XOLO 900 - Piacon az első Intel Atom processzoros smartphone

Címkék

Az Intel és a Lava International Ltd. - ami egyike India legjobban fejlődő mobiltelefon-gyárának -, a hét közepén bejelentette, hogy Indiában elérhetővé vált a XOLO X900, ami a világ első olyan smartphone-ja, amelyben Intel (Atom) processzor dolgozik. Az árusítást hétfőn kezdik. A készülék kb. 22 000 indiai rúpiába, azaz nagyjából 95 000 forintba kerül.

A XOLO 900 az Intel smartphone referenciadizájnjára épül. Benne Intel® Hyper Threading technológiával felszerelt, 1,6 GHz-en ketyegő Intel® Atom™ Z2460 processzor dolgozik. A videókészítést és fényképezést egy 8 megapixeles kamera támogatja. A kijelzője egy 4,03 hüvelykes, nagyfelbontású LCD érintőképernyő.

Piacra kerülésekor a készülék Android 2.3 "Gingerbread" operációs rendszerrel érkezik, de hamarosan megkapja OTA frissítéssel az Android 4.0 "Ice Cream Sandwich"-et.

Az Intel a készülékre 5 órányi 3G böngészés, 45 órányi zenehallgatás, 8 óra beszélgetési idő paramétereket adott meg tájékoztatásul.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Intel Atom processzor + Lava International.
Ez valami vicc? :D

Az Intel féle gőzhengert és kitartást ismerve elég sok esély van rá, hogy végül ledarálnak mindenkit.

Nekem az jut eszembe, hogy amikor anno az AMD kijött az Opteronnal és a netburst-os Xeonokat évekig porrá alázta és akkor is az Intelt vették sokan "mertazintel" és képtelen volt az AMD komoly fordulatot hozni szerver szinten. Ekkor vezették be a tick-tock modelljüket, amivel pedig látjuk hova jutottak. Ugyanilyen kitartóan fogják tolni az Atom (vagy annak megfelelő) vonalat és a hatalmas gyártástechnológiai előnyükkel pedig a fogyasztást is megfelelő szintre fogják hozni.

AMD-s HP gép pedig itt hup alatt is bizonyított: http://hup.hu/old/images/hup/HUP/UJHUP/1-20.JPG

"Az Intel féle gőzhengert"

A távközlési vállalatok mellett az Intel csak egy porszem, és a WiMAX miatt az Intel közutálatnak örvend ebben az iparágban :-) Az Intel az ellenségkép.

Szóval ha a processzoraik nem is égetik át a burkolatot, akkor is komoly politika vár rájuk ebben a kegyetlen világban és még szövetségest is kell hozzá találni.

A világ hátsó fertájában a Lava (höhö) International F*szom Limited nem az, de ez a terep jó tesztelni, meg villogni a nagyközönség előtt, hogy há' 1 óráig is bírja, hogy nem gyullad ki a szeró, legközelebb kettőig fogja, becsszó.

Persze, de az Intel egymaga van, a távközlési vállalatokból a legfontosabb piacokon meg rengeteg van.

Az Intel egy kövér porszem a homokbuckán.

És ami még fontosabb ebben az iparágban (mobiltelefonok eljuttatása szolgáltatással a végfelhasználóhoz) a távközlési vállalatoknak van csak szavuk, súlyuk stb.

Az Intelnek nyilván a Samsung-al, HTC-vel stb. kell egyeztetni, a készülékgyártókkal, de végső soron az összes játékos mögött karbatett kézzel, szivarral a szájban, kalappal a fejen a távközlésisek állnak.

A kérdés az, hogy okozott-e poszttraumatikus stresszt a távközlésiseknek az, hogy az Intel egy őket leváltó infrastruktúrával akarta beborítani a városokat.

Márpedig ez egy stresszes dolog, a vezetékes szolgáltatók is máról holnapra mentek össze nagyon kicsire (nem a hidegtől) mikor jöttek a vezetéknélküli játékosok.

Aztán lehet, hogy az egésznek köze nincs semmihez és a távközlésiseknek tökmindegy, hogy milyen processzor van a készülékekbe, még akkor is ha az Inteléi.

több értelme lenne inkább az ARM gyártásnak. Az Intel gyártástechnológiai előnyével vezető ARM gyártó lehetne.

valóban az Atom kárára terjeszkedik az ARM, de ettől nem lőné lábon magát az Intel ha újra ARM gyártó lenne. Azt is belátta az Intel, hogy az Itanium nem tudja betölteni azt a szerepet amit eredetileg szánt neki, mert az AMD időközben előállt a 64bites PC processzorával. Helyesebb lett volna továbbra is csakazértis tolni az Itanium szekerét?
az Intel x86_64 processzorok maguk is részt vettek az Itanium elásásában, de a konkurens AMD vitorlájából is kifogták a szelet.
más piaci szegmensben most hasonló helyzet állt elő.

Huh.

1. Nem az Atom kárára terjeszkedik az ARM.

Akkor terjeszkedne az Atom kárára, ha az okos telefonokban eddig Atom processzorok ketyegtek volna jórészt, amelyektől az ARM folyamatosan piacot szerezne, de ez abszolút nincs így. Sose volt az Atom komoly szereplő ezen a piacon, mindig is az ARM volt a domináns.

Mondhatni, pont az ellentétje lehet esetleg majd igaz, hogy inkább az Atom fog terjeszkedni az ARM kárára, ha beindul az Atom-alapú mobil piac...

2. Az ARM gyártásba beszállva a saját konkurenciáját erősítené (és saját magát gyengítené) azzal, hogy a saját x86 vonala helyett egy általa nem birtokolt platformon válna csupán beszállítóvá.

Az Intel akkor fogja az ARM szekerét tolni így, ha előtte felvásárolja az ARM Holdingot... :)

3. Az Itanium nem az AMD64 miatt nem tudta betölteni a szerepét.

Már a bejelentése pillanatában lassú haldoklásra volt ítélve a rossz névválasztásával (lásd. Itanic gúnynév a kezdetektől), a rossz marketingjével, a túl bonyolult - over engineered - architektúrájával (amit sose sikerült rendesen kihasználni és hozzá jól optimalizáló fordítot készíteni), és a saját, de olcsó és dinamikusabban fejlődő mainstream alternatívájával, amely eközben piacot nyert a MIPS és PowerPC szerverektől is.

Pont az Itanium hibáiból tanulva nem fog mégegyszer saját magának konkurenciát csinálni az ARM-ba való beszállítással.

1. Nem _csak_ az Atom processzorok kárára terjeszkedik az ARM, hanem az Atomra épülő netbookok kárára növekszik az ARM tablet piac.
számtalan témabeli cikk közül itt egy,

összeomlott az európai netbook piac

2. Az x86 processzorok piacát sem birtokolja egyedül az Intel, osztoznia kell az AMDvel, és elvben a Via is rendelkezik x86 gyartasi licenccel, bár mostanaban x86ban nem sok mindent láthattunk tőlük.
még a DECtől Intelhez került Arm licenc lehetővé tenné számára arm utasításkészletre épülő, teljesen saját tervezésű chip gyártását is.

3. Remélem csak viccnek szántad azt a kijelentést, hogy az Itanium nevének bármilyen jelentősebb szerepe lett volna az Itanium bukásában.
imho a Power/PPC volt az Itanium hype fő nyertese. A konkurens risc gyártók egymás után dobták be a törölközőt, de az Itanium mégsem lett sikeres. A hagyományos drága unix/risc szerverek ugyan visszaszorulnak, de ma már az összes konzolban IBM tervezésű vmilyen power alapú cpu van.

ha nem lesz sikeres az Intel a mobil Atom processzoraival, amire reális esély van, akkor is folytatódni fog az ARM alapú desktop2.0 rendszerek nyomulása egyelőre főleg az Inteles netbookok, később akár már a notebookok kárára is. A win8tól már a Microsoft is beszáll az ARM tablet üzletbe. Mégha nem is lesz sikeres a win8, ez a lépés semmiképp sem fogja segıteni az Intelt és az Atomokat.

1. Alma-körte, de természetesen van összefüggés (mindkettő gyümölcs :). Olyan ez, mintha megfordítva én azzal érvelnék, hogy az Intel Core processzorok terjeszkednek az Ultrabook piacon... ennek így semmi értelme. A Netbook-lufiról lehetett tudni előre, hogy előbb-utóbb kipukkan és jön helyette valami más. A tablet most az aktuális trend, de a népszerűségének vajmi kevés köze van az ARM processzorokhoz.

Az érvelésed akkor lenne helyes, ha az ARM processzorok a netbook piacon terjesztkedve nyomnák le az Atom processzorokat, de erről szó nincs. Egyszerűen haldoklik ez a szegmens és CPU-függetlenül szorul vissza a teljes netbook kínálat a tabletek javára...

2. Az Intel próbálkozott ARM fejlesztéssel és gyártással. Nem érte meg, nem volt nyereséges, eladta. Belátták, hogy nem érdemes ilyen módon fregmentálniuk a portfoliójukat, inkább az x86 vonal mentén kell az igényekre szabottan kialakítani termékeiket. Ez jobb stratégia, mint újra megpróbálkozni az ARM beszállítással, ahol továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lennének az olcsó gyártókkal szemben.

3. Az aktuális konzolokban most épp valamilyen PPC van. A következő valamelyik generációkban meg lehet, hogy ARM lesz... Majd azt is ideologizáld meg. :)

A netbook piac egyre inkább haldoklik, nem jönnek ARM processzoros netbookok, inkább a billentyűzettel kiegészíhető tabletek lesznek egyre népszerűbbek. A win8-at már előre temeted (wishful thinking again? ;), pedig pont annak népszerűsége lendíthetne még nagyobbat az ARM-on, akár az eddig ARM által elérhetetlen piacokon is.

Борис, Борис, ты не прав!:)

1. úgy véled, hogy a tablet is "lufi" és hasonlóan ki fog pukkadni mint a netbook?
az Intelnek teljesen mind1 miért _nem_ veszik az Atom processzorait. a vásárlók szemszögéből a kérdés úgy merül fel, ha "kistáskában elférő számítógépet" akarnak venni,
vagy vesznek egy netbookot
vagy vesznek helyette egy tabletet.
márpedig egyre inkább tabletre esik a választás, és ezzel annak ellenére ARM mellett teszik a garast, hogy a többségüknek fogalma lenne arról milyen CPU van a kütyüjükben. itt nem elemzők vagy vállalati hivatalos brainstormingolók határozzák meg a piaci kategóriákat, hanem a vásárlók a pénztárcájukkal. nekik pedig a "kistáskában elférő számítógép" az a kategória, amibe mind a netbook, mind a tablet beletartozik.

2. az Inteles ARM processzorok a maguk idejében a szinte minden PocketPC PDAban jelen voltak. a Palm tolta a DragonBallt, majd a Garnettől ők is ARMra váltottak. náluk volt TI OMAP is de Intel Xscale is. az ARM termékvonaluk feladásával a handheld eszközök piacát is feladták. akkoriban még nem lehetett előre látni, hogy az évtized végére ekkora siker lesz a megújult smatphone2.0 piac, és ennek hatásaként felemelkedő tablet piac beleharap a PCvilágba is. a Microsoft bénázása miatt a 2000es évek nagy részében zsákutcának tűnt a tablet, ráadásul úgy látszódott örökre megmarad PC platformon.

3. "Az aktuális konzolokban most épp valamilyen PPC van. A következő valamelyik generációkban meg lehet, hogy ARM lesz... Majd azt is ideologizáld meg".
ha így látod, és ennek valóban van esélye, akkor inkább neked kellene megideologizálnod, hogy
ha a nagy számításigényű konzoloknak megfelelő lesz az ARM, akkor vajon miért is nem tudja netbook, majd notebook piacon is megszorongatni az Intel x86 processzorait?
miért nem Atom volt az első blikked, ha szerinted annyira versenyképes? konzolon még a magas fogyasztás sem lenne probléma.
egyébként imho jó esélye van annak, hogy marad a Power/PPC, csak kicsit optimalizálják, növelik az órajelet, ill több magot kapnak. az első ismert specifikációjú 8ik generációs konzol, a Nintendoo Wii U marad az IBM Power architektúra mellett.

már utaltam rá párszor, hogy a whisful thinkingeléssel téves és irreleváns szitokszavakat találtál. a Microsoftot sohasem kedveltem, a Win8ról is megírtam már a véleményem. az Intellel semmi bajom nincs, nem vagyok sem pro sem kontra Intel fanboy. a Linuxnak egyébként már régi jó támogatója az Intel, ennyiből még szimpatikus is lehetne. a mobil Atomot a már felsorolt érvek miatt nem tartom szerencsésnek. személy szerint számomra édesmind1, hogy milyen proc arch lesz a domináns az Android platformon. assemblyvel már évek óta hobbiból sem foglalkozom.

ezen a videon a BBC Click riportere ironizál a mobil Atomon:)

egyébként így is licencelnie kell külsős cégtől GPUt az Intelnek, mivel a saját fejlesztésük versenyképtelen. az Atom melletti PowerVR az Imagination Technologiesé. szóval most sem 100% intel tulajdon az ami a chipen belül található.

Uncsi a sok hülyeség már, úgyhogy csak az utolsó mondatban lévő baromságodra:

Az iPhone-ban milyen GPU van?
És a Samsung Galaxy S2-ben?

Segítek: ugyanúgy licencelt PowerVR SGX54x...

A vacak Atom proci ARM-verő teszteredményeinek megideologizálására várok még tőled valami frappánsat.

Néhány lehetőség, amely megfelelhet a világképednek:

- Lefizette az Intel az Anandtechet a jó cikkért
- Direkt a benchmarkok kijátszására van optimalizálva az Atom
- Valójában ARM mag van az Atom-ban, csak azért ilyen fasza

szokás szerint miután kifogytál az érvekből, jön a szokásos arrogáns személyeskedés.
ezzel együtt újra nem tudod/akarod érteni amit írtam. soha nem állítottam, hogy a jelenlegi ARM gyártók nem licencelnek, sőt azt sem, hogy ez valami inferior tevékenység volna. te próbáltad értékként és előnyként láttatni azt, ha csak Intel által birtokolt elemek kerülnek a chipjeibe. a PowerVR GPUval arra hívtam fel a figyelmed, hogy jelenleg sem 100%ban Intel által birtokolt a Medfield minden eleme.

a PC korszak hőskora pedig már régen elmúlt. ma már csak egy szűk réteg olvassa az Anandtechet, és még kevesebben döntenek a mobilvásárlás előtt Anandtech vagy hasonló portálok teszteredményei alapján.
de, hogy ne legyen hiányérzeted tessék egy megjegyzés a cikkel kapcsolatban, :)
közel egy éve piacon levő okostelefonokat és bennük levő ARM chipeket hasonlít össze egy mostanában megjelenő Intel Atomos mobil prototípusával.
az újabb heteroglén magos ARM SoCok még lejjebb szorítják a fogyasztást, gyakran használt de kis erőforrásigényű alkalmazásoknál.

Egyébként +1 a heterogén magok jó dolgok, főleg a standby-nak.

A vásárlók meg tényleg nem tudják, hogy mit vesznek (telefont, mi mást), ezek a Qualcomm-ról is azt hiszik, hogy kínai kajálda a sarkon.

Nyilván a harcot ezek fogják eldönteni fontossági sorrendben:

- Partnerség: Samsung-al, Sony-val, HTC-vel stb.

- Technológia és költségek: ár + teljesítmény + kapacitás

- Távközlési cégek, release channel-ek / terjesztők

És csak ezután következnek a vásárlók, akik ugye nem tudják, hogy mit vesznek.

Az ARM meg kicsit előrébb van partnerség terén, meg lehet, hogy a távközlésisek még mindig fújnak az Intel-re, mert a WiMAX-al ki akarta fogni a szelet a vitorláikból.

+1 Azaz igen, hülyeség amit írt.

Az AnandTech cikke alapján az Intel meglépte a technológiai szintet az X86-al.

Ezután hogy a technológia pipa ha ARM-ot is gyártana akkor is ugyanazok a nem technológiai kihívások állnának előtte, mint jelenleg.

Csak ugye abszurd, meg hülyeség hogy miért gyártana ARM-ot, amikor van neki saját terméke erre. A Toyota sem kezd el Suzuki-t gyártani ha egy kis fogyasztású autót akar piacra dobni, hanem inkább kifejleszt egyet.

Ez nézőpont kérdése.
Technikailag milyen jó lenne nekünk, ha az Intel Cortex-A15-öket gyártana a gyártás technológiájával.
Csak ők ez nem így gondolják. És ha mobiltelefonba vagy tabletbe még mindig egy vicc az Atom, de pl. fedélzeti computerbe már jó, mivel nem korlátozza az energia felhasználása.
Másrészt meg ki akarja aprópénzért a saját konkurenciáját erősíteni?

az is nézőpont kérdése, hogy kit tekint konkurenciának az Intel. Az ARM Holdings maga nem gyárt chipeket. Fair és egyenlő feltételek mellett licenceli cpu es gpuit mindegyik partnerének.
a Qualcomm, TI, Samsung és a többiek sikeresek az ARM chipjeikkel, aprópénznél többet keresnek, persze részben pont az Intel Atomok kárára. Jelenleg az ARM tabletek terjednek az Intel netbookok kárára, és nem az Intel mobilok az ARM mobilok kárára. Imho találó mondás, hogy ha valamit nem tudsz legyőzni, akkor állj az élére.

Az Intelnek egy célja van: az Atom processzor fejlesztésébe fektetett tőke megtérülése (nyereséggel együtt). Mivel az látszik, hogy a netbook-ok forgalma kezd lefelé menni, az okostelefonok meg igencsak felfelé ívelnek, szerintem ésszerű döntés volt ebbe a szegmensbe beszállni.
A másik, hogy ARM-os fejlesztéshez külön sw/hw kell (valaki épp itt valahol emlegette, hogy lasssú az ARM-emulátor), miközben az Atom procihoz meg nem.

eleve komoly hátránnyal indulnak, az Android alkalmazások 25%a natív ARM app, azok kapásból nem fognak működni Atomon, így pedig csak a budget kategóriában van esélye az Atom mobiloknak. ezért a cikkbeli Lava mobil irreális árcetlivel rendelkezik. sokkal komolyabb érv ez az Atom ellen, mint az ARMos fejlesztésnél kihagyható ARM hw emuláció. az csak a fejlesztőket érinti, még a natív android app inkompatibilitás többszázmillió Android usert érint hátrányosan.
olyan vakmerő fejlesztő egyébként sem lesz, aki kizárólag Atomra akar fejleszteni natív alkalmazást:) persze a fejlesztés során érdemes Android/x86ra fejleszteni, pláne Dalvik appnál. a realitás azonban az, hogy a végső változatot a vásárlók többsége ARM mobilon fogja használni.

az Android alkalmazások 25%a natív ARM app, azok kapásból nem fognak működni Atomon

de fognak, mert van binary translation.

a natív android app inkompatibilitás többszázmillió Android usert érint hátrányosan

már akik a többszázmillió userből használják a 25% natív appok valamelyikét egyáltalán, és ha mégis használják, akkor sem megfelelő a binary translation hozzá.

a realitás azonban az, hogy a végső változatot a vásárlók többsége ARM mobilon fogja használni

Egyelőre. Aztán majd meglátjuk mit hoz a jövő.

Amelyik Android fejlesztőnek fontos lesz a minél nagyobb felhasználóbázis elérése az támogatni fogja az Atomot is idővel.

Amelyik Android fejlesztőnek fontos lesz a minél nagyobb felhasználóbázis elérése az támogatni fogja az Atomot is idővel.

Erre is van egy piszok egyszeru megoldas. Ha osx-re fejlesztettel 10.5 kornyeken, akkor egy gombnyomasra fordult ppc-re es x86-ra a kod. Ma pedig x86-ra es arm-ra, vagy azok valamely verziojara. Az unibin miatt ezt hulla egyszeruen es szepen meg lehetett oldani, de ugye linuxon a fatelf az hulyeseg. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

"de fognak, mert van binary translation."

Ami lehet, hogy rosszabb mintha nem is volna. Előfordulhat, hogy az egyszeri felhasználó csak azt veszi észre, hogy az Angry Birds szaggat, és nem az fog lejönni neki, hogy a lusta fejlesztők nem fordították le x86-ra, hanem az, hogy az intel proci (azaz inkább az adott telefon) lassú. Nem vagyok benne biztos, hogy ez jobb, mintha csak nem futna...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Az Angry Birds nyilván csak egy példa...

Én ott látom a buktatót, hogy ha nincs binary translation, akkor a fejlesztők jobban rá vannak kényszerítve arra, hogy az x86-ot is támogassák (feltéve, hogy már mérhető az intel market share), míg binary translationnel lustálkodhatnak. Ugyanakkor az is kérdés hogyan lesz mérhető x86 market share, ha az alkalmazások 25% nem fut.

Kicsit "tyúk vagy a tojás" probléma, ezért nem is mondom, hogy a binary translation rossz dolog, csak rizikós.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A binary translation nyilván csak akkor jöhet szóba, ha nincs szükség nagy teljesítményre (bár az Intel szerint egész jól teljesít, ezzel kapcsolatban azért én is erősen szkeptikus vagyok). Az Intel azt várja a Googletól, hogy az Androidra fejlesztés amennyire csak lehet platformfüggetlen legyen. A legtöbb esetben ez jelenleg is így van a Dalvik-only applikációknál (az appok 75%-a ilyen), ahol nincs natív kód futtatás. A többinél meg remélhetőleg a Google ugyanúgy elfedi a problémát az x86-ra is elérhető librarykkel, amelyen eddig is dolgoztak már. Az app fejlesztőknek jó esetben nem is kell majd, hogy külön támogassák az x86-ot, mert a köztes layerek elfedik majd ezeket a különbségeket.

Ami inkább probléma jelenleg is az az, hogy a sok különböző platform támogatása miatt az Android által kínált felület már most sem elég reszponzív. A túl sok layer miatt érezhető késleltetés van a legtöbb telefonnál és kevésbé gördülékenyen futnak az átvezető animációk (scrollozás listában, képek között, stb.), mint egy iPhone-nál, ahol nyilván nem kell támogatni megannyi ARM processzort, GPU-t, egyebeket és elfedni a különbségeiket plusz rétegekkel...

ARM gyártóval Dunát lehet rekeszteni. Az ARM gyakorlatilag monopolizálta az embedded piacot, a HW gyártók lényegében összeszerelő üzemmé alakultak, mert már a core köré rakott egyéb perifériákat sem ők fejlesztik, hanem kis cégektől veszik.
ARM gyártásból nem élne meg az Intel.

Piacon az első Intel Atom processzoros smartphone

csak nekem nem megy fel az ilyen hírektől az adrenalinszintem?...

Volt "szerencsém" látni, hogy megy az indiai szoftverfejlesztés valamint hogy hogy működik az indiai IT.
Hát izé, NO COMMENT.
Én inkább megvárom amíg máshol is terveznek/gyártanak "gsm modulos UMPC/PDA-t" vagy ez már nem is tudom mi...

Én nem tudom mitől van mindenki ennyire meglepődve, legalább 3-4 éve lehet tudni, hogy az intel megcélozta a piacot.
Azt is lehet látni, hogy az Atom-ok sebessége kb az első generáció óta nem változott, és az intel a fogyasztásra gyúr.
Mint ahogy az is látszik, hogy az ARM prociknál a fogyasztás marad kb szinten, és a teljesítményre gyúrnak.

Kb most, illetve a következő generációban a két út összeér, és kiderül, hogy állunk. Csak aztán nehogy néhányan nagyot koppanjanak, akik az intel procikat fikázzák...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"Csak aztán nehogy néhányan nagyot koppanjanak, akik az intel procikat fikázzák..."

Koppanni az Intel Atom processzoros mobilok tulajdonosai fognak, mikor átesnek a vezetékeken, amit állandóan bedugva kell tartaniuk.

Vagy kigyullad a házuk a processzortól meg a négyszer akkora kapacitású akkumulátortól.

Vagy nem tudnak vészhívást kezdeményezni, mert már 10 percre eltávolodtak a legközelebbi konnektortól.

Vagy Flash futtatása közben a mobil tűzlabdává válik és átégeti magát a tulajdonos mellkasán.

;-)

"Intel is claiming that the power consumption of Medfield is low, though not quite best-in-class. On some workloads, such as browsing the Web, Medfield scores well—a total draw of 1 W, compared to 1.3 W for an iPhone 4S or 1.2 W for a Samsung Galaxy S II. Others are less favorable; 850 mW for 720p video playback on Medfield, versus 650 mW on the Galaxy S II, and just 500 mW on the iPhone 4S."

A standby, az egy dolog. Az ARM-okban rendszerint különböző power- és clock-domain-ek vannak, amiket külön lehet tápolni, és külön óráról lehet hajtani. Nagyon ritkán kell egy 1GHz-es A8-as core-t 1GHz-en hajtani, az idő nagyobb részében valami köztes frekvencián jár, és a domain-ek többsége le van lőve. Azon múlik a fogyasztás, hogy a váltás mennyire gyors, és mennyire intelligens.

A jelenlegi okostelefonok standby üzemideje rendszerint 1 hétnél hosszabb. (Na jó, iPhone 4S-t kivéve. :) ) A normál használat viszont csak néhány nap. Nem a standby-ban fognak versenyezni.
Hogy böngészésben jó az Atom, az bíztató. Kérdés, hogy a sima telefonálás mennyit fog enni.

"hacsak nem vagy bróker"

Vagy Angry Birds függő.

De egyébként tényleg, hajrá Intel. Androidra is fejlesztek és látom hogy nyomulnak már egy ideje az X86-al.

Az Android emulátor konkrétan csak X86 emulációval, Intel-es hardveres gyorsítással + KVM-el megy használhatóan (igaz nálam instabil, meg még mindig lehetne gyorsabb, meg tudhatna többet).

Hajrá Intel! A versennyel mi, vevők, csak jól járhatunk.
De én azért szkeptikus vagyok. Ha jól látom, a prociban nincs se táp, se PLL, se audio, se USB modul. ULPI van, de ha mondjuk bármilyen perifériát (pl. audio-t, WiFi-t) USB-re teszik, akkor az állandóan működő ULPI nagyon sokat fog fogyasztani. Majd meglátjuk.

Remeltem, hogy ha mar Intel akkor meego.... Nem mintha az Androiddal barmi bajom lenne, csak hiszek a valtozatossag, sokszinuseg erejeben meg a versenyben es ez igy most csak reszben az...