Úgy fest, hogy a Google nem adta fel az okosszemüveg terveit

Címkék

2020-ban jöttek a hírek, hogy az Alphabet (Google anyavállalata) állítólag felvásárolta a kanadai, AR okosszemüvegekkel foglalkozó, North nevű vállalatot. Ugyan közben a Google becsukta az enterprise lakossági okosszemüveg projektjét, a lakossági enterprise projektje továbbra is fut. A Patently Apple most arról ír, hogy a Google által megszerzett egyik North szabadalomba most betekinthetnek az érdeklődők, mert azt publikálták. Részletek itt.

Hozzászólások

Azon a véleményen vagyok én is, hogy valódi AR -nek csak az tekinthető ha a user a valós világot közvetlenül látja és nem kamerák képét mixelik össze a virtuális világ elemeivel majd teszik ki egy vr képernyőre ami teljesen takarja a valódi világot. 

"Ugyan közben a Google becsukta az enterprise okosszemüveg projektjét, a lakossági projektje továbbra is fut"

Ez az angol cikkben is el van írva. Valójában pont fordított a helyzet. A Google a konzumér Google Glass forgalmazást számolta fel, de az enterprise megmaradt. Volt erről cikk akkoriban, hogyan használják a Google Glass szemüvegeket a Boeingnél

Szerkesztve: 2024. 05. 13., h – 11:09

Nekem már az első próbálkozások is tetszettek... ennek a koncepciónak, szemben az almás búvárszemüveggel - szerintem - van értelme.

Csak sajnos még nem tart itt a tudomány, hogy ez a gyakorlatban is használható és megfizethető is legyen.

 

Majd ha már a katonák hasonló fícsörökkel felszerelt 'smart helmet'-ben rohangálnak. mert ugye ~minden 'találmányt' elsőször katonai célra használnak manapság... Utána talán érdemes civil felhasználásra szánt szemüvegen elgondolkodni.

 

Ez maximum amolyan 'technology preview' szinten lehet - de persze örülnék ha megcáfolnának :)

 

szerintem.

Már egy évtizede már minden rendelkezésre állt a megvalósításhoz, a Google Glass nem laborkísérlet volt hanem hivatalos termék. Az iparban többek között arra használják, hogy felismerje millió kábel közül melyik mire való és ezt felcímkézve mutassa a userének. Ez már bőven több mint egy 'technology preview'. 

A megfizethetőségről annyit, hogy kevesebbe került mint az Apple Vision.
Amit a Google szokása szerint elrontott szerintem az a marketing, illetve annak teljes hiánya. 

ahogy en erzekeltem a googleglasst a privacy huszarok miatt lett gameover: benne volt a neveben hogy google, tehat _csak_ adatlopo lehet! (nyilvan lehet igazuk, de fel sem merult hogy megse). be is tiltottak kb mindenhol (vendeglatok, meg kitudja hol). pedig pl lett volna sok hasznalhato polgari felhasznalasi lehetosege is. (nemcsak a kulcskereso)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ez a sztereotípia a Google-ről szerintem inkább Magyarországon jellemző, illetve olyan hasonló országokban ahol a Microsoft évtizedek óta aktív jelenlétet mutat, amiből az évek többsége konkurencia nélkül telt el. Továbbá történelmi előzmények miatt a unix kultúra ismerete nem része a köztudatnak. Mivel a Google a 2000-es években a Linux és általában a nyílt forráskódú világ legfontosabb fajsúlyos támogatója volt koncentráltan támadták a Microsoft trolljai a villámjaikkal. Érdekes következménye ennek, hogy az informatikai szakportálokat rendszeresen olvasók többsége az átlagemberhez képest kevésbé ért az informatikához, és ennek az állapotnak a fenntartásába kemény munkát fektetnek minden nap :) Nyilvánvalóan azért, mert a Microsoft dezinformációs hadjáratai főleg ezeken a csatornákon ömlöttek koncentráltan. Az átlag magyar megúszta egy Vágási Feri-féle Windows95-ötöt veszek mert az jó nekem és hasonló agitproppal. Meglehetősen szánalmas még a hup-on is rendszeresen olvasni a kényszeres Gmail-alternatívát keresők vergődéseit. Arról a tényről kondicionáltságuk miatt nem hajlandóak tudomást venni, hogy fizetni a Gmail-ért is lehet, és akkor láss csodát "nem olvassa el" a Google az emaileket és reklám sincs. Kevesebb pénzért több és jobb szolgáltatást lehet kapni mint amit a nagyon privacy-talibán alternatívák tudnak nyújtani. 

Amióta az indiai vezeti a Google-t nekem sem szimpatikus sok húzása, de ugyanez elmondható a versenytársairól is. Amazon, Facebook inkább rosszabb, az Apple és Microsoft pedig nem jobb vók-doktrínerségben. Még szegény Linus-t is agymosó tréningre küldték úgy önkéntes de nagyon ajánlott alapon. Korábbi kommunikációs stílusát olvasva nem gondolom, hogy jókedvében ment volna el "okosodni" ideológiailag. 

hogy fizetni a Gmail-ért is lehet, és akkor láss csodát "nem olvassa el" a Google

- Hány éves vagy királyfi? És még hiszel a mesékben!

De tegyük fel, hogy tényleg nem elemzi a fizetős fiókodat, akkor is a küldők 90+ százaléka ingyenes gmail-ről küld, a címzetteid 90+ százaléka ingyenes gmail fiók, azokat meg elemezi, szóval lényegében kb. minden leveled "olvasni" fogja, csak a másik végen. Szóval igenis jár nekik a szöges lóf@sz

Privacy szempontból sajnos kb. tök mindegy, hogy mit használsz, a másik végen úgyis többnyire valamelyik gigamulti bányászik.
Amiben más tud lenni egy kis szolgáltató, vagy a self-hosted, hogy mondjuk van mögötte rendes support, jobban konfigurálható, látod a logokat, stb.

Információk többsége jöhet audió. Vizuálisan max az érdekel, amit nézek, pl milyen messze van, mekkora, etc.

A racionális érvekkel tiszában vagyok, egyet is értek velük. Ettől függetlenül nekem már az is határeset érzés, hogy a navi beszél hozzám (bár az még inkább csak idegesítő), nagy fájdalom is, hogy az android auto nem tudja használni a kocsik beépített HUDját vmi apin (ahogy a beépített navi tudja). De az, hogy én bemondjam, hogy OK google, vigyél haza, vagy hívd fel anyámat... Áh, a gondolattól rosszul vagyok.

Én szívesen látnék egy jó AR szemüveget, de csak akkor ha megfelelően le van korlátozva hogy ne csak + vizuális zaj legyen.
Pl. Bicklizéshez lenne egy kvázi AR műszer fal.

A Videó alapján amit akarnak az szerintem teljesen rossz megközelíti. Nem akarom egy szemüvegen azt látni hogy milyen nap van, meg hogy Jucika írt messengeren. Manyika meg ír Teamsen, hogy nem jó az egere...
Az ilyen értesítéseket az ember inkább szűrni próbálja mint, hogy még az arcába is kapja.

Minél kevesebb infó lenne a jó ilyeneknél. Viszont olyan infókkal amik nagyon fontosak.

Nem, de lehetne.

Gyógyszer emlékeztető, magas vérnyomás vagy egyéb gondot amit kap okosórától vagy egyéb eszköztől, egy apró pici kék pötty is megjelenhet hogy ideje lenne inni egy korty vizet, egy pici navigáció is lehet benne akár vezetéshez, akár sétához opcionálisan.

Lenne ebben potenciál bőven de az tény hogy úgy kell belőni hogy csak a legszükségesebbeket dobja fel és lehetőleg azt is kvázi észrevehetetlenül, pl úgy hogy érzékeli hogy felnézek a jobb felső sarokba és akkor mutatja csak és akkor is úgy hogy csak "kiegészítőinfó" legyen a valósághoz és ne fullba takarjon ki mindent.

Az ilyesmi kb faek egyszerusegu dolog lenne, de penz nincs benne. Ha nem mehet a reklam, akkor nem jon a penz...

Nyaralashoz autot bereltem. Kinszenvedes volt a HUD hianya. A Priusban csak a sebesseget latom a szelvedon (a tobbit kikonfiguraltam), de az nagyon tud hianyozni, ha nincs...

Egyebkent egy kis zolden vilagito kepernyo van eldugva egy arnyekos lyukba a muszerfal elejen. Annak a tukorkepet latod a szelvedon. Pont, mint a repulogepeken. Semmi extra. Az aliexpressen is van egy rakas ilyen cucc. Autohoz es szemuveghez is.

Ha van telefonod, a DigiHUD pont ezt tudja: kiirja a sebesseget, meg amiket a beallitasokban kipipalsz, es ha a HUD mode-ot bekapcsolod, akkor tukrozi a kepet. Szoval pont jo arra, hogy a szelvedo ala tett telefon kepet lasd. Persze ha tuz a Nap, nem biztos, hogy jo a telefonnak a szelvedo alatt..

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?