Új, Haswell mikroarchitektúrára épülő Chromebookok érkeznek

 ( trey | 2013. szeptember 12., csütörtök - 12:29 )

A San Francisco-ban megrendezett Intel Developer Forum-on az Intel egy új, Haswell mikroarchitektúrára épülő Chromebook termékvonalat mutatott be. Az új CPU-knak köszönhetően kisebb a fogyasztás, így az akkuidő nagyobb teljesítmény mellett is jócskán nőtt. A Google blogbejegyzése szerint ez azt jelenti, hogy az akkuk immár majdnem egész nap kitartanak, így ahelyett, hogy velük kellene foglalkoznunk, más feladatokra koncentrálhatunk.

A következő hónapokban új Chromebookok érkeznek a már meglevő gyártóktól, például az Acer-től és a HP-tól, de jönnek új gyártók is, mint az ASUS és Toshiba.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az író maga is bevallja, hogy a Chromebook helyett akármit odaírhatna a végére (Why NSA loves "any public cloud service here').

Jó amit ír, de csak a chromebook-ot kiemelni nem volt szerencsés szerintem. Pláne hogy utána ő maga is megemlíti, hogy egy goverment SSL man-in-the-middle atatcj aztán tnyleg betesz az eszköznek. Na de az mindennek betenne.
Szóval érdekes és jó cikk, csak nem a chromebook-ról szól még ha az is a címe.

Tipikus média manipuláció, a főcím ragad meg az emberek döntő többségében, leginkább mivel el sem olvassák a cikket.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

egy goverment SSL man-in-the-middle atatcj aztán tnyleg betesz az eszköznek. Na de az mindennek betenne.

nem

Eközben a mobilok még mindig nem bírnak ki egész napos használatot :)

Nem rosszak ezek a chromebook-ok, de úgy megverném azt, aki kitalálta, hogy a szabványos billentyűzet kimerül abban, hogy a betűk qwerty sorban vannak...

Az ”í„ még megoldható, de az ”ű„ már nehezen. Vagy nem erre gondolsz? Ránézésre annyira nem szörnyű.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem a betűkre gondolok, hanem a körítésre. Nincs lapozás (pg up down), nincsenek funkcióbillentyűk, insert, delete. Nem chrome os-szel elég kínosan lehetne használni emiatt.

Más esetben (nem chromebookon, hanem "tablet" billentyűzeteken) ugyanez, de attól is frászt kapok amikor az fn-t a ctrl helyére rakják, vagy a shift és a /? közé beraknak egy felfele gombot, még rosszabb ha a ctrl-alt billentyűket simán lehagyják, mert szerintük minek (közben amire szánják (android gondolom) simán kihasználná ezeket)

Igazabol egy nagy billentyuzet-szabvanyositas kene. Van egy csomo elavult legacy billentyu (Scroll Lock, Print Screen, Ins, laptop-ra virtualis numerikus billentyuzet minek???), van csomo uj funkcio (Volume+, Volume-, Wlan On/Off, Brightness+, Brightness-). Van ket alapveto billentyuzet meret (laptop, numerikus billentyuzettel kiegeszitett szeles desktop). Es jelenleg ott tartunk, hogy minden gyarto egyedi, neha modellenkent valtozo modon helyezi el a kurzorbillentyuket, entert, funkciobillentyuket, miazmast. Jobb esetben legalabb egy gyarton belul azonos kiosztas van (az Apple-nel sok sok ev ota a felso sort leszamitva millimeterre ugyanugy nez ki).

Ahelyett, hogy a regi, legacy billentyuket Fn-kombinaciokkal es osszevissza elhelyezett extra gombokkal egeszitjuk ki, ossze kene allni a szamitogep- es kiegeszitogyartoknak es osszeallitani egy 80 valamint egy 104 billentyus kiosztast, amit minimalis elteressel minden termeken kovetnek leszamitva nehany kulonleges termeket (pl gamer billentyu). Nagyon jo lenne vegre, ha a legujabb Logitech billentyuzeten nem a kurzorbillentyuk vagy a multimedia gombok ujszeru elhelyezese helyett az anyag/mechanika/szin/design lenne az innovacio.

Ha általában beszéltél a billentyűzetekről, akkor a FreeBSD Scroll Lock-ot használ képernyő buffer visszagörgetéshez (lehet van más, én még azt használom), Windows Print Screen-t használ képernyőmentésre, Ins sok helyen vált insert és overwrite között. A (virtuális) numerikus billentyűzetből általában a karaktereket szoktam használni, nem a számokat, tehát a számok tényleg fölöslegesek számomra is. Bár néha sok számot gyorsabb számomra a numerikus részről bevinni, mint a "normál" számokat használva. Engem például jobban zavar a pgup és pgdn gombok összevisszasága.

Ha viszont konkrétan a Chomebookról beszéltél, akkor passz, nem használtam még.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Altalaban beszeltem.

> a FreeBSD Scroll Lock-ot használ képernyő buffer visszagörgetéshez

Hat ez igazabol legacy. Ugyanugy, ahogy az AS400 terminal is vidaman hasznalja az F24 is, de nem biztos, hogy ettol meg orokke orizgetni kell oket.

> Windows Print Screen-t használ képernyőmentésre

Minek ehhez egy kulon billentyu, amikor a sokkal gyakrabban hasznalt Alt-TAB-ra vagy Alt-F4-re sincs. A windows-on amugy is sokkal hatekonyabb a "Snipping tool", mert azzal rogton kivaghatunk egy teruletet, es nem kell kiszerkeszteni a felesleges reszeket.

> Ins sok helyen vált insert és overwrite között

Barcsak ne tenne...

> Engem például jobban zavar a pgup és pgdn gombok összevisszasága

Na pl ezt kene szabvanyositani, mm-re pontosan hol helyezkedjen el a teljes meretu es a laptopbillentyuzeten.

Ebből csak az jön le, tíz ember tízféleképpen látja ugyanazt. FreeBSD remélem azért még nem legacy, képernyőmentésre nekem voltak problémáim más gombbal, tehát inkább printscr és insert is jó így. Lehet túl régóta használom ezeket a gombokat, ezért megszoktam, de mit tegyek, ezeket használom. Más meg mást és ezeket utálja, ezért nehéz eredményre jutni.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Láttam már könyvelőket, ők a numerikus billentyűzetet elég masszívan használják... aztán ott vannak a speciális országok speciális
karakterkészletei. Bár mondjuk azzal egyetértek, hogy egy FN és karakter kombinációval elég sok mindent meg lehet oldani...