Open Source

Az NVIDIA megnyitotta a GPU-i kernelmoduljainak forráskódját!

Címkék

Azok után, hogy a Linux kernel fejlesztői év(tized)eket küzdöttek azért, hogy az NVIDIA megnyissa GPU kernelmoduljainak forráskódját, azokat ne binary-only blob-ok formájában terjessze, amik debug-rémálomként "szennyezett" (tainted) kernelt eredményeznek, azután, hogy Linus középső ujjat mutatott a vállalatnak a hozzáállásáért, végül a GPU-gyártó MEGNYITOTTA GPU-i kernelmoduljainak forráskódját kettős, GPL/MIT licenc feltételei szerint:

A SerenityOS webböngészője immár 100%-os az Acid3 teszten

Címkék

A SerenityOS projekt célja, hogy grafikus Unix-szerű operációs rendszert készítsen asztali számítógépek számára. Mindezt úgy, hogy a késői '90-es évek szoftvereinek esztétikáját és produktivitását ötvözik a 2000-es évek végi *nix  rendszerek használhatóságával. Állításuk szerint operációs rendszert, böngészőt stb. készítenek 0-ról. Andreas Kling főállásban dolgozik a SerenityOS projekten. Tegnap bejelentette, hogy a SerenityOS webböngészője immár 100%-on teljesít az Acid3 tesztben.

[POL] Az orosz- és háborúellenes, ukránpárti protestware megjelenése a nyílt forrású programokban ..

Címkék

Teljesen rendben van, még akkor is ha azok kárt okoznak!
3% (21 szavazat)
Teljesen rendben van, amíg nem okoznak kárt!
14% (97 szavazat)
Hidegen hagy, hogy egy program ilyeneket csinál vagy sem.
6% (45 szavazat)
Nincs rendben egyáltalán. Nincs helye politikának a nyílt forráskódú világban!
76% (527 szavazat)
Egyéb, leírom
1% (6 szavazat)
Összes szavazat: 696

Szavazás: Háború hatása a nyílt forráskódú világra?

Címkék

Oroszország informatikai függetlenségét open source szoftverekre, hangsúlyosan Linuxra építi, beleértve az orosz hadsereget. (Megjegyzem Kína is) Valószínűleg más képességekkel rendelkezne az orosz hadsereg ha amerikai kereskedelmi Unix rendszereket és Microsoft Windows alapú PC-ket kellene használnia Linux és a köré épült open source szoftverek hiányában. Lehet hatása az ukrajnai háborúnak a nyílt forráskódú szoftverek világára? 

Be fognak záródni a jelenlegi jogkörnyezetben is bezárható permissive licencű nyílt forráskódú szoftverek (MIT/BSD/Apache2 stb)
1% (3 szavazat)
A jelenlegi jogkörnyezet megváltoztatásával be fognak záródni a copyleft licencű nyílt forráskódú szoftverek is (GPL/LGPL/AGPL stb)
0% (2 szavazat)
Megmaradnak nyíltnak a jelenleg is nyílt forráskódú szoftverek de a nagy amerikai informatikai cégek kihátrálnak mögülük, zárt kódú saját szoftverekre fognak fókuszálni (Google, Amazon, Facebook, IBM, Oracle stb)
8% (40 szavazat)
Néhány ma nyílt forráskódú szoftver kódja bezáródhat de a többség marad nyílt forráskódú
25% (130 szavazat)
Nem lesz változás
57% (302 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
10% (52 szavazat)
Összes szavazat: 529

Az Open Source Initiative figyelmeztet: a protestware ártalmas a nyílt forráskódra nézve

Címkék

Egyes nyílt forráskódú programok, programkönyvtárak stb. dühös karbantartói elkezdtek olyan kódrészleteket hozzáadni a nyílt forráskódú programok tárolóihoz, amelyek az orosz-ukrán háború ellen tiltakoznak. Ezek az ún. protestware-ek a karbantartó ellenkezését fejezik ki az oroszok Ukrajna ellen elkövetett támadásai miatt. A legtöbb ilyen protestware egyszerűen csak háború ellenes szlogeneket vagy ukránokat támogató üzeneteket jelenít meg az adott programban, ha az fut. Az OSI szerint ez egy nem erőszakos, kreatív formája a tiltakozásnak, ami hatékony lehet.

Azonban előfordult olyan eset, hogy a karbantartó olyan kódrészletet csempészett nyílt forráskódú projekt kódbázisába, ami nem csak erőszakmentes tiltakozást végzett ...

FreeDOS 1.3

Címkék

Számos új funkcióval megjelent a FreeDOS 1.3-as kiadása. Részletek a bejelentésben.

ONLYOFFICE 7.0

Címkék

Az ONLYOFFICE (így, nagybetűvel) egy, a rigai központú Ascensio System SIA által fejlesztett szabad szoftveres (AGPL) office megoldás. Megjelent a 7.0-s kiadása. Elérhető felhőben, de telepíthető helyileg is.