Programozás

Ruby 3.0.0

Címkék

 

We are pleased to announce the release of Ruby 3.0.0. From 2015 we developed hard toward Ruby 3, whose goal is performance, concurrency, and Typing. Especially about performance, Matz stated “Ruby3 will be 3 times faster than Ruby2” a.k.a. Ruby 3x3.

Részletek a bejelentésben.

Kiadták a Qt 6.0-t

Címkék

A mai napon kiadták a Qt keresztplatformos fejlesztői keretrendszer új major verzióját, a 6.0-t.

Pár újdonság a teljesség igénye nélkül:

  •  C++17 támogatása
  • "Új generációs" QML
  • Új grafikai architektúra
  • Alapértelmezett build rendszer a cmake (a 6.x támogatni fogja a qmake-t, de a qmake távolabbi sorsa bizonytalan)

Vannak modulok/eddig támogatott platformok amik még nem támogatottak a 6.0-s releaseben (pl.: qtcharts, QNX support), ezek támogatásának visszatérése a következő minor releasekben várható.

Bővebb infó itt található.

Boldog Programozók Napját!

Címkék

Ahogy sikerült itthon meghonosítani a SysAdminDay-t, talán lenne igény a Programozók Napjára is. Szeptember 12 e jeles nap dátuma. Akit érint, érezze magát felköszöntve! :D

(Lábjegyzet: az orosz kormány az év 256. napját (szeptember 13. vagy szeptember 12.) 2009-ben nemzeti ünnepnappá, a Programozók Napjává nyilvánította.)

Történelmi programnyelvek csoportjait tiltotta ki a Google a Google Groups-ból

Címkék

Alex McDonald küldött be egy támogatási kérelmet a Google Groups Help-re, amiben arról panaszkodik, hogy a Google az elmúlt napokban több Usenet hírcsoportot is kitiltott, köztük a történelmi jelentőségű comp.lang.forth és comp.lang.lisp csoportokat. A Google szerint ezek a csoportok megérettek a ban-ra, mert spam-et, malware-t és egyéb rosszindulatú dolgokat tartalmaztak.

McDonald szerint a Google a történelem egy részét és ezen csoportok kollektív emlékezetét törölte és ez nincs így jól.

A Google reagált a kérelemre azzal, hogy mivel az Usenet hírcsoportoknak nincs tulajdonosuk, így nincs lehetőség fellebbezni sem a döntés ellen. Vannak, akik nem értenek egyet a Google magyarázatával.

A Twitter Engineering is nekiállt "takarítani" a befogadóbb nyelvhasználat érdekében

Címkék

A Twitter Engineering csapata jelezte, hogy a befogadóbb nyelvhasználat érdekében ezentúl kerüli az olyan szavak használatát, mint a whitelist, blacklist, master/slave, grandfathered stb.

[Videó] "Nem akarok menedzser lenni!"

Címkék

Fejlesztőből lett menedzser mondja el, hogyan építhető ki egy cégnél erős Individual Contributor pálya - és milyen buktatói lehetnek.

Gyakori visszajelzés tehetséges fejlesztők felől, hogy szeretnének olyan hosszútávú karrierutat is látni maguk előtt, ami nem vezet egyenesen egy menedzsment-szerephez. A 2018-as HWSW mobile! konferencián tartott előadásában Erdődy-Nagy Zsombor, a Skyscanner menedzsereként beszél róla, mit tesz a cég, hogy a menedzsment pálya mellett egy meggyőző Individual Contributor pályát is kínáljon és milyen buktatókba futott bele ennek a kiépítésénél.