Open Source

A nyílt forráskódú projektek (Gentoo, NetBSD) elkezdték konkrétan kitiltani az AI-generált kódokat

Címkék

A nagy nyelvi modellekre (LLM) épülő, generatív mesterséges intelligencia chatbotok elterjedése gondot okoz a nyílt forráskódú projekteknek is, amelyek elkezdtek erre a jelenségre reagálni. Az elsők közt van a Gentoo projekt, amelyik konkrétan, írásban tiltja az NLP AI eszközök használatát a kódhozzájárulásokban:

It is expressly forbidden to contribute to Gentoo any content that has been created with the assistance of Natural Language Processing artificial intelligence tools. This motion can be revisited, should a case been made over such a tool that does not pose copyright, ethical and quality concerns.

A Gentoo projekt három fő problémát azonosított a generatív AI eszközök használatával kapcsolatban: szerzői jogi, minőségbeli és etikai problémákat.

Megnyitják a Winamp forráskódját

Címkék

Az új generációnak valószínűleg semmit sem mond, a régiek viszont nosztalgiával gondolhatnak vissza a Winamp nevű médialejátszóra. A projekt a '90-es évek végén, 00'-es évek elején élte fénykorát körülbelül 25 millió regisztrált felhasználói bázis mellett, majd egy rosszul sikerült újraírási kísérlet után elvesztette vonzerejét és nagyjából el is eltűnt. 2018 óta ismét van élet a projekt körül. Most úgy fest, hogy egy open source útra lépéssel generálnának nagyobb érdeklődést a projekt körül:

Nyílt forráskódú csaláskezelési megoldást indított útnak a The Linux Foundation a Gates Foundation-nel közösen

Címkék

Érdekes közös kezdeményezést indított útnak a The Linux Foundation és a Bill és Melinda Gates által fémjelzett Gates Foundation: Tazama néven indítottak el egy nyílt forráskódú csalás- és pénzmosás-kezelési (fraud management) megoldást, amelynek a digitális fizetésekkel kapcsolatban látják majd hasznát. Teljes megnevezése: Open Source Real-Time Transaction Monitoring Software for Fraud and Money Laundering Detection

Bejelentés itt. A Tazama weboldala itt. GitHub repo itt.

Open Source Initiative: nem, az Llama 2 nem open source

Címkék

A napokban felbolydult az internet: "a Meta nyílt forráskódúvá tette az LLama 2-t, ami az eddigi legnagyobb versenytársa a ChatGPT/GPT-4-nek és használható kereskedelmi és kutatási célra egyaránt".

A nyílt forráskód felett bábáskodó szervezet, az Open Source Initiative (OSI) igyekezett kissé hűteni a kedélyeket és helyretenni a dolgot:

GitHub: A kiberrezilienciáról szóló EU-s jogszabály alááshatja a nyílt forráskód biztonságát és fenntarthatóságát

Címkék

A hardver- és szoftvertermékek egyre inkább sikeres kibertámadásoknak vannak kitéve, ami 2021-re a becslések szerint 5,5 billió eurónyi globális kiberbűnözési költséget eredményezett. Éppen ezért az a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló, a Cyber ​​Resilience Act jogszabályként ismert rendeletjavaslat megerősíti a kiberbiztonsági szabályokat a biztonságosabb hardver- és szoftvertermékek biztosítása érdekében.

Bár a digitális termékek biztonságának javítását mindenki támogatja, az új EU-s szabályozásnak a nyílt forrású ökoszisztéma képviselői szerint durva negatív hatásai is lennének.

A Docker elnézést kért a nyílt forráskódú közösségtől a pánikkeltése miatt

Címkék
Elnézést kérünk azért, ahogy kommunikáltuk és végrehajtottuk a megszűnő Docker „Free Team” előfizetéseket, ami megriasztotta a nyílt forráskódú közösséget.

Előzmények:

Így készült a Rocket.Chat honosítása

Címkék

Az FSF.hu Alapítványtól a „Szabad Szoftver Pályázat 2022” keretében elnyert támogatással elkészült a Rocket.Chat honosítása. Nemcsak a hiányzó karakterláncokat kellett lefordítani, hanem a meglévőket is át kellett nézni, ugyanis a meglévő nyelvi fájl gépi fordítással készült. A fordítás az ütemtervnek megfelelően, időben elkészült. A fordítást Kiss Kinga végezte a pályázat keretében, a lektorálást pedig Úr Balázs társadalmi munkában.

Az FFmpeg projekt felajánlotta segítségét Musknak a Twitter 2.0-hoz

Címkék

Musk vezetése alatt épül a Twitter 2.0 (bejelentés), az FFmpeg projekt pedig úgy hallotta, hogy Musk "hardcore video engineering" csapatot kíván összehozni a melóhoz házon belül. Az FFmpeg projekt a Twitteren felajánlotta Musknak a segítségét. Az id Software alapító John Carmack megtolta egy kicsit az FFmpeg tweetjét:

Csoportos keresetet indítottak a GitHub Copilot-ja ellen

Címkék

Csütörtökön két "J Doe" felperes csoportos keresetet (class-action suit) nyújtott be a GitHub Copilot szolgáltatása ellen:

Pert indítottunk a GitHub Copilot ellen, egy mesterséges intelligencia-termék ellen, amely példátlan nyílt forráskódú szoftverkalózkodáson alapul.

"Januártól nyílt forráskódú programokat kell használniuk a kormányhivataloknak"

Címkék

[...]

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 16/2022. (X. 18.) MvM rendelete a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok informatikai működésére vonatkozó szakmai követelményekről

A területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvény 19. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 30. § (1) bekezdés 6. pontjában
meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A fővárosi és vármegyei kormányhivatal (a továbbiakban: kormányhivatal) nyílt forráskódú programot alkalmaz mindazon informatikai szolgáltatásnál, ahol azt műszaki, gazdasági okok nem zárják ki, így különösen az elektronikus levelezés biztosításánál, valamint – a böngészőprogramot is ideértve – az irodai alapprogramoknál.

[...]

Részletek itt, itt, itt, itt ...