Open Source

Már fut a Far Cry 1 a ReactOS-en

 ( trey | 2018. július 31., kedd - 15:28 )

A ReactOS-nél ráfeküdtek a játékok futtathatóságára. Ugyan szemmel láthatóan vannak még problémák vele, de kétségtelen tény, hogy mérföldkőnek tekinthető, ha egy olyan játék akárcsak elindul, mint például a Far Cry 1. Lassan lejutunk oda, hogy az újabb Windowsokon nem futó régi játékok új otthonra lelnek a ReactOS alatt?

[Video] A ReactOS 0.4.9 újdonságai

 ( trey | 2018. július 23., hétfő - 14:35 )

A Tesla elkezdte kiadani az autóiban használt nyílt forrású szoftvereinek forráskódját

 ( trey | 2018. június 3., vasárnap - 9:18 )

Az SFC nemrég örömmel vette, hogy a Tesla lépéseket foganatosított a GPL megfelelősége terén. A Tesla a közelmúltban több GPL sértést is elkövetett, de az SFC segítségével megpróbál a helyes útra térni. Ennek részeként a vállalat közzétette Linux kernelfáját. Aki arra számít, hogy ebből lefordítja az autóján futó szoftverek binárisait, az sajnos csalódni fog. A kernelfa jelenleg még nem teljes, a fordítási instrukciók is hiányosak. De az tény, hogy az autógyártó - még ha a nyomás hatására is, de - nekiállt teljesíteni kötelességét.

Részletek itt.

Microsoft <3 OSS

 ( trey | 2018. május 8., kedd - 9:23 )

A Microsoft rákapott a nyílt forrású szoftverre (Open Source Software - OSS). Szereti hirdetni, hogy szereti. Állítása szerint ő a legnagyobb önálló vállalati nyílt forráskód hozzájáruló a GitHub-on.

Eljön az idő, amikor a Microsoft Windows operációs rendszer teljes egészében nyílt forrású lesz?

 ( trey | 2018. április 9., hétfő - 8:18 )
Igen.
17% (67 szavazat)
Nem.
83% (333 szavazat)
Összes szavazat: 400

A Microsoft megnyitotta a Windows File Manager forrását

 ( trey | 2018. április 9., hétfő - 8:10 )

A Microsoft MIT licenc alatt megnyitotta annak a Windows File Manager-nek forrását, amely 1990-től 1999-ig operációs rendszereivel szállított. Az eredeti alkalmazás újra él, fut az összes támogatott Windows verzión, beleértve a Windows 10-et is.

A forráskód megtalálható a GitHub-on.

Open Source Initiative: "szükségünk van a szakértelmére"

 ( trey | 2018. február 22., csütörtök - 13:22 )

Újabb nyílt forrású driver fejlesztőt vett fel a Valve

 ( trey | 2018. február 9., péntek - 18:37 )

Pierre-Loup Griffais a Twitteren jelentette be, hogy munkaadója, a Valve újabb olyan fejlesztőt alkalmazott, akinek a feladata a nyílt forrású eszközmeghajtó-programokon való munkálkodás lesz.

20 éves az "Open Source" és az OSI

 ( trey | 2018. február 4., vasárnap - 10:18 )

Thirty-five years ago when Richard Stallman decided that he could no longer tolerate proprietary software, and started the free software movement, software freedom was misunderstood and dismissed. Twenty years ago a group of free software advocates gathered in California and decided that software freedom needed to be brought to the business world. The result was a marketing program called “open source”. That same month, February 1998, the Open Source Initiative (OSI) was founded as a general educational and advocacy organization to raise awareness and adoption for the superiority of an open development process.

További részletek itt.

II. OpenScope este

 ( gyarakilaszlo | 2018. január 31., szerda - 21:47 )

Az FSF.hu Alapítvány egyik kiemelt célja a szabad szoftverek honosítása. Ezért most rendezvénysorozatot indítunk az OpenScope projekt keretében, melynek célja az új emberek bevonása a fordítási erőfeszítéseinkbe, és rövid fordítói sprintek tartása, melyek során egy-egy adott feladatra, feladatcsoportra koncentrálunk. Az egyes események mindig egy adott projekthez fognak kapcsolódni, és főleg azok megismeréséről, illetve fordítási módszereik elsajátításáról fognak szól. A konkrét projekt mellett pedig kifejezetten várjuk a saját ötleteket, projekteket is.

A soron következő, második eseményünk 2018. február 1.-jén este 18.00 órakor lesz, a magyar Mozilla közösség jóvoltából a D18 Irodaházban. A témánk a KDE lesz, melynek aprója egy friss HUP szavazás, mely szerint elég népszerű, viszont a honosítási munkálatokkal jócskán le van maradva, ha más asztali környezetekhez viszonyítjuk. Ha érdekel titeket a KDE honosítása, akkor gyertek, és kapcsolódjatok be a munkánkba. De ha csak maga a honosítási munka érdekel, vagy valamilyen más projekten szeretnél dolgozni, akkor is örömmel várunk.

Futtatsz olyan FOSS szoftvert, amin saját forráskód patcheid (nem pluginjeid) vannak?

 ( Aadaam | 2018. január 17., szerda - 16:38 )
Csak binárisokat használok
44% (82 szavazat)
Dehogyis, mi lenne a sec. update-ekkel?
15% (28 szavazat)
Igen, de csak egy konstans verziót
13% (24 szavazat)
Igen, és update-nél mindig megnézzük/javítjuk ha kell
28% (53 szavazat)
Összes szavazat: 187

Itt az ideje OTRS 6-ra váltani!

 ( gyarakilaszlo | 2018. január 17., szerda - 14:20 )

A 2017. november 21-én kiadott OTRS 6-hoz a mai napon megérkezett a 4. hibajavító kiadás. Az elmúlt 2 hónap során szinte nem telt el úgy nap, hogy a fejlesztők ne adtak volna valamit hozzá a forráskódhoz, amellyel több mint 120 hibát javítottak az eredeti kiadás óta. OTRS 6-os verziója gyorsabb, rugalmasabb és nagyon hatékony (előzmények), így ha valaki eddig halogatta az OTRS frissítést, akkor itt az ideje OTRS 6-ra váltani!

Az OTRS 6 néhány érdekes újdonsága:

  • Alapértelmezett fejlécek meghatározása a kimenő e-maileknél (részletek)
  • Nincs több JavaScript az .tt fájlokban (részletek)
  • Több fájl fogd és vidd módon történő feltöltése (részletek)
  • Nagy kontrasztú felszín (részletek)

Barcelona nyílt forrásra vált?

 ( trey | 2018. január 13., szombat - 17:27 )

Miközben München éppen visszakozik, a spanyol El País lap arról számol be, hogy Barcelona városa nyílt forrásra váltás folyamatában van éppen. A hírek szerint első körben a használt alkalmazásokat cserélik nyílt forrású megfelelőikre, majd ha ezzel végeztek, a Windowst is Linuxra cserélik. Úgy tervezik, hogy a város szoftverbüdzséjének 70%-át a nyílt forrásra váltásba invesztálják a következő években. Az átállást 2019 tavaszának végéig tervezik véghezvinni. A desktopokra várhatóan az az Ubuntu kerül majd, ami 1000 gépen fut jelenleg pilotban a városban.

A lépéssel Barcelona az első város, amely csatlakozik az európai "Public Money, Public Code" kampányhoz.

Részletek itt.

Már képes a ReactOS QEMU-ban Windows 7-et futtatni

 ( trey | 2017. december 18., hétfő - 11:14 )

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a ReactOS: képes Windows 7-et QEMU-ban futtatni!

ReactOS 0.4.7

 ( trey | 2017. december 6., szerda - 16:49 )

4 különböző böngésző támogatásával megjelent a ReactOS 0.4.7-es kiadása. Részletek a bejelentésben.

OTRS 6 bemutató és találkozó

 ( gyarakilaszlo | 2017. november 22., szerda - 15:55 )

Az OTRS, a világ vezető nyílt forrású ügyfélszolgálati rendszerének és az ITIL® V3-kompatibilis IT szolgáltatásmenedzsment (ITSM) megoldásainak szolgáltatója, november 21-én kiadta az OTRS 6-os és az OTRS Business Solution™ 6-os verzióját.

Az OTRS szolgáltatásmenedzsment szoftver, a mögötte álló fejlesztői csoport által minden évben újdonságokkal jelenik meg, hogy a cégek mindennapjait megkönnyítse, munkájukat, kommunikációjukat hatékonyabbá tegye. A november 21-én kiadásra került OTRS 6-os verziója gyorsabb, rugalmasabb és nagyon hatékony (előzmények).

Az OTRS-megoldások csapata tisztelettel meghív minden vállalati vezetőt és informatikai szakembert az OTRS 6 újdonságait bemutató rendezvényére!

A RENDEZVÉNYRŐL

Az OTRS 6 megjelenése az év legjobban várt eseménye az OTRS csoportnak, így a tavalyi évhez hasonlóan az OTRS-megoldások csapata és az OTRS AG közösen egy találkozóval egybekötött termékbemutatót szervez.

Nyílt forrású, víz alatti sikló nyerte a 2017-es Hackaday Prize 50 ezer dolláros nagydíját

 ( trey | 2017. november 13., hétfő - 12:05 )

A részletek itt olvashatók.

A Microsoft csatlakozott az Open Source Initiative tagságához ...

 ( trey | 2017. szeptember 27., szerda - 12:07 )

... mint prémium szponzor. Bejelentések: OSI, Microsoft

Megjelent az OTRS 6 első béta kiadása

 ( gyarakilaszlo | 2017. szeptember 7., csütörtök - 7:42 )

Az OTRS, a világ vezető nyílt forrású ügyfélszolgálati rendszerének és az ITIL® V3-kompatibilis IT szolgáltatásmenedzsment (ITSM) megoldásainak szolgáltatója, 2017. szeptember 5-én bejelentette az OTRS 6 első béta kiadását.

ReactOS 0.4.6

 ( trey | 2017. szeptember 3., vasárnap - 10:35 )

Több mint 300 hibajavítással, tovább csiszolt felhasználói élménnyel megjelent a ReactOS 0.4.6-os kiadása. Részletek a bejelentésben.

Kedvenc Open Source licencem a ...

 ( carlcolt | 2017. augusztus 24., csütörtök - 7:59 )
GPLv3
25% (49 szavazat)
GPLv2 vagy korábbi
9% (18 szavazat)
LGPL
3% (6 szavazat)
BSD
21% (40 szavazat)
MIT
14% (27 szavazat)
Apache
7% (13 szavazat)
WTFPL
4% (7 szavazat)
CDDL
1% (2 szavazat)
MPL
2% (3 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
15% (30 szavazat)
Összes szavazat: 195

Nyílt forrásúvá tette egyik eszközét a Lucasfilm

 ( trey | 2017. július 23., vasárnap - 10:03 )

A Lucasfilm és az Industrial Light & Magic nyílt (ILM) forrásúvá tette MaterialX nevű, számítógépes grafikához használható library gyűjteményét. A 2012-ben a Lucasfilm által kifejlesztett eszközt olyan filmek készítésénél használta az ILM, mint a Star Wars: The Force Awakens és Rogue One: A Star Wars Story. A forrás megtalálható a GitHub-on, módosított Apache 2.0 licenc alatt.

Részletek itt és itt.

Roland McGrath visszavonult a glibc karbantartói pozíciójából

 ( trey | 2017. július 9., vasárnap - 20:16 )

Roland McGrath bejelentette, hogy visszavonul a glibc karbantartói (maintainer) pozíciójából. Mint írta, idén nyáron lesz 30 éve annak, hogy elkezdte írni a GNU C Library-t. Ez az idő az életének kétharmadát teszi ki és ez elég hosszú idő. Éppen ezért közölte, hogy magát nyugalmazott karbantartói pozícióba helyezi és befejezi a projektben való közvetlen részvételt. Szerinte az elmúlt hónapok (vagy évek) azt bizonyították, hogy a projekt jól megvan nélküle és képes jó döntéseket hozni.

Búcsúlevele itt olvasható.

23 éves a FreeDOS projekt!

 ( trey | 2017. június 29., csütörtök - 18:56 )

Boldog születésnapot!

ReactOS 0.4.5

 ( trey | 2017. május 20., szombat - 17:02 )

Részletek a bejelentésben.