Olaszországban 1,2 millió dollárra büntették az Apple-t

Címkék

Több forrás - köztük az AFP hírügynökség - arról számolt be az elmúlt napokban, hogy Olaszországban az Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato 900 ezer eurós, azaz mintegy 1,2 millió dolláros büntetést rótt ki az Apple-re a vásárlók elégtelen tájékoztatása miatt. A hírek szerint az Apple elfelejtette közölni a vásárlókkal, hogy az olasz (és állítólag az európai) fogyasztóvédelmi rendelet értelmében 2 év garanciához van joguk. A hivatal szerint az Apple csak a saját, szokásos 1 éves garanciáját közölte a vásárlókkal és további egy év AppleCare szolgáltatás megvásárlását kínálta az ügyfeleknek ahelyett, hogy betartotta volna az idevágó rendeletet. Az Apple 400 ezer eurós büntetést kapott a 2 éves garanciáról szóló tájékoztatás elmulasztása és 500 ezer eurós büntetést a kötelező garanciaidőn belüli, azt átfedő AppleCare szolgáltatás árusítása miatt. A részletek itt.

Hozzászólások

1 év a szokásos? :D Ilyen árak mellett én minimum 5 évet várnék el...

Kacsintós smiley megvan? :) Ugyanakkor el lehet gondolkodni ennek a dolognak az okán. Az Apple -nél valószínűleg ül néhány olyan ember, aki ragyogó számításokat tud arra végezni, hogy mennyi pénzt (garanciális javítást, hogy segítsek) lehet megspórolni azzal, ha "elfelejtünk" szólni, hogy a garancia a törvény miatt kicsit több, mint amennyi a dobozra van írva.

--
http://neurogadget.com/

Ne ferdítsünk már. Nem ártana tisztában lenni a fogalmakkal sem. A jótállás az 1 év, a szavatosság az meg +2 év. Ez már elég régóta így van ha jól tudom az egész EU-ban. És sehol sem hangoztatják azt, hogy ha beszarik valami egy éven túl akkor baszki neked még van +2 éved, hogy a szavatossági időn belül élj a jogszabályok adta lehetőséggel. Az más kérdés, hogy akkor már neked kell bizonyítani, hogy a készülék hibás volt, neked kell bevizsgáltatni stb.
Az meg pl. szinte csak magyar kuriózum, hogy ha valami meghibásodik és azt cserélik akkor a garancia újra indul. Nem tudom hol van még ilyen jogszabály.
_________________________________________________________
6.5GB online tárhely INGYEN. gépről, mobilról: SugarSync

Nem. Magyarorszagon elek, itthon eddig az osszes diler korrekt volt. Az olaszokat meg ballisztikus ivben szarom le, azt hiszem pont eleg problema van itthon is ahhoz, h ugy gondoljam, h ez az ottani birkak belugye. Kivanom, h a legnagyobb problemad az legyen, h 1500 kilometerre innen kit es hogyan vert at valaki.

---
pontscho / fresh!mindworkz

olaszok birkák

En a kreten jelzot alkalmaznam.

Apple cuccok tökéletesek engem se érdekeljen

Sehol sem allitottam ilyesmit. Megemlitettem, h valami fura okbol itthon meg nem probalt meg apple diler atverni es kit erdekel, h az olaszok barmok. Nem tobbet, nem kevesebbet.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szerintem egy "prémium" márkánál elvárható lenne, hogy ne csak a jogszabályban előírt minimumot vállalják. Egy 300k feletti -amúgy a PC-s "világban" tartalmilag teljesen közönségesnek számító- Intel videokártyás notebook egy év garanciával azért elég röhejes. Még a 100k alatti gépek között is könnyű olyat találni, amelyre 2-3 év garancia van.

Az egy éven felül lehet plusz garanciát venni 2 vagy 3 évet :

"A garancia kibővítés eredményeképpen nagyjából az eredeti jótállási jogokkal azonos előnyök illetik meg a felhasználót a vásárlástól számított 3 évig. A kibővített jótállás akkor is fennáll, ha a tulajdonos időközben továbbértékesíti a számítógépét, hiszen az a géphez, és nem a vásárlóhoz kötődik.

A garancia kiterjesztéséhez kettő dolog szükséges:
- az eredeti számla másolata
- a garancia kiterjesztés dobozából lévő dokumentum.

A kibővítés a termék vásárlásától számított kilencven napon belül vásárolható meg, ezt követően nem, tehát három hónapon belül kell eldönteni, hogy elegendő-e az egy éves garancia, vagy legyen kibővítve három évre. Ára modellenként különböző."

Magánvéleményem szerint mivel elég drágák az alma termékek alapból gyári 3-5 év garanciával kellene árulni.

Nem tudom honnan van az idézett szöveg, de ha jól emlékszem az Almarium oldalán van ilyen. Na ők pont nem az ACPP-t adják a gépekre hanem valami saját cuccot. Szóval kb átb@sszák azt aki náluk vesz plusz garanciát, mert csak Mo-on használhatja.
Egyébként az ACPP-t eredeti garancia lejártáig lehet megvásárolni vagyis 1 évig bármikor. ACPP vs Almarium +2 év

És adhatnának rá többet, de nem adnak.
_________________________________________________________
6.5GB online tárhely INGYEN. gépről, mobilról: SugarSync

Jelenleg a CHS egy év szervizgaranciát ad a náluk forgalmazott alma termékekre és nincs a kinálatukban pluszként vásárolható kiterjesztett garancia szolgáltatás pl mint a HPQ Acer termékekre.
A notebook zone-nél lehet venni kiterjesztet garanciát : notebookzone.hu/mid.php?mid=1&lkod=135
Amenyiben valaki dolgozik hivatalos alma forgalmazó cégnél tegye közzé az aktuális magyarországra vonatkozó garancia álláspontot.
angolul : http://www.apple.com/legal/warranty/

.
_________________________________________________________
6.5GB online tárhely INGYEN. gépről, mobilról: SugarSync