kulcsjelentőségű tényező volt az, hogy maga is árusította, terjesztette a Gnu/Linux rendszert GPL és a többi szabad licenc feltételei szerint.

Ez az egész szál egy személyeskedő "fogalom nélkül" hozzászólásból indult ki, ami egy téves logikájú hozzászólást linkelt. Lajos maga is tévedett de legalább nem személyeskedett.

"Ha tudnád mennyi jobb sorsra érdemes projektet dobott ki eddig is a Nokia!"

Ja, jobb sorsra érdemes projekt volt, csak épp annyi hiányzott belőle, hogy használható termék legyen belőle. Maemo? Meego? Symbian? Három platform kiscsillió különböző készülékkel, ami között nincs igazán jelentős különbség leszámítva, hogy sosem lehetsz biztos abban, hogy hol hogyan fog megjelenni a programod? Mindezt abban az időben, mikor az iOS devek azon morogtak, hogy az iPhone 4-gyel bejött egy harmadik felbontás, amit támogatni kell? Ne vicceljünk már... Nokia akkor egy kivénhedt első VH-s csatahajó volt, amely mellett gyorscirkálóként húzott el mindenki más (élükön az Appleval).

Az egyetlen igazi plusz, amit fel tudott mutatni a Nokia mostanság az a HERE Maps & tsi. Na, az is a NavTeq örökség.

De mindegy is, felesleges itt járatnom a számat. Ott, ahol nem veszik észre, hogy a Nokiának a korábbi bevétele az olcsó butatelefonokból volt, amely azért esett vissza brutálisan, mert mindenki átnyergelt okostelóra (amely piacot a Samsung, HTC, Apple, stb. letarolta), és azt nehezére esik felfogni, hogy egy bevételcsökkenés/növekedés nem a pillanatnyi döntés eredménye, hanem az előző 1-2-3 év eredménye, ott felesleges szót csépelni.

(Abba már bele se merek gondolni, hogy esetleg odáig is eljussunk, hogy WP azért kellett a Nokiának, mert Androiddal csak egy lett volna az n+1. gyártó között - HTC? Motorola? LG? Hol vannak ezek az élvonalból most? -, az Android most meg azért, mert még mindig olcsóbb volt azzal összebarkácsolni valamit, mint nekiállni egy saját rendszert fejleszteni. (Nem, hogy hármat...))

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Abba már bele se merek gondolni, hogy esetleg odáig is eljussunk, hogy WP azért kellett a Nokiának, mert Androiddal csak egy lett volna az n+1. gyártó között - HTC? Motorola? LG? Hol vannak ezek az élvonalból most?"

És aki más utat választott az hol is van?
A BB kb. sehol, a nokia meg eladásra került, pont mint a moto. Szóval a nokia a hajára kenhette, hogy nem n+1. gyártó lett, hanem gyakorlatilag egyedüli a wp piacon, az a piac ugyanis minimális.

És a többiek, akiket említettél: a HTC elbaszta, az LG pedig ott van a top 5 smartphone gyártó között.

"És a többiek, akiket említettél: a HTC elbaszta, az LG pedig ott van a top 5 smartphone gyártó közöt"

Igen, úgy érted a top3..5-nek összesen nincs fele akkora részesedése (és épp csak nem túl sokkal előzik meg a top2 Apple-t), mint a Samsungnak.

Nokiát meg eladták? Igen, el. Viszont a sokak által lesajnált WP platform valahogy mégsem akart még eddig megbukni, és hogy-hogy nem, mégis veszik és szépen csendben elkezdte megállítani a veszteséges éveket és elkezdett újra profitot termelni és újra egy növekedő pályára állni. (Ez azért több más társának nemigazán sikerült).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Igen, úgy érted a top3..5-nek összesen nincs fele akkora részesedése (és épp csak nem túl sokkal előzik meg a top2 Apple-t), mint a Samsungnak."

Úgy. A nokiának, a valaha volt legnagyobb smartphone gyártónak pedig még annyi részesedése sincs, hogy beférjen ebbe a top5-be. Messze nincs.

"Nokiát meg eladták? Igen, el. Viszont a sokak által lesajnált WP platform valahogy mégsem akart még eddig megbukni, és hogy-hogy nem, mégis veszik és szépen csendben elkezdte megállítani a veszteséges éveket és elkezdett újra profitot termelni és újra egy növekedő pályára állni. (Ez azért több más társának nemigazán sikerült)."

Biztos azért adták el, mert akkora húdenagy perspektívát láttak benne :D
Na ne vicceljünk már, nyilván azért adták el, mert kurvára nem láttak esélyt arra, hogy bármit is elérjen ez a cég ennyi szerencsétlenkedés után. A MS-nak meg baromira kell legalább egy gyártó, amelyik érdemben gyárt wp készüléket és neve is van, azért vette meg.
A "veszik a wp-t" téma pedig úgy igaz, hogy a (valszeg) veszteséggel árult 520-at vették, ezzel sikerült felkúszni valahova 3% környékére globálisan. Illetve év végére meg lekúszni, mert tavaly álltak telivér 3,6%-on is, q4-ben innen 4%-ra estek vissza.

"Úgy. A nokiának, a valaha volt legnagyobb smartphone gyártónak pedig még annyi részesedése sincs, hogy beférjen ebbe a top5-be. Messze nincs."

Úgy érted telefongyártónak. iPhone egy picit átdefiniálta a piacot. Azelőtt mi volt, ami emlékezetes smartphone és Nokia és eszméletlen sokat adtak el belőle? Talán a Communicator vonal még úgy-ahogy ismert volt, aztán a bevétel nagyja ugyanúgy a butatelefonokból volt. Amik aztán szép lassan kikoptak. Symbiant meg ne versenyeztessük már az iPhone/Android vonallal. Maemo/Meego-ra való igényt meg láttuk. Úgy értem a valós igényt, nem a hupon hirdetettet.

"A "veszik a wp-t" téma pedig úgy igaz, hogy a (valszeg) veszteséggel árult 520-at vették"

Akkor miből lett nyersége legutóbb a Nokiának? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Látszik, hogy még az alapfogalmakkal sem vagy tisztában. Segítek kicsit. A smartphone fogalma az Ericssontól származik, ők hívták így GS88 mobiljukat. Tömeges smartphone eladás viszont a Nokia csinált évek múlva igen, Symbian rendszerű Nokia 7650-nel. A Communicator túl drága volt ahhoz, hogy nagyobb számban vegyék. Egészen az iPhone korszakig a Symbian volt az első számú smartphone os. A Microsoft évekig próbálkozott de a Symbiant soha nem érte be.

"Akkor miből lett nyersége legutóbb a Nokiának?"

A Microsoft dotációjából. Ami a Nokianál nyereség az a Microsoftnál veszteség, a WP platform többi költségéről nem is beszélve.

Valós igény a WP-re nincs, a butamobil árban adott Lumia 520-at megveszi annak a rétegnek egy része, aki korábban is az olcsóbb butamobilokat vette. A Google már régen elhúzott, a Microsoft integethet a kondenzcsíknak.

> Valós igény a WP-re nincs, a butamobil árban adott Lumia 520-at megveszi annak a rétegnek egy része, aki korábban is az olcsóbb butamobilokat vette

Azt tudod, hogy az EU5-ben 8,2% a WP market share? Ráadásul ezt az átlagot pont a spanyolok húzzák le, ahol most elvileg pont az olcsó telefonoknak kéne tarolni a maga 1,8%-ával. Összehasonlításképpen, a németeknél ez a szám 8,8%, pedig náluk elvileg van pénz közép- és felső kategóriás mobilra.

Szóval lehet, hogy mégsem az 520-asok adják a nagy számokat?

(src)

"Well, this device has become the world's most popular Windows Phone device. As of December 30th of 2013, the Nokia Lumia 520 owns over 30% of the Windows Phone market and 39.3% of the Windows Phone 8 market, according to AdDuplex. Of course there are variants of the Lumia 520, such as the Lumia 521 and Lumia 525. If you combine the market share of these three phones, you get a value of over 40%.
In Spain, the Lumia 520 accounts for 41.6% of Windows Phone device sales. Poland and Russia account for 23.5% and 18.6% of device sales, respectively. In China, the Lumia 520 is the second most popular Windows Phone device, right behind the Lumia 920, with a share of 10.6%. Indonesia, on the other hand, accounts for 39.7%. Finally, Brazil loves the Lumia 520 with a 32.4% share.

As of November of 2013, the Lumia 520 accounts for 28.2% of all Windows Phone device sales in the UK and 29.6% of Windows Phone device sales in Mexico. The Lumia 520 is by far the most popular in India and Vietnam, with a share of 43.4% and 57.2%, respectively."

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

Azt egy szóval nem mondtam, hogy nem népszerű, de mégis, Kínában pl. a kb. négyszer drágább 920-as az első, az 520 csak a második.

Ez kész :) Felsorol x országot meg úgy globálisan leírja, hogy az 520 húzza a wp szekerét, erre neked sikerül kiragadni az egyetlen országot, ahol kb ugyanannyi 920-at vesznek mint 520-at (mármint ugyanolyan keveset).

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

Ez kész :) Felsorol x országot meg úgy globálisan leírja, hogy az 520 húzza a wp szekerét, erre neked sikerül kiragadni az egyetlen országot, ahol kb ugyanannyi 920-at vesznek mint 520-at (mármint ugyanolyan keveset).

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

Oké, EU5-tel mi a helyzet? (Nem költői kérdés, tényleg nem tudom.) Az, hogy Kínában, Indiában, LATAM, stb. mi van, őszintén szólva nem izgat. Pont azért, mert keveset adnak el belőle, messze van, stb.

Ettől még a nem reprezentatív, megfigyelésen alapuló "vizsgálataim" szerint Magyarországon pl. nincs túlsúlyban az 520.

Ja és
"Windows Phone’s growth isn’t coming from stealing Apple or Android consumers. Only 27% of Apple and Android users change their OS when they replace their handset, and those that do switch tend to move between the two big operating systems.

Dominic continues: “Windows Phone’s success has been in convincing first time smartphone buyers to choose one of its devices with 42% of sales over the past year coming from existing featurephone owners. This is a much higher proportion than Android and iOS. The Lumia 520 is hitting a sweet spot, offering the price and quality that new smartphone buyers are looking for."

Szóval de, valóban a featurephone-ról váltókra számít a nokia, az olcsó, de tapizós 520-szal.

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

"Úgy érted telefongyártónak. iPhone egy picit átdefiniálta a piacot."

Is. A symbian magasan vezette az akkori smartphone piacot, mert az létezett már akkor is, más kérdés hogy sokkal kisebb és nagyon más volt.

"Azelőtt mi volt, ami emlékezetes smartphone és Nokia és eszméletlen sokat adtak el belőle? Talán a Communicator vonal még úgy-ahogy ismert volt, aztán a bevétel nagyja ugyanúgy a butatelefonokból volt."

N széria, E széria?

"Symbiant meg ne versenyeztessük már az iPhone/Android vonallal. Maemo/Meego-ra való igényt meg láttuk. Úgy értem a valós igényt, nem a hupon hirdetettet."

A symbian nem volt versenyképes, a meamo/meego pedig esélyt se kapott.

"Akkor miből lett nyersége legutóbb a Nokiának? :)"

Hát nem a telefongyártásból, mert az veszteséges volt. "Az okostelefon-üzletág - amelynek ez volt az utolsó negyedéve a Nokián belül, a hatósági jóváhagyás után átkerül a Microsofthoz - csaknem 200 millió euró veszteséget termelt, miután 29 százalékkal, 2,6 milliárd euróra csökkentek az eladások."
"Az év egészében 615 millió euró volt a veszteség az okostelefon-üzletág miatt, amely 780 millió eurós mínusszal zárt."

http://www.portfolio.hu/vallalatok/telekom/ilyen_lesz_a_jovo_nokiaja.194378.html
http://www.ma.hu/uzlet/199777/Gyenge_negyedevet_zart_a_Nokia
http://old.gazdasagiradio.hu/cikk/100713/

+1
Annyival egészíteném ki:
A symbian _már_ nem volt versenyképes, a meamo/meego pedig esélyt se kapott.

Az iPhone előtt éppen a mostani Nokia szövetséges Microsoft próbálta lenyomni a Symbiant, de nem jött össze. Meg sem közelítette a windows mobile a Symbiant.

Kicsit ironikus ahogy pár hsz-el előbb még fanboyozol, majd itt lenyomsz egy akkora Windows Phone fanboy szöveget, hogy majd lefolyik a szirupos cukormáz a képernyőről.
A Nokia torony magas piacvezetőből lett bukott cég amit most aprópénzért felvásárolt a Microsoft.
A HTC egy pici feltörekvő tajvani cég ami a semmiből vált láthatóvá, és igen, utána elszúrta és most bajban van. Csak magának köszönheti, de a 10 évvel ezelőtti HTC-hez képest így is előrébb van. Az LG pedig dobogós, ezt pont az Androidnak köszönheti.

A WP nevű pénznyelő automatába eddig hatalmas összegeket öntött a Microsoft, a veszteséget más üzletágai nyereségéből finanszírozta. Egy csak mobilból élő cég ezt nem engedheti meg magának. A BlackBerry nem így állna ha annyi pénzt égethetett volna el saját platformja oltárán mint a Microsoft.
"csendben elkezdte megállítani a veszteséges éveket és elkezdett újra profitot termelni"
Újra? Mikor termelt profitot a WP?? De az sem lepne meg ha kiderülne pár év múlva, hogy csak kreatív könyvelésnek köszönhető az, hogy eltűnt a WP vesztesége. Nem régen teljesen átszervezte a divícióit a Microsoft, ennek következményeként évekig követhetetlen és korábbiakkal összehasonlíthatatlan lesz a divíziók teljesítménye.

Ma is érdemes volt felkelni, lett egy új barátom :) Vagy egy új skizofrén énem?

Cukik vagytok!

kész szerencse, hogy mi itt magyarországról, jobban értjük az amerikai és indiai piacot, mint bárki a Nokia-nal, de sajnos ők erről nem tudnak, szerintem küldj nekik egy ajánlatot, hogy kisegíted őket

Európában kinek szánják?

--
trey @ gépház

Az indiairól sokat nem tudok, de az usák piacon azért komolyabb bukás mind a nokia, mind a wp...

A Nokia elmúlt éveit tekintve komoly „piacértési” problémáik vannak. Ezen még az sem változtat, ha én sem értem az egyes piacok viselkedését.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nokiánál nem piacértési problémák voltak, hanem Elop problémák.

Attól, hogy te elvakult fan vagy, a nokia még egy haldokló cég, a wp pedig bukás marad...

Szerk: Amúgy értem igen, hogy az indiai suttyóknak szánják ezt a fost. A normális ember úgyis olyan készüléket vesz amin nem "lagol az android", bármit is jelentsen ez...
Ja, és nem vagyok elvakult droid fan. Csak a szifon díszhomároknak való szar lett, a wp meg eleve bukás.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

(olvasva a hozzászólásod nyelvezetét, lehet felesleges, de:)

benézted, sose voltam nokia fan, csak futkos a hátamon a hideg, amikor hallom, hogy x y innen megmondja, hogy mekkora bukás lesz, közben meg széttárt karokkal néz a saját munkájára, nem mellesleg közelében sincs annak, hogy tudja a háttérben a miérteket. nem egy olyan kívülről "sikertelen" termék van, ami belülről nézve köszöni szépen, elérte a célját a cég számára

azt el lehet mondani, hogy oké, szerintem ez és ez miatt nem jó telefon (nekem), de isteni kinyilatkoztatásként köpködni az szerintem nem értelmes.

"... hallom, hogy x y innen megmondja, hogy mekkora bukás lesz..."
De azt minden épelméjű tudja, hogy a Nokia évek óta hanyatlik. Ezen a WP sem változtatott. Az ismerősi körömből csak néhány habzószájú fan vett WP-s telefont, de mikor kérdeztem milyen, akkor kínos vigyor társaságában próbálta igazolni a döntést. Nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy levonjam: ez úgy szar ahogy van, és a Nokián már a droidosok se segítenek, mert fasz volt.

"...hozzászólásod nyelvezetét..."
Nem voltam bunkó, és nem káromkodtam. Mi a probléma?

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Én mondjuk az eddigi összes telefonom közül a Lumiámat kedvelem legjobban, úgyhogy el is nyomom a kötelező kínos vigyort. --> :)

+1 :)

+1

a lányom kiröhögte a lumiát amikor a boltban megnyomkodta (meg még vannak így páran)...kötelező kínos vigyor --> :)

Nyilván a lányod 5 másodperc alatt olyan mélyen megismerte a telefont, hogy az ő véleménye invalidálja az enyémet, ami több hónap intenzív használat után alakult ki.

Na, részemről ezt a szálat befejeztem, mert aki csak előítéletek alapján szól le valamit, azt úgysem fogom tudni meggyőzni az ellenkezőjéről. Meg őszintén szólva nem is akarom, nekem attól még nem lesz rosszabb, hogy valakinek inkább az android kell. Nekem nem kellett, illetve a lumiás tapasztalatok után valószínűleg soha nem is fog kelleni.

Androidról meg Nokiáról van szó, mit vártál ebben a topicban? Objektív szakmai vitát? :)))

Vicc az, hogy még az agyonfikázott index is képes volt egy teljesen korrekt cikket összehozni arról, hogy mi ez, kinek szól és mit akarnak vele:

http://index.hu/tech/szemlemorzsa/2014/02/24/gyozott_a_szolgaltatas_a_hardver_folott/

Csak az itteni elvakult droid fanboy hupuknak nem megy a szövegértés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fura dolog az ízlés. Úgy hallottam, mindenkinek van.

pontosan ezért reagáltam úgy, ahogy....az hogy ő meg volt elégedve a Lumiájával körülbelül olyan releváns, minthogy az én lányom kiröhögte :D

-1
Nem úgy néz ki, hogy a Nokia becses szakemberei képben lennének bármelyik piac igényeiről. Ilyen magasról ilyen mélységbe zuhanni, Nokian kívül kevesen tudnak.

Blacburry, Siemens, Alcatel
Most hirtelen ezek jutottak eszembe.

A mai mélység rendben, de a kiindulópontban már nagyok az eltérések. Ők sohasem voltak piacvezetők de még dobogósok sem. Siemens és Alcatel abszolút futottak még. Amióta kínai kézben van az Alcatel jobb mobilokat csinált mint amikor még francia volt. A Blackberry okostelefonok között jegyzett név volt, de inkább Észak-Amerikában volt sikeres. Európában Nokia E61 és hasonló qwerty nokiák jobban mentek.

ÉS??? Észre kellene venned, hogy ez egy gyorsan mozgó piac, félévente kicserélődnek a készülékek. Itt csak nagyon kevesen tudnak folyamatosan megmaradni a versenyben. A Nokiának is ment jobban és talán rosszabbul is. Egyszerűen megváltozott a piac és nem reagáltak elég gyorsan. Ennyi. A Nokia telefonok meg nem rosszak, én is azt vettem és hogy rontsam a statisztikát nem 520-t. Nincs vele semmi bajom, amire kell azt tudja. Játék nincs rajta, még az Angry Birds Roost-ot vagy mit is leszedtem. Azt se tudom mi az. Felesleges ezen ennyit rugóznod. Mint ahogy a növekvő konkurencia is rontja az Apple részesedését. Sőt még a Samsung is kerülhet leszálló ágba, csak annyi kell hozzá pl:, hogy felfussanak az olcsó kínai telefonok.

A készülékek lehet, hogy cserélődnek de platformok között már nem megy pikk-pakk csak úgy a váltás.
Ha Samuról váltasz LG-re maradnak az appjaid. Az Apple ideális helyzetben van, ott csak egyik iPhoneról a másikra lehet váltani iOS platformon belül. Simca beidézett forrásából is az derül ki, hogy első okosmobil vásárlók veszik a WP mobilokat, butamobilról áttérve.
A Nokia mobilos története sem abból állt, hogy egyszer fent majd lent. Folyamatos kitartó munkával feltört a Nokia az csúcsra. Sokáig uralta a piacot, majd sorozatos rossz vezetői döntések miatt aránylag gyorsan összeomlott.
A kínai márkák feltörekvése sem véletlen, már jó ideje ott gyártat a legtöbb nagy mobilgyártó, legutoljára pont a Nokia adta be a derekát. Természetesen nem hülyék a kínaiak, nem akarnak örökké olcsón dolgoztatott bérgyártó szerepben ragadni. A megszerzett know-howt felhasználva felépítik a saját mobil márkáikat.
Nem össze-vissza kaotikusan mozog a mobilpiac. Jól látható trendek irányába mozdul el. A WP-nek a drága prémium mobilok között már nincs helye (pár százalékot kaphat mint a BB). Az olcsó mobiloknál találhatnak helyet ahol jóval kisebb a profit, de ki a kicsit nem becsüli... Itt sincsenek versenytárs nélkül, a Firefox mobilok optimálisabbak a mobilszolgáltatóknak mert az jelenleg az egyetlen esélyes feltörekvő platform ahol nincsenek kiszolgáltatva a mobilszolgáltatók egy nálunknál nagyobb IT multinak. Az Android pedig luxusmobiltól olcsó, belépő okostelefonig jelen van. Kisebb a hardverigénye és sokkal több mobilhardvert támogat mint a WP. A PC piaccal szemben a mobileladások alakításában igen erős befolyása van a mobilszolgáltatóknak. A forgalomba kerülő mobilok túlnyomó részét a mobilszolgáltatótól kapja kézbe a vásárló.

Bocs, de a Firefox mobilok gagyik, biztos jók fejlődő piacokra, de itthon miért kellene bárkinek egy olcsó androidos telefonnal szemben? A WP8-s telefonok pedig többnyire (kivéve 520,620) minőségi telefonok, az átlagosnál jobb kamerával és ingyenes offline navigációval. Szerintem van helyük a Google szolgáltatásaival szemben is, mert van amiben jobbak. Tudod nem elsősorban a mobilszolgáltatók befolyásolják a piacot, hanem a vásárlók. Nekem olyan telefon kellett, ami nem volt a szolgáltatómnál, és bár lejár a hűségidőm, és vehettem volna újra telefont hűségakcióban. Ehelyett mit csináltam? Vettem boltból kártyafüggetlen telefont, mindenfajta hűségidő nélkül. És nem bántam meg. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, mivel annyi ilyen bolt van mint égen a csillag, és valamiből csak megélnek. Az egyértelmű, hogy utálod a MS-t, meg a Windows Phone-t, csak nem ismered. A csempe lehet hogy nem való desktopra, de mobilra tökéletes, hiszen csak kitöltötték az ikonok közötti helyet. Gyakorlatilag tanulni sem kellett, hogy használni tudjam. Az alkalmazásokról meg annyit, hogy simán elvagyok fizetős alkalmazások nélkül (nem játszom), egyedül egy ftp kliensen gondolkodtam, de igazából arra sincs szükségem, úgyhogy azt sem vettem meg. Lehet élni fizetős alkalmazások nélkül mobilon is. Meg amúgy is pár száz forint a legtöbb.
Amúgy a platformokkal kapcsolatban is tévedsz, ott is volt már jónéhány pl: Symbian, bár tény, hogy a piac zárul, nem biztos, hogy egy új belépő be tud törni. Pl: Ubuntu Phone. Sokkal nehezebb dolga lesz. Valami különlegeset kell tudnia. Ráadásul a piac telített, már nem akkora növekedési potenciál mint volt. Csak egymástól lehet elszipkázni a felhasználókat. Azt gondolom, hogy a pc-ként használható telefon ötlete zseniális. Ez egy olyan dolog, amivel a Google-t meg lehet fogni, mert pc-ként az Android nem rúg labdába. Ezzel legyőzheti az Ubuntu és az MS is. Ezzel nem azt mondom, hogy ez fog történni, csak azt, hogy nem ért véget a harc.

"Bocs, de a Firefox mobilok gagyik, biztos jók fejlődő piacokra, de itthon miért kellene bárkinek egy olcsó androidos telefonnal szemben"

A Firefox mobilok nemzetközi forgalmazása csak tavaly az utolsó negyedévben kezdődött meg, így is csak néhány országban. Ennek ellenére egymilliót adtak el belőle ami nem rossz kezdés. Magyarország pont azok között az országok között van ahol kapható. Miért kellene bárkinek itt? Tovább bírja aksiidővel a Firefox mobil, böngészésre ami sok mobilosnak annyira fontos legalább annyira jó, sőt azonos hardveren jobb mert a teljes dalvik alrendszer kivágásával több ram, prociidő jut a fókuszban levő böngészésnek.
Az ára egyelőre nem alacsonyabb mint egy olcsó androidé de a Mozilla és gyártói 25 dolláros mobilokat ígérnek ebben az évben.

"A WP8-s telefonok pedig többnyire (kivéve 520,620) minőségi telefonok, az átlagosnál jobb kamerával és ingyenes offline navigációval."

A minőséget tekintve egyet értek veled. Bár sokan nem kedvelik a Lumia eszközt magát sem (rajta levő rendszertől függetlenül) az üveg-fém divat trend miatt, de szerintem műanyagkirály Nokia művészi szintre fejlesztette műanyagok használatát mobiljainál. Mobilra valóban ideális a polikarbonát, bírja a strapát és nem sérül könnyen.
Ingyenes offline navigáció Androidra is van.

"Szerintem van helyük a Google szolgáltatásaival szemben is, mert van amiben jobbak."

Versenyképes videomegosztó (Youtube) szolgáltatás nincs. A kereső közel sem annyira hatékony mint a Google. A nyelvfordító szolgáltatásban szintén tisztán érezhető a Google fölénye. Picasa szintén egy integrált Google szolgáltatás, WP-n nincs ilyen integrált szolgáltatás azokhoz az átlagon felüli kamerákhoz, legfeljebb egy harmadik külsős szolgáltató van helyette.

"Tudod nem elsősorban a mobilszolgáltatók befolyásolják a piacot, hanem a vásárlók."

Akkor mivel magyarázod az iPhone eladások közötti jelentős különbséget Észak-Amerika és Nyugat-Európa között?

"Nekem olyan telefon kellett, ami nem volt a szolgáltatómnál, és bár lejár a hűségidőm, és vehettem volna újra telefont hűségakcióban. Ehelyett mit csináltam? Vettem boltból kártyafüggetlen telefont, mindenfajta hűségidő nélkül. És nem bántam meg. Szerintem nem én vagyok az egyetlen"

Nem vagy egyetlen de csak nagyon kevesen gondolkodnak így és vásárolnak független mobilokat. Teljesen megértelek, én is inkább független mobilokat veszek, mert a magyarországi mobilszolgáltatók "akciói" két év hűség mellett egyszerűen nevetségesek. De ott ahol ekkora kapzsiságot nem engedhetnek meg maguknak a mobilszolgáltatók és egy prémium csomag mellé ingyenes vagy nagyon olcsó prémium mobil jár, ott miért venne független mobilt több pénzért az átlag vásárló?!

"annyi ilyen bolt van mint égen a csillag, és valamiből csak megélnek"

Azt inkább ne részletezzük miből élnek ezek a mobil kupecek. Szép számban vannak ott lopott mobilok.
Eleve használt mobil teszi ki az ilyen pultok 95%-át.

"Az egyértelmű, hogy utálod a MS-t, meg a Windows Phone-t, csak nem ismered."

Ne akard jobban tudni mit gondolok! Szerencsére nem használom, nem szopok vele napi szinten, nincs okom utálni. Egy kollégámnak van Lumiaja, van is vele sok baja.

"A csempe lehet hogy nem való desktopra, de mobilra tökéletes, hiszen csak kitöltötték az ikonok közötti helyet. Gyakorlatilag tanulni sem kellett, hogy használni tudjam."

Mégsem szeretik az átlagemberek ezeket a helykitöltő csempéket. Pont emiatt nincs normális háttérkép amit tarthatsz feleslegesnek mégis sokan ragaszkodnak hozzá. A olcsó Lumia 520-ig mérési hibahatár alatt állt a WP pedig már akkor is ugyanez a csempés mobilfelület volt rajta. Az iOS-t sem kell tanulni, Androidot sem kell tanulni, de már a Symbiant sem kellett tanulni. Ezzel már nem lehet kitűnni.

"Az alkalmazásokról meg annyit, hogy simán elvagyok fizetős alkalmazások nélkül (nem játszom), egyedül egy ftp kliensen gondolkodtam, de igazából arra sincs szükségem, úgyhogy azt sem vettem meg. Lehet élni fizetős alkalmazások nélkül mobilon is. Meg amúgy is pár száz forint a legtöbb."

Ez kísértetiesen hasonló szöveg mint amit a desktop linuxosok mondtak a kétezres években. :-) Az pár százalékos jelenlétre volt elég. De ha olcsó Lumiakhoz hasonlóan lettek volna piaci ár alatt forgalomba hozott Linux desktop pc-k egy cég jelentős ártámogatásával, akkor talán megközelítették volna néhány országban a 10%-ot is.

Androidon nemcsak egy alkalmazásbolt van, lehet használni több alkalmazásboltot párhuzamosan mindenféle haxxolás nélkül. Az Amazon AppStore-ban naponta ingyenes egy fizetős alkalmazás.

"Amúgy a platformokkal kapcsolatban is tévedsz, ott is volt már jónéhány pl: Symbian, bár tény, hogy a piac zárul, nem biztos, hogy egy új belépő be tud törni. Pl: Ubuntu Phone"

Épp elégszer hivatkoztam a Symbianra és az iPhone előtti korban még versenyképes platformokra. Az új belépőről tett kijelentésedben van valami, de az már a WP-re is vonatkozik. Nem lehet örökké mesterségesen fenntartani egy dotált mobilplatformot ami nem hozza hanem csak viszi a pénzt azért, hogy el lehessen mondani mobilon is jelen vagyunk. Közben már a régi erősség, a PC piac is zuhanásban és válságban van.

A Mozillának csak karban kell tartania böngészője mobil változatát, a linux kernelt fejlesztik mások, a mobilos patcheket fejleszti a Google. Magát a gecko enginet egyébként is fejlesztik desktop rendszerekhez és más mobil platformokhoz is. Igen alacsonyak a Mozilla fejlesztési költségei.
De a Microsoft fejlesztési költségei már nagyságrendekkel magasabbak. A teljes platform fejlesztésének költsége rájuk hárul. Hiába azonos a kernel a Win8-cal a két rendszer között máig hatalmas a szakadék. Még tabletre is bloated a Win 8 és a Win RT is nemhogy mobilra. Még súlyosabb probléma, hogy ártámogatni kell a Lumiakat a WP8 magas hardverigénye miatti magas gyártási költségek miatt.

"Sokkal nehezebb dolga lesz. Valami különlegeset kell tudnia. Ráadásul a piac telített, már nem akkora növekedési potenciál mint volt. Csak egymástól lehet elszipkázni a felhasználókat."

Az okostelefonok piaca nem azonos a teljes mobiltelefon piaccal. Még mindig sokkal több butatelefon kel el mint okostelefon. Az olyan mobil platformok mint a Firefox OS elmossák a határokat a két kategória között. 25 dollár már árszinten is butatelefonokén áll, böngészés ugyan már sok butatelefonban volt korábban is, de a Firefox OS egy magasabb minőségű mobilos böngészést kínál. Közben lehetőség van külsős fejlesztők alkalmazásainak telepítésére is.
A Microsoft számára is a butatelefonok jelentenék a kitörési utat, ebbe az irányba mozogva érték el azt amit tudtak WP-vel. De ez a pénznyelő ártámogatásos rendszer tartósan nem tartható fent. Megjegyzem, hogy a legsikeresebb Lumia 520 például ram méretben nem üti meg a hivatalos WP8 minimumot, csak a felét. Vagy felhasználja a Microsoft a Nokia S40-es alapú Asha platformját, de ez a gondolat nagyon idegen a Microsoft vállalati kultúrájától. Vagy várnak egy-két évet mire a mostani Lumia 520 hardver már legalább veszteség nélkül kihozható 25-30 dollárból és közben nem növelik a WP hardverigényét. Itt az a veszély, hogy időközben a Mozilla Firefox OS is beéri majd leelőzi a WP-t. Esetleg elővehetik újra a WP7-et, fejlesztenek rajta úgy, hogy nem növelik a hardverkövetelményeit és bedobják új néven. Ez szegmentálja a fejlesztést de ha az Asha fejlesztését vennék át az is szegmentálná, és mégiscsak egy korábbi fejlesztésük a windows ce alapra épített WP7. Nincsenek könnyű helyzetben.

"Azt gondolom, hogy a pc-ként használható telefon ötlete zseniális."

Zseniális ötlet, szerinted, szerintem és a legtöbb hup olvasó szerint. De az átlagvásárló erre nem tart igényt. Inkább vesz egy külön notebookot vagy tabletet a mobil mellé és használja azt nagyobb desktopként. Már a Motorola Atrixok piaci fogadtatásából látható volt, hogy ezt a képességet csak egy réspiacon fogadják lelkesen. De az a réspiac létezik. A Think different piacot már régen kinőtte az Apple, túl sokan használunk már Apple cuccokat, így évek óta nem használják már ezt a szlogent. De az Ubuntu phone számára a mindig másként gondolkodó geek réteg egy reális lehetőség.

"Ez egy olyan dolog, amivel a Google-t meg lehet fogni, mert pc-ként az Android nem rúg labdába. Ezzel legyőzheti az Ubuntu és az MS is. Ezzel nem azt mondom, hogy ez fog történni, csak azt, hogy nem ért véget a harc."

Ezzel biztosan nem lehet megfogni a Google-t. Pont fordított a helyzet, az Intel és az AMD is a Windows 8 csempés metro felületének Androidra lecserélését szorgalmazza.
http://www.zdnet.com/windows-and-android-on-one-pc-heres-how-amd-and-intel-plan-to-do-it-7000024942/
A pc gyártóknál már el is készültek az első Windows-Android hibrid modellek.

"Az ára egyelőre nem alacsonyabb mint egy olcsó androidé de a Mozilla és gyártói 25 dolláros mobilokat ígérnek ebben az évben."
Bocs, de itthon kvázi ingyen adják az olcsó androidos telefonokat, nincs hova alámenni árral. Ergo nem jósolok nagy jövőt a Firefox mobiloknak itthon. Azoknak alternatíva, akik most cserélnék le a hagyományos telefonjukat egy olcsó alsókategóriás okostelefonra. De mivel lényegében már mindenkinek van(volt 1-2) okostelefonja, aki akart, nem hiszem, hogy népszerű lesz. De ez az én véleményem.

Versenyképes videomegosztó (Youtube) szolgáltatás nincs. A kereső közel sem annyira hatékony mint a Google. A nyelvfordító szolgáltatásban szintén tisztán érezhető a Google fölénye.
Bocs, de ezeket ha akarom elérem WP8-n is. Pont az amitől több a MS mint a Mozilla, hogy saját szolgáltatásait adja a Google-é helyett, és pl. a Filmtekercs+Onedrive nekem bőven kiváltja a Picasa-t. Egy egészen kicsit sem hiányzik. Ráadásul van 28GB ingyen tárhelyem, a Google nem ad ennyit. Az Office szolgáltatás pedig egyértelműen jobb. Azaz igénytől függően lehet jobb is mint a Google szolgáltatása.

"Azt inkább ne részletezzük miből élnek ezek a mobil kupecek. Szép számban vannak ott lopott mobilok.
Eleve használt mobil teszi ki az ilyen pultok 95%-át."

De jó, hogy te ilyeneket tudsz. Bár kétlem, mivel tőlem eddig személyi igazolványt kértek, ha el akartam adni a saját szolgáltatómtól vett mobilomat. A 95% szerintem inkább 70% vagy még annyi se, tekintve hogy mennyire nyomják az új telefonokat, de persze tévedhetek.

"De a Microsoft fejlesztési költségei már nagyságrendekkel magasabbak. A teljes platform fejlesztésének költsége rájuk hárul."
Bocs, de szerintem az MS jobban tudja nálad, hogy mire érdemes költenie. Pláne, hogy rekordnyereségük volt az elmúlt időszakban. Én a helyedben nem aggódnék értük, se a Windows Phone-ért.

"Ez kísértetiesen hasonló szöveg mint amit a desktop linuxosok mondtak a kétezres években."
Hát nem. Ez nem pc hanem telefon, amit kézhez kapva azonnal használhatsz, és semmit nem kell csinálnod vele. Nem válik el a készülék és a rajta futó rendszer. A legtöbb PC használó meg még Windows-t se telepít, nemhogy Linuxot. Még véletlenül sem hasonlít, és mint mondtam én használok egy ilyen telefont, belaktam, és nincs szükségem fizetős alkalmazásokra. Te meg azt hiszel, amit akarsz.

Még mindig sokkal több butatelefon kel el mint okostelefon.
Ez már tudtommal nem igaz, de lényegtelen.

Inkább vesz egy külön notebookot vagy tabletet a mobil mellé és használja azt nagyobb desktopként.
A pc gyártóknál már el is készültek az első Windows-Android hibrid modellek.

Szerintem viszont ennél több van benne, csak egyelőre egyikük sem tudja megvalósítani. Viszont ha lesz egy ilyen, akkor a hibridek mehetnek a levesbe. Csupa hátrányt tudnék megemlíteni: 2 rendszer 2x akkora helyigény, nagyobb erőforrásigény dupla sync, dupla szolgáltatás, duplán kell megvenni az alkalmazásokat stb. Tudod ha lesz egy olyan telefon(tablet), ami dokkolóra kötve (vagy mobil adatátvitellel) teljes értékű pc-ként használható, akkor az már sziplán matematika, hogy egy 4 fős családnak melyik éri meg jobban:
4 okostelefon + 4 monitor (+1 laptop) vagy 2 laptop, 2 pc, 2 monitor, 2 tablet és 4 okostelefon. Szerintem nem kell számolgatni. Persze a siker nem garantált, de hogy van értelme az biztos. Csak mint mondtam, előbb JÓL meg kell csinálni és utána el is kell tudni adni. Na ez már nem biztos, hogy menni fog a Canonical-nak. De ezt majd az idő eldönti.

„Bocs, de itthon kvázi ingyen adják az olcsó androidos telefonokat, nincs hova alámenni árral. Ergo nem jósolok nagy jövőt a Firefox mobiloknak itthon. Azoknak alternatíva, akik most cserélnék le a hagyományos telefonjukat egy olcsó alsókategóriás okostelefonra. De mivel lényegében már mindenkinek van(volt 1-2) okostelefonja, aki akart, nem hiszem, hogy népszerű lesz. De ez az én véleményem.”

Ezek a kvázi ingyen telefonok az esetek többségében 2 év tarifahűsséggel vehetőek meg, így a 2 év távlatában nézve már nem is olyan olcsóak. Sőt, van olyan szolgáltató, amelyiknél a tarifacsomagok árai 1-2 ezer forinttal magasabbak ha kedvezményes áru készülékkel együtt „vesszük meg”. 1000 forintos különbség 2 év alatt már 24000 forintot jelent, tehát az ingyenességet csak a balekok veszik be.

Abban egyetértünk, hogy a célközönséget a jelenlegi butatelefon tulajdonosok jelentik. Viszont a következtetéseddel már nem értek egyet. Azaz az emberek nem azért fognak a butatelefon helyett olcsó okostelefont venni, mert arra vágynak, hanem azért, mert nem lesz más a piacon*. A fejlesztési költségek sokkal alacsonyabbak lesznek, ha minden telefonra ugyanazt a szoftvert teszik, csak a hardware-ben van némi eltérés. De megfigyelhető egy olyan folyamat is, hogy az olcsóbb telefonokba a korábbi középkategória némileg módosított hardware-ét teszik, ezzel is csökkentve a fejlesztési költségeket. Véleményem szerint a butatelefon a dinoszauruszok sorsára fog jutni.

*: Van több ismerősöm, akik a legutóbbi telefonjukat úgy választották ki, hogy „legyen olcsó, lehessen telefonálni vele, és ne legyen tarifahűség”. (Annak ellenére, hogy többségük aktív számítógép használó. Azonban a telefont csak telefonálásra akarják használni.) Ha egy firefoxos telefon teljesíti ezeket a követelményeket, akkor nem kizárt, hogy legközelebb ilyet vesznek. Bár ez a kategória általában akkor vesz új telefont, ha a régi elromlott.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"tehát az ingyenességet csak a balekok veszik be."
Ja és szerinted hány ilyen balek van? Mert szerintem tele van velük az ország.

"Ha egy firefoxos telefon teljesíti ezeket a követelményeket, akkor nem kizárt, hogy legközelebb ilyet vesznek. Bár ez a kategória általában akkor vesz új telefont, ha a régi elromlott."
Ha jól értem akkor szerinted sem lesz sikeres.

Rosszul értetted. Nem állítottam sem azt, hogy sikeres lesz, sem pedig ennek az ellenkezőjét. Csak veled ellentétben, nem zártam ki, hogy akár sikeres is lehet.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"Bocs, de ezeket ha akarom elérem WP8-n is. Pont az amitől több a MS mint a Mozilla, hogy saját szolgáltatásait adja a Google-é helyett, és pl. a Filmtekercs+Onedrive nekem bőven kiváltja a Picasa-t."

Csak épp nincs videomegosztója, nem véletlenül vicceskedtek a saját youtube klienssel.

"Ráadásul van 28GB ingyen tárhelyem, a Google nem ad ennyit. Az Office szolgáltatás pedig egyértelműen jobb. Azaz igénytől függően lehet jobb is mint a Google szolgáltatása."

Persze, van akinek ez kell. Nekem se a 28GB-re, se az office-ra nincs szükségem.

"De jó, hogy te ilyeneket tudsz. Bár kétlem, mivel tőlem eddig személyi igazolványt kértek, ha el akartam adni a saját szolgáltatómtól vett mobilomat."

Tőled.

"Bocs, de szerintem az MS jobban tudja nálad, hogy mire érdemes költenie. Pláne, hogy rekordnyereségük volt az elmúlt időszakban. Én a helyedben nem aggódnék értük, se a Windows Phone-ért."

Hát igen, a zune is egy sikertörténet volt, és a kin is. A rekordnyereség pedig nem érv.

"Tudod ha lesz egy olyan telefon(tablet), ami dokkolóra kötve (vagy mobil adatátvitellel) teljes értékű pc-ként használható, akkor az már sziplán matematika, hogy egy 4 fős családnak melyik éri meg jobban:
4 okostelefon + 4 monitor (+1 laptop) vagy 2 laptop, 2 pc, 2 monitor, 2 tablet és 4 okostelefon. Szerintem nem kell számolgatni."

Szerintem ez is felhasználótól függ. Azért ne úgy képzeljük már el a 4 fős családot, hogyhazamennek, bedokkolják a telefont és leülnek a monitor elé. Biztos van ilyen is, de nem ez az általános.
Plusz ugye mire használ otthon az R=1 családtag egy számítógépet? Nagyrészt netezik. A facebook meg meg mindenhol facebook, a youtube is mindenhol youtube, stb.

"Hát igen, a zune is egy sikertörténet volt, és a kin is. A rekordnyereség pedig nem érv."

http://hir.ma/kulfold/a-google-leallitja-a-sikertelen-projekteket/2172

"Szerintem ez is felhasználótól függ. Azért ne úgy képzeljük már el a 4 fős családot, hogyhazamennek, bedokkolják a telefont és leülnek a monitor elé. Biztos van ilyen is, de nem ez az általános.
Plusz ugye mire használ otthon az R=1 családtag egy számítógépet? Nagyrészt netezik. A facebook meg meg mindenhol facebook, a youtube is mindenhol youtube, stb.

Nem pont erről beszélek én is? Az ilyen kevéssé gépigényes feladatoknál simán kiváltja egy nagyobb okostelefon a tabletet, az e-könyv olvasót -> azaz azokat az eszközöket, amikkel nem az asztalnál ülve használsz. Ha dokkolni is lehetne (és pc-ként használni) akkor kiváltaná a pc-t, pc helyett használt laptopot. Egyedül utazáshoz kellene egy nagyobb tablet, amihez van billentyűzet. Szerinted mennyivel lenne olcsóbb, mint amit most használna a 4 tagú család? Harmada? Negyede? Ráadásul még az áramon is meg lehetne spórolni legalább 10-15 ezret évente. Hát nem megérné?

"http://hir.ma/kulfold/a-google-leallitja-a-sikertelen-projekteket/2172"

Igen, és?
Mindkét cég masszívan nyereséges, piacvezető sok piacon, mégis vannak sikertelen húzásaik. Most úgy néz ki, hogy a google plus is ilyen és a windows phone is.

"Ha dokkolni is lehetne (és pc-ként használni) akkor kiváltaná a pc-t, pc helyett használt laptopot. Egyedül utazáshoz kellene egy nagyobb tablet, amihez van billentyűzet. Szerinted mennyivel lenne olcsóbb, mint amit most használna a 4 tagú család? Harmada? Negyede? Ráadásul még az áramon is meg lehetne spórolni legalább 10-15 ezret évente. Hát nem megérné?"

Az áram ingerküszöb alatti, a többit pedig szerintem túlbecsülöd. Ezt írtad: "4 okostelefon + 4 monitor (+1 laptop) vagy 2 laptop, 2 pc, 2 monitor, 2 tablet és 4 okostelefon", ami szerintem azért bőven irreális.
És egy jobb okosteló árából simán veszel egy notit, ami simán kiszolgál téged 2-3 telefoncseréig, a bivaly (PC replacement) okosteló meg nem lesz olcsó...

"Bocs, de itthon kvázi ingyen adják az olcsó androidos telefonokat, nincs hova alámenni árral. Ergo nem jósolok nagy jövőt a Firefox mobiloknak itthon. Azoknak alternatíva, akik most cserélnék le a hagyományos telefonjukat egy olcsó alsókategóriás okostelefonra. De mivel lényegében már mindenkinek van(volt 1-2) okostelefonja, aki akart, nem hiszem, hogy népszerű lesz. De ez az én véleményem."

A 25 dolláros Firefox mobil ár független árra vonatkozik, hűség mentesen, unlockolt simmel. Ez szolgáltatóknál már kártyás csomagban ingyenes árat jelent, belépő előfizetéssel pedig még Bulgáriában is ingyenes lesz. Ha pedig utazol hiába van szolgáltatói "kvázi ingyen" mobilod, abba nem tehetsz külföldi simet mert lockolva van. Vagy roamingolsz drágán, vagy veszel egy második független mobilt amibe szabadon vehetsz külföldön is ottani sim kártyát. Erre a Firefox mobil egy jó alternatíva.

"Bocs, de ezeket ha akarom elérem WP8-n is. Pont az amitől több a MS mint a Mozilla, hogy saját szolgáltatásait adja a Google-é helyett, és pl. a Filmtekercs+Onedrive nekem bőven kiváltja a Picasa-t. Egy egészen kicsit sem hiányzik. Ráadásul van 28GB ingyen tárhelyem, a Google nem ad ennyit. Az Office szolgáltatás pedig egyértelműen jobb. Azaz igénytől függően lehet jobb is mint a Google szolgáltatása."

Te akkor a kisebbséghez tartozol. A többségnek hiányzik WP-ről a hivatalos Youtube kliens, nem véletlenül törte annyira magát a Microsoft miatta.
A 28GB valóban több mint a Google 15GB-ja, bár Picasa esetében végtelen sok képet lehet tárolni ha a mérete 2048 képpont vagy kevesebb (szélesség vagy hosszúság, a nagyobbra vonatkozik a limit). Ha túllépted a Google tárhelyed 2048 képpontra csökkentve tárolhatod a további képeidet. Microsoftnál úgy tudom nincs mód több kép tárolására ha túlléped a limitet.
Egy Chromebook vásárlásával plusz 100GB Google helyet kaphatsz ami nem kevés, és jó érv egy Chromebook vásárlás mellett. A +100GB természetesen képek korlátozásmentes tárolására is használható.
A Office szolgáltatás valóban jobb mint a Google féle Docs, de Androidra ugyanúgy elérhető mint WP-re. És iOS-re elérhető.

"De jó, hogy te ilyeneket tudsz. Bár kétlem, mivel tőlem eddig személyi igazolványt kértek, ha el akartam adni a saját szolgáltatómtól vett mobilomat. A 95% szerintem inkább 70% vagy még annyi se, tekintve hogy mennyire nyomják az új telefonokat, de persze tévedhetek."

Vagy kifogtad az egyetlen mobil kupecet aki igazolványt kér, vagy ránézésre rendőr vagy NAV ellenőr arcod van. :-)
De biztos vagyok benne ha azt mondtad volna: ok, engedek 30%-ot az árból... hoppá, épp nincs nálam a személyim, ugye nem baj?
A válasz az lett volna: rendben, csak írd ide a neved.

"Bocs, de szerintem az MS jobban tudja nálad, hogy mire érdemes költenie. Pláne, hogy rekordnyereségük volt az elmúlt időszakban. Én a helyedben nem aggódnék értük, se a Windows Phone-ért."

A MS éppen most tette lapátra a vezetőjét. A MS legnagyobb részvényesei szerintem nálad és nálam is jobban tudják mit tekintenek jó teljesítménynek. Ők tudják legjobban mikor kell aggódni, az ő befektetett pénzük. Ballmer utóbbi évei meggyőzték őket arról, hogy új vezetőre van szüksége a Microsoftnak.

"Hát nem. Ez nem pc hanem telefon, amit kézhez kapva azonnal használhatsz, és semmit nem kell csinálnod vele. Nem válik el a készülék és a rajta futó rendszer. A legtöbb PC használó meg még Windows-t se telepít, nemhogy Linuxot. Még véletlenül sem hasonlít, és mint mondtam én használok egy ilyen telefont, belaktam, és nincs szükségem fizetős alkalmazásokra. Te meg azt hiszel, amit akarsz."

A hasonlat arra az érvelésedre vonatkozott, hogy nem bánod azt, hogy alig van hivatalos ilyen-olyan alkalmazás WP-re mert van helyette úgyis nemhivatalos csúcsszuper alternatíva. Nagyon hasonló szöveg ez mint a 2000-es linux fan szövegek, függetlenül attól, hogyan jutott hozzá a gépen levő rendszerhez.
Egyébként pont megmagyaráztad miért bukás a WP. Az a kisebbség aki WP mobilt vásárol nem tart igényt fizetős alkalmazásokra. Ezért sem éri meg WP-re fejleszteni.

" Ez már tudtommal nem igaz, de lényegtelen."

Lehetséges. Ha van forrásod linkeld be. Engem is érdekel hol áll a buta és okostelefonok aránya.

"Szerintem viszont ennél több van benne, csak egyelőre egyikük sem tudja megvalósítani. Viszont ha lesz egy ilyen, akkor a hibridek mehetnek a levesbe. Csupa hátrányt tudnék megemlíteni: 2 rendszer 2x akkora helyigény, nagyobb erőforrásigény dupla sync, dupla szolgáltatás, duplán kell megvenni az alkalmazásokat stb."

Az Android helyigénye közelében sincs a Win8 helyigényének. A Win8 26GB felett van egy telepítés után, ehhez képest az Android 1GB helyfoglalása nem tétel. Proc és ram erőforrásból sem kér sokat egy Android, egy mai PC ennyi extra erőforrással bőven rendelkezik. Cserébe ott van 1 millió Android alkalmazás, ami nagyságrenddel több mint a Win8 Metro appok száma.

"Tudod ha lesz egy olyan telefon(tablet), ami dokkolóra kötve (vagy mobil adatátvitellel) teljes értékű pc-ként használható, akkor az már sziplán matematika, hogy egy 4 fős családnak melyik éri meg jobban:
4 okostelefon + 4 monitor (+1 laptop) vagy 2 laptop, 2 pc, 2 monitor, 2 tablet és 4 okostelefon. Szerintem nem kell számolgatni. Persze a siker nem garantált, de hogy van értelme az biztos. Csak mint mondtam, előbb JÓL meg kell csinálni és utána el is kell tudni adni. Na ez már nem biztos, hogy menni fog a Canonical-nak. De ezt majd az idő eldönti."

Ez elméletben szépen hangzik de a gyakorlat teljesen más. Monitorban egyébként sem spórolna ezzel senki, mert ugyanúgy kell egy monitor a mobildokkolóhoz mint egy asztali PC-hez, ami egyébként nem hordozható. Egy laptop mobil dokkoló már hordozható, csinált már ilyet is a Motorola de nem volt kirobbanó siker. Ezzel az erővel vihetsz magaddal egy teljes értékű notebookot is.
Egyetlen komoly érv az egységes adatkezelés lenne, de erre ott vannak a felhők amik szintén kényelmesen megoldják ezt a problémát több eszközzel.

Telefon és tablet is van a háztartásban, amihez lehetne dokkolót venni.
Simán vennék is, ha olyan lenne az árazás, mint egy laptop és a dokkolója.
De amíg a dokkoló annyiba kerül mint a telefon maga, ami meg annyiba, mint egy olcsóbb laptop, addig nem.

Akkor inkább dokkoló helyett veszek olcsón egy bluetooth billentyűzetet olcsón meg usb-n rádugok egy sima egeret, aztán a nagy monitor helyett a tablet képernyőjén nézem a dolgokat.

Vagy hackelt Chromecast és a bluetooth billentyűzet mellé még belefér egy bluetoot egér is. És még úgy is olcsóbb lesz mint egy dokkoló.

"Vagy kifogtad az egyetlen mobil kupecet aki igazolványt kér, vagy ránézésre rendőr vagy NAV ellenőr arcod van. :-)
De biztos vagyok benne ha azt mondtad volna: ok, engedek 30%-ot az árból... hoppá, épp nincs nálam a személyim, ugye nem baj?
A válasz az lett volna: rendben, csak írd ide a neved."

Tudod eddig 2x adtam el így telefont. Mind a 2x kértek. Hallottál már arról, hogy a szolgáltató IMEI kód alapján le tudja tiltani a telefonod? Szerinted örülne a boltos, ha megvenne tőlem egy olyan telefont, amit tegnap vettem/loptam és nincs kifizetve, a szolgáltató meg letiltja? Én nem értek hozzá ellentétben veled, de tutira én is kérnék személyit, hogy legyen kit feljelenteni/ne engem vádoljanak lopással, meg fizessen a biztosító, meg ilyesmik. Még akkor is, ha amúgy lopott telefonokkal seftelek.

Az Android helyigénye közelében sincs a Win8 helyigényének. A Win8 26GB felett van egy telepítés után, ehhez képest az Android 1GB helyfoglalása nem tétel. Proc és ram erőforrásból sem kér sokat egy Android, egy mai PC ennyi extra erőforrással bőven rendelkezik. Cserébe ott van 1 millió Android alkalmazás, ami nagyságrenddel több mint a Win8 Metro appok száma.
Viszont az Ubuntu helyigénye inkább az Androidéhoz lenne közelebb. Alkalmazásból meg csak az számít, amire tényleg szükséged van (ez legfeljebb néhány 10), a többi meg szemét. Nem állítom azt, hogy sikeres lesz, csak azt, hogy van értelme és olcsóbb mintha lenne külön +1 laptop vagy PC. Értem ez alatt, hogy akinek laptopja, pc-je van, annak biztos van telefonja is.

"Ez elméletben szépen hangzik de a gyakorlat teljesen más. Monitorban egyébként sem spórolna ezzel senki, mert ugyanúgy kell egy monitor a mobildokkolóhoz mint egy asztali PC-hez, ami egyébként nem hordozható. Egy laptop mobil dokkoló már hordozható, csinált már ilyet is a Motorola de nem volt kirobbanó siker. Ezzel az erővel vihetsz magaddal egy teljes értékű notebookot is."
Bocs, de én jövőről beszélek. Ezt én úgy képzelem el, hogy ha hazaérek és bekapcsolom a monitort, már meg is jelenik rajta a telefon képe. Hogy ehhez most kell dokkoló, vagy bluetooth-fal megy a jel, ez már nem érdekes. Ha elterjed, lemegy a megoldás ára. Bármennyi lesz is biztos olcsóbb lesz, mint egy laptop dokkoló. Ahogy a technika halad monitor helyett megteszi egy TV is. Az meg minden háztartásban van. Amíg tartalomfogyasztás a cél az is megteszi. Nem azt mondom, hogy nem kell egy háztartásba egy laptop vagy pc. Hanem azt, hogy így több nem kell és még spóroltam is.

Idézet:
Hallottál már arról, hogy a szolgáltató IMEI kód alapján le tudja tiltani a telefonod? Szerinted örülne a boltos, ha megvenne tőlem egy olyan telefont, amit tegnap vettem/loptam és nincs kifizetve, a szolgáltató meg letiltja?

Szóval szerinted akkor épp ezért soha senki sem lop telefont, mert úgyse lehet semmire használni?

Vagy esetleg átírják az IMEI-t és használják úgy? Pl. a boltos spanja azoknál a telefonoknál, amiket személyi nélkül adtak el?

Mondjuk ha én ilyen seftelős boltos lennék, bizonyára csak jól bejáratott beszállítókkal dolgoznék.

Biztos van, aki lop telefont. De én nem vinném boltba, mert egy kis értékű, egyedi azonosítóval rendelkező valamiről a vevőnek számlát kell adni, mert ha bejön az utcáról, mégis mivel indokolnám meg miért nem kap számlát? Hogy ne tudjon reklamálni, nincs garancia, vagy mert lopott?! Ebből következik nekem, hogy akitől veszik a telefont azt azonosítják. Ha a telefon lopott, akkor pillanatok alatt vissza lehet nyomozni a boltot, eladót és megvan a bűnös, és bocs de egy sz@r telefon nekem pl. nem érne meg ennyit. Ha én ilyen boltos lennék, nemcsak jól bejáratott beszállítókkal, hanem jól bejáratott vevőkkel is dolgoznék, aki nem reklamál, nem jelent fel stb., mert az alacsony ár nem éri meg a kockázatot. Segítek alacsony ár, sok vevő -> nagy kockázat, kis haszon. Meg amúgyis annyi használt telefon van mint égen a csillag. Nem egyszerűbb nyomott áron megvenni és azt eladni? Bár tudom, Magyarországon senki nem dolgozik és mindenki lop. Persze az itt hozzászólókat kivéve.
Ne is beszéljünk arról, hogy nincsenek tartozékok, fel kell törni a telefont. IMEI kódot módosítani, ami valódinak kell látsszon és a készülékhez is stimmelni kell, mivel IMEI kód alapján vissza lehet azonosítani a telefont, különben gyanús lesz a vevőnek stb. Megéri ez a fáradtságot? Bocs, de én inkább valami mást lopnék.

"én jövőről beszélek. Ezt én úgy képzelem el, hogy ha hazaérek és bekapcsolom a monitort, már meg is jelenik rajta a telefon képe. Hogy ehhez most kell dokkoló, vagy bluetooth-fal megy a jel, ez már nem érdekes. Ha elterjed, lemegy a megoldás ára. Bármennyi lesz is biztos olcsóbb lesz, mint egy laptop dokkoló"

És ehhez miért kellene egy "PC erejű" telefont magaddal hordanod?
Mert az adataid simán lehetnek a fellegben, az PC OS-t pedig simán elfuttatja egy terminal server jellegű gép valahol a sufniban, vagy épp a fellegben.

Hahaha, de viccesek a kommentek, ahogy ertelmes emberek kepesek komolyan venni ezt az egesz kabaret :D

Ha majd lehet ra stock androidot tenni, akkor majd veszek egyet.

az xda-developersen nagyon hamar szép miuik és cyanogenmodok fognak megjelenni :D
---
Útirány.hu

Van a birtokukban egy nagy rakás kaki. Valakinek eszébe jutott, hogy az aranyrúd az jobb és szebb. Ezért fogták az aranyat, beolvasztották és összekeverték a meglévő sz@rral. Na jó ez kicsit túlzás hasonlat. Nem akarom ismételni az előttem szóló azokat, akik nemtetszésüket fejezték ki.
---
Útirány.hu

Na, tehát én most végignéztem a videókat. Miről is beszélünk? Ez egy bazira alsó kategóriás androidos telefon. 89, 99, 109 euróba fog kerülni ha jól értettem nem előfizetéssel, hanem kártyafüggetlenül. Ez kb. 30 ezer forintot jelent. Milyen androidos kártyafüggetlen telefont kapunk 30 ezer forintért, amihez tuti, hogy lesz
frissítés, és ami ilyen masszívan néz ki? Tehát szerintem annak, aki alapvetően telefonálni akar, és némi okos funkcióval rendelkező telefont keres, ez nem egy rossz
választás. Hogy ha megoldják, hogy az alapvető google alkalmazások is menjenek (gmail, calendar, maps) akkor én pl. a most meglévő samsung galaxy gio-mat simán
lecserélném egy ilyenre.

Viszont, ott a másik oldal. Valahogyan értenek ahhoz, hogy nehogy véletlenül jó telefont csináljanak. Mert pl. az 5 megapixeles fényképezőt a középső modellbe is berakhatták volna, meg azért manapság 1 giga memóriát is beletolhatnának egy telefonba.

Tegyük hozzá: jó vétel lesz, ha lesz rá CM firmware.
Ami egyébként sanszos.

Okés szuper, végre megéltük, hogy a Microsoft is rendelkezik egy Linux disztribúcióval :D

Ha jól emlékszem (valahol olvastam), a Miscrosoft-nak több bevétele van az Android-ot érintő licenszekből, mint a saját mobil platformjából.
(És most azt hiszem kimerítettem a "Szoktál-e ittasan HUP-ot olvasni" kategóriát")

Szerintem jól emlékszel, egyébként az ittasan írás menőbb.

Nem tudom a hardver mit tud (nem olvastam utána), de szerintem ez jó is lehet. Ha valahogy sikerül visszahozni a "Nokia 3210" életérzést Androidos formába, nekem még tetszik is. És most jön a DE: ez egy Android a windows 8-9-10-11-.. mozaikos cuccával (shit, bár soha nem használtam).
P.S.: IloveU, ja nem is. Hanem, éppen a napokban kerestem meg a céget aki gyátja újra a Nokia 3210-et, erősen gondolkom...

Nokia XL kapható már? Én csak X-et láttam.