Programozás

OpenAI partnerséget jelentett be a StackOverflow

Címkék

A StackOverflow és az OpenAI partnerségre lépett, aminek keretében az utóbbi az OverflowAPI terméken keresztül hozzáfér előbbi adataihoz. Így az OpenAI, az említett integráción keresztül fejleszti tudja AI modelljeit.

Az OpenAI a Stack Overflow validált technikai tudását közvetlenül a ChatGPT-ben is megjeleníti,

Cserébe a Stackoverflow használni fogja az OpenAI modelljeit az OverflowAI fejlesztéséhez. Bejelentés itt.

Microsoft: Az új kódok 40%-át már AI írja

Címkék

Tegnap meghívót kaptam a Microsofttól egy online webináriumra, aminek a felütése az volt, hogy az új kódok majdnem felét már az AI írja ... Reakciód?

Így, ahogy mondja! 😉
6% (56 szavazat)
Hazudik! 😒
30% (302 szavazat)
Félelmetes (pozitív)! 😱
6% (61 szavazat)
Aggódok (munkám miatt) 🥵
5% (49 szavazat)
Aggódok (az AI-ből fakadó potenciáliis veszélyek miatt) 🧐
20% (194 szavazat)
Sértődött vagyok! 🤮
1% (8 szavazat)
Csak egy sört kérek 🍿
31% (309 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (13 szavazat)
Összes szavazat: 992

Programozás közben a zárójelpárokat hogyan kezeled?

Címkék

A legtöbb programozási nyelvben kell valamilyen zárójelet kitenni: (), {}, []. Amikor ilyen párokat kell kitenned, hogyan jársz el?

Kirakom a nyitót, és a törzs után bezárom.
10% (102 szavazat)
Kirakom a párját is, majd visszalépek, és beírom a törzset.
46% (470 szavazat)
Az IDE lekezeli.
34% (346 szavazat)
Ezekkel mindig szenvedek.
3% (29 szavazat)
Olyan programozási nyelvben programozok, ahol nincs semmilyen zárójel.
1% (13 szavazat)
Egyáltalán nem programozok, a problémát se értem.
5% (52 szavazat)
Egyéb, kifejtem kommentben.
1% (12 szavazat)
Összes szavazat: 1024

"A Fehér Ház is a C és a C++ elhagyására buzdít"

Címkék

[...]

A Fehér Ház Office of the National Cyber ​​Director (ONCD) hivatala a héten kiadott ajánlásában arra sürgeti a technológiai vállalatokat, hogy váltsanak memóriabiztos programozási nyelvek használatára a biztonsági kockázatok csökkentésének érdekében, kiemelten ajánlva a Rustot, a Javascriptet, a Java-t, vagy a C#-t. A jelentés a Biden elnök által 2023 márciusában aláírt Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiára épül, amely az ország kiberterének védelmének terhét a szoftvergyártókra és szolgáltatókra hárította. A hivatal ezzel együtt javasolja, hogy a fejlesztők hagyjanak fel a programok C vagy C++ nyelven történő fejlesztésével - az említett két nyelvet különösen a kritikus rendszerek használatában tartja kockázatosnak a hivatal.

[...]

Részletek itt.

Az NVIDIA vezérigazgatója a programozás halálát jósolja

Címkék

Jensen Huang szerint a gyerekeknek nem kellene már megtanulniuk kódolni – hagyniuk kell ezt a mesterséges intelligenciára. Nem ez az első alkalom, hogy az tech ipar egyik vezetője a kódolás haláláról értekezik. Huang szerint a programozási ismeretek már nem létfontosságú kérdések és az AI fejlődésével egyre inkább háttérbe szorulnak. Érvelése szerint a mesterséges intelligencia térnyerése azt jelenti, hogy a programozási nyelveket emberi nyelvi utasításokkal helyettesíthetjük, így mindenki programozó lehet.

ModShell - Parancsvezérelt szkriptelhető Modbus segédprogram

Címkék

Elkészült a ModShell második fejlesztői teszt kiadása (v0.1-alpha2).

A ModShell egy többféle operációs rendszerre elkészített kommunikációs segédprogram, amely Modbus/ASCII, Modbus/RTU és Modbus/TCP protokollt ismerő berendezésekhez használható. A program Modbus szerverként és Modbus átjáróként is tud működni.

A ModShell egy - karácsonyi projektnek szánt - névtelen és kicsi tesztprogramnak indult, amivel megkönnyíthetem az általam épített készülékek beállítását és tesztelését. Időközben annyi újdonság került bele, hogy nevet kellett adni a gyereknek. Nekem hasznos lett és annak reményében adom közre, hogy másnak is hasznosnak bizonyul annak ellenére, hogy ez még nem alkalmas teljes mértékben a feladata ellátására.

40 éves lett a Turbo Pascal!

Címkék

Milliók tanultak meg programozni a rendkívül sikeres Turbo Pascal valamely verzióján. HB!

Hány programozási nyelvet ismersz/(ismertél valaha)?

Címkék

A kérdés nem arra irányul, hogy névről mennyit, hanem hogy mennyiben tudnál/tudtál megírni egy Hello World-nél kicsit komolyabb programot (aktív, up-to-date tudás nem feltétel)?

1
4% (38 szavazat)
2
7% (77 szavazat)
3-5
38% (400 szavazat)
6-10
28% (296 szavazat)
11-15
10% (100 szavazat)
16-20
3% (33 szavazat)
21-25
1% (8 szavazat)
26-30
0% (2 szavazat)
>30
2% (26 szavazat)
nulla
7% (69 szavazat)
Összes szavazat: 1049

"Elküldi a dolgozók negyedét a Stack Overflow"

Címkék

A legnépszerűbb fejlesztői online közösség merész tempóban duplázta meg szakemberállományát, aminek láthatóan keresztbe tettek a kódolóasszisztensek - a bővülést leépítés követi.

Munkaerőállománya 28 százalékát leépíti a Stack Overflow a fejlesztői közösségét és a weboldal forgalmát érintő, nagyjából másfél éves hanyatlás után. Prashanth Chandrasekar vezérigazgató blogbejegyzése szerint a cég a „nyereségesség és az innováció útján halad tovább”, aminek megvalósításához költségcsökkentési intézkedéseket és elbocsátásokat tervez a következő hónapok során. A Stack Overflow 2022-ben 525 fővel duplázta meg létszámát, és a friss közleményben nem részletezi, hogy a leépítés pontosan mekkora létszámot érint, de a LinkedIn szerint 501-1000 alkalmazottja lehet összesen a szervezetnek, tehát feltehetően 215 fő távozhat.

A 2022-es év végén azonban széles körben elérhetővé vált az egyszerűbb kódolási feladatokat elvégző ChatGPT, ezután kezdett el minden mutató egyértelmű csökkenést mutatni az oldalon, beleértve az oldalmegtekintéseket, látogatásokat, a feltett kérdések és szavazatok számát.

[...]

Részletek itt.

XaoS 4.3

Címkék

Több mint 3 év után megjelent a XaoS fraktálrajzoló program 4.3-as verziója. A kiadás fő érdekessége, hogy a C++-ban írt program immáron teljes értékűen egy böngészőből is futtatható.

A C++-kódot a Qt 6.5.3-hoz készített WebAssembly fordító alakítja át webes formátumra. A natív kód természetesen továbbra is jóval gyorsabb, mint a HTML/JavaScript/WebAssembly kombináció. Mivel azonban sok helyen (pl. iskolákban) nem engedélyezett, hogy bárki csak úgy szoftvert telepítsen, ezért kézenfekvő, hogy a program online kipróbálására is lehetőség nyíljon.

A portolást Abhishek Tiwari kezdte el a Google Summer of Code 2023 program keretében, a végső verzió Kovács Zoltán munkája.