Google

[Video] Működés közben a Google kísérleti okostelefon OS-ének GUI-ja

 ( trey | 2017. május 9., kedd - 9:17 )

Mint az jó ideje ismert a HUP rendszeres olvasói előtt, a Google egy új, kísérleti állapotban levő mobil OS-en dolgozik Fuchsia néven. Az új OS szakít a Linux kernellel és a GPL-lel. Helyette egy saját fejlesztésű, Magenta mikrokernelt használ. A Fuchsia új felhasználói felületet is kap. Ennek neve Armadillo. Részletek itt.

Egyre több Google op. rendszer hajtotta eszközt szállítanak az USA iskoláiba

 ( trey | 2017. március 4., szombat - 11:52 )

MS, Apple, Google az amerikai iskolákban

Látványos eredményt ért el a Google az operációs rendszerével az Egyesült Államok iskoláiban az elmúlt években. További részletek itt.

A Google csatlakozott a .NET Foundaton technikai vezetőtestületéhez

 ( trey | 2016. november 17., csütörtök - 14:52 )

Részletek a bejelentésben.

Fuchsia - új operációs rendszer a Google berkeiből?

 ( trey | 2016. augusztus 12., péntek - 12:33 )

Új operációs rendszer érkezik állítólag a Google berkeiből. A neve Fuchsia. A leírása szerint Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System). A Hacker News-on található egy kis további infó, például egy IRC log részlet:

Idézet:
[16:21] <ocdtrekkie_web> Why's it public (mirrored to GitHub even) but not announced or even documented what it's for?
[16:22] <@swetland> ocdtrekkie_web: the decision was made to build it open source, so might as well start there from the beginning
[16:22] <lanechr> ocdtrekkie_web: things will eventually be public, documented and announced, just not yet
[16:23] <@swetland> currently booting reasonably well on broadwell and skylake NUCs and the Acer Switch Alpha 12, though driver support is still a work in progress
[16:24] <@travisg> yeah and soon we'll have raspberry pi 3 support which should be interesting to some folk

Illetve egy megjegyzés:

Idézet:
Hmm, Travis Geiselbrecht of NewOS, Danger and BeOS fame and Brian Swetland of BeOS fame as well? Interesting.

A Fuchsia OS új kernele a Magenta, amelynek dokumentációja itt található. Hogy ez egy kutatási projekt, vagy egy új termék? Minden bizonnyal ki fog derülni...

Az Egyesült Államokban első alkalommal fogyott több Chromebook mint Mac

 ( trey | 2016. május 19., csütörtök - 22:51 )

Érdekes mérföldkőhöz ért a Chromebook az Egyesült Államokban. Az IDC egyik elemzője, Linn Huang megerősítette a The Verge-nek, hogy 2016 első negyedévében első alkalommal történt meg, hogy Chrome OS-t futtató gépből többet adtak el az USA-ban mint Mac OS-t futtató gépből. Az IDC becslése szerint az év első negyedévében körülbelül 1,76 millió Mac-et adtak el, míg a Dell, HP, Lenovo összesen körülbelül 2 millió Chromebookot értékesített. A Chromebookok rendkívül népszerűek az Egyesült Államok iskoláiban és az IDC szerint ez áll USA-beli teljesítmény mögött.

A részletek itt olvashatók.

Az EU értesítette a Google-t, hogy az Android miatt vizsgálatot indított ellene

 ( trey | 2016. április 20., szerda - 19:18 )

EU antitröszt vizsgálat a Google ellen az Android miatt

Az Európai Bizottság ma sajtóhírben közölte, hogy kifogási nyilatkozatot (Statement of Objections) küldött a Google-nek az Android operációs rendszerrel és alkalmazásaival kapcsolatban. A bizottság arról informálta a Google-t, hogy előzetes véleménye szerint az sérti az Európai Unió trösztellenes szabályait, illetve visszaél(t) erőfölényével azáltal, hogy korlátozásokat emel(t) az Android készülékgyártókkal és mobilhálózati szolgáltatókkal szemben. Az EU sajtóhíre itt olvasható.

A Google blogbejegyzéssel válaszolt az EU lépésére. A Google azt írta, hogy nagyon komolyan veszi az EU vizsgálatát, de hiszi, hogy az Androiddal kapcsolatos üzleti modellje lehetővé teszi a készülékgyártók számára a költségek alacsonyan tartását, a magas szintű rugalmasságot, ugyanakkor az ügyfeleknek példa nélkül álló kontrollt biztosít a mobil készülékük felett. A Google együttműködéséről biztosította az EU-t. A blogbejegyzés itt olvasható.

"Google: két telefon, két Chromecast és egy tablet"

 ( trey | 2015. szeptember 30., szerda - 12:59 )

"Felejthető okostelefonokat mutatott abszolút felejthető áron a Google a szokásos őszi hardveres seregszemléjén. Az LG és a Huawei műhelyéből kikerült telefonok hozzák el a Nexus Imprint névre keresztelt új ujjlenyomat-olvasó alrendszert."

A teljes cikk itt olvasható.

Új tömörítési algoritmust fejlesztett ki a Google

 ( persicsb | 2015. szeptember 24., csütörtök - 15:01 )

A Zopfli után (amely egy deflate-kompatibilis tömörítő, a HUP-on is volt róla szó itt) a Google új tömörítési formátumot fejlesztett ki.

A formátum a mérések szerint 26%-kal hatékonyabb, mint a Zopfli, mégis körülbelül a deflate sebességével tömörít, és tömörítésben jobb, mint az LZMA vagy a bzip2. Részletek a Google Opensoure blogján. A Google nyílt forráskódú implementációt is közzétett, Apache 2.0 licenc alatt. Elérhető a GitHubon.

Új logója van a Google-nek

 ( trey | 2015. szeptember 2., szerda - 7:52 )

Sokat változott a Google az elmúlt 17 évben. A vállalat úgy érezte, hogy a jelenlegi képéhez egy új logó lenne illő:

"Cégbirodalommá alakul a Google"

 ( trey | 2015. augusztus 11., kedd - 19:34 )

"Új, szokatlan szervezeti struktúrát kap a Google, a vállalat holdingba szerveződik, az egymással kevés átfedést mutató tevékenységek külön cégbe szerveződnek, amelyeket egy új ernyő, az Alphabet fog össze. Vezetőváltást is hozott az átszervezés, a Google új CEO-ja a régóta trónörökösként nevelt Sundar Pichai lett."

A teljes cikk itt olvasható.

Az első függőleges Google Street View - a világ egyik leghíresebb sziklafalán

 ( trey | 2015. július 2., csütörtök - 19:49 )

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park jelképe egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, 1095 méter magas El Capitan. A Google pár nappal ezelőtt elérhetővé tette minden idők első függőleges Street View gyűjteményét, amellyel lehetőség nyílik bárki számára, hogy virtuálisan megmássza ezt az ikonikus sziklafalat.

Hogy ez a lélegzetelállító képsor létrejöhessen, a Google partnerségre lépett a legendás Lynn Hill-lel és társaival, Alex Honnold-dal és Tommy Caldwell-lel. Lynn Hill volt az első, aki "free climbing" (csak a kezét és lábát használva, a technikai eszközöket - kötél, tricam - stb. - csak a biztosításra lehet használni, azokkal a mászást nem lehet segíteni) technikával megmászta a "The Nose"-t az El Capitan-on 1993-ban.

Részletek itt.

"Mászni" itt lehet.

Új Gmail feature: Undo Send

 ( trey | 2015. június 24., szerda - 9:15 )

undo

Volt már olyan, hogy a levél elküldés pillanatában már érezted, hogy ezt lehet, hogy mégsem kellett volna elküldeni? Hogy lehet, hogy el kellett volna számolni inkább 10-ig, átgondolni a dolgot és lenyugodva cselekedni? A Google "Undo Send" funkciójával ez lehetővé válik. A cég levelezőrendszere a beállított értékkel késleltetve küldi ki a levelet. A késleltetési idő (5-10-20-30 másodperc) alatt "visszahívhatjuk" a levelet.

Az Undo Send ötlete nem új, már 6 évvel ezelőtt volt szó róla. A bejelentés elolvasható itt.

Beszünteti az SMS értesítést a Google Calendar

 ( trey | 2015. május 31., vasárnap - 8:42 )

A Google bejelentette, hogy Calendar szolgáltatásának SMS értesítés funkciója 2015. június 27-tel megszűnik. A cég azzal indokolja lépését, hogy az SMS értesítés még egy okostelefonok nélküli világban került bevezetésre, de most, az okostelefonok elterjedésével a felhasználók már gazdagabb és megbízhatóbb felhasználói élményt kaphatnak. A változás nem érinti a Google Apps for Work, Education és Government ügyfeleket.

A Google nyílt forrásúvá tette az Android és a Chrome OS alapértelmezett fontját

 ( trey | 2015. május 28., csütörtök - 16:30 )

A Google bejelentette, hogy nyílt forrásúvá tette a Roboto fontcsaládot és a szerszámkészletet, amelyet a létrehozásához használt. A Roboto fontcsaládot Christian Robertson dizájner hozta létre. Ez a fontcsalád a Google aláírásfontja, az Android és a Chrome OS alapértelmezett fontja, valamint a Google Material Design-ja által javasolt font. A Roboto nyílt forrású projektként elérhető a GitHub-on.

A bejelentés itt olvasható.

ThinkCentre Chromebox - ChromeOS-es gép a Lenovo-tól

 ( trey | 2015. április 28., kedd - 14:44 )

ThinkCentre Chromebox

A Lenovo bejelentette, hogy új taggal bővítette ThinkCentre Tiny üzleti desktop családját. Az új családtag a ThinkCentre Chromebox, amely a Google Linux-alapú Chrome operációs rendszerét, a ChromeOS-t futtatja.

A Lenovo szerint a gép ideális kis- és középvállalatok, illetve oktatási intézmények számára.

A gép júniustól lesz kapható, ára 199 dollártól indul.

A bejelentés itt olvasható.

Antitröszt vizsgálatot indított az Európai Bizottság az Android operációs rendszer ellen

 ( trey | 2015. április 16., csütörtök - 10:10 )

Az Európai Bizottság tegnap bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indított a Google Android operációs rendszere ellen. A bizottság közel három éve vizsgálja már az Android-ot és most elérkezettnek látta az időt, hogy hivatalos eljárást indítson annak érdekében, hogy kivizsgálja a "nem fair módon hozzátársított, belecsomagolt alkalmazások" miatti panaszokat. A versenytársak szerint az Android eszközök mellé társított Google szolgáltatások - Maps, Chrome, YouTube stb. - tisztességtelen előnyhöz juttatják a Google-t.

A bejelentés itt. További részletek itt. Magyarul itt.

Google Chrome 42

 ( trey | 2015. április 15., szerda - 8:14 )

A Google Chrome csapat bejelentette, hogy elérhető a Chrome 42 Windows, Mac és Linux platformokra a "stable" csatornában. A Chrome 42.0.2311.90 számos javítást és fejlesztést tartalmaz, egyebek mellett:

A változtatások teljes listája elérhető itt. A fentiek mellett a kiadás 45 biztonsági javítást is tartalmaz. A sebezhetőséget bejelentői közt a Google szokása szerint több ezer (20 000+) dollár jutalmat is kiosztott.

A bejelentés elérhető itt.

Chromebookot mindekinek! - 50 ezer forint alatti Chromebookokkal támad a Google

 ( trey | 2015. április 1., szerda - 9:15 )

A Google mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Chromebookot. Éppen ezért két új, megfizethető árú gépet jelentett be. A Haier Chromebook 11 az Amazon-tól, a Hisense Chromebook pedig a Walmart-tól (elő)rendelhető 149 dollárért (mai árfolyamon ~ 42 000 Ft).

Részletek a bejelentésben.

Március 26-tól lesz kapható az Egyesült Királyságban a Nexus Player

 ( trey | 2015. március 23., hétfő - 17:10 )

Az Engadget szerint a Google csütörtöktől kezdi forgalmazni az Egyesült Királyságban a streaming/gaming célra szánt Nexus Player-t. Ára az Asus által gyártott gamepad nélkül 80 angol font lesz.

Részletek itt.

Új Chromebook Pixel-t jelentett be a Google

 ( trey | 2015. március 11., szerda - 22:54 )

Freon - új ChromeOS grafikus stack az X11 helyett

 ( trey | 2015. március 9., hétfő - 13:29 )

Ha valaki belenézett a Chrome OS "stable" csatornájának legújabb frissítését taglaló bejegyzésébe, akkor észrevehetett egy megjegyzést:

"Some devices have been updated to the new freon graphics stack, which will provide performance improvements down the line"

François Beaufort Google+ bejegyzése szerint egyes eszközökön bemutatkozott egy vadonatúj grafikus stack, a Freon. Dióhéjban összefoglalva: az Ozone/Freon projekt nem más, mint Chrome OS X11 szerver nélkül. A Chrome OS X11 függőségének felszámolása több célt szolgál:

  • jobb teljesítmény, hatékonyabb energiafelhasználás videónál és WebGL-nél
  • a Chrome OS bináris méretének csökkentése

Részletek itt.

A Google bemutatta a gRPC-t, egy új, nyílt forrású HTTP/2 RPC keretrendszert

 ( trey | 2015. február 26., csütörtök - 21:15 )

"Ma nyílt forrásúvá tesszük a gRPC-t, [ami] egy vadonatúj keretrendszer távoli eljáráshívások kezelésére. Licence BSD, a nemrég elkészült HTTP/2 szabványon alapul.."

Részletek a bejelentésben.

Elvetették azt a Google elleni antitröszt keresetet, mely szerint a cég Android app követelménye kárt okoz az ügyfeleknek

 ( trey | 2015. február 25., szerda - 14:22 )

Az egyik amerikai szövetségi bíró dobta azt a Google ellen benyújtott antitröszt keresetet, amely szerint a Google kárt okoz az ügyfeleinek azáltal, hogy arra kötelezi az Android eszközök gyártóit, hogy azok az alkalmazásait alapértelmezetten használják. Ugyan a bíró dobta a keresetet, azonban a felperesnek lehetőséget adott arra, hogy három héten belül fellebbezzen a döntés ellen.

A bíró szerint a két fogyasztó által indított perben a felperes nem tudta bizonyítani, hogy a Google Android eszközgyártókkal kötött állítólagos, törvénytelen korlátozó szerződései miatt magasabb eladási árak jelentkeznek a telefonokon.

Érkezik a HTTP/2 támogatás a Google Chrome-ba, a SPDY röpül

 ( trey | 2015. február 10., kedd - 8:48 )

A Chromium fejlesztők bejelentették, hogy az elkövetkezendő hetekben fokozatosan bevezetik a HTTP/2 támogatást a Google 40-ben. A széles körben használt HTTP/1.1-hez képest a HTTP/2-ben komoly hangsúly volt a teljesítményen. Több olyan kulcsfontosságú funkció - multiplexing, header compression, prioritization stb. - is található a HTTP/2-ben, ami a nagyobb teljesítményt szolgálja.

Mivel ezen funkciók egy része a Chrome által támogatott SPDY-ben is megtalálható, a fejlesztők a HTTP/2 bevezetésével dobják a nem szabványos SPDY támogatást.

A bejelentés itt olvasható.

Google biztonsági jutalomprogram - vissza- és előretekintés

 ( trey | 2015. február 2., hétfő - 16:40 )

Azóta, hogy 2010-ben elindult a Google Security Reward Programs kezdeményezése, a cég több mint 4 millió dollárnyi jutalmat fizetett ki a biztonsági hibákat bejelentő szakembereknek.