Project Sputnik - Fejlesztőknek szánt Ubuntu laptoppal állt elő a Dell

Címkék

Az Ubuntu Developer Forum-on a Dell bejelentette, hogy fejlesztőknek szánt linuxos laptoppal áll elő. A Dell XPS13 Ultrabook hardveren Ubuntu 12.04 LTS operációs rendszer található. Ha valaki rendelkezik ilyen hardverrel, az letöltheti a Sputnik ISO-t innen. A részletek itt és itt.

Hozzászólások

Hadd legyek kegyetlen:

Dell: adjuk a geek-ek kezébe valahogy a drága gépeinket, most, hogy minden eddiginél olcsóbbak a laptopok...és az ultrabook úgy megbukott, mint a huzat, első körben.

És minimál költséggel megbeszélték az Ubuntu-val, hogy na, akkor drivereket is adunk alátok, mit szóltok, meg összerakunk még pár előre elkészített IDE-t csomagolva, hú mekkora király lesz.

És a geekek ugranak-e.

A dolog másik oldala: eddig is kb. ennyi se lett volna berántani ezt a réteget, lehet most érte el számukra a kellő elterjedtséget...jó ez a dolog, csak elég állságos így az elmesélés.

Az azért nem jelenteném ki, hogy az ultrabook megbukott. Drága, és ezért az emberek szívesebben vesznek olcsóbban nagy, zajos tepsiket, ami bónuszként megsüti a tojásokat is.

Van ilyen kategóriás gépem, és azóta el sem tudom képzelni, hogyan tudtam előtte 15-ös meg 17-es szörnyeken dolgozni. Azokat főleg asztali gépként használtam, ezt meg szívesen veszem ölbe, igazi mobil gép.

Több méretű laptopjaim vannak, effektíve 13"-os nincs de 12.1" van és 15" meg 17" is, de nem tudok a kicsin csinálni semmi mert délutánra kifolyik a szemem! Mindenre a 17"-os jön be a legjobban, ha netezés, böngészés akkor meg kimondottan tablet a kézbe.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Mindenkinek más méret jön be, az a jó, hogy van választék. Nekem 17-es gépen az 1920x1200 volt szemkifolyatós, meg 15-ön az 1600x900, ezeket főleg asztalon használtam. A 13-as 1440x900-as felbontása viszont kényelmes, igaz, talán még egyszer sem használtam asztalra lerakva. Arra ott a desktop gép 24"-es monitora.

Ha jol lattam csak 4 GB RAM fer bele, pedig azert ma mar min 8 GB ha nem 16 elvarhato egy developer gepre. Gondoljunk csak arra ha mondjuk 2 masik guest is fut vmben (pl win+mac)
Egyebkent jo a kezdemenyezes szerintem.
---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

A tablara rajzolt ego sputnik... jol nez ki, de szerintem sosem voltak raketai :)

Na ok sem a HUP-on kertek tanacsot laptop valasztasban...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Milyen fejlesztésre jó tipikusan a Linux laptop? És mitől lesznek ezek tipikusan developer gépek?

Ha website -ot fejlesztesz (nem a találdmegmagadmintwebfejlesztő kft -nél), olyat ami várhatóan nagy forgalmú lesz (értsd 1-2000 stat/sec) előbb utóbb szembesülsz azzal, hogy a windowsos gépeden nem, vagy csak nehézkesen tudod a munkádat folytatni. Lévén a szolgáltatást kiszolgáló server Linux -OS ;) na ekkor fog hiányozni a gépedről a linux kernel meg az Ubuntu 12.04 LTS.

Ne legyen félreértés, nem azt mondom, hogy a nagy forgalmú site-okat linuxok szolgálják ki, csak azt mondom, hogy ha a fejlesztő más OS -en fejleszt mint amin az éles szolgáltatás fut akkr abból előbb utóbb nehézség lesz.

Mellesleg ha a belinkelt oldalon a Customize & buy gombra kattintassz az első ami pofénbasz, hogy milyen Windows 7 -t akarsz rá

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Megnezem azt, aki felepit virtualis gepekbol notin egy olyan clustert - fejlesztesi celokra - mint amekkora egy nagyobb forgalmu oldal alatt van. Es akkor nem kell egy FB clusterre gondolni, ket nagysagrenddel kisebb is boven jo. :)

Masreszt, hozhatnam peldanak az IA64-et: arra sem letezik Visual Studio, csak x86-ra, megis megcsinaltak ra valahogy egy Windowst meg fejlesztettek is ra programokat...

Masreszt meg jok ezek a 13"-os kis gepek, en is nem veletlen vettem MBP-t (mivel 2011 elejen mas nemigazan volt kategorian belul), azonban komolyabb fejlesztesre hianyozna a 2 fullhd-s monitor. (Mondjuk melohelyen is kisebbek, de mindegy.)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Pusztan kivancsisagbol, engem tenyleg erdekelne egy osszehasonlito tablazat, legyen mondjuk 10 sora (problemak) es harom oszlopa (Linux, OS X, Windows). Meg jobb lenne, ha az oszlopok szamat novelned, hogy a "minden mas os" kijelentes nagyobb sulyt kapjon. Elore is koszonom!

Hatter: en alapvetoen Solaris, Linux es OS X hasznalatarol irhatnek, ezekbol mar csak az utobbi ketton fejlesztek, de egyikrol sem mondhatnam, hogy "kifekezett". De a hozzaszolasodat olvasva, ez gyanithatoan attol is fugg, hogy milyen teruleten tevekenykedsz ;)

Oké, a webes dolgokra kifejezetten praktikus. Pl most nekem is van egy customizált rendszer migrációs projektje, ahol meg kell találni a különbséget az eredeti rendszer között, és a customizált rendszer között, és ezt a jópárévi módosítást az új verzión is végre kell hajtani. Erre a "szövegfeldolgozásra" pl perl-t használok ( lehetne flamewar, hogy miért jobb a perl/python/ruby ), és a privát osx-es gépen írtam meg a szükséges perl "progikat", mert winen nagyon nem állt kézre. unix like rendszereken alapból telepítve , és ami fontos, integrálva van, és ez tényleg remek.

azért az valahol szép, h ha az első linkre kattintok, és bejön a laptop reklámoldala, masszív M$-reklámot kapok nagy mennyiségben, és nem is látok win nélküli kiadást...