Jön a HP Chromebookja is

 ( trey | 2013. január 28., hétfő - 21:02 )

Az Acer, Lenovo és Samsung után a HP is Linux-alapú Chrome OS-t futtató Chromebook géppel áll elő. Egy PDF érhető el, amely részletes adatokat közöl a "Pavilion Chromebook 14-c010us PC"-ről. A gépben 1,1 GHz-es Intel Celeron 847 processzor, 2GB DDR3 SDRAM, Intel® HD grafikus chip, 16 GB-os SSD, 14 hüvelykes, 1366x768 felbontásra képes, LED-backlit kijelző stb. található.

Részletek a PDF-ben és a The Verge cikkében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az Acer sikeresnek találja a Chromebook kezdeményezését, a Windows 8 nem annyira adja

Idézet:
Acer Inc. (2353), the Taiwanese computer maker that’s suffered two consecutive annual losses, posted strong sales of notebooks using Google Inc. (GOOG)’s Chrome platform after the release of Microsoft Corp. (MSFT)’s Windows 8 failed to ignite the market.

A Microsoft a PC-gyártókat okolja a Windows 8 gyenge startja miatt

Idézet:
Microsoft blames PC makers for underwhelming Windows 8 sales over Christmas, The Register has learned. The software giant accused manufacturers of not building enough attractive Win 8-powered touchscreen tablets.

But the computer makers are fighting back: they claimed that if they’d followed Microsoft’s hardware requirements and ramped up production, they'd have ended up building a lot of high-end expensive slabs that consumers didn’t understand nor want.

--
trey @ gépház

Vicces lesz ha az Android után a Google a hobbi-OS-ével is megfingatja a Microsoftot. :)


Normális HUP-ot használok!

Ez csak annyit bizonyít, hogy az emberek igénytelenek :(

Csupán csak arra van szükségük, amit beléjük hipnotizálnak.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Igényesek eddig sem vettek Windows notebookot. Az Apple Macbook Pro egyedül tartja fent ezt a privilégiumot sznob vásárlói számára. :)


Normális HUP-ot használok!

Vicces ez a két hozzászólás egymás alatt :D
----
India delenda est.
Hülye pelikán

A részvénytársaságok vezetői mindenfélét nyávognak a sajtónak, hogy megmagyarázzák, miért nem megy nekik. Pedig az van, hogy olyan durván felkavarodott az állóvíz, olyan viharok vannak, amilyet még az eddig sikeres cégek vezetői sem láttak soha. Fogalmuk sincs, hogy mit tegyenek, tehát nagy valószínűséggel durván el fog süllyedni sok ismert név. A HP és a Dell süllyednek, a Microsoft elvesztette a lába alól a talajt, az AMD és az Intel vezetői is látják a jéghegyet.

Az Acer Androidos tabletjeik nagyon jók, szépen fogynak a piacon. Ezek szerint a Chromebookok is mennek. Az otthoni felhasználóknak szánt PC-ik sem rosszak, ha ugyan ez még számít valakinek. Szerintem ki tudják verekedni magukat a veszteségből. A HP leválaszthatná a PC részlegét Compaq néven, mert az emberek manapság szeretik a friss arculatot és a fókuszált termékeket. De a tablet piacon szerintem max. a Toshiba nyomdokaiba tudnának lépni a "nem rossz, de nem elég jó" kategóriában.

Az Intel a nagy kérdőjel. Az eddigi x86-ok desktopban jók voltak, szerverben viszont az ARM verheti, mivel az ARM utasításkészlete jobban megfelel oda. Egyrészt szerverbe nem kell SSE, MMX, sok régi címzési mód, 8 és 16 bites műveletek, másrészt kevés és speciálisak a regiszterei, a branch prediction drága és az ARM beépített feltételes utasításai egész jók helyette. Tabletekben/telefonokban sem az igazi az x86. Az Atomok max. a gyártástechnológia miatt állhatják a sarat.

(Szerk: 8 bites műveletek természetesen stringkezeléshez kellenek, de erre van az ARM-nak is megoldása. Viszont ha procibarát a kód, azaz C-ben minden char vagy int, ahol csak lehet, akkor pl. a tucatnyi x86 MOV variáns felesleges.)

A HP és Dell eltunyult hagyták, hogy PC összeszerelőkké váljanak. Egyre kevesebb saját hozzáadott értékkel nem lehet versenyben maradni olyan profitszint mellett amit elvárnak a részvényesek. Most, hogy az egyre fogyó PC tortán kell osztozkodni a Microsoft már kevésbé nagyvonalú a régi partnereivel, sőt maga is versenybe szállt a saját Surface gépeivel. A Dell és HP is korán kiszállt az okostelefon piacról, most fájdalmas megvetni a lábukat a tabletek piacon. A HP saját tablet gépeit olyan árszinten árusította ki amilyennel ma a Nexus tabletek jelentős sikert értek el. A HP nem vont le semmilyen következtetést abból, hogy megrohamozták a vásárlók a raktáraikat és a rövid ideig tovább gyártott Touchpadeket is jól vitték. A Google viszont levonta a tanulságot és nyomott árú minőségi tabletekkel sikert csinált.
A HP és Dell jövője sötét lehet.

Az AMD is Intel szerintem nem fog jéghegynek menni. Még a bajokkal küzdő AMD-nek jól jön, hogy a Playstation 4-ben AMD APU lesz, az Intel az élvonalat képviselő fab-okkal a háta mögött ma is jelentős súllyal bír. Még a Microsoft gyengül, jönnek fel olyan újak mint a Chromebook vagy nemsokára a Steam Box. Ezek új lehetőséget jelentenek az Intelnek és AMD-nek.


Normális HUP-ot használok!

16GB SSD???? ez egy vicc, amikor 60GB-os kingston-t itthon 15ért árulnak...

---== ::: M 0 R p h 3 U 5 ::: ==---
http://kockablog.eu/

warezhez és filmekhez a 16GB és a 60GB is kicsi.
ha az adatok fájlszerveren/NAS-on, vagy éppen a gugli felhőjében laknak, akkor az oprendszer röhögve elfér 16GB-on.

maga az oprendszer ugyan elfér. de azért én pl. ideiglenesen szoktam tárolni egy-két nagyméretű cuccot. ekkor a 16GB nagyon határeset. azért egy 32GB-tal kiegyeznék. informatikusként pl. néhány(4-5) iso-ban tárolt oprendszer a jelenlegi notebook-omon is ott szokott lenni. ez persze szakmaspecifikus.

---== ::: M 0 R p h 3 U 5 ::: ==---
http://kockablog.eu/

Chromebookot nem is informatikusoknak találták ki, hanem az egyszeri usernek, akinek az ineternet a Google.

Es azokat a csudaiaokat hogyan akarod elérni a gépen?

-------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tableten elég a 32 GB. 16 kevés lenne, annál többet használok. Ami sokat visz a navigációs alkalmazás teljes Európa térképpel, illetve filmek amiket tableten kell tárolnom mert playből ugye elérhetetlenek jelenleg. Itt navigáció nincs, szerintem nem tervezik a jövőben sem. Filmekkel ugyanaz a helyzet de egy sd kártyával vagy pendrive-al orvosolható a probléma és egyébként egy böngészőre kihegyezett desktopnál elég a 16 GB.


Normális HUP-ot használok!

Családban ez kizáró ok a képek miatt, amit gépen tárolnak.
ChromeBook = NagyiPC.

Képek menjenek a felhőbe, s máris elég. Ez erre lett kitalálva...
--
blogom

Sajnos ez nem realis. tobb ok miatt sem.

Chromebookhoz meg az is rengeteg.

Bar ez a tény hogy mindent a cloudban tarol az gondolom kimaradt neked...

-------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jójó, de menyi az annyi? Gyenge, olcsó és nagyon jó.

Hát... Mindenesetre az azért fura lesz, ha pont X86 piacon csap oda a Google a Windows 8-nak. Bár igaz, hogy mind kezelés, mind szimplán gépigény terén komolyabb hardvert igényel a W8, így több hasznot tudnak ChromeOS-re alapozva begyűjteni.

De azért furának akkor is fura volna, ha ennyire kicsavarodna a piac. Bár a Steam-en felbátorodva lehet hogy most tényleg megszüntetik a gyártók a monopol helyzetet a PC piacon.

A Google annyira odacsapott a Windows 8-nak, hogy a WIndows 8 piaci részesedése már lenyomja a Linuxot a PC piacon. Tényleg odacsaptak.

Az eddigiekhez képest azért ez már hatalmas odacsapás ha egy csöpp eszed van akkor elkezded kapiskálni. Szép dolog a márkahűség meg a rajongás cégek iránt, de a kemény tényeket és számokat nem érdemes elengedned a füled mellett.

Ha az Acer (aki egy óriási gyártó) azt állítja, hogy a laptop szállításainak 10%-a ChromeBook, akkor a Microsoft helyében én NAGYON-NAGYON elgondolkodnék rajta, hogy mi a pi..csa történik is éppen a piacon.

A Samsung ARM ChromeBook, most már több hónapja az Amazon laptop eladásainak az ELSŐ HELYÉN van. Ha a Windows8 olyan jó, akkor ugyanezen a helyen egy Win8-as gépnek kellene lennie.

Ha ez így megy tovább 1-2 évig, akkor nem 1%-os Linux részesedésről fogunk beszélni, hanem arról megy majd a vita, hogy 10% vagy inkább 20%-e. Mérni ugyanolyan nehéz lesz, mert a vásárlás utáni Linux telepítéseket nehéz lekövetni.

Egyébként most már a Tesco és társai boltokban is szp mennyiségben látni mindenféle Linux-okkal adott gépeket. Mondjuk nagy részüket OpenSUSE-val láttam, ami helyett sokkal több értelme lenne az Ubuntu-nak, de hát a kis ajándéknak is örül az ember.

Megjegyzem az Apple is kezdhet idegesen nézegetni, mert egy 10%-os Linux részesedés behozna nekik egy nagyon kellemetlen versenytársat. Az ipad és iphone eladások éppen kezdenek lefelé fordulni (a Mac eladások már arányosan lefelé mennek egy rövidebb ideeje), mire beérik egy olyan versenytárs, amelyik az egyik célpiacába (geek-ek) szépen belefekszik keresztbe.

Éppen egy ilyen elvakult rajongó vezeti a Microsoftot mint persicsb. Nem hajlandó tudomást venni a hirtelen megváltozott helyzetről, haladnak továbbra is a múltban jól bevált úton, a múltban jól bevált jelszavakkal. Minden konkurens sikere _csak_ átmeneti lehet. Ő csak nevetett az iPhone-on, most éppen a Chromebookon nevet. :)
A dicső múltba révedő merengés a Windows domináns piaci részesedéséről ennek az önáltató stílusnak jellegzetes része. A kiábrándító valóságról próbáltak nem tudomást venni, ma már kénytelenek szembesülni a megváltozott viszonyokkal. Kár, hogy az univerzálisra csinált Windows 8 nem kelendő sem mobilon, sem tableten, sem notebookon.

Az Apple-nek szerintem nem kell aggódnia. Neki drága divattermékei vannak amikre mindig lesz vásárló. Itt hibázott a Microsoft, szokás szerint másolni próbálták a konkurens sikerét. A prémium piacot uraló Apple drága Macbook-jait másoló drága Win 8 notebookok nem kelendőek. Az elhanyagolt budget piacra közben most benyomul a Chromebook.


Normális HUP-ot használok!

Sajnos a linux-szal érkező gépek alapszinten sincsenek bekonfigurálva. Barátnőmnek vettünk(nem tescoban) egy PackardBell-t, amin Linpus linux volt gyárilag. a gépet bekapcsolva kaptál egy konzolt, ami kérte, hogy jelentkezz be. És sehogy nem tudtam működésre bírni. Rátolnak egy elrontott image-t dd-vel a gyárban, aztán csók. Valami legyen rajta, mert kell. Pedig meddig tartana egy OEM installos image-t rátolni?

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Jó lenne ha eltűnnének ezek a gépek a magyar boltokból, ártanak a Linux névnek aminek sajnos nincs rendes márkavédelme. Összebarkácsolt Chromebook-ot nem lehetne így kitenni a polcra sem tesco pc-t ChromeOS-el, ezek védett márkanevek. ChromiumOS-t lehet kötöttségek nélkül felhasználni de azzal nem rongálják a Chromebook és ChromeOS neveket.


Normális HUP-ot használok!

Cr_OS_Linux.i686-2.4.1290.iso (google)
"Burn it, boot it and feel the user experience similar to Google Chrome OS".

Ez is átváltott OpenSUSE-re.

Ugyanaz a (live)pendrive kétszer gyorsabb Acer D270 26cws-en Ubuntu 12.04-gyel.

A ChromeOS-Vanilla a kettő között van, de sztem inkább ez hajaz a ChromeOS-re, mert nincs Ctrl-Alt-[F1..F12] alatt még hat konzol a gui-n kívül.

Ezek azt olcsó ChromeBook-ok arra pont jók, hogy rádobjál egy Ubuntu-t és van egy igazán frankó kis netbookod.

Az én ARM-os Samsung ChromeBook-omon (XE303C) most már legalább egy hónapja szolgál az Ubuntu 12.04/ARM és nagyon meg vagyok elégedve vele. LibreOffice csont nélkül, gyorsan megy rajta és a Chromium browser is tuti (a Firefox kicsit lassan indul, amúgy azt használnám).

Mivel nem volt kevem nagyon könyékig túrni bele, ezért bántatlanul hagytam a Unity-t és ha nem is szeretem nagyon, összességében azt mondom, hogy megszokható és vannak benne azért jó dolgok. Kedvencem, hogy a ChromeBook CAPSLOCK/Search gombjára előjön a Unity Launcher és frankón működik benne a gépelésre szűrés (mint a Mint Menuben, de annál kicsit jobban áttekinthető az eredmény lista/ikonok).

Akksi üzemidő ugyanannyi az Ubuntu alatt is, mint a ChromeOS-el, 6-7 óra (kis fényerőre levéve és csak böngészgetve összejön a 8 is). Mondjuk ez nem annyira nagy meglepetés tekintettel arra, hogy a kernel a CHromeOS alól lett kiszedve a disztó készítők által, de azért jó hír.

Ha végre kiadja az Oracle a hardfloat-os Java SE/Embedded-et ARM-ra akkor tényleg minden muzsikálni fog rajta, ami nekem kell (az OpenJDK-val elég lassúak a nagyobb Swing-es programok (pl.: Netbeans)).

Azaz tőlem jöhetnek a ChromeBook-ok garmadával!!!!

Minőség és ár nem számít de occók legyenek és jók :))

Valószínűleg a most megszűnő netbookok helyét átveszik a Chromebook-ok.


Normális HUP-ot használok!

ChromeOS-hez képest a (szubjektív) sebesség?

Unity: túrjál bele még 1366 x 768-os képernyőnél is megéri.

Nekem a netbookon (1024x600) hatalmas volt a változás.

Kicsit keveslem a CPU órajelét. Nem fekszik ez meg egy fullscreen youtube videótól?
---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

szvsz nem prociból akarnak youtube videót lejátszani (megoldották már linuxon a youtube videókártyás gyorsítását amíg aludtam?)

gpu gyorsítással meg egy rpi vagy egy amd brazos integrált gpuja is lekezeli a videókat


Puppy linux felhasználó

nekem ez a cucc még mindig egy rejtély :D

mindenesetre a ms-nél nagyon utálhatják a linuxot manapság. e nélkül jó eséllyel nem lett volna ez az egész felfordulás. teljesen kiszámíthatatlan mi lesz 5 év múlva a menő.

Nem véletlenül támogatta a Microsoft az SCO-t akik Licencdíjat akartak szedni a Linux után.


Normális HUP-ot használok!