Open Source

Végzett a GitHub a nyílt forrású kódok jég alá lapátolásával

Címkék

A GitHub bejelentette, hogy befejezte GitHub Arctic Code Vault műveletét, vagyis biztonságba helyezték a nyílt forrású kódokat a jövő nemzedékek számára:

Főállású fejlesztőt alkalmazott a ReactOS projekt

Címkék

Jelentősen megdobatja a ReactOS storage stack-jének fejlesztési ütemét azt, hogy a projekt egy főállású fejlesztőt tudott alkalmazni három hónapra Victor Perevertkin személyében. Perevertkin tapasztalt fejlesztő, aki mélyebb kerneloldali tudással rendelkezik. Korábban Btrfs boot sector kódot írt,  levezényelte egy új USB stack integrálását, újabban pedig a ReactOS szinte minden területének fejlesztésében részt vállalt. Alkalmazása a projektet támogatók adományainak köszönhetően vált lehetővé.

Részletek itt.

XaoS 4.1

Címkék

Megjelent a XaoS fraktálrajzoló 4.1-es kiadása. Újdonságok:

  • ki-bekapcsolható koordináta-rendszer,
  • egyszerűsített felhasználói színpaletta választás,
  • fraktál mentése és visszatöltése PNG-képként,

a szokásos hibajavítások mellett.

Nyílt forrású Vulkan grafikus drivert jelentett be az NVIDIA egyik mérnöke régebbi Raspberry Pi-okhoz

Címkék

Az RPi-VK-Drive driver több mint két év megfeszített munkájának eredménye. Ez az első alacsony-szintű GPU driver a régebbi Raspberry Pi-kben található Broadcom Videocore IV GPU-hoz. A driver és a telepítési információk megtalálhatók a projekt GitHub oldalán. Hogy a driver segítségével hogyan lehet például vulkanosított Quake3-at, azaz vkQuake3-at játszani, ahhoz instrukciók:

München után Hamburg is a nyílt forráskódú szoftverekben látja a jövőt

Címkék

Nemrég jött a hír, hogy többszöri irányváltás után München újra a nyílt forrás felé fordult. A ZDNet egyik cikke szerint most a Microsoft egyik bástyájának számító Hamburg városa döntött úgy, hogy a közszolgálati feladatokat ellátó szoftvereit Microsoft gyártotta megoldásokról nyílt forrású alternatívákra váltaná. A nyilatkozat egy, a várost vezető szociáldemokraták és a zöldek közti 200 oldalas megállapodás részeként érkezett. Kedden vezették elő, ugyan még nem írták alá, de az elfogadása feltehetően nem lesz probléma, mert Hamburg és München vezetésében szociáldemokraták (is) ülnek. 

Peter Ganten, a stuttgarti székhelyű Open Source Business Alliance elnöke írta:

With this decision, Hamburg joins a growing number of German states and municipalities that have already embarked on this path, [...] The Hamburg decision is nevertheless remarkable because the city has always been more aggressively oriented towards Microsoft.

Részletek itt.

Hírek szerint, a Microsoft szoftverekre visszaváltás után München újra a nyílt forrás felé fordul

Címkék

A Németország harmadik legnagyobb városát irányító új koalíció úgy döntott, hogy ahol technológiailag és pénzügyileg lehetséges, München önkormányzata áttér a nyílt forráskódú szoftverek használatára. Ez nagy fordulatnak tekinthető a metropolisz életében, különösen ha figyelembe vesszük az előzményeket.

Részletek itt és itt. Előzmények a HUP archívumában megkereshetők.

Microsoft: a történelem rossz oldalán álltunk a nyílt forrással kapcsolatban

Címkék

2001-ben Steve Ballmer, a Microsoft akkor vezérigazgatója rákhoz hasonlította a Linuxot (a nyílt forrás már akkor is egyik legjelentősebb képviselőjét). Múlt héten, egy, a MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab-bal folytatott beszélgetésben Brad Smith, a Microsoft jelenlegi elnöke bevallotta, a Microsoft a rossz oldalon állt, amikor a nyílt forrás berobbant:

Microsoft was on the wrong side of history when open-source exploded at the beginning of the century and I can say that about me personally. The good news is that, if life is long enough, you can learn... that you need to change. Today, Microsoft is the single largest contributor to open-source projects in the world when it comes to businesses. When we look at GitHub, we see it as the home for open-source development, and we see our responsibility as its steward to make it a secure, productive home for [developers].

Részletek itt.

Az NHS megnyitotta kontaktkövető iOS és Android alkalmazásának forráskódját

Címkék

A járványhelyzet miatt számos cég, kormány, hivatal jelentett be saját kontaktkövető alkalmazást. A brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS is így tett és mindjárt meg is nyitotta iOS-re és Androidra fejlesztett alkalmazásainak forráskódját, MIT licenc alatt. Megtalálhatók a GitHub-on.