Xeon szerverrel szemben tesztelték a Calxeda ARM szerverét

 ( trey | 2013. március 13., szerda - 17:04 )

Az Anandtech rátehette kezét egy Calxeda-tól származó ARM szerverre, így egy részletes tesztet készíthettek róla. Az ARM szerverek az extrém alacsony fogyasztás és a kiváló performance per Watt arány ígéretével érkeznek a gyártótól. Az ígéret jól hangzik, de a lényeg az, hogy valójában mennyire és mire lehet ezeket a gépeket felhasználni. Hiába az alacsony fogyasztás, ha a kapott teljesítmény elégtelen. Az Anandtech annak próbált utánajárni, hogy objektíven szemlélve mennyi igaz az ígéretből. A weboldal a tesztekben egy 2U-s Supermicro SYS-6027TR-D71FRF Xeon E5 szervert hasonlított össze egy Boston Viridis konfigurációval. A tesztekhez Ubuntu 12.10-et használtak.

A teszt itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes ez a vonal, hogy próbálják behozni server vonalra is az arm-ot, ez a pár mondat szépen össze is foglalja szerintem:
"Right now, the limited performance of the individual server nodes makes the Boston Viridis attractive for web applications with lower CPU demands in a power constrained data center. But the extremely low energy consumption and the rapidly increasing performance of the ARM cores show great potential for Calxeda's technology. Short term, this is a niche market, but in another year or two this style of approach could easily encroach on Intel's higher end markets."

Érdekes valóban, hogy ahogy néztem mindenben lemarad eléggé, de webhostingos résznél (http://www.anandtech.com/show/6757/calxedas-arm-server-tested/11) elég szépen teljesít, nem teljesen értem hogyan :) ...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Szerintem azért mert a többi tesztben csak max 4 thread-et használnak, itt nem jöhet ki a sok core előnye.

+1, jobban ki kellett volna terhelni a cuccost.

Ott a roadmapjuk. Jön a Cortex A15-ös alapú, ami 64 bites és több memóriát kezel. Szerintem ez órajele is erősebb lesz a fogyasztása viszont hasonló a tesztelthez.

A kvázi végtelenül párhuzamosítható felhasználásokhoz ezek elég jól fekszenek. Szóval a hagyományos vonalon mozgó Intelnek és AMD-nek, bár ők már eleve több erősebb szál felé mennek, eléggé fel kell kötnie a gatyát szerintem. Az ARM vonal ráadásul viszonylag nyílt és sok komoly szereplője van. Az AMD se véletlenül vette meg a SeaMicro-t.... :)

Amire te gondolsz, az a Cortex-A57, nem az A15, az utobbi ugyanis meg az ARMv7 csaladhoz tartozik, ami nem 64 bites ;)

"The A57 will add 64-bit support and is estimated to deliver 20 to 30% higher performance. In short, the single-threaded performance is increasing quickly, and the same is true for the amount of RAM that can be addresssed. The ARM Cortex-A9 is limited to 4GB but the Cortex-A15 should be able to address 16GB while the A57 will be able to address a lot more."

Csak a több memória miatt rémlett, hogy az 64-es lesz.

Minap megdöbbentem. Épp jelfeldolgozást programoztam, és nyomtam egy C-ben egy FIR szűrő lelket teszt céljából néhány vasra:

1. Raspberry 700 MHz ARMv6
2. Intel ATOM D2500 - 2x1800 MHz
3. Core i5 M480 (laptop) 2+2HT 2660 MHz

Ami látszott: ATOM inorderes utasításvégrehajtója magonként nem volt gyorsabb a 64bit_akku += 32bit_vecA[i] * 32bit_vecB[j] műveletek esetén. Pedig 1800/700 több mint 2,5-szeres órajel
A Core i5 M480 viszont 11-szeresen rávert. Az out of orderes előfeldolgozója szétcsapta a sok feldolgozóra a független regiszteres szorzásokat.

hat pentium4 ota tudjuk, hogy nem az orajel a lenyeg...

Nagyon érdekes cikk volt, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet.

Annál a szegény Raspberry Pi-nél nem találtál még gyengébbet? Jó-jó, tudom, az volt otthon :)

Mindenesetre már az ARM-os világban is vannak ennél 10x akkora teljesítményű SOC-ok (pl.: egy duál Exynos5 vagy egy quad-Exynos4-es.

Nekem is ez szúrt szemet. Ennél még a telefonom is sokkal erősebb (SGS II), jó lenne látni az hogy teljesít.

Tényleg ezek voltak csak itthon. Ha valakinek van ARM Cortex A9-ese, arról is készíthetne PC/laptop procival való összehasonlításokat saját programokkal, el fogom olvasni. :)