Open Source

Az NVIDIA megnyitotta a PhysX forrását

 ( trey | 2018. december 3., hétfő - 17:34 )

Az NVIDIA bejelentette, hogy a 3.4-es verziótól kezdve megnyitja a PhysX SDK forrását. BSDL alatt elérhető a GitHub-on.

Ha programozóként egy új nyílt forrású programot fejlesztenél, akkor milyen licencet választanál?

 ( pehsa | 2018. november 24., szombat - 13:51 )
Protective (Copyleft) FOSS licence (GPL, AGPL)
45% (136 szavazat)
Permissive FOSS licence (MIT, BSD)
25% (76 szavazat)
Public Domain
3% (8 szavazat)
Egyéb leírom
4% (11 szavazat)
Nem érdekel a kérdés
24% (71 szavazat)
Összes szavazat: 302

OTRS 7 bemutató és ügyféltalálkozó

 ( gyarakilaszlo | 2018. november 16., péntek - 8:30 )

November 19-én az OTRS Group, a folyamat- és kommunikációmenedzsment megoldások vezető szolgáltatója, a piacon elérhetővé teszi az OTRS 7-et. A szolgáltatásmenedzsment csomag legfrissebb verziója teljes mértékben összhangban van a digitális transzformáció koncepciójával, és segíti a vállalatokat folyamataik és munkafolyamataik hatékonyságának növelésében. Az új verzió optimalizált, modern ügyfélfelületet és számos új funkciót kínál.

Az OTRS Magyarország Kft. tisztelettel meghív minden vállalati vezetőt és informatikai szakembert az OTRS 7 újdonságait bemutató rendezvényére!

  • Helyszín: Regus Business Center (1123 Budapest, Alkotás u. 53., A épület, 6. em., MOM Park)
  • Időpont: 2018. november 27., 14.00-17.00 óra

Itt a ReactOS 0.4.10!

 ( trey | 2018. november 6., kedd - 10:36 )

Megjelent a ReactOS 0.4.10-es kiadása. Főbb újdonság, hogy immár képes bootolni btrfs-re formázott meghajtóról (lásd: videó). Részletek a bejelentésben.

Új Linux kernel komponensek és eszközök kódnyitásáról blogolt a Facebook mérnöki csoportja

 ( trey | 2018. november 1., csütörtök - 10:11 )

A Facebook mérnöki csoportja azokról a Linux kernel komponensekről és eszközökről blogolt a minap, amelyek nélkülözhetetlenek a közösségi hálózat alatt dolgozó rendszer működtetéséhez. Ilyenek például a BPF, a btrfs, Netconsd stb.

Részletek itt és itt.

Már fut a Far Cry 1 a ReactOS-en

 ( trey | 2018. július 31., kedd - 14:28 )

A ReactOS-nél ráfeküdtek a játékok futtathatóságára. Ugyan szemmel láthatóan vannak még problémák vele, de kétségtelen tény, hogy mérföldkőnek tekinthető, ha egy olyan játék akárcsak elindul, mint például a Far Cry 1. Lassan lejutunk oda, hogy az újabb Windowsokon nem futó régi játékok új otthonra lelnek a ReactOS alatt?

[Video] A ReactOS 0.4.9 újdonságai

 ( trey | 2018. július 23., hétfő - 13:35 )

A Tesla elkezdte kiadani az autóiban használt nyílt forrású szoftvereinek forráskódját

 ( trey | 2018. június 3., vasárnap - 8:18 )

Az SFC nemrég örömmel vette, hogy a Tesla lépéseket foganatosított a GPL megfelelősége terén. A Tesla a közelmúltban több GPL sértést is elkövetett, de az SFC segítségével megpróbál a helyes útra térni. Ennek részeként a vállalat közzétette Linux kernelfáját. Aki arra számít, hogy ebből lefordítja az autóján futó szoftverek binárisait, az sajnos csalódni fog. A kernelfa jelenleg még nem teljes, a fordítási instrukciók is hiányosak. De az tény, hogy az autógyártó - még ha a nyomás hatására is, de - nekiállt teljesíteni kötelességét.

Részletek itt.

Microsoft <3 OSS

 ( trey | 2018. május 8., kedd - 8:23 )

A Microsoft rákapott a nyílt forrású szoftverre (Open Source Software - OSS). Szereti hirdetni, hogy szereti. Állítása szerint ő a legnagyobb önálló vállalati nyílt forráskód hozzájáruló a GitHub-on.

Eljön az idő, amikor a Microsoft Windows operációs rendszer teljes egészében nyílt forrású lesz?

 ( trey | 2018. április 9., hétfő - 7:18 )
Igen.
17% (67 szavazat)
Nem.
83% (333 szavazat)
Összes szavazat: 400

A Microsoft megnyitotta a Windows File Manager forrását

 ( trey | 2018. április 9., hétfő - 7:10 )

A Microsoft MIT licenc alatt megnyitotta annak a Windows File Manager-nek forrását, amely 1990-től 1999-ig operációs rendszereivel szállított. Az eredeti alkalmazás újra él, fut az összes támogatott Windows verzión, beleértve a Windows 10-et is.

A forráskód megtalálható a GitHub-on.

Open Source Initiative: "szükségünk van a szakértelmére"

 ( trey | 2018. február 22., csütörtök - 12:22 )

Újabb nyílt forrású driver fejlesztőt vett fel a Valve

 ( trey | 2018. február 9., péntek - 17:37 )

Pierre-Loup Griffais a Twitteren jelentette be, hogy munkaadója, a Valve újabb olyan fejlesztőt alkalmazott, akinek a feladata a nyílt forrású eszközmeghajtó-programokon való munkálkodás lesz.

20 éves az "Open Source" és az OSI

 ( trey | 2018. február 4., vasárnap - 9:18 )

Thirty-five years ago when Richard Stallman decided that he could no longer tolerate proprietary software, and started the free software movement, software freedom was misunderstood and dismissed. Twenty years ago a group of free software advocates gathered in California and decided that software freedom needed to be brought to the business world. The result was a marketing program called “open source”. That same month, February 1998, the Open Source Initiative (OSI) was founded as a general educational and advocacy organization to raise awareness and adoption for the superiority of an open development process.

További részletek itt.

II. OpenScope este

 ( gyarakilaszlo | 2018. január 31., szerda - 20:47 )

Az FSF.hu Alapítvány egyik kiemelt célja a szabad szoftverek honosítása. Ezért most rendezvénysorozatot indítunk az OpenScope projekt keretében, melynek célja az új emberek bevonása a fordítási erőfeszítéseinkbe, és rövid fordítói sprintek tartása, melyek során egy-egy adott feladatra, feladatcsoportra koncentrálunk. Az egyes események mindig egy adott projekthez fognak kapcsolódni, és főleg azok megismeréséről, illetve fordítási módszereik elsajátításáról fognak szól. A konkrét projekt mellett pedig kifejezetten várjuk a saját ötleteket, projekteket is.

A soron következő, második eseményünk 2018. február 1.-jén este 18.00 órakor lesz, a magyar Mozilla közösség jóvoltából a D18 Irodaházban. A témánk a KDE lesz, melynek aprója egy friss HUP szavazás, mely szerint elég népszerű, viszont a honosítási munkálatokkal jócskán le van maradva, ha más asztali környezetekhez viszonyítjuk. Ha érdekel titeket a KDE honosítása, akkor gyertek, és kapcsolódjatok be a munkánkba. De ha csak maga a honosítási munka érdekel, vagy valamilyen más projekten szeretnél dolgozni, akkor is örömmel várunk.

Futtatsz olyan FOSS szoftvert, amin saját forráskód patcheid (nem pluginjeid) vannak?

 ( Aadaam | 2018. január 17., szerda - 15:38 )
Csak binárisokat használok
44% (82 szavazat)
Dehogyis, mi lenne a sec. update-ekkel?
15% (28 szavazat)
Igen, de csak egy konstans verziót
13% (24 szavazat)
Igen, és update-nél mindig megnézzük/javítjuk ha kell
28% (53 szavazat)
Összes szavazat: 187

Itt az ideje OTRS 6-ra váltani!

 ( gyarakilaszlo | 2018. január 17., szerda - 13:20 )

A 2017. november 21-én kiadott OTRS 6-hoz a mai napon megérkezett a 4. hibajavító kiadás. Az elmúlt 2 hónap során szinte nem telt el úgy nap, hogy a fejlesztők ne adtak volna valamit hozzá a forráskódhoz, amellyel több mint 120 hibát javítottak az eredeti kiadás óta. OTRS 6-os verziója gyorsabb, rugalmasabb és nagyon hatékony (előzmények), így ha valaki eddig halogatta az OTRS frissítést, akkor itt az ideje OTRS 6-ra váltani!

Az OTRS 6 néhány érdekes újdonsága:

  • Alapértelmezett fejlécek meghatározása a kimenő e-maileknél (részletek)
  • Nincs több JavaScript az .tt fájlokban (részletek)
  • Több fájl fogd és vidd módon történő feltöltése (részletek)
  • Nagy kontrasztú felszín (részletek)

Barcelona nyílt forrásra vált?

 ( trey | 2018. január 13., szombat - 16:27 )

Miközben München éppen visszakozik, a spanyol El País lap arról számol be, hogy Barcelona városa nyílt forrásra váltás folyamatában van éppen. A hírek szerint első körben a használt alkalmazásokat cserélik nyílt forrású megfelelőikre, majd ha ezzel végeztek, a Windowst is Linuxra cserélik. Úgy tervezik, hogy a város szoftverbüdzséjének 70%-át a nyílt forrásra váltásba invesztálják a következő években. Az átállást 2019 tavaszának végéig tervezik véghezvinni. A desktopokra várhatóan az az Ubuntu kerül majd, ami 1000 gépen fut jelenleg pilotban a városban.

A lépéssel Barcelona az első város, amely csatlakozik az európai "Public Money, Public Code" kampányhoz.

Részletek itt.

Már képes a ReactOS QEMU-ban Windows 7-et futtatni

 ( trey | 2017. december 18., hétfő - 10:14 )

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a ReactOS: képes Windows 7-et QEMU-ban futtatni!

ReactOS 0.4.7

 ( trey | 2017. december 6., szerda - 15:49 )

4 különböző böngésző támogatásával megjelent a ReactOS 0.4.7-es kiadása. Részletek a bejelentésben.

OTRS 6 bemutató és találkozó

 ( gyarakilaszlo | 2017. november 22., szerda - 14:55 )

Az OTRS, a világ vezető nyílt forrású ügyfélszolgálati rendszerének és az ITIL® V3-kompatibilis IT szolgáltatásmenedzsment (ITSM) megoldásainak szolgáltatója, november 21-én kiadta az OTRS 6-os és az OTRS Business Solution™ 6-os verzióját.

Az OTRS szolgáltatásmenedzsment szoftver, a mögötte álló fejlesztői csoport által minden évben újdonságokkal jelenik meg, hogy a cégek mindennapjait megkönnyítse, munkájukat, kommunikációjukat hatékonyabbá tegye. A november 21-én kiadásra került OTRS 6-os verziója gyorsabb, rugalmasabb és nagyon hatékony (előzmények).

Az OTRS-megoldások csapata tisztelettel meghív minden vállalati vezetőt és informatikai szakembert az OTRS 6 újdonságait bemutató rendezvényére!

A RENDEZVÉNYRŐL

Az OTRS 6 megjelenése az év legjobban várt eseménye az OTRS csoportnak, így a tavalyi évhez hasonlóan az OTRS-megoldások csapata és az OTRS AG közösen egy találkozóval egybekötött termékbemutatót szervez.

Nyílt forrású, víz alatti sikló nyerte a 2017-es Hackaday Prize 50 ezer dolláros nagydíját

 ( trey | 2017. november 13., hétfő - 11:05 )

A részletek itt olvashatók.

A Microsoft csatlakozott az Open Source Initiative tagságához ...

 ( trey | 2017. szeptember 27., szerda - 11:07 )

... mint prémium szponzor. Bejelentések: OSI, Microsoft

Megjelent az OTRS 6 első béta kiadása

 ( gyarakilaszlo | 2017. szeptember 7., csütörtök - 6:42 )

Az OTRS, a világ vezető nyílt forrású ügyfélszolgálati rendszerének és az ITIL® V3-kompatibilis IT szolgáltatásmenedzsment (ITSM) megoldásainak szolgáltatója, 2017. szeptember 5-én bejelentette az OTRS 6 első béta kiadását.

ReactOS 0.4.6

 ( trey | 2017. szeptember 3., vasárnap - 9:35 )

Több mint 300 hibajavítással, tovább csiszolt felhasználói élménnyel megjelent a ReactOS 0.4.6-os kiadása. Részletek a bejelentésben.