"Ukrajna szakít a Windowszal"

 ( T_chris | 2012. január 9., hétfő - 20:55 )

Idézet:
Ukrajnában lemondanak a Windows alapú operációs rendszerről és nyílt forráskódú informatikai programcsomagok használatára állnak át a kormányzati intézmények - tartalmazza a 2012-2015 évre szóló, hétfőn megerősített célprogram.

Az állami tudományos, fejlesztési és informatikai ügynökség által kidolgozott program célja a fokozatos áttérés a nyílt forráskódú szoftverekre. A lépés költségvetési pénzek megtakarítását teszi lehetővé, a felszabaduló forrásokat az ukrán fejlesztésű számítógépes programok támogatására fordítják - olvasható a kormány honlapján.

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jóhír, bár nem meglepő az oroszok után.
De, hogy mi lesz ebből... :) Mármint itt.

>>: sys-admin.hu :<<

Átállásra 3 év optimálisabb, mint 3 hónap ...
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Miért, van ahol 3 hónap alatt kell átállni?

nálunk, ha parkolópályára teszik március végétől a Tisztaszoftvert... márpedig...

Vagynem. Vagy nem tudja senki mi lesz. Káosz.

>>: sys-admin.hu :<<

Igen. Van olyan, hogy a rendszergazda egyik nap (előtte már hónapokkal paráztatja a kolléganőket, akik mint az ördög a tömjéntől, úgy fosnak) hoz egy másik gépet (természetesen nem új hardverelemekből összeállított, hanem a VIP emberek zsírújra - windosw7 operációs rendszerrel & MS Office 2010 Professional előtelepített - lecserélt gépeiből összekukázott, poros-retkes foshalmot), amin már ubuntu fut.

fogalmazzunk pontosan, a Tisztasoftware az csak az oktatasra vonatkozik, nem a teljes allamigazgatasra... (ettol meg keves a 3 honap). csak fogalmazzunk pontosan.

Bár nem Tisztaszoftver, de ajánlom figyelmedbe a "Kormány 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozata" című dokumentumot.

az nem csak a dokumentum formatumrol ir ?
es arrol, hogy nem lehet mar csak indokolt esetben venni ms office-t.
az office meg nem windows, bar faterom aki nem ert a computerekhez, ezt a kettot gyakran keveri...

felreertes ne essek, en sem gondolom elokeszitettnek ezt az egeszet, bar szeretnem, ha a linux atvenne a fo szerepet a kozigazgatasban, es ezzel a vallalatok egy resze is valtana szerintem, es szeretnem, ha ez ugy tortenne, hogy ne akarjak visszacsinalni, de azt is, hogy ha kritikat fogalmazunk meg, azt pontosan tegyuk meg, mert a hulyeseget konnyu lesoporni az asztalrol, es a rendes kritikat utanna mar konnyu azzal elutni, hogy az elobb is hulyeseget mondtal...

De, dokumentumformátumról. Ez pedig a gyakorlatban az MS Office lecserélését jelenti kb a kormányhivatalok szintjéig, mivel a licenszmegállapodások lejárnak idén. Édesapád emlegetésére nem reagálnék, elég nagy baj az is, ha bárki komolyan elhiszi, hogy 3-6-9 hónap alatt át lehet állni mondjuk LibreOffice-ra.

senki nem mondta, hogy at lehet allni rendesen.
( bar ott ahol 2003-as officeok vannak, ott konyebb libre-re atallni, mint office 2010-re :D )

kivancsi leszek mi lesz, amenyire en latom, a tobbseg amit hasznal word-ben, excel-ben (bar azert penzugyesek par kepletet beirnak, de a solver-ig nem mereszkednek el) , szoval elvileg nem lesz nagy megrazkodtatas technikai ertelemben. kerdes, hogy mekkora lesz a hoborges, meg az asztalcsapkodas, mekkora lesz a tarsadalmi techetetlenseg, mert megtanitani kb egy delutan a kozszferaban.

Tisztasoftware-nel cikibb a helyzet az eretsegizok miatt, meg ott a teljes halozatot kell ujrahuzni.

Én pedig ajánlom figyelmedbe a "határozat" szó jelentésének felkutatását.

Ez érdekes lesz... Engem érint is. Majd beszámolok a fejleményekről. Hivatalosan semmilyen információt sem kaptunk.

"Majd beszámolok a fejleményekről."
Mindenképpen!!

>>: sys-admin.hu :<<

Ha jól emlékszem, az un. intelligens táblás pályázatban (TIOP) Windows 7 Home-t vettek és azt frissíteni lehetett nagyobbra, most ennek a lehetőségétől esnek el. Nálunk amúgy be van rakva a Windows Server gépekről menteni...

ebből érdemes 1 témát nyitni, hogy ki milyen falakba ütközött az átállás során, bár muszashi indított 1 hasonlót ...
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

ez egy nagyon jó ötlet. támogatom, sőt tudással még segítek is
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/

Majd írj egy posztot légyszi, mert ez a szál el fog felejtődni hamar.

Az Index is nagyon aktív volt ma, 2 cikkel is kavarta a dolgokat.
http://index.hu/tech/2012/01/09/tisztaszoftver_22-es_csapdajaba_kerultek_az_iskolak/
"Nem jók a megvásárolt Windowsok" - azért jó lenne tudni, hogy az iskolák hány százalékában léptetik tartományba a Windowsokat.

Hát, lehet, hogy a Linux végül mégis legyőzi a Windows-t? Olyan nosztalgiával fogunk visszagondolni a Windowsra, mint a NetWare-re? "Bezzeg az még rendesen meg volt csinálva, és olyanokat tudott, amiről ma már nem is álmodhatunk. Rendesen, összeszedetten fejlesztették, nem úgy mint ezt a - már új korában is elavult - gányhalmazt. Hát igen, olcsó húsnak híg a leve. De ezt ti már nem is érthetitek." A HUP is átalakul majd HWP-vé és ott csapatják majd az igazi hosszúhajú, szakállas, sörpocakos, papucsos geekek a sportos, öltönyös Linux-adminok undorodó lenézésétől övezve. "Jövő szerdán esedékes a havi Windows-sörözés a buszvégi pléhcsárdában!"

Próbáltál valaha NLM-et, írni?

Na és VAP-ot ? (Azért az ütősebb volt :)

Azert adhatnal nekem is abbol az anyagbol, amit szivsz, mert eleg utos lehet :D Komolytalanra forditva a szot: ennek azert nem sok realitasat latom.

Háhá, nagyon jó :D Csinálj képregényt belőle :)

nice:)

Mindenképpen dicséretes vállalás.

Ugyanakkor az én olvasatomban ez így szól: ezentúl kokiban és sallerben fizetünk a Windózért. (Ismerve a kelet-európai kánterfájt verziók arányát.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ha már Ukrajna: a hivatkozásból lehet látni, hogy szintén ukrán. Nem gyakran frissül, de régóta fejlesztik. Eesetleg ez is lehet egy alternatíva?

"Frenzy is a "portable system administrator toolkit," LiveCD based on FreeBSD. It generally contains software for hardware tests, file system check, security check and network setup and analysis. Size of ISO-image is 200 MBytes (3" CD) "

Igen, erre mondják, hogy drop-in replacement for Microsoft Windows.
___
Arany János: Grammatika versben

Hmm, hát jobban megnézve ezt, nekem valahogy nagyobbnak tűnik mint ~200 MB... :-)
Lásd még csatolt kép!

:)))

én régebben találtam egy distrot amit az ukránok fejlesztettek. most nem találom a linkjét. de volt olyan.

nem értem ezt az egészet. az állami szerveknél általában van informatika. ott nehézkes lesz az átállás de az iskoláknál mit kell parázni? van max kb 100-250 gép ha az egyetemeket nem számoljuk (ott úgy is vannak nagyon lelkes tanulók akik megcsinálják ingyen vagy szinte ingyen az átállást csak azért hogy tapasztalatot és tudást szerezzenek). azt a 100-250 gépet meg imagine technológiával kb egy hétvége újratelepíteni(oké bejön a képbe hogy más HW de 100% hogy nem mind a 100-250 gép különböző HW - szóval fog kelleni egy kicsit dolgozni).
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/

s/imagine/imaging/ ?
Vagy arra gondoltal, hogy kb. csak elkepzeled, es mar keszen is van?

--
There are free things in life i'll never understand
Spelling and counting

nálad a pont. bocsánat valóban elírtam
köszönöm az észrevételt.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/

Egy ilyen projectnél az újratelepítés a legkevesebb. Az tényleg megvan egy hétvége alatt.

Mennyiért csinálnád meg nálunk? 100 gépünk van. (kb 15 -20 féle) Egy hétvégét szívesen kifizetnék neked, nekem megéri inkább, mint szívni hetekig, addig pancsiznék inkább az usziba. De aztán minden működjön ám! ;)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

viccet félretéve első lépésként megnézném mik azok amiknek menni-e kell. majd minden géptípusra csinálnék egy image-t majd egy pxe servert... de azt hiszem tudod.

ha csak nincsenek nagyon extra dolgok használatban akkor fix, hogy lesz olyan linux ami alatt menni fog.

--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/

Elméletben igen.
Gyakorlatban pedig van egy csomó gép, ami nem tud hálózatról indulni, persze lehet reszelgetni, de akkor kb ugyan annyi idő végigdugdosni a DVD-t és arról indulni, mint megoldani ezt a problémát. Sőt, ha pxe van, akkor egy darab 100-as madzagon lehet lógni mindenkinek, ha meg egymás közt klónozom egy teremben a gépeket, akkor switch lábai között mindegyik majdnem 100Mbit. 2-3 gép után már felgyorsul, hiszen 3-ból már hatot klónozom. :)
Osztva szorozva én ezt látom gyorsabb megoldásnak itteni körülmények között, annál is inkább mert nem lehetne úgyse egyszerre mindenkit egyszerre legyakni, hiszen vannak ilyen-olyan eszközök, egyéni beállítások, tehát egyszerre egy helyen kell készre rakni mindent, aztán jöhet a következő helyszín. Minden új helyszín megannyi új probléma. Ilyen megoldáshoz a géppark, a perifériák és szükséges eszközök és szolgáltatások túlságosan sokfélék.
Így aztán erről hamar le is beszéltem magam.
Egyébként nálunk így zajlik:
http://hup.hu/node/110287

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Kerestem több ukrán hírportálon a hírt, de nem találtam. Olyat igen, hogy Oroszország saját operációs rendszert fejleszt: http://ua.korrespondent.net/business/1204440-u-rosiyi-stvoryat-nacionalnu-operacijnu-sistemu
Ha valaki megtalálja az origós cikk forrását, a linket tegye közé.

A hír dátuma is furcsa. Hétfő az ünnep, mert a pravoszláv karácsony hétvégére esett az idén és ilyenkor a következő munkanap szabad. Eleve január 17.ig ez az ország bezár. "hétfőn megerősített" - itt hétfőn esetleg a májukat erősítették.

Van azóta bármi megerősítő hír?

>>: sys-admin.hu :<<

semmi. már a kormány hivatalos oldalát (kmu.gov.ua) is megnéztem.
január 6 és 10 között nincs semmilyen hír.
Honnan vette át vagy 20 magyar hírportál is? rejtély...

Akkor kamuszaga van. Lehet 1-2 blogger félreinformált. Előfordul elég gyakran.

>>: sys-admin.hu :<<

de az mti csak átvette valahonnan...