Tanulságok a müncheni Linux migrációval kapcsolatban

 ( trey | 2011. május 22., vasárnap - 11:08 )

Martin Michlmayr - egykori Debian projektvezető - nemrég részt vett a Berlinben megrendezett LinuxTag konferencián, ahol is egy érdekes előadást hallgatott meg a müncheni desktop Linux migráció állásával kapcsolatban. Az előadást az IBM-es Andreas Heinrich tartotta. Heinrich elmondta, hogy a céljuk a 15 ezer desktop gép 80%-nak Linux-ra migrálása. Jelenleg 6200 gépet állítottak át és az év végéig további 2300 gépet szeretnének migrálni. Így 2011 végére 8500 gépet állítanának át. A migráció számos tanulsággal szolgált. Például:

  • ne migráljunk mindenkit egyszerre, helyette fokozatosan haladjunk
  • ne akarjunk mindenkit migrálni mindenáron
  • ne csináljunk dual-boot rendszert, ha a nyílt forrású rendszer megfelel az igényeknek, adjunk azt, ha nem, akkor ne migráljuk a felhasználót
  • legyenek a felhasználók elégedettek az átállítás után, a rossz hír gyorsan terjed
  • stb.

A müncheni migráció tapasztalatai hasznosak lehetnek más váltani akaró szervezetek, vállalatok számára.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem csak a váltani akaróknak szolgálhat tanulságul, nagyon sok információt elmond a szoftverfejlesztőknek és disztribúció fejlesztőknek is.

> A migráció számos tanulással szolgált

Helyesen tanulsaggal, nem?

tompos

Nem akarok trollkodni, de ebben a listában mi újdonság van?
Ezt kb. bármelyikünk leírhatta volna már mésfél évvel ezelőtt is.

A lényeg pedig nincs is itt:
- Először migráltassunk több platformon elérhető vagy platformfüggetlen programra, és csak utána az oprendszerre, valamit az új külső fejlesztéseket is ennek megfelelően kérjük.

+ 1
Pont ez merült fel bennem is, de gondolom olyanoknak szól akik még sosem csináltak ilyet és minden áron "téríteni" akarnak...

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

+1
De nem kell téríteni azt, aki nem akarja.
Ha meg nem megy nem kell erőltetni..
De az tényleg járhatóbb út, hogy először lecserélem az explorert más böngészőre...
Aztán az office helyett opensource office.
Aztán jöhet valami nagyon hasonló (start menüs) op rendszer.
A legtöbb felhasználónak az explorer a böngésző, (olyat is láttam akinek a google volt a böngésző:) a word a szöveg, kép és minden egyéb szerkesztő és fogalma sincs mi az az oprendszer.
No ebből kell kiindulni a migrálásnál.

Problema ott kezdodik, hogy "teriteni". Ez nem vallas.

----------------
Lvl86 Troll

Egyeseknek az...
Van ez a Micimackó-szindróma, amikor mindenki egyen mézet mert az jó... A nyuszinak is azt viszünk ajándékba, mert jó. Én szeretem, tehát jó. Ha nekem jó legyen mindenkinek jó. Aki azt mondja, hogy nem jó, az vagy nem kóstolta még, vagy hazudik...

Érted ugye?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

> Problema ott kezdodik, hogy "teriteni". Ez nem vallas.

Ja, meg nem is repülő. (Írjál még 8-at, ami nem.)

Azt is meg kell teriteni aki nem akarja. Regen sportot uztek belole. Kicsit sikitoznak, de mukodik. Persze ma mar nem PC a korbacs meg az egetes...

+1 es vizsgaljuk mar meg pontosan mit is akarunk es menni fog-e, mielott belekezdunk. :) Azert az fura, hogy XYZ helyen "nekiallnak", aztan "nem jon be", es csinalnak mindent vissza. Errol persze cikkeznek, leirjak, mi volt a gond stb, amibol kb lathato is, hogy nemi elotanulmannyal lathatoak lettek volna a gondok, nem feltetlen kell es lehet mindent azonnal migralni, nem art megvizsgalni: lehetseges-e ebben a formaban ...

Nem akarok trollkodni, de ebben a listában mi újdonság van? Ezt kb. bármelyikünk leírhatta volna már mésfél évvel ezelőtt is.

elmélet vs gyakorlat

Ha úgy csinálták, hogy ezeket a tanulságokat utólag le kellett vonni, akkor ott valami nagyon nagyon el volt ......... Szerintem kb ezek egy migráció alappillérei.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nekem nem úgy jött le, hogy magukra nézve szűrték volna le a konzekvenciát keserűen, pusztán mások számára szeretnének mintát, tanácsokat adni. Valószínűleg a külügy is örült volna neki, ha van náluk is olyan, aki ért hozzá, de úgy látszik a bajorok ebben is jobbak a többi tartomány szakembereinél ;]

Nekem változatlanul az a véleményem, hogy a PC-k 95%-a átállítható általános irodai környezetben szabad szoftverre, de a 80% is már nagy megtakarítást eredményez. Azzal az emberrel értek egyet, aki azt írta, hogy nem az op.rdsz.-szel kell indítani, hanem az alkalmazási szoftverekkel (hiszen majdnem mindnek van vindózos verzója). A legnagyobb váltás a LibreOffice, s a váltás legnagyobb zavaró tényezője az összetört formátum. Nem öröm, ha naponta többször *docx kovertáló internetes programokat kell meghívni, csak hogy lássad a saját régi állományaidat. Ezért először a legjobb, ha egyben előre elvégezzük a korábbi adatállományok nyílt formátumura konvertálását, és a régit jó mélyre eldugjuk, hogy csak akkor lehessen - rendszergazdai segítséggel - hozzáférni, ha a konvertálás nem volt sikeres. Noha tudom, hogy a böngésző, a levelezőrendszer és magának a grafikus felületnek a váltása is traumát okoz, de eltörpül amellett, mint a leggyakrabban használt programnak - az MS Office-nek - a cseréje. Mivel már 11 éve használok StarOffice - OpenOffice - LibreOffice programot, én is átélem ezt a frusztráltságot, amikor egy nyamvadt Word-ben semmit sem találok a "helyén", amikor az ügyfeleim gépén dolgozok.
Polló László

Ja aztán 2 percenként hívogajták a rendszergazdát a "jó mélyre eldugott" fileokért mert ilyen jó a Libre/OpenOffice konvertálási képessége..... Ő se tudna dolgozni, az irodai dolgozók sem. És imádnák a Linuxot meg a LibreOffice-t ;)

Kb a "fenntartani egy Windowsos gépet arra az esetre ha docx-szel találkozunk" ötlettel van egy színvonalon, és nagyon drága a fölöslegesen futott körök miatt.

Átlagos irodai használatra a PC-k 95% átállítható... Lótúrót!

Gondoljuk már el, hogy mi van akkor ha pl. egy szerkesztőségben 10.000 számra vannak *.doc(x)-ek, egyebek, felveszünk diákmunkásokat konvertálgatni? És a sokéve használt, jól bevált spéci alkalmazások?

Ez csak a jéghegy csúcsa. Értelme nincs nekifogni egy szabad szoftveres átállásnak csak a "kaland" kedvéért.

És a sokéve használt, jól bevált spéci alkalmazások?
Pont erről van szó, hogy nem kell egyszerre mindent átállítani, ha az op marad és csak egy-egy programot állítanak át, akkor a "jól bevált spéci alkalmazás" maradhat, senki nem akarja lecserélni.

Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy egy office2003-ról (vagy még régebbiről) történő átállás office2007/office2010-re sokkal zökkenőmentesebb.
De azt sem nagyon tudom elképzelni, hogy ekkora mennyiségű állományra valahol szükség van, hogy szerkeszthető formában elérhető legyen. Ha ezek nagy része már archiválásra szánt doksi, akkor viszont néhány év múlva, komoly problémák lehetnek belőle.

szerk: nemide :p

Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy egy office2003-ról (vagy még régebbiről) történő átállás office2007/office2010-re sokkal zökkenőmentesebb

a gyakorlat valahogy még is azt mutatja

Én ezt kényszernek mondanám.

én meg tapasztalatnak

+1

Persze, egy 10 PC-s iroda, ha szerencséd van átállítható.
De egy 1000 PC-ből álló vállalatnál/hivatalnál már egy xp -> win7 migráció is sokkal bonyolultabb, nemhogy egy xp -> linux. Főleg ha egy szövegszerkesztőn kívül mást is használnak.

Tegnapelőtt épp az OO.o segített egyik munkatársamnak, hogy megnyisson egy docx-et, mert a gépén lévő MS Word (azt hiszem, az XP-s változat van fenn) nem volt képes megnyitni. Szerencsére korábban már telepítve lett a gépre az OO.0, így az simán megnyitotta.

Jé, nekem meg az ie segített azzal, hogy megnyitotta a hupot, mert a mosaic nem tudta. Milyen érdekes.

--
Don't be an Ubuntard!

Ha a gépén fenn lett volna a hivatalos MS Office 2007 kompatibilitási csomag, akkor nem kellett volna szarakodnia az OO.o-val.

Persze aki erről nem tud, mert se guglizni, se hozzáértővel beszélni nem képes, annak maradnak az OO.o szegényes OOXML képességei... Sok hupinformatikus is így van ezzel, úgyhogy a gondolom nem szakmabeli ismerősödnek nincs mit szégyellnie... Neki nincs mit.

Akinek meg túl nagy az arca, és feleslegesen kioktat másokat (oktatás helyett), az meg lehet, hogy leégeti magát.

Pedig jelen esetben igaza van: Office 2000-ig visszamenőleg van kompatibilitási csomag.

----------------
Lvl86 Troll

Nem kedvelem az Office-t, de a realitások talaján maradva vegyük figyelembe, hogy az Office XP egy 10 éves cucc, a DOCX meg jóval újabb formátum. Gondolom az OO sem 10 éves volt, ami megnyitotta.

Az a 95% elég erős szerintem. Nagyon sok általános irodai környezetben is használt szoftvernek nincs open sorce-os megfelelője. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy egy hosszú távon gondolkodó, megfelelő koncepcióval rendelkező szervezet/hivatal számára követendő út egy ilyen migráció.
Egy bizonyos cég termékeit direkt vagy indirekt módon központilag szabványosítani, azok megvásárlását központilag indirekt vagy direkt módon kötelezővé tenni több szempontból is súlyos hibának tartom. Ezt mégis megtették, aminek több oka is van:
- rövid távú üzleti érdekeik ezt diktálták (az MS szoftverekre államilag elköltött milliárdokért cserébe a forgalmazó cégektől a pártkasszába visszacsurgatott pénzekre gondolok)
- úsztak az árral, nem rendelkez(t)ek semmilyen koncepcióval (ez szintén általános jelenség, hogy az állami döntésekben nem szakemberek döntenek, hanem tipikusan "jogász" végzettségű emberkék:)
Ezzel most nem akarom minősíteni sem az MS, sem az open source szoftvereket, nem ez a lényeg, hogy milyen jó is az MS Exchange, vagy milyen szar az Evolution. Itt csak inkább a kormányzat hozzáállását lehet elítélni.
Bebetonozni egy céget, és annak termékeiért évről évre milliárdokat kifizetni és kifizettetni az emberekkel úgy, hogy sok esetben léteznek alternatívák az nem csak butaság, hanem bűn.