Scala 2.9.1

 ( aborg | 2011. augusztus 31., szerda - 19:41 )

Megjelent a Scala programozási nyelv újabb változata, a 2.9.1. Aki eddig nem merte volna használni a 2.9-es szériát, most már nyugodtabban próbálhatja ki az új többszálú adatszerkezeteket (Parallel Collections). Mi változott még? A .NET-es port már (újra) képes lefordítani önmagát, rövidesen lesz generics (talán osztály-típusparaméter magyarul?) támogatás is, amivel közel egyenrangú lesz a nagy .NET-es nyelvekkel.

A GWT (JavaScript) támogatás is alakul, akárcsak az LLVM.
Megalakult a TypeSafe (igen illusztris nevekkel a tanácsadók között: James Gosling, Doug Lea) többnyire a Scala és az Akka csapatokból.
Ezután a kiadás után a Scala forrás fő lelőhelye a github.
A főbb projektekből is már annyira sokféle van, hogy talán felesleges néhányat kiemelni, a főbb fejlesztőeszközök kivétel nélkül fejlődnek, a többi könyvtár is általában támogatja az új kiadásokat. (Forrás szintű kompatibilitás a szomszédos 2.x verziók között van, 2.9.y verzióknál pedig bináris is.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Éljen! :-)

Itthon hasznal-e valaki Scala-t eles projekten..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

erre én is kíváncsi lennék..

+1

Csatlakozom a kérdéshez. Vagy legalább egy részét, mert pl mérnöki munkában, robotikában ...... jól működhet egy funkcionális nyelven alapuló felfogás, még ráadásul objektumorientált is, amit most hirtelen nem tudok eldönteni, hogy a fent említett témakörökben előny vagy hátrány.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nos, nem tudom mennyire tekinthető éles projektnek... Nekifogtam (és egyelőre abbahagytam) a Visual Studio integrációnak, de egyelőre nincs egy sor -általam írt kód- sem Scalaban ehhez a projekthez (ahhoz kellene generics is), leginkább F#, C#. De tervezem, hogy ha az meg lesz, akkor összedobok valamit MonoDevelophoz, de azt már teljesen Scalaban. (A MonoDevelop API sokkal egyszerűbb mint a VS SDK, ráadásul ott nyílt forrású az F# plugin is. :) )

nem, de majdnem :) a gyenge IDE támogatás miatt nem használom. Az eclipse alapú Scala IDE nálam iszonyat lassú, a netbeans-est nem tudtam működésre bírni, más meg nincs. Igazából elég lenne, ha lenne valamelyik lightweight editornak scala pluginje (legalább syntax highlight meg autocompletion).

----
mindezt pár hónappal ezelőtti tapasztalat alapján írom, fixme pls

Szerintem ez nem lehet probléma már. Az eclipse-es nemrég bevezette az SBT alapú projektkezelést és ezzel sok felesleges újrafordítástól kímél majd meg. Mindenképp ez lesz a leggyorsabb. Az más kérdés, hogy elég lassú a fordítás.
Nagyon jókat írnak az Intellij IDEA Scala támogatásáról. Szerintem érdemes kipróbálni (rengeteg refactor, Scala-Java (és gondolom Groovy) egyszerre).
Tudom, hogy az emacs nem pehelysúlyú, de ott van az ENSIME. Ennek szerver részére alapozva a többi "egyszerű" szerkesztő is kapott támogatást ha jól tudom még az XCode is.
Szerintem mostanság kezdhet szárnyalni a Scala. Sok helyen először csak a teszt kódot ültetik át Scalara, majd az ottani sikerek után az éles rendszer egyre nagyobb részét kezdik abban, majd a régi kódokat is kezdi "megfertőzni". :) A statikusan típusos nyelvek közül szerintem ez az egyik legkellemesebb (a dinamikusakkal nem igazán foglalkoztam eddig).

IDE támogatás: megújult az eclipse plugin, érdemes vele futni egy új kört. Az Intellij Idea community editionje-ben is meggyőző scala támogatás van. Nekem az idea sose állt kézre ill elég csúnya/lassú linuxon az eclipsehez képest de ettől még lehet reális alternatíva..

Futottam.. hát mondjuk úgy, hogy alulról súrolja a használható szintet. Hobbiprojektekhez és tanulni lehet, hogy fogom használni, de melóhoz még egy darabig biztos nem.

"Itthon hasznal-e"
~ Nemzetközi projektben, egyes modulokban, egyes csapatok használják, a magyar csapat gyakorlatilag nem, csak akkor ha meg kell piszkálni ebben írt kódot. Szvsz. a tool támogatás még nem elég jó a Javas eszközökön elkényelmesedett programozóknak.

lehet tudni milyen cég?

Penzugyi ceg. Van egy kezdemenyezes (vezetoi tamogatassal) a Scala-ba valo nagyobb elmelyedesben, de ott is hozzatettek, hogy hat eszkozoket is kell(ene) fejleszteni hozza.

érdekes törekvés.. örülök h van ilyen is már. ha esetleg scala oldalon van felvétel, az is érdekelne.

Morgan Stanley?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Ezek szerint ott is ez van. :)

Milyen eszközök, ha nem titok? Compiler pluginek? Lib-ek/keretrendszerek? Makrónyelv? Build/teszt tool? IDE?
Ugye a http://scala-tools.org, illetve a

ismert címek? (Maven, Ivy (ant), gradle, SBT támogatja a Scala buildet amennyire én tudom.)

Röviden: az Eclipse támogatás nagyon gyerekcipő. És nem a feature-okról beszélek, hanem arról hogy egyáltalán lefordul -e a cucc.
Jelenlegi céges policy, hogy ha scalaban fejlesztesz használj IntelliJ-t, Eclipse-ben jobb ha ki sem nyitod azt a projektet.
Ugyanez jött le egy opensource projektben is, ami mavenes: a scalaban fejlesztő contributorok IntelliJ-ben fejlesztenek, Eclipse alá a maven+m2eclipse+scala-ide+m2eclipse-scala kombóval és pontos konfigurálással sikerült elérni, hogy egyáltalán forduljon, de nagyon törékeny. Egy maven update project config vagy clean+build során is képes elromlani.
Ugyanez előjött itt a hupon is valaki másnál (talán a fórumban).
Ezt én nem nevezném production qualitynek.

De van a témáról cikk is.

Mi a 2.8-as verziót néztük meg, de az akkor még nagyon nem volt használható éles környezetben.
Szemezünk vele régebb óta, reméljük előbb utóbb használható lesz!

Nos igen, valamilyen szinten portnak is tekinthető ozma, bár erről nem sokat tudok. Viszont tegnap megjelent a ScalaGWT első mérföldköve is.

Aki esetleg fájlalná, hogy a C++-ban megszokott Turing-teljes template-ek itt nincsenek, nos azoknak ez a videó megnyugtató lehet, hogy de van. (A többieknek ez egy részmagyarázat arra, hogy miért is lassú (és tarthatna akár végtelen ideig) a fordítás.)

Hét végén kicsit próbálgattam a 2.9.1 actor-jait és meglepődve tapasztaltam, hogy a BuildChain-es példa enyhén gyorsabb, mint az Akka-s (1.2), ráadásul a memória használata is jóval kevesebb.
Az utolsó infóm még az, hogy a Scala actor-ok 4-5-ször lassabbak az Akka-nál. Ezek szerint változott a helyzet a 2.9-cel?
Sajnos interneten nem találtam naprakész infót ez ügyben. Ha valaki tud ilyenről, az ossza meg!