Visszaad a Valve a Debian fejlesztői közösségnek

 ( trey | 2014. január 23., csütörtök - 9:14 )

Mint az ismert, a Valve Steam OS operációs rendszere Debian alapokra építkezik. A Valve együtt dolgozott a rendszeren Debian fejlesztőkkel, ezért a cég köszönetképpen szívesen visszajuttatna valamit a Debian fejlesztőkhöz. Neil McGovern kapcsolatban áll a céggel és arról egyeztetnek, hogy a Valve ezt hogyan, mi módon tudná megtenni (Neil várja a Debian fejlesztők ötleteit levélben ezzel kapcsolatban).

Addig is a Valve felajánlotta, hogy a Debian fejlesztők (DD) ingyenes előfizetést kaphatnak minden, a Valve által fejlesztett játékhoz. Ez vonatkozik a cég régi játékaira és az összes jövőben kiadásra kerülő játékaira egyaránt.

Részletek Neil McGovern levelében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha mindenki nekiáll CS-zni, ki fog fejleszteni? :)

Inkább Dota, additívebb :)

Vagy valami :)

Legalább lesz hol levezetni a bosszúságot, amit a fejlesztés okoz.

Kivétel viszont a Steam Greenlight, bármi is legyen az.

Ha egy játék a Greenlight-on keresztül kerül be a Steam kínálatába, az azt jelenti, hogy a közösség szavazta be, vagy a közösség kérésére a Valve megkereste a fejlesztőt/fejlesztőcéget, hogy a játékot kínálhassák a Steam-en keresztül. Általában indie és kis stúdiók cuccai.

A Greenlight egy közösségi beszavazóshow.

--
trey @ gépház

A debian fejlesztői nem csak DRM mentes FLOSS játékokkal játszanak? :)

Eddig így volt, mert nem volt rá pízük. Most már ezekkel is fognak, oda az elveknek :) O tempora, o mores!

Nem. Régen szerettem a Heroes of Might and Magic valamelyik részét (illetve talán kettőt). Másik nagy kedvenc a Warcraft III és kiegészítői.
Max Payne-eztem egy ideig, illetve a Submarine Titans fogtak meg még. Ezeket leszámítva C64-en vannak még nagy kedvencek mint Supremacy, Boulder Dash összes része, Giana Sisters, Commando és persze a Soul Crystal. Egyik sem FLOSS sajna. :( Azt leszámítva hogy utóbbiak időnként VICE-ban mennek még egy-egy kört. :)

Haj-jaj :) Az szokott lenni a kedvencem, amikor debian alatt valamilyen játéknak nincs zenéje, mert a debianosok szerint nem eléggé "open-source" :)

Debian projekt kérte <> Valve adta

Talán nem kell magyarázni a különbséget. Az általánosításról meg nincs is mit mondani. Az egyének nem egyenlők a projekttel, az egyének hozzáállása különbözhet a projekt által kitűzött céloktól, irányoktól.

--
trey @ gépház

Ha csoportosan más elveket vallanak, mint külön-külön, akkor lehet h Shuttleworth-nek is azt kellett volna lépnie, hogy nem a debian projektnek ajánl fel pénzt, hanem a fejlesztőknek egyenként.

Ez az egész feltételezés. Kimutatásod van róla, hogy hányan éltek eddig a felajánlással?

--
trey @ gépház

Nem csak most valahogy nem látom a felháborodott projekttagokat a neten írogatni arról, hogy pénzemberek meg akarják őket venni kilóra.

Projecttag vagyok, de nem érzem hogy meg akarnának venni kilóra. Steam OS a Debian-ra épül. Valve úgy döntött, aki jelentkezik az ingyenes előfizetést kap a játékaihoz. Nem vár el érte semmi egyénit sem a maga számára. Ezzel csak köszöni hogy a DD-k továbbra is megfelelő odafigyeléssel végzik a Debian-os feladataikat.

Semmilyen belső feszültséget sem érzek, se nem látok azzokkal akik az Ubuntu-nál pénzt kapnak a munkájukért és Debian-ban is aktívak. Sőt, személyes ismerősöm és szerintem nevezhetem jóbarátnak Colin Watson-t vagy Steve Langasek-et. Wookey-el is lehetett pár szót váltani, pedig Ő meg a Linaro-nál dolgozik. Keith Packard volt HP alkalmazott és az X.org project vezetője, tagja a Debian Technical committee-nek. Kb két perccel a megismerkedésünk után már azon kaptam magam hogy úgy beszélgetünk mintha világ életünkben haverok lettünk volna.
DebConf13-on azon is leesett az állam hogy Amazon - Google között sem látszott semmilyen ellentét. Két Google mérnök tartott előadást a felhős megoldásaikról. Amazon-os srác kérdezett közben valamit hogy az adott dolgot hogyan oldják meg. Az egyik Google mérnök mikrofonnal a kezében odaült a közelébe és konstruktív beszélgetésbe átment a dolog hogy ebben hasonlít - abban meg különbözik a szolgáltatásuk és az miért lett így kialakítva. Véleményem szerint még jobb is volt így, mert pro-kontra beleláttam oda-vissza mindkét dologba.
Azt nem tudom mennyire privát dolog, de összefogott a project amikor Bdale Garbee háza leégett egy erdőtűz miatt.

Mikor és hol volt legutóbb olyan felhördülés, amit írsz?

Nem kételkedem, hogy te is, ahogy a többiek is emberből vagytok, sőt. Engem csak az keserített el, hogy milyen reakció fogadta azt, amikor Shuttleworth bizniszelni szeretett volna talán a lucid lynx idején, hogy legyen egy új stable. Pár embertől ezt hallottam vissza nagyjából olyan hater stílusban, mintha MS maga lenne a megtestesült ördög. A magam részéről nem tudom megérteni azokat, akik szerint ennyire fekete-fehér minden, és ennyire tudnak gyűlölni valakit, akit nagy eséllyel még csak nem is láttak, csupán mert szeretett volna valamiféle üzletet kötni.

Azert azt lassuk be, hogy egy "nesze penz, legyen stable" es egy "ha akarsz, jatszhatsz ezekkel" kozott azert igen nagy kulonbseg van. Elobbi esetben *elvar* valamit a fejlesztoktol, utobbi esetben ad valami keveset (ami neki kb semmibe nem kerul, kiveve szegeny fickot aki 8 oran at osztotta a Steam kulcsokat), azert, mert mar megdolgoztak erte.

Ettol fuggetlenul nagyerokkel utalni Shuttleworthot azert mert bizniszelni akart, butasag. Van sok egyeb ok, amiert lehet, nem kell olyanert ami alapvetoen nem gond. :)

--
|8]

Ahogy alább látom, másnak is sejlik, hogy ez sem volt azért egy teljesen elvárás nélküli független/önzetlen dolog. Ha nagyon keresel benne hatásmechanizmusokat, akkor fogsz találni, nem is kell annyira erőltetni. Nem annyira közvetlen, mintha pénzt adnál munkáért cserébe egy szerződés keretében, de nem csak egy cserkész érdemérem az egész.

Nem akarok bántani senkit, de Newell jobban ért a nyelvükön, dörzsöltebb, mint Shuttleworth.

"Ahogy alább látom, másnak is sejlik, hogy ez sem volt azért egy teljesen elvárás nélküli független/önzetlen dolog."

Mit vár el cserébe az egyénektől? Hétvégén ássák fel Gabe Newell hétvégi házának kertét? Vagy mire gondolsz?

A Valve megkérdezte a Debian projekttől, hogy hogyan segíthetne. A Debian projekt még keresi a választ. Addig is, amíg a Debian keresi a választ és nem válaszol, a Valve - afféle hab a tortán jelleggel - felajánlotta a DD-knek, hogy élhetnek ezzel a lehetőséggel. Nem ez a "visszaadás".

Gondolok itt olyasmire, hogy a Debian-nak kell vas, hosting stb. A Valve meg megveszi, kifizeti.

--
trey @ gépház

A legegyszerűbb adományozásnak is van egy arculat jellege, ráadásul ez tényleg semmibe nem került nekik Miért írnak erről egyáltalán...? Másrészt fejlesztőkről beszélünk, akik nem fognak kibújni a bőrükből, ha valami megoldanivalót látnak.

Azért szerintem észre lehet venni, hogy Newell eléggé pedálozik az ötleteinek az elfogadásáért, és ez is egy elég jó eszköz. Azt is jól láthatta, hogy ezek között az emberek között bőven talál olyat, aki nem utasítja vissza az adományát.

"Miért írnak erről egyáltalán...?"

A Valve írt erről valahol?

--
trey @ gépház

Te is írtál róla. Hát nem őrjítő...?

De, az. Ahogy túlspilázod ezt a dolgot.

--
trey @ gépház

Nekem halálmindegy, de érdekes szociológiai tanulmány készülhetne a történetről.

Nyilvan lesz haszna ebbol Valvenak is, szoval nem mondtam, hogy nem. De teljesen mas ez a helyzet, mint a Shuttleworthos. Nincs kotelezettseg, nem azert adott a Valve kulcsot a debianosoknak, hogy csinaljanak meg valamit, hanem azert, mert mar megcsinaltak. Persze az, hogy emiatt esetleg szimpatikusabb nekik a ceg, az tok jo bonusz, stb, stb, stb.

A lenyeg az, hogy a ket eset nem igazan hasonlithato ossze. Mas a celja, masok a korulmenyek, mas az apropo. Szinte semmi kozos nincs a ket esetben.

--
|8]

Én például éltem a felajánlással. :-)
A játékok nagy része egyébként is már meg volt régóta és úgy sem szoktam játszani, mert a fejlesztés jobban szórakoztat.

Visszatérve az előző felvetésre a projektben sokan sokféle, akár egymással ellentétes elveket is vallunk, mert mi mind különbözőek vagyunk. :-)

--
http://balintreczey.hu/blog

Megnyugodtam. Komolyan ;)

Így kell profi tesztelöket verbuválni ;)

Nekem is ez volt az elso gondolatom. Most akkor ki adott kinek valamit?

Azért hallgassuk meg a szakemberek véleményét is! Oka van mindennek!
http://index.hu/tech/2014/01/22/windows-gyilkos_ez/

Mivel a Linux bámulatosan idomítható és hajlítható rendszer, előbb-utóbb biztos lesz olyan megoldás a megszokott szövegszerkesztők és videolejátszó programok telepítésére, ami nem igényel pilótavizsgát, de ez most még egyáltalán nem egyértelmű dolog.

Nem találok szavakat...

> _megszokott_ szövegszerkesztők

Hohó, próbáltad már a megszokott szövegszerkesztőt (MSWord) feltenni Linuxra? :D Az újabbak nem igazán kedvelték nálam a Wine-t.

Nekem simán felment. A vi-t szoktam meg.

Meg a WMP is nehezen megy, gondolom :)

Az index.hu már csak tudja és ott aztán tényleg szakemberek ülnek.
:))))))

sub.

--
Debian GNU/Linux