Raspberry Pi - "Vannak NYÁK-jaink!"

 ( trey | 2011. december 3., szombat - 19:13 )

A Raspberry Pi-ről többször is volt szó (1, 2, 3) itt a HUP-on. Röviden összefoglalva: ARM GNU/Linux gép 25 dollárért. A bejelentése óta sokan várnak már arra, hogy rátehessék a kezüket a végleges termékre. De vajon mikor érkezik? Odaér a karácsonyfa alá?

A Raspberry Pi blogon Liz helyzetjelentés gyanánt három képet tett közzé, amely izgalommal töltötte el a rajongókat. A képeken a béta állapotú hardver nyomtatott áramköri lapja látható:

Raspberry Pi - nyomtatott áramköri lap #2
Elölről (szép logóval :)

Raspberry Pi - nyomtatott áramköri lap #3
Hátulról

Raspberry Pi - nyomtatott áramköri lap #1
Valóban hitelkártya méretű

Száz darab készült ebből a béta lapból. Ezek arra várnak, hogy megszereljék őket. Sajnos a karácsonyfa alá már nem érnek oda, de amint a tesztek lemennek, az első darabokat áruba bocsátják. Ezt még az év vége előtt szeretnék megtenni. Nagyobb tétel csak jövőre várható.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1 nekem mindenképp kellene. (nagyon jól jönne legalábbis) Ha valaki rendel összefoghatnánk, olcsóbb posta miatt :). Mondjuk ahoz nem ragaszkodom, hogy karácsonyra meglegyen. Sőt én később jobban örülnék neki, mert úgysem lenne időm most vele foglalkozni.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Én is megnéznék egy ilyet magamnak. :)

+1

Nálam már a sajátommal együtt 10 megrendelés várakozik rá, hogy lehessen rendelni. Ha gondoljátok akkor pm nekem és csapok még hozzá nagyon szivesen.

Picit félek a tömegrendeléstől, mert mint ha olyasmit olvastam volna a fórumon, hogy nem igazán akarják, hogy legyen olyan. Mindenesetre ha lehet én is csatlakozom valószínűleg. Még nem tudom mennyi kell, úgyhogy egyelőre semmi hivatalos :)

Hmmm. Kezd tetszeni nekem is. A manóba is.

semmi szükségem rá, semmire se tudnám használni. de olyan isten nincs, hogy ne vegyek egyet.

Én is ezen töprengtem h ezt mire lehet használni.

Közben olvastam a wiki oldalukat is.
Ott írták h van kimenet rca-val minden tvre.
Kérdezem a nálam jobban hozzá értőket. Vajon egy usb hub és egy usb-s hddvel. Lehetséges-e médiaszerverként/htpc-ként használni?
Nekem valami olyan elképzelésem lenne hogy vlc és android telefon segítségével indítanám el a filmeket.

Én 2 dologra szeretném (fogom) használni. 1 Nagyon alacsony fogyasztású szerver, egy penndrive (mondjuk 32Gb) elég is lesz, valamint szeretnék egy kis robotikát játszani volna kolega aki segítene benne, még talán sikerülne is. Amolyan mini 5 tengelyes megmunkálóközpont lenne. (Tudom hogy van ilyen, a kihívás a lényeg)

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Elméletileg képes rá, ugyan ez a processzor van a roku 2 hd nevű mediaplayerben, viszont driverekkel még nem tudni mi a helyzet (xbmc-sek kaptak egy alpha boardot, de hallgatnak róla, gyorsított x.org driver még nincs). Amilyen hipe van körülötte, szerintem lesz rá megoldás, de ha csak erre kell, én a helyedben várnék, amíg születnek bevált megoldások.

Én is várakozásra gondoltam.
Én xmbc-ig nem is mertem gondolni.

Ja és én az első példányt webrádiónak/nas-ról streamelő zenelejátszónak akarom beüzemelni (kb mint ez, csak egyszerűbb, mert nem kell openwrt-vel küzdeni). Később, ha kiderül, hogy használható htpc-nek, valószínűleg arra is veszek egyet.

Jó minőségű zenelejátszóhoz jó minőségű audio alrendszerrel kell rendelkeznie. Ez nem tudom, hogy van-e benne. Ráadásul nem árt RT kernel és valami távirányítási lehetőség sem. Egy Squeezebox-ban ezek mind jelen vannak. Persze, ez nyilván olcsóbb és én is nekiállnék egyet építeni a Squeezebox mellé, ha tudom, hogy van értelme. Csak nem tudom, hogy van-e... Ha majd megcsinálod írd meg, hogy mik a tapasztalatok :)

--
trey @ gépház

A squeezeboxot én is néztem, de még drágállom.
Első körben nem a minőség/távirányíthatóság a cél, hanem szeretnék egy viszonylag könnyen hordozható "kisrádiót". Pl ha kimegyek bicajt szerelni, nem lennék FM-re kárhoztatva. Egyébként ez már most működik nálam openwrt-vel, csak vannak vele problémák. Ezt követően egy ébresztő órává szeretném kiegészíteni (eredetileg AVR-rel akartam, de ezen vannak GPIO-k, meg SPI/I2C, szóval lehet, hogy nem kell majd).
Hosszútávú tervként meg van ennek az asztali verziója is, természetesen nem a beépített hangkártyával, hanem valószínűleg egy ilyennel (100$ a kit innen), természetesen távirányítva. De ez tényleg nagyon hosszú távú terv, előtte még az erősítőmet akarom befejezni, az már egész jól áll.
Amúgy ez az egész csak tipikus villamosmérnöki hobbiprojekt szintjén halad. Olyan lassan, hogy a végén már nem éri meg megcsinálni :)
RT kernel minek?

RT kernel? Feltételezem a latency csökkentésére. Linux, real time kernel, igényes audio (főleg beágyazott eszközökön). Ezek kéz a kézben járnak.

--
trey @ gépház

Tudom, csak nem látom, hogy lejátszáshoz mi értelme a latency csökkentésnek? Találkoztam már én is ilyennel, de ott tipikusan valamilyen hangszer effektezéséhez használták a gépet, ott tényleg fontos az alacsony latency. De lejátszásnál nem látom, mit javíthat, gondolom a lejátszás amúgy is pufferelt.

persze, hangkártyának van egy ringbuffere, onnan megy a D/A. a ringbuffert pedig újratölti szépen DMA-val vagy megszakítással, mielőtt teljesen kiürülne. nem kell RT kernel.

Hát, demóztak HD videót rajta, igaz X nélkül, ha jól emlékszem mplayer + framebuffer. Az mplayerben biztosabb vagyok.

kell

Ez a tortenet mar ismeros, remlik meg valakinek az openmoko?

Majd ha tenyleg latunk valami mukodot, akkor lehet lelkesedni.

az openmoko működő volt, csak épp elég beta és így nem az átlagembernek való. ez a cucc szerintem első körben embedded körökben lesz népszerű, nem a bevásárlóközpont polcain.

Idézet:
működő volt, csak épp elég beta

LOL
Annyira mukodo volt, hogy meg developerek se hasznaltak #1 telefonkent.

Gyönyörű .... , csak kevés. :-( . 1-2 év és már kapható lesz, ebben az ütemben.
Annyi idő után... szükségem lesz még rá ?

Én várok vele, mert most úgyse használnám értelmes dolgokra, a következőben pedig várható a „Power on Ethernet” támogatás. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

over lesz az inkább, nem?

--
trey @ gépház

Igen, arra gondoltam, szépen elírtam, kösz! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ezt ismeritek? http://beagleboard.org/
Igaz, hogy nem 25$, hanem 150, de készen van, müxik, és 4GB-os uSD kártyával jön, amin van egy teljes értékű Ångström Linux.
A speckó a honlapon, szerintem 150$-ért elképesztő. HTPC-nek alkalmas.

Köszi, ezt megnézem!

Nemrég volt róla szó. BeagleBone @ 89 dollár

--
trey @ gépház

Ja igen, elfeledkeztem róla.
Nekem most véletlenül a nagytesó, a BeagleBoard-XM van az asztalomon. Az egy erőmű. Maga a proci se gyenge (ld. http://www.ti.com/product/dm3730), de a board-ról sem sajnálták a 4 USB protot, az ethernet-et, az S-Video és HDMI kimenetet, a uSD csatlakozót és az 512MB (!) RAM-ot. Mondjuk a 10mp boot az inkább 30, de akkor már van föl van mount-olva az EXT3 és van smbd is. A csupasz kernel indul el 10mp alatt.

A nagytestvér: pandaboard és a féltestvér: IGEPv2

Fuszenecker_Róbert

Wow! A BeagleBoard-hoz képest +512MB RAM, és WiFi. Mindezt kb. +25 dollárért. Ez se semmi!

Alkalmas, alkalmas, de drága. Én úgy gondolom, hogy az árpi azért sokkal vonzóbb az ára miatt.

>>: sys-admin.hu :<<

sub