"Nem kapnak többé ingyen Windowst a felsőoktatási hallgatók"

Címkék

"A felsőoktatási intézmények többé nem kapnak Microsoft szervertermékeket, a hallgatóknak pedig az otthoni használatra jogosító licencektől kell búcsút venniük. Az iskolák több nyílt forrású szoftvert is ingyen elérhetnek. [...] Az ULX ügyvezető igazgatója szerint az oktatás jó táptalaj lehet a nyílt forrású szoftverek számára, a szállítók közötti verseny megnyitása pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nyílt megoldások később nagyobb teret nyerhessenek a versenyszférában és a közszférában." A teljes cikk itt. olvasható.

Hozzászólások

Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de az nem jött át, hogy az eddig jogtisztán használt Windows/Office/miegyéb most szintén tisztátalan lesz? Ez azért így húzós húzás tud lenni...

A kérdés előbb megoldódott mint hittem. Tegnap éjjel a reinstallom után (igen, ma kell a gép...) ez fogadott:

http://idiots.hu/wp-content/uploads/2011/06/elobb.png

Oké hogy én erre számíthattam, mert olvasok Hupot és kint van mint hír, de aki nem, annak b*szik egy e-mailt írni a tisztaszoftver hogy ,,hé öreg, ha kell windows vegyél!" és akkor nem ilyenkor lepődne meg az ember.

------------------------
Everyone is a winner*

nagy lesz ott most a Magyarországról érkező forgalom;)
ez a tiszta szoftver program baromi előnytelen feltételekkel lett megkötve az állam oldaláról. ilyen feltételek mellett a tized ár is sok lett volna érte, akár ingyenes licenc is megérte volna a Microsoftnak. ez így, ahogy most kinéz ugyanis nem más mint egy baromi nagy, országos beetető kampány, amire a buta állam még fizetett is éveken át.
a normális fair eljárás az lenne, hogy azok akik eddig hozzájutottak a tisztaszoftver programon keresztül a windows upgradekhez, azok továbbra is használhatnák, csak természetesen új pc vásárlásánál nem kapnak új tisztaszoftveres upgradet és a meglevő computerekről sem vihetik át a mostani windowsokat újakra.
ez így, hogy most milliós nagyságrendű PCre meg kellene venni a windows licencet újra, ezúttal véglegeset egyénileg, röhej.

nem pc kellett hozzá, hanem:
-OS esetében legális w95/98/NT/2000/XP
-Office esetében legális 97/2000/XP

visszatérni? ne viccelj, aki eddig élt vele, egyiknek se volt _alapja_ az upgrade-hez.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Elég kevésnek tűnik az a 400 millió spórolás...

2008 -ban 25 milliárd forintra írták ki a tendert és valahogy 35 milliárd lett belőle. ( 1 milliárd = 1000 millió )

Akkor még 248 HUF volt egy EURO és 152 körül mozgott a svájci frank.

Aki akkor úgy látta, hogy ez ellen minden eszközzel fel kell lépni, az valószínűleg jól gondolta?
Mintha akkor nem lett volna eléggé hangos a tiltakozás.
Ha akkor ennek az összegnek csak a fele marad a magyar szoftverpiacon, akkor talán ma Európa szoftvernagyhatalmai közé tartozhatnánk és talán nekem is lenne munkám, a rendőröknek nyugdíja, tűzoltóknak túlórapénze, stb

Ezek fényében furcsa, hogy csak 400 millióra konstatálják a megtakarítást.

Éjen, éjen!

Állami szervezetek apró pénzért vehetnek M$ terméket, amit nagy szerződés keretében központilag egy összegben rendeznek, előre a korábbi évek használata alapján kalkulált áron.

Vagyis a kisgazdi a középsuliban vesz egy ekszcséndzset 500 felhasználóra, vigyorogva néhány százezerért ami 1-5%-a a bolti árnak, majd az m$ bemegy a valamelyik hivatalba, elmondja hogy itt annyi szoftver lett tavaly használatba véve hogy húúúúúú, ezeknek a piaci értéke 100, de mi jó fejek vagyunk, ezért elengedünk belőle 40-et, ha egy összegben fizettek és csak minket választotok.

Mellesleg ez mekkora összeg évente? Lefele a klozeten??? 50 000 000 000 Ft? Átutaláskor deviza? Mind külföldre? ... Az ubuntu mennyiből is tart ott ahol tart? ...

Egyszer talál leáldozik a táskás ügynökök kora ...

"Vagyis a kisgazdi a középsuliban vesz egy ekszcséndzset 500 felhasználóra, vigyorogva néhány százezerért ami 1-5%-a a bolti árnak, [...]"

Ennyiért biztosan nem vesz semmit: nagyjából már annak is örül, ha a nyomtatókba vesz papírt ötezerért. Már ha van rendszergazdi, mert arra sincs pénz mindenhol.

Miből lesz mégis Windows licensz?

1. Mint említetted, a minisztérium, esetleg az ökormányzat "jófejségből" mégis megveszi.
2. Pályázni fognak erre is, mint minden másra is.

A licensz léte/nem léte a középiskolai oktatásban nem hiszem, hogy befolyásolná az operációs rendszer választást.

Nekem is kicsit kevésnek tűnik a 400 milliós spórolás ilyen feltételekkel. De nézzük a jó oldalát...többszörösére fog nőni a forgalom itt a HUP-on :D
Szegény rendszergizdák, akik eddig csak wines környezetben dolgoztak, és csak halvány elképzelésük van a Linuxról.

Realisabban nezve, ebbol warezolas lesz ... Nade komolytalanra forditva a szot: en nem hinnem, hogy ez az utolso szo a temaban. Az MS-nek nyilvan erdeke, hogy az o rendszerein menjen az oktatas stb, hiszen a jovo generaciojat ra kell szoktatni az adott ceg termekeire. Tehat nekem gyanus, hogy fognak ok meg olyan ajanlattal jonni, amit talan el is fogad a masik fel. Meg ha MS-nek rovid tavon ez "tul olcso" is, ne felejtsuk el, hogy az oktatas az egy olyan dolog, ami az oktatott emberek jovojet befolyasolja, es igy az o jovobeli software valasztasukat/vasarlasaikat is. Nem errol van szo, hogy en nem orulnek annak, ha tobb szabad software stb lenne az oktatasban, csak imho nem art azt is nezni, hogy a valosagban ez hogy alakulhat a jovore nezve.

"magánszemélynél pont semmi joga nincs senkinek ellenőrizni"
kérdezted-e

-az ügyészt
-a rendőrt
-a nav személyzetet
-az asva/artisjus/egyéb maffia ténykedőket

is?

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

az összes magyar jogi szervre nem fogok kitérni, de magánszemély esetén a rendőr csak házkutatási paranccsal jöhet, arra pedig a kalóz windows verzió gyanúja nem képez jogalapot (ha gyerekpornót tárolsz a gépeden, az pl. igen). az artisjus-nak a windows-hoz végképp semmi köze. egyéb kérdés?

láttunk már karon ülő varjút. a puszta gyanú elég egy 72 órás bentléthez, informálódj.
az artisjusnak pedig kisspéterkultúrálisminiszter óta _mindenhez_ van köze, mert hiszed vagy sem, szerzői jog hatása gyakorlódik még a vindózra is.

egyébiránt a rendőr mindenhova házkutatási paranccsal megy, ha foglalni is akar.
egyéb kérdés?

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Már korábban volt róla szó a hupon, hogy bizonyos esetekben házkutatási határozat nélkül is bemehet a rendőr. Ilyen esetekben a rendőrnek van mérleglési joga, viszont a "célszemélynek" nincs joga felülbírálni a rendőr döntését. Ha úgy gondolja a "célszemély", hogy nem volt megalapozott a rendőr döntése (hogy házkutatási határozat nélkül megy), akkor lehet -- utólag -- perelni. Például, ha a rendőrben felmerül a gyanú, hogy mire beszerzi a házkutatási határozatot, addig letörlik a gyermekpornót a számítógépről, akkor azonnal bemehet.

:D

------------------------------------------
Egyetlen vi-parancsot ismerek, a kilépést.

SuliX, SUSE, Zimbra KVM... Csak gratulalni tudok! Most majd biztos nagyon jo lesz a felsoktatasban tanuloknak, a sok minosegi szoftverrel.
Azt kene mar vegre megerteni, hogy itt marhara nem az ideologia szamit, meg hogy jajjj ingye' van. El kell fogadni, hogy sajnos a mostani helyzetben a teljes (felso)oktatast nem lehet atallitani semilyen Linux disztribuciora, mert annyi program van a magyar kozszferaban ami csak Win-only, hogy szamolni sem tudom. Azokat a kedves donteshozok mivel valtanak ki? Ertem en, hogy sokaknak jo volt az ingyenwin, mert "jot lehetett rajta kodozni a haverokkal" de azert terjunk mar eszhez! Ennek most ugy oszinten mi volt az ertelme? A ra szant penz ugyanugy el fog tunni, de legalabb meg szar is lesz :D Pl. a regebbi MSO 2k3, 2k7, 2k10 dokumentumok hogy lesznek kompatibilisek OO.o/LibreOffice-szal? Gratulalok nekik.

Ennek most ugy oszinten mi volt az ertelme? A ra szant penz ugyanugy el fog tunni, de legalabb meg szar is lesz :D

[ironia]
Ennek az az értelme, hogy így még több pénz tűnhet el, mert eddig egy részét ki kellett fizetni licenszekre. Tehát most

A) nem fizetnek semmit licenszre és azért tűnhet el több pénz.
B) olcsóbb mint az MS licensz és azért tűnhet el több pénz.

Az a baj, hogy rossz oldalról nézed. Te arról az oldalról nézed, hogy szarabb lesz, pedig nem arról kell nézni itt ebben az országban. Hanem arról az oldalról, hogy hogyan tűnhet el több pénz. Ééééérted????
[/ironia]

Ez mar eleve ott hibazik, hogy a Linux nincs ingyen. Semmi sincs ingyen. Amit az iskola eddig elkoltott Windwos licencszre, azt most el fogja kolteni rendszergazdara vagy rendszergazda kepzesre. Sporolas: nulla.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Te pedig olvasd el, mielott valaszolsz.

Hogy bovebb legyek: a jelenlegi tudasaval nem, nem fogja tudni ellatni a feladatot. A Linux alapjaiban mas, mint a Windows, es attol, hogy valaki kepes az ls/cat/less/rm/cp parancsok hasznalatara, meg nem Linux rendszergazda, a szembejovo feladatokat pedig nem fogja tudni megoldani annyi ido alatt es olyan minosegben, mint Windows alatt (jujj, most kezdodik a flame a "minoseg" szorol... latom elore).

Es nem azt mondtam, hogy ki kell rugni az illetot, hanem tovabbkepzesre kell kuldeni, ami ismetelten penz. Plusz, mivel ismeretlen eszkozokkel dolgozik, egy adott problema megoldasa tobb idobe fog kerulni -> feladatra lebontva az adott feladat tobbe fog kerulni az iskolanak, mintha Windows-sal oldotta volna meg a meglevo rendszergazda. Sporolas: nulla.

Persze erre barki rajon, ha visszaemlekezik, hogy o a legelejen mennyit szivott, mire megtanulta hasznalni a Linuxot. Arrol nem beszelve, hogy egy iskolai rendszergazdanak nem otthoni egy gepet kell hatarozatlan idore megcsinalni (majd valamikor megnezem, a Windows meg mukodik), hanem egy produktiv rendszert kell egyik naprol a masikra, szuk hataridovel atallitani. Nehany iskolaban tobbtiz vagy tobbszaz geprol beszelgetunk.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"hanem egy produktiv rendszert kell egyik naprol a masikra, szuk hataridovel atallitani. Nehany iskolaban tobbtiz vagy tobbszaz geprol beszelgetunk."
Ha tényleg rendszergazdáról van szó, akkor több idő is van erre. Ha nem mindent egyszerre állít át, akkor ott van az őszi, illetve a tavaszi szünet. Ha mindent egyszerre kell megcsinálni, akkor pedig a nyári szünet kiválóan alkalmas erre. Persze ez nem működik, ha egy tanár, a tanítás mellett látja el a rendszergazdai feladatokat.

Továbbá az IT területén viszonylag gyorsan amortizálódik a tudás, így aki nem akar új dolgokat tanulni, az ne válassza ezt a területet.

Másrészt arra tényleg kíváncsi lennék, hogy az általános és középiskolai rendszergazdák közül hányan rendelkeznek valamilyen vizsgával, ami kifejezetten a Windows szerverekhez kapcsolódik.

Azert vegyuk mar figyelembe, hogy nem csak arrol van szo, hogy egy linuxot/windowst cserelgetunk, mint az alsogatyat, hanem, hogy azokra a mukodesbeli dolgokra is megoldast kell talalni, amelyek alol most kilovik a talajt?

Kezdve a _mar kifizetett_ szoftverek potlasarol (ASC orarendkeszitot pl. rengeteg helyen hasznalnak kozepiskolakban, vagy az allamilag kiadott 3V vizsgaszervezo """programot""" - agyon makrozott Excel tabla vagy meg a regi DOS-s dolgokat ne is emlitsuk) kitalalni, hogy az uj dolgokat hogyan lehet egymashoz kapcsolni. Es ez nem olyan, hogy a rendszergazda kitalalja, hanem kell hozza a tanari kar segitsege is.

"Ha mindent egyszerre kell megcsinálni, akkor pedig a nyári szünet kiválóan alkalmas erre."

Nah, es pont itt fog elbukni az egesz. Nyari szunetben te nem fogsz csinalni semmi olyat, amihez a tanari kar is szukseges.

"Továbbá az IT területén viszonylag gyorsan amortizálódik a tudás, "

Ja, csak nezd a vevo oldalarol is: ot nagyon nem erdekli, hogy Windows 98 vagy Windows XP vagy Windows 7, ot alapvetoen az erdekli, hogy legyen egy program, ami megcsinalja neki azt, amit kell. Iparnak az az igenye, hogy stabil alapokra epitkezhessen, hosszu tavon - amit valljuk be mostansag annyira meg nem nyujt az informatika, es a Windows meg mindig jobban nyujtja, mint a Linux.

Konkret pelda: volt kollegam is volt kinn ugyfelnel, ott futott tobbek kozott egy DOS-s valami (talan szamlazo vagy raktarkeszletet kezelt, fene tudja mar). A programban utoljara 12 eve kellett hibat javitani, es mar akkor sem volt egyaltalan uj a program. Nem is ertette a joember, hogy neki miert lenne egyaltalan szuksege masik "modernebb" szoftverre, hiszen az _mindent_ tudott, ami neki kell, szerrette, megszokta, megbizhatoan mukodott.

Neha azert erdemes kinezni a monitor mogul es megnezni, hogy mit is akarnak azok, akik hasznalni fogjak a szoftvereket. Mert igazabol nekik keszitjuk azokat.

----------------
Lvl86 Troll

Így javul az alkalmazottak minősége.
Inkább kapjon több bért egy képzettebb rendszergazda vagy képezze tovább magát a meglevő. Az a plusz pénz ami Microsoft licencekre ment teljes mértékben kiment az országból. A rendszergazda továbbképzésen feltehetően magyar cégnek fog fizetni az iskola, akik itt adóznak és magyar alkalmazottaikkal tartatják a tanfolyamot. Ha magasabb bért fog kapni a Linux-hoz jól értő rendszergazda akkor a plusz jövedelmét általában itt fogja elkölteni. Költheti külföldi útra is a többletjövedelmét és vehet külföldön nagy értékű fogyasztási cikkeket is de nyilván nem mindig és mindenki fogja így költeni a pénzét. A Microsoft licencdíj biztosan 100%-an elhagyja az országot.
A képzettebb rendszergazda tudása érték amitől az ország is több lesz.

Ez nem baj, ez szerencse. Ne is használják az MS termékeit, még akkor sem ha az MS ingyen adná! Használjanak Linuxot, erre tanítsák a gyerekeket is, s akkor ezek felnőttként is Linuxot használnak majd mert ezt tanulták. Nem kell az iskolában kiképezni a jövő MS-adó fizető nemzedékét!
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyv a VIM-ről: http://gobolinux.bplaced.net/vim/vim.odt
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Fanboi ezzel csak egy probléma van és én arra válaszoltam: "Így javul az alkalmazottak minősége. Inkább kapjon több bért egy képzettebb rendszergazda vagy képezze tovább magát a meglevő."

Ez feltételezi, hogy a pénz az iskoláknál van ami az esetek többségében nem igaz tehát ha nem juthat egy adott iskola MS licenszhez attól még lesznek többletforrásai a képzettebb munkaerő felvételére. Aztán az informatikai oldalon kívűl van még pár dolog amire egy igazgatónak figyelnie kell. Az új tanévtől meg ismét lesz gamesz rendszer ami meg végképp off.

Azert az latszik, hogy a kommentet nem sikerult megerteni. Az lehet, hogy jo dolog, hogy az MS nem fog gazdagodni az iskolakbol, az viszont nem, hogy az iskolaknal nem marad ettol tobb penz.

Egyebkent pedig en nem ertek egyet ezzel a filozofiaval. Elsosorban azt kellene a gyerekek fejebe beleverni, hogy mindig a megfelelo eszkozoket hasznaljak. Van amire a Linux a megfelelo eszkoz, van amire a Windows, van amire az OS X. Ha meg tudjak tanulni ezt a szemleletmodot, az elet mas teruletein is sokkal jobban fognak tudni teljesiteni.

Nincs olyan allat, sosem volt es sosem lesz, hogy csak a Linux az egyedul udvozito megoldas. Azt fanboi-sagnak hivjak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"A rendszergazda továbbképzésen feltehetően magyar cégnek fog fizetni az iskola"

Mint ahogy eddig is. Vagy talán MS tanfolyamra Bécsbe v. USA-ba járt eddig minden technikatanár?

"Ha magasabb bért fog kapni a Linux-hoz jól értő rendszergazda akkor a plusz jövedelmét ...."

Ja, persze,..... a közalkalmazotti bértáblában extra szorzó van a Linuxos tudásért...

"Költheti külföldi útra is a többletjövedelmét és vehet külföldön nagy értékű fogyasztási cikkeket"

No, megnézem azt az iskolai rendszergazdát, aki Stuttgartban veszi a kocsiját, mert a gyártótól olcsóbb.... :)

"A Microsoft licencdíj biztosan 100%-an elhagyja az országot. "

Biztosan nem. Hidd el. :)
Amellett, hogy egy rakat lóvé kiment az MS-nek, legalább annyi ment a magyar cégek/szakemberek zsebébe is.

"Ja, persze,..... a közalkalmazotti bértáblában extra szorzó van a Linuxos tudásért"...
a közalkalmazotti bértábla az, amit még meg kellene szüntetni. nem más az, mint egy nagy adag működésképtelen szocializmus. fizessünk a kicsi és közepes teljesítményért ugyanannyit, mint a kiemelkedő teljesítményért örökre bebetonozva egy rossz életpályamodell részeként.
maradjunk csak a közoktatásnál. melyik szakot könnyebb elvégezni? egy irodalom és rajz- vizuális kommunikáció tanár szakot, vagy egy fizika és kémia szakot?
a fizetés ugyanannyi lesz mind a kettő esetben a nyugdíjig a közalkalmazotti bértáblának köszönhetően. naná, hogy a könnyebb ellenállás irányába mozdulnak el a pályaválasztók.
eredmény,
ma már alig lehet kémia és fizikatanárokat találni az iskolákban. büfészakos tanárokból meg Dunát lehet rekeszteni. vissza kell hozni a béralku rendszerét. az iskolák fenntartásához a normatív támogatást nem Szent Péter küldi a mennyekből. ha gyengül a természettudományos képzés, romlani fog a jövő szakembereinek a színvonala a nagy profitot termelő ágazatokban, gyengülni fog a versenyképesség, és kevesebb adót lehet beszedni amiből az iskolák is élnek. nem lehet kivonni az iskolákat a versenygazdaság szabályai alól, mert ők is ugyanannak a világnak a részei. egy ekkora méretű ország nem tud megélni kizárólag wellnessből meg kommunikációból. ha újra lesz béralku, és egy fizika vagy kémiatanár 1.5x annyit keres mint egy kommunikáció szakos, akkor erősebb lesz a motiváció pályaválasztóknál, hogy esetleg mégis inkább a nehezebb tanárszakot válasszák. és a piacgazdaság törvényei alapján újra lesz több fizika és kémiatanár az iskolákban.

heló, csak arra próbáltam célozni, hogy a rendszergazda ugyanazt az éhbért fogja kapni akkor is, ha a jövőben linux lesz a keze alatt...
Rossz vagy nem, jelenleg ez a nagy magyar valóság, és aki azt hiszi, hogy a megspórolt windows licenszek árán majd jól fizetett közalkalmazott rendszergazdák lesznek, az egy nagy nedves álomban él.

"Szerinted mi történik a megspórolt win licencek árával?"

Mind a 400 millióval?
Pl. Kiegészítik még pár misivel, és csinálnak belőle egy új drupal alapú ópenszorszos kormány-kampány portált. :)

Egyébként szerintem teljesen jó kezdőlépés, csak egyesek olyan elvadult következtetéseket vonnak le mindjárt belőle, hogy az ember sírva röhög.

Kiemelném a cikk egyik mondatát: "konkrétumokkal várhatóan az őszi tanévkezdésre szolgálnak majd az érintettek."
Szóval addig is hajrá, lehet gyártani az elméleteket. Elég szórakoztató némelyiket olvasni. :)

Az a problema, es erre probalunk sokan ravilagitani, hogy nem az a gond, hogy az MS nem fog tovabb gazdagodni a kozoktatas karara. Ez hovatovabb akar meg jo dolog is lehet. A gond az, hogy ezt a kormany ugy probalja eladni, hogy az iskolak most mekkorat fognak sporolni. A szomoru valosag pedig az, hogy semmit sem fognak sporolni. Sok iskolai rendszergazda kb. annyit tud a linuxrol, hogy "jaaa, az az a pingvines rendszer, ugye?", es ez nagyon veszesen keves a boldogulashoz. Ahhoz, hogy ebbol Linux atallas legyen, ahhoz bizony kolteni kell, nem is keveset.
Innentol sporolasrol beszelni egy enyhen megmosolyogtato probalkozas. Persze, ilyen mar volt ebben a ciklusban nem keves.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Gondold tovább egy hangyabokányival légyszi, amit írsz!

Arra, hogy linuxhoz is értsenek a rendszert adminoló tanárok, nagyjából egyszer kell költeni nagyobb összeget. Viszont onnantól nettó spórolás amit a licencekre nem kell kifizetni. Ez nem most azonnal hozza el a kánaánt, hanem hosszútávon spórolnak vele nagyon sokat!

ezért írtam, hogy káros a közalkalmazotti bértábla. példának azért hoztam fizika és kémiatanárokat, mert belőlük még kevesebb van. vannak iskolák, ahol ha nyugdíjba megy az egyébként már most nyugdíjas korú kémiatanár, senki nem lesz helyette.
ha béralku lenne, akkor az igazgató dönthetne úgy, hogy rendszergazdaként is dolgozó fizikatanár bérét a következő évtől jelentősen emeli a linuxra átállás miatt, a büfészakos tanárokét nem, vagy csak kisebb mértékben. így talán lesz majd néhány pályázat tanfolyamra és az átállás költségeire, de az nem állandó magasabb juttatás.

biztosan szükség van minden általános és középiskolában külön rendszergazdára?
tíz éve, amikor egy vidéki iskolát 64bites sulinetes bérelt vonal közötte össze az internet többi részével valóban szükség volt iskolánként egy rendszergazdára. ma már más a helyzet. az iskola összevonás valóban sokaknak fájó folyamat, de az iskolai szerverek összevonása egyáltalán nem jelent ma már nehézséget. akár egy központi EC2szerű szerverfelhőbe is beköltözhetne az összes iskolai szerver. sokkal kevesebb szakemberrel megoldható a működtetése.
a többi iskolai rendszergazdákra maradna a desktop computerek karbantartása. illetve újra létrejönne az operátor szint számukra, az iskola egyéni igények kezelésére a szerveren, illetve az upstreammel való kapcsolattartásra. így sok rendszergazda nem ugyanazt a munkát végezné párhuzamosan, hanem valóban iskolánként egyedi különböző feladatokkal foglalkoznának.

látszik, hogy fogalmad sincs az egészről. elárulom, szükség van. mert pl. kiépíteni, megtervezni az AD-ba szervezett hálózatot, VPN, Biztonsági-Kamera-rendszer, hálózati nyomtató menedzselése, wifi tervezése/kiépítése az egész épületben, proxy, virtualizált linux/win szerverek kezelése, tűzfal-rendszer kiépítése persze nem mindennapos, de legalább hetente 3-4 géppel van vmi probléma(hardware-es)(pl. kilazult RAM, elfüstölt táp/alaplap, kicserélendő billentyázet/egér stb. mert ugye minőségi alkatrészekre nincs pénz) ezen kívül persze folyamatos weboldal-karbantartás/fejlesztés(php-ajax-css-sql programozás alap-közép szinten), e-napló bevezetése/oktatása azért szükségessé teszi a rendszergazdát. Ha épp nem kell fejleszteni(ami nálunk még nem volt), akkor is ügyeletben kéne lenni, mert sok olyan probléma van, aminél azonnali hibaelhárítás szükséges.

---== ::: M 0 R p h 3 U 5 ::: ==---
http://kockablog.eu/

önmagadat sikerült megcáfolnod. "(pl. kilazult RAM, elfüstölt táp/alaplap, kicserélendő billentyázet/egér stb. mert ugye minőségi alkatrészekre nincs pénz)". persze gondolom elsősorban desktop pckre értetted, de ahol semmire nincs pénz ott az iskolai szerver sem minőségi vas. egyébként pedig írtam, hogy a desktop pck karbantartása természetesen maradna az iskolai rendszergazdánál.
a központi felhőbe költöztetett szerverek mellett, legalább azokkal kevesebb lenne a probléma.

"AD-ba szervezett hálózatot, VPN, Biztonsági-Kamera-rendszer, hálózati nyomtató menedzselése, wifi tervezése/kiépítése az egész épületben, proxy, virtualizált linux/win szerverek kezelése, tűzfal-rendszer kiépítése persze nem mindennapos"
a wifit és a hálózati nyomtatást leszámítva, a többi funkció nyugodtan költözhetne egy központi szerverfelhőbe. VPN kell az iskola és a felhő között, ami kiépítése után nem igényel túl sok karbantartást. a biztonsági kamerarendszer felvételei pedig jobb ha nem az iskola épületében tárolódnak. akkor egy felkészült betörő nem tudja magával vinni/törölni a felvételeket dolga végeztével.
meglepő lenne, ha az üzleti szférában sikeres trendek pont az oktatási infrastruktúrában nem működnének.

Központi felhő... jelenleg kb. 3-4Mbit-es netünk van kb. 70db párhuzamosan működő gépre. és nem lesz gyorsabb net. így a központi felhő elérésére sztem már nem jutna sávszélesség. :/

már az AD-ba egyszerre 40 gép bejelentkeztetése is majdnem megfekteti a hálózatot.

---== ::: M 0 R p h 3 U 5 ::: ==---
http://kockablog.eu/

ez szomorú. 80/25Mbites internetem van, szinte bagóért. felfele hivatalosan 25Mbps, de a gyakorlatban 50 feletti. Digi persze. a közelben levő iskola meg pár megabites Adsl vonallal döglődik, elender ugye. első körben valóban a sulinet internetet kellene racionalizálni. irreálisan sok pénz megy el ma már nevetségesen kevés sávszélességű szolgáltatásra. valamikor pár megabit soknak számított, de azóta változtak az idők. Kóka remélem már nem jelent akkora lobbierőt egykori cége mellett.
már az első bérelt vonalas sulinet programnál is ésszerűbbnek tartottam volna, hogy legalább az egyetemi városokban kereskedelmi internetszolgáltató helyett egyetemi hálóra kössék be a sulikat. a bérelt vonalas szolgáltatónak adott pénzből inkább az egyetemi hálót fejlesztették volna tovább. persze úgy kevesebb jutott volna az haver cégnek, szegény Kóka meg nem tudott volna miből helikoptert venni:)
egyébként az elender is távmanagementtel oldja meg a sulinetes cisco routerek karbantartását, legalábbis a közeli iskolában így van.
az iskolai belső háló 100mbites nálatok?

Bocs de ezek szerint te "funkcionális analfabéta" vagy. Az egész arról szól hogy a felsőoktatás ( közoktatás), és nem a versenyszféra.
Ilyenkor szoktam azt gondolni csak ne szólt volna hozzá, mert csak a biteket szaporítja és nincs bene semmi érdemi infó. ( most ki is írtam)

Ó de szeretem amikor nem értik meg amit mondani akarok, és inkább lehülyéznek.

Ezt írtad: Miért lenne drágább a linuxos rendszergazdi, mindenki a közalkalmazotti bértábla alapján kapja a fizetését, függetlenül hogy most windows vagy linux rendszergazd ...

Lehet, hogy itt most általánosságban a felsőoktatásról van szó, de ettől függetlenül nem csak az létezik. És a linuxos rendszergazdák se csak abban gondolkoznak. Úgyhogy amíg a wines kollegákat közbérből a közintézmények foglalkoztatják, addig kicsit jobban kereső munkahelyeken élnek a linuxos (és a maradék wines) rendszergazdák.

Annak viszont jo esellyel nem lesz meg a megfeleo tudasa. Kovetkezeskepp az iskola megint rosszul jart.
Mielott valaszolsz, gondold at, hogy az ilyenek vajon miert nem talalnak mashol allast.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A legtöbb felsőoktatási intézményben van informatikus-képzés, és IMHO ha windowson a tanársegédek garázdálkodtak eddig, akkor mostantól linuxon is ők fognak, ebben nincs változás. Ha meg eddig is külön rendszergazda volt, akkor pláne nincs változás ilyen téren. Általános-/középiskolákban meg eddig is, ezután is Zsuzsa néni, a technika tanár fogja "karbantartani" a gépeket. Az iskola meg megveszi azt a pár XP licenszet, mert kell, és pont, mert "az a linuksz az valami szakértői operációs rendszer, és ilyen DOS-os felülete van, azon nem lehet wordöt, meg excelt szerkeszteni, access meg pláne nincs is rajta." ;)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ritka hulye erveles. Egy windows szerverhez pont annyira kell rendszergazda, mint egy linuxhoz. Sot, megkockaztatom hogy utobbihoz meg konnyebb is talalni.

Egy aprocska problema sokkal inkabb itt van: (komment HWSW-rol)

"Ha én Win7 alatt akarok tanulni .NET-ben fejlesztést,amihez VS2010 meg Blend az eszköz, akkor mégis mi a bánatot kezdjek a nyílt forrással?!"

Marpedig informatikai kepzes alatt remelem mar nem a .doc-ban irando beadandokat ertjuk.

informatikai iskolak majd megpalyazzak a Windows es CAD es Flash es Photoshop es egyeb liszenszeket, ahogy eddig is tettek, neminformatikai karoknak (pl. jogaszok, kozgazdaszok) pedig boven eleg lesz a libreoffice pincebol felcsatolt home konyvtarral. (Mikor kozgazdasz voltam, egyedul SPSS lett volna olyan, ami kellett volna, nos elvileg annak is van Linux verzioja)

és ha az érintett szoftvercégek nem hajlandóak hasonló, kedvező árú campus licencel adni ezeket a programokat, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy a teljes licencdíjak költségét inkább olyan freesoftware alternatívák fejlesztésére fordítsuk, mint a FreeCAD, PSPP és társai. mivel nemcsak mi, hanem többi visegrádi ország is ebben a cipőben jár, velük összefogva már eléggé komoly lehet az így átcsoportosított összeg.
az átmeneti időben meg szemet hunyunk a warez felett, mint korábban, amikor meg nem nevezett egyetemen kiment az előadó egy hosszabb kávészünetre, mert az egyetemnek szüksége volt arra a programra és fel kellett törni;)

Minek ha le is töltheti magának, ha nem is a legújabb mainframe típust?!:D
http://www.hercules-390.org/
hozzá MVS, VM/CMS stb http://www.cbttape.org/
tanuláshoz, mainframe világgal ismerkedéshez jó.
a hercules opensource free sw, a régi IBM rendszerek ingyen letölthetőek. bezzeg a Microsoft még egy ősi Win3.11et sem hajlandó ingyen letölthetővé tenni.

A ruszkiktól kileakelt a win2k forrása. Egy 200MB-os zip fájl volt. CD-n még megvan valahol. Ilyen 1991-es kódok is voltak benne. Kábé mint egy rémálom olyan olvasgatni, nem sokat lehet tanulni belőle.

Szóval azt akarom kihozni belőle, hogy nem egy Linux kernel, amiből nagyon sokat lehet tanulni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ha kell van mainframe is, menza is, utána budi is csak nem ingyen. :-)
Hogyan is szokás mondani? 'Nincs ingyen ebéd!'
Arról kellene már leszokni, hogy különböző társadalmi csoportok előjogaikra hivatkozva ragaszkodnak ingyenes kiváltságaikhoz amik úgy egyébként cseppet sem ingyenesek. A számlát pedig a nagy közös kassza fizeti, így azok is akiknek ezekből az ingyenes javakból semmi nem jut. Mint a középkorban a parasztok akik azért dolgoztak többszörösen, hogy az uruk megkaphassa jog szerinti kiváltságait.
Nemcsak a segélyből elő népcsoportok 'előjogai' helytelenek. Ez is egy pénzszóró akció volt. Itt most valóban azok nem kapnak ingyen Windows-t, akiknek semmi szükségük rá. Ettől még lehet Windows-uk akár Office-al is, csak ezután nekik kell megvenniük.

Az egyetemisták "társadalmi csoportja" abból a szempontból speciális, hogy ez egy ideiglenes státusz. Miután valaki elvégzi az egyetemet, és elhelyezkedik, a rá költött pénz sokszorosát fogja visszaadni az államnak (ennek persze előfeltétele, hogy itthon el tudjon helyezkedni). Ilyen szempontból az állam részéről ez egy befektetés.

--
Don't be an Ubuntard!

vagy ahogy lentebb írja lovas,
Az egészben az a legszebb, hogy jó esetben faszán kiműveli magát a jógyerek proprietary technológiákból mások pénzén, aztán az első géppel lekoccol külföldre.

nem infós példa, de épp aktuális az orvos rezidensek ügye. egyrészt igazuk van a pofátlanul alacsony bérek miatt, ráadásul velük végeztetik el a nővérmunkát is, mert az igazi nővérek többsége már évekkel ezelőtt külföldön keresett és talált munkát többszörös fizetésért.
hatalmas költségen képezzük a szakorvosokat, akik utána Svédországba, Britanniába, és mostantól Németországba mennek, itt pedig orvoshiány lesz. kifizetik nekünk a németek az ott elhelyezkedő magyar orvosok egyetemi képzésének a költségeit? frászt! még az utána befolyó személyi jövedelemadó egy részét sem utalják Magyarországra.

ha lenne egy normális diákhitel rendszer, állami pénzintézettel a háttérben és nem kereskedelmi bankkal, akkor nem sétálna ki az országhatáron sok 10milliárd forint. az orvosképzésnél maradva, minden maradna ugyanúgy az egyetemi évek alatt. aki eddig állami finanszírozású képzésben tanult orvosin továbbra sem fizetne tandíjat, azt az állami pénzintézet fizetné az egyetemnek. ha végzett beépítenék a megemelt szakorvosi bérébe a visszafizetést úgy, hogy ne kapjon kevesebb fizetést. de ha elmegy külföldre dolgozni, akkor legalább onnan is visszatérülne a képzés költsége. ebből a pénzből lehet növelni az orvosi egyetemen az állami hitelezésben tanuló hallgatók számát, illetve emelni lehetne a magyarországi szakorvosok fizetését. így beállhatna egy egyensúlyi állapot.

Mi van, ha pl. lenne egy uj torveny vagy szabalyzas vagy mittudomen, ami megengedne ilyet, hogy a tandij mondjuk 50% allami tamogatas, 50% meg koltsegteritett. Erre lehetne kerni mondjuk tamogatast szinten, ami allami kolcson lenne 0% kamattal. Az allam ennek a torlesztesere forditana az SZJA-d 100%-at. Ha kimesz kulfoldre, mielott visszafizetted volna, akkor viszont torlesztheted sajat zsebbol.

Ilyesmiről ne is álmodj. Keress rá a tandíj és a Fidesz szavakra. Ehhez hasonló találatokat fogsz kapni. Annyira megtetszett, hogy gyorsan le is mentettem képként. Arra az esetre, ha esetleg újraírnák a régi cikkeket.
Költői kérdés: Miért nincs kedvem nevetni ezen?

Röviden: nem.
Hosszabban: ehhez az kellene, hogy a befizetett szja-t egy virtuális számlán, egyénenként nyilvántartsák. Erre semmi esélyt nem látok. Nem lennék meglepődve, ha a virtuális számlás játéknak az éves költsége -- a közbeszerzési eljárás után -- magasabb lenne, mint a számlákról kiegyenlített tartozás.

idézet a linkelt tartalomból:
"bevezette a diákhitelt"
magyarázatra szorul(hat): elindultak a végrehajtások már asszem egy-két éve azon diákok ellen, akik felvették, de nem hitték el hogy vissza kell fizetni. most megy a sóvárgás, a jajgatás. pedig csak "dógozni" kellett volna, meg felfogni, hogy nem ajándíkba kapták.
(nesze neked bulizós fősulis meg egyetemista, ennyi eszük van, meg amennyit látni)
és egyébként a fidesz programjából több dolog hiányzik (valami véletlen folytán) legalább 2 éve! mármint előtte benne volt, most nincs.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Vagy olyan körülményeket kell teremtetni, hoy ne akarjanak elmenni, ilyesmi még nem jutott eszedbe? :-) Már most külföldnek képezzük az orvosokat, ki az a hülye, aki nettó 100-ért tanul 6 évet, és még vállalja, hogy kvázi nem végezhet önálló orvosi munkát még 4-5 évig (szakvizsga)? Mégegyszer mondom: mindezt utcaseprői bérezésért.
A szomszéd koliszobában a gyógyszerészhallgató 5 évet tanul, ugyanúgy doktor lesz, elmegy a teszkópatikába (gyakorlatilag túlképzett pénztárosnak), és 250-300 bruttóval indul (vs. 130, de max. 160 bruttó kezdő orvosnál). Ja, és kezdők legritkább esetben kapnak parát, főleg ha nem is olyan szakmában vannak.
Mi tartsa itthon őket?
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

idétlen idők óta képtelenség itt rendet rakni, mert a magyarnak minden szirszar indzsé kell.
hiába ugatsz neki arról, hogy mi hogyan kell hogy menjen egy kapitalizmusba.
a pénz az kell, dolgozni nem akar (csak a kevesebbje), indzsé kórház indzsé orvos, indzsé tököm, az kell.

"ki az a hülye, aki nettó 100-ért tanul 6 évet, és még vállalja"
rátapintottál. kitanulja a szakmát a pénzemen, utána meg lelép, hát f*szomat. vagy fizeti saját zsebből és nem érdekel hova megy, vagy támogatott képzésre jár és azt teszi amit mondanak neki.
nem kötelező az orvosira járni :P
a teszkó kasszása pedig minimálbért keres, érdeklődj utána, de ne budapesten.

"Mi tartsa itthon őket?"
az a tudat, hogy én (is) fizettem a képzését, és qrvamód szétrúgom a seggét ha 10 éven belül lelépne. nagyjából ez. ja de tudom, szar az ország, mer szar a fizetése. aham, de az indzsé képzés az jó vót ugye? oO
megharapnám az összeset...

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

nem diplomáztam, több okból sem, de ez nem tartozik ide. jelenleg egy cimborám kft-jében vagyok mint (fő)szervizes.
ja igen, és az elmúlt 16 évben uszkve-kábé (asszem) csak 14 hónapot voltam meló nélkül, a többiben mind mind termeltem a gdp rám eső részét, fizettem adót, meg tb-t, meg egyebek. szóval nem tartom magamat ingyenélőnek, ha erre céloznál.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Nem céloztam ilyesmire, csak arra akartam utalni, hogy azért még nem hülye valaki, mert rendes fizetést akar 6 év tanulással, az állam hülye, mert ahelyett, hogy futna a pénze után és itthon tartaná a diplomásokat, képes ilyen nevetséges fizetésekkel kiszúrni a szemüket -- pedig elvileg neki van szüksége rájuk. Nem az orvosra (és más, elvileg piacképes diplomával rendelkezőre) kell haragudni, amiért meg akar élni, de az állam ebben nem segít neki. Ja, és a fizetés nem minden.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

"az állam hülye, mert ahelyett, hogy futna a pénze után és itthon tartaná a diplomásokat"
az állam hülye, mert beleavatkozik a piacba, a felsőoktatásba, az egészségügybe, meg minden szarba.
érdekes, hogy az előző ciklus alatt mikor egy ilyen kósza gondolat volt, hogy "bekorlátoznák" a támogatottan diplomát szerzőket, akkor iszonyatos nagy lázadás volt előkészülőben.
és egyébként az egészségügyet meg finanszírozná a sok biztosító, az egyetemek/főiskolák meg lennének önálló gazdálkodó szervezet, függetlenül mindentől, ez vonza magával a mindenkinek fizetős képzést is, de hát az élet meg szar.
"képes ilyen nevetséges fizetésekkel kiszúrni a szemüket"
mivel állam finanszírozik itt mindent, ez van sajnos.

"Nem az orvosra (és más, elvileg piacképes diplomával rendelkezőre) kell haragudni, amiért meg akar élni"
nem, majd hagyom hogy hülyének nézzen. amíg a mi pénzünkből folyik az oktatása, addig még véletlenül se ácsingózzon 10-15 év szolgálati idő előtt kifelé.
ámdebár kp visszacsengeti a képzésének árát úgy 30 napon belül, oszt' oda megy ahova csak kedve tartja.
másik topikba kifejtettem bőven.
az állam pedig ne segítsen, maradjon távol mindenféle ilyesmitől. elég ha beszigorítja a támogatott képzéseket ilyen módon oszt' pont.

"Ja, és a fizetés nem minden."
tudom, 3-5 éve az egyetemről szabadult orvosnak/rezidensnek/hasonlónak hitelmentes autója van (nem tegnap óta), alsó hangon 4-5 milla értékben. ebből a szar fizetésből hozta ki(?) (meg a borítékból).

precedens, de nem csinálták meg:
jelentkezel orvosira, mint indzséképzendő. ott azt mondják, hogy rendben van, de patológus leszel -mert hiányszakma-, így 5-7 évig helybetopi van (ezután léphetsz le), de garantáltan adunk mellé munkát, kenyeret (legalább az egyiket) illetve esetenként a lakhatás megoldott.
ha ez neked nemgyerebe, akkor a t. bizottság azt mondja: í.j. (így jártál), saját zsebedből fizetve olyan doki lehetsz amilyen csak akarsz.
ez egy elképzelés volt, nem is olyan régen, csak várjál, valami fidesz nevű párt ezt megfúrta hogy hát talán ezt nem kéne.
most meg állnak a téma előtt, sajnálatot mutató pofival, hogy hát bocs.
(egyébként hülye lenne megállítani az egészet, hiszen az ellentétes az ideológiával)
nem haragszom én egyik egyetemistára se, csak tájékoztató jelleggel ismertetem mindegyikkel amelyiknek indzsé van/lesz a diplomája, hogy nem egészen úgy vannak a dolgok, ahogy ők azt elképzelik.

vagy ha valami véletlen folytán én tévedek, akkor kérem hogy engem mentsenek fel a mindenkoron hatályos, BTK-ban meghatározott cselekmények jutalmazása alól, hiszen ez nekem pont ugyanúgy jár, mint az indzsékiképzett népeknek az azonnali lelépés.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Gyakorlatilag leírtad az Egyesült Államok modelljét (hellyel-közzel). Ha azt meg lehetne itt valósítani, senki nem vágyna külföldre az orvosok közül, mert ott annyit keresnek, hogy az angol orvosok is oda mennek melózni. :-)
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

"Gyakorlatilag leírtad az Egyesült Államok modelljét"
oh well, minden nyugati államban így műxik (mondom én aki még nem járt sehol, az osztrák autózás meg nem sorolható ide).

"Ha azt meg lehetne itt valósítani"
hogy-hogynem, a horn kormány ezen a nyomvonalon indult el, kidolgozták azt a nyugdíjbiztosítást, amit most lenyúltak tőlünk. mert már akkor látták (ők legalábbis) hogy döglik az állami nyögdíj.

"senki nem vágyna külföldre"
most se, csak a piszkos anyagiak miatt. csak azt nem tudom, hogy ez most szarkazmus, cinizmus, vagy irónia.

tudod ez olyan, mint hosszú évekkel ezelőtt, amikor egy '45-ös vagy '56-os elmenekülő delikvens már képtelen megszólalni magyarszki, de jön szavazni hogy mekkora szarba éljek.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Write only? Nem tesco pénztáros, hanem patikus pénztáros [tescoban]. Nem ugyanaz.

"rátapintottál. kitanulja a szakmát a pénzemen"

Azért nem tudom, fektűnt-e, de IT-n belül kurva jó sorunk van, ha azt nézzük, hogy az oktatás minőségén rengeteget lehetne javítani és hogy milyen szaktudással kiengednek embereket dolgozni, ráadásul akár szakképzettség nélkül milyen fizetésért.

"nem kötelező az orvosira járni :P"

Persze, csak orvosra, egészségügyre szükség van (lenne). Meg utakra, közellátásra, tömegközlekedésre meg még egy pár aprócska dologhoz, ami szükséges ahhoz, hogy működjön egy ország. Igen, a te adódból (is).

Persze, be lehet vezetni azt a rendszert is, ami pl. az USA-ban van, hogyha nem fizetsz TB-t, akkor le se szarják, mi van veled...

----------------
Lvl86 Troll

'90 körül már rájöttek, hogy döglik a nyugdíj, az EÜ meg sok sok minden. nem mondom, voltak akkor is botrányos megoldások.
egyébként pedig ha mindent indzsé várunk, akkor miért csodálkozunk azon amiben élünk?
soha nem az a megoldás, hogy az állam majd eltart, meg majd minden indzsé van, mert ez az adófizetői oldalon igen szarul néz ki.

és nem arról van szó hogy "be lehet vezetni", be kellett volna vezetni már a 90-es évek elején.
érdekes módon kevesebb lóvéból üzemelnének a felsőoktatási intézmények, más állami dotációs rendszer lehetne, betörne a kapitalizmus az EÜ intézményekbe, meg ilyenek.

odakint pedig nem TB-t fizetsz mint adófajtát, hanem 6-8 féle biztosítás csomagból választhatsz -alaphelyzetben-, aztán a befizetett összegnek megfelelő ellátást kapod.
(itthon egy mostani átlagosan 30-50ezer Ft TB-t befizető ember pont azt a szar ellátást kapja, mint az aki nem fizet semmit, és nem az irigységről van szó, hanem az elvárt minőségről)

nyilván való hogy sokmindenre szükség van egy ország működésében. de mutass még egy ilyen országot, ahol ennyi mindent finanszíroz az állam, pláne 700.000 munkavállaló befizetett adójából.....

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

még mindig kevés az összefüggés. ott is másképpen működik a közigazgatás, a finanszírozás, az egészségügy, a biztosítás, a kutyaf.sza.......
tehát összegezve, svédek legfeljebb csak hasonlítanak itt-ott. de nem ugyanilyen birkák.
(pl náluk soha sem volt szoci)

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Nézd a Visual Studioért mindenképpen fizetni kell lincencdíjat per user. Ha otthon van, ha gépteremben, ha virtuális gépen, az MS-nek tök mind1. Nem hiszem hogy olyan rohadt nagyot spórolna az egyetem azzal hogy kiszáll ebből a programból.

A diák számára pedig az otthoni beadandó írás mindenképpen kényelmesebb és rugalmasabb.

Mielőtt még valaki megjegyezné, de igen, .Net és win32 oktatás kell.

Ismerve a kormány módszereit, ez csak egy hír, amivel a többi "intézkedésükről" akarják elvonni a figyelmet. Szeptemberig (esetleg októberig) nincs miről beszélni:
" Az egyeztetések jelenleg is folynak, konkrétumokkal várhatóan az őszi tanévkezdésre szolgálnak majd az érintettek. …

… Ennek a konstrukciónak a végleges részleteit is őszre dolgozzák ki a felek."

Majd ezután derül ki, hogy ki spórol, és mennyi lesz ez az összeg.

Ha a hallgatók otthoni használatra nem kapnak MS Office-t (az OS-t már legtöbbször megveszik a géppel együtt), akkor majd nőni fog a warez office-ok száma. Mert attól, hogy pénzért lesz az MS Office, még nem szűnik meg a LO Office és az MS Office formátumok közötti konverzió problémája.

"A közoktatási és felsőoktatási z intézmények továbbra is hozzáférhetnek a desktop termékekhez (Windows, Office), …" Ez biztosítja azt, hogy a hallgatóknak továbbra is az MS Office "kelljen".

Az egészséges gyanakvás keveredik bennem az optimizmussal.
Valami történik. Történik valami?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

Hát, az átmeneti időszak rettenetes lesz.
Továbbá: tény és való, akármit is csinálunk, még mindég windowsra létezik a legtöbb CAD és egyéb program. Nagyon szórakoztató lesz pl. egy BME-nek (vagy az egyes tanszékeinek) erre is odafigyelni, amikor költségvetést csinálnak. Más fejlesztésektől elmegy a pénz: oktatás színvonala tovább fog romlani. Jó hír?... Jó, ez engem, mint egyetemi hallgatót érdekelhet.

A BME-nek nem az MSDNAA program keretében járnak a szoftverek?
http://msdnaa.bme.hu/

"Az MSDN (Microsoft Developer Network – Microsoft Fejlesztõi hálózat) létrehozásával a Microsoft célja a fejlesztõk Microsoft-technológiákkal való munkájának segítése volt. Az MSDN elõfizetõk hozzáférhetnek a Microsoft csaknem összes termékéhez, valamint a kifejezetten a fejlesztõknek szánt cikkeket, leírásokat, példaprogramokat tartalmazó MSDN Library anyagához. A termékekbõl rendszeres frissítéssel megkapják a legújabb verziókat, SDK-kat (szoftverfejlesztõ készleteket), béta változatokat.

Az MSDN Academic Alliance az MSDN elõfizetés kifejezetten felsõoktatási intézmények számára kialakított változata.

Az MSDNAA lehetõvé teszi, hogy a Microsoft közel összes szoftverét (lényegében az Office csomag és játékok kivételével) a BME valamennyi karának oktatói és hallgatói tetszõleges számú példányban felhasználják oktatási és kutatási célra. Ez nemcsak a kész szoftvereket jelenti, hanem a béta és RC (kiadásra jelölt) tesztváltozatokat, a szoftverfejlesztõ készleteket (SDK), információs anyagokat és dokumentációkat is." ...

Sőt (http://devportal.hu/groups/tanulk/pages/msdnaa.aspx):
# Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: Villamosmérnöki és Informatikai Kar
# Óbudai Egyetem: Neumannn Informatikai Kar
# Miskolci Egyetem: Gépészmérnöki és Informatikai Kar
# Pannon Egyetem: Műszaki Informatikai Kar
# Pázmány Péter Katolikus Egyetem: Információs Technológiai Kar (csak belső hálózatról érhető el)
# Debreceni Egyetem: Informatikai Kar
# Eötvös Loránd Tudományegyetem: Informatikai Kar
# Nyugat-Magyarországi Egyetem: Matematika, Fizika és Informatikai Intézet
# Kecskeméti Főiskola: Gépipari és Automatizálási Kar, Kalmár Sándor Informatikai Intézet
# Szegedi Tudományegyetem: Informatikai Tanszékcsoport
# Széchenyi István Egyetem: Műszaki Tudományi Kar, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet tanszékei
# Eszterházy Károly Főiskola: Számítástudományi és Információtechnológiai Tanszék
# Nyíregyházi Főiskola: Matematika és Informatika Intézet
# Dunaújvárosi Főiskola: Informatikai Intézet
# Corvinus Egyetem: Információrendszerek Tanszék
# Pécsi Tudomány Egyetem: Pollack Mihály Műszaki Kar, Műszaki Informatika Tanszék
# Gábor Dénes Főiskola

BME-n voltam én is, villany karon. Én Linuxon csináltam a beadandókat, és MatLab helyett is mást használtam. Az eredmény jó volt, így nem érdekelte őket, hogyan oldom meg, csak készen legyen (csak az utolsó 2 évben tértem át linuxra, így nem tudom, hogy az első 3 évben is alkalmazható lett volna e a hozzáállásom).
Szinte mindenre van alternatíva...nem mondom, szoptam én is vele de rendesen, de akkor sem akartam winen megcsinálni. Ez meg már az én bajom :)

Remélhetőleg a szoftverkörnyezettel szemben támasztott követelményt is igazítani fogják a körülményekhez!
Feltéve ha az optimista forgatókönyv lesz az igazi és nem az MS megerősítését szolgála ez az egész.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

"Az MSDNAA lehetõvé teszi, hogy a Microsoft közel összes szoftverét (lényegében az Office csomag és játékok kivételével) a BME valamennyi karának oktatói és hallgatói tetszõleges számú példányban felhasználják oktatási és kutatási célra."

Ez nem csak a VIK.

--
Don't be an Ubuntard!

Az eddigi legjobb döntés, amit hoztak.
Azonban gyanúm szerint ez csak egy közjáték, hogy az MS az árat csökkentse.
(amit biztosan meg is fog tenni, mert félő hogy az emberek elkezdenek gondolkodni)

Vajon tervezik ezt a közoktatásban is meglépni?

Nem csak róluk van szó, hanem az intézményekről is.

"A felsőoktatási intézmények többé nem kapnak Microsoft szervertermékeket" --> "A közoktatási intézmények többé nem kapnak Microsoft szervertermékeket".

Elég kellemetlen lenne. Ahol én dolgozom, ott "csupán" ~70 számítógép van 7 mbit-nyi sávszélre. Ameddig nem volt WSUS, addig minden patch kedden használhatatlan volt az internet kapcsolat. Ha most elvennék ezt tőlünk akkor újra elég nagy slamasztikában lennénk (persze lehet squid-al gányolni :P).

"További változás, hogy a Windows Server kivételével a közoktatási intézményeknek is megszűnik a hozzáférése a Microsoft szervertermékekhez, de azok az iskolák, amelyek jelenleg is használnak ilyeneket (pl. SQL Server, Exchange Server), egy kedvezményes konstrukcióban továbbra is elérhetik őket. Ennek a konstrukciónak a végleges részleteit is őszre dolgozzák ki a felek. A közoktatási és felsőoktatási z intézmények továbbra is hozzáférhetnek a desktop termékekhez (Windows, Office)"

mi gimnáziumban használunk winserver 2003-on isa-t. most akkor ezt cserélhetjük mondjuk valamilyen linux disztro+squidre?

Már ugyan nem érint engem, de...

Nem egyszer volt, hogy doc-ban kellett beadni valamit. Még a szakdolgozatomnál is doc volt az elvárás, hogy a local sharepoint szerveren faszán jelszóval védve lehessen megosztani a könyvtárban. Ooo-val készült docban volt már elcseszve formázás, layout amikor wordben nyitottam meg.

Basztak már le azért is, mert nem tettem sortörést a txt-be (illetve tettem, csak a notepad leszarja a \n-t \r nélkül...

Tanár szakon tanultam logoban programozni, ami win alatt fut. Legalábbis a comenius logo amiből vizsgázni kellett... Meg tanultam Visual Studioban programozni...

Ennyit az opensource-ről.

Tisztelettel ellenvetnék mint infotanár. Folyamatosan fejlődünk és tartjuk a tempót (egyenlőre). Kétségtelen azonban, hogy ha hirtelen kell delta +10% helyett +380% újdonsággal megbírkózni az sokaknak nehézséget jelent. Mindazonáltal szerintem a legnagyobb csapás pont nem az infotanárokat érné, pár egyébb tárgyat oktató kollégában viszont biztosan megállna az ütő ha kihúznák alóla a jó öreg windózát. Részemről legfeljebb az lenne aggályos, hogy min fogok CAD-et tanítani.

Ettől függetlenül nagyon helyes a döntés, rég meg kellett volna hozni. Ha teljesen rossz irányba gyaloglunk, nem megoldás az, hogy juj jujj olyan sokat kellene visszamenni, most már akkor menjünk erre. Meg kell fordulni és a helyes irányba menni.

Nem tudom, hogy a te karodon pontosan mennyire voltak rugalmatlanok a tanarak (a könyvtárról vagy az IT-ről beszéltél?), de nálunk egészen jól vették, hogy pdf-ben dobáltam nekik a beadandókat. Valóban, a szakdolgozatnál a .docban leadott példányt én sem tudtam kikerülni a könyvtári példány miatt, de ezt egy rövid átállással biztos meg tudják oldani, ha nagyon akarják -- bár erre a részére neked nagyobb rálátásod van emlékeim szerint. :P

----
i3No7V 3W 3^V37

Erősen tanárfüggő. Számtech szakon volt hogy rajzeszközöket használva kellett word doksit csinálni, és ugye az oo-ban jól összerakott valami szétcsúszott. Meg ilyen apróságok. PDF-re egyik tanár azért szólt be, mert nem tud belejavítani. Mindenesetre ilyen apró döccenések voltak. Nem mondom hogy tejesen rugalmatlanok lettek volna az túlzás lenne.

Valamint halihó! :D

Most lehet, hogy én álmodtam az egészet (szoktam mindenfélét), de exem pedagógián, bátyám barátnője az ELTE jogi karán, barátaim közül egy lány a Károly-n OpenOffice-ban írták diplomamunkájukat, elmentették doc-ba, és a kutya nem vette észre, kitűnő eredménnyel diplomáztak mind. Ezek után kissé kétkedve állok az elé, hogy doc-ot kizárólag ms-officeban lehet pötyögni.

Részemről sajnos tapasztalat, hogy hajlamos a két program másképp kezelni bizonyos formázási elemeket. Így ha az ember nem is MS Wordben írja azt, aminél követelmény a .doc, érdemes legalább a végén azzal is megnyitni és szánni egy pásztorórát a korrigálásra, aztán úgy továbbítani. Mindez persze azt feltételezve, hogy akihez eljut, az MS Worddel óhajtja olvasni.

----
i3No7V 3W 3^V37

Aham, és majd diákként megveszem a windózukat soktízezerért?
Majd lewarezolom ingyen, azt szevasz.
Nekem elég hülye ötletnek tűnik a hallgatóktól elvenni a lehetőséget legális windows használattól...

Kodra? Perszehogy :)
Eddig az volt h azért kellett ez az egész lerablás, mert a a csóringer diákoktól elvárták, hogy faszán formázott vörd doksiban adják le a beadandókat, azért meg meg kellett volna venni a wint, meg a vördöt is. Most lesz majd ODF, ahhoz meg nem kell egyik sem.

[ironia on]
Nekem elég hülye ötletnek tűnik szegény dolgozó embertől elvárni, hogy vegye meg sok pénzért a wint.
[ironia off]

Mennyivel jobb az az egyetemista, mint aki húzza az igát? Neki miért jár alanyi jogon? Azért hogy húzhassa egyetemi hálón (az én adómból) le a lopott filmeket? Ez a lewarezolom szöveg meg...
Menj el dolgozni barátom pár évet, aztán utána majd követelőzhetsz...

Igen, kissé elkapott a gépszíj, ebben igazad van, lehettem volna finomabb is, csak sajnos ahogy írod, 1-2 egyetemista van, aki nem lopja. A többség meg abban nőtt fel, hogy ingyen van, mert torrenten fent van... Vagy épp csak leejti magasról, s levarezolja. Én meg gürcölök azért, hogy legyen a popsija alatt egyetem, hogy majd a jövő szép és jó legyen.

Eddig sem járt ingyen a Windows, szükség volt frissítési alapra (legalább egy OEM Windowsra).

Idézem a Tisztaszoftver Program régi weboldaláról (Google cache-ből kikukázható):
Szükséges-e legális operációs rendszer (frissítési alap) a Campus szerződésben található Windows frissítés jogtisztaságához?

Igen. Új hardver vásárlása esetén az OEM (Original Equipment Manufacturer) konstrukciót javasoljuk, amely kedvező áron biztosítja az operációs rendszert (és így a jogtiszta Windows frissítési alapot) az új számítógéphez.

"én nem akarok szoftvert lopni, de muszáj"

Na ez az ami szemenszedett otromba hazugság! Edu licenc eddig is létezett, mert az M$-nek is érdeke, hogy megfertőzze a köv. generációt. Olcsóbban meg fogod kapni így is, ha van hallgatói jogviszonyod. Ha meg nincs pénzed a licencre, akkor a gépre sincs.
Másrészről meg, külön sasolni kell azokat a termékcsoportokat, ha komplett gépet/ laptopot veszel, ahol egyáltalán OS nélkül meg tudod venni.

Ez mind, amit leírsz, úgy ahogy van, kamu!

A másik meg: ha nincs saját gépre (meg rá OS-re) pénzed, akkor az egyetemen tuti lesz gépterem, ahova leülsz, és megcsinálod ott. Ha nincs, akkor válassz másik egyetemet!

Saját példát tudok mondani: SZTE-n a könyvtárban, max. tárgyfelvételi időszakban láttam olyat, hogy tele lett volna a gépterem. De talán még olyankor is akad pár szabad gép, akármilyen sokan is vannak.
És még evvel együtt jut az olyan diákokra is gép, akik csak "fácsézni", honfoglalózni, wiwezni, meg egyéb marhaságok miatt jönnek.

Az a véleményem, hogy a legtöbben azért jönnek egyetemre, mert addig se kell semmit se csinálni, csak bulizni. Mondom ezt az egyetemen oktatóként, látva, hogy kb. mennyire szarnak bele a diákok a tanulásba! (Tisztelet a -sajnos nagyon kevés- kivételnek!)

Ha meg nincs pénzed a licencre, akkor a gépre sincs.

Ne haragudj, de ebben a mondatban semmi logika nincs. Pont az a probléma, hogy ha már az ember beruház egy számítógépre, akkor elköltött egy csomó pénzt, és nem biztos hogy még az oprendszer is, meg a felhasználói szoftverek is beleférnek. Tudod, amikor korlátozott erőforrásokból gazdálkodik egy család, és hitelre vesznek egy számítógépet, hogy legyen, akkor rohadtul nem mindegy akár plusz 10ezer forint is amit licenszre költesz.

A másik meg: ha nincs saját gépre (meg rá OS-re) pénzed, akkor az egyetemen tuti lesz gépterem, ahova leülsz, és megcsinálod ott. Ha nincs, akkor válassz másik egyetemet!

Te jártál egy egyetemre (illetve ha tanítasz akkor többre is), és tapasztaltad amit tapasztaltál, de nem mindenhol ugyanez a helyzet. Minőségi és mennyiségi különbségek vannak géptermek és géptermek közt. Vannak jók és rosszak, és ha valaki az utóbbit fogja ki akkor meg van lőve vele. Nem is biztos, hogy az ilyen géptermekben rendelkezésedre áll minden progam ami kell. Könyvtárat említettél, nálunk is a könyvtár volt az elsődleges "tanuláskiegészítő" hely. Viszont ott volt offisz, meg internet. Semmi másra nem volt alkalmas. A szakomon volt programozás rendesen, de gyakorolni, főleg komplexebb beadandókat írni kb egyik gépterem se volt alkalmas. Azt se felejtsd el, hogy van aki nem tud ilyen helyeken tanulni. Zavaró a tömeg, az, hogy mások hangoskodnak, stb. A harmadik amit te is említettél a tele gépterem: Én milliószor álltam már sorban, nem csak tárgyfelvételkor. Úgy csinálj beadandót, hogy ki van számítva percre az időd, és érzed a nyomást, mert tudod hogy mögötted álló türelmetlenkedők az anyádba kívánnak, mert nekik fontosabb dolguk van.

Az a véleményem, hogy a legtöbben azért jönnek egyetemre, mert addig se kell semmit se csinálni, csak bulizni.

Ezzel egyet kell értsek. Azonban volt nekem olyan csoporttársam is aki szeretett volna tanulni, megvolt az igyekezet, csak épp csóró volt. Neki biztos nagyon is számított az a 10-20 nemtomhányezer forint amit win licenszre kell költeni, ha jogtiszta akar lenni...

de ugyan, ki törődik azzal, úgyis mindenki ingyen windowsszal jár.

Ez is olyan dolog, hogy vagy lehet, vagy nem

Napi 2 órát utaztam, amit számoljunk mondjuk 3-4-nek a buszra várás, buszig kisétálás, busztól iskoláig sétálás, busz megérkezése és az első óra között lévő értelmes dologgal nem tölthető idő miatt. Emellett volt hogy úgy sikerült összehoznom az órarendet, hogy reggel nyolctól délután négyig iskolában vagyok, 1-1 órás lyukakkal. Tényleg kurva sok időm volt, csak épp dolgozni nem lehet ilyen random összevisszaság mellett. Van aki meg tudja oldani, aki meg nem, az bekaphatja ugye :)

Azzal egyetértek, hogy nyári munka, meg amikor lehet akkor legyen. De amikor nem lehet, akkor mi van?

Télleg érdekel a véleményem?
Igen, aki nem tudja megoldani a dolgot, az valóban bekaphatja. Részben azért, mert az ősszocialista látszat ellenére az oktatás nem ingyenes, már általánosban sem, részben meg azért, mert akkor tanuljon úgy, hogy valami érdemi ösztöndíja is legyen, és válasszon főiskolát/egyetemet úgy, hogy ne szívassa be magát ilyenekkel. Vagy intézze úgy a dolgait, hogy beleférjen utazásba, tanulásba, vállaljon délutános műszakot a konzervgyárban, vagy a sarki mekiben a lediplomázott bölcsészek műszakváltására, hordjon újságot. Welcome to the reality.

Az egészben az a legszebb, hogy jó esetben faszán kiműveli magát a jógyerek proprietary technológiákból mások pénzén, aztán az első géppel lekoccol külföldre.

Én éjjel dolgoztam, mikor egész nap órám volt. Nekem is 2,5 óra volt az utazgatás a suliig. Nem mondom, hogy végtelenségig lehet bírni, de egy huszonéves szervezet még bírja. Mint ahogy a heti hét napból haton a hajnalig tartó bulit is. Ez is saját tapasztalat :)

Azt se felejtsd el, hogy van aki nem tud ilyen helyeken tanulni. Zavaró a tömeg, az, hogy mások hangoskodnak, stb. A harmadik amit te is említettél a tele gépterem: Én milliószor álltam már sorban, nem csak tárgyfelvételkor. Úgy csinálj beadandót, hogy ki van számítva percre az időd, és érzed a nyomást, mert tudod hogy mögötted álló türelmetlenkedők az anyádba kívánnak

A való életben is vannak határidők (és a főnökök rendszerint mindent alul méreteznek )
Ez is a képzés része :-)

"Ne haragudj, de ebben a mondatban semmi logika nincs. Pont az a probléma, hogy ha már az ember beruház egy számítógépre, akkor elköltött egy csomó pénzt, és nem biztos hogy még az oprendszer is, meg a felhasználói szoftverek is beleférnek."

Azt ugye tudod, hogy a campus licencben sem járt eddig sem ingyen OS, csak upgrade verzió?! Legalább egy OEM win*-nak kellett rajta lenni, hogy használhasd a W7 Ultimate v. WXP Pro verziót.
Márpedig otthonra, mond már meg mi olyan nélkülözhetetlen a tanulmányaidhoz, amire nem elég neked egy XP home, v. W7 home!

A másik meg: ha olyan egyetemet választasz, ahol a hozzáállás silány, akkor válassz másikat, sőtt az sincs megtiltva, hogy dolgozz mellette! Én másodéves egyetemista korom óta dolgozom, előtte meg nyaranta kijártam a mezőgazdaságba a szüleimmel együtt!

Minden híresztelés ellenére: A munka nem derogál!

Edu licenc eddig is létezett, mert az M$-nek is érdeke, hogy megfertőzze a köv. generációt. Olcsóbban meg fogod kapni így is, ha van hallgatói jogviszonyod. Ha meg nincs pénzed a licencre, akkor a gépre sincs.

mi ez a bullshit ?

Nem hogy örülne az ember hogy van egy lehetőség, amikor is olcsóbban kapod meg a terméket, még mögé kell látni minden baromságot :)

Senki nem kötelez hogy megvedd, ott van a linux, olyat pedig nem láttam még hogy azért vett volna valaki MS terméket, mert "olcsóbban adták" ...

És hogy ezt megpróbálod úgy előadni mint egy összeesküvéselméletet az külön vicces.

De ha ezt a példát követjük, hogy olcsóbban megkapják, akkor miért nem raknak fel egy ubuntut, hiszen azért még fizetni sem kell.

Vagy a Linux disztribúcióknak nem megy ez a "megfertőzés" ?

Mikozben szazmillios eves koltsegvetest rebesgetnek _egy_ intezmeny eves internet-kapcsolataert, elegge apropenznek tunik a 400 millio. Mi van a maradek 25 milliarddal?

----------------
Lvl86 Troll

Tisztaszoftver.hu-nál kicsit másképp tudják:

"Üdvözlöm,

A napokban ellentmondásos hírek láttak napvilágot arról, hogy az új szerződés értelmében kik használhatják legálisan a Tisztaszoftver program keretén belül a Microsoft termékeit.
Egyes hírek szerint ezentúl csak az oktatók, mások szerint az oktatók és a diákok is. Melyik hír fedi a valóságot?

Tisztelettel,"

"Tisztelt Ügyfelünk,

A szerződés értelmében a felsőoktatásban érvényes tanulmányi igazolással rendelkező aktív állapotú hallgatók és érvényes munkáltató igazolással rendelkező oktatók, rendszergazdák (akinek az intézmény az igénylőlapot ellen jegyzi) jogosultak.
A közoktatásban az érvényes munkáltató igazolással rendelkező oktatók (akinek az intézmény az igénylőlapot ellen jegyzi) jogosultak.

Üdvözlettel:
Tisztaszoftver Helpdesk"

-------------------------
Trust is a weakness...

Valahogy le kell verni a licensz árakat. :)

-
Debian Squeeze

Kövezzetek meg de én nem örülök a lépésnek. A munkámhoz nem használok Windows-t de sokan igen (kutatóintézetben dolgozom). Külföldön az egyetemek/kutatóintézetek környezetében a Windows/Office/Matlab/Mathematica/Maple sok helyen úgy van, mint a levegő, minden dolgozónak és hallgatónak jár, mert munkaeszköz. Remélem mi is eljutunk egyszer idáig. Igen, tudom vannak open source alternatívák, de pl. pont matematikai szoftverek esetén a meglévő alternatívák képességei finoman kifejezve is "hiányosak". (Személy szerint egyszer két napig szívtam egy alulcsordulásos octave bug miatt, míg rájöttem, hogy a temérdek kód amit írtam jó, csak az octave bugzik.)

(Mondjuk egy kedves ismerős akinek volt egy nagyobb projektje, akart venni itthon egy sokgépes kampusz Matlab licenszt. Felhívta őket és az udvarias visszautasító válasz az volt, hogy "ők kelet Európába nem adnak el kampusz licenszt". Nesze neked előítéletek, meg jogtisztaságra való törekvés.)
---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

jellemzoen minden valtozasnak vannak vesztesei, vagy olyanok, akiket kellemetlenul erint a dolog. A kormanyzat reszerol vilagos a torekves: penzt akarnak sporolni az IT-n, es az allami szereplok minden IT-beszallitoval ujratargyaljak a szerzodeseket - nyilvan nem azert, hogy tobbet fizethessenek. Szepen illik ebbe a sorba a felsooktatas microsoft licenceinek megkurtitasa.

Amugy a hivatkozott cikk nem azt mondja, hogy a hallgatok nem hasznalhatnak az _egyetemen_ ilyen cuccokat jogtisztan (kiveve szerver termekek), hanem hogy otthon nem. Gondolom, lesz 1-2 vallalkozo vallalkozas, akik majd ajanlatot tesznek a szerveroldali termekek kivaltasara. Eleg sanszos, hogy sok microsoft szerver termeket minden tovabbi nelkul ki lehet szorni. Ahol pedig megis kell, ott olcsobb megvenni a szukseges licenceket, mint egy bianko licencet venni sok zseert.

Bajban van a magyar nyelv

Matlab/Mathematica/Maple
http://www.mathworks.com/products/matlab/requirements.html
http://www.wolfram.com/mathematica/features/system-requirements.html
http://www.maplesoft.com/products/system_requirements.aspx

Ahogy elnézem mind megy Linuxon.

Office-ban nem tudom mit használsz, de biztos nem elég a LibreOffice funkcionalitása?

Ha elég akkor Windows már nem is kell neked... :)

Üdv: Tamaas

"de biztos nem elég a LibreOffice funkcionalitása?"
Ebben a partikuláris környezetben/tématerületen (mérnöki/matematikai publikáció) a LaTeX pozíciója szerintem még mindig megingathatatlan. (legalábbis én mind a környezetemben mind külföldi publikációkat olvasva ezt látom...) Ja, és természetesen ebben mondjuk szintén nem korlát a Linux.

A technikai, mérnöki területeken talán inkább a különféle CAD programokat tekintve van űr - de ezt csak mint kívülálló mondom mert én ilyesmit pont nem használok...

Catia és Pro Engineer előző változata még megjelent Linuxra is. Pro Engineer, ill új nevén Creo most is elérhető Solaris/x86ra, ami szintén szabadon letölthető unix. a legújabb Catia serverből továbbra is van linuxos a kliens lett csak windowsos. a Medusa az egyik régebbi múltú, ma is aktívan fejlesztett CAD és van linux változata.

Tehát linuxra van NX és Medusa. Pro Engineer van a szintén szabadon letölthető Solarisra. Catiaból az előző verzió elérhető linuxra, tanuláshoz nem kell feltétlenül mindenből a legújabb. úgy mellesleg az NX az egyik legprofibb CAD, nem kell minden nap más CAD programot használni az eredményes tanuláshoz imho. ha pedig egy kooperatív képzésben partner cégnek mégis valamelyik másik CAD programot részletesen ismerő egyetemistákra van szüksége, lesz szíves megfinanszírozni a CAD és az alatta levő os árát, sőt tegyen vasat is ezek alá.

Tehát még mindig az a helyzet, hogy linuxra van NX. Medusa-t ne erőltesd.

"tanuláshoz nem kell feltétlenül mindenből a legújabb"

Nagyjából igaz is lehet, de vedd figyelembe, hogy ezeknél a termékeknél a verzióváltás többnyire takar is valamit, nem úgy mint - ahogy mostanában divat - foss körökben (kernel 3.0, firefox 5, másrészt érdekes kérdés lehet, hogy vajon miért dobta a ptc és a dassault systemes is a linuxos verziót, van pár tippem, de az már nem tartozik ide).

Egyébként az egésszel a fenti "linuxra bőven van CAD" ordas nagy csúsztatásodra próbáltam rávilágítani. Ha azt írtad volna például, hogy windowstól eltérő rendszerekre is bőven akad CAD rendszer, írtam volna rá egy +1-et.

Többire +1.

--
dropbox

Minden tiszteletem, hogy ennek utána néztél (tisztában voltam vele én is), de legközelebb légy szíves olvasd el amit írok:
"A munkámhoz nem használok Windows-t de sokan igen..."

Nem rólam van szó, hanem azokról a kollégákról akik tényleg ahhoz szoktak vagy olyan szoftvert használnak, ami windows only. (Van ilyen, belső fejlesztésű, több is.)

A példám annak szólt, hogy nálunk leépül a rendszer, máshol meg minden "ingyen" van. Arra világítottam rá, hogy a leépítés nem fogja meghozni a Linux reneszánszát, félreértés ne essék...
---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

ma még tényleg akkora divat alkatrészenként venni az asztali számítógép részegységeit és otthon összeszerelni? mert igazán csak itt volt haszna a tiszta szoftver programnak. a kiskereskedelemben vagy otthon összeszerelt PCknél számít csak igazán az OEM licenc ára, amit egyébként többszörösen drágábban ad a Microsoft, mint a nagy brand gyártóknak. bár ezzel csak maga alatt vágja a fát.
ma már több notebook kel el, mint asztali PC. a notebookokat már általában brand gyártóktól veszik a magyarok is. azokon pedig illene lennie oem OSnek, és gyakran alig kerül többe az oem windowsos változat. természetesen ismerem a magyar viszonyokat. neves gyártók is képesek odabaszni a polcokra os nélkül vagy freedossal a máshol windowsal árult notebookjaikat. de lehet más EU tagállamból is vásárolni, még csak utazni sem kell, van webshop.
te írtad előbb,
"egy kedves ismerős akinek volt egy nagyobb projektje, akart venni itthon egy sokgépes kampusz Matlab licenszt. Felhívta őket és az udvarias visszautasító válasz az volt, hogy "ők kelet Európába nem adnak el kampusz licenszt""
ha ilyen a hozzáállás mi a francnak toljunk milliárdokat az adófizetők pénzéből Ms licencekre?!

az általános mentalitásra értettem. ha egy magyar egyetem nem kap kedvezményes licencet, akkor úgyis warezolni fog, mert pénz kell a fűtésre, fizetésekre és ezer fontosabb dologra. warez sw alá pedig akkor már minek legális os. a matlab persze itt rossz példa mert az van linuxra is.
az egyébként megjegyzendő, hogy a Microsoft nem lekezelő keleteurópával szemben, másokkal ellentétben. ami itt felróható nekik, az nyugaton is felróható. az előnytelen tiszta szoftver szerződések pedig az azt aláíró kormányokat minősítik. ha a Microsofttal szemben dilettáns hülyék ülnek le sok milliárdos szerződést aláírni, miért kellene elszaladniuk ugye:)

Nem tudom a pontos forrását én sem, de abban biztos vagyok, hogy jó ideje így van.
Akárhányszor rákérdeztem új notebook beszerzésénél, hogy a kiválasztott modell-t lehet-e linux-al / OS nélkül kérni, és szinte árukapcsolással, csak úgy kapod meg, hogy valamelyik win -t kifizeted, esetleg plusz pénzért business prof helyett xy. másik licencre upgradelheted, de amikor ezekre rákérdezek, mindig ilyesmire hivatkoznak, hogy csak OS-el árulhatják...bla..bla..

Azért kérdezem, mert sok emberrel találkoztam már, aki állította ezt, de ha kértem, hogy mutassa meg a pontos rendeletet, paragrafust, akármit, akkor azt nem sikerült eddig. Éppen ezért szívesen veszem, ha valaki belinkeli nekem, hogy hol és ki rendelte el, hozta törvénybe vagy akármi.

--
trey @ gépház

Tényleg támaszd már alá valamivel...

Beütöttem FF-ba ezt (lehetne más is, tökmindegy):
http://www.edigital.hu/Notebook/Asus_K52DE-EX083D_notebook_+_Ajandek_taska_es_eger-p259996.html

A részletezésnél (LEÍRÁS) ez van:
Specifikáció:
Operációs rendszer: Nincsen
Operációs rendszer támogatás: Windows Vista, Windows 7

S ez csak egy sok variáció közül, lehetne más bolt, kisker stb.

"azokról a kollégákról akik tényleg ahhoz szoktak vagy olyan szoftvert használnak, ami windows only. (Van ilyen, belső fejlesztésű, több is.)"

Tehát a vezetésetek egy hibás döntését, miszerint windows-only módon fejlesztetek, szeretnétek, ha továbbra is más fizetné az árát... Nice!

Szerintem az ilyeneket kell, hogy kimossa szépen az evolúció!

Az a minimum, hogy ha már saját magunk fejlesztünk, gondolunk a portábilitásra. Szerintem.

Ez olyan lesz, mint ha kapa nélkül kéne kapálni.

az ugye megvan a hoborgoknek, hogy ez nyilvan nem az informatikai karokat erinti, ahol eddigis MSVC volt, ott ugyis most is megoldjak majd valamilyen penzbol a Windows liszenszet (nem beszelve az autocadrol es tarsairol amelyik szakon tananyag, eddig is megoldott volt pl. az SPSS), itt inkabb arrol van szo tobbnyire, hogy a jogasz- es bolcseszhallgatok az ugyvedbojtari/titkarnoi feladatokat (CV-jukben "magasfoku szamitogepkezelesi ismeretek: World, Exel") siman megtanulhatjak Linux es LibreOffice alol is, es akkor munkahelyre kikerulve se lesz a Windows+MS Office musthave

> Az lehet, de ha notepad ismeretekkel megy majd dolgozni,

Vagy nem csak notepad ismeretekkel. Mit szerettél volna mondani? Kell a windóz a suliba, mert különben _mindenki_ csak notepad ismeretig jut? Egy "ha"-val kezdődő történet kevéssé alkalmas a mondanivaló megfogalmazására.

IT rokon szakon ne az legyen már a tananyag, hogy a VS-t hogyan kell kurvagyorsan bekonfigurálni. Meg ne az legyen már a mondás, hogy binugzon nem lehet enterspájz pogromozni. Legrosszabb esetben ott van a svájcibicska eclipse, oszt csókolom. Vagy meg lehet venni egyénileg a liszenszet, amikor a gépet is.

Na, azert a svajcibicska Eclipsenek is megvannak a maguk fogyatekossagai. (Ettol fuggetlenul jo program, szeretem, hasznalom, de C++ -ra inkabb egy VS vagy XCode, .NET-re meg vegkepp VS. Legutolso Linuxos fejlesztesem is ugy nezett ki, hogy megirtam Windowson aztan portoltam Linuxra. Par GCC specifikus hulyeseget es a libpq linkelest leszamitva nem volt nagy kunszt, cserebe joval kenyelmesebb volt VS-ben fejleszteni.)

----------------
Lvl86 Troll

Persze, hogy van, de alapvetően, kényelmes környezetek, amiben ráadásul sokminden egy helyen integráltan van.

Egyébként meg de, az IDE-t is ugyanúgy meg kell tudni tanulni használni. Ismerje már a debugger, refactoring, unit testing, stb. eszközöket, mert ezek az eszközei.

Egyébként meg most néztem végig a kari levlistát. Tele van C#, néhány Java és elvétve PHP-s hirdetéssel. Ismerősék szintén C#-st keresnek, másik ismerősöm szintén .NET környezetben dolgozott, harmadik Javazik (breaking news: olyat is tanítottak nálunk, az egész arra volt jó, hogy megutáljam a NetBeanst), hébe-hóba látok olyat, hogy egyáltalán C vagy C++ kelljen. Persze, mint keigészítő dolog, előfordul, de tipikusan ez a három, ami megy, nagyon itthon: C#, PHP, Java.

Innen kezdve meg bejön a piacképesség is.

Aki meg azt hiszi, hogy attól, hogy valahol C# nyelven megy alapvetően a fő oktatás, attól még más programnyelvet nem látnak egyáltalán a hallgatók, az téved. Persze, más kérdés, hogy milyen mértékben lát, mert sajnos az a tapasztalatom, hogy nálunk, mérnök infón még mindig több a programozás, mint pl. ELTE proginfen és, ha valami nagyon nincs, az tényleg, kifejezetten szoftverfejlesztő/tervező szak, de ez már inkább az oktatási rendszer fogyatékosságát mutatja.

----------------
Lvl86 Troll

Erről jut eszembe az Assembly-ről még nem is beszéltünk.

Minap olvastam valahol egy levlistán, hogy egy amerikai srác valami kis egyetemre jár. Összedobott valami végtelenül egyszerű mikrokontrolleres dolgot. Szeret buherálni azt írta. Még ugyan nem végzett a sulival de már bejelentkezett hozzá a Los Alamos kutató bázisról a hadsereg, meg az Intel is hogy menjen hozzájuk dolgozni.

Na és a srác ahhoz kért segítséget, hogy majd melyiket válassza ha lediplomázik.

A másik meg, hogy NASA is Fortran programozókat keres.

A lényeg jó ha a diák kap olyan képzést, ami aktuálisan a mainstreambe tartozik, de ne felejtsük már el, hogy az elméleti alapokkal kell tisztában lenni. Nem kell csak azért több milliós Oracle vagy MSSQL szerver mert megírod életed első Selectjét. Illetve soha nem tudhatod, hogy a Pistike Bt-ben fogsz Javaban programozni, vagy a NASA-nál asm-ba.

--
GPLv3-as hozzászólás.

1-2 ilyen "buheralo" arcot barmelyik egyetemen osszeszedsz. Azert minden egyetemen talalni nehany arcot, akinek van eleg ideje/penze/energiaja, hogy melyen beleassa magat bizonyos dolgokba, reszt vegyen kutatasi projektekben, stb. (Meg van, akinek "kell" TDK-zni, stb. :D)

A sajat sulis (OE-NIK) Oraclen, SAP-n, MSDNAA-n, cisco cuccokon meg egyeben nem lepodnek meg, ha amolyan tamogataskent kaptuk volna (sok egyeb mellett), gyanitom nem veletlen kerultek ki ezek a logok a kari oldalra.

Az assembly tudas meg nagyon komolynak hangzik, csak epp retegigeny. En is gondolkoztam mar azon, hogy lehet, valami retegnyelvbe lenne erdemes belemaszni pro szinten, amiert lehet kerni (meg meg is van hozza az erdeklodesem), csak aztan belegondoltam abba is, hogy jo esellyel masok utan kell takaritani, nem veletlen keresnek ahhoz embert...

"mert megírod életed első Selectjét"

Persze, az elso select-t egy SQLite/MS Access/Random hasonlo szintu cuccban is meg lehet irni es en is ruhellem az Oraclet, foleg a hisztis ribanc parserjet (na meg a szarkupac okadek APEX-t sikerult meg jol megutaltatni sulin, de hogy az miert van nalunk ahelyett, hogy valami ertelmesebbet tanulnank az egy kulon tortenet), de legalabb ha egyszer ugy adodik, hogy azon kell dolgozni (Java-s korokben pl. eleg jo esely van ra), akkor jobb, ha nem ott talalkozik vele eloszor az ember. ugyanezzel mar egyszer le lettem itt szolva, valahol jogosan.

"de ne felejtsük már el, hogy az elméleti alapokkal kell tisztában lenni"

Nah, ez megint egy erdekes formedvenye a felsooktatasnak. Egyreszt van az ELTE-IK fele "tanitsunk meg mindenfele matek elmeletet aztan biztos jo lesz" hozzaallas, ami szep meg jo, csak epp szoftvert tervezni es fejleszteni valamint gyakorlatban hasznalni nem tanuljak meg az anyagot a hallgatok. (Vagy ami szamomra meg furcsabb, hogy az osszes ELTE-s ismeros csak pislog a digittech es archi jegyzeteinkre, nem azert mert hulyek, egyik, pl. most allamvizsgazott).

Masik irany a gyakorlatiasabb, ahol moderalt mertekben van elmeleti anyag - NIK pl. ilyen, de amennyire hallom masoktol, nalunk - meg mindig eleg gyakorlatias a kepzes a tobbihez kepest. (Most eltekintve a mernok informatikus szak, mint torzsulott fogyatekossagaitol*) De ezzel is az a gond, hogy oke, hogy ad egy alapot, de vagy helyre kerul az a joemberben vagy nem, ahhoz, hogy dolgozni tudjon effektive, ahhoz meg meg lehet, hogy pluszba kepezni kell az elso melohelyen (nah, vajon miert van minden allashirdetesben X ev szakmai tapasztalat megirva?). Szep meg jo, ez az elmeletben tudjuk a dolgokat, de az ipar - szerintem jogosan - azt varja el, hogy gyakorlati tapasztalatunk is legyen. (Szakmai gyakorlatot ugye senki nem fog itt most emliteni... 6 het az vicc, raadasul regebben 4 het volt. Nehol a betanulasra tobbet szannak...)

* Amolyan mindenbol egy kicsit, de igazabol semmibol se elegendo. Pl. Mivel nem kifejezetten szoftveres szak, egy szoftverfejlesztonek keves lehet az az anyag (masoknak meg tul sok a szoftver resz) viszont (a tipikus "tanitjuk, mert elo van irva, hogy ne legyel szakbarbar**" targyakon kivul) eleg sok az elektro/villany/digit vonal, ami (szamomra) digittol felfele erdekes volt, de a villanytant utaltam. Viszont annyira nem tanuljuk meg, hogy utana azzal erdemlegesen tudjunk is dolgozni, mert ahhoz keves. Persze, lehet mondani, hogy azert vannak a villanykarosok, de ott meg a programozas az, ami azert annyira nincs meg.

** Ha valakit nem erdekel ez-az, felesleges szabvalokkal kenyszeriteni, mert haszna nem lesz.

----------------
Lvl86 Troll

Nagyon helyes.

Ha egy intezmenynek kell Windows, vegye meg, ne az adobol menjen.

Oly mindegy. Akinek annyira kell a Winfos, annak fél percig tart elindítani egy aktivátort, ami feltöri neki.

Úgy látom sokak szerint emiatt az oktatási intézmények tömegesen fognak átállni linuxra, ez a legtisztább jele annak, hogy nem olvasták a cikket. :)

A felső- és közoktatási intézmények a kliens windowsokat továbbra is megkapják, és talán ez a legjelentősebb költség a teljes tisztaszoftver programban. Következésképp a 400M Ft-os becslés szerintem teljesen korrekt. Persze a szervertermékek hiányozhatnak az intézményekből, talán néhol a vásárlás helyett valóban linuxra cserélik (végül is jár support), de ez a desktop linux elterjedésén semmit nem fog segíteni. Szépen hangzik, hogy választhatnak az intézmények windows kliensek helyett sulixot is, de nem fognak.

A hallgatók meg szerintem eddig is inkább warezoltak, mert a tisztaszoftveres windows megrendelése macerás, ráadásul upgrade alap is kell. Akiknek meg valóban szükségük van windowsra, azok valószínűleg olyan oktatási intézménybe járnak, aminek van msdnaa előfizetése (nem tudom, pontosan milyen módon fizetik), így továbbra is jogtisztán szerezhetik be. Ahogy nanto is írja, csak az nem fog windowst kapni, akinek tényleg semmi szüksége rá.

--
Don't be an Ubuntard!

A desktop linuxokat nem tartom reális alternativának az r0 userek részére.
Ha más nem a játékok miatt. Szerintem ideje lenne tisztán látni. Az állam nem akar x forintot kihajitan iaz ablakon, itt is pont ugyanúgy megszorit, mint mondjuk a rendvédelmiseknél, és pont ***ik bele a következményeibe. Eddig is megoldotta mindenki aki akarta, most is igy lesz. A cégeket szivatja a bsa mint eddig, a home user warezolja a wint mint eddig, az egyetlen változás, hogy az államnak ezentúl kevesebb pénzébe kerül, a felelőséget meg lehajitotta a saját válláról a user vállára. Mindenki büntetőjogi felelősége, hogy warezol e. Ahogy a tisztaszoftver előtti időkben, úgy most sem lesz áttörés a linux fronton. Visszatérünk a 98 körüli állapotokhoz, és csak ennyi :)
--

játékra ott van a konzol. bár a hardcore gamer igények egyáltalán nem átlagosak. imho Magyarországon a FarmVille és hasonló játékokkal ma már jóval többen játszanak, mint az A++ játékokkal. azok pedig mennek linuxon is.

"A desktop linuxokat nem tartom reális alternativának az r0 userek részére.
Ha más nem a játékok miatt."

Szülők hogy vannak? Nem csuklanak? :D
Az én (meg a többi ember) adóforintjaimból akarsz a naplopó egyetemisták gépére win-t, hogy legyen min játszaniuk?

Akkor vegyen inkább konzolt olcsóbbért, és játsszon azon! Mindenki csak jól jár!

"Ha más nem a játékok miatt."

Nem értelek, én kb két évig WoWoztam linux desktopon, és még csak nem is kellett olyan nagyon hekkerkedni hozzá.

Egyébként itt felsőoktatási hallgatókról van szó, akiknek az operációs rendszer elsősorban a tanulás segítésére járt kedvezményesen / ingyen / akárhogy.

"A desktop linuxokat nem tartom reális alternativának az r0 userek részére."

Ezzel is vitatkoznék. Semmivel nem nehezebb egy ubuntut kezelni, mint egy windowst. Sőt, akármelyik komoly desktop disztribúciót, ami nem kifejezetten az advanced rétegnek szól.

+1.

volt már nem is egy r==0 ismerősöm, aki átállt uborkára. elmondtam nekik, hogy az uborka szar, de segítettem abban, amit nem tudtak (resolv.conf, ilyenek). kiderült, hogy noobságuk ellenére van eszük, és meg tudják tanulni, ha akarják.

------------------------------------------
A Windows szar.

a gyerek valami nagyon hulladék szolgáltatónál volt, ezért mondtam neki, hogy 8.8.8.8 és 8.8.4.4-et használjon, de a resolv.conf csak egy példa, ilyen szintű segítséget kellett nyújtanom (nekünk triviális, jóska néninek viszont fogalma sincs, mit csináljon). de hozhattam volna installálós példát, vagy repók kiválasztását, fs-hierarchyt, alap command-line megoldásokat etc.

------------------------------------------

Á értem. :)

Ha jól sejtem be lehet lőni azt networkmanagerben is. Én is használom, nekem pl a routeremen van beállítva. Gondolom neked egyszerűbb volt a resolv.conf-hoz nyúlni szóval nincs gond vele :D

Mindenesetre nem árt, ha híresztelve vannak a guis megoldások is, jó ha látják az emberek, hogy nem kell programozónak lenni ahhoz, hogy beírj két számsort, és ahhoz se kell túl nagy ész, hogy megértsd hogy mit írtál be.

nem! pont ezt írtam, voltak olyan arcok, akinek egyszeri megmutatás elég volt, onnantól meg tudták csinálni (ha nem, akkor küldtek mailt, hogy mit tegyenek). nyilván a sudo nano /etc/resolv.conf elég egyszerű, megjegyezhető, ezért lehet rájuk bízni. egy modulbetőtést már nem hiszem, hogy 2-3-szori megmutatás előtt meg tudnának csinálni.

------------------------------------------

persze nem azt mondom, hogy $eog ~/kepek/nárcisz.jpg kell ahhoz, hogy sanyika néni megnézze, az unokája mi a teleszart faszt rajzolt neki, hanem az olyan eseteket veszem figyelembe, ahol tényleg be kell konfolni valamit (resolv mellé jöhet még fstab is, meg alsactl - mindegyik easy, ha egyszer elmondod, mit miért kell tenni + kiképzed a man használatára)

------------------------------------------

ha az átlag user pontosan le tudja írni a problémát, azaz be tudja copy/pastelni az érintett szövegrészt, akkor emailben el lehet küldeni a megoldáshoz a parancssorokat, amiket csak szintén copy/pastelnie kell és entert nyomni a végén.
sokkal gyorsabb és egyszerűbb ez, mint hosszasan magyarázni, hogy melyik menüből érhető el a keresett konfigurációs ablak, ott melyik fülre kell utána kattintani, és azon belül még mit kell matatni.

Keressük a félregépeléseket, hogy legyen valami miatt lenéznünk a másikat?

Tisztában vagyok a resolV.conf céljával*, az, hogy elgépeltem** egy dolog. A kérdésemre továbbra se kaptam választ :) (update: most látom, hogy de)

* Már amennyire kell a szakmámhoz, és az otthoni felhasználásra. Nem jelent problémát, ha kell csinálnom valamit vele, csak még valahogy sose kellett...

** Igazából nem elgépelés, van amikor sietek, és ezeket az egymáshoz hasonuló mássalhangzókat felcserélem. Néha meg is lepődök amikor leírom, hogy lapda. Vicces mi? :) Mindazonáltal nem érzem magam hülyébbnek emiatt :)

"Ha más nem a játékok miatt". ezek szerint a játékot legálisan megvenni van pénze, de a futtatásához szükséges os gond lenne? ja, hogy nem legálisan játszik? az menjen max fű alatt és ne panaszkodjon már, hogy megvonják a betevő win-t :)

--
xterm

MSDNAA viszont egesz jol mukodott, amikor epp nem lottek le hosszu-hosszu (nagyon hosszu) honapokra a kari hozzafereseket es se szerial igenyles, se letoltes nem volt.

De amugy a problema az, hogy ez nem old meg semmit. Az egyetemeknek/foiskolaknak az iparnak is meg kell felelnie, abba pedig a Windows is beletartozik ugyanugy, mint - hangsulyozom: sok egyeb mellett - a linux is. Mert itt azt latom igazabol, hogy szimpla MS gyulolet van es sokan a Linuxot akarja bebetonozni. Nesze neked szeles, objektiv latokor es mernoki szemlelet.

Szarnak a pofon kb., dehat Hupon mit varna az ember? :)

Ui;: annyi sok szep nyilt forraskodu es/vagy szabad szoftver OS/szoftverrendszer van meg azon a szajbaturt hajas pingvinen kivul...

----------------
Lvl86 Troll

Csak azt nem értem, miért hívja mindenki ingyen Windowsnak, amikor nem volt sohasem ingyen... Annak volt "ingyen", aki birtokában volt már egy régebbi licensznek.

Tán van valami kínai szerverdisztró? :P
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Sok comment szólt arról, hogy szegény suli rendszergazdájának mi mindent kell megtanulnia a Linuxból, hogy átállíthasson ár...
Valamint, hogy ezt nem lehet, azt nem lehet megcsinálni Linux alatt... valamint nem spórolás mert ugyan úgy ki kell fizetni rá pénzt...

Ezek a kifogások általában azért születnek, mert nem történnek hosszútávú esettanulmányok rövidtávú kompromisszumok mentén, pedig több dolgot is figyelembe kellene venni.

Először is, ha nem tudja/akarja megoldni a Windows kiváltását kifogásokat kifogásra halmoz, akkor fizesse ki... ne rinyáljon és kész. Eredménye mókuskerék effektus, ugyanis sosem lett az övé, ha megvette, csak a használati jog, ami manapság általában függ egy külső engedélyezési eljárástól... ebben az esetben nem garantálható, hogy a telepítő médiával pl 15 év múlva (persze a többség nem akar ma win 3.1 -et telepíteni, de ahhoz már nincs is támogatás, fejlődés, javítás) ugyan az az állapot előállítható lehetne (pl már nincs is az a weboldal ahol eddig aktiválta) nem jár hozzá már támogatás stb -> újra és újra meg kell venni az újat -ha még létezik-, de ne tessék rinyálni, hogy mennyi az aktuális piaci ár, s más nem lesz képes rajta javítani, hisz nem fér hozzá a forráskódhoz. (it megjegyezném, hogy pl szekrény esetén sem csak az tudja megjavítani, felújítani stb aki "gyártotta", hanem bárki ... akár jó magad -ha értesz hozzá- vagy akár 3. fél..külső szakember, akinek nyilván fizetni kell)

Másodszor, ha olyan programot használ, ami Windows függő és azt korábban megvette valakitől.. lehet érdemesebb lefejlesztetni Linux-ra vele/mással addig/vagy 1db dedikált megvásárolt Windows-os képen fusson (esetleg VNC/RDP keresztül elérve)

Linuxra átállás mellett a legfőbb érv, hogy a forrás hozzáférhető, ha már senki nem fejleszti, te vagy megfizetett külső szakember ezt megteheti... ez az érv akár nemzetbiztonsági okokból (pl államigazgatási szinten), akár fenntartható fejlődés okokból elvárható/előírható. (az hogy betekintést nyerhet az állam a Windows forrásába még nem teszi lehetővé. hogy esetleges hibákat egy 3. fél által megjavíttasson)

Az átállás legfőbb gátja a kompromisszum hiánya okozza... Erre jön még rá, több különböző érv ellene. Drágább a jobb szakember, a jelenlegi nem akar/nincs ideje fejlődni. Valamint általában az IT-n csapódik a változások/hibák során fellépő hibáztatás. Ha ezekre a problémákra tud valaki megoldást nyújtani... akkor igen is megvalósítható... akár külsős segítségével plusz (egyes esetekben akár több pénzért -itt ne feledjük, hogy függésbe kerülés mindig olcsóbb rövid távon mint a függetlenné válás, de hosszabb távon a függés a drágább -pl Banki hitel, menet közben változó konstrukciók, stb-)

Minden esetre, ha nem telik Windows-ra, akkor tetszik nem tetszik tudomásul kell venni mást kell választani. A más elérhető leghasználhatóbb alternatíva a piacon jelenleg a Linux+köré épülő programcsomagok ami != Windows+partnereinek programjaival. Lehetnek hasonlóságok vagy akár multiplatformos programok akkor sem ugyan az.

Az is fontos tendencia, hogy egyre több gyártó készül fel Linuxos verziójú programra is (de itt szintén fontos lenne kerülni a függőségi viszonyt, ha van elfogadható nyílt alternatíva -még ha fizetős is!- pl OracleSQL zárt vs PostgreSQL/MySQL), így 10+ éven belül várhatóan változni fog ez a rész is. Valószínű ehhez a Linux + Grafikus felületi API-kon is kell jobban letisztítani a dolgokat, hogy visszafelé kompatibilis lehessen.

Elnézést, ha hosszúra sikeredett...

Vélemény? Ötlet másnak ezzel kapcsolatban?

Minden úgy van, ahogy leírtad.

Még csak annyi, hogy Orbán nem Linus iránt érzett rajongásából akar elmozdulni a szabad szoftverek irányába, hanem a 1,5 milliárdos költséget akarja lefaragni. Sikerrel úgy néz ki.

A jövő mindenképpen a szabad és nyílt forrású szoftverekben van. Zárt forrású progikat biztonságtechnikailag trójai falóként kell kezelni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

még annyit, hogy azon is változtatni érdemes (nehogy már a nyúl vigye a puskát)... hogy az MS biztosítsa az oktatási intézményeknek részére a rendszereit, ha azt szeretné, hogy ott oktassák -valamint biztosítson díjmentes képzést az oktatónak, ha s a diákot érdekli, hogyan kell MS specifikusan szöveget szerkesztenie, akkor majd elmegy a diák az MS oktatótermébe, ha akar vagy otthon lewarezolja ugyanannyiért, mint amennyiben az MS-nek került volna az oktatási intézmény számára...
(pl nem hiszem hogy a legtöbb általános -nem informatikai- gimi/szakközépben Cisco, Oracle, SAP, stb rendszereket oktatnának adófizetők pénzéből megvásároltan... így miért teszik ugyan ez MS Windows + Office párossal...)

Nem tudom, hogy az átlagember hányszor találkozik Cickó, Orákulum és Sáp rendszerekkel, de szerintem arányaiban jóval kevesebbszer, mint a PiciPuha Ablakok és Iroda programjaival.

Ha az átlagember versenyképességéhez MS kell, akkor azt fogják államilag támogatni. Ha az átlagember versenyképességéhez szabadszoftver kell, akkor meg azt.

" ha s a diákot érdekli, hogyan kell MS specifikusan szöveget szerkesztenie"

A baj az, hogy se a diáknak tanulni, se a tanárnak tanítani nem szabadna "MS specifikusan" szöveget szerkeszteni. Elsősorban és nagyrészt olyan tudásanyagot kellene megszerezni szövegszerkesztés címszó alatt, ami bármelyik* szövegszerkesztőnél használható, és nem kifejezetten egy szoftver egy bizonyos verzióját kellene tudni ismerni. Se az infó szakosnak, se a titkárnőnek, se a biológusnak, akinek a képzésébe azért beletartozik ilyesmi is. Persze a gyakorlati része a dolognak történhet egy bizonyos szoftverrel, de ez ne jelentse azt, hogy az az egy szoftver a világ.

* Nem teljesen bármelyik. Nyilván van különbség egy abiword - wordpad, és egy libreoffice writer - msword szintű szoftver között. De azért ne essen kétségbe egy abiwordtől se a titkárnő, ha csak szöveget kell gépelnie kb zéró formázással, és találja meg már ugyanazt a menüpontot majdnem ugyanazzal a névvel akkor is, ha nem a 3., hanem a 4. helyen van a szerkesztés menüben.

Az a baj, hogy ez a téma több figyelmet érdemelne az oktatásban, és kevesebbet itt hupon :)