Open Source

Open Source Initiative: nem, az Llama 2 nem open source

Címkék

A napokban felbolydult az internet: "a Meta nyílt forráskódúvá tette az LLama 2-t, ami az eddigi legnagyobb versenytársa a ChatGPT/GPT-4-nek és használható kereskedelmi és kutatási célra egyaránt".

A nyílt forráskód felett bábáskodó szervezet, az Open Source Initiative (OSI) igyekezett kissé hűteni a kedélyeket és helyretenni a dolgot:

GitHub: A kiberrezilienciáról szóló EU-s jogszabály alááshatja a nyílt forráskód biztonságát és fenntarthatóságát

Címkék

A hardver- és szoftvertermékek egyre inkább sikeres kibertámadásoknak vannak kitéve, ami 2021-re a becslések szerint 5,5 billió eurónyi globális kiberbűnözési költséget eredményezett. Éppen ezért az a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló, a Cyber ​​Resilience Act jogszabályként ismert rendeletjavaslat megerősíti a kiberbiztonsági szabályokat a biztonságosabb hardver- és szoftvertermékek biztosítása érdekében.

Bár a digitális termékek biztonságának javítását mindenki támogatja, az új EU-s szabályozásnak a nyílt forrású ökoszisztéma képviselői szerint durva negatív hatásai is lennének.

A Docker elnézést kért a nyílt forráskódú közösségtől a pánikkeltése miatt

Címkék
Elnézést kérünk azért, ahogy kommunikáltuk és végrehajtottuk a megszűnő Docker „Free Team” előfizetéseket, ami megriasztotta a nyílt forráskódú közösséget.

Előzmények:

Így készült a Rocket.Chat honosítása

Címkék

Az FSF.hu Alapítványtól a „Szabad Szoftver Pályázat 2022” keretében elnyert támogatással elkészült a Rocket.Chat honosítása. Nemcsak a hiányzó karakterláncokat kellett lefordítani, hanem a meglévőket is át kellett nézni, ugyanis a meglévő nyelvi fájl gépi fordítással készült. A fordítás az ütemtervnek megfelelően, időben elkészült. A fordítást Kiss Kinga végezte a pályázat keretében, a lektorálást pedig Úr Balázs társadalmi munkában.

Az FFmpeg projekt felajánlotta segítségét Musknak a Twitter 2.0-hoz

Címkék

Musk vezetése alatt épül a Twitter 2.0 (bejelentés), az FFmpeg projekt pedig úgy hallotta, hogy Musk "hardcore video engineering" csapatot kíván összehozni a melóhoz házon belül. Az FFmpeg projekt a Twitteren felajánlotta Musknak a segítségét. Az id Software alapító John Carmack megtolta egy kicsit az FFmpeg tweetjét:

Csoportos keresetet indítottak a GitHub Copilot-ja ellen

Címkék

Csütörtökön két "J Doe" felperes csoportos keresetet (class-action suit) nyújtott be a GitHub Copilot szolgáltatása ellen:

Pert indítottunk a GitHub Copilot ellen, egy mesterséges intelligencia-termék ellen, amely példátlan nyílt forráskódú szoftverkalózkodáson alapul.

"Januártól nyílt forráskódú programokat kell használniuk a kormányhivataloknak"

Címkék

[...]

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 16/2022. (X. 18.) MvM rendelete a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok informatikai működésére vonatkozó szakmai követelményekről

A területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvény 19. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 30. § (1) bekezdés 6. pontjában
meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A fővárosi és vármegyei kormányhivatal (a továbbiakban: kormányhivatal) nyílt forráskódú programot alkalmaz mindazon informatikai szolgáltatásnál, ahol azt műszaki, gazdasági okok nem zárják ki, így különösen az elektronikus levelezés biztosításánál, valamint – a böngészőprogramot is ideértve – az irodai alapprogramoknál.

[...]

Részletek itt, itt, itt, itt ...

KataOS - Új operációs rendszert jelentett be a Google

Címkék

A Google új nyílt forráskódú operációs rendszert jelentett be KataOS néven:

Unfortunately, system security is often treated as a software feature that can be added to existing systems or solved with an extra piece of ASIC hardware— this generally is not good enough. Our team in Google Research has set out to solve this problem by building a provably secure platform that's optimized for embedded devices that run ML applications. This is an ongoing project with plenty left to do, but we're excited to share some early details and invite others to collaborate on the platform so we can all build intelligent ambient systems that have security built-in by default.

To begin collaborating with others, we've open sourced several components for our secure operating system, called KataOS, on GitHub,

[...]

Részletek a bejelentésben.

A The Linux Foundation ernyője alá helyezte a Meta a PyTorch-ot

Címkék

A Meta (facebook) AI divíziója bejelentette, hogy felgyorsítandó a fejlődést a mesterséges intelligencia területen, a nyílt forráskódú PyTorch machine learning keretrendszert egy független alapítvány, a PyTorch Foundation felügyelete alá helyezik, a PyTorch Foundation pedig a The Linux Foundation ernyője alá kerül.

Számos deep learning szoftver épül a PyTorch-ra, például a Tesla Autopilot-ja, vagy az Uber Pyro-ja.

A bejelentés itt olvasható.

A ReactOS immár képes az Nginx legfrissebb verziójának futtatására (is)

Címkék

Erre bizonyíték, hogy ezt a weboldalt a legfrissebb Nginx verzió, az 1.23.1 szolgálja ki. A weboldalon levő képernyőkép-mentés 30 másodpercenként készül és frissül.