MintBox 2

 ( trey | 2013. szeptember 14., szombat - 18:04 )

MintBox 2

Tavaly nyáron a Linux Mint projekt vezetője, Clement "Clem" Lefebvre bejelentette, hogy a CompuLab-bal együttműködésben megalkották a mintBox nevű készüléküket. Most, egy évvel később elérhetővé vált a készülék naprakész, frissített verziója. A készülék természetesen Linux Mint-et, egész pontosan Linux Mint 15 “Olivia” 64 bit-et futtat.

A részletes specifikáció:

 • CPU: Intel® Core™ i5-3337U Processor (dual-core 64 bit, 3M Cache, 1.80 GHz up to 2.70 GHz, 17W TDP)
 • Integrated GPU: Intel® HD Graphics 4000 with dynamic frequency up to 1.1 GHz
 • Chipset: Mobile Intel® HM76 Express Chipset
 • Memory: 4 GB DDR3 upgradable up to 16 GB
 • Main storage: Internal 500 GB 2.5” hard disk (upgradable)
 • Operating system: Linux Mint 15 “Olivia” 64 bit

 • Extra storage: mSATA socket + 2x eSATA ports
 • Display: HDMI 1.4a 1920 x 1200 + DisplayPort 1.1a 2560 x 1600 dual-head
 • Audio: S/PDIF 7.1 channels + stereo line-out / mic
 • Networking: 2x Gbit Ethernet
 • Wireless networking: 802.11b/g/n dual antenna up to 150 Mbps + Bluetooth 4.0
 • USB: 2x USB 3.0 + 6x USB 2.0
 • Serial: RS232 full-UART
 • Expansion: Full-size mini-PCIe (shared with mSATA) + half-size mini-PCIe (used for WLAN)

 • Enclosure: Passively cooled fanless die-cast aluminum case
 • Dimensions: 19 cm (w) x 16 cm (l) x 4 cm (h)
 • Weight: 1150g
 • Input voltage: 10V – 15V DC (12V PSU 100V-240V AC included)
 • Power consumption: 10W – 26W
 • Operating temperature: 0°C – 50°C
 • Warranty: 5 years (2 years for the hard disk)

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

600 USD (kb. 135e HUF) + szállítási ktg és ÁFA. Mire ideér, addigra lesz belőle 200e, ennyiért pedig inkább veszek egy mac minit...

Ha Európából küldik akkor nincs áfa.

Már miért ne volna. Vám nincs.

---
Science for fun...

EU tagállamok között nincs kettős adóztatás, ez ÁFA-ra is vonatkozik. Ez vonatkozik a társult-mittudoménmilyen szerződéses nem EU európai országokra is mint Svájc vagy Norvégia. A Mintesek írek ha jól tudom.
Vám egyébként sehonnan sincs, közvetlen távol-keletről sem.

"EU tagállamok között nincs kettős adóztatás, ez ÁFA-ra is vonatkozik."

Így van. Éppen ezért a vásárlás helyén visszaigényelheted az ÁFA-t, Magyarországon viszont köteles vagy megfizetni. Szóval attól, hogy nincs kettős adózás, egyszeres még van. :-)

---
Science for fun...

Nem igényelheted vissza, ez csak EU és Efta országokon kívül van így. EU-n belül az adott ország Áfa-ját fizeted és kész. Nem véletlenül van annyi webshop Luxemburgban ahol csak 15% az Áfa.
Általában bruttó árat illik megadni bár az usd kicsit gyanús.

" EU-n belül az adott ország Áfa-ját fizeted és kész."

Téves. Az ÁFA törvény szerint az ÁFA-t "az élvezet helyén" kell megfizetni, vagyis ha Magyarországon használod az eszközt, akkor a magyar ÁFA vonatkozik rá, akárhol vetted. Az persze lehet, hogy te (meg sokan mások) ezt nem így csinálod, de az ÁFA csalás.

---
Science for fun...

Erre hoznál valami forrást? Amit én a neten találtam, mindenhol azt írták, hogy EU-n belülről rendelsz magánszemélyként, akkor a vásárlás helyén fogod az ÁFA-t
megfizetni, és ennyi.

http://logout.hu/bejegyzes/kalandor/csomagok_rendelese_kulfoldrol_afa_vam/hsz_1-50.html

Közben megtaláltam:

http://www.kiservinegon.hu/2013/05/az-amazon-es-magyar-afa.html

"adóalanyok és fogyasztók közötti tranzakcióknál a befogadó ország által meghatározott összegig nem kell átváltani a befogadó ország ÁFA szabályaira"

http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_vallalkozas&id=116

És akkor rögtön meg is van, hogy lehet ezzel trükközni. Kell több céget csinálni, lehetőleg ott, ahol magas a határ, és alacsony az ÁFA, és egy közös pool-ból venni a
termékeket. Nesze neked szabad verseny...

A 'befogadó ország' maga az EU ha például Kínából rendelsz valamit. De lehet maga az valódi ország is, és az Áfa törvények egyébként sem egységesek EU-n belül. Elég nagy kavarás van itt is.

"Elég nagy kavarás van itt is."

Igen, de pont ezért bogozzuk már ki egyszer az életben. :-)
Én éppen a "távolsági értékesítés" fogalmával ismerkedek...

---
Science for fun...

itmedia.sk
Szlovák számlát kapot szlovák Áfa-val ha onnan rendelek. Van egy luxemburgi webshop testvére ami szintén népszerű errefelé csak nem jut eszembe a neve. Annyira régóta működnek, kizártnak tartom azt, hogy törvénytelen legyen a tevékenységük. A szlovák webshopnál ráadásul utólag is lehet fizetni a szállítónak magyar területen, még előre utalni sem kell.

OK, közben összejött nekem is. sz332-nél volt a megfejtés, de neked is igazad volt. Ma se keltem föl hiába...

---
Science for fun...

Magyarországon minden agyon van bonyolítva, ezért érthető reakció ha valami egyszerű és logikus akkor az már gyanús. :-)
Ausztriában egy egyéni vállalkozónak könyvelő sem kell, kockás füzetbe lehet vezetni a bevételt és kiadásokat. Az adóhatóság nem akar elvből kicseszni mindenkivel. 9 ezer Euróig adózni sem kell. Felette már 36% az adókulcs.

Ha magánszemélyként rendelsz akkor az eladó, EU-s országa szerinti ÁFA-t fizeted.

Ha cégként rendelsz, akkor EU-s adószám birtokában 0%-os számlát kapsz és ez alkapján a következő adóbevalláskor kell a fideszes 27%-os ÁFA sarcot bevallani és megfizetni.

VÁM EU-n belül nincs. Miért is lenne?

Rosszul tudod! Be kell vallani a vállalkozónak, a könyvelésében is szerepel de Áfa-t itt sem kell utána fizetnie. Azt egyébként is visszaigényelné ezért be sem kell fizetni. Értelmetlen lenne.
Szerintem azzal kevered amikor EU-n kívülről rendel valamit egy cég. Akkor a VÁM-nál ki kell fizetni az Áfa-t, erről nyomtatnak egy jegyzőkönyvet (nem számlát) és azt ugyanúgy kell visszaigényelni mint egy Magyarországon vásárolt termék után, csak magyar számla helyett a VÁM (azaz már a NAV) hatóság jegyzőkönyvét kell mellékelni.

Az első rész nem igaz, csak addig, amíg az adott cég el nem éri a keretet (35 ezer euró/év Magyarországra) onnantól kezdve az adott
célország ÁFA kulcsát kell alkalmaznia. Lásd még cikk fent, hogy az amazon.co.uk-ról rendelve miért 27% áfa-t számolnak fel fényképezőgépre.

Azért az Amazon nem a legjobb példa. Az amazon.co.uk nem egy brit cég hanem a globális Amazonnak az európai régiós, angol nyelvű portálja. Az íreket is amazon.co.uk-ra dobja a www.amazon.ie domain. Lehet, hogy már Magyarországon is van Amazon leányvállalat bejegyezve, Csehországban már biztosan van és ott van logisztikai központjuk is.

Nyilván, de nem ez volt a lényeg.

De ez nagyon is lényeges adózás szempontjából. Az Amazon USA-ban eredetileg alacsony adózású államokból (ott az 0% sales tax-et jelent) szolgálta ki az egész országot. De a pár órán belüli szállításért ott is beáldozta az alacsony adózást.

http://www.hwsw.hu/hirek/48710/amazon-afa-kiszallitas-azonnal-aznap-helyi-kiskereskedelem.html

Olvasgatom az ÁFA törvényt és tényleg elbizonytalanodtam. Végig adóalanyról szól, ahhoz viszont gazdasági tevékenység kell, ami ugye magánszemélyre nem áll. Szóval tényleg nem kizárt, hogy amit írtam, az csak cégekre vonatkozik. Viszont ez így egész érdekes... :-)

OK megtaláltam:

http://euvonal.hu/index.php?op=gazdasag&id=179#altalanos_forgalmi_ado

Szóval magánszemélyre tényleg nem igaz, amit írtam.

---
Science for fun...

Az biztos, ha kimegyek Ausztriába vásárolni akkor nem kell kifizetnem a magasabb magyar Áfa-t. Sőt nem is tudnám hol kifizetni. Az osztrák boltban nem is igényelhetem vissza az Áfa-t mert magyar állampolgárként EU-s vagyok mint ők. Vállalkozóként nem kell kifizetni az osztrák Áfa-t, igaz Magyarországon vásárolva visszaigényelné így végül ugyanaz a nettó ár ami kiadás lesz.

"Vállalkozóként nem kell kifizetni az osztrák Áfa-t,..."

Már hogy a fenébe ne kéne?! :-)

Szerk.:

Bocs, már értem. Magyar vállalkozóként nem kell osztrák ÁFA-t.

---
Science for fun...

Be kell mutatnod az EU adószámodat, ami EU+az itteni adószámod a vége nélkül. Akkor ki sem kell fizetned már a boltban az Áfa-t. Az így logikus, ezért nem kell 5 államból visszaigényelni az Áfa-t 10 kulcs szerint. Ugyanúgy kell könyvelni és az adóbevallásnál is szerepel csak fel van tüntetve, hogy melyik EU tagállamban lett vásárolva és így természetesen az Áfa-t sem lehet itt visszaigényelni utána. Igaz kifizetni sem kellett.

(közben szerkesztetted a hozzászólásodat)

OK, a céges része tulajdonképpen eddig is világos volt, csak ez a magánszemélyes szabály, ez tényleg meglepett.

Viszont amit az elején írtál, mely szerint EU-ból rendelve nincs ÁFA, az azért továbbra se igaz. Van ÁFA, csak legfeljebb nem 27%, mert magánszemélyként az eladó országának az ÁFA-ját fizeted.

---
Science for fun...

Úgy értettem, hogy a webshopban szereplő ár a végső ár. Ha azt kifizetted akkor már csak várnod kell az árut, nincs több kiadásod (hacsak nem utánvétes a szállítás). A webshop-ban pedig a bruttó árat kell feltüntetni, ha ki van írva a nettó akkor is szerepelni kell mellette a bruttó árnak.

Sajnos a websop ár se a végső ár. Magánszemélyként ugyan hiába fizeted az ottani, alacsonyabb ÁFA-t (sehol sincs az EU-ban 27% ÁFA), itt még fizetheted a tranzakciós adót is. Ezt meg ugye mindenki tudja kinek köszönhetjük, a 27% ÁFA-val együtt.

Remélem ilyen szenvedéllyel tiltakoztál a multinacionális bankok tranzakciós és számlavezetési díjai ellen is. Az ugyanis pofátlan lehúzás és nem közpénz lesz belőle hanem extra profit.
Más országban egy bankszámla fenntartása semmilyen költséget nem jelent, sőt gyarapodik a pénzed. Magyarországon az uzsorás bankok a betétesek nagy részével évtizedek óta durván kiszúrnak. Akinek kevés pénze van bankban az többet fizet számlavezetésre (ez vicc) mint amennyi kamatot kap. Akinek sok pénze van és gyakran kell nagyobb készpénzt kivennie az kápé felvételre fizetett horror összeget a bankoknak. És ez már évtizedek óta így van ebben az országban.

Bocs, de valahogy nem tudom követni a logikádat. ;)

Tranzakciós magánadót korábban is szedtek a bankok. Plusz szedtek még sarcot kártyahasználatért, de azért is ha hozzá akartál jutni a saját pénzedhez.

Hogy pontosak legyünk: van egy cég, amelyik másik EU-s országban lévő ügyfeleknek ad el. Lehetősége van arra, hogy a saját, vagy akár az ügyfél ÁFA-jával számoljon.
A szabály az, hogy ha az adott évben x ezer euró felett adott el abba az országba, akkor már kötelező a célország ÁFA-ját használni. Ez olyan 30-100 ezer euró kategória,
tehát ha az asszony patchworköt árul német kuncsaftoknak, akkor esélyesen nem fogja sohasem elérni ezt az összeget, ha meg kínai ipad klónt árulsz, akkor lehet, hogy már az első hónapban eléred.

A 30-100 ezer euró eléggé bő határ. Az alsó határösszeg háromszorosa felett van a felső határ.
Továbbá a kereskedő honnan tudhatná, hogy a vásárlója melyik ország polgára. A blokkra nem kerül rá a vásárló neve és címe. Számlát általában vállalkozó ügyfél kér de ő ha külföldi egyébként sem fizet Áfa-t.

Na, mégegyszer. Amikor magánügyfélnek adsz el EU-s országban terméket, akkor rá kell számítanod az ÁFA-t, tehát nem adhatsz
bruttó áron terméket (érdekes is lenne). Tudnod kell, hova adod el - hiszen oda fogod postázni - és vagy a helyi, vagy a távoli
ország ÁFA-ját kell számolnod, attól függően, hogy abban az évben mekkora értékben adtál el. Ez természetesen országtól függ,
nálunk 35 ezer euró, németországban talán 100 ezer euró.

A második mondatod értelmetlen. A bruttó ár az áfa-val növelt ár!

Valami hivatkozást linkelhetnél mert ez így nem tűnik reálisnak.
Elég az előző példára hivatkoznom. A szlovák itmedia évente az 1 millió eurós határt is átlépi mégis máig szlovák számlát adnak szlovák áfával. Túl nagy és ismert cég ahhoz, hogy ezt törvénytelenül tegye.

http://www.euvonal.hu/index.php?op=gazdasag&id=65

http://euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_vallalkozas&id=116

Az hogy egy szlovák cég még nem bukott meg ezzel, annak sok különböző oka van. Milliárdos vagyonok jöttek létre a rendszerváltás után, mégsem
buktak meg...

Bocsi, nettó, elírtam.

ITMedia-ról: van egy csomó trükközés, amivel ki lehet védeni, pl. csinálnak egy rakás ernyőcéget, aki eladóként fog szerepelni, mégis, közös raktárból
veszik a cuccokat. Igy cégszám * 35.000 eurót lehet törvényesen kivinni. A másik, hogy nem biztos, hogy ezt ellenőrzi-e az adóhatóság, mivel magánszemélyeknek
történik eladás, így nincs rá mód, hogy az adóhatóság ellenőrizze, hogy egy esetleges ellenőrzésnél tényleg minden számlát bemutatnak-e...

Az adóhatóságnak nem érdeke ellenőrizni mert ezek országonként működnek és az ország érdeke az, hogy minél többen oda fizessék az adót, annak az országnak az áfa-ja szerint.

Ez nem csak kereskedők, azaz viszonteladók esetében van így?
Mert magán személy nem igényelheti vissza az ÁFA-t, ezért logikus, hogy nem is kell befizetnie, hiszen egyszer mer kifizette.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha jól értettem, akkor ha a neten veszel valamit, akkor a cégnek bizonyos esetekben a célországnak megfelelő áfa-t kell felszámítania. Hogy
neked ezt mennyire kell ellenőrizned, hogy ő jól számolt-e vagy sem, az egy jó kérdés, valószínűleg semennyire. Ha meg kereskedő vagy, akkor
adómentesen mennek a cuccok egymás között, és majd amikor eladod a végső kuncsaftnak, akkor rászámolod a helyi áfa-t, ez a része tiszta.
Az általam korábban belinkelt hivatkozáson írnak olyat, hogy fogsz egy eu-s adószámos céget, annak a nevében vásárolsz a saját címedre, így áfa
nélkül kapod meg a terméket, de ez gondolom az adócsalás kategória.

A fit-PC oldaláról:

„$599 +shipping,duty & VAT”
„Shipping to rest of the world
Items are shipped from CompuLab’s Israel office”

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nem ugyanaz a célközönség..

- 5 év gar
- ipari burkolat
- rs232, eSata, Mini PCIE, Dual Lan
Ez inkább hangzik fejlesztői, meg kísérletező gépnek, mint HTPC-nek...
A Mac Mini inkább HTPC. Tudom, van a Mac Mini Server, de az meg qrwadrága, és ha normálisan telepakolod, nem áll meg még 300 000 HUF alatt sem, a gari meg akkor is csak 1 év, ami valljuk be nevetséges egy mini server esetén.


http://taklertamas.blogspot.com/ |#!|

Nekem határozottan szimpatikus. Bár nem a MintBox 2-őt választanám ettől a cégtől, hanem inkább a barebone Intense PC-t és 8 v. 16 GB RAM-ot tennék bele.

Tud valaki a CompuLab venti-nélküli gépeihez hasonló, lehetőleg kompakt és "szép" tervezésű, garantált linux támogatottságú (Mint v. Ubuntu) készülékeket gyártó cégekről? Az külön plusz lenne, ha már 4. generációs Core i7-es CPU-val (Intel Core i7-4750HQ vagy 4850HQ) lehetne rendelni a gépet.

A mostani masinám (2006-os) már jócskán elavult és betegeskedik is, így megérett egy cserére.
Próbáltam guglizni és tény, hogy számos külföldi cég foglalkozik az igényeimnek megfelelő desktop masinák építésével, de egyik sem szállít Mo.-ra. :-(

Az Intense PC nekem is az új kedvencem. Még várok addig, amíg a mostani gépem el nem romlik, vagy el nem fogy benne a memória (4 GB és nagyon drága bővíteni), és akkor vagy egy Intense PC-re vagy egy MintBox 2-re frissítek. Ezekhez jó sok külső vinyót (eSATA és USB 3) lehet csatlakoztatni. mplayer-vaapi tudja a hardvergyorsított videólejátszást.